Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 214 din 14 iulie 2022  pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 214 din 14 iulie 2022 pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene"

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 714 din 15 iulie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. 1
    Se aprobă realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene“, prin:
    a) atribuirea de către Guvernul României Guvernului Regatului Norvegiei a contractelor de achiziţie a 32 de avioane F-16 din excedent, pachet de suport logistic şi instruire personal tehnic-ingineresc, cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte de tip Letter of Offer and Acceptance, denumite în continuare contracte de tip LOA, specifice Programului Foreign Military Sales - FMS, pentru achiziţionarea pachetului de bunuri şi servicii complementar celui prevăzut la lit. a), cu respectarea prevederilor art. 22 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 195/2012, cu modificările şi completările ulterioare.


    ART. 2
    (1) Prin derogare de la dispoziţiile art. 16^1 din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se împuterniceşte Ministerul Apărării Naţionale, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A., să semneze, în numele Guvernului României, contractele prevăzute la art. 1 lit. a) şi să deruleze contractele prevăzute la art. 1 pe baza unui contract încheiat, în condiţiile legii, între Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A. şi Ministerul Apărării Naţionale.
    (2) Prin derogare de la dispoziţiile art. 16^1 din Legea nr. 346/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se împuterniceşte Ministerul Apărării Naţionale, prin Statul Major al Forţelor Aeriene, să semneze, în numele Guvernului României, contracte de tip LOA specifice programelor Air Force Security Assistance Training Squadron - AFSAT şi Euro-NATO Joint Jet Pilot Training - ENJJPT şi contractele specifice de instruire cu statele semnatare ale programelor Euro-NATO Joint Jet Pilot Training - ENJJPT şi NATO Flight Training Europe - NFTE, pentru instruirea personalului navigant de aviaţie aferent capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie.

    ART. 3
    (1) Ministerul Apărării Naţionale gestionează sumele în valută aferente achiziţiilor prevăzute la art. 1 lit. b), printr-un cont analitic deschis pe numele acestuia, în cadrul contului de valută al Ministerului Finanţelor deschis la Banca Naţională a României. Soldul contului respectiv, înregistrat la sfârşitul fiecărui exerciţiu financiar, se reportează în anul următor şi se va utiliza în scopul finanţării costurilor aferente realizării achiziţiilor prevăzute la art. 1 lit. b).
    (2) Se autorizează Ministerul Finanţelor, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, să asigure suplimentar credite de angajament, reprezentând echivalentul în lei la data intrării în vigoare a prezentei legi a 494 milioane de euro, necesare semnării contractelor prevăzute la art. 1.
    (3) Creditele bugetare necesare derulării contractelor prevăzute la art. 1, precum şi creditele de angajament suplimentate în condiţiile alin. (2) se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita creditelor bugetare alocate prin legile bugetare anuale.
    (4) Prin derogare de la prevederile art. 173, 174 şi 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu se datorează obligaţii fiscale accesorii pentru diferenţele suplimentare de creanţe fiscale rezultate din regularizarea valorii în vamă a bunurilor importate în cadrul contractelor de stat de tip LOA, atribuite de Guvernul României potrivit prevederilor art. 1 lit. b).
    (5) Prin derogare de la prevederile art. 24 alin. (1) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, efectuarea fazei de lichidare, din procesul execuţiei bugetare, se aprobă de comandaţii/şefii structurilor militare beneficiare ale bunurilor şi serviciilor prevăzute la art. 1, cu excepţia serviciilor de instruire a personalului.
    (6) În situaţia în care unele produse şi servicii prevăzute să fie achiziţionate potrivit dispoziţiilor art. 1 nu pot fi contractate sau dacă din punct de vedere economic şi/sau operaţional este necesară achiziţia din alte surse, ordonatorul principal de credite/persoana împuternicită prin delegare de competenţă poate aproba achiziţionarea din aceste surse.

    ART. 4
    (1) În vederea realizării şi menţinerii capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzute la art. 1, Ministerul Apărării Naţionale trimite personal militar pentru îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului naţional pentru executarea activităţilor de instruire, operare, mentenanţă, reprezentare tehnică, analiză şi management privind derularea programului de înzestrare, în conformitate cu prevederile contractelor încheiate potrivit dispoziţiilor art. 1.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 77 alin. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul apărării naţionale poate aproba detaşarea personalului navigant de aviaţie în vederea îndeplinirii unor misiuni pentru instruire în străinătate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), în calitate de instructori de zbor în cadrul programelor AFSAT, ENJJPT şi NFTE, pe o perioadă de până la 5 ani, şi detaşarea personalului navigant de aviaţie pentru îndeplinirea unor misiuni de instruire în calitate de pilot în trecere pe o perioadă de până la 3 ani.

