Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 24 din 9 ianuarie 2019  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind evaluarea funcţionarilor publici pentru anul 2018    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 24 din 9 ianuarie 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind evaluarea funcţionarilor publici pentru anul 2018

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 36 din 14 ianuarie 2019
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Funcţiile publice sunt prevăzute în anexa nr. 1."

    2. La articolul 20, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Comisia de evaluare, prevăzută la alin. (4), este formată din 5 membri, numiţi pentru un mandat de 3 ani. Îndeplinirea atribuţiilor comisiei de evaluare se realizează cu respectarea principiilor independenţei, integrităţii, obiectivităţii şi imparţialităţii în luarea deciziilor."

    3. După articolul 20 se introduc zece noi articole, articolele 20^1-20^10, cu următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    (1) Evaluarea prevăzută la art. 20 alin. (1) se realizează în scopul aprecierii performanţelor obţinute, prin raportarea rezultatelor obţinute în mod efectiv la obiectivele operaţionale stabilite, pentru înalţii funcţionari publici care au desfăşurat efectiv activitate minimum 6 luni în anul calendaristic pentru care se realizează evaluarea. Perioada evaluată este 1 ianuarie-31 decembrie a fiecărui an, iar perioada de evaluare este 1 ianuarie-31 martie a anului următor perioadei evaluate.
    (2) Evaluarea generală prevăzută la art. 20 alin. (2) se realizează prin raportarea rezultatelor obţinute în ultimii 2 ani şi a criteriilor de performanţă la obiectivele strategice stabilite. Perioada evaluată este de 2 ani, începând cu data de 1 ianuarie a primului an de activitate şi până la data de 31 decembrie a anului următor, iar perioada de evaluare este 1 ianuarie- 31 martie din anul următor perioadei evaluate.
    (3) În anul în care se face evaluarea generală, evaluarea performanţelor profesionale individuale face parte din aceasta.
    (4) Evaluarea anuală prevăzută la art. 20 alin. (1) şi evaluarea generală prevăzută la art. 20 alin. (2) se realizează şi pentru funcţionarii publici care exercită cu caracter temporar o funcţie publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici.
    ART. 20^2
    (1) Evaluarea performanţelor profesionale individuale şi evaluarea generală prevăzute la art. 20 alin. (1) şi (2) se realizează pe baza următoarelor documente:
    a) raportul de activitate întocmit de înaltul funcţionar public;
    b) referatul de evaluare întocmit de prim-ministru pentru înalţii funcţionari publici care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. a), de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii se află funcţia publică pentru înalţii funcţionari publici care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. b) şi d), de către ministrul afacerilor interne pentru înalţii funcţionari publici care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. c) şi e), respectiv de către secretarul general al Guvernului pentru înalţii funcţionari publici care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. f);
    c) fişa postului înaltului funcţionar public evaluat;
    d) documentele prin care se stabilesc obiectivele pentru perioada pentru care se face evaluarea şi indicatorii de performanţă.
    (2) Competenţa de întocmire a referatului de evaluare prevăzut la alin. (1) lit. b) poate fi delegată prin act administrativ către secretarul de stat care coordonează activitatea înaltului funcţionar public, cu precizarea condiţiilor şi limitelor delegării.
    ART. 20^3
    (1) Obiectivele pentru perioada pentru care se face evaluarea sunt obiective strategice şi obiective operaţionale.
    (2) Obiectivele prevăzute la alin. (1) se stabilesc la începutul perioadei pentru care se face evaluarea de către:
    a) prim-ministru, pentru funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. a);
    b) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii se află funcţia publică, pentru funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. b) şi d);
    c) ministrul afacerilor interne, pentru funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. c) şi e);
    d) secretarul general al Guvernului, pentru funcţiile publice prevăzute la art. 12 lit. f).
    (3) Competenţa de stabilire a obiectivelor pentru perioada pentru care se face evaluarea poate fi delegată prin act administrativ către secretarul de stat care coordonează activitatea înaltului funcţionar public, cu precizarea condiţiilor şi limitelor delegării.
    (4) Obiectivele se consemnează într-un document datat şi semnat de persoana care are competenţa de a stabili obiectivele potrivit alin. (2), respectiv alin. (3) şi de înaltul funcţionar public.
    (5) Obiectivele operaţionale, împreună cu termenele de realizare şi indicatorii de performanţă corespunzători, se stabilesc pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie a anului pentru care se face evaluarea.
    (6) Obiectivele strategice, împreună cu termenele de realizare şi indicatorii de performanţă corespunzători, se stabilesc pentru o perioadă de 2 ani, respectiv de la data de 1 ianuarie a primului an şi până la data de 31 decembrie a anului următor.
    (7) Obiectivele operaţionale şi obiectivele strategice, precum şi termenele de realizare şi indicatorii de performanţă corespunzători pot fi revizuiţi trimestrial sau ori de câte ori intervin modificări în activitatea sau structura organizatorică a autorităţii ori instituţiei publice. În acest caz, prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
    (8) Indicatorii de performanţă prevăzuţi la alin. (5) şi (6) se stabilesc pentru fiecare obiectiv în conformitate cu nivelul atribuţiilor, prin raportare la cerinţele privind cantitatea şi calitatea muncii prestate.
    ART. 20^4
    (1) Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale înalţilor funcţionari publici, prevăzută la art. 20 alin. (1), se face cu parcurgerea următoarelor etape:
    a) analizarea documentelor prevăzute la art. 20^2 alin. (1) de către fiecare membru al Comisiei de evaluare;
    b) aprecierea îndeplinirii fiecărui obiectiv operaţional de către fiecare membru al Comisiei de evaluare cu note de la 1 la 5, nota exprimând gradul de îndeplinire a obiectivului respectiv, în raport cu termenele de realizare şi cu indicatorii de performanţă.
    (2) În cadrul etapei de analizare a documentelor, prevăzută la alin. (1) lit. a), Comisia de evaluare poate solicita completarea raportului de activitate sau/şi a referatului de evaluare, în măsura în care consideră că sunt incomplete sau conţin date eronate, stabilind şi un termen pentru transmiterea raportului de activitate sau/şi a referatului de evaluare modificat(e).
    (3) Nota acordată pentru îndeplinirea obiectivelor operaţionale reprezintă media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv, inclusiv a obiectivelor operaţionale revizuite, dacă s-a impus revizuirea acestora pe parcursul perioadei evaluate.
    (4) Nota finală a evaluării performanţelor profesionale individuale este media aritmetică a notelor acordate pentru obiectivele operaţionale potrivit alin. (1) lit. b).
    (5) Semnificaţia notelor prevăzute la alin. (1) lit. b) este următoarea: nota 1 - nivel minim şi nota 5 - nivel maxim.
    ART. 20^5
    (1) Evaluarea generală a înalţilor funcţionari publici, prevăzută la art. 20 alin. (2), are următoarele componente:
    a) evaluarea performanţelor profesionale individuale pentru ultimul an din perioada evaluată, realizată potrivit dispoziţiilor art. 20^4;
    b) evaluarea gradului de îndeplinire a obiectivelor strategice pentru ultimii 2 ani din perioada evaluată.
    (2) Evaluarea gradului de îndeplinire a obiectivelor strategice se realizează astfel:
    a) îndeplinirea fiecărui obiectiv strategic se apreciază de către fiecare membru al Comisiei de evaluare cu note de la 1 la 5, nota exprimând gradul de îndeplinire a obiectivului strategic respectiv, în raport cu termenele de realizare şi indicatorii de performanţă;
    b) îndeplinirea fiecărui criteriu de performanţă se notează de către fiecare membru al Comisiei de evaluare de la 1 la 5, nota exprimând aprecierea îndeplinirii criteriului de performanţă în realizarea obiectivelor strategice stabilite.
    (3) Criteriile de performanţă pentru evaluarea îndeplinirii obiectivelor strategice ale înalţilor funcţionari publici sunt prevăzute la pct. I din anexa nr. 2.
    (4) Pentru a obţine nota acordată pentru îndeplinirea obiectivelor se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv strategic.
    (5) Pentru a obţine nota acordată pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă se face media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui criteriu.
    (6) Nota finală a evaluării obiectivelor strategice este media aritmetică a notelor obţinute prin aplicarea prevederilor alin. (4) şi (5).
    (7) Nota finală a evaluării generale este media aritmetică a notelor obţinute prin aplicarea prevederilor alin. (1) lit. a) şi alin. (6).
    (8) Semnificaţia notelor prevăzute la alin. (2) este următoarea: nota 1 - nivel minim şi nota 5 - nivel maxim.
    ART. 20^6
    (1) În mod excepţional, evaluarea prevăzută la art. 20 alin. (1) şi (2) se poate face şi în cursul perioadei evaluate, caz în care reprezintă evaluare parţială, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 20^2-20^5, în următoarele cazuri:
    a) atunci când pe parcursul perioadei evaluate, raportul de serviciu al înaltului funcţionar public evaluat încetează, se suspendă sau se modifică, în condiţiile legii. În aceste situaţii, înaltul funcţionar public va fi evaluat pentru perioada de până la încetarea, suspendarea sau modificarea raporturilor de serviciu, după caz;
    b) la expirarea perioadei pentru care un funcţionar public a exercitat cu caracter temporar o funcţie publică din categoria înalţilor funcţionari publici;
    c) atunci când pe parcursul perioadei evaluate, raportul juridic în baza căruia este exercitată funcţia de către persoanele care au competenţa de întocmire a referatului de evaluare potrivit art. 20^2 alin. (1) lit. b) încetează, se suspendă sau se modifică, în condiţiile legii. În aceste situaţii, referatul de evaluare se întocmeşte în termen de 10 zile lucrătoare de la data încetării, suspendării sau modificării, după caz.
    (2) Pe baza documentelor transmise, Comisia de evaluare realizează evaluarea parţială a performanţelor profesionale ale înaltului funcţionar public. Nota finală a evaluării parţiale, respectiv nota finală a evaluării obiectivelor strategice este media aritmetică a notelor finale acordate pentru evaluarea parţială. Calificativul acordat la evaluarea parţială se va lua în considerare la evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale, respectiv la evaluarea generală, prevăzute la art. 20 alin. (1), respectiv alin. (2).
    ART. 20^7
    Calificativul final al evaluării se stabileşte pe baza notei finale, după cum urmează:
    a) între 1,00 şi 2,00 - nesatisfăcător;
    b) între 2,01 şi 3,50 - satisfăcător;
    c) între 3,51 şi 4,50 - bine;
    d) între 4,51 şi 5,00 - foarte bine.
    ART. 20^8
    (1) În situaţia în care există diferenţe între informaţiile cuprinse în raportul de activitate al înaltului funcţionar public şi referatul de evaluare, este obligatorie organizarea unui interviu cu înaltul funcţionar public, care are rolul de a furniza informaţiile necesare finalizării evaluării.
    (2) Interviul prevăzut la alin. (1) se desfăşoară anterior completării raportului de evaluare de către Comisia de evaluare.
    (3) Înaltul funcţionar public este convocat în faţa Comisiei de evaluare prin adresă transmisă de preşedintele Comisiei de evaluare, prin intermediul secretariatului acesteia, la sediul autorităţii sau instituţiei publice unde îşi desfăşoară activitatea, cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru interviu. La adresa de convocare se anexează o copie a documentelor prevăzute la art. 20^2 alin. (1).
    (4) Interviul poate fi reprogramat, la cererea motivată a înaltului funcţionar public, cu aprobarea preşedintelui Comisiei de evaluare. Convocarea în faţa Comisiei de evaluare la o dată ulterioară stabilită de către aceasta se face cu respectarea prevederilor alin. (3).
    (5) În situaţia neprezentării la interviu a înaltului funcţionar public, convocat în condiţiile alin. (3) şi, după caz, ale alin. (4), la evaluare sunt luate în considerare consemnările din referatul de evaluare.
    (6) Întrebările şi răspunsurile la interviu se consemnează de către secretariatul Comisiei de evaluare într-o anexă la procesul-verbal de şedinţă, semnată de înaltul funcţionar public intervievat, de membrii Comisiei de evaluare şi de secretariatul acesteia.
    ART. 20^9
    Fiecare evaluare realizată de Comisia de evaluare se consemnează în raportul de evaluare a înaltului funcţionar public, încheiat în două exemplare originale. În termen de 15 zile de la finalizare, un exemplar se arhivează la secretariatul Comisiei de evaluare şi un exemplar se comunică
    autorităţii sau instituţiei publice unde este încadrat înaltul funcţionar public, pentru a fi depus la dosarul profesional, iar o copie a raportului de evaluare certificată pentru conformitate cu originalul de către secretariatul Comisiei de evaluare se transmite persoanei care are competenţa numirii în funcţia publică a acestuia, spre informare şi pentru a asigura, atunci când este cazul, aplicarea prevederilor art. 99 alin. (1) lit. d). În termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la primire, autoritatea sau instituţia publică unde este încadrat înaltul funcţionar public îi transmite acestuia o copie a raportului de evaluare, certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana cu atribuţii privind evidenţa personalului din cadrul compartimentului de resurse umane.
    ART. 20^10
    (1) Înaltul funcţionar public nemulţumit de rezultatele obţinute la evaluarea performanţelor profesionale individuale, respectiv la evaluarea generală, prevăzute la art. 20 alin. (1) şi (2), se poate adresa Comisiei de evaluare, care va răspunde contestaţiei în termen de 15 zile de la depunerea acesteia.
    (2) Înaltul funcţionar public nemulţumit de rezultatele obţinute în urma deciziei Comisiei de evaluare, potrivit alin. (1), se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente, în condiţiile legii."

