Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 26 din 28 februarie 2024  privind ordinul de protecţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 26 din 28 februarie 2024 privind ordinul de protecţie

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 172 din 4 martie 2024
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    CAP. I
    Definiţii
    ART. 1
    (1) În sensul prezentei legi, prin acte de violenţă se înţelege:
    a) orice lovire sau act de violenţă cauzator de suferinţe fizice;
    b) orice act de violenţă de natură sexuală;
    c) ameninţarea unei persoane cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare ilicite îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere;
    d) fapta repetată de urmărire a unei persoane, fără drept sau fără un interes legitim, ori de supraveghere a locuinţei, a locului de muncă sau a altor locuri frecventate de către aceasta ori efectuarea de apeluri telefonice sau a altor tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă care, prin frecvenţă, conţinut sau momentul în care sunt emise, creează temere, precum şi alte acţiuni cu efect similar;
    e) orice act de hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură, urmărire online, ameninţări online, publicarea neconsensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal la comunicaţii şi date private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor cu scopul de a umili, speria, reduce la tăcere victima;
    f) încercarea de a determina sau determinarea unei persoane prin corupere, prin constrângere ori prin altă faptă cu efect vădit intimidant să nu sesizeze organele de urmărire penală, să nu dea declaraţii, să îşi retragă declaraţiile, să dea declaraţii mincinoase ori să nu prezinte probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură judiciară;
    g) orice alte acte de violenţă fizică sau psihică ce pun în pericol viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unei persoane.

    (2) În sensul prezentei legi, prin membru de familie se înţeleg soţul/soţia, persoana care convieţuieşte cu victima şi care se gospodăreşte împreună cu aceasta de o manieră stabilă şi continuă, rudele în linie directă, până la gradul II inclusiv, fraţii şi surorile, precum şi persoanele aflate în întreţinerea victimei.

    CAP. II
    Ordinul de protecţie provizoriu
    ART. 2
    (1) Ordinul de protecţie provizoriu se emite de îndată, la cererea scrisă a victimei actelor de violenţă sau, după caz, a tutorelui ori a altui reprezentant legal al acesteia, de către poliţiştii care, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iau cunoştinţă de săvârşirea unui act de violenţă, iar din evaluarea situaţiei de fapt rezultă că există risc iminent cu privire la săvârşirea unui alt act de violenţă îndreptat împotriva victimei, care pune în pericol viaţa, integritatea fizică ori libertatea acesteia.
    (2) În cazul în care poliţistul aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu este sesizat în orice mod, inclusiv prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, denumit în continuare SNUAU 112, cu privire la săvârşirea unui act de violenţă, acesta are obligaţia de a aduce la cunoştinţă victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor, precum şi de a-i pune la dispoziţie formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 1, în cazul în care aceasta doreşte să solicite respectivul ordin. Dacă victima nu solicită ordinul de protecţie provizoriu, i se aduce la cunoştinţă posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie în temeiul art. 12 şi i se pune la dispoziţie formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 2.
    (3) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu se formulează, în scris, de victimă sau, după caz, de tutore ori alt reprezentant legal, iar în conţinutul acesteia vor fi indicate probele şi mijloacele materiale de probă din care să rezulte săvârşirea actului de violenţă sesizat, pe care le vor pune la dispoziţia organelor de poliţie, potrivit formularului de cerere prevăzut la anexa nr. 1.
    (4) Poliţiştii constată săvârşirea actului de violenţă, prevăzut la alin. (1), din conţinutul plângerii/sesizării primite, inclusiv cele prin SNUAU 112, din probele indicate în cererea de emitere a ordinului de protecţie provizoriu şi puse la dispoziţie de victimă, precum şi din orice alte probe sau mijloace materiale de probă:
    a) obţinute cu ocazia intervenţiei la evenimentele sesizate ori rezultate în urma verificărilor efectuate în sesizările care nu fac obiectul cercetării sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni;
    b) administrate potrivit prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, din care rezultă presupunerea rezonabilă că a fost săvârşit un act de violenţă care intră sub incidenţa prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.

    (5) Poliţiştii constată existenţa riscului iminent, prevăzut la alin. (1), pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din completarea formularului de evaluare a riscului iminent şi potrivit metodologiei de utilizare a acestuia, stabilite potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) lit. b).
    (6) În cazul în care se constată că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii emit ordinul prevăzut la art. 4 potrivit procedurii şi modelului stabilite potrivit prevederilor art. 11 alin. (2) lit. c).
    (7) În cazul în care se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale unui act de violenţă cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie potrivit prevederilor art. 12 şi de a pune la dispoziţia acestora formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 2.
    (8) În cazul în care ulterior emiterii ordinului de protecţie provizoriu victima solicită în mod expres procurorului încetarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, acestea încetează de îndată, poliţiştii având obligaţia de a informa imediat atât agresorul cu privire la încetarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, cât şi persoanele care susţin că sunt victime ale actului de violenţă cu privire la posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie potrivit prevederilor art. 12 şi de a pune la dispoziţia acestora formularul de cerere prevăzut la anexa nr. 2.
    (9) Emiterea ordinului de protecţie provizoriu nu este împiedicată şi nu împiedică luarea unei măsuri preventive potrivit prevederilor Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
    (10) În cazul în care se constată existenţa unui act de violenţă, iar victima sau, după caz, tutorele ori alt reprezentant legal al acesteia, din cauza stării psihice sau fizice sau din alte motive, se află în imposibilitatea de a redacta cererea privind ordinul de protecţie provizoriu, poliţiştii vor completa formularul de evaluare a riscului iminent în baza probelor şi a datelor pe care le deţin, iar în cazul în care rezultă risc iminent pentru victimă, aceştia vor emite un ordin de protecţie provizoriu.

