Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 268 din 9 noiembrie 2021  pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române şi pentru modificarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 268 din 9 noiembrie 2021 pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române şi pentru modificarea unor acte normative

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1077 din 10 noiembrie 2021
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    (1) Se înfiinţează Autoritatea Vamală Română, denumită în continuare Autoritatea, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor şi finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor, ca efect al reorganizării prin divizare parţială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
    (2) Pentru creanţele fiscale aflate în administrarea sa potrivit legii, Autoritatea Vamală Română îndeplineşte competenţele de organ fiscal central în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Autoritatea are sediul central în Bucureşti, str. Alexandru Ivasiuc nr. 34‒40, sectorul 6. Sediul se poate modifica prin hotărâre a Guvernului.

    ART. 2
    (1) Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, denumită în continuare Agenţie, şi unităţile subordonate acesteia activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.
    (2) Autoritatea este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primministrului, la propunerea ministrului finanţelor, ajutat de un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanţelor.
    (3) Preşedintele Autorităţii are calitatea de ordonator terţiar de credite şi poate delega această calitate în condiţiile stabilite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare. Prin actul de delegare se precizează limitele şi condiţiile delegării.
    (4) Preşedintele Autorităţii reprezintă instituţia în relaţia cu terţii.
    (5) Preşedintele Autorităţii emite ordine şi instrucţiuni, în condiţiile legii.

    ART. 3
    (1) Autoritatea are un secretar general, înalt funcţionar public, numit în condiţiile legii.
    (2) Secretarul general al Autorităţii îndeplineşte atribuţiile prevăzute la art. 61 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Secretarul general poate îndeplini şi alte însărcinări prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii ori încredinţate de preşedinte.

    ART. 4
    (1) Activitatea Autorităţii se exercită la nivel central şi teritorial.
    (2) Activitatea Autorităţii la nivel teritorial se exercită prin intermediul direcţiilor regionale vamale, structuri fără personalitate juridică ce funcţionează în cadrul Autorităţii.
    (3) În cadrul direcţiilor regionale vamale funcţionează birouri vamale de interior şi/sau de frontieră.
    (4) În cadrul birourilor vamale de interior se pot înfiinţa puncte vamale, prin ordin al preşedintelui Autorităţii.
    (5) Organizarea, modul de funcţionare, numărul maxim de posturi ale Autorităţii se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (6) Organizarea şi modul de funcţionare ale direcţiilor regionale vamale se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii, iar conducerea acestora va fi numită prin ordin al preşedintelui Autorităţii, în condiţiile legii.

    ART. 5
    (1) Autoritatea elaborează reglementările vamale care sunt în competenţa României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv fiscală, în domeniul supravegherii produselor accizabile, exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală şi fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.
    (2) Principalele obiective ale Autorităţii sunt:
    a) protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene şi ale statelor membre ale acesteia;
    b) punerea în aplicare a politicii comerciale comune şi a celorlalte politici ale Uniunii cu impact asupra comerţului;
    c) protejarea României şi a Uniunii Europene de comerţul inechitabil şi ilegal şi încurajarea activităţilor economice legitime;
    d) garantarea securităţii şi siguranţei României, a Uniunii Europene şi a rezidenţilor acestora, protecţia mediului, în cooperare strânsă cu alte autorităţi, dacă este cazul;
    e) menţinerea unui echilibru adecvat între controalele vamale şi facilitarea comerţului legitim.


    ART. 6
    (1) Pentru Autoritate, serviciile de specialitate în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor se asigură, cu titlu gratuit, de către Ministerul Finanţelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
    (2) Achiziţiile de echipamente, bunuri şi servicii din domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, necesare Autorităţii, se realizează de către Ministerul Finanţelor, punându-se la dispoziţia acesteia cu titlu gratuit, în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2017 privind înfiinţarea Centrului Naţional pentru Informaţii Financiare, aprobată cu completări prin Legea nr. 99/2018, cu completările ulterioare.
    (3) Pentru litigiile referitoare la activitatea şi personalul preluat de Autoritate de la Agenţie, aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată, Autoritatea şi structurile teritoriale ale acesteia se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Agenţiei şi ale direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, după caz, şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, începând cu data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 4 alin. (5).
    (4) În litigiile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată şi calitatea procesuală deţinută de Autoritate sau de structurile teritoriale ale acesteia, în nume propriu sau ca reprezentant al statului, Autoritatea este reprezentată de consilieri juridici din cadrul Autorităţii şi ai structurilor teritoriale ale acesteia sau de consilierii juridici din Ministerul Finanţelor pe baza mandatului acordat de către Autoritate.
    (5) Autoritatea poate fi împuternicită de Ministerul Finanţelor să îl reprezinte în litigiile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată şi calitatea procesuală deţinută de Ministerul Finanţelor, în nume propriu sau ca reprezentant al statului ori al altor instituţii.