    4. La articolul 60, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pe parcursul perioadei de stagiu, funcţionarul public debutant are un îndrumător, funcţionar public definitiv desemnat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, de regulă, din cadrul compartimentului în cadrul căruia urmează să îşi desfăşoare activitatea, cu atribuţii în stabilirea programului de desfăşurare a perioadei de stagiu şi în coordonarea activităţii funcţionarului public debutant pe parcursul acestei perioade."

    5. După articolul 60 se introduc patru noi articole, articolele 60^1-60^4, cu următorul cuprins:
    "ART. 60^1
    (1) Evaluarea activităţii funcţionarului public debutant reprezintă aprecierea obiectivă a nivelului cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice dobândite, necesare îndeplinirii atribuţiilor aferente unei funcţii publice, a cunoaşterii specificului activităţii autorităţii sau instituţiei publice şi a exigenţelor administraţiei publice, pe baza criteriilor de evaluare prevăzute de lege.
    (2) Evaluarea activităţii funcţionarului public debutant se face în termen de 5 zile lucrătoare de la terminarea perioadei de stagiu, de regulă, de către conducătorul compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea, denumit în continuare evaluator. Evaluatorul nu poate avea şi calitatea de îndrumător. În mod excepţional, în cazul autorităţilor sau instituţiilor publice a căror structură nu este detaliată pe compartimente ori în cadrul cărora nu există un funcţionar public de conducere care să coordoneze compartimentul, evaluator este:
    a) un funcţionar public de conducere, desemnat de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice;
    b) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, dacă nu există un funcţionar public de conducere care să fie desemnat potrivit lit. a).
    (3) În cazul modificării raporturilor de serviciu prin mutare în cadrul altui compartiment ori al altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii sau instituţiei publice ori în cazul suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public debutant, evaluatorul are obligaţia de a întocmi raportul de evaluare pentru perioada de stagiu parcursă de funcţionarul public debutant până în acel moment, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor art. 60^2 alin. (1). În acest caz, evaluarea este parţială şi va fi luată în considerare la evaluarea funcţionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.
    (4) În cazul modificării, suspendării sau încetării raportului de serviciu al evaluatorului, acesta are obligaţia de a întocmi raportul de evaluare pentru perioada de stagiu parcursă de funcţionarul public debutant până în acel moment, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 60^2 alin. (1). În acest caz, evaluarea este parţială şi va fi luată în considerare la evaluarea funcţionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.
    ART. 60^2
    (1) Evaluarea activităţii funcţionarului public debutant se face de către evaluator pe baza:
    a) raportului de stagiu întocmit de funcţionarul public debutant;
    b) referatului întocmit de îndrumător;
    c) analizei gradului şi modului de aplicare a fiecărui criteriu de evaluare în exercitarea atribuţiilor de serviciu de către funcţionarul public debutant;
    d) interviului cu funcţionarul public debutant.
    (2) Cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de terminarea perioadei de stagiu, funcţionarul public debutant întocmeşte un document denumit raport de stagiu, pe care îl înaintează evaluatorului şi care cuprinde descrierea activităţii desfăşurate pe parcursul acestei perioade, prin prezentarea atribuţiilor, a modalităţilor de îndeplinire a acestora, precum şi a eventualelor dificultăţi întâmpinate.
    (3) Cu cel mult 5 zile lucrătoare înainte de terminarea perioadei de stagiu, îndrumătorul întocmeşte un document denumit referat, pe care îl înaintează evaluatorului şi care cuprinde următoarele elemente:
    a) descrierea activităţii desfăşurate de funcţionarul public debutant;
    b) aptitudinile pe care le-a dovedit funcţionarul public debutant în modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;
    c) conduita funcţionarului public debutant în timpul serviciului;
    d) concluzii privind desfăşurarea perioadei de stagiu şi recomandări privind definitivarea acesteia.
    (4) În cazul modificării, suspendării sau încetării raportului de serviciu ori în situaţia aplicării unei sancţiuni disciplinare îndrumătorului, acesta întocmeşte referatul prevăzut la alin. (3) pentru perioada de stagiu parcursă de funcţionarul public debutant până în acel moment, iar conducătorul autorităţii sau instituţiei publice numeşte un alt funcţionar public definitiv, în calitate de îndrumător, pentru perioada de stagiu rămasă neefectuată. Referatul astfel întocmit se înaintează evaluatorului şi este avut în vedere la evaluarea funcţionarului public debutant la terminarea perioadei de stagiu.
    (5) Criteriile de evaluare a activităţii funcţionarului public debutant sunt prevăzute la pct. II din anexa nr. 2.
    (6) Interviul reprezintă un schimb de informaţii care are loc între evaluator şi funcţionarul public debutant, anterior finalizării raportului de evaluare, în cadrul căruia:
    a) se aduc la cunoştinţa funcţionarului public debutant evaluat consemnările făcute de evaluator în raportul de evaluare;
    b) se semnează şi se datează raportul de evaluare de către evaluator şi de către funcţionarul public debutant evaluat.
    ART. 60^3
    (1) Pentru completarea raportului de evaluare a perioadei de stagiu, evaluatorul efectuează următoarele:
    a) analizează raportul de stagiu completat de către funcţionarul public debutant şi referatul întocmit de către îndrumător;
    b) notează îndeplinirea criteriilor de evaluare în funcţie de gradul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu;
    c) stabileşte calificativul de evaluare;
    d) formulează propuneri cu privire la numirea într-o funcţie publică definitivă sau la eliberarea din funcţia publică.
    (2) Nota exprimă aprecierea îndeplinirii fiecărui criteriu de evaluare în realizarea atribuţiilor de serviciu. Notarea criteriilor de evaluare şi stabilirea calificativului de evaluare se fac astfel:
    a) fiecare criteriu de evaluare se notează de la 1 la 5, nota 1 fiind cea mai mică, iar nota 5 fiind cea mai mare;
    b) se face media aritmetică a notelor acordate pentru fiecare criteriu de evaluare şi se obţine o notă finală;
    c) calificativul de evaluare se acordă în funcţie de nota finală obţinută, după cum urmează: între 1,00 şi 3,00 se acordă calificativul necorespunzător, iar între 3,01 şi 5,00 se acordă calificativul corespunzător.
    (3) Semnificaţia calificativelor de evaluare este următoarea:
    a) necorespunzător - funcţionarul public debutant nu a făcut dovada că deţine cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice necesare exercitării funcţiei publice;
    b) corespunzător - funcţionarul public debutant a făcut dovada că deţine cunoştinţele teoretice şi deprinderile practice necesare exercitării funcţiei publice.
    (4) Evaluatorul formulează în raportul de evaluare a perioadei de stagiu, după caz:
    a) propunerea privind numirea funcţionarului public debutant într-o funcţie publică definitivă, în situaţia în care calificativul de evaluare este corespunzător;
    b) propunerea de eliberare din funcţie, în condiţiile legii, în situaţia în care funcţionarul public debutant a obţinut calificativul necorespunzător.
    (5) Raportul de evaluare a perioadei de stagiu se aduce la cunoştinţa funcţionarului public debutant în cadrul interviului prevăzut la art. 60^2 alin. (6).
    (6) În cazul în care între funcţionarul public debutant şi evaluator există diferenţe de opinie asupra conţinutului raportului de evaluare se procedează astfel:
    a) în situaţia în care se ajunge la un punct de vedere comun, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare;
    b) în situaţia în care nu se ajunge la un punct de vedere comun, funcţionarul public debutant consemnează comentariile sale în raportul de evaluare, în secţiunea dedicată.
    (7) În situaţia în care funcţionarul public debutant evaluat refuză să semneze raportul de evaluare, acest aspect se consemnează într-un proces-verbal întocmit de către evaluator şi semnat de către acesta şi un martor. Refuzul funcţionarului public debutant de a semna raportul de evaluare nu împiedică producerea efectelor juridice ale acestuia.
    (8) La finalizarea evaluării, o copie a raportului de evaluare se comunică funcţionarului public debutant.
    ART. 60^4
    (1) Funcţionarul public debutant nemulţumit de evaluarea comunicată potrivit art. 60^3 alin. (8) o poate contesta, în cadrul procedurii de evaluare, în termen de 5 zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă, la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice.
    (2) Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice soluţionează contestaţia pe baza raportului de evaluare a perioadei de stagiu, a referatului întocmit de îndrumător şi a raportului de stagiu redactat de funcţionarul public debutant, în termen de 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiei.
    (3) Pe baza documentelor prevăzute la alin. (2), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice respinge motivat contestaţia sau o admite, caz în care modifică raportul de evaluare în mod corespunzător. Rezultatul contestaţiei se comunică funcţionarului public debutant în termen de 5 zile lucrătoare de la soluţionarea acesteia.
    (4) La expirarea termenului prevăzut la alin. (1), în condiţiile în care funcţionarul public debutant nu a contestat rezultatul evaluării, respectiv la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), raportul de evaluare se comunică compartimentului de resurse umane pentru a fi depus la dosarul profesional, precum şi pentru a asigura aplicarea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a dispoziţiilor art. 62^13 alin. (1) lit. b) şi alin. (2). O copie a raportului de evaluare, certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana cu atribuţii privind evidenţa personalului din cadrul compartimentului de resurse umane, se comunică funcţionarului public debutant.
    (5) Numai funcţionarul public debutant nemulţumit de rezultatul evaluării activităţii sale, pe care l-a contestat în condiţiile alin. (1), se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii."