    ART. 3
    (1) Pentru verificarea sesizărilor privind actele de violenţă, aflarea adevărului şi soluţionarea justă a sesizării, poliţiştii au dreptul să obţină probe prin următoarele mijloace:
    a) constatarea directă şi consemnarea celor constatate întrun înscris;
    b) înregistrarea celor constatate cu mijloacele tehnice din dotare;
    c) consultarea bazelor de date la care au acces potrivit atribuţiilor de serviciu şi consemnarea celor constatate într-un înscris;
    d) declaraţiile persoanelor implicate în actele de violenţă, ale persoanelor care au asistat la producerea actelor de violenţă şi ale altor persoane care pot comunica informaţii cu privire la persoanele implicate în actele de violenţă;
    e) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienţa acestora;
    f) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic şi/sau de telefonie mobilă.

    (2) Pentru protejarea integrităţii fizice, a vieţii şi a libertăţii persoanei, pentru verificarea sesizărilor privind actele de violenţă şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică, în mod expres, că actele de violenţă au loc în spaţiile respective.
    (3) Poliţiştii pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional, pentru a pătrunde în spaţiile prevăzute la alin. (2).
    (4) Acţiunile poliţiştilor în spaţiile prevăzute la alin. (2), inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor, înregistrările sau fotografiile constituind probe în sensul dispoziţiilor alin. (1) lit. b) şi urmând regimul probelor prevăzute de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau de Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
    (5) Poliţiştii strâng probele potrivit dispoziţiilor prevăzute de Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, atunci când, în cursul verificării sesizărilor privind actele de violenţă, constată că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru ca actele de violenţă săvârşite să facă obiectul cercetării sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni.

    ART. 4
    (1) Ordinul de protecţie provizoriu cuprinde în mod obligatoriu menţiuni cu privire la:
    a) data, ora şi locul emiterii;
    b) numele, prenumele, calitatea şi unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care îl emite;
    c) date care să asigure identificarea agresorului/agresorilor împotriva căruia/cărora se dispun obligaţii sau interdicţii prin acesta;
    d) date care să asigure identificarea victimei/victimelor sau a altor persoane în favoarea cărora se dispun măsuri de protecţie prin acesta;
    e) descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea acestuia şi indicarea probelor pe baza cărora a fost evaluată situaţia de fapt;
    f) temeiul de drept pentru emiterea acestuia;
    g) data şi ora la care începe aplicarea măsurilor de protecţie dispuse potrivit art. 5 alin. (1), precum şi data şi ora la care acestea încetează;
    h) dreptul de a contesta ordinul de protecţie provizoriu, termenul de exercitare a acestui drept şi instanţa la care se poate depune contestaţia.

    (2) Ordinul de protecţie provizoriu se semnează în mod obligatoriu de către poliţistul care îl emite.

    ART. 5
    (1) Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:
    a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;
    b) reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;
    c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
    d) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
    e) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
    f) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

    (2) Măsura prevăzută la alin. (1) lit. d) se dispune dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    a) a fost dispusă măsura prevăzută la alin. (1) lit. c);
    b) persoanele protejate îşi exprimă acordul de a purta la rândul lor un dispozitiv electronic de supraveghere care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului dispuse în raport cu ele;
    c) pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se aplică măsura să fie implementat şi funcţional Sistemul informatic de monitorizare electronică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu modificările ulterioare.

    (3) Ordinul de protecţie va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile de protecţie prevăzute la alin. (1) constituie infracţiune, potrivit prevederilor art. 18 alin. (2).
    (4) Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, i se va asigura de îndată informarea şi orientarea, la cererea sa, către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi orientat şi condus de îndată către centrele rezidenţiale gestionate de autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, către alte centre sociale adecvate de către echipa mobilă prevăzută la art. 51 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător.
    (5) În cazul în care agresorul nu doreşte să beneficieze de cazarea pusă la dispoziţie potrivit alin. (4) şi optează să locuiască la o rudă sau la orice altă persoană, i se va solicita să dea o declaraţie privind adresa la care va locui şi persoana care îi va asigura cazarea. În cazul în care agresorul refuză să dea respectiva declaraţie, se va consemna acest fapt în procesulverbal întocmit potrivit prevederilor art. 7 alin. (4).
    (6) Autorităţile şi instituţiile publice competente au obligaţia ca, din oficiu sau la solicitarea unităţilor de poliţie ori a oricărei persoane interesate, să pună în aplicare măsuri de protecţie urgente şi specifice cu privire la minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, vizate de ordinul de protecţie provizoriu.

