Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 293 din 3 noiembrie 2022  pentru prevenirea şi combaterea cancerului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 293 din 3 noiembrie 2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1077 din 8 noiembrie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    Se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, ale cărui obiective şi măsuri de aplicare se realizează în condiţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabili de îndeplinirea măsurilor cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
    (2) Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se implementează pentru perioada 2023-2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional. Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se actualizează în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la nivelul Uniunii Europene.

    ART. 3
    Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi a măsurilor cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

    ART. 4
    (1) Toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului, după cum urmează:
    a) servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului;
    b) servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative;
    c) servicii de psihooncologie, onconutriţie şi oncofertilitate;
    d) servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

    (2) Serviciile prevăzute la alin. (1) se asigură prin intermediul furnizorilor de servicii organizaţi conform legii, în funcţie de specificul serviciilor acordate şi de nevoile particulare ale fiecărui beneficiar.

    ART. 5
    (1) Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se finanţează în principal de către Ministerul Sănătăţii de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanţarea planului naţional reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
    (2) Sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan naţional de prevenire şi combatere a cancerului.
    (3) Sumele alocate Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România nu pot face obiectul unor rectificări negative, cu excepţia unei situaţii de forţă majoră ce impune suplimentarea sumelor destinate exclusiv tratamentului curativ de cancer.
    (4) Fondurile pentru decontarea serviciilor şi investigaţiilor medicale prevăzute în cadrul Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România se stabilesc şi se alocă de la bugetul de stat distinct de cele pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate ori pentru alte programe naţionale curative sau de prevenţie.
    (5) Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate, finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

    ART. 6
    În scopul implementării Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, Ministerul Sănătăţii şi unităţile din subordine şi coordonare, precum şi ministerele care au reţea medicală proprie pot colabora cu asociaţii şi fundaţii de profil, naţionale şi internaţionale.

    ART. 7
    În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare a legii şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.

    ART. 8
    Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 3 noiembrie 2022.
    Nr. 293.
    ANEXA 1

    PLANUL NAŢIONAL
    de prevenire şi combatere a cancerului în România

    Abrevieri
    ANMDMR - Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România
    CCCN (Comprehensive Cancer Care Networks) - reţele complexe pentru îngrijirea cancerului
    CCR - cancerul colorectal
    CISH - hibridizare cromogenă in situ
    CNAS - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate
    CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) - grupuri de repetări scurte palindromice în ordine intercalată
    CT - tomografie computerizată
    DAPP - deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă
    DES - dosarul electronic de sănătate
    EDS - endoscopie digestivă superioară
    EMA - Agenţia Europeană a Medicamentului
    ERNs - reţele europene de referinţă
    FISH - hibridizare fluorescentă in situ
    FNUASS - Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate
    GLOBOCAN - Observatorul global al cancerului
    HP - histopatologic
    IHC - imunohistochimie
    IRM - imagistică prin rezonanţă magnetică
    INSP - Institutul Naţional de Sănătate Publică
    MS - Ministerul Sănătăţii
    NGS (Next Generation Sequencing) - secvenţiere de generaţia a 2-a
    OMS - Organizaţia Mondială a Sănătăţii
    ORPHA - sistem de codificare specific bolilor rare
    PET-CT - tomografia cu emisie de pozitroni
    PNRR - Planul naţional de redresare şi rezilienţă
    RNCC - Registrul naţional al cancerelor la copil
    SISH - hibridizarea in situ prin amplificarea semnalului cu argint
    SBRT (Stereotactic Body Radiation Therapy) - radioterapia stereotactică a corpului
    SPF - factor de protecţie solară
    UE - Uniunea Europeană
    YLL (Years of Life Lost) - anii de viaţă pierduţi

    Situaţia prezentă
    Creşterea şi diferenţierea excesivă a celulelor prin dezechilibrarea ciclului celular pot conduce la apariţia cancerului.
    Cancerul a fost şi va rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial, fiind prima sau a doua cauză de decese premature (la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani) în 134 de ţări (sursa: OMS - International Agency for Research on Cancer).
    Din nefericire, această afecţiune este responsabilă de aproximativ 10 milioane de decese în anul 2020, una din 11 femei şi unul din 8 bărbaţi decedând din cauza acesteia în fiecare an (sursa: OMS - International Agency for Research on Cancer).
    Pe de altă parte, estimările World Cancer Report 2020 arată că atât incidenţa, cât şi prevalenţa acestei afecţiuni sunt în creştere, ceea ce ne obligă la măsuri imediate pentru limitarea poverii bolii.
    În UE, în anul 2020, au fost înregistrate 2,7 milioane de noi cazuri de cancer şi 1,3 milioane de decese datorate acestei maladii (GLOBOCAN 2020).
    Conform GLOBOCAN, în România, în anul 2020, au fost înregistrate 98.886 de noi cazuri de cancer (53.881 de cazuri la sexul masculin şi 45.005 cazuri la sexul feminin) şi 54.486 de decese (31.886 de decese la sexul masculin şi 22.600 de decese la sexul feminin). Cele mai frecvente localizări, la ambele sexe, au fost în ordine descrescătoare colorectal, plămân, sân, prostată, vezică urinară.
    La sexul feminin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate în strânsă legătură cu următoarele localizări: sân, colorectal, col uterin, plămân, corp uterin. (GLOBOCAN 2020)
    La sexul masculin, cele mai frecvente cancere au fost înregistrate în strânsă legătură cu următoarele localizări: plămân, prostată, colorectal, vezica urinară, stomac. (GLOBOCAN 2020)
    În data de 3 februarie 2021, Comisia Europeană a lansat Planul european de combatere a cancerului, structurat pe patru domenii majore de acţiune (prevenţie, depistare timpurie, diagnostic şi tratament, îmbunătăţirea calităţii vieţii), cu o finanţare de aproximativ 4 miliarde euro. De asemenea, se doreşte crearea unui centru de cunoştinţe privind cancerul, în vederea realizării unui sprijin real în domeniul cercetării şi inovării.
    Planul european de combatere a cancerului^1 recunoaşte valoarea medicinei personalizate pentru managementul cancerului, pentru cei 4 piloni ai planului: prevenţie, depistare precoce, tratament şi calitatea vieţii: „Medicina personalizată - adaptată situaţiilor şi nevoilor individuale - a schimbat radical prognosticul pacienţilor cu cancer. Între timp, cercetarea şi inovaţia, precum tehnologiile mRNA, alături de tehnologiile digitale, au stimulat substanţial înţelegerea asupra modului în care apare şi progresează cancerul, dar şi asupra prevenirii, diagnosticului şi tratamentului cancerului …. Combinaţia inteligentă dintre datele privind sănătatea şi noile tehnologii răspunde dezvoltării exponenţiale a medicinei personalizate, care devine un instrument puternic de abordare a cancerului prin strategii de prevenire şi tratament personalizate, astfel încât pacienţii să primească terapiile care funcţionează cel mai bine pentru ei şi să nu se irosească bani pe tratamente folosind principiul încercare-eroare …. Bazându-se pe ceea ce UE, statele membre, profesioniştii din domeniul sănătăţii, industria şi organizaţiile de pacienţi au realizat deja, Planul european de combatere a cancerului va folosi potenţialul remarcabil al noilor tehnologii şi al progresului ştiinţific, inclusiv cunoştinţe despre comorbidităţi, dar şi din ştiinţele sociale şi comportamentale, pentru a aborda mai bine cancerul de-a lungul întregului traseu al pacientului şi de-a lungul evoluţiei bolii, prin flagshipurile şi acţiunile sale. UE se află într-o poziţie unică de a maximiza acest potenţial prin punerea în comun a cunoştinţelor ştiinţifice, a cunoştinţelor, a datelor şi a puterii de calcul pentru a dezvolta soluţii inovatoare şi personalizate care să beneficieze pacienţii cu cancer.“
    ^1 https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/non_communicable_diseases/docs/eu_cancer-plan_en.pdf.

    Consiliul Uniunii Europene^2, încă din 7 decembrie 2015, a inclus printre concluzii „Medicina personalizată pentru pacienţi“, invitând statele membre şi Comisia Europeană să se implice pentru a atinge potenţialul maxim al medicinei personalizate. Conform concluziilor Consiliului, medicina personalizată se referă la un model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor persoanelor (de exemplu, profilare moleculară, imagistică medicală, date despre stilul de viaţă) pentru elaborarea strategiei terapeutice potrivite pentru persoana potrivită la momentul potrivit şi/sau pentru a determina predispoziţia la o boală şi/sau pentru a oferi în timp util o prevenţie specifică. Medicina personalizată se referă la conceptul mai larg de îngrijire axată pe pacienţi, care ţine seama de faptul că, în general, sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienţilor.
    ^2 http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-15054-2015-INIT/en/pdf.

    Noul Parteneriat pentru medicina personalizată, care urmează să fie înfiinţat în 2023 şi finanţat în cadrul programului Orizont Europa, va identifica priorităţile pentru cercetare şi educaţie în medicina personalizată, va sprijini proiectele de cercetare privind prevenirea, diagnosticul şi tratamentul cancerului şi va face recomandări pentru lansarea abordărilor medicale personalizate în practica medicală zilnică. Ca acţiune pregătitoare pentru parteneriat, Comisia Europeană va stabili o foaie de parcurs către prevenţia personalizată, identificând lacunele din cercetare şi inovare, şi va sprijini o abordare pentru cartografierea tuturor anomaliilor biologice cunoscute care duc la susceptibilitatea la cancer, inclusiv a cancerelor ereditare.
    Medicina personalizată va beneficia, de asemenea, de High-Performance Computing. Combinarea datelor de sănătate ale unei persoane cu monitorizarea în timp real prin dispozitive inteligente şi farmacocinetică va constitui baza pentru crearea unui geamăn digital (digital twin) al fiecărei persoane. Acest lucru va valorifica potenţialul abordărilor medicale personalizate şi va spori strategiile de screening şi prevenire, diagnosticele rapide şi conceptele terapeutice individualizate.
    Pe de altă parte, acest plan are în vedere o iniţiativă prin care să se asigure accesul rapid la servicii de depistare, diagnosticare şi tratament în cazul cancerelor pediatrice.
    De asemenea, va fi necesar un focus pe zona de medicină preventivă, care să aducă populaţiei informaţii despre factorii de risc ai bolilor transmisibile care pot fi preveniţi şi convertiţi. Spre exemplu, despre efectele fumatului asupra sănătăţii, care în România a fost reglementat printr-un cadru legislativ restrictiv, cum ar fi interzicerea fumatului în spaţiile publice, interzicerea comercializării către minori, introducerea pictorialelor pentru avertismentele de sănătate, punerea în practică a unui sistem de taxare a tutunului la nivel european şi stabilirea preţurilor produselor şi a politicilor comerciale pentru a încuraja renunţarea la fumat şi pentru a descuraja iniţierea minorilor. Cu toate acestea, conform ultimelor date statistice, 30% din populaţia ţării fumează (cu mult peste media UE, de 23%), iar România este unul dintre puţinele state membre ale Uniunii Europene în care procentul fumătorilor este în creştere accelerată în ultimii ani (Eurobarometrul 506/2021 al Comisiei Europene).
    Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în contextul oferit de Convenţia-cadru OMS pentru controlul tutunului, adoptată la Geneva la 21 mai 2003 şi ratificată de România prin Legea nr. 332/2005, acordă o atenţie sporită problemei fumatului la nivel global şi promovează politici de control al tutunului. Aceste politici sunt susţinute de Comisia Europeană, prin revizuirea periodică a cadrului de fabricare şi comercializare, precum şi prin monitorizarea implementării acestor prevederi introduse prin Directiva 2014/40/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE, transpusă de România prin Legea nr. 201/2016.
    Cu toate acestea, măsurile naţionale, europene şi internaţionale nu sunt suficiente şi eficiente pentru reducerea ratei fumatului. În România, proporţia fumătorilor faţă de întreaga populaţie a crescut cu 1 punct procentual faţă de 2014 şi cu 2 puncte procentuale faţă de 2017 şi este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (Eurobarometru 506/2021).
    Având în vedere cele expuse, Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui plan naţional de combatere a cancerului care să corespundă nevoilor pacienţilor oncologici din ţara noastră.
    Grupul de lucru pentru realizarea Planului naţional de combatere a cancerului a stabilit ca obiectiv principal realizarea unui traseu bine stabilit şi standardizat al pacientului între diversele paliere de îngrijiri, pentru un abord multidisciplinar, integrat al cancerului, iar pentru ca acest obiectiv să fie atins au fost statuate obiective generale care urmăresc pilonii Planului european de combatere a cancerului şi obiective specifice pentru localizările cu cea mai mare povară a bolii în România.
    I. Obiective generale
    A. Prevenţia
    1. Realizarea unei strategii naţionale de promovare a conceptelor de prevenţie a NCDS

┌──────────────────────────┬──────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │ │implementare│ │
├──────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Elaborarea │ │ │ │
│ │ │unui fond │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │
│ │ │promovare, │ │ │ │
│ │ │prevenţie şi │ │ │ │
│ │ │educaţie │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │
│ │ │sănătate │ │ │ │
│ │ │b) Crearea │ │ │ │
│ │ │unui │ │ │ │
│ │ │departament │ │ │ │
│ │ │independent de│ │ │ │
│ │ │Sănătate │ │ │ │
│ │ │publică la │ │ │ │
│ │ │nivelul │ │ │ │
│ │ │fiecărei │ │ │ │
│ │ │unităţi │ │ │ │
│ │ │spitaliceşti │ │ │ │
│ │ │c) Dezvoltarea│ │ │ │
│ │ │unei │ │ │ │
│ │ │identităţi │ │ │ │
│ │ │online a │ │ │ │
│ │ │spitalelor din│ │ │ │
│ │1. Crearea │România. │ │ │ │
│ │unei Strategii│Crearea de │ │ │ │
│ │naţionale de │content │ │ │ │
│ │prevenţie a │relevant, │ │ │ │
│În prezent, ţara noastră │NCDs (corelată│explicit │ │ │ │
│nu dispune de o strategie │cu foaia de │pentru │ │ │ │
│naţională de promovare a │parcurs │categoriile │ │ │ │
│prevenţiei bolilor cronice│elaborată de │identificate │ │ │ │
│netransmisibile. │Comisia │de pacienţi │ │ │ │
│(ex: https:// │Europeană în │sau persoane │ │ │ │
│cancer-code-europe.iarc.fr│cadrul │cu risc │ │ │ │
│/index.php/ro/ - Codul │Healthier │(website, │ │ │ │
│european împotriva │Together - EU │YouTube, blog,│ │ │ │
│cancerului) │NCD │podcast) │Numărul │ │ │
│Cele mai multe cancere │Initiative) şi│d) Crearea │cazurilor de │ │Ministerul │
│care pot fi prevenite sunt│neutralizarea │unor Cancer │cancer │ │Finanţelor, │
│cancerul de col uterin │pseudoştiinţei│Test Kits - │diagnosticate│ │Ministerul │
│(100%), cancerul pulmonar,│din social │autotestare │Incidenţa în │ │Sănătăţii şi│
│al cavităţii bucale şi al │media care a │pacienţi cu │funcţie de │2023-2024 │Casa │
│esofagului (90%) urmate de│devenit o │implicarea │localizare │ │Naţională de│
│melanom şi cancerul de │reală problemă│medicilor de │Mortalitatea │ │Asigurări de│
│stomac (75%) şi cancerul │de sănătate │familie şi a │pe fiecare │ │Sănătate │
│colorectal (55%), astfel │publică │specialiştilor│tip de cancer│ │ │
│încât potenţialul de a │2. Dezvoltarea│din │ │ │ │
│extinde intervenţiile │regională a │ambulatoriu, │ │ │ │
│preventive rămâne unul │principiilor │folosind │ │ │ │
│ridicat. │de │tehnologii de │ │ │ │
│Consumul de tutun │implementare a│testare │ │ │ │
│reprezintă principala │Strategiei de │autorizate │ │ │ │
│cauză prevenibilă a │prevenţie şi │a) Elaborarea │ │ │ │
│bolilor cronice │educaţie a │de materiale │ │ │ │
│netransmisibile. │pacienţilor şi│informative │ │ │ │
│ │alfabetizarea │asupra tuturor│ │ │ │
│ │în domeniul │aspectelor │ │ │ │
│ │sănătăţii a │patologiilor │ │ │ │
│ │comunităţilor │(factori de │ │ │ │
│ │ │risc, măsuri │ │ │ │
│ │ │preventive, │ │ │ │
│ │ │modalităţi de │ │ │ │
│ │ │tratament │ │ │ │
│ │ │etc.) │ │ │ │
│ │ │explicate in │ │ │ │
│ │ │limbaj │ │ │ │
│ │ │colocvial în │ │ │ │
│ │ │funcţie de │ │ │ │
│ │ │vârsta şi │ │ │ │
│ │ │capacitatea de│ │ │ │
│ │ │înţelegere a │ │ │ │
│ │ │pacienţilor │ │ │ │
│ │ │b) Crearea │ │ │ │
│ │ │unor │ │ │ │
│ │ │parteneriate │ │ │ │
│ │ │de tip │ │ │ │
│ │ │public-privat │ │ │ │
│ │ │în vederea │ │ │ │
│ │ │creşterii │ │ │ │
│ │ │vitezei de │ │ │ │
│ │ │promovare, dar│ │ │ │
│ │ │şi de │ │ │ │
│ │ │implementare │ │ │ │
└──────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



    2. Realizarea unei reţele interconectate la nivel naţional şi sistemele de conectare în reţea ale UE

┌─────────────┬─────────────┬─────────────────┬───────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │ │implementare│ │
├─────────────┼─────────────┼─────────────────┼───────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Cartografierea│ │ │ │
│ │ │celor mai uşoare │ │ │ │
│ │ │modalităţi de │ │ │ │
│ │ │interconectare a │ │ │ │
│ │ │centrelor de │ │ │ │
│ │ │cancer din │ │ │ │
│ │ │sistemul naţional│ │ │ │
│ │ │de sănătate │ │ │ │
│ │ │într-un cadru de │ │ │ │
│ │ │colaborare pentru│ │ │ │
│ │ │a facilita │ │ │ │
│ │ │îngrijirea │ │ │ │
│ │ │eficientă a │ │ │ │
│ │ │pacienţilor │ │ │ │
│ │ │b) Crearea unei │ │ │ │
│ │ │reţele de │ │ │ │
│ │ │comunicare │ │ │ │
│ │ │funcţională între│ │ │ │
│ │1. │centrele de │ │ │ │
│ │Dezvoltarea │îngrijire care să│ │ │ │
│ │de soluţii │includă │ │ │ │
│ │concrete care│prevenţie, │ │ │ │
│ │ar putea │screening, │ │ │ │
│În prezent, │îmbunătăţi │diagnostic, │ │ │ │
│interacţiunea│interacţiunea│tratament şi │ │ │ │
│dintre │dintre │îngrijiri │ │ │Ministerul │
│centrele de │centrele │posttratament │Număr de │ │Sănătăţii │
│tratament │sistemului │a) Identificarea │spitale │ │Ministerul │
│naţionale │naţional de │caracteristicilor│naţionale │ │Sănătăţii │
│este │sănătate, │comune ale │şi europene│2023-2024 │Casa │
│inexistentă. │inclusiv │sistemelor de │conectate │ │Naţională de│
│(ex: ERNs, │posibilele │sănătate cu │în reţeaua │ │Asigurări de│
│CCCN, │lor │statele membre UE│nou-formată│ │Sănătate │
│Networks of │facilităţi de│pentru a │ │ │(CNAS) │
│Expertise │conectare în │determina │ │ │ │
│etc.) │reţea │modalităţi │ │ │ │
│ │2. Integrarea│eficiente de │ │ │ │
│ │centrelor │comunicare, │ │ │ │
│ │naţionale de │conectare, schimb│ │ │ │
│ │cancer în │de experienţă │ │ │ │
│ │reţelele │b) Analiza │ │ │ │
│ │europene │caracteristicilor│ │ │ │
│ │ │comune găsite în │ │ │ │
│ │ │alte sisteme, │ │ │ │
│ │ │indexarea │ │ │ │
│ │ │acestora şi │ │ │ │
│ │ │adaptarea │ │ │ │
│ │ │soluţiilor │ │ │ │
│ │ │eficiente │ │ │ │
│ │ │contextului local│ │ │ │
│ │ │c) Permiterea │ │ │ │
│ │ │schimbului şi │ │ │ │
│ │ │recunoaşterii │ │ │ │
│ │ │între statele │ │ │ │
│ │ │membre a │ │ │ │
│ │ │prescripţiilor │ │ │ │
│ │ │electronice şi a │ │ │ │
│ │ │rezumatului │ │ │ │
│ │ │dosarului │ │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴─────────────────┴───────────┴────────────┴────────────┘



    3. Măsurarea factorilor de risc asociaţi cu apariţia cancerului

┌────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │ │implementare│ │
├────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Introducerea│ │ │ │
│ │ │unor campanii │ │ │ │
│ │ │de informare │ │ │ │
│ │ │începând cu │ │ │ │
│ │ │grădiniţele │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │
│ │ │efectelor │ │ │ │
│ │ │nocive ale │ │ │ │
│ │ │radiaţiilor │ │ │ │
│ │ │ultraviolete şi│ │ │ │
│ │ │a celor │ │ │ │
│ │ │protectoare SPF│ │ │ │
│ │ │b) Dezvoltarea │ │ │ │
│ │ │unor campanii │ │ │ │
│ │ │publice asupra │ │ │ │
│ │ │conştientizării│ │ │ │
│ │ │riscului │ │ │ │
│ │ │expunerii │ │ │ │
│ │ │zilnice la │ │ │ │
│ │ │poluare │ │ │ │
│ │ │c) Introducerea│ │ │ │
│ │ │în şcoli, │ │ │ │
│ │ │licee, │ │ │ │
│ │ │facultăţi a │ │ │ │
│ │ │materialelor │ │ │ │
│ │ │informative │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │
│ │ │consecinţelor │ │ │ │
│ │ │abuzului de │ │ │ │
│ │ │alcool │ │ │ │
│ │ │d) Introducerea│ │ │ │
│ │ │în şcoli, │ │ │ │
│ │ │licee, │ │ │ │
│ │ │facultăţi a │ │ │ │
│ │ │materialelor │ │ │ │
│ │ │informative │ │ │ │
│ │ │asupra │ │ │ │
│ │ │infecţiei cu │ │ │ │
│ │ │virusul │ │ │ │
│ │ │papiloma uman │ │ │ │
│ │ │(HPV) │ │ │ │
│ │ │e) Conferinţe, │ │ │ │
│ │ │workshopuri │ │ │ │
│ │ │dedicate │ │ │ │
│ │ │problematicii │ │ │ │
│ │ │fumatului şi │ │ │ │
│ │ │numărului │ │ │ │
│ │ │crescut de │ │ │ │
│ │ │fumători │ │ │ │
│ │ │Crearea unor │ │ │ │
│ │ │cursuri de │ │ │ │
│ │ │informare şi │ │ │ │
│ │ │educaţie pentru│ │ │ │
│ │ │sănătate şi │ │ │ │
│ │ │prevenţie │ │ │ │
│ │ │pentru pacienţi│ │ │ │
│ │ │şi aparţinători│ │ │ │
│ │ │cu scopul │ │ │ │
│ │ │stimulării │ │ │ │
│ │ │educaţiei │ │ │ │
│ │ │medicale şi a │ │ │ │
│ │ │capacităţii de │ │ │ │
│ │ │prevenire a │ │ │ │
│ │ │comunităţilor │ │ │ │
│ │ │Elaborarea unei│ │ │ │
│În prezent, │ │strategii de │a) Numărul │ │ │
│focusul │ │prevenţie a │de copii │ │ │
│principal în │ │patologiilor │informaţi │ │ │
│ceea ce priveşte│ │cauzate de │într-un │ │ │
│factorii de risc│ │consumul de │interval de │ │ │
│este reprezentat│ │alcool, │timp │ │ │
│de nutriţie şi │ │strategie care │determinat │ │ │
│prezenţa │ │să includă │b) Numărul │ │ │
│anxietăţii, │1. │introducerea │de afişe │ │ │
│respectiv a │Cuantificarea│intervenţiilor │postate, │ │ │
│stresului. Dar │exactă a │„de tip scurt“,│apariţii TV │ │ │
│există o │celor mai │inclusiv prin │avute vizând│ │ │
│multitudine de │frecvenţi │folosirea │acest mesaj │ │ │
│factori de risc │factori de │chestionarelor │c) Număr de │ │ │
│şi favorizanţi │risc şi │AUDIT ca parte │afişe │ │Ministerul │
│ai apariţiei │favorizanţi │a foii de │promovate │ │Sănătăţii │
│celulelor │asociaţi cu │observaţie în │d) Număr de │ │Ministerul │
│canceroase, │apariţia │unele secţii de│participanţi│ │Sănătăţii │
│precum: │cancerelor │spital unde │în cadrul │ │(MS) │
│radiaţiile │2. Redactarea│prezenţa │acestor │ │Institutul │
│ultraviolete, │unui plan de │pacienţilor cu │conferinţe │ │Naţional de │
│dezvoltarea │informare │consum de risc │Număr de │2023 │Sănătate │
│urbană care │asupra │este mai mare. │persoane │2023-2030 │Publică │
│determină în mod│efectelor │Educaţia │consumatoare│2023-2035 │(INSP) │
│direct gradul de│acestora │continuă/ │de alcool │ │Ministerul │
│poluare, abuzul │3. Reducerea │sensibilizarea │Număr de ani│ │Sănătăţii │
│de alcool, │consumului de│personalului │de viaţă │ │(MS) │
│numărul crescut │alcool, în │medical la │pierduţi din│ │Institutul │
│al fumătorilor, │linie cu │problema │cauza │ │Naţional de │
│benzenul, │obiectivele │consumului │consumului │ │Sănătate │
│radonul. │Global │excesiv de │de alcool/ │ │Publică │
│Aceştia pot │Alcohol │alcool. Formare│Număr de ani│ │(INSP) │
│cauza sau agrava│Action Plan │în adictologie │cu │ │ │
│prognosticul │2022-2030 │Implementarea │dizabilitate│ │ │
│pacienţilor │4. Reducerea │obiectivelor │din cauza │ │ │
│oncologici şi │consumului de│Framework │consumului │ │ │
│reducerea │tutun │Convention on │de alcool │ │ │
│supravieţuirii. │ │Tobacco Control│Număr de │ │ │
│Consumul de │ │şi a Strategiei│fumători │ │ │
│tutun reprezintă│ │„2035 - Prima │Număr de │ │ │
│însă principala │ │generaţie fără │iniţiative │ │ │
│cauză │ │tutun a │legislative │ │ │
│prevenibilă a │ │României“ prin │implementate│ │ │
│bolilor cronice │ │alinierea │Cheltuieli │ │ │
│netransmisibile.│ │nivelului │pentru │ │ │
│ │ │accizelor pe │prevenţie │ │ │
│ │ │produsele de │ │ │ │
│ │ │tutun moderne │ │ │ │
│ │ │la cele ale │ │ │ │
│ │ │ţigărilor şi │ │ │ │
│ │ │elaborarea unei│ │ │ │
│ │ │strategii de │ │ │ │
│ │ │prevenţie a │ │ │ │
│ │ │consumului de │ │ │ │
│ │ │tutun │ │ │ │
│ │ │Actualizare │ │ │ │
│ │ │legislaţiei │ │ │ │
│ │ │antifumat, care│ │ │ │
│ │ │să includă: │ │ │ │
│ │ │- revizuirea │ │ │ │
│ │ │reglementărilor│ │ │ │
│ │ │privind │ │ │ │
│ │ │publicitatea │ │ │ │
│ │ │produselor din │ │ │ │
│ │ │tutun şi │ │ │ │
│ │ │nicotină pentru│ │ │ │
│ │ │reducerea │ │ │ │
│ │ │expunerii │ │ │ │
│ │ │copiilor şi │ │ │ │
│ │ │tinerilor la │ │ │ │
│ │ │produsele din │ │ │ │
│ │ │tutun; │ │ │ │
│ │ │- revizuirea │ │ │ │
│ │ │reglementărilor│ │ │ │
│ │ │privind fumatul│ │ │ │
│ │ │în spaţiie │ │ │ │
│ │ │publice închise│ │ │ │
│ │ │pentru a │ │ │ │
│ │ │include noile │ │ │ │
│ │ │produse din │ │ │ │
│ │ │tutun; │ │ │ │
│ │ │- revizuirea │ │ │ │
│ │ │reglementărilor│ │ │ │
│ │ │privind taxarea│ │ │ │
│ │ │noilor produse │ │ │ │
│ │ │din tutun, │ │ │ │
│ │ │beneficiare │ │ │ │
│ │ │actualmente de │ │ │ │
│ │ │un regim de │ │ │ │
│ │ │taxare │ │ │ │
│ │ │inexistent sau │ │ │ │
│ │ │preferenţial; │ │ │ │
│ │ │- delimitarea │ │ │ │
│ │ │expunerii şi │ │ │ │
│ │ │promovării │ │ │ │
│ │ │produselor de │ │ │ │
│ │ │tutun în fluxul│ │ │ │
│ │ │comercial comun│ │ │ │
│ │ │Alocarea de │ │ │ │
│ │ │fonduri │ │ │ │
│ │ │suficiente şi │ │ │ │
│ │ │extinderea │ │ │ │
│ │ │reţelei de │ │ │ │
│ │ │cabinete de │ │ │ │
│ │ │consiliere a │ │ │ │
│ │ │fumătorilor │ │ │ │
│ │ │Introducerea în│ │ │ │
│ │ │regim de │ │ │ │
│ │ │urgenţă a │ │ │ │
│ │ │atestatului de │ │ │ │
│ │ │tabacologie │ │ │ │
├────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │Preluarea │ │ │ │
│ │ │recomandărilor │ │ │ │
│ │ │Comisiei │ │ │ │
│ │ │Europene │ │ │ │
│ │ │privitoare la │ │ │ │
│ │ │instrumentele │ │ │ │
│ │5. │fiscale şi │ │ │ │
│ │Ameliorarea │politicile │ │ │ │
│ │riscului │publice legate │ │ │ │
│ │nutriţional │de consumul │ │ │ │
│ │(obiectiv │excesiv de │ │ │ │
│ │nou-introdus)│zaharuri, │ │ │ │
│ │ │băuturi │ │ │ │
│ │ │răcoritoare cu │ │ │ │
│ │ │adaos de │ │ │ │
│ │ │zaharuri şi │ │ │ │
│ │ │băuturi │ │ │ │
│ │ │alcoolice │ │ │ │
└────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘



    4. Medicina personalizată

┌───────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │Crearea unor │ │ │
│ │ │politici de │ │ │
│ │ │sănătate care să │ │ │
│ │ │faciliteze: │ │ │
│ │ │- folosirea │ │ │
│ │ │secundară a │ │ │
│ │ │datelor pentru │ │ │
│ │ │cercetare în │ │ │
│ │ │medicină; │ │ │
│ │ │- creşterea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │pentru cercetare │ │ │
│ │ │în medicina │ │ │
│ │ │personalizată şi │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │monitorizare la │ │ │
│ │ │distanţă de tip │ │ │
│ │ │telemedicină, │ │ │
│ │ │precum şi în │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │tipul AI şi │ │ │
│ │ │machine learning;│ │ │
│ │ │- accesul la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │biomarkerilor │ │ │
│ │ │relevanţi pentru │ │ │
│ │ │stabilirea │ │ │
│ │ │tratamentului │ │ │
│ │ │personalizat (de │ │ │
│ │ │la testarea unui │ │ │
│ │ │biomarker la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │comprehensivă │ │ │
│ │ │genomică prin │ │ │
│ │ │NGS) prin │ │ │
│În luna │ │finanţarea unui │ │ │
│octombrie 2020 │ │subprogram în │ │ │
│a fost lansat │ │cadrul │ │ │
│Indicele │ │Programului │ │ │
│european de │ │naţional de │ │ │
│medicină │ │oncologie; │ │ │
│personalizată │ │- înfiinţarea │ │ │
│(Personalised │ │centrului virtual│ │ │
│Health Index), │ │de competenţă │ │ │
│care arată │ │pentru cancer, │ │ │
│situaţia │ │parte din │ │ │
│actuală la │ │Misiunea de │ │ │
│nivelul a 34 de│ │cercetare asupra │ │ │
│ţări, printre │ │cancerului; │ │ │
│care şi │ │- înfiinţarea a │ │ │
│România. │ │cel puţin unui │ │ │
│Indexul este │ │oncology-focused │ │ │
│rezultatul unei│ │living lab şi a │ │ │
│analize │ │unui hub naţional│ │ │
│realizate de │ │pentru medicina │ │ │
│experţi │ │personalizată, în│ │ │
│independenţi în│ │concordanţă cu │ │ │
│sisteme de │ │Misiunea de │ │ │
│sănătate, cu │ │cercetare asupra │ │ │
│scopul de a │ │cancerului şi cu │ │ │
│facilita │ │Parteneriatul │ │ │
│discuţii şi │1. Utilizarea │european pentru │ │ │
│proiecte │medicinei │medicină │ │ │
│necesare pentru│personalizate │personalizată, cu│ │ │
│a pregăti │pentru │participarea │ │ │
│sistemele de │prevenirea, │cetăţenilor │ │ │
│sănătate │screeningul, │alături de │ │ │
│publice din │diagnosticarea│stakeholderii │ │ │
│Europa pentru │şi tratamentul│tradiţionali; │ │ │
│provocările │cancerului │- crearea unui │ │ │
│medicinei │2. │model de │ │ │
│personalizate. │Implementarea │infrastructură │ │ │
│Indicele │obiectivelor │digitală │ │ │
│european de │referitoare la│(teoretizat) cu │ │ │
│medicină │cancer şi │susţinerea │ │ │
│personalizată │medicina │experţilor care │ │ │
│este compus din│personalizată │l-au aplicat în │ │ │
│20 de │din Planul │ţările cu │ │ │
│caracteristici │european de │indicele EMP │ │Ministerul │
│ale sistemelor │luptă pentru │mare, corelat cu │ │Finanţelor, │
│de sănătate din│cancer şi │European Health │ │Ministerul │
│ţările │Misiunea de │Data Space, în │ │Sănătăţii şi│
│comparate, │cercetare │care pacienţii şi│2023-2024 │Casa │
│împărţite pe │pentru cancer,│cetăţenii să │ │Naţională de│
│patru piloni │din │poată depozita şi│ │Asigurări de│
│(infrastructura│parteneriatele│împărtăşi date │ │Sănătate │
│digitală din │inovative │medicale │ │ │
│sănătate, │Health │relevante pentru │ │ │
│servicii │Initiative şi │medicina │ │ │
│medicale, acces│Parteneriatul │personalizată, în│ │ │
│la tratament şi│european │condiţii de │ │ │
│tehnologii │pentru │confidenţialitate│ │ │
│digitale, │medicina │şi siguranţă; │ │ │
│nivelul de │personalizată,│- realizarea unor│ │ │
│pregătire al │precum şi din │proiecte de │ │ │
│sistemului de │Planul │îmbunătăţire a │ │ │
│sănătate pentru│naţional │infrastructurii │ │ │
│medicină │pentru │digitale din │ │ │
│personalizată),│redresare şi │sectorul de │ │ │
│care evaluează │rezilienţă şi │sănătate; │ │ │
│progresul │Programul │- identificarea │ │ │
│acestor sisteme│operaţional │celor mai │ │ │
│către medicina │Sănătate │performante │ │ │
│personalizată, │ │sisteme de │ │ │
│digitală şi │ │medicină │ │ │
│bazată pe │ │personalizată din│ │ │
│utilizarea la │ │UE (Indicele │ │ │
│scară largă a │ │european de │ │ │
│datelor. │ │medicină │ │ │
│România se află│ │personalizată), │ │ │
│pe poziţia 32 │ │încheierea de │ │ │
│dintre cele 34 │ │parteneriate cu │ │ │
│de ţări │ │minimum 3 astfel │ │ │
│evaluate. │ │de instituţii, │ │ │
│Printre │ │care conform │ │ │
│problemele │ │datelor oficiale │ │ │
│identificate se│ │sunt performante │ │ │
│numără lipsa │ │în aplicarea │ │ │
│accesului la │ │medicinii │ │ │
│date, │ │personalizate; │ │ │
│investiţiile │ │- transferul de │ │ │
│scăzute în │ │cunoştinţe şi │ │ │
│cercetare şi │ │bune practici în │ │ │
│dezvoltare │ │mediul local, │ │ │
│medicală, │ │prin proiecte de │ │ │
│precum şi │ │twinning şi │ │ │
│infrastructura │ │teaming; │ │ │
│digitală │ │- crearea unei │ │ │
│precară. │ │divizii de │ │ │
│ │ │genomică │ │ │
│ │ │(inclusiv editare│ │ │
│ │ │genomică de tipul│ │ │
│ │ │CRISPR Cas9) şi │ │ │
│ │ │multi-omics, │ │ │
│ │ │pentru a putea │ │ │
│ │ │preveni şi │ │ │
│ │ │identifica │ │ │
│ │ │precoce, │ │ │
│ │ │diagnostica │ │ │
│ │ │precis şi trata │ │ │
│ │ │mai eficient │ │ │
│ │ │cancerul, în │ │ │
│ │ │cadrul/în │ │ │
│ │ │colaborare cu │ │ │
│ │ │Institutul │ │ │
│ │ │Naţional de │ │ │
│ │ │Genomică; │ │ │
│ │ │- pentru │ │ │
│ │ │terapiile │ │ │
│ │ │celulare CAR-T │ │ │
│ │ │(înalt │ │ │
│ │ │personalizate), │ │ │
│ │ │crearea cadrului │ │ │
│ │ │pentru asigurarea│ │ │
│ │ │accesului │ │ │
│ │ │pacienţilor şi │ │ │
│ │ │stimularea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │atât în centre │ │ │
│ │ │medicale, cât şi │ │ │
│ │ │în centre de │ │ │
│ │ │cercetare şi │ │ │
│ │ │manufacturare a │ │ │
│ │ │terapiilor │ │ │
│ │ │celulare CAR-T. │ │ │
└───────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘




