Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 28 din 29 februarie 2024  pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 28 din 29 februarie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 176 din 5 martie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 421 din 5 iunie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 6 alineatul (1), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) nu prezintă pericol pentru apărarea şi securitatea naţională, ordinea şi sănătatea publică."

    2. La articolul 13, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Declaraţiile prevăzute la alin. (1) se fac în termen de 10 zile, iar cele prevăzute la alin. (3), în termen de 48 de ore.
    ...............................................................................................
(6) Entităţile-gazdă sunt obligate să informeze formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări cu privire la încetarea sau suspendarea raportului juridic cu străinul, în termen de 10 zile de la data producerii evenimentului."

    3. La articolul 44^1, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Străinul poate solicita viza de lungă şedere pentru detaşare în termen de 180 de zile de la data obţinerii avizului de detaşare de către beneficiarul prestării de servicii. Viza se soluţionează de Centrul Naţional de Vize, în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de eliberare a vizei, fără a mai fi necesară obţinerea avizului prevăzut la art. 30 alin. (7)."

    4. La articolul 46 alineatul (1), partea introductivă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Sponsorul posesor al unui permis de şedere temporară valabil un an, al unei Cărţi albastre a UE, al unui permis ICT, al unui permis «mobile ICT», al unui permis de şedere pe termen lung sau beneficiar al statutului de refugiat ori al protecţiei subsidiare, precum şi străinul solicitant al primei Cărţi albastre a UE poate solicita reîntregirea familiei pentru:"

    5. La articolul 46, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), reîntregirea familiei poate fi solicitată simultan cu depunerea cererii de eliberare a Cărţii albastre a UE, cu prezentarea documentelor prevăzute la alin. (7) lit. a), b), d), e), g) şi h). Soluţionarea cererii pentru reîntregirea familiei se va face în acelaşi timp cu soluţionarea cererii pentru eliberarea Cărţii albastre a UE."

    6. La articolul 46 alineatul (7), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) copia documentului care atestă dreptul de şedere pe teritoriul României, cu excepţia situaţiei în care cererea pentru reîntregirea familiei este depusă simultan cu cererea de eliberare a primei Cărţi albastre a UE a sponsorului;"

    7. La articolul 46 alineatul (9), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) solicitantul să posede mijloace de întreţinere, pe lângă cele necesare pentru propria întreţinere potrivit legii, în cuantum corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare membru de familie, pentru o perioadă de 3 luni;
d) persoana pentru care se solicită reîntregirea familiei îndeplineşte condiţiile de intrare prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) şi h);"

    8. La articolul 46, după alineatul (11) se introduc patru noi alineate, alineatele (11^1)-(11^4), cu următorul cuprins:
    "(11^1) Dacă este necesar, sponsorul poate fi chemat la interviu. Neprezentarea la interviu poate constitui motiv de respingere a cererii, cu excepţia cazurilor în care solicitantul face dovada că neprezentarea este cauzată de motive independente de voinţa acestuia.
(11^2) În cazul în care informaţiile sau documentele furnizate, pe care se întemeiază cererea, sunt necorespunzătoare sau incomplete, Inspectoratul General pentru Imigrări îi comunică solicitantului informaţiile suplimentare cerute şi stabileşte un termen rezonabil pentru trimiterea acestora, dar nu mai mult de 30 de zile. Termenul prevăzut la alin. (11) se suspendă până la primirea de către Inspectoratul General pentru Imigrări a informaţiilor sau a documentelor suplimentare necesare.
(11^3) Dacă nu au fost furnizate informaţiile sau documentele suplimentare în termenul prevăzut la alin. (11^2), cererea poate fi respinsă.
(11^4) Prin excepţie de la prevederile alin. (11), cererea pentru reîntregirea familiei depusă simultan cu cererea de eliberare a primei Cărţi albastre a UE a sponsorului se soluţionează în acelaşi timp cu aceasta."