    ART. 6
    (1) Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinul de protecţie provizoriu devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.
    (2) Perioada de 5 zile prevăzută la art. 5 alin. (1) se calculează pe ore, adică are o durată de 120 de ore, şi începe să curgă de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.
    (3) Poliţiştii pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional, pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecţie dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu.
    (4) Măsurile de protecţie dispuse potrivit art. 5 alin. (1) lit. f) se execută pe loc de către poliţiştii prezenţi la locul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, dacă armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia se află asupra agresorului, în spaţiile în care au fost făcute verificări potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) sau în apropierea acestora.
    (5) În cazul în care nu este posibilă executarea măsurilor de protecţie dispuse potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) lit. f), în condiţiile alin. (4), poliţiştii care emit ordinele de protecţie provizorii iau măsurile necesare pentru executarea în cel mai scurt timp a acestora.

    ART. 7
    (1) Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.
    (2) Comunicarea se realizează prin înmânarea, sub semnătură, a unei copii sau duplicat, după caz, al ordinului de protecţie provizoriu, la locul emiterii acestuia, imediat după emitere.
    (3) Ordinul de protecţie provizoriu se consideră comunicat agresorului şi în următoarele situaţii:
    a) agresorul refuză să primească o copie sau refuză să semneze de primire;
    b) agresorul părăseşte locul emiterii ordinului de protecţie provizoriu, după ce i s-a adus la cunoştinţă că este necesar să aştepte comunicarea rezultatului verificărilor ce se efectuează în legătură cu sesizarea privind violenţa/actele de violenţă.

    (4) Poliţistul care emite ordinul de protecţie provizoriu întocmeşte un proces-verbal în care consemnează situaţiile prevăzute la alin. (3).
    (5) Ordinul de protecţie provizoriu se consideră comunicat agresorului şi în situaţia în care acesta nu a fost prezent la realizarea verificărilor în legătură cu sesizarea privind violenţa sau la emiterea ordinului de protecţie provizoriu, însă se poate face dovada, cu declaraţii de martor, cu înregistrări video sau audio, indiferent de provenienţa acestora, sau cu înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic sau de telefonie mobilă, că s-a comunicat agresorului faptul că a fost emis un ordin de protecţie provizoriu, precum şi conţinutul măsurilor de protecţie dispuse prin acesta.
    (6) În cazurile prevăzute la alin. (3) şi (5) agresorul are dreptul, oricând în perioada de valabilitate a ordinului de protecţie provizoriu, să solicite şi să obţină, de la unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, o copie a acestuia.

    ART. 8
    (1) Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.
    (2) Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează parchetului competent potrivit prevederilor alin. (1) însoţit de formularul de evaluare a riscului iminent şi de mijloacele de probă obţinute potrivit prevederilor art. 3 sau strânse potrivit prevederilor Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare. Mijloacele de probă strânse potrivit prevederilor Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi înaintate în copie certificată de organul de cercetare penală.
    (3) Procurorul de la parchetul competent potrivit prevederilor alin. (1) decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie, în totalitate sau în parte, în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.
    (4) Procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, în totalitate sau în parte, aplicând o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.
    (5) Dacă apreciază necesar, anterior confirmării, procurorul poate asculta victima.
    (6) În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.
    (7) Imediat după confirmarea prevăzută la alin. (4), procurorul înaintează ordinul de protecţie provizoriu, însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie, întocmită potrivit prevederilor art. 14 şi 15.
    (8) În situaţia înaintării ordinului de protecţie provizoriu potrivit prevederilor alin. (7), durata iniţială pentru care a fost dispus se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.
    (9) În situaţia în care instanţa de judecată, după primirea ordinului de protecţie provizoriu confirmat de procuror, nu dispune emiterea unui ordin de protecţie, comunică acest aspect de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu conform alin. (1), care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor care făceau obiectul acestuia.
    (10) Informarea prevăzută la alin. (6), (8) şi (9) se realizează prin comunicarea unui înscris, cu aplicarea în mod corespunzător a prevederilor art. 7 alin. (1)-(5).

    ART. 9
    (1) Ordinul de protecţie provizoriu poate fi contestat la instanţa de judecată competentă potrivit prevederilor art. 8 alin. (1), în termen de 48 de ore de la comunicare.
    (2) Contestaţia se judecă cu citarea părţilor. Neprezentarea acestora nu împiedică judecarea cauzei.
    (3) Contestaţia se soluţionează în regim de urgenţă, dar nu mai târziu de data la care expiră termenul pentru care a fost emis ordinul de protecţie provizoriu, în camera de consiliu, cu citarea organului constatator.
    (4) Participarea procurorului este obligatorie.
    (5) Hotărârea prin care se soluţionează contestaţia este definitivă şi se comunică părţilor.

    ART. 10
    Dispoziţiile prezentului capitol se completează în mod corespunzător cu cele privind ordinul de protecţie.

    ART. 11
    (1) Modalitatea de gestionare de către poliţişti a cazurilor privind actele de violenţă se stabileşte prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termenul prevăzut la art. 30.
    (2) Ordinul prevăzut la alin. (1) cuprinde:
    a) procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile privind actele de violenţă şi de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea actelor de violenţă;
    b) modelul formularului de evaluare a riscului iminent şi metodologia de utilizare a acestuia;
    c) procedura de emitere şi modelul ordinului de protecţie provizoriu;
    d) procedura de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu;
    e) procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie provizorii.