    B. Diagnosticarea
    1. Traseul pacientului oncologic

┌──────────────┬──────────────┬───────────────────┬────────────┬──────────────┐
│Stadiul actual│Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili │
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼──────────────┼───────────────────┼────────────┼──────────────┤
│ │ │a) Stabilirea │ │ │
│ │ │resurselor necesare│ │ │
│ │ │la nivel naţional │ │ │
│ │ │pentru punerea unui│ │ │
│ │ │diagnostic în │ │ │
│ │ │maximum 30 de zile │ │ │
│ │ │de la prima │ │ │
│ │ │suspiciune │ │ │
│ │ │b) Activităţi de │ │ │
│ │ │comunicare şi │ │ │
│ │ │training │ │ │
│ │ │c) Definirea │ │ │
│ │ │rolului medicului │ │ │
│ │ │de familie (va │ │ │
│ │ │putea recomanda, în│ │ │
│ │ │cazul unei │ │ │
│ │ │suspiciuni de │ │ │
│ │ │cancer, │ │ │
│ │ │investigaţii │ │ │
│ │ │clinice şi │ │ │
│ │ │paraclinice, cum ar│ │ │
│ │ │fi ecografii, CT, │ │ │
│ │ │IRM, precum şi │ │ │
│ │ │investigaţii │ │ │
│Nu există un │ │exploratorii │ │ │
│traseu │ │invazive (de │ │ │
│standardizat │ │exemplu, dar a nu │ │ │
│pentru │ │se limita la │ │ │
│pacientul │ │bronhoscopie, │ │ │
│oncologic. │ │colposcopie, EDS, │ │ │
│Nu există │ │colonoscopie, │ │ │
│termene │ │mamografie etc.) │ │ │
│statuate │ │d) Eliminarea │ │ │
│pentru │ │necesităţii │ │ │
│diagnosticarea│ │biletelor de │ │ │
│pacientului │ │trimitere succesive│ │ │
│oncologic. │ │- un bilet iniţial │ │ │
│În prezent nu │1. Realizarea │de CT/IRM/orice │ │ │
│există un │unui traseu │investigaţie să fie│ │ │
│standard cu │standardizat, │valabil pentru │ │ │
│privire la │elaborat de │toate viitoarele │ │ │
│nevoia de │Ministerul │monitorizări ale │ │ │
│îndrumare a │Sănătăţii, în │pacientului │ │ │
│pacienţilor │termen de 90 │oncologic ori de │ │ │
│între │de zile de la │câte ori │ │ │
│sistemele │aprobarea │protocoalele │ │ │
│deconectate de│Planului │terapeutice │ │ │
│îngrijire - │naţional de │recomandă o │ │ │
│medicină │combatere a │monitorizare │ │ │
│generală, de │cancerului │regulată de tipul │ │ │
│specialitate, │2. │respectiv sau o/un │ │ │
│investigaţii │Introducerea │scrisoare medicală/│ │ │
│medicale │unui termen de│bilet de externare │ │ │
│avansate, │60 de zile de │în care să fie │ │ │
│îngrijire la │la suspiciune │precizate │ │Ministerul │
│domiciliu, │până la │investigaţiile │ │Finanţelor, │
│studii │iniţierea │necesare pentru │ │Ministerul │
│medicale │tratamentului │monitorizare şi │ │Sănătăţii şi │
│experimentale.│(perioadă în │periodicitatea │ │Casa Naţională│
│Îndrumarea │care se va │acestora │ │de Asigurări │
│poate servi ca│face bilanţul │a) Programare │2023 │de Sănătate, │
│instrument de │pacientului, │prioritară la │ │Colegiul │
│legătură între│adică │consultaţii şi │ │Medicilor din │
│sistemele │stadializare │explorări (listă de│ │România, │
│deconectate de│şi evaluare │aşteptare separată │ │universităţile│
│îngrijire a │status │pentru pacientul │ │de medicină şi│
│sănătăţii. │biologic) │oncologic) │ │farmacie │
│Pacientul │3. │b) Revizuirea │ │ │
│oncologic nu │Standardizarea│plafonului de │ │ │
│este │navigării │contractare cu │ │ │
│familiarizat │pacientului │furnizorii de │ │ │
│cu privire la │oncologic, în │investigaţii │ │ │
│paşii care │vederea │medicale │ │ │
│trebuie urmaţi│accesării │c) Realizarea │ │ │
│în vederea │serviciilor │interoperabilităţii│ │ │
│accesării │medicale în │sistemelor de date │ │ │
│serviciilor │cel mai scurt │dintre sistemul │ │ │
│medicale, │timp, cu efort│public şi cel │ │ │
│lucru care │şi cheltuieli │privat │ │ │
│generează timp│reduse, precum│(operaţionalizarea │ │ │
│preţios │şi dezvoltarea│DES, una dintre │ │ │
│pierdut, efort│unui traseu al│etape) │ │ │
│şi cheltuieli │pacientului cu│d) Examinarea │ │ │
│inutile. │suspiciune de │histopatologică şi │ │ │
│Pe de altă │cancer │imunohistochimică │ │ │
│parte, nu │ │se va realiza în │ │ │
│există o │ │laboratorul care │ │ │
│informare a │ │primeşte piesa │ │ │
│populaţiei cu │ │a) Introducerea │ │ │
│privire la │ │serviciilor de │ │ │
│măsurile pe │ │navigare pacienţi, │ │ │
│care ar trebui│ │astfel încât │ │ │
│să le ia în │ │pacientul să │ │ │
│cazul în care │ │beneficieze în cel │ │ │
│suspicionează │ │mai scurt timp de │ │ │
│o problemă │ │un diagnostic de │ │ │
│oncologică. │ │certitudine şi un │ │ │
│ │ │protocol terapeutic│ │ │
│ │ │b) Conştientizarea │ │ │
│ │ │de către personalul│ │ │
│ │ │medical, │ │ │
│ │ │administrativ, │ │ │
│ │ │furnizorii de │ │ │
│ │ │servicii medicale a│ │ │
│ │ │rolului │ │ │
│ │ │navigatorului de │ │ │
│ │ │pacienţi │ │ │
│ │ │c) Dezvoltarea unor│ │ │
│ │ │cursuri de │ │ │
│ │ │perfecţionare │ │ │
│ │ │pentru navigatorii │ │ │
│ │ │de pacienţi │ │ │
│ │ │d) Realizarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului cu │ │ │
│ │ │suspiciune de │ │ │
│ │ │cancer şi crearea │ │ │
│ │ │unor programe de │ │ │
│ │ │informare pentru │ │ │
│ │ │pacientul cu │ │ │
│ │ │suspiciune de │ │ │
│ │ │cancer │ │ │
└──────────────┴──────────────┴───────────────────┴────────────┴──────────────┘



    2. Medicina personalizată

┌───────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │Crearea unor │ │ │
│ │ │politici de │ │ │
│ │ │sănătate care să │ │ │
│ │ │faciliteze: │ │ │
│ │ │- folosirea │ │ │
│ │ │secundară a │ │ │
│ │ │datelor pentru │ │ │
│ │ │cercetare în │ │ │
│ │ │medicină; │ │ │
│ │ │- creşterea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │pentru cercetare │ │ │
│ │ │în medicina │ │ │
│ │ │personalizată şi │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │monitorizare la │ │ │
│ │ │distanţă de tip │ │ │
│ │ │telemedicină, │ │ │
│ │ │precum şi în │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │tipul AI şi │ │ │
│ │ │machine learning;│ │ │
│ │ │- accesul la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │biomarkerilor │ │ │
│ │ │relevanţi pentru │ │ │
│ │ │stabilirea │ │ │
│ │ │tratamentului │ │ │
│ │ │personalizat (de │ │ │
│ │ │la testarea unui │ │ │
│ │ │biomarker la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │comprehensivă │ │ │
│ │ │genomică prin │ │ │
│ │ │NGS) prin │ │ │
│În luna │ │finanţarea unui │ │ │
│octombrie 2020 │ │subprogram în │ │ │
│a fost lansat │ │cadrul │ │ │
│Indicele │ │Programului │ │ │
│european de │ │naţional de │ │ │
│medicină │ │oncologie; │ │ │
│personalizată │ │- înfiinţarea │ │ │
│(Personalised │ │centrului virtual│ │ │
│Health Index), │ │de competenţă │ │ │
│care arată │ │pentru cancer, │ │ │
│situaţia │ │parte din │ │ │
│actuală la │ │Misiunea de │ │ │
│nivelul a 34 de│ │cercetare asupra │ │ │
│ţări, printre │ │cancerului; │ │ │
│care şi │ │- înfiinţarea a │ │ │
│România. │ │cel puţin unui │ │ │
│Indexul este │ │oncology-focused │ │ │
│rezultatul unei│ │living lab şi a │ │ │
│analize │ │unui hub naţional│ │ │
│realizate de │ │pentru medicina │ │ │
│experţi │ │personalizată, în│ │ │
│independenţi în│ │concordanţă cu │ │ │
│sisteme de │ │Misiunea de │ │ │
│sănătate, cu │ │cercetare asupra │ │ │
│scopul de a │ │cancerului şi cu │ │ │
│facilita │ │Parteneriatul │ │ │
│discuţii şi │1. Utilizarea │european pentru │ │ │
│proiecte │medicinei │medicină │ │ │
│necesare pentru│personalizate │personalizată, cu│ │ │
│a pregăti │pentru │participarea │ │ │
│sistemele de │prevenirea, │cetăţenilor │ │ │
│sănătate │screeningul, │alături de │ │ │
│publice din │diagnosticarea│stakeholderii │ │ │
│Europa pentru │şi tratamentul│tradiţionali; │ │ │
│provocările │cancerului │- crearea unui │ │ │
│medicinei │2. │model de │ │ │
│personalizate. │Implementarea │infrastructură │ │ │
│Indicele │obiectivelor │digitală │ │ │
│european de │referitoare la│(teoretizat) cu │ │ │
│medicină │cancer şi │susţinerea │ │ │
│personalizată │medicina │experţilor care │ │ │
│este compus din│personalizata │l-au aplicat în │ │ │
│20 de │din Planul │ţările cu │ │ │
│caracteristici │european de │indicele EMP │ │Ministerul │
│ale sistemelor │luptă pentru │mare, corelat cu │ │Finanţelor, │
│de sănătate din│cancer şi │European Health │ │Ministerul │
│ţările │Misiunea de │Data Space, în │ │Sănătăţii şi│
│comparate, │cercetare │care pacienţii şi│2023-2024 │Casa │
│împărţite pe │pentru cancer,│cetăţenii să │ │Naţională de│
│patru piloni │din │poată depozita şi│ │Asigurări de│
│(infrastructura│parteneriatele│împărtăşi date │ │Sănătate │
│digitală din │inovative │medicale │ │ │
│sănătate, │Health │relevante pentru │ │ │
│servicii │Initiative şi │medicina │ │ │
│medicale, acces│Parteneriatul │personalizată, în│ │ │
│la tratament şi│european │condiţii de │ │ │
│tehnologii │pentru │confidenţialitate│ │ │
│digitale, │medicina │şi siguranţă; │ │ │
│nivelul de │personalizată,│- realizarea unor│ │ │
│pregătire al │precum şi din │proiecte de │ │ │
│sistemului de │Planul │îmbunătăţire a │ │ │
│sănătate pentru│naţional │infrastructurii │ │ │
│medicină │pentru │digitale din │ │ │
│personalizată),│redresare şi │sectorul de │ │ │
│care evaluează │rezilienţă şi │sănătate; │ │ │
│progresul │Programul │- identificarea │ │ │
│acestor sisteme│operaţional │celor mai │ │ │
│către medicina │Sănătate │performante │ │ │
│personalizată, │ │sisteme de │ │ │
│digitală şi │ │medicină │ │ │
│bazată pe │ │personalizată din│ │ │
│utilizarea la │ │UE (Indicele │ │ │
│scară largă a │ │european de │ │ │
│datelor. │ │medicină │ │ │
│România se află│ │personalizată), │ │ │
│pe poziţia 32 │ │încheierea de │ │ │
│dintre cele 34 │ │parteneriate cu │ │ │
│de ţări │ │minimum 3 astfel │ │ │
│evaluate. │ │de instituţii, │ │ │
│Printre │ │care conform │ │ │
│problemele │ │datelor oficiale │ │ │
│identificate se│ │sunt performante │ │ │
│numără lipsa │ │în aplicarea │ │ │
│accesului la │ │medicinii │ │ │
│date, │ │personalizate; │ │ │
│investiţiile │ │- transferul de │ │ │
│scăzute în │ │cunoştinţe şi │ │ │
│cercetare şi │ │bune practici în │ │ │
│dezvoltare │ │mediul local, │ │ │
│medicală, │ │prin proiecte de │ │ │
│precum şi │ │twinning şi │ │ │
│infrastructura │ │teaming; │ │ │
│digitală │ │- crearea unei │ │ │
│precară. │ │divizii de │ │ │
│ │ │genomică │ │ │
│ │ │(inclusiv editare│ │ │
│ │ │genomică de tipul│ │ │
│ │ │CRISPR Cas9) şi │ │ │
│ │ │multi-omics, │ │ │
│ │ │pentru a putea │ │ │
│ │ │preveni şi │ │ │
│ │ │identifica │ │ │
│ │ │precoce, │ │ │
│ │ │diagnostica │ │ │
│ │ │precis şi trata │ │ │
│ │ │mai eficient │ │ │
│ │ │cancerul, în │ │ │
│ │ │cadrul/în │ │ │
│ │ │colaborare cu │ │ │
│ │ │Institutul │ │ │
│ │ │Naţional de │ │ │
│ │ │Genomică; │ │ │
│ │ │- pentru │ │ │
│ │ │terapiile │ │ │
│ │ │celulare CAR-T │ │ │
│ │ │(înalt │ │ │
│ │ │personalizate), │ │ │
│ │ │crearea cadrului │ │ │
│ │ │pentru asigurarea│ │ │
│ │ │accesului │ │ │
│ │ │pacienţilor şi │ │ │
│ │ │stimularea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │atât în centre │ │ │
│ │ │medicale, cât şi │ │ │
│ │ │în centre de │ │ │
│ │ │cercetare şi │ │ │
│ │ │manufacturare a │ │ │
│ │ │terapiilor │ │ │
│ │ │celulare CAR-T. │ │ │
└───────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    3. Introducerea testării imunohistochimice şi genetice, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │imunohistochimică│ │ │
│ │ │şi genetică a │ │ │
│ │ │pacientului cu │ │ │
│ │ │cancer, pentru │ │ │
│ │ │panelul de gene │ │ │
│Nu există un │ │menţionate în │ │ │
│program şi │ │obiectiv │ │ │
│niciun protocol│ │b) Crearea unui │ │ │
│de testare │ │subprogram în │ │ │
│genetică/ │ │cadrul │ │ │
│testare │ │Programului │ │ │
│comprehensivă │ │naţional de │ │ │
│genomică la │ │oncologie pentru │ │ │
│nivel naţional │ │finanţarea │ │ │
│pentru │ │testării genetice│ │ │
│biomarkerii │1. Decontarea │şi │ │ │
│validaţi pentru│testării │imunohistochimice│ │ │
│diagnosticul de│imunohistochimice│şi a testării │ │ │
│precizie al │şi genetice │genomice │ │ │
│cancerului. │pentru │comprehensive │ │Ministerul │
│Testarea, când │identificarea │c) Identificarea │ │Sănătăţii, │
│se realizează, │corectă a tipului│unui mecanism │ │Ministerul │
│se face pe baza│histopatologic │prin care DAPP, │2023 │Finanţelor, │
│voucherelor │tumoral şi a │individual sau │ │Casa │
│companiilor │mutaţiilor │grup, pentru │ │Naţională de│
│farmaceutice, │genetice │medicamentele │ │Asigurări de│
│corelate cu │2. Updatarea │„personalizate“ │ │Sănătate │
│prescrierea │acestor paneluri │incluse │ │ │
│medicamentelor │ori de câte ori │necondiţionat sau│ │ │
│din portofoliu.│este necesar │condiţionat în │ │ │
│Consecinţa este│ │Listă, să │ │ │
│că testarea nu │ │participe la │ │ │
│este reflexă şi│ │finanţarea │ │ │
│nu toţi │ │subprogramului de│ │ │
│pacienţii sunt │ │testare genetică,│ │ │
│testaţi, │ │imunohistochimică│ │ │
│conform │ │şi a testării │ │ │
│ghidurilor │ │genomice │ │ │
│internaţionale,│ │comprehensive, │ │ │
│înainte de a se│ │care va permite │ │ │
│iniţia terapia.│ │iniţierea │ │ │
│ │ │tratamentului cu │ │ │
│ │ │acel medicament │ │ │
│ │ │care corespunde │ │ │
│ │ │fenotipului │ │ │
│ │ │identificat, în │ │ │
│ │ │condiţiile în │ │ │
│ │ │care resursele │ │ │
│ │ │FNUASS sunt │ │ │
│ │ │limitate. │ │ │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    4. Realizarea unui registru naţional de cancer funcţional, cu subregistre pentru toate localizările, precum şi implementarea dosarului electronic al pacientului, în acord cu spaţiul european de date medicale

┌────────────┬─────────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├────────────┼─────────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Elaborarea │ │ │
│ │ │variabilelor │ │ │
│ │ │obligatorii │ │ │
│ │ │(core) şi a │ │ │
│ │ │celor opţionale │ │ │
│ │ │b) Crearea │ │ │
│ │ │site-ului şi a │ │ │
│ │ │Registrului │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │cancer. │ │ │
│ │ │Dezvoltarea unei│ │ │
│ │ │baze de date │ │ │
│ │ │funcţionale din │ │ │
│ │ │care să se poată│ │ │
│ │ │targeta specific│ │ │
│ │ │audienţa pentru │ │ │
│ │ │nutriţie, stil │ │ │
│ │ │de viaţă mai │ │ │
│ │ │sănătos etc. │ │ │
│ │ │c) Organizarea │ │ │
│ │ │bazei de date pe│ │ │
│ │ │diferite │ │ │
│ │ │categorii (sex, │ │ │
│ │ │vârstă, │ │ │
│ │ │localizare │ │ │
│ │ │cancer, │ │ │
│ │ │educaţie, │ │ │
│ │ │pacienţi cu risc│ │ │
│ │ │etc.) pentru a │ │ │
│ │ │elabora │ │ │
│ │ │materiale de │ │ │
│ │ │informare │ │ │
│ │ │(prevenţie, │ │ │
│ │ │nutriţie etc.) │ │ │
│ │ │adaptate │ │ │
│ │ │nevoilor │ │ │
│În prezent │ │pacienţilor; │ │ │
│există 2 │1. Crearea unui │astfel se pot │ │ │
│registre │Registru naţional│transmite mesaje│ │ │
│regionale │de cancer │relevante şi se │ │ │
│funcţionale,│funcţional │pot propune │ │ │
│la CJ şi TM.│2. Consimţământul│soluţii │ │ │
│Inexistenţa │informat │aplicabile, nu │ │ │
│unui │standardizat │generaliste │ │ │
│consimţământ│naţional pentru │d) Elaborarea │ │ │
│informat │pacienţii cu │cadrului legal │ │ │
│În prezent │cancer, pornind │prin care să se │ │ │
│există │de la Registrul │instituie │ │ │
│platforma │naţional de │mecanisme de │2023-2024 │Ministerul │
│pentru │cancer │coerciţie în │2023-2024 │Sănătăţii │
│dosarul │3. │cazul │2023 │CNAS │
│electronic │Operaţionalizarea│nerespectării │ │ │
│de sănătate │dosarului │obligativităţii │ │ │
│(DES), numai│electronic de │raportării │ │ │
│că nu este │sănătate (DES), │(suspendarea │ │ │
│funcţională,│în acord cu │finanţării, │ │ │
│deşi ar fi │specificaţiile │introducerea │ │ │
│trebuit în │Comisiei Europene│unor criterii de│ │ │
│concordanţă │din spaţiul │evaluare pentru │ │ │
│cu │european de date │managementul │ │ │
│legislaţia │pentru sănătate │unităţii │ │ │
│în vigoare. │ │sanitare şi a │ │ │
│ │ │şefilor de │ │ │
│ │ │secţii etc.) │ │ │
│ │ │a) Elaborarea │ │ │
│ │ │consimţământului│ │ │
│ │ │informat │ │ │
│ │ │b) Site-ul în │ │ │
│ │ │care este │ │ │
│ │ │integrat │ │ │
│ │ │Registrul │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │cancer, cu │ │ │
│ │ │rezultatele │ │ │
│ │ │individuale ale │ │ │
│ │ │centrelor │ │ │
│ │ │naţionale, să │ │ │
│ │ │integreze │ │ │
│ │ │rezultatele │ │ │
│ │ │fiecărui centru │ │ │
│ │ │în │ │ │
│ │ │consimţământul │ │ │
│ │ │informat al │ │ │
│ │ │pacientului. │ │ │
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unui audit │ │ │
│ │ │tehnic cu │ │ │
│ │ │privire la │ │ │
│ │ │statusul DES │ │ │
│ │ │b) Analiza │ │ │
│ │ │nevoii de │ │ │
│ │ │componente │ │ │
│ │ │hardware şi │ │ │
│ │ │software pentru │ │ │
│ │ │ca DES să devină│ │ │
│ │ │funcţional în │ │ │
│ │ │conformitate cu │ │ │
│ │ │cerinţele │ │ │
│ │ │europene │ │ │
└────────────┴─────────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘




    C. Tratamentul
    1. Introducerea terapiilor inovative

┌───────────────┬───────────────┬─────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼───────────────┼─────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│România are una│ │ │ │ │ │
│din cele mai │ │ │ │ │ │
│mari rate ale │ │ │ │ │ │
│deceselor │ │ │ │ │ │
│evitabile din │ │ │ │ │ │
│Uniunea │ │ │ │ │ │
│Europeană. Unul│ │ │ │ │ │
│din doi români │ │ │ │ │ │
│a murit înainte│ │ │ │ │ │
│de vreme, deşi │ │ │ │ │ │
│decesul ar fi │ │ │ │ │ │
│putut fi evitat│ │ │ │ │ │
│dacă boala ar │ │ │ │ │ │
│fi fost │ │ │ │ │ │
│depistată şi │ │ │ │ │ │
│tratată la timp│ │ │ │ │ │
│şi cu eficienţă│ │ │ │ │ │
│de cadrele │ │ │ │ │ │
│sanitare │ │ │ │ │ │
│utilizând │ │ │ │ │ │
│tehnologiile │ │ │ │ │ │
│medicale │ │ │ │ │ │
│inovatoare │ │ │ │ │ │
│disponibile. │ │ │ │ │ │
│Mortalitatea │ │ │ │ │ │
│evitabilă a │ │ │ │ │ │
│fost de două │ │ │ │ │ │
│ori şi jumătate│ │ │ │ │ │
│mai mare decât │ │ │ │ │ │
│rata globală │ │ │ │ │ │
│din UE în 2015 │ │ │ │ │ │
│şi nu converge │ │ │ │ │ │
│către nivelul │ │ │ │ │ │
│UE. Aceste date│ │ │ │ │ │
│reflectă │ │ │ │ │ │
│performanţa de │ │ │ │ │ │
│ansamblu a │ │ │ │ │ │
│sistemului │ │ │ │ │ │
│medical │ │a) Consultarea │ │ │ │
│românesc. │ │mecanismelor de │ │ │ │
│Accesul │ │acces la inovaţie│ │ │ │
│pacienţilor la │ │medicală înaintea│ │ │ │
│tratamente │ │rambursării │ │ │ │
│inovatoare şi │ │tradiţionale │ │ │ │
│eficiente, │ │implementate în │ │ │ │
│pentru │ │alte ţări UE şi │ │ │ │
│afecţiuni │ │adaptarea la │ │ │ │
│oncologice fără│ │nevoile naţionale│ │ │ │
│alternative │ │b) Realizarea │ │ │ │
│terapeutice │ │unui mecanism de │ │ │ │
│moderne, este │ │decontare din │ │ │ │
│semnificativ │ │Fondul de │ │ │ │
│mai redus faţă │ │inovaţie, cu │ │ │ │
│de alte ţări │ │propunerea ca │ │ │ │
│europene. │ │acest lucru să se│ │ │ │
│Conform unui │ │facă la un preţ │ │ │ │
│studiu anual al│ │cu discount, │ │ │ │
│Federaţiei │ │procentul urmând │ │ │ │
│Europene a │ │a fi stabilit în │ │ │ │
│Industriilor şi│ │funcţie de tipul │ │ │ │
│Asociaţiilor │ │de patologie │ │ │ │
│Farmaceutice │ │oncologică (rară │ │ │ │
│(EFPIA) - │Crearea unui │sau cu incidenţă │ │ │ │
│Patients │fond de │crescută), de │ │ │ │
│W.A.I.T. │inovaţie în │tipul de │ │ │ │
│Indicator 2020 │sănătate şi │medicament, │ │ │ │
│Survey, │reducerea │testările şi │ │ │ │
│realizat în │timpilor de │investigaţiile │ │ │ │
│parteneriat cu │acces la │necesare, tipul │ │ │ │
│IQVIA, România │rambursare a │de contractare şi│ │ │ │
│se află pe │tuturor │negociere cu │ │ │ │
│ultimul loc în │medicamentelor │producătorul │ │ │ │
│ceea ce │inovative. │c) Bugetul │ │ │ │
│priveşte timpul│Acest fond este│fondului de │ │ │ │
│de aşteptare al│veriga lipsă a │inovaţie va fi │ │ │ │
│pacienţilor │sistemului de │stabilit pentru o│ │ │ │
│pentru a avea │compensare din │perioadă de 4 ani│ │ │ │
│acces la │România. Fondul│pentru a oferi │Cuantificarea│ │ │
│medicamente de │poate oferi │predictibilitate │costurilor │ │ │
│ultimă │pacienţilor │d) Realizarea │îngrijirii │ │ │
│generaţie. │acces la cele │normelor legale │(În general, │ │ │
│Potrivit │mai noi │pentru ca acest │cheltuielile │ │ │
│datelor │terapii, pentru│fond să asigure │pentru │ │ │
│studiului, │afecţiuni fără │accesul la │tratamentul │ │ │
│timpul de la │alternativă │tratament de la │cancerului │ │ │
│aprobarea de │terapeutică │momentul │s-au dublat │ │ │
│punere pe piaţă│modernă şi │autorizării EMA │în UE, de la │ │ │
│dată de Agenţia│eficientă, după│până la │52 de │ │ │
│Europeană a │ce acestea au │compensarea în │miliarde € la│ │ │
│Medicamentului │primit │România │103 miliarde │ │ │
│până la accesul│aprobarea de la│e) Realizarea │€ între 1995 │ │ │
│unui nou │Agenţia │criteriilor │şi 2018. │ │Ministerul │
│medicament pe │Europeană a │pentru includerea│Această │ │Sănătăţii, │
│piaţa din │Medicamentului │medicamentelor │creştere │ │Ministerul │
│România în │şi până la │eligibile în │spectaculoasă│ │Finanţelor, │
│sistem de │includerea în │Fondul de │este cauzată,│2023-2026 │Casa │
│compensare este│rambursare prin│inovaţie va │printre │ │Naţională de│
│de aproximativ │actualizarea │trebui să ţină │altele, de │ │Asigurări de│
│29 de luni (883│Hotărârii │seama în primul │adoptarea │ │Sănătate │
│de zile), în │Guvernului nr. │rând de │tratamentelor│ │ │
│creştere faţă │720/2008. │medicamentele │inovatoare şi│ │ │
│de raportul │În alte ţări │oncologice fără │de creşterea │ │ │
│anterior, în │europene precum│alternativă │ulterioară a │ │ │
│timp ce alţi │Austria, │terapeutică │cheltuielilor│ │ │
│europeni au │Belgia, Franţa,│f) Creşterea │pentru │ │ │
│acces imediat │Germania, │capacităţii │medicamentele│ │ │
│sau în câteva │Italia, Spania,│administrative │pentru │ │ │
│luni (Germania │Ungaria se │pentru │cancer: de la│ │ │
│120 de zile, │oferă deja o │implementarea şi │14,6 miliarde│ │ │
│Italia 418 │şansă │funcţionalizarea │€ în 2008 la │ │ │
│zile, Bulgaria │pacienţilor să │Fondului de │32 de │ │ │
│692 de zile). │obţină acces │inovaţie. │miliarde € în│ │ │
│Din 152 de │timpuriu la │g) Creşterea │2018.) │ │ │
│medicamente │medicamentele │capacităţii │ │ │ │
│inovatoare │inovatoare │administrative a │ │ │ │
│aprobate de │aprobate de │departamentului │ │ │ │
│Agenţia │Agenţia │de evaluare a │ │ │ │
│Europeană a │Europeană a │tehnologiilor │ │ │ │
│Medicamentului │Medicamentului,│medicale din │ │ │ │
│(EMA) în │înainte ca │ANMDMR │ │ │ │
│perioada │aceste produse │h) Modificarea │ │ │ │
│2016-2019, doar│să obţină │legislaţiei în │ │ │ │
│39 de │decizia locală │vigoare astfel │ │ │ │
│medicamente (1 │de evaluare │încât │ │ │ │
│din 4) au fost │pentru │actualizarea │ │ │ │
│introduse pe │introducerea în│Hotărârii │ │ │ │
│lista celor │sistemul de │Guvernului nr. │ │ │ │
│compensate şi │rambursare. │720/2008 şi a │ │ │ │
│gratuite din │ │protocoalelor │ │ │ │
│România până la│ │terapeutice să │ │ │ │
│1 ianuarie │ │devină │ │ │ │
│2021. │ │predictibilă │ │ │ │
│Germania a │ │i) │ │ │ │
│introdus la │ │Transparentizarea│ │ │ │
│compensare 133 │ │procesului şi a │ │ │ │
│de medicamente,│ │datelor legate de│ │ │ │
│Italia 114, │ │evaluarea │ │ │ │
│Slovenia 78, │ │tehnologiilor │ │ │ │
│Bulgaria 57, │ │medicale │ │ │ │
│iar Ungaria 55.│ │j) Adoptarea de │ │ │ │
│Astfel, rata de│ │noi terapii ţintă│ │ │ │
│disponibilitate│ │şi dezvoltarea de│ │ │ │
│a │ │noi tehnologii │ │ │ │
│medicamentelor │ │pentru screening,│ │ │ │
│de ultimă │ │diagnostic, │ │ │ │
│generaţie │ │tratament │ │ │ │
│pentru │ │combinate cu AI │ │ │ │
│pacienţii │ │k) Crearea unei │ │ │ │
│români, în │ │baze de date │ │ │ │
│sistem de │ │conectate cu alte│ │ │ │
│compensare, │ │centre oncologice│ │ │ │
│este de doar │ │din UE │ │ │ │
│26%, în timp ce│ │ │ │ │ │
│74% dintre │ │ │ │ │ │
│medicamente nu │ │ │ │ │ │
│sunt │ │ │ │ │ │
│disponibile │ │ │ │ │ │
│nici în sistem │ │ │ │ │ │
│compensat, nici│ │ │ │ │ │
│în cel privat. │ │ │ │ │ │
│Principalele │ │ │ │ │ │
│cauze ale │ │ │ │ │ │
│întârzierilor │ │ │ │ │ │
│sunt timpul de │ │ │ │ │ │
│aşteptare până │ │ │ │ │ │
│la depunerea │ │ │ │ │ │
│dosarului de │ │ │ │ │ │
│rambursare │ │ │ │ │ │
│(aşteptarea ca │ │ │ │ │ │
│alte ţări să │ │ │ │ │ │
│decidă │ │ │ │ │ │
│rambursarea), │ │ │ │ │ │
│procesul │ │ │ │ │ │
│birocratic, un │ │ │ │ │ │
│sistem de │ │ │ │ │ │
│Health │ │ │ │ │ │
│Technology │ │ │ │ │ │
│Assesment (HTA)│ │ │ │ │ │
│restrictiv faţă│ │ │ │ │ │
│de inovaţie, │ │ │ │ │ │
│constrângeri │ │ │ │ │ │
│bugetare şi o │ │ │ │ │ │
│echipă │ │ │ │ │ │
│subdimensionată│ │ │ │ │ │
│care face faţă │ │ │ │ │ │
│cu greu şi cu │ │ │ │ │ │
│mult efort │ │ │ │ │ │
│dosarelor │ │ │ │ │ │
│depuse de │ │ │ │ │ │
│companiile │ │ │ │ │ │
│farmaceutice. │ │ │ │ │ │
└───────────────┴───────────────┴─────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