    6. După articolul 62 se introduce o nouă secţiune, secţiunea a 3^1-a „Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici“, cuprinzând articolele 62^1-62^13, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 3^1-a
    Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici
    ART. 62^1
    Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici reprezintă aprecierea obiectivă a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, prin compararea gradului şi a modului de îndeplinire a obiectivelor individuale şi a criteriilor de performanţă stabilite cu rezultatele obţinute în mod efectiv de către funcţionarul public pe parcursul unui an calendaristic şi urmăreşte:
    a) corelarea obiectivă dintre activitatea funcţionarului public şi cerinţele funcţiei publice, prin raportare la nivelul funcţiei publice deţinute;
    b) asigurarea unui sistem motivaţional, astfel încât să fie determinată creşterea performanţelor profesionale individuale;
    c) identificarea necesităţilor de instruire a funcţionarilor publici, pentru îmbunătăţirea rezultatelor activităţii desfăşurate în scopul îndeplinirii obiectivelor stabilite.
    ART. 62^2
    (1) Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici are următoarele componente:
    a) evaluarea gradului şi modului de atingere a obiectivelor individuale;
    b) evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanţă.
    (2) Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarului public se consemnează în raportul de evaluare întocmit de către persoana care coordonează activitatea respectivului funcţionar public şi se contrasemnează de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice sau, după caz, de către persoana care coordonează activitatea evaluatorului în condiţiile prezentei legi. În realizarea activităţilor specifice, evaluatorul şi contrasemnatarul au obligaţia asigurării respectării întocmai a normei generale de conduită profesională privind obiectivitatea în evaluare, precum şi a respectării regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictului de interese.
    ART. 62^3
    (1) În înţelesul prezentei legi, are calitatea de evaluator:
    a) funcţionarul public de conducere pentru funcţionarul public de execuţie din subordine, respectiv funcţionarul public de conducere ierarhic superior potrivit structurii organizatorice a autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţionarul public de conducere;
    b) înaltul funcţionar public, pentru funcţionarii publici de conducere din subordinea directă sau pentru funcţionarii publici de execuţie, atunci când aceştia îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor compartimente din subordinea directă, care nu sunt coordonate de un funcţionar public de conducere;
    c) persoana care ocupă funcţia de conducere imediat inferioară celei de conducător al autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţionarii publici aflaţi în coordonarea ori în subordinea directă;
    d) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţionarii publici aflaţi în subordinea directă, precum şi pentru funcţionarii publici care au calitatea de conducători ai autorităţilor ori instituţiilor publice aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea acesteia, precum şi pentru adjuncţii acestora;
    e) primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, pentru secretarul unităţii administrativ-teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor, pe baza propunerii consiliului local, respectiv a consiliului judeţean;
    f) persoana care are competenţa de numire expres stabilită prin legea specială, pentru funcţionarii publici care au calitatea de conducători sau fac parte din organele colective de conducere ale unor autorităţi ori instituţii publice care nu se află în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea altor autorităţi sau instituţii publice.
    (2) În cazul funcţionarilor publici de conducere care conduc structuri a căror activitate este coordonată de persoane diferite, potrivit atribuţiilor stabilite prin acte administrative, evaluarea se face în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) sau c), cu luarea în considerare a unui referat întocmit de persoana căreia i-au fost delegate parţial atribuţiile de coordonare. Prin referat se evaluează gradul şi modul de atingere a obiectivelor individuale, precum şi gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă pentru atribuţiile pe care le îndeplineşte în coordonarea persoanelor prevăzute în prezentul alineat.
    (3) În cazul autorităţilor administraţiei publice locale, la întocmirea raportului de evaluare în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e), pentru funcţionarii publici numiţi prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean, precum şi pentru secretarul unităţii administrativ-teritoriale/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiilor, se ia în considerare propunerea consiliului local, respectiv a consiliului judeţean.
    (4) Propunerea consiliului local, respectiv a consiliului judeţean, prevăzută la alin. (3), se transmite primarului, respectiv preşedintelui consiliului judeţean cel târziu până la data de 15 ianuarie a anului în care se realizează evaluarea, sub sancţiunea neluării ei în seamă la realizarea evaluării.
    (5) Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice poate delega prin act administrativ competenţa de realizare a evaluării prevăzute la alin. (1) lit. d) către persoana care ocupă funcţia de conducere imediat inferioară şi care coordonează activitatea structurii funcţionale respective, cu precizarea condiţiilor şi limitelor delegării.
    ART. 62^4
    (1) În înţelesul prezentei legi, are calitatea de contrasemnatar:
    a) conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţionarii publici de conducere care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a), b) şi d), pentru care nu are calitatea de evaluator;
    b) funcţionarul public ierarhic superior evaluatorului, potrivit structurii organizatorice a autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţionarii publici de conducere care ocupă funcţiile publice prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. e) şi f), precum şi pentru funcţionarii publici de execuţie pentru care calitatea de evaluator aparţine funcţionarului public de conducere direct subordonat contrasemnatarului;
    c) înaltul funcţionar public, în cazul în care, potrivit structurii organizatorice a autorităţii ori instituţiei publice, nu există un funcţionar public ierarhic superior evaluatorului şi activitatea compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public evaluat este coordonată de înaltul funcţionar public, cu excepţia situaţiei funcţionarilor publici prevăzuţi la lit. a).
    (2) În situaţia în care, potrivit structurii organizatorice a autorităţii sau instituţiei publice, nu există o persoană care să aibă calitatea de contrasemnatar potrivit alin. (1), raportul de evaluare nu se contrasemnează.
    ART. 62^5
    (1) În situaţia în care instanţa judecătorească dispune refacerea evaluării performanţelor profesionale individuale ale unui funcţionar public, prin hotărâre judecătorească definitivă, pronunţată în urma contestării rezultatelor evaluării la instanţele de contencios administrativ în condiţiile legii, calitatea de evaluator se exercită în următoarea ordine:
    a) de către persoana care a realizat evaluarea ce urmează a fi refăcută, dacă îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţii sau instituţiei publice respective;
    b) de către persoana care avea calitatea de contrasemnatar la data realizării evaluării ce urmează a fi refăcută, în situaţia în care nu se aplică prevederile lit. a);
    c) de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice care are obligaţia punerii în executare a hotărârii judecătoreşti definitive ori de către persoana desemnată de acesta prin act administrativ, în situaţia în care persoanele prevăzute la lit. a), respectiv lit. b) nu îşi mai desfăşoară activitatea în cadrul autorităţii sau instituţiei publice respective.
    (2) În urma refacerii evaluării performanţelor profesionale individuale potrivit alin. (1), raportul de evaluare nu se contrasemnează.
    ART. 62^6
    (1) Evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se realizează pentru un an calendaristic, în perioada cuprinsă între 1 şi 31 ianuarie din anul următor perioadei evaluate, pentru toţi funcţionarii publici care au desfăşurat efectiv activitate minimum 6 luni în anul calendaristic pentru care se realizează evaluarea.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), evaluarea parţială a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se realizează pentru o altă perioadă decât cea prevăzută la alin. (1), în oricare dintre următoarele situaţii:
    a) la modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici în condiţiile legii, dacă perioada efectiv lucrată este de cel puţin 30 de zile consecutive;
    b) la modificarea, suspendarea sau încetarea raportului de serviciu ori, după caz, a raportului de muncă al evaluatorului în condiţiile legii, dacă perioada efectiv coordonată este de cel puţin 30 de zile consecutive. În cazul în care evaluatorul se află în imposibilitatea de drept sau de fapt constatată prin act administrativ de a realiza efectiv evaluarea, calitatea de evaluator revine persoanei care are calitatea de contrasemnatar al raportului de evaluare la data încetării, suspendării sau modificării, în condiţiile legii, a raportului de serviciu ori, după caz, a raportului de muncă al evaluatorului, cu aplicarea corespunzătoare a dispoziţiilor legale în ceea ce priveşte desemnarea unui alt contrasemnatar, atunci când este posibil potrivit structurii organizatorice;
