Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 198 din 21 octombrie 2008  privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 198 din 21 octombrie 2008 privind serviciile consulare pentru care se percep taxe si nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 728 din 28 octombrie 2008

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
Prezenta lege reglementeazã cadrul legal privind taxarea şi încasarea taxelor pentru servicii consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carierã ale României în strãinãtate.
ART. 2
Serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 3
(1) Taxele prevãzute la art. 2 se încaseazã anticipat, direct în euro, precum şi în dolari SUA sau în moneda ţãrii de reşedinţã, dupã caz, în raport de cursul de schimb mediu al acestora faţã de euro.
(2) În ţãrile în care funcţioneazã piaţa valutarã liberã, încasarea taxelor consulare se va face, de regulã, în euro sau în dolari SUA.
(3) Atunci când în ţara de reşedinţã nu existã cotaţii oficiale directe între euro, dolari SUA şi valuta localã, prin ordin al ministrului afacerilor externe se stabileşte o altã valutã strãinã convertibilã ca valutã de referinţã.
ART. 4
(1) Cursul de schimb mediu între euro sau valuta de referinţã şi valuta localã este fixat prin notã internã.
(2) Nota internã se emite, la începutul fiecãrei luni şi ori de câte ori este necesar, în funcţie de variaţia cursurilor de schimb, de şeful secţiei consulare sau al oficiului consular. Aceasta este valabilã pentru toate oficiile consulare din subordine, cãrora li se trimite o copie.
ART. 5
(1) Nota internã stabileşte raportul de schimb pe baza mediei cursurilor de schimb din luna precedentã.
(2) Atunci când pe perioada unei luni au loc oscilaţii ale cursurilor de schimb menite sã determine variaţii mai mari de 10%, şeful secţiei consulare sau al oficiului consular emite o nouã notã internã de stabilire a cursului de schimb.
(3) Copia notei interne se afişeazã la sediul oficiului consular care trebuie sã o aplice, împreunã cu tariful consular.
ART. 6
(1)Taxele consulare pentru serviciile prestate se încaseazã, de regulã, direct de personalul consular, prin instrumente electronice de platã.
(2) În cazul în care taxele consulare nu se pot încasa prin instrumente electronice, personalul consular va încasa direct în numerar, pe bazã de chitanţã cu regim special.
(3) Autoritatea consularã, atunci când nu poate încadra activitatea într-o categorie de servicii consulare prevãzute în anexã, adoptã soluţia cea mai favorabilã pentru persoanele interesate.
ART. 7
(1) Pentru serviciile consulare prestate în regim de urgenţã se percepe o taxã suplimentarã de 10 euro sau contravaloarea în dolari SUA ori în moneda ţãrii de reşedinţã, dupã caz, cu excepţia serviciilor nesupuse perceperii de taxe consulare.
(2) Serviciile efectuate imediat sau în cel mult 48 de ore se considerã servicii prestate în regim de urgenţã.
ART. 8
(1) Autoritatea consularã elibereazã gratuit acte sau copii de pe acte necesare pentru interesul statului, precum şi pentru personalul civil şi militar al statului, aflat în serviciu în exterior, rãmânând în continuare valabile şi reglementãrile pe aceastã linie, stabilite prin alte dispoziţii.
(2) Sunt scutite de la plata taxelor consulare urmãtoarele servicii:
a) eliberarea certificatului constatator prin care se atestã redobândirea cetãţeniei române;
b) eliberarea vizelor acordate funcţionarilor strãini la organizaţiile la care România este parte;
c) eliberarea vizelor acordate membrilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare strãine, persoanelor care însoţesc şefii de state, de guvern, delegaţiile parlamentare strãine şi alţi invitaţi oficiali, precum şi membrii de familie ai acestora, în condiţii de reciprocitate;
d) autentificarea de cãtre misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, pentru cetãţenii români, precum şi pentru persoanele de origine românã care au cetãţenie strãinã sau statutul de apatrid, a procurilor speciale prevãzute de <>art. 90 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Taxele de vizã pot sã fie reduse sau pot sã nu fie percepute pentru cetãţenii unui stat terţ, în baza unui acord referitor la mãsurile de facilitare a procedurilor de cerere şi eliberare a vizei, încheiat între Comunitatea Europeanã şi statul terţ.
(4) În cazuri individuale, cu aprobarea şefului secţiei consulare sau al oficiului consular, taxa de vizã poate sã nu fie perceputã sau poate fi redusã, conform legii române, atunci când aceastã mãsurã serveşte la protejarea intereselor culturale, precum şi a intereselor în materie de politicã externã sau pentru motive umanitare.
ART. 9
Şefii secţiilor consulare sau ai oficiilor consulare de carierã pot reduce sau scuti de la plata taxelor consulare, pe bazã de cerere scrisã, motivatã, persoanele aflate în situaţii deosebite şi fãrã posibilitãţi materiale.