    2. Actualizarea periodică a ghidurilor de practică medicală şi a protocoalelor terapeutice

┌────────────┬──────────┬───────────────┬──────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │ │implementare│ │
├────────────┼──────────┼───────────────┼──────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │ │
│ │ │ghidurilor │ │ │ │
│ │ │naţionale │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │
│ │ │screeningul, │ │ │ │
│ │ │diagnosticul, │ │ │ │
│ │ │tratamentul │ │ │ │
│ │ │pacienţilor cu │ │ │ │
│ │ │cancer, │ │ │ │
│ │ │publicarea lor │ │ │ │
│ │ │pe site-ul MS │ │ │ │
│ │ │Actualizarea │ │ │ │
│ │ │lor ori de câte│ │ │ │
│ │ │ori este │ │ │ │
│ │ │necesar │ │ │ │
│ │ │b) Dezvoltarea │ │ │ │
│Inexistenţa │ │de traininguri │ │ │ │
│update-ului │ │şi cursuri │ │ │ │
│ghidurilor │Adaptarea │specifice │Stabilirea │ │ │
│naţionale, │ghidurilor│targetate, în │standardului │ │ │
│cu diferite │europene │scopul │de calitate a │ │ │
│nivele de │pentru │fluidizării şi │redactării │ │Casa │
│îngrijire şi│utilizare │eficientizării │ghidurilor │2023 │Naţională de│
│fundamentate│în │actualizării │naţionale │ │Asigurări de│
│pe decizii │sistemul │periodice a │corelat la │ │Sănătate │
│în funcţie │sanitar │ghidurilor şi │standardele │ │ │
│de cost - │naţional │protocoalelor │europene şi │ │ │
│evidenţa │ │c) Elaborarea │internaţionale│ │ │
│beneficiului│ │cadrului legal │ │ │ │
│ │ │prin care să se│ │ │ │
│ │ │instituie │ │ │ │
│ │ │mecanisme de │ │ │ │
│ │ │coerciţie în │ │ │ │
│ │ │cazul │ │ │ │
│ │ │nerespectării │ │ │ │
│ │ │obligativităţii│ │ │ │
│ │ │ghidurilor │ │ │ │
│ │ │(introducerea │ │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │ │
│ │ │de evaluare │ │ │ │
│ │ │pentru │ │ │ │
│ │ │managementul │ │ │ │
│ │ │unităţii │ │ │ │
│ │ │sanitare şi a │ │ │ │
│ │ │şefilor de │ │ │ │
│ │ │secţii etc.) │ │ │ │
└────────────┴──────────┴───────────────┴──────────────┴────────────┴────────────┘



    3. Tumor board

┌──────────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Cazurile de │ │ │
│ │ │cancer vor fi │ │ │
│ │ │discutate în │ │ │
│ │ │comisia MDT ori│ │ │
│ │ │de câte ori │ │ │
│ │ │medicii care │ │ │
│ │ │tratează cazul │ │ │
│ │ │respectiv │ │ │
│ │ │consideră că │ │ │
│ │ │este necesar. │ │ │
│ │ │b) Numărul de │ │ │
│ │ │întâlniri │ │ │
│ │ │(fizice sau │ │ │
│ │ │virtuale) │ │ │
│ │ │depinde de │ │ │
│ │ │numărul de │ │ │
│ │ │pacienţi care │ │ │
│ │ │trebuie │ │ │
│ │ │discutat în │ │ │
│ │ │comisia MDT. │ │ │
│ │ │c) Specialiştii│ │ │
│ │ │care vor lua │ │ │
│ │ │parte la aceste│ │ │
│ │ │întâlniri sunt:│ │ │
│ │ │chirurgi, │ │ │
│ │ │radiologi, │ │ │
│ │ │oncologi │ │ │
│ │ │medicali, │ │ │
│ │ │radioterapeuţi,│ │ │
│ │ │anatomopatologi│ │ │
│ │ │(în viitor şi │ │ │
│ │ │specialist în │ │ │
│ │ │biologie │ │ │
│ │ │moleculară), │ │ │
│ │ │medici │ │ │
│ │ │specialişti/cu │ │ │
│ │ │competenţă/ │ │ │
│ │ │atestat în │ │ │
│ │ │îngrijiri │ │ │
│ │ │paliative, │ │ │
│ │ │farmacişti │ │ │
│ │ │clinicieni şi │ │ │
│ │ │medicii │ │ │
│ │ │curanţi, care │ │ │
│ │ │prezintă │ │ │
│ │Elaborarea │pacientul │ │ │
│Există obligaţia │unui mod de │d) Stabilirea │ │Ministerul │
│de a fi o echipă │lucru │intervalului de│ │Sănătăţii, │
│multidisciplinară,│standardizat │timp de la │2023-2024 │Casa │
│dar nu există │al tumor │finalizarea │ │Naţională de│
│norme clare. │board şi al │investigaţiilor│ │Asigurări de│
│ │documentaţiei│până la │ │Sănătate │
│ │doveditoare │întrunirea │ │ │
│ │ │tumor board să │ │ │
│ │ │fie cuprins │ │ │
│ │ │între 7 şi 10 │ │ │
│ │ │zile │ │ │
│ │ │e) Introducerea│ │ │
│ │ │drept criteriu │ │ │
│ │ │de acreditare a│ │ │
│ │ │existenţei │ │ │
│ │ │tumor board │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │unităţile │ │ │
│ │ │sanitare de │ │ │
│ │ │nivel 1, 1M, 2,│ │ │
│ │ │2M, care │ │ │
│ │ │efectuează │ │ │
│ │ │intervenţii │ │ │
│ │ │chirurgicale şi│ │ │
│ │ │tratamente │ │ │
│ │ │oncologice │ │ │
│ │ │f) Analiza │ │ │
│ │ │anuală a │ │ │
│ │ │activităţii │ │ │
│ │ │comisiei MDT şi│ │ │
│ │ │a implementării│ │ │
│ │ │deciziilor │ │ │
│ │ │acesteia │ │ │
│ │ │g) Odată cu │ │ │
│ │ │extinderea │ │ │
│ │ │profilării │ │ │
│ │ │genomice │ │ │
│ │ │comprehensive │ │ │
│ │ │se va avea în │ │ │
│ │ │vedere │ │ │
│ │ │prospectiv │ │ │
│ │ │constituirea │ │ │
│ │ │Molecular Tumor│ │ │
│ │ │Board (MTB), cu│ │ │
│ │ │definirea │ │ │
│ │ │cadrului de │ │ │
│ │ │funcţionare şi │ │ │
│ │ │profilurilor de│ │ │
│ │ │pacienţi care │ │ │
│ │ │să fie │ │ │
│ │ │discutate în │ │ │
│ │ │acesta. │ │ │
└──────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    4. Medicina personalizată

┌───────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │Crearea unor │ │ │
│ │ │politici de │ │ │
│ │ │sănătate care să │ │ │
│ │ │faciliteze: │ │ │
│ │ │- folosirea │ │ │
│ │ │secundară a │ │ │
│ │ │datelor pentru │ │ │
│ │ │cercetare în │ │ │
│ │ │medicină; │ │ │
│ │ │- creşterea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │pentru cercetare │ │ │
│ │ │în medicina │ │ │
│ │ │personalizată şi │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │monitorizare la │ │ │
│ │ │distanţă de tip │ │ │
│ │ │telemedicină, │ │ │
│ │ │precum şi în │ │ │
│ │ │tehnologii de │ │ │
│ │ │tipul AI şi │ │ │
│ │ │machine learning;│ │ │
│ │ │- accesul la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │biomarkerilor │ │ │
│ │ │relevanţi pentru │ │ │
│ │ │stabilirea │ │ │
│ │ │tratamentului │ │ │
│ │ │personalizat (de │ │ │
│ │ │la testarea unui │ │ │
│ │ │biomarker la │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │comprehensivă │ │ │
│ │ │genomică prin │ │ │
│ │ │NGS) prin │ │ │
│În luna │ │finanţarea unui │ │ │
│octombrie 2020 │ │subprogram în │ │ │
│a fost lansat │ │cadrul │ │ │
│Indicele │ │Programului │ │ │
│european de │ │naţional de │ │ │
│medicină │ │oncologie; │ │ │
│personalizată │ │- înfiinţarea │ │ │
│(Personalised │ │centrului virtual│ │ │
│Health Index) │ │de competenţă │ │ │
│care arată │ │pentru cancer, │ │ │
│situaţia │ │parte din │ │ │
│actuală la │ │Misiunea de │ │ │
│nivelul a 34 de│ │cercetare asupra │ │ │
│ţări, printre │ │cancerului; │ │ │
│care şi │ │- înfiinţarea a │ │ │
│România. │ │cel puţin unui │ │ │
│Indexul este │ │oncology-focused │ │ │
│rezultatul unei│ │living lab şi a │ │ │
│analize │ │unui hub naţional│ │ │
│realizate de │ │pentru medicina │ │ │
│experţi │ │personalizată, în│ │ │
│independenţi în│ │concordanţă cu │ │ │
│sisteme de │ │Misiunea de │ │ │
│sănătate, cu │ │cercetare asupra │ │ │
│scopul de a │ │cancerului şi cu │ │ │
│facilita │ │Parteneriatul │ │ │
│discuţii şi │1. Utilizarea │european pentru │ │ │
│proiecte │medicinei │medicină │ │ │
│necesare pentru│personalizate │personalizată, cu│ │ │
│a pregăti │pentru │participarea │ │ │
│sistemele de │prevenirea, │cetăţenilor │ │ │
│sănătate │screeningul, │alături de │ │ │
│publice din │diagnosticarea│stakeholderii │ │ │
│Europa pentru │şi tratamentul│tradiţionali; │ │ │
│provocările │cancerului │- crearea unui │ │ │
│medicinei │2. │model de │ │ │
│personalizate. │Implementarea │infrastructură │ │ │
│Indicele │obiectivelor │digitală │ │ │
│european de │referitoare la│(teoretizat) cu │ │ │
│medicină │cancer şi │susţinerea │ │ │
│personalizată │medicina │experţilor care │ │ │
│este compus din│personalizată │l-au aplicat în │ │ │
│20 de │din Planul │ţările cu │ │ │
│caracteristici │european de │indicele EMP │ │Ministerul │
│ale sistemelor │luptă pentru │mare, corelat cu │ │Sănătăţii, │
│de sănătate din│cancer şi │European Health │ │Ministerul │
│ţările │Misiunea de │Data Space, în │ │Finanţelor, │
│comparate, │cercetare │care pacienţii şi│2023-2024 │Casa │
│împărţite pe │pentru cancer,│cetăţenii să │ │Naţională de│
│patru piloni │din │poată depozita şi│ │Asigurări de│
│(infrastructura│parteneriatele│împărtăşi date │ │Sănătate │
│digitală din │inovative │medicale │ │ │
│sănătate, │Health │relevante pentru │ │ │
│servicii │Initiative şi │medicina │ │ │
│medicale, acces│Parteneriatul │personalizată, în│ │ │
│la tratament şi│european │condiţii de │ │ │
│tehnologii │pentru │confidenţialitate│ │ │
│digitale, │medicină │şi siguranţă; │ │ │
│nivelul de │personalizată,│- realizarea unor│ │ │
│pregătire al │precum şi din │proiecte de │ │ │
│sistemului de │Planul │îmbunătăţire a │ │ │
│sănătate pentru│naţional │infrastructurii │ │ │
│medicină │pentru │digitale din │ │ │
│personalizată),│redresare şi │sectorul de │ │ │
│care evaluează │rezilienţă şi │sănătate; │ │ │
│progresul │Programul │- identificarea │ │ │
│acestor sisteme│operaţional │celor mai │ │ │
│către medicina │sănătate │performante │ │ │
│personalizată, │ │sisteme de │ │ │
│digitală şi │ │medicină │ │ │
│bazată pe │ │personalizată din│ │ │
│utilizarea la │ │UE (Indicele │ │ │
│scară largă a │ │european de │ │ │
│datelor. │ │medicină │ │ │
│România se află│ │personalizată), │ │ │
│pe poziţia 32 │ │încheierea de │ │ │
│dintre cele 34 │ │parteneriate cu │ │ │
│de ţări │ │minimum 3 astfel │ │ │
│evaluate. │ │de instituţii, │ │ │
│Printre │ │care conform │ │ │
│problemele │ │datelor oficiale │ │ │
│identificate se│ │sunt performante │ │ │
│numără lipsa │ │în aplicarea │ │ │
│accesului la │ │medicinii │ │ │
│date, │ │personalizate; │ │ │
│investiţiile │ │- transferul de │ │ │
│scăzute în │ │cunoştinţe şi │ │ │
│cercetare şi │ │bune practici în │ │ │
│dezvoltare │ │mediul local, │ │ │
│medicală, │ │prin proiecte de │ │ │
│precum şi │ │twinning şi │ │ │
│infrastructura │ │teaming; │ │ │
│digitală │ │- crearea unei │ │ │
│precară. │ │divizii de │ │ │
│ │ │genomică │ │ │
│ │ │(inclusiv editare│ │ │
│ │ │genomică de tipul│ │ │
│ │ │CRISPR Cas9) şi │ │ │
│ │ │multi-omics, │ │ │
│ │ │pentru a putea │ │ │
│ │ │preveni şi │ │ │
│ │ │identifica │ │ │
│ │ │precoce, │ │ │
│ │ │diagnostica │ │ │
│ │ │precis şi trata │ │ │
│ │ │mai eficient │ │ │
│ │ │cancerul, în │ │ │
│ │ │cadrul/în │ │ │
│ │ │colaborare cu │ │ │
│ │ │Institutul │ │ │
│ │ │Naţional de │ │ │
│ │ │Genomică; │ │ │
│ │ │- pentru │ │ │
│ │ │terapiile │ │ │
│ │ │celulare CAR-T │ │ │
│ │ │(înalt │ │ │
│ │ │personalizate), │ │ │
│ │ │crearea cadrului │ │ │
│ │ │pentru asigurarea│ │ │
│ │ │accesului │ │ │
│ │ │pacienţilor şi │ │ │
│ │ │stimularea │ │ │
│ │ │investiţiilor │ │ │
│ │ │atât în centre │ │ │
│ │ │medicale, cât şi │ │ │
│ │ │în centre de │ │ │
│ │ │cercetare şi │ │ │
│ │ │manufacturare a │ │ │
│ │ │terapiilor │ │ │
│ │ │celulare CAR-T │ │ │
└───────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘




    D. Îngrijirea
    1. Paliaţia

┌────────────────┬───────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├────────────────┼───────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea şi │ │ │
│ │ │finanţarea unei │ │ │
│ │ │proceduri de │ │ │
│ │ │îngrijiri │ │ │
│ │ │paliative la │ │ │
│ │ │pacienţii cu │ │ │
│ │ │cancer aflaţi în │ │ │
│ │ │afara programului │ │ │
│ │ │de chimioterapie/ │ │ │
│ │ │terapie biologică │ │ │
│ │ │care să includă: │ │ │
│ │ │1. analize │ │ │
│ │ │medicale, │ │ │
│ │ │radiografie │ │ │
│ │ │abdominală simplă/│ │ │
│ │ │radiografie │ │ │
│ │ │pulmonară; │ │ │
│ │ │2. transfuzii de │ │ │
│ │ │produşi biologici │ │ │
│ │ │(sânge integral, │ │ │
│ │ │concentrat │ │ │
│ │ │eritrocitar, masă │ │ │
│ │ │leucocitară, │ │ │
│ │ │trombocitară sau │ │ │
│ │ │plasmă proaspată │ │ │
│ │ │congelată); │ │ │
│ │ │3. administrare de│ │ │
│ │ │antibiotice │ │ │
│ │ │injectabile, │ │ │
│ │ │antifungice, │ │ │
│ │ │vitamina B12, fier│ │ │
│ │ │injectabil, │ │ │
│ │ │heparine cu │ │ │
│ │ │molecula mică, │ │ │
│ │ │administrare de │ │ │
│ │ │tratament iv/im/sc│ │ │
│ │ │(soluţii saline, │ │ │
│ │ │electroliţi, │ │ │
│ │ │antisecretori, │ │ │
│ │ │prokinetice, │ │ │
│ │ │antialgice, │ │ │
│ │ │vitamine, │ │ │
│ │ │alimentaţie │ │ │
│ │ │parenterală, │ │ │
│ │ │aminoacizi); │ │ │
│ │ │4. paracenteze; │ │ │
│ │ │5. toracenteze │ │ │
│ │ │diagnostice/ │ │ │
│ │ │evacuatorii; │ │ │
│ │ │6. clisme; │ │ │
│ │ │7. îngrijiri ale │ │ │
│ │ │stomei. │ │ │
│ │ │b) Realizarea şi │ │ │
│ │ │finanţarea unei │ │ │
│ │ │proceduri pentru │ │ │
│ │ │terapia suportivă │ │ │
│ │ │la pacienţii cu │ │ │
│ │ │cancer în timpul │ │ │
│ │ │programului de │ │ │
│ │ │chimioterapie/ │ │ │
│ │ │terapie biologică │ │ │
│ │ │care va include: │ │ │
│ │ │1. analize │ │ │
│ │ │medicale, │ │ │
│Îngrijirile │ │radiografie │ │ │
│paliative │ │abdominală simplă/│ │ │
│reprezintă o │ │radiografie │ │ │
│modalitate de │ │pulmonară; │ │ │
│îmbunătăţire a │ │2. transfuzii de │ │ │
│calităţii vieţii│ │produşi biologici │ │ │
│atât pentru │ │(sânge integral, │ │ │
│pacientul │ │concentrat │ │ │
│oncologic, cât │ │eritrocitar, masă │ │ │
│şi pentru │ │leucocitară, │ │ │
│apropiaţii │ │trombocitară sau │ │ │
│acestuia. │ │plasmă proaspată │ │ │
│Ministerul │ │congelată); │ │ │
│Sănătăţii a │ │3. administrare de│ │ │
│reglementat │1. Creşterea │antibiotice │ │ │
│modul de │accesului la │injectabile, │ │ │
│funcţionare a │serviciile de │antifungice, │ │ │
│acestor tipuri │îngrijiri │factori de │ │Ministerul │
│de îngrijiri în │paliative │creştere │ │Sănătăţii, │
│anul 2018, prin │pentru │granulomonocitari,│ │Ministerul │
│Ordinul │pacientul │vitamina B12, fier│2023-2024 │Finanţelor │
│ministrului │oncologic │injectabil, │ │şi Casa │
│sănătăţii nr. │2. │heparine cu │ │Naţională de│
│253/2018. │Conştientizarea│molecula mică; │ │Asigurări de│
│De asemenea, │nevoii de │4. administrare de│ │Sănătate │
│ambulatoriile │servicii │tratament iv/im/sc│ │ │
│pentru îngrijiri│paliative │(soluţii saline, │ │ │
│paliative au │ │electroliţi, │ │ │
│apărut pentru │ │antisecretori, │ │ │
│prima dată în │ │prokinetice, │ │ │
│Contractul-cadru│ │antialgice, │ │ │
│valabil pentru │ │vitamine, │ │ │
│anii 2018-2019. │ │alimentaţie │ │ │
│În prezent, │ │parenterală, │ │ │
│România se │ │aminoacizi); │ │ │
│confruntă cu un │ │5. paracenteze, │ │ │
│deficit major │ │toracenteze │ │ │
│atât în zona │ │diagnostice/ │ │ │
│serviciilor de │ │evacuatorii; │ │ │
│paliaţie, cât şi│ │6. îngrijiri ale │ │ │
│în zona │ │stomei. │ │ │
│specialiştilor. │ │c) Introducerea │ │ │
│ │ │drept criteriu de │ │ │
│ │ │acreditare a │ │ │
│ │ │existenţei unei/ │ │ │
│ │ │unui secţii/ │ │ │
│ │ │compartiment de │ │ │
│ │ │îngrijiri │ │ │
│ │ │paliative pentru │ │ │
│ │ │unităţile sanitare│ │ │
│ │ │de nivel 1, 1M, 2,│ │ │
│ │ │2M, care │ │ │
│ │ │efectuează │ │ │
│ │ │intervenţii │ │ │
│ │ │chirurgicale/ │ │ │
│ │ │tratamente │ │ │
│ │ │sistemice pentru │ │ │
│ │ │pacientul │ │ │
│ │ │oncologic. │ │ │
│ │ │Ministerul │ │ │
│ │ │Sănătăţii va avea │ │ │
│ │ │în vedere crearea │ │ │
│ │ │în spitalele │ │ │
│ │ │publice a unui │ │ │
│ │ │număr minim de │ │ │
│ │ │2.000 de paturi │ │ │
│ │ │pentru îngrijiri │ │ │
│ │ │paliative, iar │ │ │
│ │ │CNAS va finanţa un│ │ │
│ │ │număr de până la │ │ │
│ │ │4.000 de paturi de│ │ │
│ │ │îngrijiri │ │ │
│ │ │paliative │ │ │
│ │ │d) Implementarea │ │ │
│ │ │planului naţional │ │ │
│ │ │de paliaţie şi a │ │ │
│ │ │celor 8 │ │ │
│ │ │centre-pilot │ │ │
│ │ │prevăzute în │ │ │
│ │ │PAL-PLAN │ │ │
│ │ │e) Introducerea │ │ │
│ │ │benchmarkingului │ │ │
│ │ │pentru serviciile │ │ │
│ │ │de paliaţie │ │ │
│ │ │f) Revizuirea │ │ │
│ │ │legislaţiei în │ │ │
│ │ │domeniul paliaţiei│ │ │
│ │ │şi adaptarea la │ │ │
│ │ │resursele umane şi│ │ │
│ │ │financiare │ │ │
│ │ │existente │ │ │
│ │ │Realizarea unor │ │ │
│ │ │campanii de │ │ │
│ │ │promovare a │ │ │
│ │ │componentelor │ │ │
│ │ │serviciilor │ │ │
│ │ │paliative, │ │ │
│ │ │consilierea │ │ │
│ │ │pacienţilor şi │ │ │
│ │ │aparţinătorilor │ │ │
│ │ │acestora cu │ │ │
│ │ │privire la │ │ │
│ │ │alegerea tipului │ │ │
│ │ │de serviciu oferit│ │ │
│ │ │în cadrul │ │ │
│ │ │paliaţiei │ │ │
└────────────────┴───────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘



    2. Servicii de psihooncologie, onconutriţie şi oncofertilitate

┌────────────────┬──────────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┬───────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Indicatori │Perioadă de │Responsabili │
│ │ │ │ │implementare│ │
├────────────────┼──────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ │a) Introducerea pe│ │ │ │
│ │ │parcursul terapiei│ │ │ │
│ │ │oncologice a unui │ │ │ │
│ │ │plan nutriţional │ │ │ │
│ │ │care să ţină cont │ │ │ │
│ │ │de fiecare stadiu │ │ │ │
│ │ │al tratamentului │ │ │ │
│ │ │în care se află │ │ │ │
│ │ │pacientul, precum │ │ │ │
│ │ │şi de evoluţia │ │ │ │
│ │ │acestuia ca urmare│ │ │ │
│ │ │a administrării │ │ │ │
│ │ │tratamentului │ │ │ │
│ │ │b) Colaborare cu │ │ │ │
│ │ │nutriţionişti │ │ │ │
│ │ │acreditaţi, un │ │ │ │
│ │ │plan nutriţional │ │ │ │
│ │ │adaptat │ │ │ │
│ │ │preferinţelor şi │ │ │ │
│ │ │bugetului │ │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │ │
│ │ │c) Dezvoltarea │ │ │ │
│În prezent nu │ │unor cursuri de │ │ │ │
│există un │ │psihooncologie în │ │ │ │
│standard cu │ │parteneriat cu │ │ │ │
│privire la │ │universităţile/ │ │ │ │
│acordarea unei │ │facultăţile de │ │ │ │
│consilieri │1. Standardizarea │medicină şi │ │ │ │
│specifice │acordării │Colegiul │ │ │ │
│pacienţilor │consilierii │Psihologilor din │ │ │ │
│oncologici atât │specifice │România │ │ │ │
│din punctul de │pacientului │d) Contracte de │ │ │ │
│vedere al stării│oncologic atât din│colaborare cu │ │ │ │
│emoţionale, cât │punctul de vedere │psihologi şi │ │ │ │
│şi al strategiei│al unui plan │cabinete de │ │ │ │
│nutriţionale. │general de │psihoterapie │Numărul de │ │Ministerul │
│Este │alimentaţie, cât │adaptate grupei de│pacienţi │ │Sănătăţii, │
│binecunoscut că │şi din punct de │vârstă, stării şi │oncologici │ │Colegiul │
│anumite tipuri │vedere psihologic │condiţiei │sprijiniţi │ │Psihologilor │
│de alimente sau │2. Standardizarea │pacientului │atât în plan│ │din România, │
│diete nu sunt │unui plan de │e) Dezvoltarea │psihologic, │2023 │Colegiul │
│recomandate │informare şi │unor cursuri de │cât şi │2023 │Dieteticienilor│
│pacienţilor │consiliere a │onconutriţie în │onconutritiv│2023 │din România, │
│oncologici │aparţinătorilor în│parteneriat cu │Numărul de │ │Colegiul │
│tocmai datorită │vederea │universităţile/ │contracte │ │Medicilor din │
│posibilităţii de│destigmatizării │facultăţile de │efectuate cu│ │România, │
│agravare a │bolii şi a │medicină şi │parteneri │ │universităţile │
│prognosticului │reintegrării mai │Colegiul │externi │ │de medicină şi │
│şi micşorare a │facile a │Dieteticienilor │ │ │farmacie │
│perioadei de │pacienţilor în │din România │ │ │ │
│supravieţuire. │activităţile │dedicate │ │ │ │
│De asemenea, │zilnice obişnuite │pacienţilor │ │ │ │
│domeniul │3. Creşterea │Crearea unor │ │ │ │
│oncofertilităţii│calităţii vieţii │cursuri de │ │ │ │
│nu prea este │supravieţuitorului│informare şi │ │ │ │
│abordat nici de │de cancer │educaţie pentru │ │ │ │
│pacient, nici de│ │sănătate şi │ │ │ │
│medic, cel din │ │prevenţie pentru │ │ │ │
│urmă fiind │ │aparţinători cu │ │ │ │
│centrat pe │ │scopul înţelegerii│ │ │ │
│supravieţuirea │ │şi al combaterii │ │ │ │
│pacientului. │ │stigmatizării (la │ │ │ │
│ │ │şcoală, la muncă, │ │ │ │
│ │ │în comunităţi │ │ │ │
│ │ │etc.) │ │ │ │
│ │ │a) Implementarea │ │ │ │
│ │ │în România a │ │ │ │
│ │ │Cancer Survivor │ │ │ │
│ │ │Smart Card, care │ │ │ │
│ │ │să ofere │ │ │ │
│ │ │supravieţuitorului│ │ │ │
│ │ │acces la servicii │ │ │ │
│ │ │şi profesionişti │ │ │ │
│ │ │pentru a-i │ │ │ │
│ │ │facilita │ │ │ │
│ │ │reintegrarea în │ │ │ │
│ │ │societatea activă │ │ │ │
│ │ │şi a-i oferi │ │ │ │
│ │ │sprijinul │ │ │ │
│ │ │psihologic necesar│ │ │ │
│ │ │b) Crearea unor │ │ │ │
│ │ │centre pentru │ │ │ │
│ │ │conservarea │ │ │ │
│ │ │fertilităţii │ │ │ │
└────────────────┴──────────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┴───────────────┘




    E. Cercetarea şi inovarea

┌───────────┬────────────────────┬────────────────────┬────────────┬──────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili │
│actual │ │ │implementare│ │
├───────────┼────────────────────┼────────────────────┼────────────┼──────────────┤
│ │ │a) Lansarea unei │ │ │
│ │ │platforme naţionale │ │ │
│ │ │corelată cu │ │ │
│ │ │iniţiativa europeană│ │ │
│ │ │uncan.eu (Iniţiativa│ │ │
│ │ │Europeană pentru │ │ │
│ │ │Înţelegerea │ │ │
│ │ │Cancerului) │ │ │
│ │ │b) Realizarea de │ │ │
│ │ │proiecte de │ │ │
│ │ │cercetare prin │ │ │
│ │ │implementarea │ │ │
│ │ │conceptului „living │ │ │
│ │ │lab“ pentru │ │ │
│ │ │identificarea unor │ │ │
│ │ │modalităţi noi, mai │ │ │
│ │ │performante, de │ │ │
│ │ │prevenţie, depistare│ │ │
│ │ │precoce, screening, │ │ │
│ │ │diagnostic şi │ │ │
│ │ │tratament, dar şi │ │ │
│1. România │ │pentru optimizarea │ │ │
│nu are o │ │programelor curente │ │ │
│strategie │ │(de prevenţie, │ │ │
│de │ │screening, │ │ │
│cercetare │ │diagnostic, │ │ │
│şi inovare │ │tratament, calitatea│ │ │
│în domeniul│ │vieţii) │ │ │
│cancerului,│1. Corelarea cu │c) Realizarea de │ │ │
│dar poate │recomandările şi │programe de │ │ │
│beneficia │acţiunile Misiunii │cercetare asupra │ │ │
│de pe urma │de cercetare asupra │implementării │ │Ministerul │
│Misiunii de│cancerului │asistenţei medicale │ │Educaţiei, │
│cercetare │2. Participarea la │personalizate în │ │Ministerul │
│asupra │parteneriatele │lupta împotriva │ │Cercetării, │
│cancerului,│europene relevante │cancerului │ │Inovării şi │
│adoptată de│pentru tema │(prevenţie, │2023-2030 │Digitalizării,│
│Comisia │cancerului: │depistare precoce, │2023-2030 │universităţile│
│Europeană, │Parteneriatul │screening, │ │de medicină şi│
│precum şi │european pentru │diagnostic şi │ │farmacie, │
│de pe urma │medicină │tratament, calitatea│ │Ministerul │
│altor │personalizată │vieţii) │ │Sănătăţii │
│programe şi│(2023), │d) Crearea cadrului │ │ │
│iniţiative │Parteneriatul pentru│legal, implementarea│ │ │
│cu │boli rare (2024) │şi operaţionalizarea│ │ │
│finanţare │ │la nivel naţional a │ │ │
│europeană │ │Centrului Digital al│ │ │
│care │ │Pacientului cu │ │ │
│urmează a │ │Cancer, unde │ │ │
│fi derulate│ │pacienţii şi │ │ │
│până în │ │supravieţuitorii pot│ │ │
│anul 2030. │ │stoca şi împărtăşi │ │ │
│ │ │datele medicale │ │ │
│ │ │pentru implementarea│ │ │
│ │ │medicinei │ │ │
│ │ │personalizate │ │ │
│ │ │Utilizarea │ │ │
│ │ │oportunităţilor din │ │ │
│ │ │Planul naţional de │ │ │
│ │ │redresare şi │ │ │
│ │ │rezilienţă (PNRR) │ │ │
│ │ │Cercetare pentru │ │ │
│ │ │pregătirea │ │ │
│ │ │participării │ │ │
│ │ │entităţilor din │ │ │
│ │ │România (capacity │ │ │
│ │ │building) la │ │ │
│ │ │Parteneriatul │ │ │
│ │ │european pentru │ │ │
│ │ │medicină │ │ │
│ │ │personalizată (2023)│ │ │
│ │ │şi Parteneriatul │ │ │
│ │ │pentru boli rare │ │ │
│ │ │(2024) │ │ │
├───────────┼────────────────────┼────────────────────┼────────────┼──────────────┤
│ │ │Exprimarea │ │ │
│ │ │interesului de a │ │ │
│ │ │participa la │ │ │
│ │ │Parteneriatul │ │ │
│ │ │european pentru │ │ │
│ │ │medicină │ │ │
│ │ │personalizată (2023)│ │ │
│ │ │şi Parteneriatul │ │ │
│ │ │pentru boli rare │ │ │
│ │ │(2024), în acord cu │ │ │
│ │ │solicitările │ │ │
│ │ │Comisiei Europene. │ │ │
│ │ │Stabilirea │ │ │
│ │ │modalităţii de │ │ │
│ │ │participare şi de │ │ │
│ │ │reprezentare optimă │ │ │
│ │ │a României în │ │ │
│ │ │parteneriatele │ │ │
│ │ │menţionate, dar şi │ │ │
│ │ │în cadrul Innovative│ │ │
│ │ │Health Initiative │ │ │
│ │ │(cea mai mare │ │ │
│ │ │colaborare │ │ │
│ │ │public-privată în │ │ │
│ │ │domeniul sănătăţii │ │ │
│ │ │la nivel european) │ │ │
│ │ │Promovarea de │ │ │
│ │ │activităţi de │ │ │
│ │ │cercetare în │ │ │
│ │ │colaborare cu │ │ │
│ │ │Institutul Naţional │ │ │
│ │ │de │ │ │
│ │ │Cercetare-Dezvoltare│ │ │
│ │ │în Medicina │ │ │
│ │ │Genomică, având ca │ │ │
│ │ │obiectiv │ │ │
│ │ │implementarea │ │ │
│ │ │medicinei genomice │ │ │
│ │ │în managementul │ │ │
│ │ │cancerului │ │ │
│ │ │(prevenţie │ │ │
│ │ │personalizată, │ │ │
│ │ │depistare precoce, │ │ │
│ │ │screening, │ │ │
│ │3. Corelarea cu │diagnostic, │ │ │
│ │obiectivele şi │tratament, calitatea│ │ │
│ │activităţile │vieţii) în sistemul │ │ │
│ │Institutului │de sănătate din │ │ │
│ │Naţional de │România │ │ │
│ │Cercetare-Dezvoltare│Operaţionalizarea │ │ │
│ │în Medicina Genomică│Centrului de │ │ │
│ │4. Corelarea cu │competenţă al │ │ │
│ │componenta │Misiunii pentru │ │ │
│ │„Cercetare“ din │cancer, conform │ │ │
│ │Planul naţional de │calendarului │ │ │
│ │redresare şi │aprobat, adaptat │2023-2030 │ │
│ │rezilienţă │realităţilor locale │2023 │ │
│ │5. Program de │şi corelat cu │2023 │ │
│ │cercetare de tip │recomandările Cancer│2023 │ │
│ │horizon scanning │Mission Board │ │ │
│ │pentru identificarea│Lansarea unui call │ │ │
│ │timpurie a │de cercetare pentru │ │ │
│ │inovaţiilor │realizarea unui │ │ │
│ │emergente în vederea│National Cancer │ │ │
│ │implementării rapide│Observatory, care să│ │ │
│ │în sistemul de │aibă rolul de a │ │ │
│ │sănătate din România│identifica │ │ │
│ │6. Stimularea │inovaţiile emergente│ │ │
│ │creşterii numărului │şi oportunităţile de│ │ │
│ │de studii clinice în│cercetare (inclusiv │ │ │
│ │România │finanţare), pentru a│ │ │
│ │ │informa deciziile │ │ │
│ │ │instituţiilor │ │ │
│ │ │abilitate │ │ │
│ │ │a) Creşterea │ │ │
│ │ │numărului de centre │ │ │
│ │ │care derulează │ │ │
│ │ │studii de faza I │ │ │
│ │ │b) Soluţionarea, în │ │ │
│ │ │termen de 30 de │ │ │
│ │ │zile, a │ │ │
│ │ │solicitărilor de │ │ │
│ │ │derulare de studii │ │ │
│ │ │clinice pe │ │ │
│ │ │teritoriul României │ │ │
│ │ │Informarea │ │ │
│ │ │profesioniştilor din│ │ │
│ │ │sănătate şi a │ │ │
│ │ │pacienţilor despre │ │ │
│ │ │studiile clinice │ │ │
│ │ │derulate în România.│ │ │
│ │ │Publicarea pe │ │ │
│ │ │site-ul ANMDMR a │ │ │
│ │ │studiilor clinice │ │ │
│ │ │derulate în România,│ │ │
│ │ │a site-urilor de │ │ │
│ │ │derulare şi a │ │ │
│ │ │statutului (de │ │ │
│ │ │exemplu, „în │ │ │
│ │ │derulare“, „în faza │ │ │
│ │ │de recrutare“ etc.) │ │ │
│ │ │c) Stimularea │ │ │
│ │ │studiilor de │ │ │
│ │ │colectare a datelor │ │ │
│ │ │din practica clinică│ │ │
│ │ │curentă │ │ │
│ │ │Operaţionalizarea │ │ │
│ │ │metodologiei │ │ │
│ │ │prevăzute în Ordinul│ │ │
│ │ │ministrului │ │ │
│ │ │sănătăţii nr. 861/ │ │ │
│ │ │2014, cu │ │ │
│ │ │modificările şi │ │ │
│ │ │completările │ │ │
│ │ │ulterioare │ │ │
└───────────┴────────────────────┴────────────────────┴────────────┴──────────────┘




    II. Obiective specifice
    A. Localizarea colorectală
    Expunerea situaţiei:
    1. Nivel european
    La nivel european, conform International Agency for Research on Cancer (IARC) şi European Cancer Information System (ECIS), în anul 2020 s-au înregistrat următoarele:
    - incidenţa: 507.044 de noi cazuri diagnosticate (325.335 cancer de colon şi 181.709 cancer rectal), care reprezintă 12,9% din totalul cazurilor noi de cancer;
    – mortalitate: 240.797 de decese (158.724 cancer de colon şi 82.073 cancer rectal), care reprezintă 12,6% din totalul deceselor prin cancer în Europa;
    – este al 3-lea cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi al 2-lea ca frecvenţă la femei;
    – rata de supravieţuire este de 60%, probabilitatea de supravieţuire creşte la 85% în cazul în care acest tip de cancer este tratat în centre specializate;
    – 55% din cazurile noi de cancer ar putea fi prevenite prin ajustarea stilului de viaţă;
    – 55% din pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiile 3 şi 4;
    – costurile cancerului colorectal:
    () costuri totale: aproximativ 19 miliarde EUR;
    () cancerul de colon - 12,2 miliarde EUR (6,4 costuri directe şi 5,8 indirecte); cancerul rectal - 6,8 miliarde EUR (3,4 costuri directe şi 3,4 indirecte);
    () costurile medicaţiei pentru cancerul colorectal reprezintă aproximativ 25% din costurile directe;
    () conform studiului IHE The Costs of cancers of the digestive system (2020), comisionat de Digestive Cancers Europe, România cheltuie pentru tratamentul unui pacient cu cancer de colon 10 EUR/cap de locuitor (costurile sunt ajustate prin PPP = Purchasing Power Parity) şi pentru tratamentul unui cancer rectal, aproximativ 5 EUR/cap de locuitor; aceste cheltuieli plasează România pe ultimele locuri pentru cheltuielile cu cele 2 patologii în Europa, ceea ce se reflectă şi în indicatorii epidemiologici şi de supravieţuire din ţara noastră.
    În Europa de Est, la pacienţii cu vârste cuprinse între 50 şi 79 ani, 30% din cancerele colorectale au fost diagnosticate în stadiul IV. Conform studiului EUROCARE, supravieţuirea la 3 ani în stadiul IV este de 16%.



