Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 281 din 2 decembrie 2021  pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 281 din 2 decembrie 2021 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1149 din 2 decembrie 2021
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 833 din 31 august 2021, cu următoarele modificări şi completări:
    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDONANŢĂ
    privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică"

    2. La articolul 1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    (1) Pentru obiectivele/proiectele de investiţii, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente finanţate, integral sau parţial, din fondurile publice prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi, respectiv, la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, preţul contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiuni de lucrări definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea achiziţiilor publice nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 3 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 5 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 3 pct. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, se ajustează, în condiţiile prezentei ordonanţe, prin actualizarea preţurilor aferente materialelor, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ţine seama de orice creştere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat preţul contractelor."

    3. La articolul 1, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică şi contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări finanţate, integral sau parţial, din fondurile proprii ale autorităţilor/entităţilor contractante prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 9 lit. b) şi c) şi art. 10 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
(1^2) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică şi acordurilor-cadru definite la art. 3 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, care au ca obiect atribuirea contractelor de achiziţie publică/ contractelor sectoriale de lucrări finanţate, integral sau parţial, din fondurile prevăzute la alin. (1) sau la alin. (1^1), după caz."

    4. La articolul 1 alineatul (2), partea introductivă şi literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Ajustarea prevăzută la alin. (1) şi (1^1) se aplică următoarelor contracte de achiziţie publică/contracte sectoriale/contracte de concesiune/acorduri-cadru de lucrări aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe:
a) încheiate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a Legii nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare, definite potrivit legislaţiei achiziţiilor publice în vigoare la data încheierii;
b) încheiate după data intrării în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv a Legii nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de durata de execuţie a acestora şi în cuprinsul cărora nu au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la preţ, potrivit prevederilor art. 221 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit prevederilor art. 236 din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv potrivit prevederilor art. 101 din Legea nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare;"

    5. La articolul 2, alineatele (1) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) Ajustarea prevăzută la art. 1 alin. (1), (1^1) şi (1^2) se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, exclusiv pentru preţul materialelor şi pentru restul rămas de executat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, până la finalizarea şi recepţionarea lucrărilor aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii, potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuării recepţiei, pe baza situaţiilor de lucrări însuşite de executant, diriginte de şantier şi autoritatea/entitatea contractantă, ca urmare a unei solicitări justificate din partea contractantului.
    ......................................
    (7) Coeficientul de ajustare prevăzut la alin. (6) se calculează utilizând următoarea formulă:
    C = (ICCM)n/(ICCMian.2021) x P + (1 – P),
    unde:
    «P» reprezintă ponderea determinată în raport cu obiectul contractului, potrivit alin. (3), «ICCMn» reprezintă indicele de cost în construcţii pentru costul materialelor aferent lunii anterioare solicitării de plată pentru care există valori ale acestuia diseminate oficial, iar «ICCMian.2021» reprezintă indicele de cost în construcţii pentru costul materialelor aferent lunii ianuarie 2021. Pentru contractele de achiziţie publică/sectoriale/de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări încheiate începând cu data de 1 februarie 2021, «ICCMian.2021» se asimilează indicelui de cost în construcţii pentru costul materialelor aferent lunii încheierii contractului."

    6. La articolul 2, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu următorul cuprins:
    "(7^1) În cazul notelor de comandă suplimentară, luna de bază pentru ajustarea costului materialelor este luna încheierii contractului pentru cantităţile suplimentare care au echivalent în oferta iniţială, respectiv luna încheierii actului adiţional pentru cantităţile suplimentare care nu au echivalent în oferta iniţială."

