Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 226 din 19 iulie 2022  pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fondurilor europene    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 226 din 19 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul fondurilor europene

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 728 din 20 iulie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de către Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 17 mai 1999, aprobată prin Legea nr. 22/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 5, partea introductivă a alineatului (3^1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3^1) La propunerea structurilor de implementare sau a altor entităţi debitoare către bugetul Uniunii Europene/bugetul de stat, după caz, ordonatorul principal de credite are obligaţia să includă la alineatele de cheltuieli bugetare deja existente - programe comunitare, programe PHARE şi alte programe cu finanţare nerambursabilă, programe ISPA, programe SAPARD:"

    2. La articolul 5 alineatul (3^1), după litera f) se introduc două noi litere, literele g) şi h), cu următorul cuprins:
    "g) sume necesare regularizării fondurilor utilizate conform alin. (1^1) lit. b), rămase nereîntregite ca urmare a stabilirii ca neeligibile a unor cheltuieli aferente măsurilor ex-ISPA, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (3^4), şi, ulterior, ca nerecuperabile, inclusiv pe baza titlurilor de creanţă anulate prin hotărâri judecătoreşti definitive, sau ca urmare a efectuării plăţilor către contractori/furnizori din fonduri de cofinanţare paralelă în procente diferite faţă de cele stabilite în memorandumurile de finanţare pentru măsurile ex-ISPA;
h) sumele aferente contribuţiei UE nerecuperate de la debitori ca urmare a pronunţării unor hotărâri judecătoreşti definitive prin care se admit parţial sau integral pretenţiile beneficiarilor proiectelor finanţate prin programul SAPARD, care au fost achitate iniţial Comisiei Europene din bugetul de stat, de la poziţia distinctă „Transferuri aferente Fondului Naţional de Preaderare“ din bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, în vederea restituirii sumelor respective la acest buget, cu evidenţierea acestora potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare."

    3. La articolul 5, după alineatul (7^1) se introduce un nou alineat, alineatul (7^2), cu următorul cuprins:
    "(7^2) Sumele alocate şi utilizate în baza alin. (1), rămase nereîntregite ca urmare a stabilirii ca neeligibile a unor cheltuieli aferente programelor PHARE şi ex-ISPA şi, ulterior, ca nerecuperabile, rămân cheltuieli definitive la bugetul de stat, în bugetul ordonatorului de credite în cadrul căruia funcţionează structura de implementare."

    4. La articolul 5, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins:
    "(9) Sumele disponibile la sfârşitul fiecărui exerciţiu bugetar în contul 50.29 Disponibil din sume de la bugetul de stat pentru finanţare proiecte în cazul indisponibilităţii temporare de fonduri ISPA, deschis pe numele Ministerului Finanţelor la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate a Municipiului Bucureşti, se virează la bugetul de stat cel târziu la data de 15 ianuarie a anului următor, în vederea reîntregirii sumelor cheltuite din bugetul de stat potrivit prevederilor alin. (1^1) lit. b), şi se evidenţiază conform art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare."

    5. După articolul 5^1 se introduce un nou articol, articolul 5^2, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^2
    După achitarea ultimelor note de debit ale Comisiei Europene pentru programele PHARE, ISPA şi SAPARD, sumele disponibile în conturile acestor programe deschise la Trezoreria Statului şi la o bancă comercială pe numele Ministerului Finanţelor - Autoritatea de Certificare şi Plată, cu excepţia celui prevăzut la art. 5 alin. (9), precum şi pe numele structurilor de implementare ale acestor programe, cu excepţia sumelor prevăzute la art. 5 alin. (3^1) lit. e) şi a sumelor aflate în contul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei de recuperare debite de la contractori/beneficiari:
    a) se restituie, de către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor sau de către structurile de implementare, după caz, la bugetul de stat, cu evidenţierea acestora potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare, dacă provin din sume alocate de la acest buget; sau
    b) se fac venit, de către Autoritatea de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor sau de către structurile de implementare, după caz, la bugetul de stat, dacă legea nu prevede altfel, în contul 20.A.36.50.00 «Alte venituri» pe codul de identificare fiscală atribuit Trezoreriei Statului (CIF 8609468) deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate a Municipiului Bucureşti."



    ART. II
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 17 iunie 2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 362/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 8, după litera c^2) se introduce o nouă literă, litera c^3), cu următorul cuprins:
    "c^3) sumele necesare restituirii fondurilor utilizate temporar potrivit prevederilor art. 16 alin. (2), dar care nu mai pot fi reîntregite din sume de la Comisia Europeană."

    2. La articolul 9, după litera c^2) se introduce o nouă literă, litera c^3), cu următorul cuprins:
    "c^3) sumele necesare restituirii fondurilor utilizate temporar potrivit prevederilor art. 16 alin. (2), dar care nu mai pot fi reîntregite din sume de la Comisia Europeană."

    3. La articolul 14^4, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) autoritatea de management care are o obligaţie de plată către alte programe operaţionale transferă sumele asigurate de la bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 8 lit. c^1) şi art. 9 lit. c^1), în contul de disponibil al autorităţii de management care gestionează programul operaţional de unde au fost utilizate temporar disponibilităţile din instrumente structurale şi, ulterior, informează Autoritatea de Certificare şi Plată asupra acestei operaţiuni;"

    4. După articolul 14^5 se introduce un nou articol, articolul 14^6, cu următorul cuprins:
    "ART. 14^6
    După efectuarea operaţiunilor prevăzute la art. 14^4, autorităţile de management, care au o obligaţie de plată rezultată din utilizarea fondurilor prevăzute la art. 16 alin. (2), transferă sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 8 lit. c^3) şi art. 9 lit. c^3), în contul 54.01.03.00 Disponibil de la bugetul de stat reprezentând prefinanţări şi fonduri în cazul indisponibilităţilor temporare aferente instrumentelor structurale."

    5. La articolul 16, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Sumele disponibile în contul 54.01.03.00 Disponibil de la bugetul de stat reprezentând prefinanţări şi fonduri în cazul indisponibilităţilor temporare aferente instrumentelor structurale, provenite din sumele realocate din disponibilităţile din fondurile de la bugetul de stat, aflate în conturile Autorităţii de Certificare şi Plată, destinate finanţării proiectelor aferente programelor de preaderare, în cazul indisponibilităţilor temporare, potrivit alin. (2), au destinaţia prevăzută la art. 5 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de către Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, aprobată prin Legea nr. 22/2000, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) Sumele disponibile la sfârşitul exerciţiului bugetar în contul 54.01.03.00 Disponibil de la bugetul de stat reprezentând prefinanţări şi fonduri în cazul indisponibilităţilor temporare aferente instrumentelor structurale, deschis la Trezoreria Operativă Centrală pe numele Ministerului Finanţelor, provenite din sume alocate la poziţia distinctă «Cofinanţarea asistenţei financiare nerambursabile postaderare de la Comunitatea Europeană» din bugetul Ministerului Finanţelor - Acţiuni generale, se restituie la acest buget cel târziu până la data de 15 ianuarie a anului următor, cu evidenţierea acestora potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 37/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificările şi completările ulterioare."



    ART. III
    (1) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 63/1999 cu privire la gestionarea fondurilor nerambursabile alocate României de către Comunitatea Europeană, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente acestora, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 17 mai 1999, aprobată prin Legea nr. 22/2000, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
    (2) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 413 din 17 iunie 2009, aprobată cu modificări prin Legea nr. 362/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 19 iulie 2022.
    Nr. 226.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016