    2. Nivel naţional:
    Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar. Riscul apariţiei este diferenţiat la femei şi bărbaţi (raport B/F = 1,5/1). În România, cancerul colorectal ocupă locul al doilea ca incidenţă la femei şi locul trei la bărbaţi (Sursa: GLOBOCAN 2020), iar ca mortalitate ocupă locul al doilea la ambele sexe. Anual, în România mor peste 6.000 de adulţi din cauza cancerului colorectal.
    Riscul de cancer colorectal creşte cu vârsta, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea de la 60 la 79 ani. De asemenea, în România se constată o proporţie mai mare în mediul urban faţă de cel rural (incidenţa între 2015-2019 a fost de 1,4-1,5 ori mai mare în mediul urban).
    Conform Roadmapului pentru cancerul colorectal publicat de Digestive Cancer Europe în anul 2019, ultimele date disponibile pentru România sunt la nivelul anului 2014 şi indică o supravieţuire la 5 ani sub 60%, faţă de Elveţia, Belgia şi Norvegia, unde supravieţuirea la 5 ani se apropie de 70%.
    Judeţele cu cele mai mari incidenţe sunt: Hunedoara, Alba, Sibiu, Vâlcea, Neamţ, Iaşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu. Numărul mediu al pacienţilor spitalizaţi anual (2015-2019) a fost de 20.700 pentru o medie de 114.000 de episoade de spitalizare.
    Tumora de cec a fost dominantă în episoadele de spitalizare din cauza cancerului colorectal (57,1% din cazuri), urmată de cea de rect (31,9% cazuri).
    Rata de mortalitate în 2019 prin cancer colorectal a fost de 40,3 decese la 100.000 de adulţi.
    Media anilor de viaţă pierduţi prematur (YLL = Years of Life Lost) prin cancer colorectal în 2019 a fost de 509,4/100.000 de locuitori (77.971 YLL). În mediul urban s-au pierdut prematur de 1,23 ori mai mulţi ani de viaţă decât în cel rural. Judeţele cu cei mai mulţi ani de viaţă pierduţi prematur sunt: Bihor, Hunedoara, Mehedinţi, Giurgiu, Harghita, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Tulcea.
    Majoritatea pacienţilor cu cancer colorectal sunt diagnosticaţi la vârste mai mari de 50 ani.
    Detecţia precoce şi screeningul cresc substanţial şansele de tratament şi de supravieţuire. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros respectat de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer. Prin caracteristicile sale, CCR este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul şi supravegherea persoanelor asimptomatice.
    Screeningul CCR se poate face prin următoarele metode:
    • administrarea testelor de depistare a sângerărilor oculte din scaun;
    • rectosigmoidoscopia asociată cu prima metodă;
    • irigoscopia cu dublu contrast (rar utilizată);
    • colonoscopia totală (metoda esenţială de diagnostic, dar costisitoare);
    • colonoscopia virtuală, utilizată în situaţii particulare;
    • administrarea capsulei endoscopice (metoda mai uşor acceptată de către pacienţi, dar cu costuri crescute şi rata mică de detecţie pentru polipii mici şi fără posibilitatea de excizie sau biopsie);
    • efectuarea testelor genetice în cazul rudelor pacienţilor care suferă de anumite sindroame genetice cu risc crescut pentru apariţia cancerului colorectal.

    În prezent nu există în ţară un program naţional de screening al CCR, care să fie reglementat legal, printr-un act normativ sau Plan naţional de prevenţie şi să aibă finanţare corespunzătoare şi sustenabilă.
    Pe baza acestor date şi ţinând cont de faptul că în România nu există un program de screening organizat populaţional pentru cancerul colorectal, introducerea unei politici de prevenţie pentru cancerul colorectal constituie o prioritate care trebuie prevăzută într-un plan naţional de combatere a cancerului, alături de alte măsuri care să îmbunătăţească supravieţuirea şi modul de viaţă al pacientului oncologic.
    Având în vedere Directiva UE privind screeningul cancerului colorectal, în România au fost iniţiate programele ROCCAS şi ROCCAS II care au început în decembrie 2018, respectiv decembrie 2019 şi care au ca obiectiv screeningul organizat în regiuni-pilot pentru populaţia cuprinsă între 50 şi 74 de ani. Au fost nominalizate, după criterii bine definite, următoarele centre de screening: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi UMF Craiova, fiecare dintre acestea având arondate judeţe aferente cu o ţintă de 50.000 de persoane (total 200.000). Populaţia supusă screeningului va primi teste imunologice pentru detecţia hemoragiilor fecale în scaun, iar cei pozitivi vor fi supuşi colonoscopiei.
    Dintre aceştia, unii vor fi cu polipi, care se excizează endoscopic, iar alţii cu cancer colorectal. Testele FIT vor fi înmânate populaţiei-ţintă, după chestionar şi educaţie sanitară, de către medicii de familie. Deoarece unul dintre criteriile de eligibilitate ale proiectului finanţat de UE este ca peste 50% din populaţie să fie din zone defavorizate (rurale, comunităţi de romi) au fost implicate ONG-uri (de exemplu, SASTIPEN şi Renaşterea pentru Sud Muntenia). Proiectul se desfăşoară până la sfârşitul anului 2023 şi de succesul lui depinde extinderea în alte judeţe, respectiv regiuni, şi apoi la nivelul întregii ţări.
    Proiectul de screening organizat în centre-pilot, aşa cum a fost prezentat pe scurt, are la bază experţi gastroenterologi şi endoscopişti din toată ţara, din conducerile celor două societăţi SRED (Societatea Română de Endoscopie Digestivă) şi SRGH (Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie) care se ocupă de educaţia medicilor de familie şi a endoscopiştilor pentru colonoscopiile de screening.
    Registrul de cancer colorectal, care include în afara datelor demografice înregistrări legate de diagnostic etc., face parte integrantă din proiectele ROCCAS.
    Experţii europeni implicaţi în proiectul ROCCAS au subliniat faptul că de la debutul proiectelor de acest gen până la primele rezultate pozitive trec aproximativ 10 ani.
    Programul de screening al cancerului colorectal (profilaxie) trebuie disociat ca plan financiar de cel de management (diagnostic, tratament, urmărire) al cancerului colorectal, deoarece sunt programe diferite foarte complexe, deşi sunt conectate.
    Conform documentului Institutului Naţional de Cancer din Franţa (Cancerul colorectal - de la diagnostic până la follow-up), https://www.e-cancer.fr/Professionnels-de-sante/Recommandations-et-outils-d-aide-a-la-pratique/Cancers-digestifs, riscul de a face un cancer colorectal se poate stratifica astfel:

┌──────────┬───────────────────────────┐
│Nivel de │Categorie de populaţie │
│risc │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│Risc │ │
│moderat │Femei şi bărbaţi > 50 ani, │
│(80% din │asimptomatici │
│CCR) │ │
├──────────┼───────────────────────────┤
│ │- Antecedente personale de │
│ │adenom sau CCR │
│ │- Antecedente familiale de │
│Risc │CCR sau adenom > 1 cm la │
│crescut │rudele de gradul 1 înaintea│
│(15-20% │vârstei de 65 ani │
│din CCR) │- Patologie intestinală │
│ │inflamatorie cronică (boala│
│ │Crohn, rectocolită │
│ │hemoragică) │
├──────────┼───────────────────────────┤
│Risc │ │
│foarte │Predispoziţie ereditară: │
│crescut │polipoză adenomatoasă │
│(1-3% din │familială; sindrom Lynch │
│CCR) │ │
└──────────┴───────────────────────────┘



    O strategie de screening viabilă trebuie să ţină cont de această stratificare pentru a propune metoda de diagnostic cea mai adaptată şi de asemenea de povara bolii în funcţie de judeţul de domiciliu.
    Recomandări şi ghiduri europene
    Este cunoscut şi demonstrat ştiinţific faptul că un mod de viaţă sănătos, cu evitarea factorilor de risc (obezitatea, lipsa activităţii fizice, fumatul, consumul de alcool şi unii factori alimentari), poate preveni cel puţin o treime din cancere, depistarea precoce şi tratamentul curativ pot evita decesul prin cancer la încă o treime din bolnavi, iar tratamentul durerii şi cel paliativ corect pot creşte durata supravieţuirilor şi calitatea vieţii pentru o altă treime de bolnavi de cancer incurabili.
    Controlul cancerului include orice activitate care contribuie la reducerea morbidităţii sau a mortalităţii prin cancer. Un program naţional complex de control al cancerului evaluează diferitele căi de control al bolii şi le implementează pe acelea cu cel mai redus raport între costuri şi beneficii, pentru cea mai mare parte a populaţiei.
    Consiliul Uniunii Europene recomandă screeningul doar în condiţiile în care acesta este organizat pe baze populaţionale şi calitatea este asigurată în fiecare etapă a procesului de screening, incluzând informarea şi invitarea populaţiei-ţintă, diagnosticarea leziunilor detectate prin screening, urmărirea şi managementul leziunilor depistate. Calitatea screeningului populaţional este direct dependentă de integrarea cu registrele de cancer. Ţinând cont de capacitatea limitată a sistemelor de asigurare a calităţii şi de nevoia de a integra înregistrarea efectivă a cancerului este recomandabil să se iniţieze pilotarea screeningului pentru cancerul colorectal.
    În prezent, în Europa, nu există un consens privind modalitatea de screening pentru cancerul colorectal, deşi în ultimii ani s-au implementat programe regionale sau naţionale pentru screening. Astfel, ca modalităţi principale de screening se folosesc FIT (test imunologic de depistare a hemoragiilor oculte în scaun), colonoscopia sau FIT combinat cu colonoscopia sau sigmoidoscopia.
    De asemenea, nu există un consens referitor la grupele de vârstă ţintă pentru aceste programe de screening. În ţări precum Germania şi Polonia acestea sunt între 50 şi 65 de ani, în Franţa, Ungaria, Italia, Slovacia şi Scoţia între 50 şi 70/75 de ani, în Albania, Austria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg după vârsta de 40/50 de ani, fără limită de vârsta superioară, iar în ţări precum Finlanda şi Anglia între 60 şi 69 de ani.
    Directiva Consiliului Uniunii Europene din 2 decembrie 2003, privind screeningul pentru cancer (2003/878/CE), recomandă ca metodă primară de screening pentru cancerul colorectal FIT la ambele sexe, la grupele de vârsta între 50 şi 74 de ani.
    Pe de altă parte, testarea genetică în cancerul colorectal aduce perspectiva diagnosticului molecular cu stabilirea riscului individual în familiile în care s-au identificat cazuri de sindroame genetice care predispun la cancer colorectal (de exemplu, polipoza adenomatoasă familială, sindrom Lynch) şi accesul la terapii personalizate, în cazul cancerului colorectal avansat, metastatic.

    1. Testarea moleculară în sindroamele care predispun la CCR
    a) Sindromul Lynch
    Sindromul Lynch reprezintă cea mai frecventă cauză de cancer colorectal ereditar şi reprezintă o afecţiune genetică autosomal dominantă, definită prin prezenţa unei mutaţii pe linie germinală în genele MMR (DNA mismatch repair) sau EPCAM. Tumorile care apar la aceşti pacienţi sunt caracterizate de modificarea lungimii secvenţelor repetitive de nucleotide denumite microsateliţi, generând fenomenul de instabilitate microsatelitară (MSI).
    Instabilitatea microsatelitară este asociată cu pierderea expresiei genelor MLH1, MSH2, MSH6 şi/sau PMS2. Prevalenţa instabilităţii microsatelitare (MSI) în cancerul colorectal variază între 7 şi 19% şi poate fi cel mai uşor pusă în evidenţă imunohistochimic.
    Pe de altă parte, este posibilă şi testarea genetică în cadrul panelurilor NGS. Testarea instabilităţii microsatelitare este recomandată pentru toate cazurile diagnosticate de cancer colorectal.
    Sensibilitatea testării imunohistochimice pentru instabilitatea microsatelitară este de aproximativ 83%, iar specificitatea este de aproximativ 89%.
    Testarea genetică MSI este puternic corelată cu rezultatele determinărilor imunohistochimice. Sensibilitatea testării genetice pentru instabilitate microsatelitară în rândul subiecţilor cu mutaţii MLH1 sau MSH2 este aproximativ 80-91%, în timp ce în rândul subiecţilor cu mutaţii MSH6 sau PMS2 este de aproximativ 55-77%. Pentru persoanele la care testele imunohistochimice indică pierderea expresiei MLH1 se recomandă analiza prezenţei mutaţiilor BRAF sau studii de hipermetilare a promotorului genei MLH1, pentru a elucida cauza pierderii expresiei proteice a genei MLH1.
    Persoanele care prezintă istoric personal de tumoră cu instabilitatea microsatelitară înaltă (cu absenţa mutaţiilor BRAF sau a hipermetilării promotorului MLH1), cu istoric familial pozitiv de mutaţie asociată cu sindromul Lynch, au un risc de > 2,5-5 ori mai mare de dezvoltare a sindromului Lynch pe baza modelelor de predicţie existente şi trebuie să fie supuse testării genetice pentru sindromul Lynch.
    La persoanele din familiile la care se cunoaşte o anumită mutaţie specifică sindromului Lynch se recomandă testarea ţintită pentru detectarea mutaţiei respective (varianta patogenică familială). În cazul absenţei variantei patogenice familiale, subiectul va continua protocoalele existente pentru screeningul cancerului colorectal. În cazul în care varianta patogenică familială este detectată la subiectul în cauză, acesta trebuie să urmeze strategiile existente pentru screeningul şi supravegherea specifică Sindromului Lynch.

    b) Sindromul de polipoză adenomatoasă familială (Familial Adenomatous Polyposis - FAP)
    Sindroamele de polipoză adenomatoasă familială sunt cauzate de mutaţii pe linie germinală care determină carcinogeneză colorectală crescută, manifestată prin apariţia la vârstă tânără a multiple adenoame colorectale, leziunile premaligne pentru cancerul colorectal.
    Polipoza adenomatoasă familială este reprezentată de apariţia a peste 100 de adenoame colorectale sincrone şi este o afecţiune cu transmitere autosomal dominantă a mutaţiilor în gena APC. Prevalenţa sa variază între 1:6850 şi 1:31250 naşteri viabile. Forma atenuată a sindromului de polipoză adenomatoasă familială este caracterizată de apariţia a mai puţin de 100 de adenoame colorectale, afecţiunea fiind transmisă tot autozomal dominant.
    Testarea genetică pentru sindroamele de polipoză se recomandă pentru pacienţii la care se suspectează FAP, dar la care diagnosticul fenotipic nu este cert sau pentru identificarea variantei patogenice familiale. Rudele de gradul I ale pacientului index vor fi testate ţintit pentru mutaţia identificată la pacientul index. Testarea genetică ar trebui să includă genele APC şi MUTYH. Următoarele categorii de pacienţi ar trebui să fie supuse testării genetice pentru sindroamele de polipoză adenomatoasă familială: subiecţi cu un istoric personal cumulativ de cel puţin 10 adenoame colorectale, subiecţii cu istoric familial de polipoză adenomatoasă familială, subiecţii cu istoric de leziuni extracolorectale asociate FAP (adenoame duodenale, ampulare, tumori desmoide, cancer papilar tiroidian, hipertrofie congenitală a epiteliului pigmentar retinian, chisturi epidermoide, osteoame).

    c) Sindromul Peutz-Jeghers (SPJ)
    Diagnosticul SPJ presupune identificarea unei mutaţii patogenice la nivelul genei STK11 sau criterii clinice precum cel puţin 2 din următoarele: cel puţin două hamartoame PJ la nivelul tractului digestiv, hiperpigmentare mucocutanată specifică la nivelul buzelor, limbii, nasului, organelor genitale, degetelor sau istoric familial de Sindrom Peutz-Jeghers. Se recomandă testarea genetică pentru genele STK11, BMPR1A şi SMAD4. Dacă este cunoscută o variantă germinală patogenică SMAD4, testarea genetică la descendenţi trebuie efectuată în primele 6 luni de viaţă, datorită riscului de telenagiectazie hemoragică ereditară.
    Pentru implementarea în practică a testării moleculare pentru cancerul colorectal trebuie susţinute prin Planul naţional de combatere a cancerului următoarele activităţi:
    a) testarea imunohistochimică a tuturor cancerelor colorectale pentru testarea genelor de reparare a ADN-ului (mismatch repair-MMR);
    b) testarea genetică de tip PCR/NGS pentru identificarea mutaţiilor patogenice familiale din sindromul Lynch, din sindroamele de polipoză adenomatoasă şi din sindromul Peutz-Jeghers etc. la nivelul centrelor de referinţă naţionale prin disponibilitatea tehnică şi susţinerea financiară la nivel de centre de referinţă naţionale conform criteriilor pentru riscul de sindroame neoplazice ereditare, de exemplu pentru Sindromul Lynch;
    c) disponibilitatea tehnică şi susţinerea financiară la nivel de centre de referinţă naţionale a testării genetice ţintite, prin tehnici RT-PCR sau secvenţiere Sanger pentru subiecţii din familiile cu mutaţii patogenice familiale identificate pentru sindroamele menţionate.



    2. Testarea moleculară pentru accesul la terapii personalizate, în cazul cancerului colorectal avansat, metastatic prin IHC sau NGS sau FISH
    Mutaţiile KRAS şi NRAS
    RAS este o familie de gene care include HRAS, NRAS şi KRAS. Unele tumori colorectale conţin mutaţii somatice la nivelul genelor NRAS sau KRAS ce conduc la activarea proteinelor corespunzătoare şi promovarea proliferării celulare.

    Mutaţiile BRAF
    Mutaţiile BRAF, cea mai frecventă fiind V600E, sunt asociate cu proliferarea exagerată şi metastazarea cancerului colorectal şi reprezintă o ţintă terapeutică specifică.
    Testarea genetică KRAS/NRAS şi BRAF este recomandată la toţi subiecţii cu cancer colorectal metastatic.

    Testarea instabilităţii microsatelitare prin IHC pentru MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 sau prin PCR-RT/NGS pentru cei cinci microsateliţi (BAT25, BAT26, D5S346, D2S123, D17S250) necesar tratamentului imunologic
    HER2
    Supraexpresia HER2 este întâlnită în 2-5% din tumorile colorectale şi este recomandată testarea ei în cazul tumorilor RAS sau BRAF wildtype, întrucât poate conduce la terapii antitumorale ţintite.

    Fuziunile NTRK
    Testarea individuală pentru identificarea fuziunilor NTRK este indicată la pacienţii care nu prezintă mutaţii la nivelul KRAS, NRAS, BRAF şi MSI-H. Cazurile de cancer colorectal care prezintă fuziuni NTRK sunt eligibile pentru terapiile tumor-agnostice, aprobate în Uniunea Europeană. Testarea se poate face prin imunohistochimie sau FISH, urmată de confirmare prin testare NGS.


    Obiective specifice cancerul - colorectal
    Obiectivul 1 - Mortalitatea

┌───────────┬─────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├───────────┼─────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) │ │ │
│ │ │Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Stabilirea │ │ │
│ │ │şi publicarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor │ │ │
│ │ │de timp │ │ │
│ │ │c) Organizarea │ │ │
│ │ │reţelelor │ │ │
│ │ │regionale │ │ │
│Aproximativ│ │d) Stabilirea │ │ │
│6.200 de │ │şi decontarea │ │ │
│pacienţi/an│ │pachetului │ │ │
│(GLOBOCAN │ │standard de │ │Ministerul │
│2020 - │ │diagnostic │ │Sănătăţii │
│4.300 de │ │e) Stabilirea │2023 │Institutul │
│decese/an │ │unor indicatori│2023 │Naţional de │
│şi 7.885 de│Scădere │standard de │2023-2024 │Sănătate │
│cazuri noi/│cu 5% │performanţă a │2023 │Publică │
│an şi │ │procesului │2023-2024 │Casa │
│prevalenţa │ │terapeutic │2023 │Naţională de│
│pe 5 ani │ │(rata de │ │Asigurări de│
│aproximativ│ │mortalitate │ │Sănătate │
│20.000 de │ │postoperatorie,│ │ │
│cazuri) │ │ghiduri │ │ │
│ │ │naţionale de │ │ │
│ │ │calitate pentru│ │ │
│ │ │intervenţiile │ │ │
│ │ │chirurgicale şi│ │ │
│ │ │radioterapie) │ │ │
│ │ │f) │ │ │
│ │ │Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │g) Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi │ │ │
│ │ │protocoalelor │ │ │
│ │ │medicale │ │ │
└───────────┴─────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Stadializarea

┌─────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticul│ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Realizarea │ │Ministerul │
│ │ │investigaţiilor│ │Sănătăţii │
│Aproximativ │Scădere cu │imagistice │ │Institutul │
│30% dintre │10% a │pentru │ │Naţional de │
│cazuri sunt │proporţiei │stadializare │ │Sănătate │
│diagnosticate│cancerelor │înainte de │2023 │Publică │
│în stadiul │diagnosticate│luarea deciziei│ │Casa │
│IV. │în stadiile │terapeutice │ │Naţională de│
│ │III şi IV │c) │ │Asigurări de│
│ │ │Implementarea │ │Sănătate │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Program naţional de screening

┌──────────────┬──────────────┬──────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual│Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼──────────────┼──────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │Ministerul│ │ │
│ │Crearea unui │Sănătăţii │ │ │
│ │program │împreună │ │ │
│ │naţional de │cu │ │ │
│Nu există un │screening │Institutul│ │ │
│program │pentru │Naţional │ │ │
│naţional, │cancerul │de │ │ │
│există două │colorectal şi │Sănătate │ │ │
│proiecte-pilot│a unei baze de│Publică │ │ │
│ROCCAS şi │date │vor │ │Ministerul │
│ROCCAS II care│coordonate │concepe şi│ │Sănătăţii │
│au început în │pentru │implementa│ │Ministerul │
│decembrie │controlul │un program│ │Finanţelor │
│2018, │calităţii │naţional │2023 │Institutul │
│respectiv │screeningului.│de │ │Naţional de │
│decembrie │Posibilitatea │screening │ │Sănătate │
│2019, având ca│existenţei │pentru │ │Publică │
│punct de │unei etape │cancerul │ │ │
│plecare │intermediare, │colorectal│ │ │
│Institutul │programe-pilot│care să │ │ │
│Clinic │în regiunile │fie │ │ │
│Fundeni. │cu │complet │ │ │
│ │mortalitatea │funcţional│ │ │
│ │cea mai mare │începând │ │ │
│ │(cei mai mulţi│cu 1 │ │ │
│ │YLL). │ianuarie │ │ │
│ │ │2024. │ │ │
└──────────────┴──────────────┴──────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Testarea genetică, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea genetică│ │ │
│ │ │şi genomică │ │ │
│ │ │comprehensivă a │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │
│ │ │oncologic, pentru│ │ │
│Nu există un │ │panelul de gene │ │ │
│program şi nici│ │menţionate în │ │ │
│un protocol de │ │obiectiv │ │ │
│testare │ │b) Crearea unui │ │ │
│genetică/ │ │subprogram în │ │ │
│testare │1. Decontarea │cadrul │ │ │
│comprehensivă │testării genetice│Programului │ │ │
│genomică la │pentru MSI, a │Naţional de │ │ │
│nivel naţional │genelor APC, │Oncologie pentru │ │ │
│pentru │MUTYH, STK11, │finanţarea │ │ │
│biomarkerii │BMPR1A şi SMAD 4 │testării genetice│ │ │
│validaţi pentru│2. Decontarea │şi │ │ │
│diagnosticul de│testării: │imunohistochimice│ │ │
│precizie al │BRAF+RAS+NTRK │şi a testării │ │ │
│cancerului │prin RT-PCR sau │genomice │ │ │
│colorectal. │NGS, alternativ │comprehensive │ │Ministerul │
│Testarea, când │3. Decontarea │c) Identificarea │ │Sănătăţii │
│se realizează, │testării │unui mecanism │ │Ministerul │
│se face pe baza│panelului MMR │prin care DAPP, │2023 │Finanţelor │
│voucherelor │(prin │individual sau │2023 │Casa │
│companiilor │imunohistochimie │grup, pentru │ │Naţională de│
│farmaceutice, │- MLH1, MSH2, │medicamentele │ │Asigurări de│
│corelate cu │MSH6, PMS2) │„personalizate“ │ │Sănătate │
│prescrierea │pentru toţi │incluse │ │ │
│medicamentelor │pacienţii │necondiţionat sau│ │ │
│din portofoliu.│nou-diagnosticaţi│condiţionat în │ │ │
│Consecinţa este│cu cancer │Listă, să │ │ │
│că testarea nu │colorectal │participe la │ │ │
│este reflexă şi│4. Updatarea │finanţarea │ │ │
│nu toţi │acestor paneluri │subprogramului de│ │ │
│pacienţii sunt │ori de câte ori │testare genetică,│ │ │
│testaţi, │este necesar │imunohistochimică│ │ │
│conform │ │şi a testării │ │ │
│ghidurilor │ │genomice │ │ │
│internaţionale,│ │comprehensive, │ │ │
│înainte de a se│ │care va permite │ │ │
│iniţia terapia.│ │iniţierea │ │ │
│ │ │tratamentului cu │ │ │
│ │ │acel medicament │ │ │
│ │ │care corespunde │ │ │
│ │ │fenotipului │ │ │
│ │ │identificat, în │ │ │
│ │ │condiţiile în │ │ │
│ │ │care resursele │ │ │
│ │ │FNUASS sunt │ │ │
│ │ │limitate │ │ │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Monitorizarea pacientului cu cancer colorectal

┌─────────────────┬──────────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼──────────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│1. În prezent, în│1. În timpul │ │ │ │
│timpul │tratamentului │ │ │ │
│tratamentului │oncologic │ │ │ │
│oncologic │-evaluări │ │ │ │
│evaluările │imagistice (CT+/– │ │ │ │
│imagistice se fac│SC pentru 2-3 │ │ │ │
│la 6 luni. │regiuni sau RMN+/–│ │ │ │
│2. Radioterapia │SC pentru 1 sau 2 │ │ │ │
│se poate face cu │regiuni) decontate│a) Programarea │ │ │
│următoarele │de CNAS la │fără întârzieri│ │ │
│scopuri: curativ │diagnostic şi │şi finanţarea │ │ │
│sau paliativ. │ulterior la 2-3 │prioritară a │ │ │
│Radioterapia │luni │tuturor │ │ │
│paliativă a │2. Respectarea │investigaţiilor│ │ │
│metastazelor │indicaţiilor de │necesare │ │ │
│(cerebrale, │tratament │monitorizării │ │ │
│hepatice, │concomitent - │pacienţilor cu │ │ │
│pulmonare) creşte│radiochimioterapie│cancer │ │ │
│calitatea vieţii │(curativ/ │colorectal │ │ │
│pacienţilor. Pe │preoperator/ │conform │ │ │
│de altă parte, în│adjuvant) în │obiectivelor │ │ │
│boala │funcţie de │propuse │ │ │
│oligometastatică,│indicaţia │b) Stabilirea │ │ │
│radioterapia │terapeutică │criteriilor de │ │Casa │
│stereotactică │3. Pentru │selecţie a │ │Naţională de│
│(SBRT - │respectarea │cazurilor care │ │Asigurări de│
│stereotactic body│protocoalelor şi a│vor beneficia │2023-2024 │Sănătate │
│radiotherapy) a │intervalelor între│de SBRT pentru │ │Ministerul │
│metastazelor │diferite etape de │metastaze │ │Finanţelor │
│pulmonare şi │tratament se │pulmonare şi │ │ │
│hepatice, pentru │recomandă │hepatice de │ │ │
│cazuri │înfiinţarea unui │cancer │ │ │
│selecţionate de │centru de │colorectal │ │ │
│pacienţi, poate │radioterapie │c) Stabilirea │ │ │
│aduce beneficiu │(minimum un │criteriilor de │ │ │
│de control local │accelerator liniar│acreditare a │ │ │
│şi supravieţuire │cu posibilităţi de│centrelor de │ │ │
│globală atunci │tratament 3D │radioterapie │ │ │
│când se asociază │conformaţional) în│care pot │ │ │
│tratamentului │fiecare judeţ, │efectua/ │ │ │
│sistemic. SBRT │ceea ce ar permite│contracta │ │ │
│este o │eliminarea │servicii de │ │ │
│alternativă │întârzierilor din │radioterapie │ │ │
│pentru chirurgia │cauza │stereotactică │ │ │
│metastazelor, la │dificultăţilor de │ │ │ │
│pacienţii cu │transport al │ │ │ │
│contraindicaţii │pacienţilor pentru│ │ │ │
│medicale pentru │efectuarea │ │ │ │
│chirurgie sau │radioterapiei. │ │ │ │
│care refuză │4. Decontarea │ │ │ │
│intervenţia │serviciului de │ │ │ │
│operatorie. │radioterapie │ │ │ │
│ │stereotactică │ │ │ │
└─────────────────┴──────────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 6 - Centre acreditate pentru abordul minim invaziv, rezecţii complexe, tratamentul carcinomatozei peritoneale, metastazelor hepatice, pulmonare şi extrahepatice

