Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 199 din 20 iulie 2018  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 199 din 20 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 669 din 1 august 2018
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 43/2014 privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 326 din 6 mai 2014, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1, partea introductivă a alineatului (1) şi alineatul (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Prezenta lege instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri educative şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează următoarele:
    ................................................................................................
(4) Eliminarea durerii, a suferinţei, a stresului sau a vătămărilor de durată prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice ori a altor metode nu exclude utilizarea unui animal în proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi."

    2. La articolul 1 alineatul (7), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) practicilor agricole neexperimentale;"

    3. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Atunci când este posibil, se utilizează o metodă sau o strategie de testare satisfăcătoare din punct de vedere ştiinţific, care nu implică utilizarea animalelor vii."

    4. La articolul 4 alineatul (1), literele b) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) cercetare transferabilă sau aplicată care urmăreşte oricare dintre următoarele scopuri:
    (i) prevenirea, profilaxia, diagnosticarea sau tratarea bolilor, a stărilor de sănătate precare sau a altor anomalii sau a efectelor acestora la oameni, animale sau plante;
    (ii) evaluarea, detectarea, controlul sau modificarea bolilor fiziologice la oameni, animale sau plante; sau
    (iii) bunăstarea animalelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de producţie pentru animalele crescute în scopuri agricole;
    ................................................................................................
f) învăţământ superior sau pregătire profesională pentru dobândirea, menţinerea sau îmbunătăţirea competenţelor profesionale;"

    5. La articolul 5, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) În ceea ce priveşte animalele incluse în anexa nr. 4, se utilizează metoda de ucidere adecvată indicată în anexă.
    ................................................................................................
(6) Prevederile alin. (2)-(4) nu se aplică în situaţia în care un animal trebuie ucis în cazuri de urgenţă, din motive de bunăstare animală, sănătate publică, siguranţă publică, sănătate animală sau de mediu."

    6. La articolul 7, partea introductivă a alineatul (1) şi litera a) şi partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi vor avea următorulcuprins:
    "(1) Exemplarele de primate neumane nu se utilizează în proceduri, cu excepţia cazului în care procedurile îndeplinesc următoarele condiţii:
a) procedura are unul dintre scopurile menţionate la:
    (i) art. 4 alin (1) lit. b) pct. i) sau art. 4 alin. (1) lit. c) şi se realizează în scopul evitării, prevenirii, diagnosticării şi tratării unor afecţiuni potenţial mortale ori invalidante care apar la om;
    (ii) art. 4 alin. (1) lit. a) sau lit. c);
    ................................................................................................
(2) Exemplarele de primate neumane enumerate în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 338/97, care nu intră sub incidenţa art. 7 alin. (1) din regulamentul respectiv, nu se utilizează în proceduri, cu excepţia cazului în care procedurile îndeplinesc următoarele condiţii:"

    7. La articolul 8, alineatele (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Capturarea animalelor în sălbăticie se face de către persoane competente şi prin metode care nu provoacă animalelor durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată care pot fi evitate.
    ................................................................................................
(5) În situaţia în care, după capturare sau în timpul acesteia, se constată că animalul este rănit ori într-o stare de sănătate precară, acesta este examinat de către un medic veterinar sau o altă persoană care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 24 şi se iau măsuri de reducere la minimum a suferinţei animalului sau, în cazul în care există o justificare ştiinţifică, autoritatea competentă poate acorda derogări de la cerinţa de a lua măsuri pentru a reduce la minimum suferinţa animalului."

    8. La articolul 8, alineatul (6) se abrogă.
    9. La articolul 9, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În baza unei justificări ştiinţifice, autoritatea competentă poate acorda derogări de la condiţiile impuse prin alin. (1) şi (2)."

    10. La articolul 10, denumirea marginală şi alineatul (1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Animale rătăcite şi nedomesticite din specii domestice
    (1) Se interzice utilizarea în proceduri a animalelor rătăcite şi nedomesticite din specii domestice."

    11. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Utilizarea în comun a organelor şi a ţesuturilor
    Înfiinţarea de programe de utilizare în comun a organelor şi a ţesuturilor de la animalele ucise este facilitată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor prin înfiinţarea unei baze de date disponibile publicului care cuprinde informaţii despre unităţile utilizatoare autorizate sanitar-veterinar pentru desfăşurarea de proiecte care implică folosirea animalelor în proceduri."