    9. La articolul 50 alineatul (2), literele a) şi b) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) sunt îndeplinite în continuare condiţiile cu privire la intrarea în România, prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. c), e) şi h);
b) nu a intervenit, pe perioada şederii în România, vreunul dintre motivele de nepermitere a intrării prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-d) şi alin. (2) lit. b), b^1) şi c);"

    10. La articolul 50 alineatul (2), litera a^1) se abrogă.
    11. La articolul 51, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Membrii de familie ai străinului prevăzut la art. 56^4 alin. (4) au obligaţia de a solicita prelungirea dreptului de şedere în termen de cel mult o lună de la intrarea în România."

    12. La articolul 51, alineatele (3) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Dovada mijloacelor de întreţinere poate fi făcută cu adeverinţă de salariu, talon de pensie, declaraţie privind impozitul pe venitul global, extras de cont bancar ori alte documente echivalente. La prima prelungire a dreptului de şedere temporară, în situaţia în care extrasul de cont este eliberat de o instituţie bancară din ţara de origine sau de reşedinţă a străinului, moneda contului trebuie să fie convertibilă în România.
    ..................................................................................................
(8) Cererea de prelungire a dreptului de şedere formulată de posesorul Cărţii albastre a UE obţinute într-un alt stat membru, depusă simultan cu cererile de prelungire a dreptului de şedere formulate de membrii de familie ai acestuia, se soluţionează în acelaşi timp."

    13. La articolul 51, după alineatul (4^1) se introduce un nou alineat, alineatul (4^2), cu următorul cuprins:
    "(4^2) Străinului aflat în perioadă de şedere legală pe teritoriul României la data depunerii cererii i se menţine dreptul de şedere până la data soluţionării acesteia."

    14. La articolul 56, alineatele (1), (6) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut.
    ..................................................................................................
(6) Dreptul de şedere temporară în scop de muncă se prelungeşte în condiţiile alin. (1) sau (4) pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă, dar nu mai mult de 2 ani.
(7) Străinilor, lucrători înalt calificaţi, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă în condiţiile alin. (1) sau (4) pentru o perioadă egală cu perioada de valabilitate a contractului de muncă plus 3 luni, dar nu mai mult de 3 ani."

    15. La articolul 56, după alineatul (9^1) se introduce un nou alineat, alineatul (9^2), cu următorul cuprins:
    "(9^2) Dacă la depunerea cererii de eliberare a Cărţii albastre a UE sau pe perioada valabilităţii acesteia Inspectoratul General pentru Imigrări constată că nu mai este îndeplinită condiţia prevăzută la art. 50 alin. (2) lit. g) din cauze neimputabile străinului, Inspectoratul General pentru Imigrări informează în scris străinul în cauză cu privire la obligaţia acestuia ca, în termen de 180 de zile de la data primirii informării, să îşi reglementeze situaţia cu actualul angajator sau să identifice un nou angajator."

    16. La articolul 56 alineatul (10), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) străinii, beneficiari ai protecţiei internaţionale, precum şi membrii de familie ai cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene care îşi exercită dreptul la libera circulaţie, în calitate de lucrători înalt calificaţi."