┌──────────────┬───────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual│Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│1. Lipsa unor │ │ │ │ │
│centre │ │ │ │ │
│acreditate │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│tratamentul │ │ │ │ │
│integrat al │1. Crearea a │ │ │ │
│CCR │8-10 centre │a) Crearea unei │ │ │
│Pacienţii care│naţionale, │acţiuni prioritare│ │ │
│necesită │acreditate │care să asigure │ │ │
│rezecţii │pentru │finanţarea │ │ │
│pentru boală │tratamentul │suplimentară cu │ │ │
│avansată │integrat al │20.000 euro per │ │ │
│locoregional │cancerului │pacient │ │ │
│sau recidivată│colorectal │b) Criteriile │ │ │
│ce necesită │(CCR): │pentru acreditarea│ │ │
│rezecţii │rezecţiile │unor astfel de │ │ │
│multiviscerale│multiviscerale,│centre vor fi │ │ │
│sau peste - │exenteraţiile │elaborate în │ │ │
│TME trebuie │pelvine │primul an de către│ │Ministerul │
│îndrumaţi │(extinse), │un grup coordonat │ │Sănătăţii │
│către centre │tratamentul │de Comisia de │ │Ministerul │
│de referinţă, │chirurgical al │chirurgie generală│2023-2025 │Finanţelor │
│care pot lua │metastazelor │a Ministerului │2023-2025 │Casa │
│în discuţie │hepatice, al │Sănătăţii │ │Naţională de│
│exenteraţiile │carcinomatozei │c) Crearea unui │ │Asigurări de│
│pelvine │peritoneale şi │protocol │ │Sănătate │
│extinse, │al altor │interinstituţional│ │ │
│tratamentul │metastaze │care să definească│ │ │
│chirurgical al│extrahepatice │circuitul │ │ │
│metastazelor │operabile │pacientului │ │ │
│hepatice, al │2. Crearea a 8 │a) Crearea unei │ │ │
│carcinomatozei│centre │acţiuni prioritare│ │ │
│peritoneale şi│naţionale, cu │care să asigure │ │ │
│al altor │acreditare │finanţarea │ │ │
│metastaze │pentru │suplimentară cu │ │ │
│extrahepatice │tratamentul │20.000 euro per │ │ │
│operabile. │metastazelor │pacient │ │ │
│2. Lipsa unor │pulmonare │ │ │ │
│centre │ │ │ │ │
│acreditate │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│tratamentul │ │ │ │ │
│metastazelor │ │ │ │ │
│pulmonare │ │ │ │ │
├──────────────┼───────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│3. Rată foarte│ │ │ │ │
│mică de │ │ │ │ │
│implementare a│ │ │ │ │
│chirurgiei │ │ │ │ │
│minim invazive│ │ │ │ │
│Rezecţia │ │ │ │ │
│chirugicală │ │ │ │ │
│laparoscopică,│ │ │ │ │
│chirurgia │ │ │ │ │
│minim invazivă│ │ │ │ │
│şi chirurgia │ │ │ │ │
│robotică sau │ │ │ │ │
│chirurgia │ │ │ │ │
│robotică │ │ │ │ │
│asistată │ │ │ │ │
│laparoscopic │ │ │ │ │
│trebuie │ │ │ │ │
│oferite │ │ │ │ │
│pacienţilor, │ │ │ │ │
│la nivel │ │ │ │ │
│naţional, până│ │ │ │ │
│la proporţia │ │ │ │ │
│de 60% din │ │ │ │ │
│toate │ │ │ │ │
│rezecţiile pe │ │ │ │ │
│parcursul │ │ │ │ │
│următorilor │ │ │ │ │
│4-5 ani. │ │ │ │ │
│Abordul │ │ │ │ │
│laparoscopic, │ │ │ │ │
│chirurgia │ │ │ │ │
│minim invazivă│ │b) Criteriile │ │ │
│şi chirurgia │ │pentru acreditarea│ │ │
│robotică sau │ │unor astfel de │ │ │
│chirurgia │ │centre vor fi │ │ │
│robotică │3. Creşterea │elaborate în │ │ │
│asistată │ratei de │primul an de către│ │ │
│laparoscopic │implementare a │un grup coordonat │ │ │
│ar trebui │chirurgiei │de Comisia de │ │ │
│finanţate │minim invazive │chirurgie generală│ │ │
│printr-o │în tratamentul │a Ministerului │ │ │
│acţiune │cancerului │Sănătăţii │ │ │
│prioritară, │colorectal şi │c) Crearea unui │ │Ministerul │
│având în │chirurgiei │protocol │2023-2025 │Sănătăţii │
│vedere │robotice sau │interinstituţional│ │ │
│costurile │chirurgiei │care să definească│ │ │
│necesare │robotice │circuitul │ │ │
│pentru │asistate │pacientului │ │ │
│tehnologia de │laparoscopic la│Crearea unei │ │ │
│înaltă │60% din cazuri,│acţiuni prioritare│ │ │
│performanţă │în maximum 20 │care să asigure │ │ │
│(aproximativ │de centre │finanţarea │ │ │
│5.000 de euro/│ │suplimentară cu │ │ │
│procedură │ │5.000 de euro per │ │ │
│chirugicală) │ │pacient │ │ │
│aparent mari, │ │ │ │ │
│dar care vor │ │ │ │ │
│aduce o │ │ │ │ │
│economie la │ │ │ │ │
│bugetul │ │ │ │ │
│FNUASS, precum│ │ │ │ │
│şi la cel de │ │ │ │ │
│stat. │ │ │ │ │
│În SUA, │ │ │ │ │
│costurile aduc│ │ │ │ │
│o economie de │ │ │ │ │
│7.500 de │ │ │ │ │
│dolari/ │ │ │ │ │
│procedură │ │ │ │ │
│laparoscopică,│ │ │ │ │
│iar în Marea │ │ │ │ │
│Britanie de │ │ │ │ │
│aproximativ │ │ │ │ │
│2.200 de lire │ │ │ │ │
│sterline. │ │ │ │ │
│Între anii │ │ │ │ │
│2006-2021, │ │ │ │ │
│prin creşterea│ │ │ │ │
│ratei de │ │ │ │ │
│implementare a│ │ │ │ │
│laparoscopiei │ │ │ │ │
│au fost │ │ │ │ │
│realizate │ │ │ │ │
│economii de │ │ │ │ │
│aproximativ 30│ │ │ │ │
│de milioane de│ │ │ │ │
│euro. │ │ │ │ │
└──────────────┴───────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘





    B. Localizare sân
    Expunerea situaţiei:
    1. La nivel european s-au înregistrat următoarele date (conform GLOBOCAN 2020):
    - incidenţa: 531.086 de noi cazuri diagnosticate, ceea ce reprezintă 12,1% din totalul cazurilor noi de cancer;
    – mortalitate: 141.765 de decese, care reprezintă 7,3% din totalul deceselor prin cancer din Europa;
    – locul 1 ca frecvenţă la sexul feminin.

    2. La nivel naţional
    În România, cancerul de sân reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer întâlnit la populaţia feminină şi principala cauză de mortalitate prin cancer la femei. Lipsa unui program de screening populaţional organizat pentru cancerul de sân şi ineficienţa screeningului mamar oportunist au impact în numărul relativ mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală.
    În anul 2020, conform GLOBOCAN, în România, există 12.085 de cazuri noi diagnosticate cu cancer de sân şi 3.918 decese ca urmare a acestei afecţiuni.
    Media anilor de viaţă pierduţi prematur (YLL = Years of Life Lost) prin cancer de sân este de aproximativ 7 ani de viaţă la 1.000 de femei adulte. Cei mai mulţi ani de viaţă pierduţi prin cancer de sân sunt într-o parte din judeţele cu rate de mortalitate ridicate; cu toate acestea ele nu sunt superpozabile. De exemplu, judeţele Caraş-Severin, Giurgiu şi Tulcea au o rată de spitalizare scăzută pentru cancerul de sân, o rată de mortalitate ridicată şi o rată a anilor de viaţă pierduţi prin cancer de sân foarte ridicată, ceea ce poate explica inechităţile de acces la servicii de diagnostic şi tratament eficace pentru acest tip de cancer. Pe de altă parte, există judeţe cu rate ridicate de spitalizare, mortalitate şi ani de viaţă pierduţi (de exemplu, municipiul Bucureşti, judeţul Buzău) sau judeţe cu rate mici de spitalizare şi rate ridicate de mortalitate şi ani de viaţă pierduţi (de exemplu, judeţele Covasna, Satu Mare), precum şi judeţe cu rate ridicate de spitalizare şi de mortalitate şi rate mai scăzute ale anilor de viaţă pierduţi (de exemplu, Cluj, Hunedoara) (Sursa: Cancerul de sân, Povara bolii, ARPIM).
    Rata de supravieţuire la 5 ani este de aproximativ 75%, faţă de 83% în UE-26^3.
    ^3 https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/state/docs/2019_chp_romania_romanian.pdf (pag. 15)

    Studiul „European trends in breast cancer mortality, 1980-2017 and predictions to 2025“, publicat în European Journal of Cancer 152 (2021), pag. 4-17, arată faptul că la nivel european există o scădere constantă a mortalităţii prin cancer de sân, cu excepţia României şi Poloniei, excepţie care se datorează în principal ineficienţei programelor de depistare precoce a cancerului de sân. O altă cauză a evoluţiei nefavorabile a ratei mortalităţii se referă la managementul ineficient al pacientei cu cancer de sân, cu referire la perioada mare de timp dintre diagnosticare şi începerea tratamentului (aproximativ 21 de săptămâni).

    Obiectivul 1 - Mortalitatea

┌───────────┬─────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├───────────┼─────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │(mamografie/ │ │ │
│ │ │ecografie/RMN sân│ │ │
│ │ │/biopsii ghidate │ │ │
│ │ │în funcţie de │ │ │
│ │ │necesităţi) │ │ │
│ │ │b) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │publicarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor de │ │ │
│ │ │timp. │ │ │
│ │ │c) Organizarea │ │ │
│ │ │reţelelor │ │ │
│ │ │regionale │ │ │
│ │ │(screening, │ │ │
│ │ │crearea unor │ │ │
│ │ │centre dedicate │ │ │
│ │ │de senologie) │ │ │
│ │ │d) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │decontarea │ │ │
│ │ │pachetului │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│ │ │profilaxie. │ │ │
│ │ │Pachet profilaxie│ │ │
│ │ │pentru tot ce │ │ │
│ │ │înseamnă │ │ │
│ │ │prevenţie şi │ │ │
│ │ │diagnostic în │ │ │
│ │ │cancerul de sân │ │ │
│ │ │e) Stabilirea │ │ │
│ │ │unor indicatori │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│ │ │performanţă a │ │ │
│ │ │procesului │ │Ministerul │
│ │ │terapeutic (rata │2023 │Sănătăţii │
│ │ │de mortalitate │2023 │Institutul │
│ │ │postoperatorie, │2023-2024 │Naţional de │
│Aproximativ│Scădere │ghiduri naţionale│2023 │Sănătate │
│3.500 de │cu 5% │de calitate │2023 │Publică │
│paciente/an│ │pentru │2023 │Casa │
│ │ │intervenţiile │2023 │Naţională de│
│ │ │chirurgicale şi │2023 │Asigurări de│
│ │ │radioterapie) │ │Sănătate │
│ │ │f) Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │g) Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi │ │ │
│ │ │protocoalelor │ │ │
│ │ │medicale │ │ │
│ │ │h) Standardizarea│ │ │
│ │ │examenului HP, cu│ │ │
│ │ │includerea IHC │ │ │
│ │ │(cu următorii │ │ │
│ │ │markeri HER2, │ │ │
│ │ │inclusiv HER2 │ │ │
│ │ │low, ER/PR, PDL1)│ │ │
│ │ │şi a examenelor │ │ │
│ │ │FISH/CISH/SISH │ │ │
│ │ │i) Realizarea │ │ │
│ │ │bilanţului │ │ │
│ │ │imagistic pentru │ │ │
│ │ │stadializare │ │ │
│ │ │înainte de luarea│ │ │
│ │ │deciziei │ │ │
│ │ │terapeutice (CT │ │ │
│ │ │TAP+SC, │ │ │
│ │ │scintigrafie │ │ │
│ │ │osoasă, plus │ │ │
│ │ │altele la nevoie)│ │ │
│ │ │j) Training în │ │ │
│ │ │chirurgia │ │ │
│ │ │oncoplastică a │ │ │
│ │ │sânului, în │ │ │
│ │ │subspecialităţile│ │ │
│ │ │ginecologie │ │ │
│ │ │oncologică şi │ │ │
│ │ │chirurgie │ │ │
│ │ │oncologică │ │ │
└───────────┴─────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Program naţional de screening

┌──────────────┬────────────────┬──────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual│Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼────────────────┼──────────┼────────────┼────────────┤
│Nu există un │ │ │ │ │
│program │ │ │ │ │
│naţional de │ │ │ │ │
│screening │ │ │ │ │
│pentru această│ │ │ │ │
│localizare. │ │ │ │ │
│Există unele │ │ │ │ │
│campanii de │ │ │ │ │
│conştientizare│ │Ministerul│ │ │
│a cancerului │Implementarea │Sănătăţii │ │ │
│de sân, dar │unui program │împreună │ │ │
│care nu au un │naţional de │cu │ │ │
│impact major │screening pe │Institutul│ │ │
│asupra │bază │Naţional │ │ │
│scăderii │populaţională, │de │ │ │
│mortalităţii. │cu interval de │Sănătate │ │ │
│De asemenea, │vârstă-ţintă │Publică │ │Ministerul │
│numărul │45-74 de ani, în│vor │ │Sănătăţii │
│echipamentelor│contextul │concepe şi│ │Ministerul │
│pentru │desfăşurării │implementa│2023 │Finanţelor │
│screeningul │proiectelor │un program│ │Institutul │
│cancerului de │POCU, dotarea cu│naţional │ │Naţional de │
│sân este │echipamentele │de │ │Sănătate │
│variabil la │necesare │screening │ │Publică │
│nivel │realizării │care să │ │ │
│naţional, │investigaţiilor,│fie │ │ │
│neexistând un │identificarea │funcţional│ │ │
│număr │personalului │începând │ │ │
│satisfăcător │necesar pentru │cu 1 │ │ │
│de echipamente│realizarea │ianuarie │ │ │
│raportat la │acestora │2024. │ │ │
│populaţia de │ │ │ │ │
│femei │ │ │ │ │
│eligibile │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│screening în │ │ │ │ │
│România (135 │ │ │ │ │
│în 2012, 150 │ │ │ │ │
│în 2016, 164 │ │ │ │ │
│în 2020). │ │ │ │ │
└──────────────┴────────────────┴──────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Introducerea testării genetice, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea genetică│ │ │
│ │ │şi genomică │ │ │
│ │ │comprehensivă a │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │
│ │ │oncologic, pentru│ │ │
│ │ │panelul de gene │ │ │
│Nu există un │ │menţionate în │ │ │
│program şi nici│ │obiectiv │ │ │
│un protocol de │ │b) Crearea unui │ │ │
│testare │ │subprogram în │ │ │
│genetică/ │ │cadrul │2023 │ │
│testare │ │Programului │ │ │
│comprehensivă │ │naţional de │ │ │
│genomică la │a) Decontarea │oncologie pentru │ │ │
│nivel naţional │testării genetice│finanţarea │ │ │
│pentru │pentru BRCA1, │testării genetice│ │ │
│biomarkerii │BRCA2, CHECK2, │şi │ │ │
│validaţi pentru│PALB, ATM │imunohistochimice│ │ │
│diagnosticul de│b) Decontarea │şi a testării │ │ │
│precizie al │testării │genomice │ │ │
│cancerului de │panelului de gene│comprehensive │ │Ministerul │
│sân. Testarea, │implicate în │c) Identificarea │ │Sănătăţii │
│când se │detecţia │unui mecanism │ │Ministerul │
│realizează, se │cancerului de │prin care DAPP, │ │Finanţelor │
│face pe baza │sân, prin NGS │individual sau ├────────────┤Casa │
│voucherelor │c) Decontarea │grup, pentru │ │Naţională de│
│companiilor │testării │medicamentele │ │Asigurări de│
│farmaceutice, │panelului pentru │„personalizate“ │ │Sănătate │
│corelate cu │toţi pacienţii │incluse │ │ │
│prescrierea │nou-diagnosticaţi│necondiţionat sau│ │ │
│medicamentelor │cu cancer de sân │condiţionat în │ │ │
│din portofoliu.│d) Updatarea │Listă, să │ │ │
│Consecinţa este│acestor paneluri │participe la │ │ │
│că testarea nu │ori de câte ori │finanţarea │ │ │
│este reflexă şi│este necesar │subprogramului de│ │ │
│nu toţi │ │testare genetică,│ │ │
│pacienţii sunt │ │imunohistochimică│ │ │
│testaţi, │ │şi a testării │ │ │
│conform │ │genomice │2023 │ │
│ghidurilor │ │comprehensive, │ │ │
│internaţionale,│ │care va permite │ │ │
│înainte de a se│ │iniţierea │ │ │
│iniţia terapia.│ │tratamentului cu │ │ │
│ │ │acel medicament │ │ │
│ │ │care corespunde │ │ │
│ │ │fenotipului │ │ │
│ │ │identificat, în │ │ │
│ │ │condiţiile în │ │ │
│ │ │care resursele │ │ │
│ │ │FNUASS sunt │ │ │
│ │ │limitate │ │ │
│ │ │ │ │ │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Monitorizarea pacientului cu cancer de sân şi conservarea fertilităţii

┌─────────────────┬──────────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼──────────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │a) În timpul │ │ │ │
│ │tratamentului │ │ │ │
│ │oncologic evaluări│ │ │ │
│ │imagistice (CT+/– │ │ │ │
│ │SC pentru 2-3 │ │ │ │
│ │regiuni sau RMN+/–│ │ │ │
│ │SC pentru 1 sau 2 │ │ │ │
│ │regiuni) decontate│ │ │ │
│ │de CNAS la │ │ │ │
│ │diagnostic şi │ │ │ │
│ │ulterior la 2-3 │ │ │ │
│ │luni │ │ │ │
│ │b) La iniţierea │ │ │ │
│ │tratamentului │ │ │ │
│ │sistemic se va │ │ │ │
│ │realiza o │ │ │ │
│1. În prezent, în│investigaţie │ │ │ │
│timpul │imagistică de tip │ │ │ │
│tratamentului │ecocord cu │ │ │ │
│oncologic │măsurarea fracţiei│ │ │ │
│evaluările │de ejecţie. De │ │ │ │
│imagistice se fac│asemenea, │ │ │ │
│la 3-6 luni. │măsurarea fracţiei│ │ │ │
│2. Radioterapia │de ejecţie pe │ │ │ │
│se poate face cu │perioada │ │ │ │
│următoarele │tratamentului se │ │ │ │
│scopuri: curativ,│va realiza conform│a) Programarea │ │ │
│sau paliativ. │recomandărilor │fără întârzieri│ │ │
│Radioterapia │ghidurilor │şi finanţarea │ │ │
│paliativă a │internaţionale şi │prioritară a │ │ │
│metastazelor │ale RCP-urilor (3 │tuturor │ │ │
│(cerebrale, │luni) │investigaţiilor│ │ │
│hepatice, │c) Respectarea │necesare │ │ │
│pulmonare) creşte│indicaţiilor de │monitorizării │ │ │
│calitatea vieţii │tratament │pacientelor cu │ │ │
│pacienţilor. │concomitent - │cancer de sân │ │ │
│Pe de altă parte,│radiochimioterapie│conform │ │ │
│în boala │(curativ/ │obiectivelor │ │ │
│oligometastatică,│preoperator/ │propuse │ │ │
│radioterapia │adjuvant) în │b) Stabilirea │ │Ministerul │
│stereotactică │funcţie de │criteriilor de │ │Finanţelor │
│(SBRT - │indicaţia │selecţie a │ │Casa │
│stereotactic body│terapeutică │cazurilor care │2023 │Naţională de│
│radiotherapy) a │d) Pentru │vor beneficia │ │Asigurări de│
│metastazelor │respectarea │de SBRT pentru │ │Sănătate │
│pulmonare şi │protocoalelor şi a│metastaze ale │ │ │
│hepatice, pentru │intervalelor între│cancerului de │ │ │
│cazuri │diferite etape de │sân │ │ │
│selecţionate de │tratament se │c) Stabilirea │ │ │
│pacienţi, poate │recomandă │criteriilor de │ │ │
│aduce beneficiu │înfiinţarea unui │acreditare a │ │ │
│de control local │centru de │centrelor de │ │ │
│şi supravieţuire │radioterapie │radioterapie │ │ │
│globală atunci │(minimum un │care pot │ │ │
│când se asociază │accelerator liniar│efectua/ │ │ │
│tratamentului │cu posibilităţi de│contracta │ │ │
│sistemic. SBRT │tratament 3D │servicii de │ │ │
│este o │conformaţional) în│radioterapie │ │ │
│alternativă │fiecare judeţ, │stereotactică │ │ │
│pentru chirurgia │ceea ce ar permite│ │ │ │
│metastazelor, la │eliminarea │ │ │ │
│pacienţii cu │întârzierilor din │ │ │ │
│contraindicaţii │cauza │ │ │ │
│medicale pentru │dificultăţilor de │ │ │ │
│chirurgie sau │transport al │ │ │ │
│care refuză │pacienţilor pentru│ │ │ │
│intervenţia │efectuarea │ │ │ │
│operatorie. │radioterapiei │ │ │ │
│ │e) În cazul │ │ │ │
│ │apariţiei unei │ │ │ │
│ │suspiciuni de │ │ │ │
│ │boală metastatică │ │ │ │
│ │se va proceda la │ │ │ │
│ │realizarea unui │ │ │ │
│ │PET-CT la │ │ │ │
│ │indicaţia tumor │ │ │ │
│ │board │ │ │ │
│ │f) Evaluarea │ │ │ │
│ │fertilităţii la │ │ │ │
│ │debutul │ │ │ │
│ │tratamentului │ │ │ │
│ │g) Decontarea │ │ │ │
│ │serviciului de │ │ │ │
│ │radioterapie │ │ │ │
│ │stereotactică │ │ │ │
└─────────────────┴──────────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Centre acreditate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului de sân

┌───────────────┬───────────┬──────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼───────────┼──────────┼────────────┼────────────┤
│În prezent │ │ │ │ │
│există centre │Dotarea a │Crearea │ │ │
│acreditate │20 de │unei │ │ │
│pentru │centre │acţiuni │ │ │
│diagnosticarea │naţionale │prioritare│ │ │
│şi tratarea │acreditate │care să │ │Ministerul │
│cancerului de │pentru │asigure │ │Finanţelor │
│sân, dar │tratamentul│finanţarea│2023-2024 │Casa │
│acestea │integrat al│pentru │ │Naţională de│
│necesită dotări│cancerului │fiecare │ │Asigurări de│
│corespunzătoare│de sân şi a│pacient │ │Sănătate │
│pentru │reţelei de │oncologic │ │ │
│desfăşurarea │conectare a│tratat în │ │ │
│unui act │acestora │aceste │ │ │
│medical │ │centre │ │ │
│corespunzător. │ │ │ │ │
└───────────────┴───────────┴──────────┴────────────┴────────────┘





    C. Localizarea col uterin
    Expunerea situaţiei:
    La nivel european s-au înregistrat următoarele date (conform GLOBOCAN 2020):
    - incidenţa: 58.169 de noi cazuri diagnosticate, ceea ce reprezintă 1,3% din totalul cazurilor noi de cancer;
    – mortalitate: 25.989 de decese, care reprezintă 1,3% din totalul deceselor prin cancer din Europa;
    – nu este în top 5 cele mai frecvente cancere.

    La nivel naţional, cancerul de col uterin reprezintă încă o problemă majoră de sănătate publică, fiind cel de-al treilea cel mai frecvent cancer întâlnit la populaţia feminină după cancerul de sân şi cel colorectal şi a patra cauză de mortalitate prin cancer la sexul feminin după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul bronhopulmonar (GLOBOCAN 2020).
    Incidenţa: 3.380 de noi cazuri diagnosticate, ceea ce reprezintă 7,5% din totalul cazurilor noi de cancer la sexul feminin.
    Mortalitate: 1.805 decese în anul 2020, care reprezintă 3,3% din totalul deceselor prin cancer din România.
    Rata anilor de viaţă pierduţi din cauza cancerului de col uterin atinge un maxim la grupa de vârstă 55-59, în timp ce rata de mortalitate atinge un maxim la grupa de vârstă 70-74 de ani în anul 2019. Mortalitatea atribuibilă acestui tip de cancer are un impact semnificativ în pierderea de productivitate. Repartiţia ratei anilor de viaţă pierduţi prematur din cauza cancerului de col uterin este destul de variată în teritoriu, cu valori ce nu depăşesc 336 de ani la 100 de mii de femei în judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Arad etc., respectiv cu valori de peste 500 de ani la 100 de mii de femei în judeţele situate preponderent în câteva noduri (NV, V/SV şi SE).
    În prezent, în România se derulează Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin care constă în efectuarea testului Babeş Papanicolau (PAP) o dată la cinci ani, dar prezentarea la screening este variabilă la nivel local (reţele de screening constituite la nivel judeţean) şi nu depăşeşte 20% la a doua rundă de screening.
    De asemenea, în România se derulează un program de screening populaţional organizat pentru cancerul de col uterin, cu testare combinată HPV şi PAP, în regiunile Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Muntenia Sud, pentru un număr de 680.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani.
    În paralel, furnizorii de servicii agreaţi de teste PAP pot oferi în cadrul pachetului de servicii medicale ambulatorii procedura de screening pentru cancerul de col uterin pentru acelaşi grup populaţional, dar adresabilitatea la acest tip de procedură este relativ redusă.
    Medicul de familie poate elibera bilet de trimitere pentru examinare ginecologică femeilor asigurate, eligibile pentru screening sau celor care au simptomatologie specifică colului uterin.
    Procentul femeilor care nu au o simptomatologie specifică colului uterin şi merg din propria iniţiativă sau la recomandarea unui medic la o examinare ginecologică cu testare PAP şi, eventual, colposcopie este destul de mic în România; până în prezent, mai puţin de 15% din femeile adulte cu vârsta de 20-74 de ani, preponderent din mediul urban, declară că au efectuat o examinare PAP în ultimii cinci ani, aşa cum se arată în anchetele stării de sănătate efectuate de către Institutul Naţional de Statistică. Proporţia acestora este variabilă pe regiuni de dezvoltare, fiind în relaţie directă cu urbanizarea, infrastructura medicală disponibilă şi nivelul de educaţie al femeilor intervievate.
    Disponibilitatea echipamentelor pentru screeningul cancerului de col uterin este variabilă la nivel naţional, dar în ultima perioadă s-a observat o creştere a numărului de echipamente de testare HPV achiziţionate, precum şi de echipamente de tratament al leziunilor precanceroase.
    Disponibilitatea personalului pentru screeningul cancerului de col uterin este redusă la nivel naţional şi foarte eterogen distribuită în teritoriu, cu concentrări ale specialiştilor în centrele universitare medicale importante (sursa: Cancerul de col uterin, Povara bolii, ARPIM).
    În august 2020, Adunarea Mondială a Sănătăţii a adoptat Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin. Pentru a elimina cancerul de col uterin, toate ţările trebuie să atingă şi să menţină o rată de incidenţă sub patru la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni-cheie şi pe obiectivele corespunzătoare ale acestora:
    • vaccinare: 90% dintre fete s-au vaccinat complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
    • screening: 70% dintre femei au fost testate cu ajutorul unui test de înaltă performanţă până la vârsta de 35 de ani şi din nou până la vârsta de 45 de ani;
    • tratament: 90% dintre femeile cu precancer tratate şi 90% dintre femeile cu cancer invaziv gestionate.

    Fiecare ţară ar trebui să îndeplinească obiectivele 90-70-90 până în 2030 pentru a ajunge pe calea eliminării cancerului de col uterin în secolul următor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În unele regiuni ale lumii, precum Europa de Est, acest obiectiv ar putea fi atins după orizontul anului 2030, ţinând cont de realităţile locale (sociale, economice şi medicale), precum şi de impactul pandemiei şi al războiului din Ucraina.


    Obiectivul 1 - Mortalitatea

┌────────┬─────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├────────┼─────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │(colposcopie, │ │ │
│ │ │tipizare HPV, │ │ │
│ │ │citologie │ │ │
│ │ │exfoliativă) │ │ │
│ │ │b) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │publicarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor de │ │ │
│ │ │timp │ │ │
│ │ │c) Organizarea │ │ │
│ │ │reţelelor │ │ │
│ │ │regionale │ │ │
│ │ │[screening, │ │ │
│ │ │vaccinare şi │ │ │
│ │ │rezolvarea │ │ │
│ │ │(stratificare şi/│ │ │
│ │ │sau intervenţie) │ │ │
│ │ │leziunilor │ │ │
│ │ │preinvazive] │ │ │
│ │ │d) Integrarea │ │ │
│ │ │modelului │ │ │
│ │ │faster-HPV │ │ │
│ │ │e) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │decontarea │ │ │
│ │ │pachetului │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│ │ │profilaxie; │ │ │
│ │ │pachet de │ │ │
│ │ │profilaxie pentru│ │Ministerul │
│1.805 │ │tot ce înseamnă │2023 │Sănătăţii │
│decese/ │ │prevenţie şi │2023 │Institutul │
│an │ │diagnostic în │2023-2024 │Naţional de │
│cauzate │Scădere │cancerul de col │2023-2024 │Sănătate │
│de │cu 5% │uterin │2023 │Publică │
│cancerul│ │f) Stabilirea │2023 │Casa │
│de col │ │unor indicatori │2023 │Naţională de│
│uterin │ │standard de │ │Asigurări de│
│ │ │performanţă a │ │Sănătate │
│ │ │procesului │ │ │
│ │ │terapeutic (rata │ │ │
│ │ │de mortalitate │ │ │
│ │ │postoperatorie, │ │ │
│ │ │ghiduri naţionale│ │ │
│ │ │de calitate │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │intervenţiile │ │ │
│ │ │chirurgicale şi │ │ │
│ │ │radioterapie) │ │ │
│ │ │g) Eficientizarea│ │ │
│ │ │programului │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │h) Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi │ │ │
│ │ │protocoalelor │ │ │
│ │ │medicale │ │ │
│ │ │i) Training în │ │ │
│ │ │subspecialităţile│ │ │
│ │ │ginecologie │ │ │
│ │ │oncologică şi │ │ │
│ │ │chirurgie │ │ │
│ │ │oncologică │ │ │
│ │ │j) Rezolvarea │ │ │
│ │ │urgenţelor │ │ │
│ │ │(hemoragii - │ │ │
│ │ │radioterapie/ │ │ │
│ │ │chirurgie │ │ │
│ │ │hemostatică, │ │ │
│ │ │nefrostome/ │ │ │
│ │ │colostome) │ │ │
└────────┴─────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Program naţional de screening

┌────────────┬──────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│Programul │ │ │ │ │
│Naţional de │ │ │ │ │
│Screening │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│Cancerul de │ │ │ │ │
│Col Uterin │ │ │ │ │
│existent în │ │ │ │ │
│România, │ │a) Includerea │ │ │
│care constă │ │testării HPV în │ │ │
│în │ │programul │ │ │
│efectuarea │ │naţional de │ │ │
│testului │ │screening │ │ │
│Babeş │ │b) Realizarea │ │ │
│Papanicolau │ │unei reţele │ │ │
│(PAP) o dată│ │unice de │ │ │
│la cinci ani│ │screening la │ │ │
│este │ │nivelul fiecărui│ │ │
│ineficient, │ │judeţ cu │ │ │
│nu │ │atribuţii şi │ │ │
│beneficiază │ │responsabilităţi│ │ │
│de suportul │ │clare │ │ │
│medical │ │c) │ │ │
│necesar şi │ │Debirocratizarea│ │ │
│nici nu este│ │programului │ │ │
│promovat de │ │naţional de │ │ │
│autorităţile│ │screening prin │ │ │
│de sănătate │ │utilizarea unei │ │ │
│publică │ │metode facile de│ │ │
│locale şi │ │comunicare între│ │ │
│centrale. │ │medici şi │ │ │
│Un exemplu │ │autorităţi │ │ │
│elocvent de │Eficientizarea│d) Creşterea │ │Ministerul │
│ineficienţă │Programului │implicării │ │Sănătăţii │
│a │Naţional de │medicilor de │ │Ministerul │
│Programului │Screening │familie şi a │2023-2024 │Finanţelor │
│Naţional de │pentru │medicilor │ │Institutul │
│Screening │cancerul de │ginecologi │ │Naţional de │
│pentru │col uterin. │e) În contextul │ │Sănătate │
│Cancerul de │ │unei vieţi │ │Publică │
│Col Uterin │ │sexuale active, │ │ │
│îl găsim în │ │limita de vârstă│ │ │
│raportul │ │pentru │ │ │
│anual de │ │includerea în │ │ │
│activitate │ │program ar │ │ │
│al │ │trebui scăzută │ │ │
│Ministerului│ │f) Finanţarea │ │ │
│Sănătăţii │ │fără sincope a │ │ │
│pentru anul │ │Programului │ │ │
│2017, care │ │Naţional de │ │ │
│arată faptul│ │Screening pentru│ │ │
│că în │ │Cancerul de Col │ │ │
│perioada │ │Uterin │ │ │
│2012-2017 │ │g) Realizarea de│ │ │
│s-au │ │campanii de │ │ │
│realizat un │ │conştientizare │ │ │
│număr de │ │h) Vaccinarea │ │ │
│aproximativ │ │anti-HPV │ │ │
│612.000 de │ │efectuată de │ │ │
│teste în │ │către medicii de│ │ │
│cadrul │ │familie atât │ │ │
│acestui │ │pentru fete, cât│ │ │
│program de │ │şi pentru băieţi│ │ │
│screening, │ │ │ │ │
│ceea ce │ │ │ │ │
│reprezintă │ │ │ │ │
│aproximativ │ │ │ │ │
│11% din │ │ │ │ │
│populaţia de│ │ │ │ │
│vârstă │ │ │ │ │
│eligibilă. │ │ │ │ │
└────────────┴──────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Introducerea testării genetice, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea genetică│ │ │
│ │ │şi genomică │ │ │
│Nu există un │ │comprehensivă a │ │ │
│program şi │ │pacientelor cu │ │ │
│niciun protocol│ │cancer de col │ │ │
│de testare │ │uterin, pentru │ │ │
│genetică/ │ │panelul de gene │ │ │
│testare │ │menţionate în │ │ │
│comprehensivă │a) Testarea │obiectiv │ │ │
│genomică la │genetică somatică│b) Crearea unui │ │ │
│nivel naţional │pentru pacientele│subprogram în │ │ │
│pentru │cu infecţie HPV │cadrul │ │ │
│biomarkerii │activă (antigene │Programului │ │ │
│validaţi pentru│E6, E7) │Naţional de │ │ │
│diagnosticul de│(imunoterapie │Oncologie pentru │ │ │
│precizie al │ţintită) │finanţarea │ │ │
│cancerului de │b) Testarea │testării genetice│ │ │
│col uterin. │genetică │şi │ │ │
│Testarea, când │somatică, │imunohistochimice│ │ │
│se realizează, │indiferent de │şi a testării │ │ │
│se face pe baza│statusul HPV, │genomice │ │Ministerul │
│voucherelor │pentru genele │comprehensive │ │Sănătăţii │
│companiilor │TTN, PIK3CA, │c) Identificarea │ │Ministerul │
│farmaceutice, │MUC4, KMT2C, în │unui mecanism │2023 │Finanţelor │
│corelate cu │vederea │prin care DAPP, │2023 │Casa │
│prescrierea │stabilirii │individual sau │ │Naţională de│
│medicamentelor │terapiei ţintite │grup, pentru │ │Asigurări de│
│din portofoliu.│c) Decontarea │medicamentele │ │Sănătate │
│Consecinţa este│testării │„personalizate“ │ │ │
│că testarea nu │panelului de gene│incluse │ │ │
│este reflexă şi│implicate în │necondiţionat sau│ │ │
│nu toţi │detecţia │condiţionat în │ │ │
│pacienţii sunt │cancerului de col│listă, să │ │ │
│testaţi, │uterin, prin NGS │participe la │ │ │
│conform │d) Decontarea │finanţarea │ │ │
│ghidurilor │testării │subprogramului de│ │ │
│internaţionale,│panelului pentru │testare genetică,│ │ │
│înainte de a se│toate pacientele │imunohistochimică│ │ │
│iniţia terapia.│nou-diagnosticate│şi a testării │ │ │
│Cancerul de col│cu cancer de col │genomice │ │ │
│uterin are mic │uterin │comprehensive, │ │ │
│determinism │ │care va permite │ │ │
│genetic, mai │ │iniţierea │ │ │
│mare fiind cel │ │tratamentului cu │ │ │
│al cancerului │ │acel medicament │ │ │
│de endometru. │ │care corespunde │ │ │
│ │ │fenotipului │ │ │
│ │ │identificat, în │ │ │
│ │ │condiţiile în │ │ │
│ │ │care resursele │ │ │
│ │ │FNUASS sunt │ │ │
│ │ │limitate. │ │ │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Centre acreditate pentru abordul minim invaziv