    c) atunci când, pe parcursul perioadei evaluate, funcţionarul public este promovat în clasă sau în grad profesional.
    (3) Evaluarea parţială se realizează în termen de 10 zile lucrătoare de la data intervenirii situaţiilor prevăzute la alin. (2) şi va fi luată în considerare la evaluarea anuală, în condiţiile legii.
    (4) Evaluarea parţială a funcţionarilor publici nu este necesară în situaţia în care raportul de serviciu al funcţionarului public se modifică prin delegare, se suspendă în condiţiile art. 94 alin. (1) lit. f), h), k) şi l) sau, după caz, încetează în condiţiile art. 98 alin. (1) lit. a) şi b).
    (5) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se poate realiza şi ulterior perioadei cuprinse între 1 şi 31 ianuarie din anul următor perioadei evaluate, în situaţia în care raportul de serviciu al funcţionarului public este suspendat pe parcursul întregii perioade de evaluare. În acest caz, evaluarea se realizează în termen de 5 zile lucrătoare de la reluarea activităţii, în condiţiile prezentei legi.
    (6) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se poate realiza şi ulterior perioadei cuprinse între 1 şi 31 ianuarie din anul următor perioadei evaluate, în situaţia în care raportul de serviciu ori, după caz, raportul de muncă al evaluatorului este suspendat pe parcursul întregii perioade de evaluare. În acest caz, evaluarea se realizează în termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de evaluare, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor alin. (2) lit. b).
    ART. 62^7
    (1) În vederea realizării componentei evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici prevăzute la art. 62^2 alin. (1) lit. a), la începutul perioadei evaluate persoana care are calitatea de evaluator stabileşte obiectivele individuale pentru funcţionarii publici a căror activitate o coordonează şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea gradului şi a modului de atingere a acestora.
    (2) Obiectivele prevăzute la alin. (1) se stabilesc în conformitate cu atribuţiile din fişa postului, prin raportare la funcţia publică deţinută, gradul profesional al acesteia, cunoştinţele teoretice şi practice şi abilităţile necesare exercitării funcţiei publice deţinute de funcţionarul public, şi corespund obiectivelor compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea funcţionarul public.
    (3) Indicatorii de performanţă prevăzuţi la alin. (1) se stabilesc pentru fiecare obiectiv individual, în conformitate cu nivelul atribuţiilor titularului funcţiei publice, prin raportare la cerinţele privind cantitatea şi calitatea muncii prestate.
    (4) În toate situaţiile, obiectivele individuale şi indicatorii de performanţă se aduc la cunoştinţa funcţionarului public la începutul perioadei evaluate.
    (5) Obiectivele individuale şi indicatorii de performanţă pot fi revizuiţi trimestrial sau ori de câte ori intervin modificări în activitatea ori în structura organizatorică a autorităţii sau instituţiei publice. Prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
    ART. 62^8
    Criteriile de performanţă utilizate pentru realizarea componentei evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici potrivit art. 62^2 alin. (1) lit. b) sunt prevăzute la pct. III din anexa nr. 2.
    ART. 62^9
    (1) Evaluarea performanţelor profesionale individuale se realizează în următoarele etape:
    a) completarea raportului de evaluare a performanţelor profesionale individuale de către evaluator;
    b) interviul;
    c) contrasemnarea raportului de evaluare.
    (2) Raportul de evaluare a performanţelor profesionale individuale este un document distinct, denumit în continuare raport de evaluare, în care evaluatorul:
    a) acordă note pentru fiecare componentă a evaluării, stabileşte punctajul final şi calificativul acordat;
    b) consemnează rezultatele deosebite ale funcţionarului public, dificultăţile obiective întâmpinate de acesta în perioada evaluată şi orice alte observaţii pe care le consideră relevante;
    c) stabileşte necesităţile de formare profesională pentru anul următor perioadei evaluate;
    d) stabileşte obiectivele individuale pentru anul următor perioadei evaluate.
    (3) Interviul este o discuţie între evaluator şi funcţionarul public evaluat în cadrul căreia se aduce la cunoştinţa funcţionarului public evaluat conţinutul raportului de evaluare şi se discută aspectele cuprinse în acesta, având ca finalitate semnarea şi datarea raportului de evaluare de către evaluator şi de către funcţionarul public evaluat.
    (4) În cazul în care între funcţionarul public evaluat şi evaluator există diferenţe de opinie asupra conţinutului raportului de evaluare, se procedează astfel:
    a) în situaţia în care se ajunge la un punct de vedere comun, evaluatorul poate modifica raportul de evaluare;
    b) în situaţia în care nu se ajunge la un punct de vedere comun, funcţionarul public consemnează comentariile sale în raportul de evaluare, în secţiunea dedicată.
    (5) În situaţia în care funcţionarul public evaluat refuză să semneze raportul de evaluare, acest aspect se consemnează într-un proces-verbal întocmit de către evaluator şi semnat de către acesta şi un martor. Refuzul funcţionarului public evaluat de a semna raportul de evaluare nu împiedică producerea efectelor juridice ale acestuia.
    ART. 62^10
    (1) În aplicarea prevederilor art. 62^2 alin. (1), pentru fiecare dintre componentele evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, evaluatorul acordă note de la 1 la 5. Nota 1 reprezintă nivelul minim de atingere a fiecăruia dintre obiectivele individuale în raport cu indicatorii de performanţă şi, respectiv, nivelul minim apreciat de îndeplinire a fiecăruia dintre criteriile de performanţă, iar nota 5 reprezintă nivelul maxim.
    (2) Nota finală acordată pentru îndeplinirea obiectivelor individuale reprezintă media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv individual, inclusiv a celor revizuite, dacă s-a impus revizuirea acestora pe parcursul perioadei evaluate.
    (3) Nota finală acordată pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă reprezintă media aritmetică a notelor acordate pentru îndeplinirea fiecărui criteriu de performanţă.
    (4) Punctajul final al evaluării performanţelor profesionale individuale este media aritmetică a notelor obţinute pentru obiectivele individuale şi criteriile de performanţă, potrivit alin. (2) şi (3).
    (5) În urma evaluării performanţelor profesionale individuale, funcţionarului public i se acordă unul dintre următoarele calificative: foarte bine, bine, satisfăcător, nesatisfăcător.
    (6) Acordarea calificativelor se face pe baza punctajului final al evaluării performanţelor profesionale individuale, după cum urmează:
    a) pentru un punctaj între 1,00 şi 2,00 se acordă calificativul nesatisfăcător;
    b) pentru un punctaj între 2,01 şi 3,50 se acordă calificativul satisfăcător;
    c) pentru un punctaj între 3,51 şi 4,50 se acordă calificativul bine;
    d) pentru un punctaj între 4,51 şi 5,00 se acordă calificativul foarte bine.
    ART. 62^11
    (1) Raportul de evaluare rezultat în urma interviului se înaintează contrasemnatarului, care semnează raportul aşa cum a fost completat de evaluator sau, după caz, îl modifică, cu obligaţia de motivare şi de înştiinţare a funcţionarului public evaluat. În acest caz, funcţionarul public evaluat semnează raportul de evaluare modificat de contrasemnatar, cu posibilitatea consemnării observaţiilor sale, dacă este cazul.
    (2) La finalizarea evaluării potrivit alin. (1), o copie a raportului de evaluare se comunică funcţionarului public evaluat.
    ART. 62^12
    (1) Funcţionarii publici nemulţumiţi de evaluarea comunicată potrivit art. 62^11 alin. (2) o pot contesta, în cadrul procedurii de evaluare, la conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, în termen de 5 zile lucrătoare de la luarea la cunoştinţă.
    (2) Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice soluţionează contestaţia pe baza raportului de evaluare şi a referatelor întocmite de către funcţionarul public evaluat, de către evaluator şi de către contrasemnatar, în termen de 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiei.
    (3) Pe baza documentelor prevăzute la alin. (2), conducătorul autorităţii sau instituţiei publice respinge motivat contestaţia sau o admite, caz în care modifică raportul de evaluare în mod corespunzător. Rezultatul contestaţiei se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la soluţionarea acesteia.
    (4) La expirarea termenului prevăzut la alin. (1), în condiţiile în care funcţionarul public nu a contestat rezultatul evaluării, respectiv la expirarea termenului prevăzut la alin. (3), o copie a raportului de evaluare, certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana cu atribuţii privind evidenţa personalului din cadrul compartimentului de resurse umane, se comunică funcţionarului public.
    (5) Funcţionarul public nemulţumit de rezultatul evaluării performanţelor profesionale individuale se poate adresa instanţei de contencios administrativ, în condiţiile legii.
    ART. 62^13
    (1) Calificativele obţinute la evaluarea performanţelor profesionale individuale sunt avute în vedere la:
    a) promovarea într-o funcţie publică superioară;
    b) eliberarea din funcţia publică.
    (2) Necesităţile de formare profesională pentru anul următor perioadei evaluate, stabilite în cadrul evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, se au în vedere la elaborarea planului de perfecţionare profesională a funcţionarilor publici prevăzut la art. 53."