    ART. 5
    Pentru misiunile prevăzute la art. 4, prin ordin al ministrului apărării naţionale se stabilesc:
    a) funcţiile care se prevăd în statele de organizare constituite pentru perioada misiunii diferenţiate pe categorii, grade militare, studii şi coeficienţi; prevederile de grad, studii şi coeficienţi de ierarhizare, precum şi armele şi specialităţile militare ale funcţiilor din statul de organizare constituit pentru perioada misiunii;
    b) asimilarea funcţiilor personalului din statele de organizare constituite pentru perioada misiunii;
    c) trimiterea personalului în misiune în străinătate, prin detaşarea în funcţiile prevăzute în statele de organizare, constituite pentru perioada de misiune.


    ART. 6
    (1) Pe întreaga perioadă a misiunilor prevăzute la art. 4, personalul participant la misiune beneficiază de drepturile salariale în ţară prevăzute la art. 71 alin. (1) din secţiunea a 9-a a cap. II din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, stabilite cu respectarea prevederilor art. 38 din aceeaşi lege şi a celorlalte prevederi legale care reglementează salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
    (2) Compensaţia lunară specifică prevăzută la art. 71 alin. (1) lit. c) din secţiunea a 9-a a cap. II din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă personalului participant la misiunile prevăzute la art. 4 în cuantum de 100% aplicată la solda de funcţie.
    (3) Pe durata misiunilor prevăzute la art. 4, personalul navigant de aviaţie şi tehnic-ingineresc de aviaţie, definit la art. 9 şi 13 din Legea nr. 35/1990 privind Statutul personalului aeronautic din aviaţia militară a Românei, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de prima orară de zbor, respectiv prima pentru asigurarea tehnică a zborului.
    (4) Primele prevăzute la alin. (3) se acordă în baza documentelor justificative de evidenţă a activităţilor aeronautice şi de calcul al acestora, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 40 alin. (2) şi (3) din secţiunea a 4-a a cap.II din anexa nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 7
    (1) Pe durata misiunilor prevăzute la art. 4, personalul beneficiază de drepturile de diurnă stabilite pentru fiecare categorie de personal participant la misiunile prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Pe durata îndeplinirii misiunilor prevăzute la art. 4, în zilele când personalului nu i se asigură hrana, acesta beneficiază de alocaţia valorică de hrană stabilită potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 46/2020 pentru stabilirea drepturilor de diurnă, cazare, hrană, facilitarea legăturii cu familia, recreere şi transport ale personalului militar şi civil participant la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român.
    (3) Personalul participant la misiunile prevăzute la art. 4, în situaţia în care nu i se asigură cazarea gratuit, conform contractelor încheiate, beneficiază de decontarea cheltuielilor de cazare în limita cuantumurilor prevăzute la art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 46/2020, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.
    (4) Pe durata misiunilor prevăzute la art. 4, în zilele când personalul participant se află în ţară sau în concediu de odihnă, acesta nu beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) şi (2).
    (5) Prevederile art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 46/2020 se aplică în mod corespunzător şi personalului participant la misiunile prevăzute la art. 4.

    ART. 8
    (1) Personalul participant la misiunile prevăzute la art. 4 beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru o călătorie în ţară şi retur, la fiecare 3 luni de participare la misiune.
    (2) Personalul participant la misiunile prevăzute la art. 4 poate opta, la fiecare 3 luni de misiune, ca soţul/soţia şi/sau copiii acestuia să beneficieze de decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarea la locul misiunii şi retur.