    7. La articolul 2, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(9) Modificările contractelor de achiziţii publice/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări rezultate ca urmare a aplicării prezentei ordonanţe se încadrează în situaţia prevăzută la art. 221 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 240 alin. (2) din Legea nr. 99/2016, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 106 din Legea nr. 100/2016, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. La articolul 2, alineatele (13) şi (14) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(13) Netransmiterea de către contractanţi a adresei prin care solicită ajustarea valorii aferente cheltuielilor cu materiale pentru restul rămas de executat în termenul prevăzut la alin. (10) atrage decăderea acestora din dreptul de a beneficia de aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe.
(14) Determinarea preţului final al contractului se realizează după depunerea ultimei solicitări de plată, în baza situaţiei centralizatoare ce va cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate în baza contractului, inclusiv în baza actelor adiţionale la acesta, însuşită de executant, diriginte de şantier şi aprobată de autoritatea/entitatea contractantă, prin încheierea unui act adiţional la contract. Preţul final al contractului de achiziţie publică/contractului sectorial/contractului de concesiune/ acordului-cadru de lucrări trebuie să se încadreze în valoarea indicatorilor tehnico-economici iniţiali/actualizaţi, după caz, aferenţi obiectivului/proiectului de investiţii care face obiectul contractului, aprobaţi potrivit legii."

    9. La articolul 3, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetele ordonatorilor principali de credite care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă, după caz, a sumelor suplimentare necesare pentru ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/sectorială/de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări, ca urmare a încheierii actelor adiţionale prevăzute la art. 2 alin. (12), exclusiv pentru cele aferente cheltuielilor nerambursabile prin programe, potrivit reglementărilor legale speciale aferente fiecărui program în parte.
(1^2) Sumele suplimentare necesare pentru ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/sectorială/de concesiune/ acordurilor-cadru de lucrări din cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile se suportă din bugetul proiectului de la capitolul diverse şi neprevăzute sau economii de atribuire conform instrucţiunilor prevăzute la art. 5.
(1^3) Sumele rămase de plată după epuizarea sumelor prevăzute la alin. (1^2) se asigură de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă."

    10. La articolul 3, alineatele (2) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Creditele de angajament şi creditele bugetare necesare pentru modificarea contractelor de finanţare prevăzute la alin. (1) şi (1^2) se alocă în bugetele ordonatorilor principali de credite cu ocazia elaborării proiectelor legilor bugetare anuale şi ale bugetelor, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 30 alin. (2) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată.
    ...........................................
(6) În situaţia în care beneficiarii nu depun solicitarea de transfer, însoţită de documentele prevăzute la alin. (3), în termenul prevăzut, sumele necesare pentru ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări se suportă de către beneficiari."

    11. La articolul 3, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:
    "(9) Se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă, a creanţelor bugetare rezultate din corecţiile financiare şi sumele de recuperat rezultate în urma stabilirii eventualelor corecţii pentru neregulile constatate în aplicarea prezentei ordonanţe de către beneficiarii de fonduri europene, instituţii publice centrale şi locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi operatori regionali, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. h) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    12. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada de derulare a programelor naţionale pe care le gestionează, determinată potrivit reglementărilor legale care le instituie şi/sau pe parcursul derulării contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări, care intră sub incidenţa prevederilor prezentei ordonanţe, se autorizează ordonatorii principali de credite să efectueze virări de credite bugetare între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, pe tot parcursul fiecărui an, până la finalizarea şi recepţionarea lucrărilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea finanţării cheltuielilor rezultate ca urmare a ajustării preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări potrivit art. 2.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (7) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pe parcursul derulării contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări prevăzute la art. 1 alin. (2), autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale au dreptul să efectueze virări de credite bugetare între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, pe tot parcursul fiecărui an, până la finalizarea şi recepţionarea lucrărilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea finanţării cheltuielilor rezultate ca urmare a ajustării preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/ acordurilor-cadru de lucrări potrivit art. 2."