    17. La articolul 56, alineatul (12) se abrogă.
    18. După articolul 56^3 se introduce un nou articol, articolul 56^4, cu următorul cuprins:
    "ART. 56^4
    Dreptul de şedere temporară în scop de muncă în calitate de lucrător înalt calificat în cadrul unei mobilităţi
    (1) Străinul care deţine o Carte albastră a UE valabilă, eliberată de un stat membru care aplică integral acquis-ul Schengen, poate intra şi rămâne în România, în vederea desfăşurării unei activităţi economice, pentru o perioadă de 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
    (2) Străinul care deţine o Carte albastră a UE valabilă, eliberată de un stat membru care nu aplică integral acquis-ul Schengen, are dreptul de intrare şi de şedere în scopul desfăşurării unei activităţi economice timp de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile pe baza Cărţii albastre a UE şi a unui document de călătorie valabil, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
    (3) Prin activitate economică în sensul alin. (1) şi (2) se înţelege o activitate temporară legată direct de interesele comerciale ale angajatorului şi de sarcinile profesionale ale posesorului Cărţii albastre a UE pe baza contractului de muncă în primul stat membru, inclusiv participarea la întâlniri de afaceri interne sau externe, participarea la conferinţe sau seminare, negocierea de acorduri comerciale, efectuarea de activităţi de vânzare sau de marketing, explorarea oportunităţilor de afaceri sau participarea la activităţi de instruire şi pregătire.
    (4) După 12 luni de şedere legală în primul stat membru sau după 6 luni de şedere legală în al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastră a UE, străinul are dreptul să intre, să îşi stabilească reşedinţa şi să lucreze în România, în vederea ocupării unui loc de muncă înalt calificat, pe baza Cărţii albastre a UE şi a unui document de călătorie valabil, fără a fi necesară obligaţia deţinerii avizului de angajare eliberat în condiţiile legislaţiei speciale privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. În termen de cel mult o lună de la intrarea în România, străinul are obligaţia de a solicita eliberarea unei Cărţi albastre a UE.
    (5) Străinului prevăzut la alin. (4) i se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă în calitate de lucrător înalt calificat în cadrul mobilităţii pe termen lung, dacă prezintă:
    a) Cartea albastră a UE, valabilă;
    b) contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, încheiat pe o durată de cel puţin 6 luni, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut;
    c) documentul de recunoaştere a studiilor, eliberat de Ministerul Educaţiei, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, sau diploma de studii/certificatul de calificare eliberată/eliberat de unităţi/instituţii de învăţământ acreditate în România, care face dovada calificării din învăţământul superior, atât în cazul profesiilor reglementate, cât şi în cazul profesiilor nereglementate.
    (6) Aprobarea sau respingerea cererii de eliberare a Cărţii albastre a UE se comunică de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în scris, primului stat membru, în termen de 30 de zile de la data deciziei, atunci când România este al doilea stat membru, împreună cu motivele pentru respingerea cererii, dacă este cazul."

    19. La articolul 62 alineatul (1) litera a), punctul (iv) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iv) fac dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată lunar, pentru perioada pentru care se solicită prelungirea sau, după caz, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, dacă sponsorul este titularul unui drept de şedere pe termen lung ori al unui drept de şedere temporară acordat pe o perioadă mai mare de un an;"

    20. La articolul 62 alineatul (1) litera b), punctul (iii) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(iii) fac dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată lunar, pentru perioada pentru care se solicită prelungirea sau, după caz, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, dacă sponsorul este titularul unui drept de şedere pe termen lung ori al unui drept de şedere temporară acordat pe o perioadă mai mare de un an;"

    21. La articolul 62 alineatul (1) litera b), după punctul (iii) se introduc trei noi puncte, punctele (iv)-(vi), cu următorul cuprins:
    "(iv) în cazul membrilor de familie prevăzuţi la art. 46 alin. (1) lit. c) şi d), dacă prezintă consimţământul în formă autentică al celuilalt părinte care exercită autoritatea părintească cu privire la obţinerea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României;
(v) în cazul membrilor de familie prevăzuţi la art. 46 alin. (2) lit. a), dacă prezintă documente justificative că nu se pot întreţine singuri şi nu se bucură de sprijin familial adecvat în ţara de origine;
(vi) în cazul membrilor de familie prevăzuţi la art. 46 alin. (2) lit. b), dacă prezintă certificat medical de încadrare într-un grad de handicap, emis în ţara de origine, ori alte documente medicale echivalente."

    22. La articolul 62, alineatul (3^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3^1) Dacă după 12 luni de şedere legală în primul stat membru ca posesor de Carte albastră a UE străinul se mută în România în vederea ocupării unui loc de muncă înalt calificat, membrilor de familie ai acestuia care solicită reîntregirea li se poate prelungi dreptul de şedere conform prevederilor alin. (1), cu obligaţia de a prezenta şi permisul de şedere eliberat de primul stat membru."

    23. La articolul 67, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Străinilor intraţi în România în scopul desfăşurării de activităţi de cercetare ştiinţifică li se prelungeşte dreptul de şedere temporară dacă prezintă următoarele documente:
    a) acordul de primire încheiat cu entitatea-gazdă din România şi avizat de către Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
    b) dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere, în cuantum de cel puţin salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru o perioadă de cel puţin 6 luni."