    12. La articolul 19, alineatele (1)-(3) şi (7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) Toţi crescătorii, furnizorii şi utilizatorii de animale trebuie autorizaţi sanitar-veterinar de către autoritatea competentă şi înregistraţi într-o bază naţională de date disponibilă publicului. Autorizaţia se acordă pentru o perioadă de 5 ani.
(2) Procedura de autorizare sanitar-veterinară este stabilită prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 97/2015 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor utilizatoare, crescătoare şi furnizoare de animale utilizate în scopuri ştiinţifice, pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a proiectelor care implică utilizarea animalelor în proceduri, precum şi pentru modificarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010.
(3) Autorizaţia sanitar-veterinară se acordă doar dacă crescătorul, furnizorul sau utilizatorul de animale şi unitatea acestuia respectă cerinţele stabilite în prezenta lege.
    ................................................................................................
(7) Înlocuirea persoanei sau persoanelor prevăzute la alin. (4) se notifică în mod obligatoriu autorităţii competente, în maximum 15 zile de la data înlocuirii acestora."

    13. La articolul 20, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) În cazul în care un crescător, furnizor sau utilizator de animale nu mai îndeplineşte cerinţele stabilite în prezenta lege, autoritatea competentă, prin personalul de specialitate, aplică sancţiunile contravenţionale principale prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare, însoţite, după caz, de sancţiunea contravenţională complementară a suspendării sau a retragerii autorizaţiei sanitar-veterinare."

    14. La articolul 22, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Fiecare crescător, furnizor şi utilizator de animale trebuie să dispună de personal suficient în unitate."

    15. La articolul 23 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) proiectele ce implică utilizarea animalelor în proceduri să se desfăşoare în conformitate cu autorizaţia de proiect sau în conformitate cu condiţiile prevăzute la art. 41, iar în caz de nerespectare a condiţiilor de autorizare, să fie luate şi înregistrate măsurile corespunzătoare de rectificare a acesteia."

    16. Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    Medicul veterinar desemnat
    Fiecare unitate crescătoare, furnizoare şi utilizatoare de animale folosite în scopuri ştiinţifice sau educative trebuie să aibă un medic veterinar desemnat de către aceasta, cu experienţă în medicina animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice ori educative, sau un expert cu o calificare corespunzătoare, acolo unde este necesar, însărcinat cu atribuţii de consiliere privind bunăstarea animalelor şi tratamentul acestora."

    17. La articolul 26 alineatul (1), literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) să instituie şi să evalueze procesele operaţionale interne privind monitorizarea, raportarea şi acţiunile ulterioare necesare bunăstării animalelor adăpostite sau utilizate în cadrul unităţii;
d) să urmărească evoluţia şi rezultatele proiectelor ţinând seama de efectul asupra animalelor utilizate şi identificând elementele care contribuie şi mai mult la conceputul de înlocuire, reducere şi îmbunătăţire;"

    18. La articolul 30, alineatele (2) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Fiecare câine, pisică şi primat neuman trebuie să aibă un dosar individual, care însoţeşte animalul, atât timp cât este ţinut în condiţiile prezentei legi.
    ................................................................................................
(5) În cazul relocării animalelor, informaţiile veterinare şi sociale relevante din dosarul individual prevăzut la alin. (2) însoţesc animalul."

    19. La articolul 32, alineatele (3), (6) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Condiţiile de microclimat în care sunt crescute, ţinute sau utilizate animalele trebuie verificate zilnic.
    ................................................................................................
(6) Standardele de îngrijire şi adăpostire sunt prevăzute în anexa nr. 3.
    ................................................................................................
(8) Procedura de acordare a derogărilor prevăzute la alin. (7) se stabileşte prin ordin comun al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al ministrului mediului."

