Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 203 din 23 iunie 1947  pentru reglementarea circulatiei si stabilirea regimului juridic al imobilelor agricole*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 203 din 23 iunie 1947 pentru reglementarea circulatiei si stabilirea regimului juridic al imobilelor agricole*)

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 140 din 23 iunie 1947
*) Text corectat conform rectificarii apãrute în Monitorul Oficial Nr. 162 din 18 Iulie 1947.

CAP. 1

ART. 1
Sunt imobile agricole în înţelesul acestei legi:
1. Terenurile situate în comunele rurale, afarã vetrei satului, împreunã cu clãdirile aflate pe ele. Se excepteazã viile, pãdurile, precum şi terenurile ce au realmente o afectatiune industriala sau comercialã.
2. Terenurile arabile, pãşunile şi fanetele situate în afarã perimetrului construibil al Municipiilor, comunelor urbane, comunelor suburbane, staţiunilor climaterice sau balneare.
ART. 2
Imobilele agricole nu se pot dobândi prin acte între vii decât cu autorizaţiunea şi cu respectarea dreptului de preemţiune al Statului, dupã distincţiunile şi potrivit prevederilor legii de fata.

CAP. 2

ART. 3
Sunt exceptate de la obligaţiunea autorizaţiunii, precum şi de la exerciţiul dreptului de preemţiune, înstrãinãrile între rude în linie directa, pana la gradul al treilea inclusiv, cu restrictiunile prevãzute în prezenta lege, în ceea ce priveşte plafonul proprietãţii.
Vor beneficia de dispoziţiunile prezentului articol şi colateralii pana la gradul al treilea inclusiv, dacã proprietarul nu are descendenţi.
ART. 4
Autorizaţiunea de dobândire a oricãrui imobil agricol, indiferent de întindere, se va da de cãtre Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, la aprecierea sa.
Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, poate delega Camerele Agricole sa dea autorizare de dobândire, pentru imobilele agricole pana la întinderea de 5 ha, aplicând dispoziţiunile ce se vor stabili prin deciziune ministerialã publicatã în Monitorul Oficial, conform dispoziţiunilor art. 18.
Autorizaţiunea se va da cu avizul comisiunilor prevãzute de prezenta lege.
ART. 5
Cererea de autorizare se va adresa de cei interesaţi Ministerului Agriculturii şi Domeniilor sau Camerei Agricole unde este situat imobilul agricol, potrivit celor prevãzute de art. 4 al legii de fata şi va arata:
a) Numele, prenumele, profesiunea şi domiciliul înstrãinãtorului şi al dobânditorului;
b) Judeţul şi comuna unde este situat imobilul ce se înstrãineazã;
c) Identificarea imobilului prin vecinãtãţi sau în comunele unde exista carte funduara prin numãrul de carte funduara şi numãr topografic.
Întinderea şi natura imobilului agricol arabil, plantatiune, pasune, ape, pãduri, clãdiri, fanat, necultivabil);
d) Preţul şi condiţiunile de vânzare sau evaluarea imobilului dacã înstrãinarea se face cu alt titlu.
ART. 6
Dobanditorul va îndeplini urmãtoarele condiţiuni:
a) Sa fie cetãţean roman;
b) Sa aibã singura ocupaţiune agricultura sau sa fie mic funcţionar rural în localitatea unde se dobândeşte terenul;
c) Sa nu posede, prin cumpãrare, ambii soţi şi copiii minori, în toatã ţara, mai mult de maximum 15 ha, inclusiv suprafata ce se cumpara.
Dovada îndeplinirii acestor condiţiuni se va face cu un certificat eliberat de primãria comunei în care domiciliazã dobanditorul, completat cu declaraţia acestuia asupra tuturor terenurilor, pe care le poseda.
ART. 7
Cooperativele agricole de producţie vor obţine autorizatiuni de dobândire, dacã au fost constituite potrivit unui Statut aprobat de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor şi Ministerul Cooperaţiei şi dacã membrii îndeplinesc condiţiunile art. 6.