    24. La articolul 71 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) fac dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, cu excepţia străinilor membri de familie ai cetăţenilor români;"

    25. La articolul 71 alineatul (5), partea introductivă şi literele c) şi g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Dreptul de şedere pe termen lung se acordă posesorilor de Carte albastră a UE care au avut un drept de şedere legală şi continuă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene, în ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii, în calitate de posesor al Cărţii albastre a UE, al unui drept de şedere ca cercetător, ca student sau ca beneficiar de protecţie internaţională pe teritoriul statelor membre, din care drept de şedere continuă în ultimii 2 ani dinaintea datei de depunere a cererii în cauză, ca posesor al Cărţii albastre a UE, pe teritoriul României, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    ...............................................................................................
    c) fac dovada deţinerii mijloacelor de întreţinere la nivelul salariului minim brut garantat în plată, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, cu excepţia străinilor membri de familie ai cetăţenilor români;
    ................................................................................................
    g) nu prezintă pericol pentru securitatea naţională;"

    26. La articolul 71 alineatul (5), după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) nu constituie o ameninţare la adresa ordinii publice. Condiţia se consideră îndeplinită dacă străinul nu a săvârşit, cu intenţie, infracţiuni pe teritoriul României pentru care i s-a aplicat o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 5 ani."

    27. La articolul 77, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Beneficiarul dreptului de şedere în scopul reîntregirii familiei constituie o ameninţare la adresa ordinii publice dacă a săvârşit, cu intenţie, infracţiuni pe teritoriul României pentru care i s-a aplicat o pedeapsă privativă de libertate mai mare de 3 ani."

    28. La articolul 77, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Şomajul constituie motiv de revocare a unei Cărţi albastre a UE în următoarele situaţii:
    a) posesorul Cărţii albastre a UE cumulează o perioadă de şomaj de peste 3 luni, dacă acesta deţine o Carte albastră a UE de mai puţin de 2 ani;
    b) posesorul Cărţii albastre a UE cumulează o perioadă de şomaj de peste 6 luni, dacă acesta deţine o Carte albastră a UE de cel puţin 2 ani."

    29. La articolul 77, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Situaţia prevăzută la art. 56 alin. (9^2) nu constituie motiv de revocare a Cărţii albastre a UE pe perioada celor 180 de zile."

    30. La articolul 77, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Dreptul de şedere al posesorului Cărţii albastre a UE nu poate fi anulat sau revocat dacă străinul se mută, în cadrul aceleiaşi mobilităţi, într-un alt stat membru al Uniunii Europene, înainte ca al doilea stat membru al Uniunii Europene să ia o decizie cu privire la cererea acestuia de mobilitate pe termen lung."

    31. La articolul 88 alineatul (2), după litera c) se introduce o nouă literă, litera d), cu următorul cuprins:
    "d) străinul al cărui drept de şedere a încetat în condiţiile art. 11 alin. (3) lit. f)."

    32. La articolul 89, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), străinul, în a cărui Carte albastră a UE sau în al cărui permis de şedere pe termen lung era înscrisă menţiunea privind acordarea protecţiei internaţionale de către un alt stat membru, este îndepărtat sub escortă către statul membru indicat în respectiva menţiune, dacă, în urma verificărilor realizate de Inspectoratul General pentru Imigrări în statul membru în cauză, rezultă că acesta beneficiază în continuare de protecţie internaţională. Pentru respectarea obligaţiilor asumate de România prin tratate, în cazul străinului declarat indezirabil sau care face obiectul expulzării ca urmare a condamnării pentru oricare dintre infracţiunile prevăzute în cap. IV din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului, cu modificările şi completările ulterioare, sau pentru o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal este posibilă îndepărtarea sub escortă şi către un alt stat decât cel în care beneficiază de protecţie internaţională."