    ART. 7
    (1) Preluarea personalului Direcţiei Generale a Vămilor din cadrul Agenţiei, precum şi a personalului din structurile vamale din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice se face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii.
    (2) Încadrarea personalului în numărul de posturi aprobat şi pe funcţiile publice de stat, generale sau specifice, respectiv funcţiile contractuale aferente Autorităţii şi structurilor teritoriale ale acesteia se realizează în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 4 alin. (5), cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcţii.
    (3) Personalul preluat de la Agenţie şi de la unităţile subordonate acesteia la Autoritate şi în structurile teritoriale ale acesteia îşi păstrează toate drepturile, inclusiv cele salariale.

    ART. 8
    (1) Funcţiile utilizate la nivelul Autorităţii în realizarea atribuţiilor stabilite de lege sunt funcţii publice specifice, funcţii publice generale şi funcţii contractuale.
    (2) Funcţiile publice specifice se echivalează cu funcţiile publice generale în condiţiile art. 384 şi 624 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 9
    (1) Patrimoniul stabilit pe baza situaţiilor financiare potrivit prevederilor art. 28 alin. (1^1) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, arhiva, prevederile bugetare, execuţia bugetară pe anul în curs până la data protocolului de predare-preluare ale Agenţiei şi ale direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, aferente Direcţiei Generale a Vămilor, direcţiilor regionale vamale şi birourilor vamale de interior şi de frontieră, precum şi personalul şi numărul de posturi aferente acestora sunt preluate pe bază de protocoale de predare-preluare de către Autoritate. Protocoalele de predare-preluare se încheie în termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 4 alin. (5). Modificările în execuţia bugetară pe anul în curs se efectuează pe baza instrucţiunilor elaborate de Ministerul Finanţelor la solicitarea Agenţiei.
    (2) În termen de maximum 60 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 4 alin. (5), procedurile aferente activităţii Direcţiei Generale a Vămilor, direcţiilor regionale vamale şi birourilor vamale de interior şi de frontieră, aflate în derulare, se preiau şi se continuă de Autoritate, respectiv de direcţiile regionale vamale, după caz, care se subrogă în drepturile şi obligaţiile acestora, actele îndeplinite anterior potrivit legii rămânând valabile.
    (3) Prin hotărâre a Guvernului se stabilesc acţiunile, proiectele şi programele în care Autoritatea se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile Agenţiei şi direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

    ART. 10
    Până la încheierea protocoalelor prevăzute la art. 9 alin. (1), finanţarea Autorităţii şi a direcţiilor regionale vamale se asigură din bugetele ordonatorilor de credite existenţi înainte de reorganizarea Agenţiei potrivit prezentei legi.

    ART. 11
    În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor supune spre aprobare Guvernului hotărârea de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    (1) În cuprinsul actelor normative în vigoare referitoare la activitatea vamală, următoarele denumiri se înlocuiesc după cum urmează:
    a) „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală“, „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală a Vămilor“ şi „Direcţia Generală a Vămilor“ cu „Autoritatea Vamală Română“;
    b) „direcţiile generale regionale ale finanţelor publice - direcţiile regionale vamale“ cu „direcţiile regionale vamale“.

    (2) În cuprinsul Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 906 din 10 noiembrie 2016, cu modificările ulterioare, denumirea „Agenţia Naţională de Administrare Fiscală“ se înlocuieşte cu denumirea „Autoritatea Vamală Română“.

    ART. 13
    Până la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 4 alin. (5), activitatea Direcţiei Generale a Vămilor, a direcţiilor regionale vamale, precum şi a birourilor vamale de interior şi a birourilor vamale de frontieră este supusă dispoziţiilor cuprinse în actele normative privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei.

    ART. 14
    Ordinele şi instrucţiunile emise în temeiul actelor normative de organizare şi funcţionare a Agenţiei se modifică în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de modificare a hotărârilor Guvernului prevăzute la art. 11, în măsura în care contravin dispoziţiilor prezentei legi.

    ART. 15
    Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal al României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 19 aprilie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
    "(3) În punctele de trecere a frontierei de stat şi pe teritoriul ţării sunt organizate birouri şi puncte vamale care funcţionează potrivit legii."

    2. La articolul 5, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Activitatea autorităţii vamale se exercită prin Autoritatea Vamală Română şi structurile teritoriale."

    3. La articolul 7, alineatele (2) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    "(2) Deschiderea de noi birouri sau puncte vamale de frontieră sau închiderea celor existente se face prin hotărâre a Guvernului.
(3) Direcţiile regionale vamale, birourile şi punctele vamale de interior se înfiinţează/se desfiinţează prin ordin al preşedintelui Autorităţii Vamale Române."