Membrii nu vor putea împãrţi între ei imobilele dobândite, sub nici o forma, în proprietate, folosinta sau exploatare şi sub nici un titlu, decât cu autorizaţiunea prealabilã a Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. Aceasta autorizaţiune se va da numai dacã ar reveni fiecãrui membru o întindere de minimum 2 ha la şes şi 1 ha la munte şi deal, dupã care loturile astfel stabilite vor intra sub regimul juridic prevãzut de prezenta lege.
În cazul când se face împãrţirea între membri fãrã a tine seama de dispoziţiunile de mai sus, terenul trece în patrimoniul Statului, prin deciziunea Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, considerându-se înstrãinat fãrã autorizaţiune. Preţul acestui teren va fi stabilit în condiţiunile prezentei legi.
ART. 8
Se pot instraina prin vânzare, cu autorizarea Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, fãrã îndeplinirea condiţiunilor cerute de art. 6, terenurile agricole, pana la 5 ha, în scopul arãtat mai jos:
a) Pentru întemeierea sau dezvoltarea oricãrei industrii;
b) Pentru executarea lucrãrilor de irigatie, indiguire sau drenaj;
c) Pentru a face pepiniere de pomi, de arbori forestieri ori de vita altoita;
d) Pentru a deschide drumuri, canale de irigatie ori conducte;
e) Pentru a construi - în jurul statiilor de cale feratã, sau a porturilor - magazii, antrepozite, curatatorii de cereale, pivnite ori crame de vinificaţie;
f) Pentru a întemeia ingrasatorii rationale de vite ori crescatorii sistematice de pãsãri;
g) Pentru a construi vile, case de odihna, sanatorii, precum şi orice clãdiri de interes general.
Cumpãrãtorul terenurilor destinate pentru întemeierea sau dezvoltarea industriilor agricole, va prezenta în prealabil şi un plan de investitiuni, iar pentru cele neagricole şi aprobarea Ministerului Industriei şi Comerţului.
Obligaţiunile luate se vor înscrie în actul de dobândire şi în cartea funduara.
Termenul de aducere la îndeplinire a acestor obligaţiuni este de doi ani, cu drept de prelungire de cãtre Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
Neîndeplinirea acestor condiţiuni, în afarã de cazurile de forta majorã, atrage dupã sine anularea actului şi trecerea imobilului asupra Statului, cu toate investitiunile fãcute pe el.
Nulitatea este de ordine publica şi se poate cere şi de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor prin ordonanta prezidentiala, potrivit art. 67 din legea accelerarii din 23 Iunie 1943.
Dobanditorii terenului intrand sub prevederile acestui articol, vor cere Ministerului Agriculturii şi Domeniilor sa constate ca au îndeplinit obligaţiunile luate şi apoi, pe baza aprobãrii date, sa ceara Judecãtoriei sau Tribunalului, dupã cum este cazul, radierea sarcinei, terenul pierzand caracterul de teren agricol.
Tribunalul va judeca cererea de urgenta, în Camera de Consiliu, citând şi Statul, - prin Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
ART. 9
Autorizaţiunea de dobândire va fi valabilã timp de 6 luni de la data când a fost comunicatã petitionarului.
ART. 10
În cazul refuzãrii autorizaţiunii de dobândire, Statul prin Ministerul Agriculturii şi Domeniilor va avea dreptul sa cumpere imobilul, într-un termen de 40 zile, socotit de la data refuzãrii autorizaţiunii, cu preţul şi în condiţiunile arãtate în prezenta lege.
ART. 11
Imobilele agricole pot fi schimbate cu autorizaţia Statului atât între ele, cat şi cu alte imobile de aceeaşi întindere sau valoare, ori când acestea nu diferã cu mai mult de 10 la suta.
Dobanditorul terenului agricol trebuie sa îndeplineascã condiţiunile cerute de art. 6.
În cazul când schimbul se face în vederea comasarii, actul va fi scutit de plata taxelor de timbru, impozit proporţional şi excepţional.