    ART. 9
    (1) Fondurile necesare participării la misiunile prevăzute la art. 4 se asigură din bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita fondurilor aprobate cu această destinaţie.
    (2) Din fondurile prevăzute la alin. (1) se suportă şi cheltuielile determinate de pregătirea misiunii şi executarea acesteia, generate de:
    a) dislocarea personalului din garnizoanele de dispunere de pe teritoriul statului român în zona de desfăşurare a misiunii, precum şi repatrierea acestuia;
    b) achiziţiile de bunuri, lucrări şi servicii solicitate de specificul misiunii;
    c) cheltuielile de operare şi sprijin logistic necesare bunei desfăşurări a misiunii;
    d) selecţionarea, vizita medicală, testarea, pregătirea, încheierea asigurărilor de sănătate, în condiţiile stabilite de Ministerul Apărării Naţionale, precum şi în conformitate cu reglementările specifice fiecărei activităţi;
    e) încheierea contractelor de asigurare pentru invaliditate şi deces ale personalului;
    f) evacuarea medicală a personalului care nu poate fi tratat în unităţile sanitare din zona de executare a misiunii şi asigurarea transportului însoţitorilor acestuia;
    g) procurarea materialelor necesare, repatrierea, însoţirea şi înhumarea personalului decedat, precum şi îndeplinirea formalităţilor specifice;
    h) suportarea altor costuri specifice, inclusiv a celor destinate activităţilor necesare dezvoltării relaţiilor cu autorităţile militare şi civile locale, precum şi cu populaţia civilă, asigurarea activităţilor de protocol, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.


    ART. 10
    (1) Participarea personalului navigant de aviaţie şi tehnic-ingineresc de aviaţie la misiunile de instruire este condiţionată de semnarea în prealabil a unui angajament, al cărui model este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege, prin care se obligă ca, după încheierea misiunii, să îşi desfăşoare activitatea în Ministerul Apărării Naţionale timp de 10 ani, din care 8 ani în specializarea/calificarea dobândită pe timpul misiunii de instruire, fără a depăşi vârsta prevăzută la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În situaţiile în care cadrele militare îşi încetează raporturile de serviciu încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale înainte de expirarea duratei stabilite prin angajamentul prevăzut la alin. (1) sau nu îşi desfăşoară activitatea în specializarea/calificarea dobândită pe timpul misiunii de instruire, acestea sunt obligate să restituie cheltuielile de instruire şi cheltuielile efectuate pe timpul misiunii potrivit prevederilor art. 7 şi 8, proporţional cu perioada de angajament rămasă neexecutată.
    (3) Prevederile alin. (2) nu se aplică personalului participant la misiune în situaţia încetării activităţii din motive neimputabile acestuia.

    ART. 11
    Personalul participant la misiunile prevăzute la art. 4 beneficiază de drepturile şi are obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare aplicabilă personalului militar în activitate, în măsura în care acestea nu contravin prevederilor prezentei legi.

    ART. 12
    Ministerul Apărării Naţionale va elabora ordinul de punere în aplicare a prevederilor prezentei legi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    FLORIN-VASILE CÎŢU

    Bucureşti, 14 iulie 2022.
    Nr. 214.
    ANEXA 1

    Model
                    ROMÂNIA
    MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE
    (denumirea structurii)
    (ziua, luna, anul)
    Nr. ...................
    (localitatea)
                Neclasificat
    Exemplarul nr. ................
    ANGAJAMENT
    Subsemnatul(a)^1, ..............................................................., fiul/fiica lui şi al (a) .........…......, născut(ă) în anul ............. luna ............ ziua ........, CNP ........................., domiciliat(ă) în localitatea ........................................, str. ............ nr. ........, bl. ......, sc. ......., et. ......, ap. ....., judeţul/sectorul ......, încadrat(ă) în funcţia de ................................ la^2 ............................,
    în conformitate cu prevederile art. 10 din Legea nr. 214/2022 pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene“, mă oblig ca, după încheierea misiunii în străinătate executate potrivit contractelor încheiate în baza dispoziţiilor art. 1 şi 2 din respectiva lege, să îmi desfăşor activitatea în cadrul Ministerului Apărării Naţionale timp de 10 ani, din care 8 ani în specializarea/calificarea dobândită pe timpul misiunii de instruire, fără a depăşi vârsta prevăzută la art. 16 alin. (2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.
    Totodată, în situaţiile şi în condiţiile prevăzute de art. 10 alin. (2) din Legea nr. 214/2022, mă oblig să restitui cheltuielile individuale de instruire şi cheltuielile efectuate pe timpul misiunii conform prevederilor art. 7 şi 8 din aceeaşi lege, proporţional cu perioada de angajament rămasă neexecutată.
    Data: ............
    Semnătura ...................
    C.I./B.I. seria .... nr. ...............,
    eliberat(ă) de ................
    la data de ..................
    ^1 Se înscriu gradul militar, numele şi prenumele.
    ^2 Se completează indicativul numeric al unităţii şi garnizoana.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016