    ART. 16
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 29, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale personalului echipelor mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române, precum şi ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, aflate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ale agenţilor căilor ferate, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ, precum şi ale nevăzătorilor, potrivit prevederilor din regulament."

    2. La articolul 32 alineatul (2), litera b) va avea următorul cuprins:
    "b) pentru lumina albastră - autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Autorităţii Vamale Române, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale care însoţesc coloane militare, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acţiuni de intervenţie sau în misiuni care au caracter de urgenţă;"

    3. La articolul 32, alineatul (4^1) va avea următorul cuprins:
    "(4^1) Pe autovehiculele Autorităţii Vamale Române, precum şi ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, inscripţionate vizibil cu denumirea şi sigla instituţiei din care fac parte, pot fi instalate dispozitive luminoase cu mesaje variabile, de care se poate face uz pentru oprirea în trafic a autovehiculelor în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, potrivit legii."

    4. La articolul 35, alineatul (4^1) va avea următorul cuprins:
    "(4^1) Funcţionarii din cadrul Autorităţii Vamale Române, respectiv al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care, în scopul exercitării atribuţiilor de control specifice, efectuează semnale de oprire pentru conducătorii autovehiculelor, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive şi mijloace de protecţie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare verde, respectiv roşie, stabilite prin hotărâre a Guvernului."

    5. La articolul 100 alineatul (1), punctul 1 va avea următorul cuprins:
    "1. nerespectarea semnalelor poliţiştilor de frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat a României, ale îndrumătorilor de circulaţie ai Ministerului Apărării Naţionale, ale personalului echipelor mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române, precum şi ale organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, ale agenţilor de cale ferată, ale persoanelor desemnate pentru dirijarea circulaţiei, pe sectoarele de drum pe care se execută lucrări de reabilitare a acestora, precum şi cele ale patrulelor şcolare de circulaţie şi ale nevăzătorilor;"



    ART. 17
    Ordonanţa Guvernului nr. 86/2003 privind unele reglementări în domeniul financiar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 624 din 31 august 2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 609/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 18, alineatul (4^1) va avea următorul cuprins:
    "(4^1) Preşedintele Agenţiei este ajutat în activitatea sa de 2 vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului la propunerea preşedintelui Agenţiei. Vicepreşedinţii exercită atribuţiile delegate de preşedintele Agenţiei. Răspunderile şi atribuţiile vicepreşedinţilor se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei."

    2. La articolul 21, alineatul (1) va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    (1) Prin atribuţiile încredinţate, Agenţia asigură: administrarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, precum şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda şi evaziunea fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa."



    ART. 18
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 389 din 29 iunie 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 144/2014, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 7, alineatele (1) şi (2) se abrogă.
    2. Articolul 14 va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    În vederea realizării atribuţiilor, pentru prevenirea actelor şi faptelor de evaziune şi fraudă fiscală, Agenţia efectuează controlul operativ şi inopinat cu privire la:
    a) respectarea actelor normative în scopul prevenirii, descoperirii şi combaterii oricăror acte şi fapte de evaziune fiscală şi fraudă fiscală;
    b) respectarea normelor de comerţ, urmărind prevenirea, depistarea şi înlăturarea evaziunii fiscale şi fraudelor fiscale;
    c) modul de producere, depozitare, circulaţie şi valorificare a bonurilor, în toate locurile şi spaţiile în care se desfăşoară activitatea operatorilor economici;
    d) participarea, în colaborare cu organele de specialitate ale altor ministere şi instituţii specializate, la acţiuni de depistare şi combatere a activităţilor ilicite care generează fenomene de evaziune şi fraudă fiscală."



    ART. 19
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2004 privind Statutul personalului vamal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 23 martie 2004, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 243/2004, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 6, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

    "ART. 6
    (1) Funcţiile publice generale de conducere din aparatul central al Autorităţii Vamale Române sunt:
    a) director general;
    b) director general adjunct;
    c) director;
    d) director adjunct;
    e) şef serviciu;
    f) şef birou."
    2. La articolul 7, alineatul (1) va avea următorul cuprins:

    "ART. 7
    (1) În raport cu gradul de complexitate al atribuţiilor şi responsabilităţilor cu caracter specific, îndeplinite de Autoritatea Vamală Română, funcţiile publice specifice de execuţie ale personalului vamal din Autoritatea Vamală Română şi structurile teritoriale sunt:
    a) funcţii publice de execuţie din clasa I: inspector vamal;
    b) funcţii publice de execuţie din clasa a II-a: agent vamal;
    c) funcţii publice de execuţie din clasa a III-a: controlor vamal."

    ART. 20
    Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    FLORIN-CLAUDIU ROMAN
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    ANCA DANA DRAGU

    Bucureşti, 9 noiembrie 2021.
    Nr. 268.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016