CAP. 3
Exercitarea dreptului de preemţiune

ART. 12
Înstrãinarea în total sau în parte a oricãror imobile agricole prevãzute de art. 2 din prezenta lege, mai mari de 5 ha, este supusã şi dreptului de preemţiune al Statului, care se va exercita de cãtre Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, la preţul şi în condiţiunile de înstrãinare comunicate, cu excepţiunea şi potrivit dispoziţiunilor din prezenta lege.
În acest caz, o comisiune compusa dintr-un delegat al Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, împreunã cu proprietarul sau un împuternicit al sau, sub preşedinţia unui magistrat delegat de prim-preşedintele Curţii de Apel din Bucureşti, vor stabili preţul real.
Se va cere proprietarului, prin notificare, sa se prezinte sau sa-şi trimitã împuternicitul sau în comisiune, în termen de 10 zile de la primirea notificãrii, iar în cazul când proprietarul nu da curs notificãrii, se va face stabilirea preţului prin cei doi delegaţi.
Comisiunea ţinând seama de toate elementele de evaluare, va depune un raport în care se va arata valoarea imobilului dupã preţurile curente.
În cazul când proprietarul nu accepta acest preţ, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor va refuza acordarea dreptului de vânzare.
ART. 13
Înstrãinãtorul va notifica Ministerului Agriculturii şi Domeniilor intenţiunea de a instraina, sau proiectul contractului de înstrãinare, arãtând suprafata imobilului pe cat posibil pe categorii de teren; arabil, plantatiuni, pãşuni, ape, pãduri, clãdiri, preţul şi condiţiunile de înstrãinare, sarcinile ce-l greveazã, precum şi persoana ce urmeazã sa dobândeascã imobilul.
Semnatura înstrãinãtorului va fi legalizatã de cãtre notar sau judecãtorul de ocol respectiv.
La notificare se vor anexa copii de pe titlurile de proprietate ce poseda şi dupã putinta schita de plan a imobilului.
Dreptul de preemţiune se va exercita în termen de 60 zile de la primirea notificãrii care nu poate fi nici retrasã, nici modificatã în cursul acestui termen.
Dacã Statul nu-şi exercita dreptul de preemţiune, înstrãinãtorul va putea transmite imobilul agricol persoanei arãtatã în notificare, pe baza autorizaţiunii de dobândire.
Înstrãinarea urmeazã a se face în condiţiunile notificate, în termen de 3 luni de la primirea rãspunsului, prin care Ministerul se pronunţa ca nu exercita dreptul de preemţiune sau de la expirarea termenului pentru exercitarea acestui drept.
În cazul când în acest termen actul de înstrãinare a dobândit data certa, dar nu s-a fãcut cererea de transcriere ori înscriere în cartea funduara, imobilul agricol nu se mai poate vinde decât, repetând formele prevãzute mai sus.
ART. 14
Când Statul notifica înstrãinãtorului ca îşi exercita dreptul de preemţiune, va fixa prin rãspuns termenul, ce nu va putea fi mai scurt de 10 zile şi nici mai lung de 30 zile, pentru predarea titlurilor originale de proprietate, ce vânzãtorul poseda şi pentru întocmirea şi autentificarea actului de vânzare.
Preţul se va achitã în termen de 30 zile, socotit dupã caz, de la depunerea titlurilor de proprietate sau de la expirarea termenului fixat pentru depunerea lor, potrivit prevederilor alineatului precedent, afarã numai dacã contractul sau oferta prevãd termene mai lungi.
În cazul când din examinarea actelor rezulta îndoieli asupra proprietãţii sau sarcinelor, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor va putea renunţa la cumpãrare, în termen de 30 zile prevãzut la alin. 2.
ART. 15
În cazul când înstrãinãtorul nu depune actele necesare sau nu se prezintã la data fixatã pentru autentificarea actului, preţul se va consemna în numerar la Cassa de Depuneri, iar recipisa de consemnare se va depune la Tribunalul în circumscripţia cãruia se afla imobilul.
Ministerul va cere Tribunalului constatarea transmiterii proprietãţii cãtre Stat şi trimiterea în posesie a imobilului cumpãrat.
Tribunalul din circumscripţia cãruia este situat imobilul va judeca cererea în Camera de Consiliu, de urgenta şi cu precãdere, fiind citat şi înstrãinãtorul.
Sentinta tine loc de titlu de proprietate.
ART. 16
Dacã vânzarea nu se poate face potrivit legii, decât prin licitaţie publica, nu pot participa decât cei care îndeplinesc condiţiunile art. 6. Statul are drept de preemţiune la preţul şi în condiţiunile adjudecãrii. Spre acest sfârşit, instanta de executare va comunica Ministerului Agriculturii publicaţiunea de vânzare.
Instanta va comunica de asemenea procesul-verbal de adjudecare definitiva sau procesul-verbal de licitaţie pentru Transilvania, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor. Dacã Statul nu va rãspunde instanţei, în termen de 30 zile de la primirea comunicãrii, ca înţelege sa exercite dreptul de preemţiune, se va socoti ca a renunţat sa exercite acest drept.
De la adjudecarea definitiva şi pana la expirarea termenului de 30 zile prevãzut de alin. 3, sunt suspendate termenele şi actele de procedura prevãzute de legea pentru executarea silitã a bunurilor nemişcãtoare.
Dacã Statul îşi va exercita dreptul de preemţiune, preţul se va depune în termen de 30 zile de la primirea comunicãrii, prevãzutã de alin. 3 al acestui articol.