    20. La articolul 33, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Inspecţiile se efectuează anual la cel puţin o treime din utilizatorii de animale, în conformitate cu analiza de risc prevăzută la alin. (2); crescătorii, furnizorii şi utilizatorii de primate neumane sunt inspectaţi cel puţin o dată pe an.
(4) Autoritatea competentă efectuează un procent corespunzător de inspecţii fără o notificare prealabilă; procentul de inspecţii se stabileşte în conformitate cu rezultatele analizei de risc prevăzute la alin. (2)."

    21. La articolul 35, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Fără a aduce atingere prevederilor art. 41, proiectele care implică utilizarea animalelor în proceduri se desfăşoară numai cu autorizarea prealabilă din partea autorităţii competente sau, în cazurile prevăzute la art. 41, în conformitate cu cererea trimisă autorităţii competente."

    22. La articolul 37, litera b) a alineatului (3) şi alineatul (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "b) conceperea de proiecte, inclusiv statistici, acolo unde este necesar;
    ................................................................................................
(4) Procesul de evaluare a proiectelor trebuie să fie transparent; sub rezerva protejării drepturilor de proprietate intelectuală şi a informaţiilor confidenţiale, evaluarea proiectelor se efectuează într-o manieră imparţială şi poate include avizul unor părţi independente."

    23. La articolul 38, litera c) a alineatului (1) şi alineatul (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) orice elemente care ar putea contribui la consolidarea aplicării cerinţei privind înlocuirea, reducerea şi îmbunătăţirea.
    ................................................................................................
(3) Fără a aduce atingere prevederilor alin. (2) şi prin excepţie de la prevederile art. 37 alin. (2) lit. f), autoritatea competentă poate scuti de obligaţia evaluării retrospective proiectele care includ numai proceduri clasificate drept superficiale sau fără recuperare."

    24. La articolul 39, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Autoritatea competentă poate autoriza proiecte multiple generice desfăşurate de acelaşi utilizator dacă aceste proiecte trebuie să îndeplinească cerinţe normative sau dacă proiectele utilizează animale în scopuri de producţie sau de diagnosticare cu metode testate."

    25. La articolul 40, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Autoritatea competentă confirmă solicitantului primirea tuturor cererilor de autorizare în termen de 15 zile lucrătoare şi indică termenul prevăzut la alin. (1) în care urmează să fie acordată autorizaţia de proiect."

    26. La articolul 41, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Normele privind autorizarea proiectelor prin procedură administrativă simplificată, prevăzută la alin. (1), se aprobă prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(4) Dacă un proiect este modificat de o manieră care ar putea avea un impact negativ asupra bunăstării animalului, autoritatea competentă impune efectuarea unei evaluări suplimentare a proiectului cu rezultat favorabil."

    27. La articolul 41, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Art. 39 alin. (3) şi (4), art. 40 alin. (3) şi art. 43 alin. (3)-(5) se aplică în mod corespunzător proiectelor a căror desfăşurare este permisă în conformitate cu prezentul articol."

    28. La articolul 43, denumirea marginală şi alineatul (1) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 43
    Modificarea, reînnoirea şi retragerea autorizaţiei de proiect
    (1) Orice modificare a proiectului care ar determina un efect negativ asupra bunăstării animalului trebuie notificată autorităţii competente, în termen de 30 de zile, şi impune acordarea unei noi autorizaţii de proiect, sub rezerva unui rezultat favorabil al evaluării proiectului, cu prevederile prezentei legi."

    29. La articolul 43, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5) cu următorul cuprins:
    "(4) În cazul retragerii autorizaţiei de proiect, bunăstarea animalelor utilizate sau destinate utilizării în proiect trebuie să nu fie afectată în mod negativ.
(5) Condiţiile pentru modificarea şi reînnoirea autorizaţiilor de proiect se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor."

    30. La articolul 44, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(1) Întreaga documentaţie relevantă, inclusiv autorizaţia proiectului şi rezultatul evaluării proiectului sunt păstrate timp de cel puţin 3 ani de la data expirării autorizaţiei proiectului sau de la data expirării perioadei prevăzute la art. 40 alin. (1) şi sunt puse la dispoziţia autorităţii competente."