    (3) La stabilirea, potrivit alin. (1), formularului de evaluare a riscului iminent şi a metodologiei de utilizare a acestuia sunt avute în vedere cel puţin următoarele:
    a) determinarea criteriilor de evaluare a riscului ce pot fi relevante pentru actele de violenţă, printre care se includ, în mod obligatoriu, următoarele criterii: probele privind existenţa actului de violenţă, forma de violenţă exercitată, caracterul repetitiv al actelor de violenţă, vulnerabilitatea persoanei/persoanelor împotriva căreia/cărora se exercită actele de violenţă, contextul producerii actelor de violenţă şi conduita persoanei/persoanelor care exercită actele de violenţă, apropierea imobilelor unde victima şi agresorul locuiesc, a locurilor de muncă, a instituţiilor de învăţământ pe care le urmează, a locurilor şi mediilor frecventate, precum şi gradul de cunoaştere a datelor de stare civilă sau de contact ale victimei de către agresor;
    b) prezentarea modului de utilizare a criteriilor de evaluare a riscului şi de interpretare a rezultatelor obţinute prin aplicarea criteriilor respective.


    CAP. III
    Ordinul de protecţie
    ART. 12
    (1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violenţă din partea unei alte persoane poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
    a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună;
    b) reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună;
    c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
    d) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
    e) obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
    f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
    g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.

    (2) Măsura prevăzută la alin. (1) lit. e) se dispune dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:
    a) a fost dispusă una dintre măsurile prevăzute la alin. (1) lit. c) sau d);
    b) atunci când s-a dispus obligarea agresorului de a păstra o distanţă minimă faţă de victimă şi, după caz, membrii familiei acesteia, persoanele protejate îşi exprimă acordul de a purta la rândul lor un dispozitiv electronic de supraveghere care să permită verificarea respectării obligaţiei agresorului;
    c) pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se aplică măsura să fie implementat şi funcţional Sistemul informatic de monitorizare electronică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 146/2021, cu modificările ulterioare.

    (3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului să urmeze consiliere psihologică, psihoterapie şi poate recomanda internarea voluntară sau, după caz, poate solicita internarea nevoluntară, în condiţiile Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul în care agresorul este consumator de substanţe psihoactive, instanţa poate dispune, cu acordul acestuia, integrarea sa într-un program de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, conform art. 22 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (4) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune luarea unei măsuri de control al respectării ordinului de protecţie şi pentru prevenirea încălcării acestuia, precum:
    a) obligarea agresorului de a se prezenta periodic, la un interval de timp stabilit de instanţă potrivit împrejurărilor, la secţia de poliţie competentă cu supravegherea respectării ordinului de protecţie;
    b) verificări periodice şi/sau spontane privind locul în care se află agresorul;
    c) obligarea agresorului de a da informaţii organului de poliţie cu privire la noua locuinţă, în cazul în care prin ordin s-a dispus evacuarea lui din locuinţa comună.

    (5) Dispozitivul hotărârii va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile de protecţie dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune, conform art. 18 alin. (1).

    ART. 13
    (1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii acestuia.
    (2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului.

    ART. 14
    (1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
    (2) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie poate fi introdusă de victimă personal sau, după caz, de tutore ori alt reprezentant legal al acesteia.
    (3) Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
    a) procuror;
    b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor infracţiunilor.


    ART. 15
    (1) Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru.

    ART. 16
    (1) Cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
    (2) Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
    (3) Asistenţa juridică a persoanei împotriva căreia se solicită ordinul de protecţie este obligatorie.
    (4) Judecata se face de urgenţă şi cu precădere. Dispoziţiile art. 200 şi 201 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind verificarea cererii şi regularizarea acesteia, respectiv fixarea primului termen de judecată nu sunt aplicabile. Citarea părţilor se face potrivit regulilor privind citarea în cauze urgente.
    (5) În caz de urgenţă deosebită, instanţa poate emite ordinul de protecţie şi fără citarea părţilor, chiar şi în aceeaşi zi, pronunţându-se pe baza cererii şi a actelor depuse, fără concluziile părţilor.
    (6) În soluţionarea cererii nu sunt admisibile probe a căror administrare necesită timp îndelungat. Prin derogare de la dispoziţiile art. 315 alin. (1) pct. 1 şi 2 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se vor putea asculta şi rudele şi afinii până la gradul al treilea inclusiv, precum şi soţul, fostul soţ, logodnicul ori concubinul, după caz.
    (7) Procurorul are obligaţia de a informa persoana care solicită ordinul de protecţie asupra prevederilor legale privind protecţia victimelor infracţiunii.
    (8) Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului de protecţie se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare.
    (9) Soluţionarea cererilor nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii, cu excepţia cazului în care, anterior, s-a emis un ordin de protecţie provizoriu, durata iniţială pentru care acesta este dispus fiind prelungită, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie, cu informarea agresorului despre acest fapt.

    ART. 17
    În cazurile prevăzute la art. 8 alin. (7) şi art. 14 alin. (3), victima poate renunţa, potrivit prevederilor art. 406 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la judecarea cererii privind ordinul de protecţie.