CAP. 4
Comisiuni de autorizare

ART. 17
Pentru acordarea autorizatiunilor de dobândire, precum şi pentru exercitarea dreptului de preemţiune al Statului referitor la terenurile agricole, Ministerul va decide pe baza avizului unei Comisiuni Speciale, care va funcţiona pe lângã Direcţiunea Proprietãţii din Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, compusa din:
1. Un Secretar General al Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, delegat de Ministru.
2. Un agricultor delegat de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
3. Directorul Direcţiei Proprietãţii şi Bunurilor Statului din Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
4. Directorul Directiunilor Regimului Silvic din Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
5. Directorul Directiunii Producţiei Vegetale.
6. Directorul Directiunii Colonizarilor.
Pentru fiecare membru se va desemna şi câte un supleant, care va înlocui la nevoie pe titular.
Comisiunea se constitue prin deciziunea Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, sub preşedinţia Secretarului General.
Comisiunea va lucra cu cel puţin 4 membri, prezenta preşedintelui în toate cazurile fiind obligatorie, sub sancţiunea nulitãţii avizului.
Comisiunea se va pronunţa cu majoritatea de voturi a celor prezenţi.
În caz de paritate de voturi, decide votul preşedintelui.
ART. 18
Pentru acordarea autorizatiunilor dobândite, pana la 5 ha., Camera Agricolã respectiva va putea decide în conformitate cu delegaţia ce i se va da de Minister, pe baza avizului unei Comisiuni care va funcţiona pe lângã fiecare Camera.
Comisiunea va fi compusa din:
1. Prefectul judeţului.
2. Şeful Serviciului Silvic Judeţean.
3. Directorul Camerei Agricole.
4. În agricultor cooptat de ceilalţi 3.
Pentru fiecare membru se va desemna şi câte un supleant.
Comisiunea lucreazã sub preşedinţia Prefectului cu puţin 3 membri, iar în lipsa prezideazã Directorul Camerei Agricole.
Comisiunea se va pronunţa cu majoritate.
În caz de paritate, va decide votul preşedintelui.
ART. 19
Avizele date de comisiunile prevãzute de art. 17 şi 18 de mai sus, trebuie sa fie motivate.
Autorizaţiunea de dobândire va fi data de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, în termen de 45 zile, de la data înregistrãrii cererii.

