Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 191 din 28 iunie 2022  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 191 din 28 iunie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 652 din 30 iunie 2022
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) copiii solicitanţi de azil sau beneficiari ai unei forme de protecţie în România, acordată în condiţiile Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare;"

    2. La articolul 4, literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) familie extinsă - rudele copilului, până la gradul III inclusiv, cu care copilul sau familia acestuia a menţinut relaţii personale şi contacte directe;
d) familie substitutivă - persoanele, altele decât cele care aparţin familiei extinse, inclusiv afinii până la gradul III, cu care copilul sau familia acestuia a menţinut relaţii personale şi contacte directe, precum şi persoana, familia sau asistentul maternal care asigură creşterea şi îngrijirea copilului, în condiţiile legii; "

    3. La articolul 17, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Programul de relaţii personale, prevăzut la alin. (5), pentru copilul care a împlinit vârsta de 14 ani se stabileşte numai cu consimţământul acestuia. În situaţia în care copilul refuză să îşi dea consimţământul, programul de relaţii personale se stabileşte de către instanţa judecătorească."

    4. La articolul 21 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) istoricul cu privire la violenţa părinţilor asupra copilului sau asupra altor persoane. Acest istoric poate fi probat prin certificate medico-legale, rapoarte de evaluare realizate de către asistentul social sau rapoarte de expertiză psihologică a minorului, ascultarea minorului în camera de consiliu, coroborate cu orice alte mijloace de probă prevăzute de lege;"

    5. La articolul 24, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) Misiunile diplomatice şi consulare ale României au obligaţia de a sesiza autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului cu privire la copiii cetăţeni români aflaţi în străinătate care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de părinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane din străinătate.
    (2) Autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului ia măsurile necesare pentru întoarcerea copilului la părinţi sau la un alt reprezentant legal, imediat după identificarea acestora. În cazul în care persoanele identificate nu pot sau refuză să preia copilul, la cererea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, instanţa judecătorească de la domiciliul copilului dispune plasamentul copilului, în condiţiile prezentei legi."

    6. La articolul 25, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 25
    (1) Misiunile diplomatice şi consulare străine pot sesiza autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi Inspectoratul General pentru Imigrări despre situaţiile în care au cunoştinţă de copii cetăţeni străini aflaţi pe teritoriul României, care, din orice motive, nu sunt însoţiţi de părinţi sau de un alt reprezentant legal ori nu se găsesc sub supravegherea legală a unor persoane. În cazul în care autorităţile române se autosesizează, acestea solicită Inspectoratului General pentru Imigrări informaţii cu privire la statutul copiilor şi, dacă nu sunt solicitanţi de azil sau beneficiari ai protecţiei internaţionale în România, înştiinţează de urgenţă misiunea străină competentă cu privire la copiii în cauză.
    (2) În situaţia copiilor prevăzuţi la alin. (1), direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat copilul, până la definitivarea demersurilor legale ce cad în competenţa Inspectoratului General pentru Imigrări, va solicita instanţei judecătoreşti stabilirea plasamentului copilului în condiţiile prezentei legi."

    7. La articolul 27, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, furnizori de servicii sociale, alte instituţii publice sau organizaţii, în scopul de a obţine avantaje personale/ instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice."

    8. La articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Libertatea copilului de a căuta, de a primi şi de a difuza informaţii de orice natură, inclusiv în mediul online, care vizează promovarea bunăstării sale sociale, spirituale şi morale, sănătatea sa fizică şi mentală, sub orice formă şi prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabilă."

    9. La articolul 41, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dacă, în urma vizitelor efectuate potrivit alin. (1), se constată că dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială a copilului este primejduită, serviciul public de asistenţă socială este obligat să sesizeze în termen de 24 de ore direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în vederea luării măsurilor prevăzute de lege."

    10. La articolul 46 alineatul (3), litera i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "i) derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor;"

    11. La articolul 52 alineatul (1), după litera g) se introduc două noi litere, literele h) şi i), cu următorul cuprins:
    "h) prevenirea şi combaterea comportamentelor agresive, de excludere, de luare în derâdere, umilitoare, şi a oricărei alte forme de violenţă psihologică - bullying, astfel cum este definită în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, îndreptate împotriva copiilor, în unităţile de învăţământ;
i) prevenirea abandonului şcolar la nivelul comunităţii, din motive precum mariajul timpuriu, respectiv sarcina la minore."