┌───────────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│În prezent │ │ │ │ │
│există centre │ │ │ │ │
│acreditate │ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│diagnosticarea │ │Crearea unei│ │ │
│şi tratarea │ │acţiuni │ │ │
│cancerului de │1. Dotarea a│prioritare │ │ │
│col uterin, dar│8-10 centre │care să │ │ │
│acestea │naţionale │asigure │ │Ministerul │
│necesită dotări│acreditate │finanţarea │ │Sănătăţii │
│corespunzătoare│pentru │suplimentară│ │Ministerul │
│pentru │tratamentul │cu 20.000 │ │Finanţelor │
│desfăşurarea │integrat al │euro per │ │Casa │
│unui act │cancerului │pacient │ │Naţională de│
│medical │de col │Crearea unei│ │Asigurări de│
│corespunzător. │uterin │acţiuni │2023-2024 │Sănătate │
│Mare parte a │2. Creşterea│prioritare │2023-2024 │Ministerul │
│intervenţiilor │ratei de │care să │ │Sănătăţii │
│chirurgicale se│implementare│asigure │ │Ministerul │
│realizează prin│a chirurgiei│finanţarea │ │Finanţelor │
│intermediul │minim │suplimentară│ │Casa │
│chirurgiei │invazive la │cu 5.000 │ │Naţională de│
│deschise, cu │20% din │euro per │ │Asigurări de│
│toate riscurile│cazuri, în │pacient │ │Sănătate │
│asociate │minimum 5 │pentru acest│ │ │
│acestui tip de │centre │tip de │ │ │
│intervenţie, cu│ │intervenţie │ │ │
│dureri │ │ │ │ │
│postoperatorii │ │ │ │ │
│mari şi │ │ │ │ │
│recuperare │ │ │ │ │
│târzie. │ │ │ │ │
└───────────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Eliminarea cancerului de col uterin

┌───────────┬───────────┬──────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Creşterea │ │ │
│ │ │ratei de │ │ │
│ │ │vaccinare │ │ │
│ │ │anti-HPV a │ │ │
│ │ │fetelor şi │ │ │
│ │ │băieţilor prin│ │ │
│ │ │campanii │ │ │
│ │ │bazate pe │ │ │
│În data de │ │restabilirea │ │ │
│17 │ │încrederii │ │ │
│noiembrie │ │populaţiei, în│ │ │
│2020, OMS a│ │corelare cu │ │ │
│lansat │ │acţiunile │ │ │
│Strategia │1. │prevăzute în │ │ │
│globală │Realizarea │Planul │ │ │
│pentru │strategiei │european de │ │ │
│eliminarea │naţionale │combatere a │ │ │
│cancerului │de │cancerului │ │ │
│de col │eliminare a│b) Asigurarea │ │ │
│uterin. În │cancerului │accesului la │ │ │
│prezent, │de col │tratament, în │ │ │
│România nu │uterin, │acord cu │ │ │
│are o │având în │acţiunile din │ │ │
│strategie │vedere │Planul │ │ │
│naţională │obiectivele│european de │ │ │
│bine │stabilite │combatere a │ │Casa │
│definită │de OMS, dar│cancerului │ │Naţională de│
│pentru │şi │c) Creşterea │ │Asigurări de│
│eliminarea │realitatea │performanţei │2023-2024 │Sănătate │
│acestui tip│locală din │programului de│ │Ministerul │
│de cancer. │România │screening prin│ │Finanţelor │
│Există un │2. │utilizarea │ │ │
│program │Atingerea │unor metode, │ │ │
│naţional de│unei rate │metodologii şi│ │ │
│vaccinare │de │tehnologii │ │ │
│anti-HPV, │vaccinare │inovatoare, │ │ │
│precum şi │în rândul │luând în │ │ │
│un program │populaţiei │calcul │ │ │
│naţional de│eligibile │determinanţii │ │ │
│screening │de 30% în │socioeconomici│ │ │
│pentru │anul 2025 │şi │ │ │
│cancerul de│şi 40% în │comportamentul│ │ │
│col uterin,│anul 2030 │individual, │ │ │
│dar, din │ │împreună cu │ │ │
│păcate, │ │metodele │ │ │
│rezultatele│ │medicale, în │ │ │
│nu sunt │ │acord cu │ │ │
│cele │ │acţiunile │ │ │
│aşteptate. │ │prevăzute în │ │ │
│ │ │Planul │ │ │
│ │ │european de │ │ │
│ │ │combatere a │ │ │
│ │ │cancerului şi │ │ │
│ │ │Misiunea de │ │ │
│ │ │cercetare │ │ │
│ │ │asupra │ │ │
│ │ │cancerului │ │ │
└───────────┴───────────┴──────────────┴────────────┴────────────┘



    D. Localizarea bronhopulmonară
    Expunerea situaţiei:
    1. Nivel european
    La nivel european, conform European Cancer Information System (ECIS) şi International Agency for Research on Cancer (IARC), în anul 2020 s-au înregistrat următoarele date:
    - incidenţa: 318.327 de noi cazuri diagnosticate, care reprezintă 11,9% din totalul cazurilor noi de cancer;
    – mortalitate: 257.293 de decese, care reprezintă 20,4% din totalul deceselor prin cancer în Europa;
    – este al 2-lea cel mai frecvent cancer la bărbaţi după cancerul de prostată şi al 3-lea ca frecvenţă la femei, după cancerul de sân şi cel colorectal;
    – reprezintă prima cauză de deces la sexul masculin şi a doua cauză de deces la sexul feminin, după cancerul de sân;
    – rata de supravieţuire la 5 ani este de aproximativ 18% (15% pentru bărbaţi şi 21% pentru femei).


    2. Nivel naţional
    Cancerul bronhopulmonar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în România, fiind prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele (19,78% din mortalitatea prin cancer).
    Este cel mai frecvent cancer întâlnit la populaţia masculină şi al patrulea la sexul feminin, după cancerele de sân, colorectal şi de col uterin.
    Lipsa unui program de evaluare a riscului şi de depistare precoce pentru cancerul bronhopulmonar are impact în numărul mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală.
    Judeţele cu cele mai mari incidenţe sunt Iaşi, Neamţ, Alba, Hunedoara, Timiş, Constanţa, Călăraşi, Giurgiu, Dâmboviţa. Numărul mediu al pacienţilor spitalizaţi (2015-2019) este de aproximativ 15.000/an, pentru o medie de 72.000 de episoade de spitalizare pe an. Durata medie de spitalizare pentru un caz de cancer bronhopulmonar tratat într-o secţie de oncologie medicală este de aproximativ 5 zile, în timp ce un caz tratat într-o secţie de pneumologie sau într-o secţie de chirurgie toracică are o durată de spitalizare aproape dublă.
    Incidenţa cancerului bronhopulmonar creşte proporţional cu vârsta, rata de incidenţă dublându-se după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri noi de cancer bronhopulmonar sunt întâlnite la intervalul de vârstă 65-69 de ani. La intervalul de 65-69 de ani, incidenţa cancerului bronhopulmonar creşte brusc/exponenţial, de la o rată de aproximativ 12,4 cazuri noi la 100 de mii de pacienţi pentru grupa de vârstă 45-49 de ani până la 84,6 cazuri noi la 100 de mii de pacienţi pentru grupa de vârstă 65-69 de ani.
    The Economist Intelligence Unit (EIU) a realizat raportul „Breathing In A New Era: O analiză comparativă a politicilor în domeniul cancerului pulmonar în Europa“, cu scopul de a evalua povara cancerului pulmonar şi de a identifica soluţii concrete, acţionabile, prin care sistemele de sănătate europene pot controla mai bine această problemă importantă de sănătate publică. Prima fază a studiului a inclus 11 ţări şi prima versiune oficială a fost publicată în 2019. A două fază a cuprins încă 16 ţări, iar versiunea actualizată a raportului s-a lansat pe 15 iulie 2020. România este una dintre ţările incluse în raportul The Economist. În fiecare an, în România sunt diagnosticate în jur de 11.000 de cazuri noi de cancer pulmonar, reprezentând aproximativ 13% din totalul cazurilor noi de cancer. Supravieţuirea la 5 ani de la diagnostic a pacienţilor cu cancer pulmonar din România este de doar 10%, în timp ce în alte ţări europene, precum Norvegia sau Suedia, acest procent este dublu.
    Numărul de ani de viaţă pierduţi din cauza decesului prematur prin cancer bronhopulmonar a scăzut constant în perioada 2015-2019, de la o rată de 984 de ani la 100 de mii de pacienţi, până la 944 de ani la 100 de mii de pacienţi. În medie, într-un an, în perioada analizată se pierd prematur aproximativ 10 ani de viaţă la 1.000 de adulţi din cauza decesului prin cancer pulmonar.

    Obiective specifice - cancerul bronhopulmonar
    Obiectivul 1 - Mortalitatea

┌────────┬─────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├────────┼─────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) │ │ │
│ │ │Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Stabilirea │ │ │
│ │ │şi publicarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor │ │ │
│ │ │de timp │ │ │
│ │ │c) Organizarea │ │ │
│ │ │reţelelor │ │ │
│ │ │regionale │ │ │
│ │ │d) Stabilirea │ │ │
│ │ │şi decontarea │ │ │
│ │ │pachetului │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│ │ │diagnostic │ │ │
│ │ │e) Stabilirea │ │Ministerul │
│ │ │unor indicatori│ │Sănătăţii │
│ │ │standard de │ │Ministerul │
│ │ │performanţă a │ │Finanţelor │
│ │ │procesului │ │Casa │
│10.779 │Scădere │terapeutic │ │Naţională de│
│pacienţi│cu 5% pe │(rata de │2023-2025 │Asigurări de│
│/an │an │mortalitate │ │Sănătate │
│ │ │postoperatorie,│ │Institutul │
│ │ │ghiduri │ │Naţional de │
│ │ │naţionale de │ │Sănătate │
│ │ │calitate pentru│ │Publică │
│ │ │intervenţiile │ │ │
│ │ │chirurgicale şi│ │ │
│ │ │radioterapie) │ │ │
│ │ │f) │ │ │
│ │ │Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │g) Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi │ │ │
│ │ │protocoalelor │ │ │
│ │ │medicale │ │ │
│ │ │h) Introducerea│ │ │
│ │ │cu celeritate a│ │ │
│ │ │noilor molecule│ │ │
│ │ │şi indicaţii │ │ │
│ │ │odată cu │ │ │
│ │ │aprobarea EMA/ │ │ │
│ │ │ANMDMR │ │ │
└────────┴─────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Stadializarea

┌─────────────┬───────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) │ │ │
│ │ │Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Realizarea │ │ │
│ │ │investigaţiilor│ │ │
│ │ │imagistice │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │stadializare │ │ │
│ │ │înainte de │ │ │
│ │ │luarea deciziei│ │ │
│ │ │terapeutice │ │ │
│ │ │(facilitarea/ │ │Ministerul │
│ │Scădere cu 25% │generalizarea │ │Sănătăţii │
│Aproximativ │a proporţiei │accesului la │ │Institutul │
│75% din │cancerelor │examenul CT/ │ │Naţional de │
│cazuri sunt │bronhopulmonare│RMN, PET/CT, │2023-2025 │Sănătate │
│diagnosticate│diagnosticate │precum şi │ │Publică │
│în stadii │în stadii │desfiinţarea │ │Casa │
│tardive. │tardive │Comisiei de │ │Naţională de│
│ │ │aprobare a │ │Asigurări de│
│ │ │examinărilor │ │Sănătate │
│ │ │PET-CT, fiind │ │ │
│ │ │anacronică) │ │ │
│ │ │c) │ │ │
│ │ │Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │d) Extinderea │ │ │
│ │ │rolului │ │ │
│ │ │medicului │ │ │
│ │ │pneumolog │ │ │
└─────────────┴───────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Program naţional de screening

┌───────────────┬───────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Crearea unui │ │ │ │
│ │program-pilot │ │ │ │
│ │de screening │ │ │ │
│ │pentru cancerul│ │ │ │
│ │bronhopulmonar │ │ │ │
│ │prin LDCT │ │ │ │
│ │(low-dose │ │ │ │
│ │computed │ │ │ │
│ │tomography/ │Ministerul │ │ │
│ │computer │Sănătăţii, │ │ │
│ │tomograf cu │împreună cu │ │ │
│ │doză mică), │Institutul │ │ │
│Nu există un │anual │Naţional de │ │Ministerul │
│program │Populaţia-ţintă│Sănătate │ │Sănătăţii │
│naţional pentru│ar putea fi │Publică, va │ │Institutul │
│screeningul │aleasă după │concepe şi │2023- 2025 │Naţional de │
│cancerului │anumite │implementa un │ │Sănătate │
│bronhopulmonar.│criterii: │program-pilot │ │Publică │
│ │vârsta cuprinsă│pentru │ │ │
│ │între 50 şi 80 │screeningul │ │ │
│ │de ani, │cancerului │ │ │
│ │fumători activi│bronhopulmonar.│ │ │
│ │de 20 de │ │ │ │
│ │pachete/an sau │ │ │ │
│ │foşti fumători │ │ │ │
│ │care au │ │ │ │
│ │renunţat la │ │ │ │
│ │fumat pentru o │ │ │ │
│ │perioadă de │ │ │ │
│ │până în 15 ani │ │ │ │
│ │etc. │ │ │ │
└───────────────┴───────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Introducerea testării imunohistochimice şi genetice, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌───────────────┬─────────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────┼─────────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│ │ │imunohistochimică│ │ │
│ │ │şi genetică a │ │ │
│ │ │pacientului cu │ │ │
│ │ │cancer │ │ │
│ │ │bronhopulmonar, │ │ │
│Nu există un │ │pentru panelul de│ │ │
│program şi nici│ │gene menţionate │ │ │
│un protocol de │ │în obiectiv. │ │ │
│testare │ │b) Crearea unui │ │ │
│genetică/ │ │subprogram în │ │ │
│testare │ │cadrul │ │ │
│comprehensivă │ │Programului │ │ │
│genomică la │ │Naţional de │ │ │
│nivel naţional │Decontarea │Oncologie, pentru│ │ │
│pentru │testării │finanţarea │ │ │
│biomarkerii │imunohistochimice│testării genetice│ │ │
│validaţi pentru│şi genetice │şi │ │ │
│diagnosticul de│pentru │imunohistochimice│ │ │
│precizie al │identificarea │şi a testării │ │ │
│cancerului │corectă a tipului│genomice │ │ │
│bronhopulmonar.│histopatologic │comprehensive │ │Ministerul │
│Testarea, când │tumoral şi a │c) Identificarea │ │Sănătăţii │
│se realizează, │mutaţiilor │unui mecanism │ │Casa │
│se face pe baza│genetice: EGFR │prin care DAPP, │2023 │Naţională de│
│voucherelor │(toţi cei 4 exoni│individual sau │ │Asigurări de│
│companiilor │de la 18 la 21), │grup, pentru │ │Sănătate │
│farmaceutice, │ALK, BRAF, ROS, │medicamentele │ │ │
│corelate cu │PD-L1, KRAS, MET,│„personalizate“ │ │ │
│prescrierea │RET, FGFR1, │incluse │ │ │
│medicamentelor │FGFR2, FGFR3, │necondiţionat sau│ │ │
│din portofoliu.│NRG1, NTRK1, │condiţionat în │ │ │
│Consecinţa este│NTRK2, NTRK3, │Listă, să │ │ │
│că testarea nu │T790M │participe la │ │ │
│este reflexă şi│ │finanţarea │ │ │
│nu toţi │ │subprogramului de│ │ │
│pacienţii sunt │ │testare genetică,│ │ │
│testaţi, │ │imunohistochimică│ │ │
│conform │ │şi a testării │ │ │
│ghidurilor │ │genomice │ │ │
│internaţionale,│ │comprehensive, │ │ │
│înainte de a se│ │care va permite │ │ │
│iniţia terapia.│ │iniţierea │ │ │
│ │ │tratamentului cu │ │ │
│ │ │acel medicament │ │ │
│ │ │care corespunde │ │ │
│ │ │fenotipului │ │ │
│ │ │identificat, în │ │ │
│ │ │condiţiile în │ │ │
│ │ │care resursele │ │ │
│ │ │FNUASS sunt │ │ │
│ │ │limitate. │ │ │
└───────────────┴─────────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Monitorizarea pacientului cu cancer bronhopulmonar

┌─────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │1. În timpul │ │ │ │
│ │tratamentului│ │ │ │
│ │oncologic - │ │ │ │
│ │evaluări │ │ │ │
│ │imagistice │ │ │ │
│ │(CT+/– SC │ │ │ │
│ │pentru 2-3 │ │ │ │
│ │regiuni sau │ │ │ │
│ │RMN+/– SC │ │ │ │
│ │pentru 1 sau │Programarea │ │ │
│În prezent, │2 regiuni) │fără întârzieri│ │ │
│în timpul │decontate de │şi finanţarea │ │ │
│tratamentului│CNAS la │prioritară a │ │ │
│oncologic │diagnostic │tuturor │ │Casa │
│evaluările │şi, ulterior,│investigaţiilor│ │Naţională de│
│imagistice se│la 2-3 luni │necesare │2023 │Asigurări de│
│fac la 6 │2. Realizarea│monitorizării │ │Sănătate │
│luni, │unei analize │pacienţilor cu │ │Ministerul │
│interval de │din care să │cancer │ │Finanţelor │
│timp destul │reiasă │bronhopulmonar │ │ │
│de mare. │oportunitatea│conform │ │ │
│ │realizării │obiectivelor │ │ │
│ │unei │propuse │ │ │
│ │examinări │ │ │ │
│ │PET-CT, fiind│ │ │ │
│ │astfel │ │ │ │
│ │exclusă │ │ │ │
│ │realizarea de│ │ │ │
│ │examinări CT │ │ │ │
│ │şi RMN pentru│ │ │ │
│ │diverse │ │ │ │
│ │segmente │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 6 - Centre acreditate pentru tratamentul integrat, abordul minim invaziv, rezecţii complexe etc.

┌─────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Crearea unei │ │ │
│ │ │acţiuni prioritare│ │ │
│ │ │care să asigure │ │ │
│ │ │finanţarea │ │ │
│ │ │suplimentară cu │ │ │
│Tratamentul │ │20.000 de euro per│ │ │
│integrat este│ │pacient. │ │ │
│asigurat prin│ │b) Criteriile │ │ │
│cooperarea │ │pentru acreditarea│ │ │
│serviciilor │Crearea a 8-10│unor astfel de │ │ │
│de │centre │centre vor fi │ │ │
│pneumologie/ │naţionale │elaborate în │ │Casa │
│bronhologie, │acreditate │primul an │ │Naţională de│
│anatomie │pentru │de către un grup │2023-2025 │Asigurări de│
│patologică, │tratamentul │coordonat de │ │Sănătate │
│biologie │integrat al │Comisia de │ │Ministerul │
│moleculară, │cancerului │pneumologie/ │ │Finanţelor │
│chirurgie │bronhopulmonar│oncologie/ │ │ │
│toracică, │ │chirurgie │ │ │
│oncologie │ │toracică. │ │ │
│medicală şi │ │c) Crearea unui │ │ │
│radioterapie.│ │protocol │ │ │
│ │ │interinstituţional│ │ │
│ │ │care să definească│ │ │
│ │ │circuitul │ │ │
│ │ │pacientului cu │ │ │
│ │ │cancer │ │ │
│ │ │bronhopulmonar │ │ │
└─────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 7 - Radioterapia cancerelor bronhopulmonare

┌─────────────────┬──────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼──────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │1. Respectarea │ │ │ │
│ │indicaţiilor de │ │ │ │
│ │tratament │ │ │ │
│ │concomitent - │ │ │ │
│Radioterapia se │radiochimioterapie│ │ │ │
│poate face cu │(curativ/ │ │ │ │
│următoarele │preoperator/ │ │ │ │
│scopuri: curativ │adjuvant), în │ │ │ │
│sau paliativ. Pe │funcţie de │ │ │ │
│de o parte, │indicaţia │ │ │ │
│radioterapia │terapeutică │a) Stabilirea│ │ │
│paliativă a │2. Pentru │criteriilor │ │ │
│metastazelor │respectarea │de selecţie a│ │ │
│(cerebrale, │protocoalelor şi a│cazurilor │ │ │
│osoase etc.) │intervalelor între│care vor │ │Casa │
│creşte calitatea │diferite etape de │beneficia de │ │Naţională de│
│vieţii │tratament se │SBRT │ │Asigurări de│
│pacienţilor. │recomandă │b) Stabilirea│ │Sănătate. │
│Pe de altă parte,│înfiinţarea unui │criteriilor │ │Ministerul │
│în boala │centru de │de acreditare│2023-2025 │Sănătăţii │
│oligometastatică,│radioterapie │a centrelor │ │Furnizorii │
│radioterapia │(minimum un │de │ │de servicii │
│stereotactică │accelerator liniar│radioterapie │ │paraclinice │
│(SBRT - │cu posibilităţi de│care pot │ │în contract │
│stereotactic body│tratament 3D │efectua/ │ │cu CNAS │
│radiotherapy) │conformaţional) în│contracta │ │ │
│poate aduce │fiecare judeţ, │servicii de │ │ │
│beneficiul de │ceea ce ar permite│radioterapie │ │ │
│control local şi │eliminarea │stereotactică│ │ │
│supravieţuire │întârzierilor din │ │ │ │
│globală şi │cauza │ │ │ │
│reprezintă o │dificultăţilor de │ │ │ │
│alternativă │transport al │ │ │ │
│pentru chirurgia │pacienţilor pentru│ │ │ │
│metastazelor. │efectuarea │ │ │ │
│ │radioterapiei. │ │ │ │
│ │3. Decontarea │ │ │ │
│ │serviciului de │ │ │ │
│ │radioterapie │ │ │ │
│ │stereotactică │ │ │ │
└─────────────────┴──────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘





    E. Localizare prostată
    Expunerea situaţiei:
    1. Nivel european
    La nivel european, conform GLOBOCAN 2020, avem următoarele estimări:
    - incidenţa: 473.344 de noi cazuri diagnosticate, care reprezintă 20,2% din totalul cazurilor noi de cancer la sexul masculin;
    – mortalitate: 108.088 de decese, care reprezintă 5,5% din totalul deceselor prin cancer în Europa;
    – este cel mai frecvent cancer la sexul masculin.


    2. Nivel naţional (date preluate din Cancerul de prostată - Povara bolii, ARPIM):
    Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer întâlnit la populaţia masculină după cancerul bronhopulmonar şi a treia cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi după cancerul bronhopulmonar şi colorectal. Lipsa unui program de evaluare a riscului şi depistare precoce pentru cancerul de prostată are impact în numărul relativ mare de cazuri noi descoperite în stadii avansate de boală.
    Numărul de cazuri noi de cancer de prostată raportate local se situează în jurul valorii de 2.900 de cazuri şi are o tendinţă uşor crescătoare pentru perioada 2015-2019. De asemenea, rata brută de incidenţă are o valoare uşor crescătoare în perioada 2015-2019, de la 36,3 cazuri noi la 41,2 cazuri noi la 100.000 de bărbaţi.
    Numărul de cazuri noi estimate de GLOBOCAN pentru anul 2020 este de 8.055 de cazuri, cu 62% mai mult decât cazurile noi raportate în România. De asemenea, rata de incidenţă brută estimată de GLOBOCAN este de 86,1 cazuri noi la 100.000 de persoane cu peste 55% mai mare decât rata de incidenţă brută locală^4.
    ^4 GLOBOCAN 2020; https://gco.iarc.fr/.

    Incidenţa cancerului de prostată creşte proporţional cu vârsta, rata de incidenţă triplându-se după vârsta de 50 de ani. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri noi de cancer de prostată sunt întâlnite la intervalul de vârstă 70-84 de ani, cu un maxim al incidenţei înregistrat la grupa de vârstă 75-79 de ani. Pe intervalul 45-79 de ani, incidenţa cancerului de prostată creşte brusc/exponenţial de la o rată de aproximativ 3 cazuri noi la 100 de mii de bărbaţi pentru grupa de vârstă 45-49 de ani până la 218 cazuri noi la 100 de mii de bărbaţi pentru grupa de vârstă 75-79 de ani.
    Anual mor peste 2.300 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată. În perioada 2015-2019, numărul mediu de decese şi rata de mortalitate aferentă au o tendinţă relativ constantă.
    Numărul de ani de viaţă pierduţi din cauza decesului prematur prin cancer de prostată a crescut în perioada 2015-2018 de la o rată de 257 de ani la 100 de mii de bărbaţi până la 292 de ani la 100 de mii de bărbaţi. În anul 2019, rata a scăzut uşor până la 281 de ani pierduţi la 100 de mii de bărbaţi. În medie, într-un an, în perioada analizată se pierd prematur aproximativ 3 ani de viaţă la 1.000 de bărbaţi adulţi din cauza decesului prin cancer de prostată (sursa: Cancerul de prostată, Povara bolii, ARPIM).

    Obiectivul 1 - Mortalitatea

┌────────┬─────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├────────┼─────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticare │ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │publicarea │ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor de │ │ │
│ │ │timp │ │ │
│ │ │c) Organizarea şi│ │ │
│ │ │operaţionalizarea│ │ │
│ │ │unui registru │ │ │
│ │ │naţional │ │ │
│ │ │d) Stabilirea şi │ │ │
│ │ │decontarea │ │ │
│ │ │pachetului │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│ │ │diagnostic │ │Ministerul │
│ │ │e) Stabilirea │2023 │Sănătăţii │
│2.345 de│ │unor indicatori │2023 │Ministerul │
│pacienţi│Scădere │standard de │2023 │Finanţelor │
│anual │cu 5%/an │performanţă a │2023 │Institutul │
│ │ │procesului │2023 │Naţional de │
│ │ │terapeutic │2023 │Sănătate │
│ │ │(accidente, │ │Publică │
│ │ │incidente │ │ │
│ │ │intraoperatorii, │ │ │
│ │ │complicaţii │ │ │
│ │ │precoce şi │ │ │
│ │ │tardive, rata de │ │ │
│ │ │reintervenţii, │ │ │
│ │ │rata rezultatelor│ │ │
│ │ │oncologice şi │ │ │
│ │ │funcţionale) │ │ │
│ │ │f) Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │g) Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi │ │ │
│ │ │protocoalelor │ │ │
│ │ │medicale │ │ │
└────────┴─────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Stadializarea

┌─────────────┬─────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticul│ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) │ │ │
│ │ │Interpretarea │ │ │
│ │ │rezultatului │ │ │
│ │ │histopatologic │ │ │
│ │ │şi plasarea în │ │ │
│ │ │arii de risc de│ │ │
│ │ │recidivă │ │Ministerul │
│Aproximativ │Scăderea cu │c) Determinarea│ │Sănătăţii │
│65% din │20% a │de biomarkeri │ │Institutul │
│cancerele de │proporţiei │ca factori de │ │Naţional de │
│prostată sunt│cancerelor │prognostic │2023 │Sănătate │
│diagnosticate│diagnosticate│d) Realizarea │ │Publică │
│în stadiul │în stadiul │investigaţiilor│ │Casa │
│IV. │IV. │imagistice │ │Naţională de│
│ │ │pentru │ │Asigurări de│
│ │ │stadializare │ │Sănătate │
│ │ │înainte de │ │ │
│ │ │luarea deciziei│ │ │
│ │ │terapeutice │ │ │
│ │ │e) │ │ │
│ │ │Implementarea │ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
└─────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Program naţional de screening

┌──────────────┬─────────┬──────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual│Obiective│Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼─────────┼──────────┼────────────┼────────────┤
│Nu există un │ │Ministerul│ │ │
│program │ │Sănătăţii,│ │ │
│naţional │ │împreună │ │ │
│pentru │ │cu │ │ │
│screeningul │ │Institutul│ │ │
│cancerului de │ │Naţional │ │ │
│prostată, cu │ │de │ │ │
│toate că │ │Sănătate │ │ │
│reprezintă a │ │Publică, │ │ │
│3-a cauză de │ │va concepe│ │ │
│mortalitate │ │şi │ │ │
│prin cancer la│Crearea │implementa│ │Ministerul │
│bărbat. Prin │unui │un program│ │Sănătăţii │
│diagnosticul │program │naţional │2023 │Institutul │
│precoce şi │naţional │de │ │Naţional de │
│utilizarea │de │screening │ │Sănătate │
│mijloacelor │screening│pentru │ │Publică │
│terapeutice - │ │cancerul │ │ │
│chirurgie, │ │de │ │ │
│radioterapie -│ │prostată, │ │ │
│creşte │ │care să │ │ │
│supravieţuirea│ │fie │ │ │
│şi scad │ │complet │ │ │
│costurile │ │funcţional│ │ │
│pentru │ │începând │ │ │
│sistemul de │ │cu data de│ │ │
│sănătate. │ │1 ianuarie│ │ │
│ │ │2024. │ │ │
└──────────────┴─────────┴──────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Introducerea testării genetice şi a unor investigaţii paraclinice, decontarea acestor testări în situaţii clar stabilite

┌─────────────┬───────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼───────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea genetică│ │ │
│ │ │şi genomică │ │ │
│ │ │comprehensivă a │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │
│ │ │oncologic, pentru│ │ │
│ │ │panelul de gene │ │ │
│Nu există un │ │menţionate în │ │ │
│program şi │ │obiectiv │ │ │
│nici un │Decontarea │b) Crearea unui │ │ │
│protocol de │testării │subprogram în │ │ │
│testare │pentru: │cadrul │ │ │
│genetică/ │Prostate │Programului │ │Ministerul │
│testare │Health │Naţional de │ │Sănătăţii │
│comprehensivă│Index (PHI)│Oncologie, pentru│2023 │Ministerul │
│genomică la │test, PCA3 │finanţarea │2023 │Finanţelor │
│nivel │marker/ │testării genetice│2023 │Casa │
│naţional │SelectMDX/ │şi │2023 │Naţională de│
│pentru │Mi Prostate│imunohistochimice│ │Asigurări de│
│biomarkerii │score │şi a testării │ │Sănătate │
│validaţi │(MiPS)/ │genomice │ │ │
│pentru │ExoDX, │comprehensive │ │ │
│diagnosticul │TMPRSS2-ERG│c) Decontarea │ │ │
│de precizie │fusion │testării genetice│ │ │
│al cancerului│ │pentru genele │ │ │
│prostatic. │ │BRCA 1 şi 2, în │ │ │
│ │ │vederea │ │ │
│ │ │administrării │ │ │
│ │ │tratamentului │ │ │
│ │ │personalizat │ │ │
│ │ │d) Decontarea │ │ │
│ │ │rezonanţei │ │ │
│ │ │magnetice │ │ │
│ │ │multiparametrice │ │ │
│ │ │(IRMmp) │ │ │
└─────────────┴───────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Monitorizarea pacientului cu cancer de prostată

┌─────────────────┬───────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │a) În timpul │ │ │ │
│ │tratamentului │ │ │ │
│ │oncologic, │ │ │ │
│ │evaluări │ │ │ │
│ │imagistice (CT+│ │ │ │
│ │/– SC pentru 3 │ │ │ │
│ │regiuni sau │ │ │ │
│ │RMN+/– SC │ │ │ │
│ │pentru 1 sau 2 │ │ │ │
│ │regiuni) şi │ │ │ │
│ │evaluări de │ │ │ │
│ │biopsie prin │ │ │ │
│ │fuziune, │ │ │ │
│ │decontate de │ │ │ │
│ │CNAS la │ │ │ │
│ │diagnostic şi, │ │ │ │
│ │ulterior, la 3 │ │ │ │
│ │luni │ │ │ │
│ │b) Respectarea │ │ │ │
│ │indicaţiilor de│ │ │ │
│ │tratament │a) Programarea │ │ │
│ │curativ sau │fără întârzieri│ │ │
│ │adjuvant - │şi finanţarea │ │ │
│ │tratament │prioritară a │ │ │
│ │chirurgical, │tuturor │ │ │
│ │tratament │investigaţiilor│ │ │
│ │noninvaziv cu │necesare │ │ │
│ │folosirea de │monitorizării │ │ │
│ │high intensity │pacienţilor cu │ │Casa │
│ │focused │cancer │ │Naţională de│
│1. În prezent, în│ultrasound, │prostatic, │ │Asigurări de│
│timpul │radioterapie, │conform │ │Sănătate │
│tratamentului │hormonoterapie │obiectivelor │ │Ministerul │
│oncologic │sau │propuse │2023 │Sănătăţii │
│evaluările │chimioterapie, │b) Stabilirea │2023 │Furnizorii │
│imagistice se fac│în funcţie de │criteriilor de │ │de servicii │
│la 6 luni. │indicaţia │selecţie a │ │paraclinice │
│ │terapeutică │cazurilor care │ │în contract │
│ │c) Pentru │vor beneficia │ │cu CNAS │
│ │respectarea │de RTE/ │ │ │
│ │protocoalelor │brahiterapie │ │ │
│ │şi a │pentru │ │ │
│ │intervalelor │leziunile │ │ │
│ │între diferite │prostatice, │ │ │
│ │etape de │determinările │ │ │
│ │tratament se │secundare ale │ │ │
│ │recomandă │cancerului de │ │ │
│ │înfiinţarea │prostată │ │ │
│ │unui centru de │ │ │ │
│ │radioterapie │ │ │ │
│ │(minimum un │ │ │ │
│ │accelerator │ │ │ │
│ │liniar cu │ │ │ │
│ │posibilităţi de│ │ │ │
│ │tratament 3D │ │ │ │
│ │conformaţional)│ │ │ │
│ │în fiecare │ │ │ │
│ │judeţ, ceea ce │ │ │ │
│ │ar permite │ │ │ │
│ │eliminarea │ │ │ │
│ │întârzierilor │ │ │ │
│ │din cauza │ │ │ │
│ │dificultăţilor │ │ │ │
│ │de transport al│ │ │ │
│ │pacienţilor │ │ │ │
│ │pentru │ │ │ │
│ │efectuarea │ │ │ │
│ │radioterapiei │ │ │ │
├─────────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│2. Radioterapia │ │ │ │ │
│se poate face cu │ │ │ │ │
│următoarele │ │ │ │ │
│scopuri: curativ │ │ │ │ │
│sau paliativ. Pe │ │ │ │ │
│de o parte, │ │ │ │ │
│radioterapia │ │ │ │ │
│paliativă creşte │ │ │ │ │
│calitatea vieţii │ │ │ │ │
│pacienţilor. Pe │ │ │ │ │
│de altă parte, în│ │ │ │ │
│boala │ │ │ │ │
│oligometastatică,│ │c) Stabilirea │ │ │
│radioterapia │ │criteriilor de │ │ │
│externă, pentru │ │acreditare a │ │ │
│cazuri │ │centrelor de │ │ │
│selecţionate de │d) Decontarea │radioterapie │ │ │
│pacienţi, poate │serviciului de │care pot │ │ │
│aduce beneficiul │radioterapie şi│efectua/ │ │ │
│de control local │brahiterapie │contracta │ │ │
│şi supravieţuire │ │servicii de │ │ │
│globală atunci │ │radioterapie │ │ │
│când se asociază │ │externă/ │ │ │
│tratamentului │ │brahiterapie │ │ │
│chirurgical sau │ │ │ │ │
│sistemic. RTE │ │ │ │ │
│este o │ │ │ │ │
│alternativă │ │ │ │ │
│pentru chirurgia │ │ │ │ │
│metastazelor la │ │ │ │ │
│pacienţii cu │ │ │ │ │
│contraindicaţii │ │ │ │ │
│medicale pentru │ │ │ │ │
│chirurgie sau │ │ │ │ │
│care refuză │ │ │ │ │
│intervenţia │ │ │ │ │
│operatorie. │ │ │ │ │
└─────────────────┴───────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 6 - Centre acreditate pentru tratamentul cancerului de prostată