CAP. 5
Finanţarea preemtiunii

ART. 20
În scopul de a asigura finanţarea necesarã pentru exercitarea efectivã a dreptului de preemţiune al Statului, cu toate operaţiunile legate de exerciţiul acestui drept, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor este autorizat sa modifice convenţiunea încheiatã cu Creditul Naţional Agricol, publicatã în Monitorul Oficial Nr. 299/939 şi sa încheie convenţiuni şi cu alte instituţiuni financiare.
Convenţiunile respective se vor încheia pe cel mult 30 ani şi vor intra în vigoare dupã aprobarea lor, prin Decret publicat în Monitorul Oficial.
În cazul când la expirarea termenului, convenţiunile nu se prelungesc, institutiunile financiare respective îşi pãstreazã toate drepturile din convenţiunile expirate, pentru toate operaţiunile nelichidate pana în acel moment şi pe care le vor continua pana la definitiva lor lichidare.
Operaţiunile prevãzute de legea de fata cu privire la cumpãrarea, parcelarea şi vânzarea proprietãţilor agricole obţinute prin exercitarea dreptului de preemţiune, se vor efectua de institutiunile financiare, printr-o secţiune agricolã specialã, pe care aceste instituţiuni sunt obligate sa o înfiinţeze şi sa o pãstreze în cadrul organizatiunii.
ART. 21
Imobilele agricole dobândite prin exercitarea dreptului de preemţiune, se cumpara în numele şi pe socoteala Statului.
Actele de cumpãrare se încheie de Stat, iar instituţia finanţatoare se va subroga în privilegiul vânzãtorului în condiţiunile art. 1.738 c. c.
ART. 22
Imobilele agricole dobândite prin exercitarea dreptului de preemţiune vor fi afectate urmãtoarelor scopuri:
1. Pentru lucrãri de interes general şi pentru înfiinţarea şi inzestrarea diverselor instituţiuni de folos obştesc menite sa ajute la propãşirea agriculturii şi a învãţãmântului agricol, la rãspândirea cunoştinţelor agricole; ferme de Stat, staţiuni de experimentare şi înmulţirea seminţelor selecţionate şi ale reproducatorilor de rasa, şcoli de agricultura de toate gradele.
2. Pentru vânzare, fie direct, fie prin institutiunile finanţatoare, cãtre cei autorizaţi sa cumpere proprietãţi în conformitate cu legea de fata.
ART. 23
Preţul de vânzare al imobilelor dobândite pe baza acestei legi se va stabili de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, luându-se de baza preţul de cumpãrare şi adãugându-se cheltuielile fãcute cu dobândirea imobilului şi dobanda la capitalul investit.
ART. 24
Cumpãrãtorii de imobile agricole dobândite prin finanţarea institutiunilor finanţatoare, în baza legii de fata, vor achitã preţul în conformitate cu convenţiunile ce se vor încheia cu institutiunile finanţatoare.