    31. La articolul 49, alineatele (1), (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1) În situaţia în care există motive justificabile din punct de vedere ştiinţific pentru a considera că este esenţială utilizarea primatelor neumane în scopurile prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) în ceea ce priveşte fiinţele umane, dar această utilizare nu este întreprinsă pentru evitarea, prevenirea, diagnosticarea şi tratarea unor boli potenţial mortale sau care pot induce o afecţiune invalidantă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate stabili o măsură tranzitorie prin care să autorizeze o asemenea utilizare, cu condiţia ca scopul să nu poată fi realizat prin utilizarea altor specii decât primatele neumane.
(2) În situaţia în care există motive întemeiate pentru a considera că este esenţial să fie luate măsuri pentru conservarea speciilor sau pentru combaterea unei epidemii neaşteptate, a unei boli mortale ori care poate induce o afecţiune invalidantă care apare la om, instituţiile cu atribuţii în aceste domenii pot stabili o măsură tranzitorie prin care să permită utilizarea maimuţelor mari în proceduri desfăşurate în unul dintre scopurile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) sau e) ori alin. (2) lit. a), cu condiţia ca scopul procedurilor în cauză să nu poată fi atins prin utilizarea altor specii decât maimuţele mari sau prin folosirea de metode alternative. Trimiterea la art. 4 alin. (2) lit. a) nu se interpretează ca făcând referire la animale şi la plante.
    ................................................................................................
(4) În cazul în care se stabileşte o măsură tranzitorie potrivit prevederilor alin. (1)-(3), se informează fără întârziere Comisia Europeană şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, prezentând motivele stabilirii măsurii tranzitorii şi dovezile care probează situaţia de tipul celor descrise la alin. (1)-(3) care stau la baza măsurii tranzitorii."

    32. La articolul 49, alineatul (5) se abrogă.
    33. La anexa nr. 2 se introduce o nouă specie, specia Marmosete (Callithrix jacchus).
    "    ANEXA 2

    Lista primatelor neumane şi data de la care pot fi utilizate potrivit art. 9 alin. (2) din lege

┌─────────────┬────────────────────────┐
│Specii │Data la care pot fi │
│ │utilizate în proceduri │
├─────────────┼────────────────────────┤
│Marmosete │ │
│(Callithrix │ │
│jacchus) │ │
│Maimuţe │Data la care se │
│cynomolgus │împlinesc 5 ani de la │
│(Macaca │publicarea studiului de │
│fascicularis)│fezabilitate*) realizat │
│Maimuţe │de Comisia Europeană, cu│
│rhesus │condiţia ca studiul să │
│(Macaca │nu recomande o perioadă │
│mulatta) │prelungită │
│Alte specii │ │
│de primate │ │
│neumane │ │
└─────────────┴────────────────────────┘


    *) Cu prevederile art. 10 alin. (1) al patrulea paragraf din Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, Comisia Europeană, în consultare cu statele membre ale Uniunii Europene şi cu părţile interesate, realizează un studiu de fezabilitate, care include o evaluare a bunăstării şi a sănătăţii animale, cu privire la cerinţa prevăzută la art. 9 alin. (2) din lege. Studiul respectiv se publică până la 10 noiembrie 2017. Studiul este însoţit, după caz, de propuneri de modificare a prezentei anexe."

    34. La anexa nr. 3, tabelele 3, 5, 7.3, 9.2 şi 9.4 se modifică şi voraveaurmătorulcuprins:
    "Tabelul 3 Pisici

┌───────────────┬─────┬───────┬────────┐
│ │Podea│Rafturi│Înălţime│
│ │(*) │(mp) │(m) │
│ │(mp) │ │ │
├───────────────┼─────┼───────┼────────┤
│Suprafaţa │ │ │ │
│minimă pentru │1,5 │0,5 │2 │
│un animal adult│ │ │ │
├───────────────┼─────┼───────┼────────┤
│Pentru fiecare │ │ │ │
│animal │0,75 │0,25 │- │
│suplimentar se │ │ │ │
│adaugă │ │ │ │
└───────────────┴─────┴───────┴────────┘

    (*) Suprafaţa podelei fără rafturi.
    ………………………………………………………….................................................………………………
    Tabelul 5 Dihori