    7. La capitolul VI, titlul secţiunii a 4-a se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA a 4-a
    Promovarea funcţionarilor publici
"

    8. Articolul 69 se abrogă.
    9. După articolul 117 se introduce un nou articol, articolul 117^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 117^1
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta lege."

    10. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta lege.
    11. După anexa nr. 1 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 2, având conţinutul prevăzut în anexa nr. 2 la prezenta lege.
    12. În cuprinsul legii, denumirea „Ministerul Internelor şi Reformei Administrative“ se înlocuieşte cu denumirea „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice“, cu excepţia prevederilor art. 5 alin. (1) lit. f) şi alin. (3), caz în care denumirea „Ministerul Internelor şi Reformei Administrative“ se înlocuieşte cu denumirea „Ministerul Afacerilor Interne“, iar denumirea „ministrul internelor şi reformei administrative“ se înlocuieşte cu denumirea „ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice“.


    ART. II
    (1) Rapoartele de evaluare anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2017 întocmite cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare în luna ianuarie 2018 sunt şi rămân valabile şi îşi produc efectele juridice potrivit legislaţiei în vigoare la data finalizării acestora.
    (2) Obiectivele individuale stabilite cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare în luna ianuarie 2018 sunt şi rămân valabile şi stau la baza evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2018.

    ART. III
    În termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a stabili calitatea de evaluator, respectiv de contrasemnatar, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege.