CAP. 6
Regimul juridic al imobilelor agricole

ART. 25
Imobilele agricole provenite de la Stat nu se pot ipoteca decât institutiunilor financiare autorizate de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor, prin deciziunea ministerialã publicatã în Monitorul Oficial.
Orice ipoteci fãcute fãrã autorizarea Ministerului Agriculturii şi Domeniilor sunt declarate nule şi de nul efect, nulitatea fiind de ordine publica.
ART. 26
Proprietarul acestor imobile va face dovada proprietãţii cu titlul de improprietarire şi cu certificatul perceptiei ca a achitat valoarea integrala a lotului, altfel Statul îşi pãstreazã privilegiul asupra lotului pentru preţ, urmãrind valoarea lui în primul rang şi în mana oricui s-ar afla lotul.
ART. 27
Imobilelor agricole cumpãrate de la Stat, prin institutiunile finanţatoare, în temeiul legii de fata, nu pot fi ipotecate sau înstrãinate decât numai dupã ce au fost complet achitate şi cu respectarea dispoziţiunilor prezentei legi.
ART. 28
Se plafoneaza proprietatea imobilelor agricole provenite prin cumpãrare la maximum 15 ha şi nu poate poseda nimeni, sub nici o forma, o proprietate cultivabila prin cumpãrare mai mare de maximum 15 ha, intelegandu-se soţ cu sotie şi copiii minori.
Aplicarea dispoziţiunilor de mai sus se va face privitor la cumpãrãrile efectuate dupã data de 1 Mai 1947.
ART. 29
În cazul când prin cumpãrare se mãreşte proprietatea agricolã peste limita prevãzutã la art. 28, titularul sau titularii drepturilor de proprietate, sunt obligaţi sa lichideze diferenţa prin vânzare în condiţiunile prezentei legi în termen de 90 zile.
ART. 30
Peste acest termen diferenţa va fi cumpãratã de Stat la preţul oferit, conform dispoziţiunilor prezentei legi.
În cazul când nu se declara de titular suprafeţele ce depãşesc 15 ha, dupã expirarea termenului prevãzut de alin. 1, acestea sunt trecute asupra Statului, din acest moment, platindu-se drept preţ 1/2 din valoarea fixatã de fisc, cu ocazia perceperii taxei de înregistrare, spre acest sfârşit, urmãrindu-se dispoziţiunile art. 15, alin. 2-4.
ART. 31
Fermele model particulare şi orezariile recunoscute ca atare prin deciziunea Comisiei Centrale, se declara indivizibile, ele neputând fi împãrţite în nici un mod şi nici chiar prin ieşire din indiviziune, iar înstrãinarea nu se poate face decât total, cu restrictiunile prevãzute de prezenta lege.
ART. 32
În regiunile unde terenul este faramitat, prin cumpãrare, se vor constitui loturi familiare de minimum 5 ha la şes şi 3 ha la deal şi munte, care astfel devin indivizibile.
ART. 33
Imobilele agricole, cu excepţia celor prevãzute la art. 8, nu se pot divide prin înstrãinare şi nici pe cale de succesiune decât pana la întinderea de 2 ha la şes şi 1 ha la deal şi munte. Intinderile sub 2 ha la şes şi 1 ha la deal şi munte sunt declarate indivizibile.
ART. 34
Imobilele agricole achiziţionate de cooperativele agricole de producţie, prin cumpãrare de la Stat în suprafeţe ce depãşesc plafonul prevãzut de lege şi care sunt comasate, nu se pot divide sub nici o forma, devenind astfel indivizibile. Drepturile indivize se pot transmite prin înstrãinare cãtre cei ce îndeplinesc condiţiunile art. 6, cu respectarea dreptului de autorizaţiune ori de preemţiune.

CAP. 7
Regimul succesoral al imobilelor agricole

ART. 35
Transmisiunile pe cale de succesiune a imobilelor agricole, între rude în linie directa şi colateralã, pana la gradul al treilea, inclusiv şi soţul supravieţuitor, se face fãrã nici o restricţiune, iar celelalte nu se pot face decât în condiţiunile prezentei legi, cu respectarea obligaţiunii de autorizare şi a dreptului de preemţiune al Statului.