┌────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │Suprafaţa│Suprafaţa│ │
│ │minimă a │minimă a │Înălţimea│
│ │incintei │podelei/ │minimă │
│ │(cmp) │animal │(cm) │
│ │ │(cmp) │ │
├────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Animale │ │ │ │
│până la │4.500 │1.500 │50 │
│600 g │ │ │ │
│inclusiv│ │ │ │
├────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Animale │ │ │ │
│peste │4.500 │3.000 │50 │
│600 g │ │ │ │
├────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Masculi │6.000 │6.000 │50 │
│adulţi │ │ │ │
├────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Femelă │ │ │ │
│şi puii │5.400 │5.400 │50 │
│săi │ │ │ │
└────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    ……………………………………………………………………................................................................................……………
    Tabelul 7.3 Porcine şi porcuşori de laborator

┌──────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │ │Suprafaţa│
│ │ │ │minimă de│
│ │ │ │odihnă/ │
│ │Suprafaţa│Suprafaţa│animal │
│ │minimă a │minimă a │(în │
│Greutate │incintei^│podelei/ │condiţii │
│(kg) │1) │animal │neutre │
│ │(mp) │(mp/ │din punct│
│ │ │animal) │de vedere│
│ │ │ │termic) │
│ │ │ │(mp/ │
│ │ │ │animal) │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│până la 5 │2,0 │0,20 │0,10 │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 5 şi│ │ │ │
│până la 10│2,0 │0,25 │0,11 │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 10 │ │ │ │
│şi până la│2,0 │0,35 │0,18 │
│20 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 20 │ │ │ │
│şi până la│2,0 │0,50 │0,24 │
│30 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 30 │ │ │ │
│şi până la│2,0 │0,70 │0,33 │
│50 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 50 │ │ │ │
│şi până la│3,0 │0,80 │0,41 │
│70 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 70 │ │ │ │
│şi până la│3,0 │1,00 │0,53 │
│100 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 100 │ │ │ │
│şi până la│4,0 │1,35 │0,70 │
│150 │ │ │ │
│inclusiv │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│peste 150 │5,0 │2,50 │0,95 │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Masculi │ │ │ │
│adulţi │7,5 │- │1,30 │
│(exemplare│ │ │ │
│obişnuite)│ │ │ │
└──────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    ^1) Porcinele pot fi izolate în incinte mai mici pe perioade scurte, de exemplu, prin compartimentarea incintei principale folosind pereţi despărţitori, atunci când această măsură este justificată din motive veterinare sau experimentale, de exemplu, dacă este necesar consumul de hrană individuală.
    ……………………………………………………………………................................................................................……………
    Tabelul 9.2 Anure acvatice^1)

┌────────┬─────────┬───────────┬─────────┐
│ │ │Suprafaţa │ │
│ │ │minimă a │ │
│ │ │zonei cu │ │
│ │Suprafaţa│apă pentru │Adâncimea│
│Lungimea│minimă a │fiecare │minimă a │
│corpului│zonei cu │animal │apei │
│^2) (cm)│apă │suplimentar│(cm) │
│ │(cmp) │în cazul │ │
│ │ │adăpostirii│ │
│ │ │în grup │ │
│ │ │(cmp) │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│sub 6 │160 │40 │6 │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│între 6 │ │ │ │
│şi 9 │300 │75 │8 │
│inclusiv│ │ │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│peste 9 │ │ │ │
│şi până │600 │150 │10 │
│la 12 │ │ │ │
│inclusiv│ │ │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┤
│peste 12│920 │230 │12,5 │
└────────┴─────────┴───────────┴─────────┘


    ^1) Aceste condiţii se aplică bazinelor de creştere, dar nu şi bazinelor folosite pentru împerecherea naturală şi pentru supraovulaţie din motive de eficienţă, deoarece procedurile din urmă necesită bazine individuale mai mici. Standardele de spaţiu sunt stabilite pentru adulţii din categoriile de dimensiuni indicate; se recomandă fie excluderea animalelor tinere şi a mormolocilor, fie modificarea proporţională a dimensiunilor.
    ^2) Măsurată de la cap până la cloacă.
    ……………………………………………………………………................................................................................……………
    Tabelul 9.4 Anure semiterestre