    ART. IV
    În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, se aprobă procedura de organizare şi funcţionare a Comisiei de evaluare a înalţilor funcţionari publici, precum şi formatul standard al documentelor necesare evaluării performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici, prevăzute în Legea nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, la:
    a) art. 20^2 alin. (1) lit. a) şi b) şi art. 20^9;
    b) art. 60^2 alin. (2) şi (3) şi art. 60^3;
    c) art. 62^9 alin. (2).


    ART. V
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
    a) art. 48-49^1, art. 50 alin. (1) şi (2), art. 60, art. 61 alin. (1), art. 61^1, art. 61^2, art. 62-62^4 şi art. 64 din Hotărârea Guvernului nr. 341/2007 privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 12 aprilie 2007, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) art. 86-101 şi art. 106-120 dinHotărârea Guvernului nr. 611/2008pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 530 din 14 iulie 2008, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va pune în acord prevederile Hotărârii Guvernului nr. 341/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile Hotărârii Guvernului nr. 611/2008, cu modificările şi completările ulterioare, cu prevederile Legii nr. 188/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege.

    ART. VI
    Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    FLORIN IORDACHE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 9 ianuarie 2019.
    Nr. 24.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 1 la Legea nr. 188/1999)
    LISTA
    cuprinzând funcţiile publice
    I. Funcţii publice generale
    A. Funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici:
    1. secretar general al Guvernului;
    2. secretar general adjunct al Guvernului;
    3. secretar general din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
    4. secretar general adjunct din ministere şi alte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
    5. prefect;
    6. subprefect;
    7. inspector guvernamental.

    B. Funcţii publice de conducere:
    1. director general din cadrul autorităţilor administrative autonome, al ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
    2. director general adjunct din cadrul autorităţilor administrative autonome, din aparatul ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale;
    3. secretar al judeţului şi al municipiului Bucureşti;
    4. director din cadrul autorităţilor administrative autonome, din aparatul ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, director executiv în cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora;
    5. director adjunct din cadrul autorităţilor administrative autonome, din aparatul ministerelor şi al celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, director executiv adjunct în cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale şi al instituţiilor publice subordonate acestora;
    6. secretar al municipiului, al sectorului municipiului Bucureşti, al oraşului şi comunei;
    7. şef serviciu;
    8. şef birou.

    C. Funcţii publice de execuţie:
    1. consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector;
    2. referent de specialitate;
    3. referent.
    NOTE:
    1. Funcţiile publice generale, altele decât cele prevăzute la pct. I, se stabilesc cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
    2. Funcţiile publice de conducere prevăzute la lit. B pct. 1 şi 2 se pot stabili şi în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică locală care au un număr de minimum 150 de posturi.
    3. Funcţiile publice de conducere prevăzute la lit. B pct. 7 şi 8, precum şi funcţiile publice de execuţie prevăzute la lit. C pot fi funcţii publice de stat, teritoriale sau locale.



    II. Funcţii publice specifice
    A. Funcţii publice de conducere:
    1. arhitect-şef.

    B. Funcţii publice de execuţie:
    1. inspector de concurenţă;
    2. inspector vamal;
    3. inspector de muncă;
    4. controlor delegat;
    5. expert în tehnologia informaţiilor şi a telecomunicaţiilor;
    6. comisar.

    C. Alte funcţii publice specifice:
    1. manager public.
    NOTĂ:
    Funcţiile publice specifice, altele decât cele prevăzute la pct. II, se stabilesc cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.




    ANEXA 2

    (Anexa nr. 2 la Legea nr. 188/1999)
    I. Criterii de performanţă pentru evaluarea îndeplinirii obiectivelor strategice ale înalţilor funcţionari publici

┌────┬─────────────────────────────────┐
│ │Criterii de performanţă pentru │
│Nr. │evaluarea îndeplinirii │
│crt.│obiectivelor strategice ale │
│ │înalţilor funcţionari publici │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Acţionează respectând interesele │
│1. │României în perspectivă, pe │
│ │termen lung, precum şi │
│ │priorităţile Guvernului │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Promovează valorile etice ale │
│ │serviciului public, acţionează │
│ │pentru prevenirea oricărui risc │
│2. │sau oricărei suspiciuni de │
│ │corupţie, asigură încrederea │
│ │publică în serviciul public │
│ │printr-o conduită onestă, │
│ │imparţială şi transparentă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Respectă legea în planificarea şi│
│3. │gestionarea activităţilor şi │
│ │resurselor în domeniul său de │
│ │responsabilitate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Motivează personalul din │
│ │subordinea sa şi contribuie la │
│4. │dezvoltarea profesională a │
│ │acestuia, pentru a atinge cel mai│
│ │bun nivel de performanţă şi cele │
│ │mai bune rezultate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Organizează propria activitate în│
│ │domeniul său de responsabilitate,│
│5. │pentru a atinge standarde înalte │
│ │de calitate, respectând termenele│
│ │şi resursele alocate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Monitorizează şi verifică │
│6. │progresele şi realizările │
│ │înregistrate în domeniul său de │
│ │responsabilitate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Elaborează şi evaluează opţiunile│
│ │strategice şi în materie de │
│7. │politici publice, ţinând cont de │
│ │impactul social, financiar, │
│ │cultural şi asupra mediului │
│ │pentru România, pe termen mediu │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Ia decizii bazate pe expertiză şi│
│8. │cunoştinţe aprofundate şi îşi │
│ │asumă responsabilitatea pentru │
│ │aplicarea deciziilor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Oferă consiliere superiorilor │
│9. │ierarhici, pe baza unei analize │
│ │şi evaluări fundamentate a │
│ │impactului propunerilor sale │
├────┼─────────────────────────────────┤
│10. │Îşi fixează obiective care │
│ │privesc dezvoltarea personală │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Aplică experienţa proprie, precum│
│ │şi cunoştinţele acumulate din │
│11. │experienţa altora, se bazează pe │
│ │idei noi pentru îmbunătăţirea │
│ │rezultatelor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Participă activ la dezvoltarea │
│12. │instituţională şi la │
│ │implementarea de noi metode de │
│ │lucru │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Îşi asumă şi demonstrează │
│ │responsabilitatea personală │
│13. │pentru producerea de rezultate în│
│ │domeniul său de responsabilitate,│
│ │este un exemplu personal de │
│ │conduită profesională şi etică │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Construieşte şi dezvoltă relaţii │
│14. │de încredere cu colegii şi │
│ │personalul din subordinea sa, în │
│ │vederea atingerii obiectivelor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Comunică în mod proactiv cu │
│ │factorii interesaţi şi experţi, │
│15. │pentru a asigura sprijinul în │
│ │vederea elaborării şi │
│ │implementării deciziilor în │
│ │materie de politici publice │
└────┴─────────────────────────────────┘



    II. Criteriile de evaluare pentru funcţionarii publici debutanţi

┌────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │Criterii de evaluare pentru │
│crt.│funcţionarii publici debutanţi │
│ │clasa I │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Gradul de cunoaştere a │
│1. │reglementărilor specifice │
│ │domeniului de activitate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Gradul de cunoaştere a │
│ │specificului şi a principiilor │
│ │care guvernează administraţia │
│2. │publică şi a raporturilor │
│ │administrative din cadrul │
│ │autorităţii sau instituţiei │
│ │publice │
├────┼─────────────────────────────────┤
│3. │Capacitatea de îndeplinire a │
│ │atribuţiilor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Gradul de adaptabilitate şi │
│4. │flexibilitate în îndeplinirea │
│ │atribuţiilor │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Aptitudinea de a distinge corect │
│ │între caracteristicile diverselor│
│5. │opţiuni în îndeplinirea │
│ │atribuţiilor de serviciu şi de a │
│ │identifica cea mai bună variantă │
│ │de acţiune │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Capacitatea de transmitere a │
│ │ideilor, în scris şi verbal, │
│6. │fluenţă în scris, incluzând │
│ │capacitatea de a scrie clar şi │
│ │concis │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Capacitatea de a lucra în echipă,│
│ │respectiv capacitatea de a se │
│ │integra într-o echipă, de a-şi │
│7. │aduce contribuţia prin │
│ │participare efectivă, de a │
│ │sprijini activitatea echipei în │
│ │realizarea obiectivelor acesteia │
└────┴─────────────────────────────────┘



