Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 228 din 14 iulie 2023  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 228 din 14 iulie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 651 din 17 iulie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 133 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 958 din 30 septembrie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul II punctul 1, litera h) a alineatului (3) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) tratarea mecanobiologică a deşeurilor reziduale în instalaţiile de tratare mecanobiologice sau, după caz, în instalaţiile integrate de tratare, inclusiv transportul deşeurilor stabilizate biologic şi al deşeurilor reziduale care nu mai pot fi valorificate la depozitele de deşeuri şi al deşeurilor reziduale valorificabile energetic la instalaţiile de valorificare energetică;"

    2. La articolul II punctul 1, după litera h) a alineatului (3) al articolului 2 se introduce o nouă literă, lit. h^1), cu următorul cuprins:
    "h^1) instalaţii de tratare mecanobiologică;"

    3. La articolul II punctul 1, punctul 10 al alineatului (4) al articolului 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "10. insulă ecologică digitalizată - punct de colectare a fracţiunilor de deşeuri municipale colectate separat, compus dintr-un ansamblu pentru colectarea separată a deşeurilor, subterane sau supraterane, protejat antivandalism şi împotriva accesului neautorizat, dotat cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, şi modul GSM pentru transmisie de date;"

    4. La articolul II punctul 1, după punctul 13 al alineatului (4) al articolului 2 se introduce un nou punct, pct. 14, cu următorul cuprins:
    "14. instalaţie integrată de tratare - instalaţie de tratare a deşeurilor care implică cel puţin două activităţi ale serviciului de salubrizare şi care asigură tratarea deşeurilor reciclabile colectate separat şi a deşeurilor reziduale, în vederea valorificării materiale a deşeurilor."

    5. La articolul II punctul 1, litera b) a alineatului (5) şi alineatele (8) şi (12) ale articolului 2 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) să implementeze un sistem de gestionare a deşeurilor reziduale din deşeurile municipale, format din staţii de transfer, instalaţii de tratare mecanobiologice, inclusiv parte a instalaţiilor integrate de tratare şi/sau depozite de deşeuri împreună cu puncte de colectare/sisteme de colectare individuală din «poartă în poartă», insule ecologice digitalizate compuse din ansambluri pentru colectarea separată a deşeurilor reziduale, inclusiv să atribuie, individual sau în asociere, contractele de delegare a gestiunii activităţii de transfer deşeuri municipale, contractele de delegare a gestiunii activităţii de tratare mecanobiologică, contractele de delegare a gestiunii activităţii de eliminare, prin depozitare, a deşeurilor reziduale din deşeurile municipale;
    ....................................................................................
(8) Înainte de atribuirea activităţii de colectare separată şi transport separat al deşeurilor municipale, unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, sectoarele municipiului Bucureşti sunt obligate să atribuie, individual sau în asociere, activităţile de transfer, sortare, tratare anaerobă/aerobă şi/sau de eliminare prin depozitare. În situaţia în care, la finalizarea implementării investiţiilor finanţate din fonduri europene nerambursabile, facilităţile de sortare, tratare şi/sau de eliminare prin depozitare nu sunt disponibile, se poate atribui operarea colectării ca soluţie tranzitorie acceptată, cu condiţia prezentării dovezilor sub formă de contracte, parteneriate şi/sau alte forme de colaborare cu instalaţii de sortare, tratare anaerobă/aerobă şi/sau de eliminare prin depozitare care să demonstreze faptul că gestionarea deşeurilor ulterioară colectării este efectuată în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare şi va contribui la îndeplinirea obiectivelor de reciclare, respectiv valorificare a deşeurilor municipale.
    ....................................................................................
(12) Proiectele finanţate din fonduri europene nerambursabile sau aflate în pregătire se implementează în conformitate cu prevederile contractului de finanţare şi ale programelor de finanţare, ca cerinţe minime."

    6. La articolul II punctul 13, litera f) a alineatului (5) al articolului 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) prelungirea duratei contractului de delegare a gestiunii numai prin act adiţional încheiat la acesta, în condiţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, pe baza hotărârii adoptate de către autoritatea deliberativă a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale sau, după caz, de adunarea generală a asociaţiei de dezvoltare intercomunitară."

    7. La articolul II punctul 16, articolul 14^8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14^8
    În vederea asigurării continuităţii activităţilor de salubrizare din punct de vedere cantitativ şi calitativ, conform exigenţei/cerinţei fundamentate care defineşte organizarea şi funcţionarea serviciilor de utilităţi publice prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 51/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru respectarea dispoziţiilor privind finanţarea serviciului prin aplicarea unui singur tarif pentru aceeaşi prestaţie, prevederile art. 114-119 din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt aplicabile pentru atribuirea contractelor care au ca obiect prestarea activităţii/activităţilor de salubrizare."

    8. La articolul II punctul 26, alineatul (5) al articolului 26 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Nivelul tarifelor ofertate/negociate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii se fundamentează pe elemente de cheltuieli, în baza fişelor de fundamentare pentru stabilirea tarifelor la activităţile specifice serviciului de salubrizare întocmite de către operatori, conform prevederilor art. 28^6 alin. (1). Autorităţile contractante au obligaţia să prevadă în caietul de sarcini faptul că tarifele ofertate trebuie să fie însoţite de fişele de fundamentare pe elemente de cheltuieli, în caz contrar oferta fiind considerată neconformă, în conformitate cu prevederile art. 137 alin. (3) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 395/2016, cu modificările şi completările ulterioare, sau, după caz, art. 89 alin. (3) lit. a) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2016, cu modificările şi completările ulterioare."

    9. La articolul II punctul 30, alineatul (2) al articolului 28^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Cantitatea de reziduuri destinată a fi eliminată prin depozitare, provenită din procesul de sortare/tratare a deşeurilor, se calculează ca diferenţă între cantitatea programată de deşeuri intrată în staţia de sortare, în instalaţiile de tratare mecanobiologică sau, după caz, în instalaţiile integrate de tratare, în instalaţiile de tratare aerobă şi/sau anaerobă, după caz, şi cantitatea rezultată din aplicarea indicatorului de performanţă prevăzut în specificaţiile tehnice ale staţiei/instalaţiei respective. În lipsa specificaţiilor tehnice pentru staţia de sortare se aplică indicatorul de performanţă pentru activitatea de sortare prevăzut în anexa nr. 5 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 17/2023."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    ALFRED-ROBERT SIMONIS
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ

    Bucureşti, 14 iulie 2023.
    Nr. 228.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016