    ART. 18
    (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 12 alin. (1) şi alin. (4) lit. a) şi c) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
    (2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 5 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

    ART. 19
    (1) Ordinul de protecţie este executoriu.
    (2) Executarea hotărârii se face fără somaţie sau fără trecerea vreunui termen.
    (3) Respectarea ordinului de protecţie este obligatorie şi pentru persoana protejată prin intermediul său.

    ART. 20
    (1) Hotărârea prin care se soluţionează cererea de emitere a ordinului de protecţie este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
    (2) Instanţa de apel poate suspenda executarea până la judecarea apelului, dar numai cu plata unei cauţiuni al cărei cuantum se va stabili de către aceasta.
    (3) Apelul se judecă cu citarea părţilor. Dispoziţiile art. 16 alin. (1)-(4), (6) şi (8) sunt aplicabile în mod corespunzător.
    (4) Participarea procurorului este obligatorie.

    ART. 21
    Cheltuielile de judecată avansate de stat pentru soluţionarea cererilor pentru emiterea ordinului de protecţie vor fi puse în sarcina părţii care a căzut în pretenţii. Dacă partea care solicită ordin de protecţie cade în pretenţii ori renunţă la judecată, cheltuielile privind onorariul avocatului din oficiu rămân în sarcina statului atât pentru partea care a solicitat ordin de protecţie, cât şi pentru cealaltă parte.

    ART. 22
    (1) Dacă ulterior înregistrării unei cereri în legătură cu emiterea unui ordin de protecţie provizoriu se constată că la instanţă s-a depus cel puţin o cerere în legătură cu acelaşi ordin de protecţie provizoriu, toate cererile vor fi repartizate primului complet învestit dacă nu au fost soluţionate încă.
    (2) Completul ulterior sesizat trimite dosarul, prin încheiere dată fără citarea părţilor, completului mai întâi învestit.

    ART. 23
    (1) O copie a dispozitivului hotărârii prin care s-a dispus emiterea ordinului de protecţie se comunică, în maximum 5 ore de la momentul pronunţării hotărârii, structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi/sau a agresorului, precum şi Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.
    (2) Ordinul de protecţie prin care se dispune oricare dintre măsurile prevăzute la art. 12 alin. (1) se pune în executare de îndată de către sau, după caz, sub supravegherea poliţiei.
    (3) Pentru punerea în executare a ordinului de protecţie, poliţistul poate intra în locuinţa agresorului şi în orice anexă a acesteia sau în locuinţa persoanei protejate şi în orice anexă a acesteia, cu consimţământul persoanei protejate sau, în lipsă, al persoanelor cu care aceasta locuieşte.
    (4) Organele de poliţie au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea judecătorească prin care sa dispus ordinul de protecţie şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.
    (5) Odată cu comunicarea ordinului de protecţie prin care sa luat măsura evacuării temporare a agresorului, organul de poliţie are obligaţia de a-l informa pe acesta cu privire la dreptul de a avea posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte, care funcţionează în conformitate cu prevederile Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau în cadrul altor locuri adecvate. Accesul agresorilor în centrele pentru persoanele fără adăpost şi în adăposturile de noapte se realizează pe baza constatării încadrării agresorului în definiţia prevăzută la art. 6 lit. z) din Legea nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (6) În exercitarea atribuţiilor de supraveghere a respectării ordinului de protecţie, organele de poliţie pun în aplicare măsuri de prevenire a nerespectării hotărârii, care pot consta în: efectuarea de vizite inopinate la locuinţa persoanei vătămate, apelarea telefonică de control a victimei/agresorului, solicitarea unor informaţii din partea vecinilor, colegilor de la locul de muncă al victimei/agresorului, de la unitatea de învăţământ frecventată de victimă/agresor sau din partea altor persoane care ar putea furniza informaţii relevante, precum şi orice alte modalităţi specifice activităţii poliţieneşti.
    (7) În cazul în care se constată sustragerea de la executarea ordinului de protecţie, va fi sesizat organul de urmărire penală.

    ART. 24
    La expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi pusă în pericol.

    ART. 25
    (1) Persoana împotriva căreia s-a dispus o măsură prin ordinul de protecţie poate solicita revocarea ordinului sau înlocuirea măsurii dispuse.
    (2) Revocarea se poate dispune dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) agresorul a respectat interdicţiile sau obligaţiile impuse;
    b) agresorul a urmat consiliere psihologică, psihoterapie, tratament de dezintoxicare ori orice altă formă de consiliere sau terapie care a fost stabilită în sarcina sa ori care i-a fost recomandată sau a respectat măsurile de siguranţă, dacă asemenea măsuri s-au luat, potrivit legii;
    c) dacă există o evaluare a riscului de recidivă realizată potrivit competenţelor de către un serviciu de probaţiune, care indică un grad de risc suficient de scăzut şi faptul că agresorul nu mai prezintă un real pericol pentru victima violenţei sau pentru familia acesteia, astfel cum este definită potrivit prevederilor art. 1.

    (3) Cererea de revocare se soluţionează cu citarea părţilor şi a unităţii de poliţie care a pus în executare ordinul de protecţie a cărui revocare se solicită. Participarea procurorului este obligatorie.
    (4) Hotărârea prin care a fost revocat ordinul de protecţie se comunică, de îndată, unităţii de poliţie care l-a pus în executare.