┌────────┬─────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │Suprafaţa │ │ │
│ │ │minimă │ │ │
│ │Suprafaţa│pentru │Înălţimea│ │
│Lungimea│minima a │fiecare │minimă a │Adâncimea│
│corpului│incintei^│animal │incintei^│minimă a │
│^1) │2) │suplimentar│3) │apei │
│(cm) │(cmp) │în cazul │(cm) │(cm) │
│ │ │adăpostirii│ │ │
│ │ │în grup │ │ │
│ │ │(cmp) │ │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│până la │ │ │ │ │
│5,0 │1.500 │200 │20 │10 │
│inclusiv│ │ │ │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│peste │ │ │ │ │
│5,0 şi │ │ │ │ │
│până la │3.500 │500 │30 │10 │
│7,5 │ │ │ │ │
│inclusiv│ │ │ │ │
├────────┼─────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│peste │4.000 │700 │30 │15 │
│7,5 │ │ │ │ │
└────────┴─────────┴───────────┴─────────┴─────────┘


    ^1) Măsurată de la cap la cloacă.
    ^2) Două treimi zonă de uscat, o treime suprafaţă cu apă suficientă pentru ca animalele să se poată scufunda.
    ^3) Măsurată de la zona de uscat până la partea interioară a acoperişului terariului; în afară de aceasta, înălţimea incintei trebuie adaptată la organizarea interiorului."

    35. La anexa nr. 4 punctul 3, tabelul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3. Tabel

┌───────────┬─────┬─────────┬───────┬──────┬─────────┬──────┬───────┬────────┬───────┐
│ │ │ │ │ │ │ │Câini, │ │ │
│Animale - │ │ │ │ │ │ │pisici,│Mamifere│Primate│
│remarci/ │Peşti│Amfibieni│Reptile│Păsări│Rozătoare│Iepuri│dihori │mari │neumane│
│metode │ │ │ │ │ │ │şi │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │vulpi │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Supradoză │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de │(1) │(1) │(1) │(1) │(1) │(1) │(1) │(1) │(1) │
│anestezic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Tijă │X │X │(2) │X │X │- │X │- │X │
│perforantă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Dioxid de │X │X │X │- │(3) │X │X │X │X │
│carbon │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Dislocarea │X │X │X │(4) │(5) │(6) │X │X │X │
│cervicală │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Lovire/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Lovitură │- │- │- │(7) │(8) │(9) │(10) │X │X │
│penetrativă│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│în cap │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Decapitarea│X │X │X │(11) │(12) │X │X │X │X │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Asomarea │(13) │(13) │X │(13) │X │(13) │(13) │(13) │X │
│electrică │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Gaze inerte│X │X │X │- │- │X │X │(14) │X │
│(Ar, N_2) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────────┼───────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼────────┼───────┤
│Împuşcarea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cu glonţ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│liber cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ajutorul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│unor │X │X │(15) │X │X │X │(16) │(15) │X │
│carabine, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pistoale şi│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│muniţie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│adecvate │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴─────────┴───────┴──────┴─────────┴──────┴───────┴────────┴───────┘

"

    36. La anexa nr. 5, punctul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "10. Cerinţele legate de înlocuire, reducere şi îmbunătăţire"

    37. La anexa nr. 7 secţiunea III punctul 3, literele e) şi f) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "e) modele cu tumori induse sau cu tumori spontane, care se aşteaptă să cauzeze o îmbolnăvire progresiv letală asociată cu durere moderată, stres ori suferinţă de lungă durată. De exemplu, tumorile care cauzează caşexie, tumorile invazive ale oaselor, tumorile cu răspândirea metastatică şi tumorile cu ulcerare;
f) intervenţiile chirurgicale şi de altă natură efectuate pe animale sub anestezie generală care se aşteaptă să producă durere, suferinţă sau stres postoperatoriu moderat persistent sau grav ori să afecteze de manieră severă şi persistentă starea generală a animalelor. Producerea de fracturi instabile, toracotomia fără utilizarea analgezicelor adecvate sau traume care induc insuficienţa mai multor organe;"



    ART. II
    La data intrării în vigoare a prezentei legi, în cuprinsul legii sintagma „neuman“ se înlocuieşte cu sintagma „nonuman“.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    FLORIN IORDACHE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 20 iulie 2018.
    Nr. 199.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016