┌─────────────────┬────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Crearea unei │ │ │
│ │ │acţiuni prioritare│ │ │
│ │ │care să asigure │ │ │
│ │ │finanţarea │ │ │
│1. Lipsa unor │ │suplimentară cu │ │ │
│centre acreditate│ │10.000 de euro per│ │ │
│pentru │ │pacient │ │ │
│tratamentul │ │b) Criteriile │ │ │
│chirurgical al │ │pentru acreditarea│ │ │
│cancerului │ │unor astfel de │ │ │
│prostatic (CP) │ │centre vor fi │ │ │
│Pacienţii cu │ │elaborate în │ │ │
│indicaţie de │1. Crearea a│primul an │ │ │
│excizie a │3-5 centre │de către un grup │ │ │
│prostatei trebuie│naţionale │coordonat de │ │ │
│îndrumaţi către │acreditate │comisia de │ │ │
│centre de │pentru │specialitate a MS │ │ │
│referinţă, care │tratamentul │c) Crearea unui │ │ │
│pot lua în │integrat al │protocol │ │ │
│discuţie │cancerului │interinstituţional│ │Ministerul │
│tratamentul │prostatic │care să definească│ │Finanţelor │
│chirurgical cu │2. Creşterea│circuitul │ │Casa │
│intenţie de │ratei de │pacientului │2023-2024 │Naţională de│
│radicalitate │implementare│a) Crearea unei │2023-2024 │Asigurări de│
│(prostatectomia │a chirurgiei│acţiuni prioritare│ │Sănătate │
│radicală) sau, │minim │care să asigure │ │Ministerul │
│pentru un număr │invazive şi │finanţarea │ │Sănătăţii │
│limitat de │chirurgiei │suplimentară cu │ │ │
│cazuri, │robotice sau│5.000 de euro per │ │ │
│prostatectomia de│a chirurgiei│pacient │ │ │
│salvare (după │robotice │b) Criteriile │ │ │
│radioterapie cu │asistate │pentru acreditarea│ │ │
│intenţie de │laparoscopic│unor astfel de │ │ │
│radicalitate), │ │centre vor fi │ │ │
│prostatectomia în│ │elaborate de către│ │ │
│boala │ │un grup coordonat │ │ │
│oligometastatică.│ │de comisia de │ │ │
│2. Rata foarte │ │specialitate din │ │ │
│mică de │ │cadrul MS │ │ │
│implementare a │ │c) Crearea unui │ │ │
│chirurgiei minim │ │protocol │ │ │
│invazive │ │interinstituţional│ │ │
│ │ │care să definească│ │ │
│ │ │circuitul │ │ │
│ │ │pacientului cu │ │ │
│ │ │cancer de prostată│ │ │
└─────────────────┴────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘





    F. Cancerele hematologice
    a) Leucemiile acute
    Leucemiile acute reprezintă bolile cu prognosticul cel mai sever dintre toate bolile hematologice maligne. Conform datelor publicate de National Cancer Institute (USA), https://seer.cancer.gov/, în leucemia acută limfoblastică (LAL) se estimează 5.690 de cazuri noi/an (0,3% din toate cancerele), cu o rată de supravieţuire la 5 ani de 69,9%. În leucemia acută mieloidă (LAM) se estimează 20.240 de cazuri noi/an (1,1% din toate cancerele), cu o rată de supravieţuire la 5 ani de 29,5%. În Uniunea Europeană, incidenţa este 5-8 cazuri noi de LAM/100.000 locuitori/an.
    În România nu există o situaţie exactă despre incidenţa şi mortalitatea în bolile hematologice şi nu există registre funcţionale oficiale care să furnizeze aceste informaţii.
    GLOBOCAN raportează în România, în martie 2021, aproximativ 1.900 de cazuri noi pentru anul 2020 pentru leucemie, fără să facă distincţia între formele acute şi cronice, mieloide sau limfoide. De asemenea, numărul de decese corespunzător anului 2020 este 1.277, cel mai probabil atribuit cazurilor de leucemie acută.
    Singurele informaţii valide sunt cele oferite de Societatea Română de Hematologie prin Grupul de Lucru pentru Leucemii Acute/Sindroame Mielodisplazice. Cele mai recente date sunt cele prezentate la întâlnirea din mai 2019 de la Bucureşti.
    Au fost analizate datele despre pacienţii diagnosticaţi cu leucemie acută (LAL şi LAM) în 2018, acestea fiind primite din 14 centre, şi anume: Arad, Bucureşti (Colţea, Colentina, Fundeni, SUUB), Brăila, Braşov, Cluj, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara. În urma analizei au rezultat următoarele:
    (i) numărul pacienţilor diagnosticaţi în 2018 - aproximativ 684, din care aproximativ 250 sunt pacienţi cu leucemie acută eligibili pentru transplant med;
    (ii) mortalitatea este între 54% şi 85%. Această mortalitate este mult peste media europeană/USA;
    (iii) cauze de mortalitate raportate: pe primul loc, sepsis, iar pe locul doi, complicaţii hemoragice şi boală necontrolată/progresivă.

    Mai mult, pacienţii cu leucemie acută sunt pacienţi fragili, cu imunodepresie severă, cu perioade de aplazie prelungită, şi, ideal, îngrijirea acestor pacienţi trebuie făcută în camere sterile, cu flux laminar (recomandări din UK şi Franţa). Niciun centru de hematologie din România nu dispune de camere sterile pentru pacienţii cu leucemie acută; majoritatea centrelor deţin un număr redus de rezerve pentru izolarea pacienţilor cu neutropenie severă prelungită. Acest lucru creează dificultăţi serioase în izolarea pacienţilor cu portaj cu bacterii multirezistente.
    De asemenea, toate centrele dispun de laborator de microbiologie de rutină, dar niciun centru nu are acces, în timp real, la investigaţii complexe (de exemplu, tipizare moleculară a fungilor). Acest lucru limitează terapia ţintită în anumite infecţii severe.

    b) Sindroamele mielodisplazice
    Sindroamele mielodisplazice sunt afecţiuni maligne întâlnite la populaţia adultă, în special la vârstnici. Sunt forme heterogene din punct de vedere clinic, cu risc variabil de transformare în leucemie acută. Nu există un registru naţional de sindroame mielodisplazice, astfel că nu se cunoaşte incidenţa reală a acestei afecţiuni în ţara noastră. Conform Ghidurilor ESMO 2021, vârsta medie la diagnostic este de 70 de ani, sub 10% având sub 50 de ani.
    Incidenţa bolii este de 4 cazuri/100.000 de locuitori/an, cu creştere la 40-50 de cazuri/100.000 pentru pacienţii de 70 de ani. Diagnosticul acestor pacienţi este unul complex şi necesită investigaţii de înaltă performanţă: examen citogenetic, biologie moleculară, imunofenotipare, NGS (next-generation sequencing).
    Examenul citogenetic şi biologia moleculară sunt disponibile în Bucureşti (Institutul Clinic Fundeni, laboratoare private), Iaşi şi Cluj, iar NGS este o tehnică complexă care nu este accesibilă de rutină şi care în prezent nu este decontată de CNAS. Aceste investigaţii sunt utile deoarece stabilesc scoruri prognostice care permit alegerea terapiei potrivite, în principal stabilirea indicaţiei de transplant allogeneic, singura terapie cu intenţie curativă.
    În ceea ce priveşte tratamentul acestor pacienţi, opţiunile terapeutice sunt de la tratament substitutiv la terapii noi (agenţi hipometilanţi, lenalidomidă, romiplostim şi eltrombopag, doi agonişti ai receptorilor de trombopoietină) sau chimioterapie de tip leucemie acută şi transplant medular allogeneic.

    c) Limfoamele maligne
    Nu există o situaţie exactă despre incidenţa şi mortalitatea în bolile hematologice.
    Societatea Română de Hematologie a demarat un registru pentru limfomul Hodgkin în care, începând cu 2019, au fost raportate 614 cazuri din 57 de centre. Deocamdată nu există o înregistrare completă a tuturor cazurilor.
    Datele furnizate de ultima actualizare a GLOBOCAN (martie 2021) pentru anul 2020 raportează un număr de 263 de cazuri noi/an cu 55 de decese, cu prevalenţa la 5 ani de 961 de cazuri noi, însemnând 5 cazuri/100.000 de locuitori.
    Pentru limfoamele non-Hodgkin (42 de entităţi diagnostice de limfoame cu celule B, 27 de entităţi diagnostice cu celule T şi NK, 6 entităţi diagnostice - limfoproliferări posttransplant - conform clasificării OMS a tumorilor ţesuturilor hematopoietice şi limfoide).
    În România nu există în acest moment un registru funcţional care să furnizeze informaţii despre limfoamele non-Hodgkin. Datele furnizate de GLOBOCAN (martie 2021) pentru anul 2020 raportează un număr de 1.909 cazuri noi cu 789 decese, cu prevalenţa la 5 ani de 5.792 de cazuri noi, însemnând 30,11 cazuri/100.000 locuitori pentru toate tipurile de limfoame non-Hodgkin.
    Din păcate, majoritatea pacienţilor cu limfoame maligne ajung la medicul specialist în stadii avansate, tendinţă accentuată în ultimii doi ani pe fondul situaţiei particulare impuse de pandemia de COVID-19. Depistarea, cel puţin parţială, a cazurilor în stadii precoce poate fi realizată prin examinare clinică şi paraclinică uzuală periodică de către medicii de familie, cu îndrumarea către specialist a cazurilor cu suspiciune.

    d) Mielomul multiplu
    Nu există o situaţie exactă despre incidenţa şi mortalitatea în bolile hematologice.
    Pentru mielomul multiplu, Societatea Română de Hematologie a demarat un registru naţional, începând cu anul 2019, unde au fost incluse 500 de cazuri din 7 centre universitare (Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar Colţea, SUUV, IRO Iaşi, IO Cluj, Spitalul Universitar Cluj, Spitalul Clinic Judeţean Craiova, Spitalul Judeţean Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean Timiş). Nu există încă o înregistrare completă a cazurilor.
    Datele furnizate de ultima actualizare a GLOBOCAN (martie 2021) pentru anul 2020 raportează un număr de 880 de cazuri noi/an. Considerăm acest număr supraevaluat şi estimăm un număr mai mic, în jur de 500 de cazuri noi/an în România din cauza subdiagnosticării.
    În România, majoritatea cazurilor de mielom multiplu se prezintă la medicul hematolog în stadii avansate din cauza diagnosticării târzii. Această întârziere este cauzată, în principal, de lipsa includerii electroforezei proteinelor serice în lista analizelor anuale de screening la 3 ani recomandate de către medicii de familie pacienţilor. Această analiză nu este decontată de către CNAS pe lista analizelor gratuite anuale.
    De asemenea, pentru diagnosticul mielomului multiplu, în prezent, în multe spitale din România nu poate fi efectuată gratuit electroforeza proteinelor serice cu dozări de imunoglobuline (Ig A, Ig G, Ig M) şi dozări ale lanţurilor uşoare libere (free kappa şi free lambda) şi a imunofixării proteinelor serice, care sunt obligatorii pentru diagnosticul corect şi stabilirea răspunsului la tratament.
    În România există doar un centru public (Institutul Clinic Fundeni) care efectuează testul FISH (din măduvă) pentru pacienţii cu mielom multiplu. Această analiză este recomandată standard în toate ghidurile pentru pacienţi deoarece precizează factorii de risc citogenetic (cu prognostic negativ sau bun), în funcţie de care se alege conduita terapeutică viitoare.
    În multe spitale nu este posibilă efectuarea examinării „CT whole body low dose“, investigaţie standard recomandată de toate ghidurile internaţionale şi naţionale, medicii fiind nevoiţi să efectueze doar teste radiologice tip radiografie simplă, examinare care poate pierde 50% din leziuni.

    e) Sindroamele mieloproliferative cronice
    Nu există o situaţie exactă despre incidenţa şi mortalitatea în sindroamele mieloproliferative cronice. Acestea sunt: leucemia mieloidă cronică şi neoplaziile mieloproliferative BCR-ABL negative (trombocitemia esenţială - TE, policitemia vera - PV, mielofibroza primară - MP).
    Pentru leucemia mieloidă cronică, în România nu există în acest moment un registru funcţional care să furnizeze informaţii clare despre incidenţă şi mortalitate. În Europa, incidenţa raportată este de 1-2 cazuri/100.000 persoane/an. O raportare independentă estimează 148 de cazuri noi/an în ţara noastră.
    Pentru neoplaziile mieloproliferative BCR-ABL negative nu există în acest moment, în România, un registru funcţional. În Europa, incidenţa raportată este de 0,8/100.000 persoane/an la MP, 1,8/100.000 persoane/an la PV şi 1,5/100.000 persoane/an la TE. O raportare independentă estimează 483 de cazuri noi/an în ţara noastră (din care 140 MP, 184 PV, 150 TE). Datele din România nu au putut fi extrase din GLOBOCAN, deoarece leucemiile sunt raportate global.
    Pentru majoritatea pacienţilor cu sindroame mieloproliferative cronice, suspiciunea de diagnostic se realizează prin examen clinic şi investigaţii de rutină periodice efectuate de către medicii de familie, iar pentru diagnostic este necesară îndrumarea către specialist a cazurilor cu suspiciune. Existenţa unui program de efectuare a investigaţiilor paraclinice periodice şi punerea în aplicare cu stricteţe a acestui program de screening ar duce la diagnosticarea precoce a pacienţilor cu sindroame mieloproliferative cronice.

    f) Sindroame limfoproliferative cronice
    Nu există o evidenţă a cazurilor de sindroame limfoproliferative şi nu există registre ale sindroamelor limfoproliferative.
    GLOBOCAN raportează în martie 2021 aproximativ 1.900 de cazuri noi pentru anul 2020, pentru leucemie, fără să facă distincţia între formele acute şi cronice, mieloide sau limfoide. De asemenea, numărul de decese corespunzător anului 2020 este 1.277, cel mai probabil atribuit cazurilor de leucemie acută. Prevalenţa pe 5 ani este de 27,37 la 100.000 de locuitori.
    Statisticile din alte ţări raportează o incidenţă medie a leucemiei limfocitare cronice (LLC) de 4,2 la 100.000 de locuitori/an.
    În România avem date indirecte din anumite comunicări ştiinţifice, pe baza colectării numărului de analize de diagnostic prin imunofenotipare (2011, Hematologica, abstract no. 1578), când am raportat incidenţa de 4,0559: 100.000 locuitori din 3.476.357 de locuitori corespunzători regiunilor din care au fost trimise probele de diagnostic. S-au primit probe din judeţele Bucureşti/Ilfov, Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Galaţi, Vrancea, Covasna, Prahova, Braşov, Argeş, Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Timişoara, Arad, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare. Lipsesc cazurile de limfom limfocitic, care nu sunt diagnosticate prin imunofenotipare.
    Din analiza anuală a cazurilor diagnosticate prin imunofenotipare s-a constatat pe aceleaşi regiuni, excluzând Moldova, un număr de aproximativ 450 de cazuri noi confirmate în perioada 2018-2019, incluzând toate stadiile, internate cu limfocitoză monoclonală B. Extrapolând datele la populaţia ţării, putem estima un număr de aproximativ 800-1.000 de cazuri noi de LLC pe an, corespunzând la incidenţa de 4,44-5,55 la 100.000 de locuitori/an.
    Nu există nicio informaţie legată de rata de mortalitate specifică pentru pacienţii cu LLC, de rata de pacienţi trataţi, tipurile de tratament şi supravieţuirea fără progresie a acestora, date care sunt necesare aprecierii managementului pacientului cu LLC în România. Aceste date extrem de utile ar putea fi obţinute dintr-un registru naţional de boală.
    Terapiile disponibile în România pentru pacienţii cu LLC corespund recomandărilor ghidurilor europene în proporţie de peste 90%, existând posibilitatea de a utiliza terapiile noi cu indicaţiile noi aprobate la nivel european.
    Diagnosticul prin imunofenotipare şi necesitatea de a evalua prognostic pacienţii în vederea alegerii terapiei, prin identificarea factorilor genetici de risc, sunt posibile pentru toate liniile de tratament conform ghidurilor europene în proporţie de circa 90%, prin suportarea acestor teste de către companiile farmaceutice.


    Obiective specifice
    Obiectivul 1 - Centre regionale de diagnostic şi tratament al leucemiilor acute pentru adulţi şi copii

┌──────────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Construirea, │ │ │ │
│ │dezvoltarea şi│ │ │ │
│De departe cea mai│dotarea a 6 │ │ │ │
│importantă │centre │ │ │ │
│problemă în │regionale de │a) Realizarea │ │ │
│îngrijirea │diagnostic şi │unui ghid pentru │ │ │
│pacienţilor cu │tratament al │operaţionalizarea│ │ │
│leucemie acută │leucemiilor │acestor centre │ │ │
│este cea │acute la │(organizarea │ │ │
│reprezentată de │adulţi şi │fluxurilor de │ │ │
│infrastructura │copii care să │pacienţi, │ │ │
│spitalelor, │îndeplinească │realizarea │ │ │
│deoarece avem │toate │structurii │ │Ministerul │
│spitale vechi, cu │condiţiile │clinice şi a │ │Finanţelor │
│fluxuri │necesare │nevoii de resurse│ │Casa │
│necorespunzătoare.│pentru │umane etc.) │2023-2026 │Naţională de│
│Un pacient cu │diagnosticarea│b) Atragerea de │ │Asigurări de│
│leucemie acută │şi tratamentul│fonduri europene │ │Sănătate │
│trebuie să │pacienţilor, │din Planul │ │ │
│beneficieze de │cu personal │european de │ │ │
│cameră sterilă sau│dedicat; │combatere a │ │ │
│cel puţin de o │aceste centre │cancerului, în │ │ │
│cameră curată, │trebuie să fie│vederea │ │ │
│pentru un singur │comune pentru │realizării │ │ │
│pacient, cu grup │pacienţii │obiectivului │ │ │
│sanitar propriu şi│adulţi şi │propus │ │ │
│personal bine │copii deoarece│ │ │ │
│pregătit. │infrastructura│ │ │ │
│ │de diagnostic │ │ │ │
│ │şi tratament │ │ │ │
│ │este identică.│ │ │ │
└──────────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Programe naţionale de screening

┌──────────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │1. Crearea unui │ │ │ │
│ │program naţional │ │ │ │
│ │de screening │ │ │ │
│ │pentru depistarea │ │ │ │
│ │timpurie a │Ministerul │ │ │
│În România nu │limfoamelor │Sănătăţii, │ │ │
│există un program │maligne │împreună cu │ │ │
│de screening │2. Crearea unui │Institutul │ │ │
│pentru limfoamele │program naţional │Naţional de │ │ │
│maligne, pentru │de screening │Sănătate │ │ │
│mielomul multiplu │pentru depistarea │Publică, va │ │ │
│şi nici pentru │timpurie a │concepe şi │ │ │
│sindroamele │mielomului │implementa │ │Ministerul │
│mieloproliferative│multiplu │programe │ │Sănătăţii, │
│cronice şi │3. Crearea unui │naţionale de│2023 │Institutul │
│limfoproliferative│program naţional │screening, │ │Naţional de │
│cronice. Din │de screening │în │ │Sănătate │
│această cauză, │pentru depistarea │conformitate│ │Publică │
│majoritatea │timpurie a │cu │ │ │
│pacienţilor ajung │sindroamelor │obiectivele │ │ │
│la medicul │mieloproliferative│propuse, │ │ │
│specialist în │cronice │care să fie │ │ │
│stadii tardive ale│4. Crearea unui │funcţionale │ │ │
│bolii. │program naţional │începând cu │ │ │
│ │de screening │1.01.2024. │ │ │
│ │pentru depistarea │ │ │ │
│ │timpurie a │ │ │ │
│ │sindroamelor │ │ │ │
│ │limfoproliferative│ │ │ │
│ │cronice │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘



    G. Cancerele pediatrice
    Diagnosticul de cancer are un impact major asupra oricărei persoane, dar atunci când este vorba despre un copil impactul este devastator. După un asemenea diagnostic urmează foarte multe întrebări, principala întrebare fiind „Se va face bine copilul meu?“. O altă întrebare este dacă acel copil poate fi tratat în România.
    Trebuie precizat de la început că tratarea cancerelor pediatrice nu este întotdeauna similară cu tratarea cancerelor adultului. Oncohematologia pediatrică este specialitatea care se ocupă cu acest lucru şi are expertiza necesară pentru a asigura un diagnostic şi un tratament eficient.
    În foarte multe ţări, cancerul pediatric este tratat în centre dedicate, în centre pentru tratarea cancerelor copiilor. În cadrul acestor centre activează specialişti care pot asigura o expertiză completă şi complexă în vederea diagnosticării şi instituirii tratamentului medical adecvat tuturor pacienţilor copii.
    În România, în fiecare an, peste 400 de copii sunt diagnosticaţi cu diverse tipuri de cancer, în special leucemii şi limfoame, care acoperă aproape 50% din cazurile nou-diagnosticate. Din nefericire, peste 200 de copii ajung la medicul specialist de oncologie pediatrică în stadii avansate, uneori tardive ale bolii, atunci când rezultatul terapeutic nu mai este unul favorabil.
    În anul 2010, Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a lansat Registrul naţional al cancerelor la copil în România, iar din anul 2019 este membru al ENCR (European Network of Cancer Registries), organism care funcţionează în cadrul Joint Research Center al Comisiei Europene.

    Obiective specifice
    Obiectivul 1 - Conectarea oncohematologiei pediatrice româneşti la marile platforme europene de asistenţă medicală şi cercetare

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Dezvoltarea │ │ │
│ │ │capacităţii de │ │ │
│ │ │diagnostic şi │ │ │
│ │ │tratament │ │ │
│ │1. Dezvoltarea │conform │ │ │
│ │serviciilor de │standardelor │ │ │
│ │oncohematologie│clinice europene│ │ │
│ │pediatrică │de practică │ │ │
│ │pentru │pentru primele 5│ │ │
│ │integrarea ca │localizări ale │ │ │
│ │membri plini în│cancerului │ │ │
│În prezent, nicio unitate medicală din România nu este membru plin│cadrul Reţelei │pediatric în │ │ │
│al Reţelei europene de referinţă în cancerele pediatrice (ERN │europene de │unităţi medicale│ │ │
│PaedCan), numai două centre de oncohematologie pediatrică fiind │referinţă │din reţeaua de │ │ │
│parteneri afiliaţi ai reţelei. Participarea în reţeaua ERNPaedCan │pentru │oncohematologie │ │ │
│ca membru plin presupune întrunirea criteriilor specifice de │cancerele │pediatrică din │ │ │
│dotare, funcţionare şi acces la investigaţiile şi terapiile pentru│pediatrice ERN │România │ │ │
│diferitele localizări (https://ec.europa.eu/health/ │Paedcan pentru │b) Înfiinţarea │ │ │
│european-reference-networks/work-erns_en ) necesare pentru │primele 5 │de compartimente│ │ │
│implementarea standardelor clinice europene de practică (ESCP) în │localizări ale │cu camere │ │ │
│oncohematologia pediatrică (https://paedcan.ern-net.eu/ │cancerului │sterile pentru │ │ │
│the-escp-project/). │pediatric │tratamentul │ │ │
│Recunoaşterea şi implementarea de către autorităţile naţionale de │(leucemii, │pacienţilor cu │ │ │
│sănătate a standardelor ESCP este considerată o măsură-cheie │limfoame, SNC, │leucemii acute/ │ │ │
│pentru eliminarea inegalităţilor între statele │neuroblastom, │alte afecţiuni │ │ │
│europene privind accesul la diagnostic şi tratament pentru toate │ţesuturi moi/ │asociate cu │ │ │
│malignităţile pediatrice, fiind prevăzută şi în Planul european de│tumori renale) │imunosupresie │ │ │
│combatere a cancerului Iniţiativa emblematică 10 „Ajutorarea │2. Optimizarea │severă │ │Ministerul │
│copiilor cu cancer“ https://ec.europa.eu/commission/ presscorner/ │supravegherii │c) Creşterea │ │Sănătăţii, │
│detail/en/IP_21_342) │epidemiologice │gradului de │ │Ministerul │
│Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică realizează │a cancerului │captură a │ │Finanţelor, │
│Registrul naţional al cancerelor la copil (RNCCR), bază naţională │pediatric şi │cazurilor │ │Casa │
│de date care cuprinde toată cazuistica reţelei naţionale de │participarea la│(„completeness“)│ │Naţională de│
│oncohematologie pediatrică începând cu anul 2010. RNCCR este │reţelele │prin facilitarea│2023-2026 │Asigurări de│
│finanţat exclusiv din fonduri nonguvernamentale (din anul 2018 │europene de │fluxurilor de │2023 │Sănătate, │
│este susţinut material şi logistic cu sprijinul Asociaţiei │date (European │date între RNCCR│2023-2024 │societăţile │
│Dăruieşte Aripi). Din anul 2018, RNCCR a fost acceptat pentru │Cancer │şi registrele │ │profesionale│
│afiliere la ENCR (Reţeaua europeană a registrelor de cancer), │Information │populaţionale │ │implicate în│
│beneficiind de asistenţă tehnică şi evaluare din partea ENCR - JRC│System) prin │regionale, │ │elaborarea │
│(Joint Research Center al Comisiei Europene). https://www.encr.eu/│intermediul │precum şi cu │ │ghidurilor │
│registries-network │Registrului │sursele │ │de │
│Cancerele pediatrice sunt diferite de cele ale adultului atât din │naţional al │complementare de│ │diagnostic │
│punct de vedere epidemiologic, cât şi biologic. Din perspectiva │cancerelor la │date │ │şi tratament│
│sănătăţii publice, datorită incidenţei scăzute (sub 5 la 10.000 de│copil │(laboratoare de │ │ │
│locuitori) cancerele pediatrice sunt mai aproape de bolile rare │3. Elaborarea │anatomie │ │ │
│decât de povara caracteristică a îmbolnăvirilor de cancer la │unui program │patologică, DRG,│ │ │
│adult. Din acest motiv, la nivel european, cancerele pediatrice │naţional de │DEPABD din │ │ │
│sunt incluse în iniţiativele pentru boli rare (inclusiv Reţeaua │oncohematologie│cadrul MAI │ │ │
│europeană de referinţă pentru boli rare - ERN https:// │pediatrică, │etc.). │ │ │
│www.eurordis.org/content/ │distinct faţă │d) Elaborarea │ │ │
│european-reference-networks-erns-towards-providing-better-future),│de programul │unui program │ │ │
│iar organizarea serviciilor şi strategiile de combatere a │naţional │naţional de │ │ │
│cancerului la copil prezintă elemente specifice diferite de │destinat │oncohematologie │ │ │
│abordarea clasică la adult. Un program naţional dedicat │adulţilor, ca │pediatrică, │ │ │
│oncohematologiei pediatrice va asigura abordarea unitară, coerentă│instrument │distinct faţă de│ │ │
│şi articulată a tuturor intervenţiilor dedicate cancerelor │operaţional │programul │ │ │
│pediatrice, procese mai clare şi eficiente de alocare şi │pentru │naţional │ │ │
│managementul resurselor şi va facilita operaţional demersul de │implementarea │destinat │ │ │
│monitorizare şi evaluare a implementării prezentului plan. │coordonată şi │adulţilor, │ │ │
│ │articulată a │fundamentat pe │ │ │
│ │măsurilor │datele │ │ │
│ │destinate │Registrului │ │ │
│ │combaterii │naţional al │ │ │
│ │cancerului la │cancerelor la │ │ │
│ │copii şi tineri│copil şi pe │ │ │
│ │ │intervenţiile │ │ │
│ │ │recomandate prin│ │ │
│ │ │standardele │ │ │
│ │ │clinice europene│ │ │
│ │ │de practică │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Extinderea testării genetice în cancerele pediatrice

┌─────────────────┬──────────────┬─────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├─────────────────┼──────────────┼─────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Introducerea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea genetică│ │ │
│ │ │şi genomică │ │ │
│ │ │comprehensivă a │ │ │
│ │ │pacientului copil│ │ │
│ │ │oncologic în │ │ │
│ │ │cadrul │ │ │
│ │ │Programului │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │oncohematologie │ │ │
│ │ │pediatrică, │ │ │
│ │ │pentru panelul de│ │ │
│ │ │gene care vor fi │ │ │
│ │ │stabilite de │ │ │
│ │ │către comisia de │ │ │
│ │ │specialitate şi │ │ │
│ │ │cele care se vor │ │ │
│ │ │adăuga în funcţie│ │ │
│ │ │de noile dovezi │ │ │
│ │1. Extinderea │ştiinţifice │ │ │
│ │panelului de │b) Extinderea │ │ │
│ │teste genetice│categoriilor │ │ │
│ │pentru boli │beneficiare de │ │ │
│ │hematologice │diagnostic şi de │ │ │
│ │conform │monitorizare a │ │ │
│ │normelor │bolii minime │ │ │
│ │actuale de │reziduale a │ │ │
│ │diagnostic, │bolnavilor cu │ │ │
│ │prognostic şi │leucemii acute │ │ │
│ │tratament şi │prin │ │Ministerul │
│ │completarea │imunofenotipare, │ │Sănătăţii, │
│ │lui în funcţie│examen │ │Ministerul │
│ │de noile │citogenetic şi/ │ │Finanţelor, │
│Există centre de │dovezi │sau FISH şi │ │Casa │
│diagnostic în │ştiinţifice │examen de │ │Naţională de│
│clinicile │2. Extinderea │biologie │ │Asigurări de│
│universitare din │panelului de │moleculară, │ │Sănătate, │
│ţară în care se │teste genetice│finanţarea │ │societăţile │
│realizează │în tumorile │testării genetice│ │profesionale│
│diagnosticul │solide │şi │ │implicate în│
│morfologic, │pediatrice │imunohistochimice│ │elaborarea │
│imunohistochimic,│conform │şi a testării │ │ghidurilor │
│genetică clasică,│recomandărilor│genomice │ │de │
│FISH şi un număr │actuale din │comprehensive în │ │diagnostic │
│redus de teste │ghidurile │cadrul │ │şi tratament│
│moleculare. │pentru │Programului │2023 │Ministerul │
│Nu se face şi nu │diagnostic şi │naţional de │2023 │Sănătăţii, │
│se decontează │tratament │oncohematologie │2023-2025 │Ministerul │
│testarea genetică│naţionale şi │pediatrică │ │Finanţelor, │
│prin NGS, cu │europene │c) Extinderea │ │Casa │
│impact asupra │(European │panelului de │ │Naţională de│
│diagnosticului şi│Standard │teste genetice şi│ │Asigurări de│
│prognosticului │Clinical │în alte tumori │ │Sănătate, │
│unor forme de │Practice) şi │solide │ │societăţile │
│cancer. │completarea │pediatrice, │ │profesionale│
│Posibilităţile │lui în funcţie│conform │ │implicate în│
│sunt heterogene │de noile │standardelor │ │elaborarea │
│la nivelul │dovezi │actuale de │ │ghidurilor │
│centrelor din │ştiinţifice │diagnostic, │ │de │
│ţară. │3. Dezvoltarea│prognostic şi │ │diagnostic │
│ │capacităţii de│tratament al │ │şi tratament│
│ │diagnostic │tumorilor solide │ │Ministerul │
│ │genetic şi │maligne (sarcom │ │Sănătăţii, │
│ │molecular │Ewing, │ │CNAS │
│ │pentru │neuroblastom, │ │ │
│ │diagnosticul │rabdomiosarcom, │ │ │
│ │complex al │tumori ale │ │ │
│ │cancerelor la │sistemului nervos│ │ │
│ │copil şi │central, │ │ │
│ │asigurarea │retinoblastom) - │ │ │
│ │accesului la │includerea │ │ │
│ │testare al │acestora în │ │ │
│ │pacienţilor │Programul │ │ │
│ │pediatrici în │naţional de │ │ │
│ │România │oncohematologie │ │ │
│ │ │pediatrică │ │ │
│ │ │d) Dezvoltarea │ │ │
│ │ │capacităţii de │ │ │
│ │ │diagnostic │ │ │
│ │ │genetic şi │ │ │
│ │ │molecular pentru │ │ │
│ │ │diagnosticul │ │ │
│ │ │complex al │ │ │
│ │ │cancerelor la │ │ │
│ │ │copil la nivelul │ │ │
│ │ │a 3 centre pe │ │ │
│ │ │teritoriul │ │ │
│ │ │naţional, │ │ │
│ │ │asigurarea │ │ │
│ │ │accesului la │ │ │
│ │ │testare prin │ │ │
│ │ │intermediul │ │ │
│ │ │Programului │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │oncohematologie │ │ │
│ │ │pediatrică. │ │ │
└─────────────────┴──────────────┴─────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Radioterapia cancerelor pediatrice