    ART. 26
    Situaţiile reglementate de Legea nr. 217/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu intră sub incidenţa prezentei legi.

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale
    ART. 27
    Supravegherea respectării măsurilor de protecţie dispuse potrivit art. 5 alin. (1) şi art. 12 alin. (1), cu ajutorul unui dispozitiv electronic de supraveghere, se realizează în condiţii stabilite prin Legea nr. 146/2021, cu modificările ulterioare.

    ART. 28
    (1) Sumele necesare pentru implementarea şi aplicarea prezentei legi se alocă cu această destinaţie prin legi bugetare anuale.
    (2) Numărul de posturi repartizat Ministerului Afacerilor Interne se suplimentează cu numărul de posturi necesar Poliţiei Române pentru desfăşurarea activităţilor pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, respectiv pentru verificarea respectării măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu/ordinul de protecţie, în condiţiile legii, urmând ca prevederea acestora în statele de organizare să se realizeze etapizat, la propunerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.
    (3) Suplimentarea numărului de posturi prevăzută la alin. (2) se realizează prin hotărâre a Guvernului în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

    ART. 29
    Prelucrările de date cu caracter personal efectuate în temeiul prezentei legi se realizează cu respectarea prevederilor Legii nr. 363/2018 privind protecţia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autorităţile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale şi combaterii infracţiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative şi de siguranţă, precum şi privind libera circulaţie a acestor date, precum şi cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), după caz.

    ART. 30
    Prezenta lege intră în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 31
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta lege şi pot fi modificate prin hotărâre a Guvernului.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 28 februarie 2024.
    Nr. 26.
    ANEXA 1

    CERERE
    privind emiterea ordinului de protecţie provizoriu

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Subsemnatul/Subsemnata, ......................, cu domiciliul în │
│.................., judeţul ................, cu C.N.P. │
│.............................., angajat(ă) al/a │
│......................., tel. ....................., fax │
│...................., e-mail .............................., adresa│
│..................................... (Se va menţiona adresa │
│locului de muncă.), elev/student la .............................. │
│(Se vor menţiona denumirea şi adresa unităţii de învăţământ.) │
│în calitate de [ ] victimă [ ] tutore [ ] reprezentant legal al │
│numitului/numitei ..........................., cu domiciliul în │
│............................................., judeţul │
│..................., cu C.N.P. ..........................., angajat│
│(ă) al/a ................................., tel. │
│......................., fax .............................., e-mail│
│............................., adresa │
│.............................................. (Se va menţiona │
│adresa locului de muncă.), solicit emiterea unui ordin de protecţie│
│provizoriu faţă de numitul/numita │
│..................................................... (Se vor │
│menţiona toate datele agresorului pe care victima le cunoaşte.), │
│elev/student la ............................................. (Se │
│vor menţiona denumirea şi adresa unităţii de învăţământ.) │
│În fapt, la data de ........................, în timp ce mă aflam │
│............................................. (Se va menţiona locul│
│comiterii actului de violenţă.) numitul/numita │
│.............................................., │
│...................................................... │
│...................................................... │
│...................................................... │
│(Se va descrie actul de violenţă.) │
│Precizez că îl/o cunosc pe numitul/numita (agresor/agresoare) │
│....................................., întrucât │
│...................................................... │
│...................................................... │
│...................................................... │
│(Se va menţiona în ce relaţie se află cu agresorul.) │
│[ ] Precizez că nu îl/nu o cunosc pe agresor/agresoare. │
│Pentru dovedirea actului de violenţă │
│....................................................... │
│........................................................ │
│........................................................ │
│(Victima va menţiona probele pe care le indică.) │
│şi pun la dispoziţia poliţiştilor │
│...................................................................│
│......................................................... │
│......................................................... │
│(Se vor menţiona probele puse la dispoziţia poliţiştilor de către │
│victimă.) │
│Menţionez că numitul/numita ................................... │
│deţine arme, respectiv .............................., are/nu are │
│acces la arme prin natura activităţilor pe care le desfăşoară sau │
│din alte motive │
│......................................................... (Se vor │
│completa variantele în care se încadrează.) │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────┘


┌─────────────────────────────────────────────────────┐
│Anterior acestui act de violenţă numitul/numita a mai│
│săvârşit asupra mea: ............................... │
│.................................................. │
│.................................................. │
│(Se vor descrie actele de violenţă anterioare, se vor│
│menţiona inclusiv numerele de înregistrare ale │
│sesizărilor/plângerilor anterioare.) │
│Numitul/Numita (agresor) │
│................................ cunoaşte următoarele│
│date despre mine: │
│.................................................... │
│.................................................... │
│..................................................., │
│(Se vor menţiona datele de stare civilă sau de │
│contact pe care agresorul le cunoaşte despre │
│victimă.) │
│iar în lipsa unor măsuri de protecţie acesta va │
│săvârşi un alt act de violenţă asupra mea, întrucât: │
│.....................................................│
│.....................................................│
│.....................................................│
└─────────────────────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────────────────────┐
│Anterior acestei cereri au mai fost/nu au mai fost │
│emise ordine de protecţie/ordine de protecţie │
│provizorii faţă de numitul/numita │
│............................................ de către │
│................................... │
│......................................................│
│......................................................│
│(Se vor menţiona instituţiile care le-au emis şi orice│
│alte date privind numărul hotărârii sau numărul de │
│înregistrare.) │
└──────────────────────────────────────────────────────┘