CAP. 8
Dispoziţiuni finale şi tranzitorii

ART. 36
Transmiterea proprietãţii terenului agricol nu se poate face decât prin acte autentice şi transcrise.
ART. 37
Sunt nule de drept actele de înstrãinare fãcute în alt mod sau fãrã autorizaţiune şi cu violarea dispoziţiunilor art. 6, 12 şi 29. Nulitatea este de ordine publica şi poate fi invocatã de orice parte interesatã, de Ministerul public şi de Ministerul Agriculturii şi Domeniilor.
ART. 38
Ministerul Agriculturii şi Domeniilor poate cere în cazul constatãrii nulitãţii actului, ca Statul sa fie substituit în drepturile celui ce a înstrãinat imobilul agricol respectiv.
În asemenea împrejurare Ministerul Agriculturii şi Domeniilor va restitui dobânditorului, direct sau prin instituţia finanţatoare, preţul prevãzut în contractul de vânzare, sau valoarea imobilului dacã înstrãinarea s-a fãcut cu alt titlu. Valoarea imobilului care se va restitui dobânditorului nu va putea depãşi valoarea realã a imobilului în momentul cumpãrãrii, conform dispoziţiunilor prezentei legi.
Despãgubirile pentru investitiunile fãcute de la dobândire şi pana la introducerea acţiunii în constatarea nulitãţii actului, vor fi stabilite la cererea celui interesat pe cale judecãtoreascã.
Statul va fi obligat sa plãteascã sumele datorate, potrivit alin. 2 şi 3 de mai sus, în termen de 1 an, socotit de la data când creanta în restituire şi despãgubire a devenit certa, lichidã şi exigibilã. Dacã revânzarea imobilului se va face în acest termen, Statul nu va fi dator sa plãteascã cu titlul de restituire şi despãgubire decât cel mult preţul obţinut prin revânzare.
Revânzarea se va face prin licitaţie publica.
ART. 39
Toate actele prin care Statul, direct sau prin institutiunea finanţatoare, dobândeşte sau înstrãineazã imobilele agricole în virtutea drepturilor ce i se dau prin aceasta lege, sunt scutite de impozitul proporţional şi de orice alte taxe sau impozite cãtre Stat, judeţ, comuna sau fonduri speciale, atunci când ele cad în sarcina Statului.
ART. 40
Instanţele judecãtoreşti vor putea da termene de graţie dobanditorilor obligaţi de lege, a face anumite interventiuni în condiţiunile dispoziţiunilor Codului civil.
ART. 41
Lichidarea operaţiunilor de preemţiune pentru toate vânzãrile notificate Ministerului Agriculturii şi Domeniilor, pana la data publicãrii prezentei legi, vor continua conform normelor în vigoare, pana la data punerii în aplicare a prezentei legi, cu restrictiunile în ceea ce priveşte planul de maximum 15 ha.
ART. 42
Înstrãinãrile de terenuri agricole prin acte cu titlul oneros sau gratuit fãcute de agricultori cu o proprietate sub 5 ha la alte persoane decât descendenţii pana la gradul trei, dupã 1 August 1946 şi pana la publicarea prezentei legi, în regiunile care au suferit din cauza secetei, sunt presupuse ca au fost fãcute sub imperiul constrângerii şi ca atare sunt declarate nule.
Dacã se constata ca vânzãtorul, posterior actului de vânzare, a cumpãrat alt teren agricol, loc de casa sau casa în oraş sau la ţara, vânzarea nu se declara nulã.
Regiunile care au suferit din cauza secetei vor fi determinate prin deciziunea Ministerului Agriculturii şi Domeniilor.
ART. 43
Proprietãţile agricole ce au devenit mai mari de 15 ha, dupã data de 1 Mai 1947, în alt mod decât prin succesiune se vor pune de acord cu prezenta lege în termen de 90 zile.
ART. 44
Actele de vânzare-cumpãrare pana la 5 ha, sunt scutite de asistenta avocaţilor şi de timbrul judiciar, identificarea pãrţilor fãcându-se de instanta de autentificare.
ART. 45
Dispoziţiunile din legile de reforma agrarã prevãzute de art. 32 din legea pentru Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea; de art. 81 din Regulamentul aceleiaşi legi; de art. 25 din legea agrarã pentru Bucovina; de art. 47 din legea agrarã pentru Transilvania; dispoziţiunile art. 1-11 din legea pentru organizarea şi încurajarea agriculturii, publicatã în Monitorul Oficial Nr. 67 din 22 Martie 1937; legea pentru finanţarea preemtiunii imobilelor agricole; decretul-lege Nr. 641 pentru validarea unor vânzãri de proprietãţi agricole fãcute cu cãlcarea dispoziţiunilor titlului I al legii pentru încurajarea agriculturii din 1937, publicatã în Monitorul 0oficial Nr. 185 din 12 August 1946, precum şi orice alte dispoziţiuni contrarii prezentei legi, se abroga.
Bunurile agricole provenite din aplicarea <>legii de reforma agrarã Nr. 187 din 1945 , rãmân supuse dispoziţiunilor acelei legi.
ART. 46
Se considera ca mici funcţionari rurali în spiritul art. 6, alin. b, din prezenta lege: cantaretii bisericesti, cantonierii, secretarii comunali, padurarii, agenţii sanitari, agenţii veterinari, paznicii, factorii postali, telefonistii comunali şi agenţii agricoli.
ART. 47
Un regulament de aplicare va dezvolta dispoziţiunile prevãzute în aceasta lege, precum şi organizarea şi competenta Directiunii Proprietãţii şi Bunurilor Statului în atributiunea cãreia se da prezenta lege.

--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016