Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 242 din 20 iulie 2023  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 242 din 20 iulie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 673 din 21 iulie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Legea nr. 4/2021 privind protecţia drepturilor persoanelor diagnosticate sau suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 8 ianuarie 2021, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) În scop clinic, inclusiv pentru facilitarea consulturilor interdisciplinare şi a cercetării în domeniul alergologie şi imunologie clinică, se înfiinţează şi organizează, prin ordin al ministrului sănătăţii, în format electronic, Registrul naţional de evidenţă şi urmărire a afecţiunilor alergice şi imunologice.
    (2) Înregistrările în registrul prevăzut la alin. (1) se fac de către medicii specialişti cu ocazia efectuării consultului medical, punerii diagnosticului, obţinerii rezultatelor analizelor sau testelor recomandate, emiterea unor prescripţii ori recomandări medicale, precum şi ori de câte ori constată ulterior modificarea datelor iniţiale.
    (3) Prin ordinul ministrului sănătăţii de înfiinţare, organizare şi funcţionare a Registrului naţional de evidenţă şi urmărire a afecţiunilor alergice şi imunologice se prevăd bolile pentru care înregistrarea este obligatorie, precum şi datele şi informaţiile cu caracter medical ce fac obiectul înregistrării."

    2. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Unităţile de învăţământ preuniversitar prevăzute la art. 6 lit. a) au obligaţia ca, pentru copiii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist, să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris copilul, sau posibilitatea pentru familie, părinţi, tutore ori reprezentantul legal de a aduce în respectivele unităţi alimentele necesare hrănirii copiilor, în recipiente separate, servite individual. Instituţiile care au posibilitatea de pregătire a porţiilor individuale de hrană se asigură de faptul că mesele nu conţin ingredientele interzis a fi consumate, cuprinse în cadrul fişei cu alimente alergene a fiecărui copil, înmânată de familia/părinţii/tutorele/reprezentantul legal al copilului. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea familiei/părinţilor/tutorelui/reprezentantului legal de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii copilului în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestora în vreun fel.
    (2) Unităţile de învăţământ superior prevăzute la art. 6 lit. b) au obligaţia ca, pentru studenţii diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi pentru cei care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist, să asigure, după caz, toate mesele, conform programului la care este înscris studentul, sau posibilitatea pentru acesta de a aduce în respectivele instituţii alimentele necesare hrănirii, în recipiente separate, servite individual. Instituţiile care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puţin un preparat care nu conţine ingredientele interzis a fi consumate, cuprinse în cadrul fişei cu alimente alergene a fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea studentului de a introduce în incinta lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestuia în vreun fel.
    (3) Unităţile spitaliceşti prevăzute la art. 6 lit. c) asigură pacienţilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice şi celor care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice toate mesele la care au dreptul pe perioada spitalizării, precum şi tratamentul medicamentos specific, care trebuie să nu conţină ingredientele interzis a fi consumate, potrivit fişei cu alimente alergene a fiecăruia. Porţiile de mâncare sunt pregătite în recipiente separate, cu ustensile separate şi din alimente care nu conţin ingredientele interzise prin fişa de alergeni pentru fiecare pacient. Pentru realizarea în cele mai bune condiţii a acestor acţiuni, unităţile spitaliceşti primesc instrucţiuni din partea direcţiei de sănătate publică şi, la cerere, pot beneficia de informare şi sprijin din partea asociaţiilor şi societăţilor cu expertiză în domeniu.
    (4) Unităţile de cazare prevăzute la art. 6 lit. e) şi unităţile de alimentaţie publică care oferă servicii de masă preşcolarilor, şcolarilor sau studenţilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau celor care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice, dovedite prin adeverinţă medicală emisă de medicul specialist, asigură toate mesele, conform programului, garantând hrana cu alimente care să nu conţină ingredientele interzise prin fişa medicală cu alergeni a fiecărei persoane. În măsura în care acest lucru nu este posibil, unităţile respective permit aducerea şi servirea în incinta lor a porţiilor de hrană specifice. Aceste obligaţii sunt condiţionate de informarea, în prealabil, cu privire la persoanele diagnosticate sau care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli sau afecţiuni alergice.
    (5) Unităţile spitaliceşti de stat sau private prevăzute la art. 6 lit. c) şi cabinetele individuale de medicină de stat şi private, inclusiv cabinetele de medicină dentară de stat şi private, prevăzute la art. 6 lit. d), au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare sau un alt preparat de adrenalină injectabilă, încadrate în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj."