┌──────────────────────────────────────────────────┐
│Având în vedere cele expuse mai sus, solicit │
│emiterea unui ordin de protecţie provizoriu │
│împotriva numitului/numitei │
│..............................., prin care solicit│
│să fie dispuse următoarele măsuri: │
│..................................................│
│..................................................│
└──────────────────────────────────────────────────┘


┌────────────────────────────────┬──┬──┐
│MĂSURI DE PROTECŢIE CARE POT FI │DA│NU│
│SOLICITATE │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│a) evacuarea temporară a │ │ │
│agresorului din locuinţa comună │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│b) reintegrarea victimei şi, │ │ │
│după caz, a membrilor familiei │ │ │
│acesteia în locuinţa comună │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│c) obligarea agresorului la │ │ │
│păstrarea unei distanţe minime │ │ │
│determinate faţă de: │ │ │
│- victimă │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│- membrii familiei acesteia (se │ │ │
│vor menţiona persoanele │ │ │
│respective la rubrica „Alte │ │ │
│precizări considerate │ │ │
│relevante“) │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│- reşedinţa │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│- locul de muncă │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│- unitatea de învăţământ a │ │ │
│persoanei protejate │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│d) interzicerea oricărui │ │ │
│contact, inclusiv telefonic, │ │ │
│prin corespondenţă sau în orice │ │ │
│alt mod, cu victima │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│e) obligarea agresorului de a │ │ │
│purta permanent un dispozitiv │ │ │
│electronic de supraveghere │ │ │
├────────────────────────────────┼──┼──┤
│f) obligarea agresorului de a │ │ │
│preda poliţiei armele, │ │ │
│componentele esenţiale şi │ │ │
│muniţiile deţinute, documentele │ │ │
│în care acestea sunt înscrise, │ │ │
│precum şi autorizaţia/ │ │ │
│autorizaţiile de procurare a │ │ │
│armelor emisă/emise pe numele │ │ │
│acestuia │ │ │
└────────────────────────────────┴──┴──┘


┌──────────────────────────────────────┐
│Alte precizări considerate relevante: │
└──────────────────────────────────────┘

    Data ...............................
    Semnătura .................................

    ANEXA 2

    CERERE
    privind emiterea ordinului de protecţie
    I. Date privind autoritatea sau organismul care formulează cererea (dacă este cazul)
    Denumirea:
    Adresa:
    Telefon:
    Fax:
    E-mail:
    Persoana desemnată cu formularea cererii:

    II. Date privind agresorul
    Numele şi prenumele:
    Adresa:
    Telefon:
    Fax:
    E-mail:

    III. Asistenţa juridică

┌───────────────────────────────────┬──┐
│Victima are un avocat? │Da│
│Dacă victima nu are avocat, i se va│/ │
│acorda asistenţă juridică din │Nu│
│oficiu. │ │
└───────────────────────────────────┴──┘


    IV. Date privind victima actelor de violenţă

┌───────────┬────────────────────────────┐
│Numele: │Prenumele: │
├───────────┼────────────────────────────┤
│Locul şi │ │
│data │Cetăţenia: │
│naşterii: │ │
├───────────┼────────────────────────────┤
│Sexul: F/M │ │
├───────────┼────────────────────────────┤
│Prenumele │Prenumele mamei: │
│tatălui: │ │
├───────────┼────────────────────────────┤
│Act de │ │
│identitate:│Seria ........ nr. │
│CI/BI/ │............................│
│paşaport │ │
├───────────┴────────────────────────────┤
│CNP │
├────────────────────────────────────────┤
│Adresa^1): Doreşte să rămână secretă? Da│
│/Nu │
├────────────────────────────────────────┤
│Telefon^2): Doreşte ca numărul să rămână│
│secret? Da/Nu │
└────────────────────────────────────────┘

    ^1) Dacă victima declară că doreşte să abandoneze domiciliul, nu este necesar să se indice noua adresă la care se mută, ci doar adresa unde locuieşte în prezent. Adresa indicată trebuie să fie una la care partea poate primi citaţiile şi celelalte acte de procedură.
    ^2) Poate fi indicat orice număr la care reclamantul are garanţia că va putea primi citaţiile şi celelalte acte de procedură.

    V. Reprezentantul legal al victimei (dacă este cazul)

┌──────────────────────┬───────────────┐
│Numele: │Prenumele: │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Locul şi data │Cetăţenia: │
│naşterii: │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Sexul: F/M │ │
├──────────────────────┼───────────────┤
│Prenumele tatălui: │Prenumele │
│ │mamei: │
├──────────────────────┴───────────────┤
│Adresa │
├──────────────────────────────────────┤
│Telefon │
└──────────────────────────────────────┘


    VI. Relaţia dintre victima actului de violenţă şi persoana împotriva căreia se solicită emiterea ordinului de protecţie (pârât)
    1. Victima a mai formulat anterior vreo cerere, plângere, reclamaţie şi altele asemenea împotriva aceleiaşi persoane?
    Da/Nu
    În caz afirmativ, se va indica numărul acestora.