    33. La articolul 107, după alineatul (2^5) se introduc şase noi alineate, alineatele (2^6)-(2^11), cu următorul cuprins:
    "(2^6) În Cartea albastră a UE eliberată unui străin, beneficiar al protecţiei internaţionale în România, se înscrie, suplimentar faţă de menţiunea prevăzută la alin. (2), menţiunea «Protecţie internaţională acordată de RO la [data]».
(2^7) În Cartea albastră a UE eliberată unui străin, beneficiar al protecţiei internaţionale acordate de un alt stat membru, se înscrie, suplimentar faţă de menţiunea prevăzută la alin. (2), menţiunea «Protecţie internaţională acordată de [numele statului membru] la [data]», cu excepţia situaţiei în care, în urma verificărilor efectuate de Inspectoratul General pentru Imigrări în statul membru indicat că a acordat protecţia internaţională, rezultă că aceasta a fost retrasă printr-o decizie definitivă.
(2^8) În situaţia în care un alt stat membru al Uniunii Europene transmite României solicitarea de informaţii cu privire la statutul de beneficiar al protecţiei internaţionale în vederea eliberării Cărţii albastre a UE, răspunsul este transmis de către Inspectoratul General pentru Imigrări către autoritatea competentă din respectivul stat membru al Uniunii Europene, în cel mult o lună de la primirea solicitării de informaţii.
(2^9) În cazul în care, după eliberarea Cărţii albastre a UE, responsabilitatea pentru protecţia internaţională a străinului a fost transferată statului român, Inspectoratul General pentru Imigrări eliberează, în termen de cel mult 3 luni de la data transferului, o nouă Carte albastră a UE, care conţine menţiunea prevăzută la alin. (2^6).
(2^10) În Cartea albastră a UE eliberată unui străin în baza unor competenţe profesionale superioare pentru alte ocupaţii decât cele aparţinând grupei minore 133 «Conducători în servicii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor» şi subgrupei majore 25 «Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor», astfel cum acestea sunt stabilite în Clasificarea ocupaţiilor din România, denumită în continuare COR, se înscrie menţiunea «Excl. grmin.133/sbgr. maj. 25 COR».
(2^11) Prin competenţe profesionale superioare în sensul alin. (2^10) se înţelege deţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 5 ani de experienţă profesională de un nivel comparabil cu calificările dobândite în cadrul învăţământului superior şi care sunt relevante pentru profesia sau pentru sectorul specificat în contractul de muncă sau în oferta fermă de angajare."

    34. La articolul 112, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Titularul permisului de şedere este obligat să anunţe la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reşedinţă sau domiciliu despre furtul, pierderea, deteriorarea sau distrugerea acestuia, în termen de cel mult 10 zile de la constatarea vreuneia dintre aceste situaţii."

    35. La articolul 124, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Titularul paşaportului pentru persoană fără cetăţenie este obligat să anunţe formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reşedinţă sau domiciliu despre furtul, pierderea, deteriorarea sau distrugerea acestuia, în termen de cel mult 5 zile de la constatarea vreuneia dintre aceste situaţii."

    36. La articolul 128^1, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul respingerii cererii pentru eliberarea unei Cărţi albastre a UE în cadrul unei mobilităţi pe termen lung, simultan cu notificarea prevăzută la art. 56^4 alin. (6), Inspectoratul General pentru Imigrări solicită primului stat membru readmisia posesorului Cărţii albastre a UE şi, după caz, a membrilor familiei acestuia, fără formalităţi şi fără întârziere. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care Cartea albastră a UE eliberată de primul stat membru a expirat sau a fost retrasă în cursul examinării cererii."

    37. La articolul 128^1, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplică şi în cazul în care străinului, aflat în cadrul unei mobilităţi pe teritoriul statului membru al Uniunii Europene care solicită readmisia, i-a încetat dreptul de şedere temporară pe teritoriul României, la expirarea termenului pentru care i-a fost acordat sau ca urmare a anulării ori revocării."

    38. La articolul 135, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) cu amendă de la 400 lei la 800 lei, cele prevăzute la pct. 3-5, 7, 8 şi 10-14;"

    39. La articolul 137, alineatul (2) se abrogă.
    40. La articolul 143 alineatul (1), după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:
    "c^1) să organizeze şi să efectueze, în condiţiile legii, controale în instituţiile publice sau particulare, precum şi în incinta operatorilor economici, indiferent de proprietar sau deţinător, în vederea constatării îndeplinirii de către angajatori sau beneficiarii prestării de servicii a condiţiilor de încadrare în muncă ori detaşare a străinilor pe teritoriul României;"

    41. La menţiunea de transpunere, punctul 9 se abrogă.
    42. La menţiunea de transpunere, după punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 15, cu următorul cuprins:
    "15. Directiva (UE) 2021/1.883 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021."



