Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 202 din 8 iulie 2022  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 202 din 8 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 687 din 11 iulie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 12 iunie 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, punctul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5. asigurat cu risc ridicat - persoana pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puţin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referinţă;"

    2. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Asigurătorii RCA îşi asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR potrivit art. 19 alin. (3), precum şi pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiţi potrivit Legii nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, cu completările ulterioare."

    3. La articolul 9, alineatul (3) se abrogă.
    4. La articolul 18, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, cu respectarea principiilor actuariale general acceptate."

    5. La articolul 18, alineatul (4) se abrogă.
    6. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Un asigurat cu risc ridicat, în condiţiile în care se încadrează în clasele de risc, potrivit art. 2 pct. 5, se poate adresa BAAR pentru alocarea unui asigurător în vederea încheierii contractului RCA.
    (2) Factorul «N» prevăzut la art. 2 pct. 5 este stabilit de către BAAR, cu avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi este calculat pentru un vehicul cu aceleaşi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum şi pentru aceeaşi clasă de bonus-malus a asiguratului/ utilizatorului.
    (3) BAAR, în baza politicilor şi procedurilor proprii, alocă un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA.
    (4) Condiţiile în care sunt încheiate asigurările RCA pentru asiguraţii cu risc ridicat se regăsesc în procedurile interne ale BAAR; condiţiile se publică pe site-ul BAAR şi se actualizează ori de câte ori se modifică.
    (5) BAAR se asigură de existenţa valabilităţii poliţelor de asigurare aferente clienţilor cu risc ridicat în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României."

    7. La articolul 32, după alineatul (12) se introduc două noi alineate, alineatele (13) şi (14), cu următorul cuprins:
    "(13) BAAR stabileşte reguli de conduită aplicabile membrilor inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA pentru asiguraţii cu risc ridicat.
(14) BAAR se asigură de punerea în aplicare a regulilor de conduită de către propriii membri şi stabileşte proceduri privind analizarea conduitei membrilor şi măsurile ce pot fi impuse acestora."

    8. Articolul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 36
    (1) BAAR elaborează politici şi proceduri pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat, care cuprind cel puţin următoarele:
    a) elaborarea de atribuţii privind gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat către structurile proprii;
    b) modalitatea de alocare şi ofertare în vederea încheierii contractului RCA pentru asiguratul cu risc ridicat;
    c) modul de determinare şi publicare a factorului «N» prevăzut la art. 2 pct. 5 şi art. 19 alin. (2);
    d) reguli de conduită aplicabile membrilor, inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA pentru asiguraţii cu risc ridicat;
    e) aspectele referitoare la încheierea contractului de asigurare RCA de către asigurătorul alocat.
    (2) Politicile şi procedurile prevăzute la alin. (1) sunt aprobate de către adunarea generală a BAAR şi supuse avizului A.S.F.; politicile şi procedurile proprii sunt aplicate de către BAAR şi membrii acestuia."

    9. La articolul 37 alineatul (1), literele d)-g) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "d) nerespectarea de către asigurătorii RCA a obligaţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (2), art. 6 alin. (3), art. 11, art. 14, art. 18 alin. (1) şi (6)-(12), art. 21 alin. (1)-(5), art. 23 alin. (1), art. 24 alin. (6) şi art. 26 alin. (2);
e) nerespectarea de către persoanele din consiliul director al BAAR, persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul BAAR sau de către BAAR a obligaţiei în ceea ce priveşte stabilirea factorului «N», prevăzută la art. 19 alin. (2), şi a prevederilor art. 32 alin. (2) lit. b)-m), alin. (3), (8) şi (9);
f) nerespectarea de către persoanele din consiliul director al BAAR sau de către persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul BAAR a obligaţiei privind solicitarea avizului/aprobării, potrivit art. 19 alin. (2), art. 32 alin. (10) şi (11) şi art. 36 alin. (2);
g) nerespectarea de către persoanele din consiliul director al BAAR sau de către persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul BAAR a obligaţiilor de elaborare a politicilor şi procedurilor, inclusiv pentru gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat, sau de punere a acestora în aplicare, potrivit art. 19 alin. (3) şi (4), art. 32 alin. (13) şi (14) şi art. 36 alin.(1)."

    10. La articolul 37 alineatul (1), după litera i) se introduce o nouă literă, litera j), cu următorul cuprins:
    "j) nerespectarea de către asigurători şi de către persoanele care fac parte din conducerea acestora a măsurilor stabilite prin actele de autorizare, supraveghere şi/sau control sau a altor măsuri adoptate de A.S.F."

    11. La articolul 37 alineatul (2), literele c) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) faptele persoanelor din consiliul director al BAAR sau ale persoanelor care deţin funcţii de conducere în cadrul BAAR, prevăzute la alin. (1) lit. e)-g), cu avertisment scris sau cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei;
    ......................
e) faptele BAAR prevăzute la alin. (1) lit. e) şi h), cu avertisment scris sau cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei;"

    12. La articolul 37 alineatul (2), după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) faptele asigurătorilor RCA sau ale persoanele care fac parte din conducerea acestora pentru nerespectarea măsurilor prevăzute la alin. (1) lit. j), cu avertisment scris sau cu amendă de la 10.000 de lei la 100.000 de lei."

    13. La articolul 37, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) se face de către persoanele cu atribuţii privind monitorizarea, supravegherea şi/sau controlul din cadrul A.S.F. Aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute la alin. (2) şi (5)-(7) se realizează de către Consiliul A.S.F. prin decizie, cu respectarea în mod corespunzător a prevederilor art. 28 alin. (15) şi (20) şi art. 31 din Legea nr. 236/2018, cu completările ulterioare, ale art. 163 alin. (12) şi (16) şi ale art. 165 din Legea nr. 237/2015, cu modificările şi completările ulterioare."

    14. La articolul 37, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul constatării săvârşirii a două sau mai multe contravenţii se aplică amenda prevăzută pentru contravenţia cea mai gravă."

    15. La articolul 37, după alineatul (15) se introduce un nou alineat, alineatul (16), cu următorul cuprins:
    "(16) Prin derogare de la prevederile art. 13 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, aplicarea sancţiunii contravenţionale se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârşirii faptei. În cazul contravenţiilor continue, termenul de prescripţie de 3 ani curge de la data constatării faptei sau de la data încetării ultimului act ori fapt săvârşit, dacă acest moment intervine anterior constatării."

    16. La articolul 43 alineatul (1), litera m) se abrogă.


    ART. II
    În termen de 20 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Autoritatea de Supraveghere Financiară modifică şi completează în mod corespunzător prevederile reglementărilor emise în aplicarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

    ART. III
    Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.

    ART. IV
    Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. I pct. 9-15, care intră în vigoare la 10 zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 8 iulie 2022.
    Nr. 202.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016