ART. 10
(1) Taxele consulare se restituie solicitanţilor de servicii consulare în urmãtoarele cazuri:
a) când serviciul consular nu a fost sau nu a putut fi prestat;
b) când plata s-a fãcut fãrã just temei sau dintr-o interpretare greşitã a legii.
(2) Taxele consulare prevãzute la alin. (1) se restituie din sumele încasate de oficiile consulare cu acelaşi titlu.
(3) Modalitãţile de restituire a taxelor încasate se stabilesc prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului economiei şi finanţelor.
ART. 11
Taxele percepute pentru cererile de vizã nu se restituie.
ART. 12
Taxele consulare prevãzute de prezenta lege, cu excepţia celor menţionate la art. 15 şi a contravalorii blanchetelor de paşapoarte, titlurilor de cãlãtorie, colantelor de vize şi a taxelor pentru Monitorul Oficial, care se evidenţiazã separat, constituie venit al bugetului de stat.
ART. 13
Cuantumul taxelor consulare prevãzute în anexã poate fi revizuit prin ordin comun al ministrului afacerilor externe şi al ministrului economiei şi finanţelor.
ART. 14
Modalitãţile tehnice privind prestarea serviciilor consulare şi controlul încasãrilor rezultate din aceste servicii se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor externe, în termen de 30 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
(1) Ministerul Afacerilor Externe va putea utiliza în totalitate taxele consulare percepute în plus, aferente serviciilor prestate în regim de urgenţã, pentru:
a) plata cheltuielilor de transport al cetãţenilor români aflaţi în situaţii deosebite şi fãrã resurse financiare şi al copiilor fãrã tutelã;
b) plata cheltuielilor de repatriere a cetãţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţã, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu existã posibilitatea înhumãrii în statul în care a survenit decesul;
c) plata temporarã a unor persoane nesalariate din cadrul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare sau a unor persoane din afara acestora, care presteazã astfel de servicii;
d) alte cheltuieli ce apar la îndeplinirea îndatoririlor prevãzute în Statutul Corpului diplomatic şi consular şi în Convenţia de la Viena privind relaţiile consulare.
(2) Angajarea temporarã a persoanelor prevãzute la alin.(1) lit. c) se va face la propunerea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare, cu aprobarea Ministerului Afacerilor Externe. Activitatea acestora se va desfãşura în limitele atribuţiilor stabilite de Ministerul Afacerilor Externe şi cu respectarea dispoziţiilor legale în materie, fãrã afectarea numãrului de personal aprobat acestui minister pentru serviciul exterior.
(3) Pentru munca prestatã, persoanele din cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare prevãzute la alin. (1) lit. c) primesc o indemnizaţie în valutã, stabilitã în cuantum net la nivelul salariului prevãzut pentru funcţionarul consular principal. Pe perioada în care persoanele în cauzã încaseazã aceastã indemnizaţie, ele nu mai beneficiazã de indemnizaţia în valutã prevãzutã de reglementãrile în vigoare pentru soţul/soţia nesalariat/nesalariatã.
(4) Pentru munca prestatã, persoanele din afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare prevãzute la alin. (1) lit. c) primesc o indemnizaţie în valutã, stabilitã în cuantum net la nivelul salariului prevãzut pentru funcţionarul consular principal, la care se adaugã taxele şi impozitele care cad în sarcina angajatorului potrivit reglementãrilor în materie ale statului de reşedinţã.
ART. 16
Misiunile diplomatice şi oficiile consulare pot solicita, prin intermediul administraţiei centrale a Ministerului Afacerilor Externe, transferarea sumelor necesare pentru îndeplinirea prevederilor art. 15 alin. (1) lit. a), b) şi c) de la alte misiuni diplomatice şi oficii consulare care dispun de fonduri realizate potrivit dispoziţiilor art. 7.
ART. 17
Taxele consulare prevãzute la art. 15 se încaseazã, se administreazã şi se contabilizeazã de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificãrile ulterioare.
ART. 18
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã: art. 3 lit. c), d), e), f) şi g), art. 6, art. 7 şi anexa nr. 2 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea serviciilor consulare şi a taxelor percepute pentru prestarea acestora, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 28 august 1992, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 89/1993 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi Normele metodologice nr. H(02) 15.808/683/1997 ale Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului de Interne privind modalitãţile tehnice de prestare a serviciilor supuse taxelor consulare şi controlul încasãrilor rezultate din aceste servicii, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 17 din 20 ianuarie 1998, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
EUGEN NICOLICEA