    ART. II
    Ordonanţa Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 640 din 30 august 2014, aprobată prin Legea nr. 14/2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2 alineatul (1), literele i) şi l)-n) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "i) lucrător înalt calificat - străinul încadrat în muncă pe teritoriul României pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin şase luni, încheiat cu un angajator în baza avizului de angajare;
    ................................................................................................
l) loc de muncă înalt calificat - locul de muncă al unei persoane care, în scopul exercitării unei activităţi salariate, reale şi efective, în beneficiul sau sub coordonarea altei persoane, este plătită pentru activitatea respectivă şi are calificările profesionale superioare necesare;
m) calificări profesionale superioare - calificările atestate prin prezentarea unor calificări dobândite în cadrul învăţământului superior sau prin competenţe profesionale superioare;
n) calificare dobândită în cadrul învăţământului superior - orice diplomă, certificat sau alt titlu oficial de calificare eliberat de către o autoritate competentă prin care se atestă absolvirea învăţământului superior sau a unui ciclu de învăţământ terţiar echivalent, şi anume o serie de cursuri furnizate de o instituţie de învăţământ recunoscută ca instituţie de învăţământ superior sau instituţie de învăţământ terţiar echivalentă de către statul în care se află, în cazul în care studiile necesare pentru a dobândi calificările au o durată de cel puţin trei ani şi corespund cel puţin nivelului 6 din clasificarea ISCED 2011 sau, după caz, nivelului 6 din clasificarea CEC, în conformitate cu legislaţia naţională aplicabilă;"

    2. La articolul 2 alineatul (1), litera o) se abrogă.
    3. La articolul 3 alineatul (2), după litera o) se introduc trei noi litere, literele p)-r), cu următorul cuprins:
    "p) străinii posesori ai unei Cărţi albastre a UE valabile, eliberată de un stat membru al Uniunii Europene, care urmează să desfăşoare pe teritoriul României activităţi în scop de muncă, în calitate de lucrător înalt calificat, în cadrul unei mobilităţi;
q) străinii posesori ai unei Cărţi albastre a UE valabile, după 12 luni de angajare legală în muncă pe teritoriul României, în calitate de lucrător înalt calificat;
r) străinii titulari ai dreptului de şedere pe termen lung acordat de un alt stat membru al Uniunii Europene, posesori ai unui permis de şedere pe termen lung conţinând menţiunea «Fost posesor de Carte albastră a UE"

    4. La articolul 3, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Prevederile alin. (2) lit. j) nu se aplică străinilor care solicită încadrarea în muncă în calitate de lucrători înalt calificaţi."

    5. La articolul 3, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial, cu durata muncii de maximum 6 ore pe zi."

    6. La articolul 4 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) angajatorul persoană juridică, persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală desfăşoară efectiv pe teritoriul României activităţi compatibile cu funcţia pentru care solicită încadrarea în muncă a străinului;"

    7. La articolul 4 alineatul (2), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    "a^1) activitatea angajatorului nu a fost înfiinţată sau nu se derulează în scopul principal de a facilita intrarea străinilor pe teritoriul României;"

    8. La articolul 4 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) angajatorul are achitate obligaţiile către bugetul de stat;"

    9. La articolul 4 alineatul (2), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze în muncă îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) şi h), art. 11 şi art. 27 alin. (2) lit. c) şi e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de nepermitere a intrării în România prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) - d) şi alin. (2) lit. a) din aceeaşi ordonanţă de urgenţă."

    10. La articolul 6, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În vederea constatării îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. a) şi a^1), Inspectoratul General pentru Imigrări poate efectua controale la sediile sociale sau punctele de lucru ale angajatorilor."

    11. La articolul 6, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Dovada îndeplinirii condiţiei generale prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. b) se face prin prezentarea de către angajator a certificatului de atestare fiscală valabil, emis de administraţia finanţelor publice în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional ori, după caz, domiciliul angajatorul, privind achitarea obligaţiilor către bugetul de stat.
    ...............................................................................................
(4) Verificarea condiţiilor generale prevăzute la art. 4 alin. (2) lit. a^1) şi d)-f) se realizează de către Inspectoratul General pentru Imigrări prin formaţiunile sale teritoriale."