    3. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice le sunt decontate analizele şi testele specifice necesare diagnosticării. Analizele şi testele specifice minimale necesare diagnosticării se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    (2) În baza recomandării Comisiei de alergologie şi imunologie clinică a Ministerului Sănătăţii, setul de analize şi teste specifice prevăzute la alin. (1) se completează prin normele de aplicare a contractului-cadru prevăzut de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Decontarea prevăzută la alin. (1) şi (2) se realizează potrivit reglementărilor contractului-cadru şi ale normelor sale de aplicare prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    4. La articolul 10, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Persoanele care prezintă risc de şoc anafilactic beneficiază, anual şi în mod gratuit, de două doze de adrenalină pentru autoinjectare, în baza documentului medical eliberat de medicul specialist.
    .................................................................................................
    (3) În fiecare dintre instituţiile şi unităţile prevăzute la art. 6 lit. a), b) şi e) se impune existenţa a cel puţin unei doze de adrenalină pentru autoinjectare sau a altui preparat de adrenalină injectabilă, încadrate în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 11
    (1) În vederea organizării unor reţele medicale interdisciplinare necesare diagnosticării şi tratării persoanelor cu boli şi afecţiuni alergice şi imunologice, prin ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de criteriile stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi, după caz, se va desemna o unitate medicală, publică sau privată, din centrele universitare care au facultăţi de medicină, ca centru regional de alergologie şi imunologie, sau se înfiinţează, potrivit art. 172 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, un astfel de centru în cadrul unor unităţi medicale publice din centrele universitare care au facultăţi de medicină.
    (2) Criteriile în baza cărora o unitate medicală poate fi desemnată, respectiv aprobată, pentru înfiinţarea şi organizarea unui centru regional de alergologie şi imunologie sunt:
    a) teritoriale;
    b) specialitate şi competenţă;
    c) organizare şi dotare;
    d) specialitatea şi gradele profesionale ale personalului medical.
    (3) Modalitatea de organizare şi de funcţionare a reţelelor interdisciplinare regionale prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
    (4) În afara activităţilor medicale desfăşurate în cadrul reţelei medicale interdisciplinare din raza lor de competenţă, centrele regionale de alergologie şi imunologie pot desfăşura şi următoarele activităţi:
    a) elaborează protocoale operaţionale de practică medicală pentru bolile alergice şi imunologice severe sau dificil de controlat;
    b) la solicitarea unităţilor medicale, coordonează metodologic, inclusiv prin elaborarea unor protocoale operaţionale de practică medicală specifică unităţii medicale respective, activitatea de asistenţă medicală pentru pacienţii cu boli şi afecţiuni alergice şi imunologice;
    c) colaborează cu alte unităţi medicale din reţeaua medicală în vederea diagnosticării, tratării şi monitorizării pacienţilor cu boli şi afecţiuni alergice;
    d) cercetare fundamentală, aplicativă şi clinică în domeniul alergologie şi imunologie;
    e) sănătate publică şi prevenţie;
    f) pregătirea studenţilor şi a rezidenţilor din specialitatea «Alergologie şi imunologie clinică», precum şi a modulelor de specializare în alergologie şi imunologie clinică a specialităţilor conexe;
    g) organizarea periodică de cursuri pentru asigurarea educaţiei medicale continue a medicilor, farmaciştilor, precum şi a asistenţilor medicali ori a altor profesionişti din sistemul de sănătate în domeniul alergologiei şi imunologiei.
    (5) Finanţarea centrelor regionale de alergologie şi imunologie se asigură, după caz, din venituri proprii obţinute din realizarea activităţilor prevăzute la alin. (4), de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii, în cazul participării lor la programele naţionale de sănătate, precum şi prin decontarea serviciilor medicale furnizate asiguraţilor, inclusiv prin intermediul reţelelor interdisciplinare, de către sistemul de asigurări sociale de sănătate.
    (6) Decontarea serviciilor medicale de către casele de asigurări de sănătate, pentru centrele regionale de alergologie şi imunologie care au încheiat un contract cu o casă de asigurări de sănătate, se face potrivit prevederilor contractului-cadru şi ale normelor sale de aplicare prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau a altui preparat de adrenalină injectabilă ori existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare sau a altui preparat de adrenalină injectabilă expirat, în una dintre instituţiile şi unităţile prevăzute la art. 6, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 20.000 lei."

    7. După articolul 13 se introduce un nou articol, art. 13^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 13^1
    Contravenţiilor prevăzute la art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare."

    8. La articolul 14, alineatul (3) se abrogă.


    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 20 iulie 2023.
    Nr. 242.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016