┌────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │Criterii de evaluare pentru │
│crt.│funcţionarii publici debutanţi │
│ │clasele a II-a şi a III-a │
├────┼─────────────────────────────────┤
│1. │Cunoaşterea specificului │
│ │administraţiei publice │
├────┼─────────────────────────────────┤
│2. │Rapiditatea şi calitatea │
│ │îndeplinirii sarcinilor alocate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│3. │Iniţiativă │
├────┼─────────────────────────────────┤
│4. │Capacitatea de relaţionare cu │
│ │publicul │
├────┼─────────────────────────────────┤
│5. │Punctualitate, disciplină şi │
│ │responsabilitate │
└────┴─────────────────────────────────┘



    III. Criterii de performanţă pentru funcţionarii publici de execuţie şi de conducere
    A. Criterii de performanţă pentru funcţionarii publici de execuţie

┌────┬───────────────────┬────────────────┬──────────────┬──────────────┐
│ │ │Definirea │Definirea │Definirea │
│ │ │criteriului │criteriului │criteriului │
│Nr. │Criteriul de │pentru │pentru │pentru │
│crt.│performanţă │funcţionarii │funcţionarii │funcţionarii │
│ │ │publici din │publici din │publici din │
│ │ │clasa I │clasa a II-a │clasa a III-a │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Capacitatea de│Capacitatea de│
│ │ │Capacitatea de a│a pune │a pune │
│ │ │pune eficient în│eficient în │eficient în │
│ │ │practică │practică │practică │
│ │ │soluţiile │soluţiile │soluţiile │
│ │ │proprii şi pe │proprii şi pe │proprii şi pe │
│ │ │cele dispuse │cele dispuse │cele dispuse │
│1. │Capacitatea de │pentru │pentru │pentru │
│ │implementare │desfăşurarea în │desfăşurarea │desfăşurarea │
│ │ │mod │în mod │în mod │
│ │ │corespunzător a │corespunzător │corespunzător │
│ │ │activităţilor, │a │a │
│ │ │în scopul │activităţilor,│activităţilor,│
│ │ │realizării │în scopul │în scopul │
│ │ │obiectivelor │realizării │realizării │
│ │ │ │obiectivelor │obiectivelor │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│Capacitatea de│ │
│ │ │depăşi │a depăşi │Capacitatea de│
│ │ │obstacolele sau │obstacolele │a depăşi │
│ │ │dificultăţile │sau │obstacolele │
│ │ │intervenite în │dificultăţile │sau │
│ │ │activitatea │intervenite în│dificultăţile │
│ │Capacitatea de a │curentă, prin │activitatea │intervenite în│
│2. │rezolva eficient │identificarea │curentă, prin │activitatea │
│ │problemele │soluţiilor │identificarea │curentă, prin │
│ │ │adecvate de │soluţiilor │identificarea │
│ │ │rezolvare şi │adecvate de │soluţiilor │
│ │ │asumarea │rezolvare şi │adecvate de │
│ │ │riscurilor │asumarea │rezolvare │
│ │ │identificate │riscurilor │ │
│ │ │ │identificate │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│ │ │
│ │ │desfăşura în mod│ │ │
│ │ │curent, la │ │ │
│ │ │solicitarea │ │ │
│ │ │superiorilor │ │ │
│ │ │ierarhici, │Capacitatea de│Capacitatea de│
│ │ │activităţi care │a accepta │a accepta │
│ │ │depăşesc cadrul │erorile sau, │erorile sau, │
│ │ │de │după caz, │după caz, │
│ │ │responsabilitate│deficienţele │deficienţele │
│ │Capacitatea de │definit conform │propriei │propriei │
│3. │asumare a │fişei postului; │activităţi şi │activităţi şi │
│ │responsabilităţilor│capacitatea de a│de a răspunde │de a răspunde │
│ │ │accepta erorile │pentru │pentru │
│ │ │sau, după caz, │acestea; │acestea; │
│ │ │deficienţele │capacitatea de│capacitatea de│
│ │ │propriei │a învăţa din │a învăţa din │
│ │ │activităţi şi de│propriile │propriile │
│ │ │a răspunde │greşeli │greşeli │
│ │ │pentru acestea; │ │ │
│ │ │capacitatea de a│ │ │
│ │ │învăţa din │ │ │
│ │ │propriile │ │ │
│ │ │greşeli │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Capacitatea de│Capacitatea de│
│ │ │Capacitatea de │creştere │creştere │
│ │ │creştere │permanentă a │permanentă a │
│ │ │permanentă a │performanţelor│performanţelor│
│ │ │performanţelor │profesionale, │profesionale, │
│ │Capacitatea de │profesionale, de│de │de │
│ │autoperfecţionare │îmbunătăţire a │îmbunătăţire a│îmbunătăţire a│
│4. │şi de valorificare │rezultatelor │rezultatelor │rezultatelor │
│ │a experienţei │activităţii │activităţii │activităţii │
│ │dobândite │curente prin │curente prin │curente prin │
│ │ │punerea în │punerea în │punerea în │
│ │ │practică a │practică a │practică a │
│ │ │cunoştinţelor şi│cunoştinţelor │cunoştinţelor │
│ │ │abilităţilor │şi │şi │
│ │ │dobândite │abilităţilor │abilităţilor │
│ │ │ │dobândite │dobândite │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Capacitatea de│ │
│ │ │Capacitatea de a│a interpreta │ │
│ │ │interpreta un │un volum mare │ │
│ │ │volum mare de │de informaţii,│ │
│ │ │informaţii, de a│de a │ │
│ │ │identifica şi │identifica şi │ │
│ │ │valorifica │valorifica │ │
│ │Capacitatea de │elementele │elementele │ │
│5. │analiză şi sinteză │comune, precum │comune, precum│ │
│ │ │şi pe cele noi │şi pe cele noi│ │
│ │ │şi de a selecta │şi de a │ │
│ │ │aspectele │selecta │ │
│ │ │esenţiale pentru│aspectele │ │
│ │ │domeniul │esenţiale │ │
│ │ │analizat │pentru │ │
│ │ │ │domeniul │ │
│ │ │ │analizat │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Atitudine │ │
│ │ │Atitudine activă│activă în │Atitudine │
│ │ │în soluţionarea │soluţionarea │activă în │
│ │ │problemelor şi │problemelor şi│soluţionarea │
│ │ │realizarea │realizarea │problemelor şi│
│ │ │obiectivelor │obiectivelor │realizarea │
│ │ │prin │prin │obiectivelor │
│ │ │identificarea │identificarea │prin │
│ │ │unor moduri │unor moduri │identificarea │
│ │Creativitate şi │alternative de │alternative de│unor moduri │
│6. │spirit de │rezolvare a │rezolvare a │alternative de│
│ │iniţiativă │acestor │acestor │rezolvare a │
│ │ │probleme; │probleme; │acestor │
│ │ │inventivitate în│inventivitate │probleme; │
│ │ │găsirea unor căi│în găsirea │atitudine │
│ │ │de optimizare a │unor căi de │pozitivă faţă │
│ │ │activităţii; │optimizare a │de idei noi; │
│ │ │atitudine │activităţii; │spirit │
│ │ │pozitivă faţă de│atitudine │inventiv │
│ │ │idei noi │pozitivă faţă │ │
│ │ │ │de idei noi │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│ │ │
│ │ │previziona │ │ │
│ │ │cerinţele, │Capacitatea de│ │
│ │ │oportunităţile │a previziona │ │
│ │ │şi posibilele │cerinţele, │ │
│ │ │riscuri şi │oportunităţile│ │
│ │ │consecinţele │şi posibilele │ │
│ │ │acestora; │riscuri şi │Capacitatea de│
│ │ │capacitatea de a│consecinţele │a-şi organiza │
│ │ │anticipa soluţii│acestora; │timpul propriu│
│ │Capacitatea de │şi de a-şi │capacitatea de│pentru │
│7. │planificare şi de a│organiza timpul │a anticipa │îndeplinirea │
│ │acţiona strategic │propriu sau, │soluţii şi de │eficientă a │
│ │ │după caz, al │a-şi organiza │atribuţiilor │
│ │ │celorlalţi (în │timpul propriu│de serviciu │
│ │ │funcţie de │pentru │ │
│ │ │nivelul de │îndeplinirea │ │
│ │ │competenţă), │eficientă a │ │
│ │ │pentru │atribuţiilor │ │
│ │ │îndeplinirea │de serviciu │ │
│ │ │eficientă a │ │ │
│ │ │atribuţiilor de │ │ │
│ │ │serviciu │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│ │ │
│ │ │desfăşura │ │ │
│ │ │activităţi │ │ │
│ │ │pentru │ │ │
│ │ │îndeplinirea │ │ │
│ │ │atribuţiilor de │ │ │
│ │ │serviciu fără a │ │ │
│ │ │solicita │ │ │
│8. │Capacitatea de a │coordonare, cu │ │ │
│ │lucra independent │excepţia │ │ │
│ │ │cazurilor în │ │ │
│ │ │care │ │ │
│ │ │activităţile │ │ │
│ │ │implică luarea │ │ │
│ │ │unor decizii │ │ │
│ │ │care depăşesc │ │ │
│ │ │limitele de │ │ │
│ │ │competenţă │ │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│Capacitatea de│ │
│ │ │se integra │a se integra │Capacitatea de│
│ │ │într-o echipă, │într-o echipă,│a se integra │
│ │ │de a-şi aduce │de a-şi aduce │într-o echipă,│
│ │ │contribuţia prin│contribuţia │de a-şi aduce │
│ │ │participare │prin │contribuţia │
│ │ │efectivă, de a │participare │prin │
│ │Capacitatea de a │transmite │efectivă, de a│participare │
│9. │lucra în echipă │eficient şi de a│transmite │efectivă, de a│
│ │ │permite │eficient şi de│transmite │
│ │ │dezvoltarea │a permite │eficient idei,│
│ │ │ideilor noi, │dezvoltarea │pentru │
│ │ │pentru │ideilor noi, │realizarea │
│ │ │realizarea │pentru │obiectivelor │
│ │ │obiectivelor │realizarea │echipei │
│ │ │echipei │obiectivelor │ │
│ │ │ │echipei │ │
├────┼───────────────────┼────────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │Capacitatea de a│Capacitatea de│Capacitatea de│
│ │ │utiliza eficient│a utiliza │a utiliza │
│ │ │resursele │eficient │eficient │
│ │Competenţa în │materiale şi │resursele │resursele │
│10. │gestionarea │financiare │materiale şi │materiale şi │
│ │resurselor alocate │alocate fără a │financiare │financiare │
│ │ │prejudicia │alocate fără a│alocate fără a│
│ │ │activitatea │prejudicia │prejudicia │
│ │ │instituţiei │activitatea │activitatea │
│ │ │ │instituţiei │instituţiei │
└────┴───────────────────┴────────────────┴──────────────┴──────────────┘