    12. La articolul 8 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 90 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul;"

    13. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    (1) Avizul de angajare pentru lucrători înalt calificaţi se eliberează exclusiv angajatorului persoană juridică în vederea încadrării în muncă a unui străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin 6 luni. Contractul individual de muncă pe perioadă determinată se prelungeşte în condiţiile prevăzute de Codul muncii, fără obţinerea unui nou aviz de angajare.
    (2) Condiţiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători înalt calificaţi sunt următoarele:
    a) angajatorul intenţionează să încadreze în muncă un străin pe un loc de muncă înalt calificat, cu contract individual de muncă cu normă întreagă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată de cel puţin 6 luni şi să îi plătească un salariu cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut;
    b) străinul pe care angajatorul intenţionează să îl încadreze pe locul de muncă vacant deţine competenţe profesionale superioare şi îndeplineşte condiţiile de autorizare prevăzute de legislaţia în vigoare pentru ocuparea locului de muncă înalt calificat şi nu are antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfăşoare pe teritoriul României;
    c) angajatorul a depus diligenţe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetăţean român, de către un cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, de către un cetăţean al Confederaţiei Elveţiene sau de către un străin titular al dreptului de şedere pe termen lung pe teritoriul României.
    (3) Prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 5 ani de experienţă profesională de un nivel comparabil cu calificările dobândite în cadrul învăţământului superior şi care sunt relevante pentru profesia sau pentru sectorul specificat în contractul de muncă sau în oferta fermă de angajare.
    (4) În ceea ce priveşte ocupaţiile aparţinând grupei minore 133 «Conducători în servicii de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor» şi subgrupei majore 25 «Specialişti în tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor», astfel cum acestea sunt stabilite în Clasificarea ocupaţiilor din România, prin competenţe profesionale superioare se înţelege deţinerea de către manageri şi profesionişti în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor a unor cunoştinţe, aptitudini şi competenţe atestate prin cel puţin 3 ani de experienţă profesională relevantă în termen de 7 ani înainte de depunerea cererii pentru eliberarea unei Cărţi albastre a UE."

    14. La articolul 16, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Dovada îndeplinirii condiţiei speciale prevăzute la art. 15 alin. (2) lit. c) se face prin prezentarea de către angajator a următoarelor documente:
    a) adeverinţa cu privire la forţa de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată cu cel mult 90 de zile anterior depunerii cererii pentru avizul de angajare de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul;
    b) dovada publicării prin mijloace de informare în masă din România a unui anunţ pentru ocuparea locului de muncă vacant;
    c) copia procesului-verbal întocmit de angajator din care să rezulte efectuarea selecţiei realizate pentru ocuparea locului de muncă vacant, ca urmare a publicării anunţului prevăzut la lit. b)."

    15. La articolul 16, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) La curriculum vitae al străinului se ataşează unul dintre următoarele documente:
    a) documentul de recunoaştere a studiilor, eliberat de Ministerul Educaţiei, în condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniu, sau diploma de studii/certificatul de calificare eliberată/eliberat de unităţi/instituţii de învăţământ acreditate în România, care face dovada calificării din învăţământul superior, atât în cazul profesiilor reglementate, cât şi în cazul profesiilor nereglementate;
    b) documentele care atestă obţinerea în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene, ca urmare a unei experienţe profesionale cu un nivel de cunoştinţe comparabil cu calificările din învăţământul superior, a calificării profesionale superioare necesare ocupării locului de muncă vacant, numai în cazul profesiilor reglementate."

    16. La articolul 21 alineatul (2), literele c), g) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) beneficiarul prestării de servicii are achitate obligaţiile către bugetul de stat;
    ...............................................................................................
g) contingentul anual de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, stabilit potrivit art. 29 alin. (1), nu a fost epuizat;
h) străinul care urmează a fi detaşat îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), g) şi h), art. 11 şi art. 27 alin. (2) lit. c) şi e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu se află în vreunul dintre cazurile de nepermitere a intrării în România prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) - d) şi alin. (2) lit. a) din respectiva ordonanţă de urgenţă."