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 21 octombrie 2008.
Nr. 198.


ANEXĂ

SERVICIILE CONSULARE
pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la
misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în strãinãtate



┌────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea serviciilor │ Taxa în euro │
│crt.│ │ │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│ A. Paşapoarte │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│ 1 │Eliberarea unui paşaport sau a oricãrui document │ │
│ │de cãlãtorie, inclusiv prelungirea valabilitãţii:│ │
│ │- individual │ 40 │
│ │- pentru fiecare persoanã înscrisã în documentul │ │
│ │titularului │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2 │Includerea unei persoane în paşaport, de fiecare │ │
│ │persoanã │ 10 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3 │Blancheta paşaport simplu │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4 │Blancheta titlu de cãlãtorie │ 5 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5 │Blancheta paşaport simplu temporar │ 20 │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│ B. Vize │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│ 1 │Viza de tranzit aeroportuar │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2 │Viza de tranzit │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3 │Viza de scurtã şedere │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4 │Viza de lungã şedere │ 120 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5 │Viza colectivã │ 60 + 1 de persoanã │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│ C. Servicii notariale │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│ 1 │Redactarea, autentificarea şi revocarea unui │ │
│ │înscris, indiferent de natura acestuia: │ │
│ │- un exemplar │ 20 │
│ │- pentru fiecare exemplar în plus │ 6 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2 │Legalizarea sigiliului şi a semnãturii │ │
│ │Ministerului Afacerilor Externe de pe actele │ │
│ │eliberate de autoritãţile române, inclusiv de pe │ │
│ │declaraţiile de chemare, darea de datã certã, │ │
│ │pentru fiecare act │ 15 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3 │Legalizarea unei copii de pe înscrisuri │ 5 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4 │Legalizarea sigiliilor şi semnãturilor de pe │ │
│ │actele eliberate de autoritãţile strãine, care │ │
│ │urmeazã sã producã efecte juridice în România │ 15 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5 │Legalizarea sigiliului şi semnãturii │ │
│ │autoritãţilor competente strãine de pe │ │
│ │certificatele de origine a mãrfurilor, facturile │ │
│ │comerciale şi de pe orice documente cerute la │ │
│ │exportul mãrfurilor din şi în România, în funcţie│ │
│ │de valoarea mãrfurilor, de fiecare exemplar: │ │
│ │- pentru valori de pânã la 50.000 de euro │ 300 │
│ │- pentru valori între 50.001-100.000 de euro │ 600 │
│ │- pentru valori între 100.001-500.000 de euro │ 900 │
│ │- pentru valori între 500.001 - 1.000.000 de euro│ 1.500 │
│ │- pentru valori peste 1.000.000 de euro │ 2.500+0,1% │
│ │ │ din valoare │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 6 │Eliberarea unei copii sau a unui extras de pe │ │
│ │actele aflate în arhivele misiunilor diplomatice │ │
│ │sau ale oficiilor consulare, de fiecare paginã │ 5 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 7 │Efectuarea unei traduceri din sau în limba │ │
│ │românã, de fiecare paginã │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 8 │Certificarea conformitãţii cu originalul în limba│ │
│ │din care s-a efectuat traducerea │ 5 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 9 │Certificarea unor fapte constatate personal de │ │
│ │funcţionarul consular │ 5 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 10 │Eliberarea unui certificat de cutumã │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 11 │Certificarea modificãrilor survenite în rolul de │ │
│ │echipaj al navelor, inclusiv schimbarea │ │
│ │comandantului de navã │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 12 │Prelungirea valabilitãţii actelor de convenţie │ │
│ │ale navelor │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 13 │Înregistrarea şi vizarea protestului de mare, a │ │
│ │jurnalului de bord şi a jurnalului de maşini │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 14 │Eliberarea permisului provizoriu de │ │
│ │naţionalitate, pentru navele construite în │ │
│ │strãinãtate, achiziţionate sau cãrora li se │ │
│ │schimbã clasa │ 300 │
├────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│ D. Servicii diverse │
├────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│ 1 │Înregistrarea cererii pentru redobândirea │ │
│ │cetãţeniei române │ 60 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 2 │Înregistrarea cererii privind renunţarea la │ │
│ │cetãţenia românã │ 600 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 3 │Eliberarea dovezii de cetãţenie │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 4 │Înregistrarea cererii pentru identificarea unei │ │
│ │persoane în România │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 5 │Procurarea oricãror acte judiciare şi │ │
│ │extrajudiciare din ţarã sau din strãinãtate, la │ │
│ │cererea persoanelor fizice sau juridice │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 6 │Primirea în depozit a înscrisurilor şi a │ │
│ │documentelor prezentate de pãrţi │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 7 │Procesarea cererilor de vizã │ 20 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ 8 │Alte servicii care nu sunt incluse în prezenta │ │
│ │listã │ 20 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



NOTĂ:
1. Taxa pentru eliberarea unui paşaport sau a oricãrui document de cãlãtorie include toate serviciile de legalizare sau certificare prevãzute de lege.
2. Contravaloarea colantelor de vizã este inclusã în taxa perceputã potrivit lit. B din tabel.
3. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor aplica taxele pentru procesarea vizelor stabilite prin acordurile bilaterale dintre Uniunea Europeanã şi state terţe, care pot fi diferite de cele prevãzute de prezenta lege.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016