    2. Ştiţi dacă pârâtul este parte în vreun proces cu privire la vreo infracţiune sau contravenţie?
    Da/Nu
    În caz afirmativ, indicaţi, dacă ştiţi, instanţa la care se află dosarul şi numărul acestuia.

    3. Există o legătură de rudenie sau de altă natură cu pârâtul?
    4. Situaţia familială - persoane care convieţuiesc în locuinţă

┌──────────────┬──────────┬────────────┐
│Numele şi │Data │Gradul de │
│prenumele │naşterii │rudenie │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │
├──────────────┼──────────┼────────────┤
│ │ │ │
└──────────────┴──────────┴────────────┘



    VII. Descrierea faptelor pentru care se solicită emiterea ordinului de protecţie
    1. Relatarea faptelor şi locul desfăşurării lor

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    2. Ce alte acte de violenţă s-au produs anterior împotriva persoanelor (victimă, membri ai familiei, minori sau alte persoane) sau asupra bunurilor?

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    3. A avut loc vreun act de violenţă în prezenţa minorilor?
    4. Există vreo situaţie de risc pentru minori?
    5. Pârâtul deţine arme, componentele esenţiale şi muniţii, autorizaţie/autorizaţii de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia sau are acces la arme prin natura muncii sale ori din alte motive?
    6. Există martori la faptele descrise?
    7. Ce alte probe pot susţine declaraţiile? (de exemplu, linii telefonice tăiate/rupte, telefoane mobile sparte, alte obiecte distruse, mesaje telefonice înregistrate, inclusiv SMS, scrisori, fotografii, documente şi altele asemenea)

┌──────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────┘


    8. Aţi beneficiat anterior de o hotărâre judecătorească privind emiterea unui ordin de protecţie? Da/Nu
    NOTĂ:
    Dacă la pct. 8 răspunsul a fost „Da“, menţionaţi hotărârile judecătoreşti privind emiterea ordinului de protecţie şi precizaţi, după caz, numărul hotărârilor şi durata valabilităţii ordinului de protecţie, după cum urmează:
    "Hotărârea judecătorească nr. ........ din data de .............., emisă de către ........................ (instanţa care a pronunţat hotărârea judecătorească), cu valabilitate ............... (durata de valabilitate a ordinului de protecţie). Ordinul de protecţie emis a fost respectat: Da/Nu."




    VIII. Asistenţa medicală a victimei
    1. Victima a suferit leziuni fizice sau a fost maltratată psihologic? Da/Nu
    2. A primit îngrijiri în vreun centru medical? Da/Nu
    3. Deţine înscrisuri privind examinarea medico-legală, medicală sau alte documente medicale? Da/Nu
    În caz afirmativ, acestea se vor anexa în copie.
    În caz negativ, se vor indica centrul medical şi data consultului medical.


    IX. Măsurile care se solicită a fi dispuse prin ordinul de protecţie

┌───────────────────────────────────┬──┐
│a) evacuarea temporară a pârâtului │Da│
│din locuinţa comună │/ │
│ │Nu│
├───────────────────────────────────┼──┤
│b) reintegrarea victimei şi, după │Da│
│caz, a membrilor familiei acesteia │/ │
│în locuinţa comună │Nu│
├───────────────────────────────────┼──┤
│c.1) obligarea agresorului la │Da│
│păstrarea unei distanţe minime │/ │
│determinate faţă de victimă │Nu│
├───────────────────────────────────┼──┤
│c.2) obligarea agresorului la │ │
│păstrarea unei distanţe minime │Da│
│determinate faţă de membrii │/ │
│familiei victimei │Nu│
│În caz afirmativ, se vor menţiona │ │
│numele acestora. │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│c.3) obligarea agresorului la │ │
│păstrarea unei distanţe minime │ │
│determinate faţă de reşedinţa, │Da│
│locul de muncă sau unitatea de │/ │
│învăţământ a persoanei protejate │Nu│
│În caz afirmativ, se vor menţiona │ │
│datele de identificare a acestor │ │
│locuri. │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│d) interdicţia pentru agresor de a │ │
│se deplasa în anumite localităţi │ │
│sau zone determinate pe care │Da│
│persoana protejată le frecventează │/ │
│ori le vizitează periodic │Nu│
│În caz afirmativ, se vor identifica│ │
│aceste localităţi şi zone. │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│e) obligarea agresorului de a purta│Da│
│permanent un dispozitiv electronic │/ │
│de supraveghere │Nu│
├───────────────────────────────────┼──┤
│f) interzicerea oricărui contact, │Da│
│inclusiv telefonic, prin │/ │
│corespondenţă sau în orice alt mod,│Nu│
│cu victima │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│g) obligarea agresorului de a preda│ │
│poliţiei armele, componentele │ │
│esenţiale şi muniţiile deţinute, │Da│
│documentele în care acestea sunt │/ │
│înscrise, precum şi autorizaţia/ │Nu│
│autorizaţiile de procurare a │ │
│armelor emisă/emise pe numele │ │
│acestuia │ │
└───────────────────────────────────┴──┘


    X. Alte precizări considerate relevante
    .............................................

    Data
    .................................
    Semnătura
    .................................
    Domnului preşedinte al Judecătoriei ...................................

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016