    17. La articolul 23, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Dovada îndeplinirii condiţiei generale prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. c) se face prin prezentarea de către beneficiarul prestării de servicii a certificatului de atestare fiscală valabil emis de administraţia finanţelor publice în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional ori, după caz, domiciliul beneficiarul prestării de servicii, privind achitarea obligaţiilor către bugetul de stat."

    18. La articolul 23, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) În vederea constatării îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 21 alin. (2) lit. d), Inspectoratul General pentru Imigrări poate efectua controale la sediile sociale sau punctele de lucru ale beneficiarilor prestării de servicii."

    19. La articolul 28, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă, precum şi epuizarea contingentului anual de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă constituie motive de refuz de eliberare a avizului de angajare/detaşare."

    20. La articolul 31, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) la încetarea contractului individual de muncă sau a detaşării."

    21. După punctul 2 al menţiunii privind transpunerea normelor Uniunii Europene se introduce un nou punct, punctul 3, cu următorul cuprins:
    "3. Directiva (UE) 2021/1.883 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021;"



    ART. III
    Articolul 9 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 774 din 2 noiembrie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. Partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Pe durata şederii în România, cetăţenii Uniunii Europene sau, după caz, membrii de familie ai acestora sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reşedinţă sau domiciliu, în termen de 10 zile de la producerea evenimentului, următoarele:"

    2. Alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Pierderea, deteriorarea sau distrugerea documentelor eliberate de autorităţile române în baza prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se declară la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reşedinţă sau domiciliu, în termen de 48 de ore de la constatarea evenimentului."



    ART. IV
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 204/2020 privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Acordului privind retragerea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, în materie de reglementare a dreptului de intrare şi şedere pe teritoriul României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1132 din 25 noiembrie 2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 77/2021, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 5 alineatul (1), partea introductivă a literei e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) să declare, în termen de 10 zile, la formaţiunea teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări de la locul de reşedinţă sau domiciliu, următoarele:"

    2. La articolul 15, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Dreptul de şedere permanentă încetează inclusiv în situaţia în care persoana formulează o cerere în acest sens. Beneficiarul art. 50 TUE poate solicita Inspectoratului General pentru Imigrări sau formaţiunilor sale teritoriale acordarea dreptului de şedere temporară, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă."

    3. La articolul 15, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Încetarea dreptului de şedere permanentă în condiţiile alin. (4) nu aduce atingere statutului de beneficiar al art. 50 TUE."



    ART. V
    Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 428 din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 20^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    Readmisia beneficiarilor protecţiei internaţionale în România
    (1) Străinii, beneficiari ai protecţiei internaţionale în România, sunt readmişi pe teritoriul României imediat şi fără formalităţi, împreună cu membrii lor de familie, ca urmare a unei decizii de îndepărtare luate de statul membru în care au avut drept de şedere pe termen lung ori care le-a eliberat Cartea albastră a UE.
    (2) Pentru stabilirea situaţiei străinilor care au înscrisă în permisul de şedere pe termen lung ori în Cartea albastră a UE eliberate de un alt stat membru al Uniunii Europene menţiunea privind acordarea protecţiei internaţionale de către România, Inspectoratul General pentru Imigrări comunică statului membru interesat, în termen de cel mult o lună de la primirea unei cereri în acest sens, dacă străinul beneficiază în continuare de protecţie internaţională în România."

    2. La articolul 28 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) constituie un pericol la adresa ordinii publice sau a securităţii naţionale a României;"

    3. La menţiunea privind transpunerea se introduce o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:
    " art. 23 alin. (5) din Directiva (UE) 2021/1.883 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021."



    ART. VI
    Prevederile art. I pct. 38 intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    *
    Prezenta lege asigură transpunerea Directivei (UE) 2021/1.883 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind condiţiile de intrare şi de şedere a resortisanţilor ţărilor terţe pentru ocuparea unor locuri de muncă înalt calificate şi de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021.
    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 29 februarie 2024.
    Nr. 28.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016