    B. Criterii de performanţă pentru funcţionarii publici de conducere

┌────┬─────────────┬───────────────────┐
│Nr. │Criterii de │Definirea │
│crt.│performanţă │criteriului │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │identifica │
│ │ │activităţile care │
│ │ │trebuie desfăşurate│
│ │ │de structura │
│ │ │condusă, │
│ │ │delimitarea lor în │
│ │ │atribuţii, │
│ │ │stabilirea pe baza │
│ │Capacitatea │acestora a │
│1. │de a organiza│obiectivelor; │
│ │ │repartizarea │
│ │ │echilibrată şi │
│ │ │echitabilă a │
│ │ │atribuţiilor şi a │
│ │ │obiectivelor în │
│ │ │funcţie de nivelul,│
│ │ │categoria, clasa şi│
│ │ │gradul profesional │
│ │ │al personalului din│
│ │ │subordine │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Abilitatea de a │
│ │ │crea o viziune │
│ │ │realistă, de a o │
│ │ │transpune în │
│ │ │practică şi de a o │
│ │ │susţine; abilitatea│
│ │ │de a planifica şi │
│ │ │de a administra │
│ │ │activitatea unei │
│ │ │echipe formate din │
│ │ │personalităţi │
│ │ │diferite, cu nivel │
│2. │Capacitatea │diferit al │
│ │de a conduce │capacităţii de a │
│ │ │colabora la │
│ │ │îndeplinirea unei │
│ │ │atribuţii; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │adapta stilul de │
│ │ │conducere la │
│ │ │situaţii diferite, │
│ │ │precum şi de a │
│ │ │acţiona pentru │
│ │ │gestionarea şi │
│ │ │rezolvarea │
│ │ │conflictelor │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Armonizarea │
│ │ │deciziilor şi │
│ │ │acţiunilor │
│ │ │personalului, │
│ │Capacitatea │precum şi a │
│3. │de coordonare│activităţilor din │
│ │ │cadrul unui │
│ │ │compartiment, în │
│ │ │vederea realizării │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │acestuia │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de │
│ │ │supraveghere a │
│ │ │modului de │
│ │ │transformare a │
│ │ │deciziilor în │
│4. │Capacitatea │soluţii realiste, │
│ │de control │depistarea │
│ │ │deficienţelor şi │
│ │ │luarea măsurilor │
│ │ │necesare pentru │
│ │ │corectarea la timp │
│ │ │a acestora │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │motiva şi de a │
│ │ │încuraja │
│ │ │dezvoltarea │
│ │ │performanţelor │
│ │ │personalului prin: │
│ │ │cunoaşterea │
│ │ │aspiraţiilor │
│ │ │colectivului, │
│ │ │asigurarea unei │
│ │ │perspective de │
│ │ │dezvoltare şi a │
│ │Capacitatea │unei atitudini de │
│5. │de a obţine │încredere; │
│ │cele mai bune│aptitudinea de a │
│ │rezultate │asculta şi de a lua│
│ │ │în considerare │
│ │ │diferite opinii, │
│ │ │precum şi de a │
│ │ │oferi sprijin │
│ │ │pentru obţinerea │
│ │ │unor rezultate │
│ │ │pozitive pentru │
│ │ │colectiv; │
│ │ │recunoaşterea │
│ │ │meritelor şi │
│ │ │cultivarea │
│ │ │performanţelor │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │lua hotărâri rapid,│
│ │ │cu simţ de │
│ │Competenţa │răspundere şi │
│6. │decizională │conform competenţei│
│ │ │legale, cu privire │
│ │ │la desfăşurarea │
│ │ │activităţii │
│ │ │structurii conduse │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │transfera atribuţii│
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine care │
│ │ │corespunde din │
│ │ │punct de vedere │
│7. │Capacitatea │legal şi al │
│ │de a delega │competenţelor │
│ │ │proprii, în scopul │
│ │ │realizării la timp │
│ │ │şi în mod │
│ │ │corespunzător a │
│ │ │obiectivelor │
│ │ │structurii conduse │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │planifica şi de a │
│ │Abilităţi în │administra eficient│
│ │gestionarea │activitatea │
│8. │resurselor │personalului │
│ │umane │subordonat, │
│ │ │asigurând sprijinul│
│ │ │şi motivarea │
│ │ │corespunzătoare │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Cunoaşterea │
│ │ │aptitudinilor │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine, inclusiv│
│ │ │prin capacitatea de│
│ │ │a crea, de a │
│ │ │implementa şi de a │
│ │ │menţine politici de│
│ │Capacitatea │personal eficiente,│
│ │de a dezvolta│în scopul motivării│
│9. │abilităţile │acestuia; │
│ │personalului │capacitatea de a │
│ │ │identifica nevoile │
│ │ │de instruire ale │
│ │ │personalului din │
│ │ │subordine şi de a │
│ │ │forma propuneri │
│ │ │privind tematica şi│
│ │ │formele concrete de│
│ │ │realizare a │
│ │ │instruirii │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Capacitatea de a │
│ │ │organiza şi de a │
│ │ │conduce o │
│ │ │întâlnire, precum │
│ │ │şi de a o orienta │
│ │Abilităţi de │către o soluţie │
│10. │mediere şi │comun acceptată, │
│ │negociere │ţinând seama de │
│ │ │poziţiile diferite │
│ │ │ale părţilor; │
│ │ │capacitatea de a │
│ │ │planifica şi de a │
│ │ │desfăşură │
│ │ │interviuri │
├────┼─────────────┼───────────────────┤
│ │ │Corectitudine în │
│ │ │luarea deciziilor; │
│ │ │imparţialitate în │
│ │ │evaluarea │
│ │Obiectivitate│personalului din │
│11. │în apreciere │subordine şi în │
│ │ │modul de acordare a│
│ │ │recompenselor │
│ │ │pentru rezultatele │
│ │ │deosebite în │
│ │ │activitate │
├────┼─────────────┴───────────────────┤
│ │Criteriile de performanţă pentru │
│12. │funcţionarii publici de execuţie │
│ │din clasa I, prevăzute la pct. │
│ │1-7 şi 10 │
└────┴─────────────────────────────────┘



    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016