    13. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Prevederile prezentei ordonanţe se aplică şi contractelor de achiziţie publică/sectorială/de concesiune/ acordurilor-cadru de lucrări pentru care procedurile de atribuire sunt în curs de desfăşurare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de stadiul derulării procedurii de atribuire.
    (2) După finalizarea procedurilor prevăzute la alin. (1), contractele de achiziţie publică/sectorială/de concesiune/ acordurile-cadru de lucrări care se vor încheia vor include, în mod obligatoriu, clauza de ajustare a preţului stabilită potrivit prevederilor prezentei ordonanţe.
    (3) Prin excepţie de la prevederile art. 1 alin. (2) lit. b) şi c), prevederile prezentei ordonanţe se aplică şi contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări aflate în derulare, indiferent de durata de execuţie a acestora, în cuprinsul cărora şi al documentaţiilor de atribuire iniţiale au fost prevăzute clauze de revizuire a preţului, dar pentru care este prevăzută în contracte aplicarea după trecerea unei anumite perioade de la data încheierii acestora şi/sau îndeplinirea anumitor condiţii pentru aplicarea acestora, după caz, pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe şi data la care se împlineşte termenul începând cu care se aplică clauza de revizuire şi/sau intervine împlinirea condiţiilor, după caz, exclusiv pentru restul rămas de executat la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
    (4) În vederea eliminării dublei suplimentări cu sume, ca urmare a aplicării prevederilor alin. (3), în situaţia în care clauzele de revizuire din contracte privesc şi sumele achitate anterior aplicării acestora, ajustarea preţului contractului de achiziţie publică/sectorială/de concesiune/acordului-cadru de lucrări prin aplicarea clauzei de revizuire din contract se face cu luarea în considerare a sumelor suplimentare achitate ca urmare a aplicării alin. (3), părţile contractante procedând la regularizarea sumelor suplimentare determinate ca urmare a aplicării prevederilor prezentei ordonanţe cu sumele suplimentare rezultate ca urmare a aplicării clauzei de revizuire din contract."

    14. După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 9, cu următorul cuprins:
    "ART. 9
    Prevederile prezentei ordonanţe se aplică exclusiv materialelor de construcţii, ajustarea preţului nu se aplică altor cheltuieli directe, cheltuielilor indirecte şi profitului."



    ART. II
    În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile care gestionează programe cu finanţare europeană şi alte programe cu finanţare nerambursabilă vor proceda, după caz, la elaborarea unor reglementări/instrucţiuni pentru punerea în aplicare a prezentei legi, stabilind inclusiv termene procedurale, conform regulilor specifice programelor.

    ART. III
    (1) În situaţia în care părţile contractante nu au procedat la ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/sectoriale de lucrări care au ca obiect lucrări de întreţinere şi reparaţii curente până la data intrării în vigoare a prezentei legi, precum şi pentru ajustarea preţului contractelor de concesiune de lucrări prevăzute la art. 1 alin. (1), acordurilor-cadru prevăzute la art. 1 alin. (1^2) şi a contractelor de achiziţie publică/sectoriale/de concesiune/acordurilor-cadru de lucrări prevăzute la art. 1 alin. (1^1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, termenul pentru depunerea de către contractanţi a adresei prin care solicită ajustarea este de 30 de zile şi începe să curgă de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (2) Pentru contractele de achiziţie publică/sectoriale/de concesiune/acordurile-cadru de lucrări prevăzute la alin. (1), actele adiţionale prevăzute la art. 2 alin. (12) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se încheie în termen de cel mult 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (3) Pentru ajustarea preţului contractelor de concesiune şi a acordurilor-cadru de lucrări aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se utilizează formula polinomială prevăzută la subclauza 48.4 din anexa nr. 1 „Condiţii generale şi specifice şi acordul contractual pentru contractele de execuţie de lucrări“ la Hotărârea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea condiţiilor generale şi specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziţie aferente obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu excepţia contractelor încheiate în conformitate cu anexa nr. 1 la Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 146/2011 privind aprobarea condiţiilor contractuale speciale ale contractelor pentru echipamente şi construcţii, inclusiv proiectare, şi ale contractelor pentru construcţii clădiri şi lucrări inginereşti proiectate de către beneficiar ale Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor (FIDIC), pentru obiective de investiţii din domeniul infrastructurii rutiere de transport de interes naţional, finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile/entităţile contractante sunt obligate să introducă clauze de ajustare a preţului în toate documentaţiile de atribuire iniţiate ce au ca obiect contracte de concesiune/acorduri-cadru de lucrări în cadrul cărora durata de execuţie efectivă a lucrărilor se derulează pe o perioadă ce depăşeşte 6 luni.
    (5) Prevederile art. 7 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se aplică pe perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei legi şi data la care se împlineşte termenul începând cu care se aplică clauza de revizuire şi/sau intervine împlinirea condiţiilor, după caz.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    SORIN MIHAI GRINDEANU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    ANCA DANA DRAGU

    Bucureşti, 2 decembrie 2021.
    Nr. 281.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016