┌───────────────────────┬──────────────┬──────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├───────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────┼────────────┤
│Nu există un centru de │ │ │ │ │
│radioterapie cu proton │ │a) Stabilirea │ │ │
│în România şi nici în │ │criteriilor de│ │ │
│Europa de Sud Est. │ │selecţie a │ │ │
│Radioterapia cu protoni│ │cazurilor care│ │ │
│are cel mai bine │ │vor beneficia │ │Ministerul │
│documentate beneficii │ │de │ │Sănătăţii, │
│şi, pentru patologia │ │radioterapie │ │Ministerul │
│oncologică pediatrică, │ │cu protoni │ │Finanţelor, │
│cel mai favorabil │ │b) Stabilirea │ │Casa │
│raport cost-eficienţă, │1. Înfiinţarea│procedurii de │ │Naţională de│
│cu avantaje mari faţă │unui centru de│evaluare/ │ │Asigurări de│
│de cele mai moderne │radioterapie │acreditare a │ │Sănătate, │
│tipuri de radioterapie │cu protoni, cu│centrului de │ │societăţile │
│cu fotoni, prin │asigurarea │radioterapie │ │profesionale│
│reducerea semnificativă│accesului │cu protoni │ │implicate în│
│a efectelor secundare │gratuit pentru│care poate │ │elaborarea │
│la distanţă ale │cazurile │efectua/ │ │ghidurilor │
│iradierii. Cu cel mai │pediatrice │contracta │ │de │
│mare număr de cazuri │eligibile │servicii de │ │diagnostic │
│pediatrice eligibile │2. Asigurarea │acest tip. │2023-2025 │şi tratament│
│(exceptând Turcia), │accesului │Decontarea de │2023 │Ministerul │
│România poate deveni un│pacienţilor │către CNAS a │ │Sănătăţii, │
│hub tehnologic în │pediatrici la │procedurii de │ │Ministerul │
│regiune. │procedura de │iradiere │ │Finanţelor, │
│• https://www.ptcog.ch/│iradiere │corporală │ │Casa │
│index.php/ │corporală │totală, │ │Naţională de│
│facilities-in-operation│totală, │asociată │ │Asigurări de│
│• https:// │asociată │transplantului│ │Sănătate, │
│pubmed.ncbi.nlm.nih.gov│transplantului│medular │ │societăţile │
│/ │medular │alogenic prin │ │profesionale│
│26828647/ │alogenic │Subprogramul 5│ │implicate în│
│• https:// │ │de │ │elaborarea │
│cco.amegroups.com/ │ │radioterapie a│ │ghidurilor │
│article/ │ │bolnavilor cu │ │de │
│view/11097/11904 │ │afecţiuni │ │diagnostic │
│• https:// │ │oncologice, │ │şi tratament│
│www.ncbi.nlm.nih.gov/ │ │realizată în │ │ │
│pmc/ │ │regim de │ │ │
│articles/PMC7066938/ │ │spitalizare de│ │ │
│Nu se realizează │ │zi │ │ │
│procedura de iradiere │ │ │ │ │
│corporală totală. │ │ │ │ │
└───────────────────────┴──────────────┴──────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Acces continuu şi adecvat la medicaţia oncologică pediatrică prevăzută de protocoalele terapeutice actuale

┌──────────────────────────────────────────┬────────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────────────────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Asigurarea │ │ │
│ │ │prin Programul │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │oncohematologie │ │ │
│ │ │pediatrică a │ │ │
│ │ │disponibilităţii│ │ │
│ │ │continue şi │ │ │
│ │ │suficiente │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │medicamentele │ │ │
│ │ │oncologice (cel │ │ │
│ │ │puţin la nivelul│ │ │
│ │ │medicamentelor │ │ │
│ │ │oncologice │ │ │
│ │ │esenţiale din │ │ │
│ │1. Asigurarea │Lista OMS │ │ │
│ │disponibilităţii│pediatrică Ed 8a│ │ │
│ │continue şi │(2021) │ │ │
│ │suficiente │b) Adoptarea │ │ │
│România este în topul ţărilor Europene cu │pentru │procedurilor şi │ │ │
│cel mai mare număr şi cele mai frecvente │medicamentele │aderarea promptă│ │ │
│episoade de lipsă a unor medicamente │oncologice │la mecanismele │ │ │
│esenţiale în tratamentul cancerelor │prevăzute de │europene pentru │ │Ministerul │
│pediatrice. │protocoalele │prevenirea/ │ │Sănătăţii │
│• https://www.annalsofoncology.org/ │actuale de │contracararea │ │Casa │
│article/S0923-7534(20)43223-5/fulltext │tratament în │lipsei │ │Naţională de│
│• https://www.who.int/publications/ i/item│cancerele │medicamentelor │ │Asigurări de│
│/WHO-MHP-HPS-EML-2021.03 │pediatrice │oncologice │ │Sănătate │
│În prezent, la nivelul Uniunii Europene │2. Participarea │pediatrice │2023 │Ministerul │
│are loc revizuirea politicilor │la iniţiativele │c) Amendarea │2023-2026 │Sănătăţii │
│medicamentului şi a mecanismelor/ │şi mecanismele │cadrului │2023 │Ministerul │
│procedurilor pentru a asigura accesul │europene privind│normativ şi │ │Sănătăţii │
│universal al cetăţenilor la medicamente în│medicamentele │asigurarea │ │Casa │
│boli rare şi de uz pediatric https:// │orfane de uz │cadrului │ │Naţională de│
│www.europarl.europa.eu/cmsdata/229871/ │pediatric │operaţional - │ │Asigurări de│
│Summary%20BECA%20hearing%20equal%20access%│3. Îmbunătăţirea│comisie dedicată│ │Sănătate │
│202021.01.28.pdf │accesului │la nivelul MS/ │ │ │
│În prezent, medicaţia off-label nu poate │pacienţilor │CNAS sau chiar │ │ │
│fi utilizată în oncohematologia │oncologici │Tumor Board care│ │ │
│pediatrică. │pediatrici din │să analizeze şi │ │ │
│ │România la │să aprobe │ │ │
│ │medicaţiile │utilizarea │ │ │
│ │„off-label“ │offlabel a unor │ │ │
│ │ │medicamente la │ │ │
│ │ │pacientul cu │ │ │
│ │ │afecţiuni │ │ │
│ │ │oncohematologice│ │ │
│ │ │pediatrice │ │ │
│ │ │d) Corelarea │ │ │
│ │ │legislaţiei în │ │ │
│ │ │domeniu, astfel │ │ │
│ │ │încât medicul │ │ │
│ │ │specialist │ │ │
│ │ │oncohematolog │ │ │
│ │ │pediatru să │ │ │
│ │ │poată trata │ │ │
│ │ │pacientul până │ │ │
│ │ │la vârsta de 26 │ │ │
│ │ │de ani │ │ │
└──────────────────────────────────────────┴────────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Dezvoltarea de servicii de oncohematologie pediatrică integrate multidisciplinar pentru toate etapele parcursului clinic, prin aplicaţii inovative ale tehnologiei informaţiei

┌──────────────────────┬──────────────────┬──────────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────────┼──────────────────┼──────────────────────┼────────────┼────────────┤
│Cancerele pediatrice │ │ │ │ │
│sunt boli rare, iar la│ │ │ │ │
│nivelul ţării există │ │ │ │ │
│un număr restrâns de │ │ │ │ │
│unităţi medicale cu │ │ │ │ │
│capacitate de │ │ │ │ │
│diagnostic şi │ │ │ │ │
│tratament pentru │ │ │ │ │
│aceste malignităţi │ │ │ │ │
│(concentrate în 8 │ │ │ │ │
│judeţe), în timp ce │ │ │ │ │
│distribuţia geografică│ │ │ │ │
│a cazurilor acoperă │ │ │ │ │
│teritoriul întregii │ │ │ │ │
│ţări. │ │ │ │ │
│În plus, rareori sunt │ │ │ │ │
│disponibile toate │ │ │ │ │
│domeniile de expertiză│ │ │ │ │
│/ tehnologiile │ │a) Crearea cadrului │ │ │
│necesare în cadrul │ │normativ şi │ │ │
│aceleiaşi unităţi │ │operaţional pentru │ │ │
│medicale şi uneori │ │înfiinţarea şi │ │ │
│chiar la nivelul │ │funcţionarea de reţele│ │ │
│aceleiaşi localităţi. │ │multidisciplinare şi │ │ │
│Din acest motiv, │ │multiinstituţionale, │ │ │
│capacitatea de a │ │configurate în funcţie│ │ │
│integra servicii │ │de nevoile │ │ │
│multidisciplinare, │ │pacientului, la nivel │ │ │
│multiinstituţionale şi│ │local, naţional sau │ │ │
│în locaţii geografice │ │transfrontalier │ │ │
│multiple întro singură│ │b) Dezvoltarea şi │ │ │
│echipă care să acopere│ │validarea sistemelor │ │Ministerul │
│fără sincope întreg │ │de suport digital │ │Sănătăţii │
│parcursul clinic al │1. Dezvoltarea de │pentru furnizarea │ │Casa │
│pacientului de la │tumor boards (faţă│serviciilor în cadrul │ │Naţională de│
│diagnostic şi │în faţă, virtuale │tumor boards │ │Asigurări de│
│tratament, │şi mixte) adecvate│pediatrice │ │Sănătate │
│monitorizarea │pentru specificul │c) Extinderea/ │ │SROHP │
│intraterapeutică şi │oncohematologiei │reconfigurarea │ │Ministerul │
│imediat │pediatrice │acoperirii teritoriale│ │Sănătăţii │
│postterapeutică, │2. Dezvoltarea │cu furnizori de │2023-2024 │Casa │
│monitorizarea la │unei reţele de │servicii de │2023-2025 │Naţională de│
│distanţă a │asistenţă de │monitorizare şi │2023-2025 │Asigurări de│
│supravieţuitorului, │proximitate pentru│asistenţă a │ │Sănătate │
│precum şi asigurarea │monitorizarea │pacienţilor cu cancere│ │SROHP │
│serviciilor tranziţiei│intra- şi │pediatrice în plan │ │Ministerul │
│copil-adult este │postterapeutică a │local/regional │ │Sănătăţii │
│esenţială şi în totală│pacienţilor │d) Dezvoltarea şi │ │Casa │
│concordanţă cu │oncologici │validarea sistemelor │ │Naţională de│
│obiectivele actuale │pediatrici │de suport digital │ │Asigurări de│
│ale Planului european │ │pentru furnizarea │ │Sănătate │
│de combatere a │ │serviciilor în echipe │ │SROHP │
│cancerului (Iniţiativa│ │la distanţă, sub │ │ │
│emblematică 10: │ │coordonarea medicului │ │ │
│„Ajutorarea copiilor │ │curant oncohematolog │ │ │
│cu cancer“, v. https:/│ │pediatru (aplicaţii de│ │ │
│/ec.europa.eu/ │ │tip telemedicină) │ │ │
│commission/ │ │e) Asigurarea │ │ │
│presscorner/detail/en/│ │integrării asistenţei │ │ │
│IP_21_342). │ │medicale de │ │ │
│Monitorizarea │ │specialitate cu │ │ │
│pacientului oncologic │ │serviciile conexe │ │ │
│pediatric după │ │(suport psihosocial, │ │ │
│încheierea │ │recuperare-reabilitare│ │ │
│tratamentului specific│ │etc) │ │ │
│se realizează conform │ │ │ │ │
│protocoalelor │ │ │ │ │
│terapeutice pe o │ │ │ │ │
│perioadă de minimum 5 │ │ │ │ │
│ani. │ │ │ │ │
│După acest interval │ │ │ │ │
│supravegherea trebuie │ │ │ │ │
│continuată conform │ │ │ │ │
│ghidurilor clinice │ │ │ │ │
│pentru monitorizarea │ │ │ │ │
│supravieţuitorilor │ │ │ │ │
│(https:// │ │ │ │ │
│link.springer.com/ │ │ │ │ │
│article/ │ │ │ │ │
│10.1007/ │ │ │ │ │
│s11764-019-00795-5) pe│ │ │ │ │
│durata întregii vieţi.│ │ │ │ │
│Lipsa unor centre │ │ │ │ │
│comprehensive de │ │ │ │ │
│evaluare a ├──────────────────┼──────────────────────┼────────────┼────────────┤
│complicaţiilor tardive│ │ │ │ │
│ale chimioterapiei, │ │ │ │ │
│radioterapiei, │ │ │ │ │
│imunoterapiei şi │ │ │ │ │
│transplantului are ca │ │ │ │ │
│efect creşterea │ │ │ │ │
│morbidităţii │ │ │ │ │
│supravieţuitorilor │ │ │ │ │
│cancerului pediatric. │ │ │ │ │
│În prezent, în România│ │ │ │ │
│nu se asigură │ │ │ │ │
│tranziţia către │ │ │ │ │
│asistenţa oncologică a│ │ │ │ │
│adultului. │ │ │ │ │
│Studii de │ │ │ │ │
│supravieţuire din │ │ │ │ │
│ultimele două decenii │ │ │ │ │
│din SUA şi Europa │ │ │ │ │
│(realizate sub egida │ │f) Dezvoltarea unei │ │ │
│Institutului Naţional │ │reţele de servicii de │ │ │
│de Cancer din SUA, în │ │monitorizare │ │ │
│cadrul programelor de │ │multidisciplinară pe │ │ │
│cercetare ale Comisiei│ │termen lung a │ │ │
│Europene: JARC, │ │supravieţuitorilor │ │ │
│ExPO-r-Net, RARECARE, │ │cancerului pediatric │ │ │
│ENCCA-PANCARE şi de │ │(status clinic, efecte│ │ │
│către Grupul de lucru │ │secundare tardive, │ │ │
│comun ESMO-SIOPE) au │ │calitatea vieţii): │ │ │
│arătat că pentru │ │atribuţii si │ │ │
│această categorie de │ │competenţe; resurse │ │ │
│vârstă progresele │ │umane şi dotări; │ │ │
│supravieţuirii în │ │examinări clinice şi │ │ │
│cancer înregistrate în│ │paraclinice decontate │ │ │
│ultimii 30 de ani au │ │conform recomandărilor│ │ │
│fost mai mici decât │ │ghidurilor clinice în │ │ │
│cele la copii, precum │ │vigoare │ │ │
│şi la adulţii de │3. Dezvoltarea │g) Dezvoltarea de │ │ │
│vârste mai înaintate. │serviciilor de │servicii colaborative │ │ │
│https://www.mdpi.com/ │monitorizare │pentru cancere la │ │ │
│2072-6694/ 13/16/3956/│multidisciplinară │adolescenţi şi adulţi │ │ │
│htm │pe termen lung a │tineri - furnizate la │ │ │
│Alături de │supravieţuitorilor│nivelul unor │ │ │
│particularităţile │cancerului în │„compartimente/secţii“│ │Ministerul │
│biologice, un rol │copilărie │de adolescent şi adult│ │Sănătăţii │
│major îl deţine un │4. Dezvoltarea de │tânăr, cu dublă │2023 │Casa │
│complex de factori - │servicii │competenţă (oncologie │ │Naţională de│
│legat de nevoi │colaborative │pediatrică - oncologie│ │Asigurări de│
│specifice neacoperite │pentru cancere la │adulţi), organizate la│ │Sănătate │
│în organizarea │adolescenţi şi │nivelul instituţiilor │ │ │
│asistentei oncologice:│adulţi tineri în │medicale │ │ │
│lipsa │cadrul unităţilor │h) Revizuirea │ │ │
│multidisciplinarităţii│medicale de │normativelor de │ │ │
│(mai ales tandemul │oncologie │resurse umane în │ │ │
│oncolog pediatru - │ │oncohematologia │ │ │
│oncolog adult), │ │pediatrică │ │ │
│accesul scăzut la │ │i) Corelarea şi │ │ │
│trialuri clinice, │ │amendarea cadrului │ │ │
│lipsa suportului │ │normativ, astfel încât│ │ │
│psihosocial specific. │ │secţiile de │ │ │
│Din acest motiv │ │oncohematologie │ │ │
│Oncologia │ │pediatrică să poată │ │ │
│adolescentului şi │ │trata pacientul până │ │ │
│adultului tânăr („AYA │ │la vârsta de 26 ani, │ │ │
│Oncology“) a devenit │ │precum şi acordarea de│ │ │
│astăzi un domeniu │ │asistenţă de │ │ │
│specific recunoscut în│ │specialitate în │ │ │
│asistenţa oncologică, │ │oncohematologia │ │ │
│fiind una dintre │ │pediatrică în │ │ │
│priorităţile Planului │ │cancerele pediatrice │ │ │
│strategic european │ │diagnosticate la │ │ │
│pentru cancerul la │ │vârsta adultă │ │ │
│copii şi adolescenţi │ │ │ │ │
│al SIOPE, cu │ │ │ │ │
│obiectivul de a │ │ │ │ │
│dezvolta servicii │ │ │ │ │
│integrate copil-adult,│ │ │ │ │
│inclusiv prin │ │ │ │ │
│promovarea │ │ │ │ │
│iniţiativelor │ │ │ │ │
│naţionale pentru │ │ │ │ │
│înfiinţarea de │ │ │ │ │
│compartimente │ │ │ │ │
│dedicate, care să │ │ │ │ │
│furnizeze asistenţa │ │ │ │ │
│multidisciplinară şi │ │ │ │ │
│suportul psihosocial │ │ │ │ │
│specific în cadrul │ │ │ │ │
│serviciilor de │ │ │ │ │
│oncologie. │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴──────────────────┴──────────────────────┴────────────┴────────────┘




    H. Cancere rare
    Conceptul de cancere rare a fost introdus în SUA de către Institutul Naţional de Cancer.
    Un cancer rar este definit ca un cancer care afectează mai puţin de 6 la 100.000 de persoane pe an. Se estimează că 5,1 milioane de persoane trăiesc cu un cancer rar în Europa şi peste 200 de tipuri de cancere rare, grupate în 12 „familii“ (sursa: RARECARENet).
    Cu 650.000 de diagnostice noi de cancere rare anual şi aproximativ 5,1 milioane de persoane din UE care trăiesc cu un cancer rar, cancerele rare afectează un număr mare de cetăţeni europeni, fapt care constituie în continuare o provocare pentru sănătatea publică (diagnosticarea târzie, lipsa expertizei clinice, accesul insuficient şi inegal la terapii, în cazul în care există terapii, precum şi absenţa unor registre cu pacienţii).
    În acest context sunt necesare mai multe măsuri pentru a asigura diagnosticarea în primele stadii şi sprijinirea cercetării şi inovării pentru a înţelege formele rare de cancer şi pentru a dezvolta tratamente inovatoare, îmbunătăţind astfel standardele de îngrijiri, dar şi accesul pacienţilor la terapiile respective.
    În România, cancerele rare reprezintă provocări deosebite pentru toţi specialiştii implicaţi în diagnosticul şi tratamentul acestora, din cauza diagnosticului tardiv sau incorect.
    Pacienţii afectaţi de cancere rare împărtăşesc provocările legate de raritatea şi natura neobişnuită a bolii lor şi toate consecinţele acesteia asupra vieţii unui pacient şi a familiei sale, şi anume:
    - dificultate în accesarea unui diagnostic precis;
    – dificultate în accesarea de îngrijiri de înaltă specializare;
    – lipsa cercetării în comparaţie cu cancerele mai frecvente;
    – lipsa registrelor;
    – puţine studii clinice;
    – pacienţii afectaţi de un cancer rar se simt izolaţi şi singuri;
    – o calitate a vieţii mult redusă. Familiile pacienţilor sunt, de asemenea, afectate.
    – Prin urmare, pacienţii care trăiesc cu cancere rare merită o atenţie mai mare în ceea ce priveşte sprijinul, informaţiile, accesul la terapii şi îngrijirea medicală de specialitate.

    Datorită specificităţii şi provocărilor cu care se confruntă pacienţii şi îngrijitorii acestora, cancerele rare trebuie recunoscute ca un domeniu de acţiune clar, atât în Planul naţional de boli rare, cât şi în Planul naţional de combatere a cancerului, prin:
    - includerea cancerelor rare la adulţi şi copii în toate obiectivele şi activităţile Planului naţional de combatere a cancerului;
    – România va include recomandările prevăzute în Agenda Rare 2030 pentru cancer şi le va integra în Registrul inegalităţilor de cancer;
    – o secţiune specifică privind gestionarea cancerelor rare în toate programele naţionale de control al cancerului.

    Pacienţii afectaţi de cancere rare au nevoie de o îngrijire multidisciplinară şi coordonată la nivel regional, naţional şi european. Pentru a sprijini acţiunile care vizează toate aspectele legate de cancer (prevenire, depistare, tratament, îngrijire paliativă şi reintegrare) este nevoie de o mobilizare eficientă a principalelor instrumente, colaborare interministerială şi intersectorială.
    Dacă o tumoare este rară, poate fi mai dificil de diagnosticat sau poate fi diagnosticată incorect pentru că nu a mai fost întâlnită în practică. De aceea, este necesară o atenţie specială pentru obţinerea diagnosticului.
    Scopul măsurilor pentru creşterea calităţii îngrijirii pacienţilor cu cancere rare:
    • asigurarea unei îngrijiri mai echitabile, la standarde mai înalte de calitate;
    • îmbunătăţirea accesului prin scurtarea timpilor de aşteptare la diagnostic şi tratament şi reducerea diferenţelor regionale;
    • scurtarea procesului de îngrijire între suspiciunea rezonabilă şi începerea tratamentului;
    • introducerea unui sistem naţional comun de căi de îngrijire standardizate;
    • concentrarea îngrijirii cancerelor rare în centrele de expertiză, arondate reţelelor europene pentru cancerele rare;
    • creşterea încrederii pacienţilor din România în sistemul naţional de sănătate şi a gradului de satisfacţie în legătură cu serviciile de îngrijire accesibile la nivel naţional;
    • codificarea ORPHA pentru cancerele rare.


    Obiective specifice
    Obiectivul 1 - Reducerea ratei de mortalitate la pacienţii cu cancere rare

┌─────────────┬──────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼──────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) │ │ │
│ │ │Diagnosticare│ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Stabilirea│ │ │
│ │ │şi publicarea│ │ │
│ │ │traseului │ │ │
│ │ │pacientului │ │ │
│ │ │şi │ │ │
│ │ │respectarea │ │ │
│ │ │indicatorilor│ │ │
│ │ │de timp │ │ │
│ │ │c) │ │ │
│ │ │Acreditarea │ │ │
│ │ │de centre de │ │ │
│ │ │expertiză pe │ │ │
│ │ │cancere rare │ │ │
│ │ │d) Stabilirea│ │ │
│ │ │şi decontarea│ │ │
│ │ │pachetului │ │ │
│ │ │standard de │ │ │
│Aproximativ │ │diagnostic │ │ │
│24.700 de │ │e) Stabilirea│ │ │
│pacienţi/an │ │unor │ │Ministerul │
│sunt │ │indicatori │ │Sănătăţii │
│diagnosticaţi│ │standard de │ │Institutul │
│cu forme rare│ │performanţă a│ │Naţional de │
│de cancer. │Creşterea │procesului │ │Sănătate │
│Sursa │supravieţuirii│terapeutic │2023-2026 │Publică │
│GLOBOCAN 2020│ │(rata de │ │Casa │
│(24% din │ │diagnostic, │ │Naţională de│
│totalul │ │ghiduri │ │Asigurări de│
│pacienţilor │ │naţionale de │ │Sănătate │
│diagnosticaţi│ │îngrijire │ │ │
│cu cancer) │ │holistică) │ │ │
│ │ │f) │ │ │
│ │ │Implementarea│ │ │
│ │ │unui program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │screening │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │cancere rare │ │ │
│ │ │g) │ │ │
│ │ │Respectarea │ │ │
│ │ │ghidurilor şi│ │ │
│ │ │protocoalelor│ │ │
│ │ │medicale │ │ │
│ │ │h) │ │ │
│ │ │Introducerea │ │ │
│ │ │cu celeritate│ │ │
│ │ │a noilor │ │ │
│ │ │molecule şi │ │ │
│ │ │indicaţii │ │ │
│ │ │odată cu │ │ │
│ │ │aprobarea EMA│ │ │
│ │ │/ANMDMR │ │ │
└─────────────┴──────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 2 - Diagnosticarea cât mai precoce şi stadializarea cancerelor rare

┌─────────────┬──────────────┬────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼──────────────┼────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Diagnosticare│ │ │
│ │ │precoce │ │ │
│ │ │b) Program │ │ │
│ │ │naţional de │ │ │
│ │ │testare genetică│ │ │
│ │ │a cancerelor │ │ │
│ │ │rare │ │ │
│ │ │c) Realizarea │ │ │
│ │ │investigaţiilor │ │ │
│ │ │imagistice │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │stadializare │ │ │
│ │ │înainte de │ │ │
│ │ │luarea deciziei │ │ │
│ │ │terapeutice │ │ │
│ │ │d) Extinderea │ │ │
│ │ │rolului │ │ │
│ │ │centrelor │ │ │
│Aproximativ │ │regionale de │ │ │
│75% din │Creşterea │genetică │ │Ministerul │
│cancerele │supravieţuirii│e) Armonizarea │ │Sănătăţii │
│rare sunt │la pacienţii │politicii │2023-2026 │Casa │
│diagnosticate│diagnosticaţi │naţionale cu │ │Naţională de│
│în stadii │cu cancere │politicile │ │Asigurări de│
│tardive. │rare │europene în │ │Sănătate │
│ │ │domeniul bolilor│ │ │
│ │ │rare şi al │ │ │
│ │ │cancerelor rare │ │ │
│ │ │f) Introducerea │ │ │
│ │ │unui │ │ │
│ │ │identificator │ │ │
│ │ │unic european al│ │ │
│ │ │pacienţilor, │ │ │
│ │ │într-un cadru │ │ │
│ │ │transfrontalier,│ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │monitorizarea │ │ │
│ │ │continuă a │ │ │
│ │ │evoluţiei bolii │ │ │
│ │ │şi a │ │ │
│ │ │rezultatelor │ │ │
│ │ │intervenţiilor │ │ │
│ │ │g) Folosirea │ │ │
│ │ │codurilor ORPHA │ │ │
└─────────────┴──────────────┴────────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 3 - Iniţierea unui program naţional de screening familial

┌──────────────┬────────────────┬─────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual│Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────┼────────────────┼─────────────┼────────────┼────────────┤
│ │Iniţierea unui │Ministerul │ │ │
│ │program-pilot de│Sănătăţii, │ │ │
│ │screening │societăţile │ │ │
│Nu există un │familial pentru │profesionale │ │ │
│program │cancere rare │de genetică │ │Ministerul │
│naţional │Populaţia-ţintă:│medicală │ │Sănătăţii │
│pentru │membrii │împreună cu │ │Institutul │
│screeningul │familiilor │Institutul │ │Naţional de │
│familial al │pacienţilor │Naţional de │ │Sănătate │
│cancerelor │diagnosticaţi cu│Sănătate │2023-2026 │Publică │
│rare şi │cancere rare, │Publică vor │ │Societăţile │
│ereditare, în │pentru care │concepe şi │ │profesionale│
│momentul │testele │implementa un│ │de genetică │
│diagnosticării│screening sunt │program-pilot│ │medicală │
│unui pacient. │considerate │pentru │ │ │
│ │relevante (unele│screeningul │ │ │
│ │forme de cancer │familial al │ │ │
│ │de sân şi colon │cancerelor │ │ │
│ │etc.) │rare. │ │ │
└──────────────┴────────────────┴─────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 4 - Introducerea unui program complex de testare histopatologică şi genetică

┌─────────────┬───────────────┬───────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│actual │ │ │implementare│ │
├─────────────┼───────────────┼───────────────┼────────────┼────────────┤
│ │ │a) Realizarea │ │ │
│ │ │unor criterii │ │ │
│ │ │clare pentru │ │ │
│ │ │testarea │ │ │
│Nu există un │1. Decontarea │histopatologică│ │ │
│program şi │testelor │şi genetică a │ │ │
│nici un │histopatologice│pacientului │ │ │
│protocol de │şi genetice │oncologic, │ │ │
│testare │pentru un │pentru paneluri│ │ │
│genetică/ │diagnostic │de gene │ │Ministerul │
│testare │molecular de │relevante │ │Sănătăţii │
│comprehensivă│precizie │pentru tipul de│ │Ministerul │
│genomică la │2. Introducerea│cancer rar │ │Finanţelor │
│nivel │Comprehensive │identificat │2023 │Casa │
│naţional │Plus Solid │b) Crearea unui│ │Naţională de│
│pentru │Tumor Analysis,│subprogram în │ │Asigurări de│
│biomarkerii │personalizată, │cadrul │ │Sănătate │
│validaţi │pe baza │Programului │ │ │
│pentru │profilului │Naţional de │ │ │
│diagnosticul │molecular al │Oncologie │ │ │
│de precizie │tumorii │pentru │ │ │
│al cancerelor│pacientului │finanţarea │ │ │
│rare. │ │testării │ │ │
│ │ │genetice şi a │ │ │
│ │ │testării │ │ │
│ │ │genomice │ │ │
│ │ │comprehensive │ │ │
└─────────────┴───────────────┴───────────────┴────────────┴────────────┘



    Obiectivul 5 - Acreditarea de centre de expertiză pentru cancere rare

┌──────────────────┬──────────────┬──────────────────┬────────────┬────────────┐
│Stadiul actual │Obiective │Măsuri │Perioadă de │Responsabili│
│ │ │ │implementare│ │
├──────────────────┼──────────────┼──────────────────┼────────────┼────────────┤
│ │1. Acreditarea│ │ │ │
│ │a minimum 4 │ │ │ │
│ │centre de │ │ │ │
│ │expertiză pe │ │ │ │
│ │domeniul │ │ │ │
│ │cancerelor │ │ │ │
│ │rare care să │ │ │ │
│ │devină membru │ │ │ │
│ │plin sau │ │ │ │
│ │afiliat al │ │ │ │
│ │celor 4 reţele│1. Folosirea │ │ │
│ │europene de │criteriilor pentru│ │ │
│ │boli rare │acreditarea │ │ │
│ │dedicate │centrelor de │ │ │
│ │cancerelor │expertiză pentru │ │ │
│ │rare │boli rare │ │ │
│ │2. Transferul │stabilite prin │ │ │
│ │expertizei din│Ordinul │ │ │
│ │reţelele │ministrului │ │ │
│Tratamentul │europene de │sănătăţii nr. 540/│ │ │
│integrat al │referinţă în │2016 │ │Ministerul │
│pacienţilor cu │sistemul │2. Crearea unui │ │Sănătăţii │
│cancere rare │naţional de │protocol │ │Ministerul │
│trebuie asigurat │sănătate │interinstituţional│2023-2026 │Finanţelor │
│prin cooperarea │3. │care să definească│ │Casa │
│interdisciplinară,│Dezvoltarea, │circuitul │ │Naţională de│
│asigurând │implementarea │pacientului │ │Asigurări de│
│continuitatea │şi finanţarea │3. Diseminare pe │ │Sănătate │
│îngrijirii. │de soluţii de │scară largă │ │ │
│ │telemedicină │folosind diferite │ │ │
│ │pentru │instrumente de │ │ │
│ │consultaţii, │comunicare, uşor │ │ │
│ │monitorizarea │de înţeles, │ │ │
│ │permanentă a │cuprinzătoare, │ │ │
│ │pacienţilor, │despre cancerele │ │ │
│ │management de │rare şi despre │ │ │
│ │caz virtual, │tratamentele │ │ │
│ │îngrijire la │acestora │ │ │
│ │distanţă şi │ │ │ │
│ │educaţie │ │ │ │
│ │permanentă a │ │ │ │
│ │celor │ │ │ │
│ │implicaţi în │ │ │ │
│ │diagnosticarea│ │ │ │
│ │şi │ │ │ │
│ │managementul │ │ │ │
│ │cancerelor │ │ │ │
│ │rare │ │ │ │
└──────────────────┴──────────────┴──────────────────┴────────────┴────────────┘


    Grupul de lucru pentru realizarea Planului naţional de combatere a cancerului:
    Iniţiatori:
    Dr. Nelu Tătaru,
    Preşedintele Comisiei pentru sănătate şi familie
    Camera Deputaţilor
    Prof. univ. dr. Alexandru Rafila,
    ministrul sănătăţii
    Conf. univ. dr. Diana Păun,
    consilier prezidenţial
    Administraţia Prezidenţială
    Nicoleta Pauliuc,
    preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională
    Senatul României
    dr. Attila László,
    secretarul Comisiei de sănătate
    Senatul României
    Coordonator ştiinţific: prof. univ. dr. Andrei-Patriciu Achimaş-Cadariu - Camera Deputaţilor
    Coordonator tehnic: conf. univ. dr. Constantin Dina - Ministerul Sănătăţii

    Experţi cooptaţi (în ordine alfabetică):
    Dr. Adela Cojan - Vicepreşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate;
    Conf. univ. dr. Adina Croitoru - şef Departament oncologie medicală, Institutul Clinic Fundeni;
    Dr. Alexandru Iordache - medic primar urolog, cercetător ştiinţific grad 2, Institutul Clinic Fundeni;
    Prof. univ. dr. Anca Coliţă - medic primar oncohematologie pediatrică, manager, Institutul Clinic Fundeni;
    Conf. univ. dr. Ariadna Petronela Fildan - şef secţie Pneumologie, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa;
    Dr. Bogdan Tănase - medic primar chirurgie generală, manager, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti;
    Conf. univ. dr. Carmen Orban - şef clinică ATI, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti/director general Grupul Monza;
    Cătălina Negara - director executiv, Fundaţia Renaşterea;
    Cezar Irimia - preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer;
    Dr. Corneliu Dan Jinga - coordonator departament Oncologie, Neolife România;
    Prof. univ. dr. Cristian Gheorghe - şef secţie Gastroenterologie, Institutul Clinic Fundeni;
    Dr. Cristina Berteanu - director medical, Neolife România;
    Dr. Dana Lucia Stănculeanu - şef secţie Oncologie, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti;
    Prof. univ. dr. Daniel Coriu - director Centrul de Hematologie şi Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni, preşedintele Colegiului Medicilor;
    Asist. univ. dr. Dragoş Garofil - medic primar chirurg, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“;
    Ioana Bianchi - director relaţii externe, Asociaţia Română a Producătorilor şi Exportatorilor de Medicamente;
    Dr. Ioana Luca - medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni/Spitalul de Oncologie Monza;
    Conf. univ. dr. Ionuţ Negoi - medic primar chirurg, manager, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
    Dr. Lidia Kajanto - medic primar oncolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ Bucureşti;
    Prof. univ. dr. Lucian Negreanu - şef secţie Gastroenterologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
    Prof. univ. dr. Marcel Tanţău - şef secţie clinică Gastroenterologie, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor“ Cluj;
    Dr. Marius Geantă - preşedinte, Centrul pentru Inovaţie în Medicină;
    Conf. univ. dr. Michael Schenker - preşedintele Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii;
    Conf. univ. dr. Monica Desiree Dragomir - preşedinte, Comisia de Oncohematologie Pediatrică din cadrul Ministerului Sănătăţii;
    Şef lucrări dr. Mugur Cristian Grasu - Radiologie, imagistică medicală şi radiologie intervenţională, Institutul Clinic Fundeni;
    Conf. univ. dr. Octav Ginghină - şef secţie Chirurgie generală, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan“ Bucureşti;
    Prof. univ. dr. Tudor Eliade Ciuleanu - medic primar oncolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca;
    Prof. univ. dr. Viorel Jinga - medic primar urolog, rector, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti.




    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016