    12. La articolul 52, după alineatul (2) se introductrei noi alineate, alineatele (2^1)-(2^3), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Copiii, părinţii, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ au obligaţia de a menţine un climat pozitiv şi incluziv în orice unitate de învăţământ, care să permită tuturor copiilor să fie respectaţi şi acceptaţi.
(2^2) Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ are obligaţia de a include în regulamentul de ordine interioară mecanisme de prevenire a comportamentelor prevăzute la alin. (1) lit. h).
(2^3) Prevenirea şi combaterea oricărei forme de violenţă psihologică - bullying în şcoli se realizează cu respectarea principiului primordialităţii măsurilor nepunitive bazate pe mediere şi dialog şi al participării copiilor şi părinţilor în acţiunile şi campaniile derulate în acest sens."

    13. La articolul 55, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) La încetarea măsurii de protecţie specială, tinerii aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) îşi pot da acordul cu privire la monitorizarea situaţiei lor după încetarea măsurii de protecţie specială şi după informarea lor obligatorie de către managerul de caz cu privire la acest drept. Acordul este exprimat în scris în faţa comisiei pentru protecţia copilului, cu declararea adresei sau a localităţii la/în care va locui."

    14. După articolul 55 se introduce un nou articol, articolul 55^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 55^1
    (1) În ultimul an în care tinerii prevăzuţi la art. 55 alin. (2) şi (3) se află în sistemul de protecţie specială, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului are obligaţia de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare.
    (2) Pentru tinerii prevăzuţi la art. 55 alin. (2) şi (3), direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului are obligaţia să transmită copia hotărârii comisiei pentru protecţia copilului privind încetarea măsurii de protecţie specială, serviciului public de asistenţă socială de la domiciliul tânărului sau, după caz, din localitatea în care acesta declară că va locui, cu prilejul exprimării acordului prevăzut la art. 55 alin. (4), însoţită de copii după actele doveditoare referitoare la căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare.
    (3) Serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul tânărului sau, după caz, din localitatea în care acesta declară că va locui, cu prilejul exprimării acordului prevăzut la art. 55 alin. (4), are obligaţia de a urmări semestrial evoluţia acestuia pentru o perioadă de 2 ani şi de a transmite rapoartele întocmite direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care a propus încetarea măsurii de protecţie specială."

    15. La articolul 58, alineatele (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) La stabilirea obiectivelor planului individualizat de protecţie, managerul de caz are obligaţia de a acorda prioritate reintegrării copilului în familie în termenele şi condiţiile prevăzute la art. 28 alin. (1) şi art. 29 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi integrării socio-profesionale pentru copiii cu vârsta mai mare de 16 ani, iar dacă acestea nu sunt posibile, managerul de caz are obligaţia de a stabili adopţia, ca finalitate a planului individualizat de protecţie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(4) Reintegrarea copilului în familie ca obiectiv al planului individualizat de protecţie se stabileşte cu consultarea obligatorie a părinţilor şi a membrilor familiei extinse."

    16. La articolul 60, după litera e) se introduce o nouă literă, litera f), cu următorul cuprins:
    "f) copilul neînsoţit, cetăţean străin sau apatrid, inclusiv cel care solicită azil sau beneficiază de protecţie internaţională în România, în condiţiile Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare."

    17. La articolul 62, partea introductivă şi litera c) ale alineatului (1) şi alineatul (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 62
    (1) Plasamentul copilului constituie o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condiţiile prezentei legi, după caz, în următoarea ordine, la:
    (...)
    c) un serviciu de tip rezidenţial, prevăzut la art. 123, şi licenţiat în condiţiile legii.
    (2) Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie evaluată de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază administrativ-teritorială se află domiciliul acesteia sau, după caz, de către un furnizor privat acreditat, cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament. Persoana sau familia poate primi în plasament şi un copil care are domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială, dacă interesul superior al copilului o impune."

    18. La articolul 64, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), se poate dispune plasamentul într-un serviciu de tip rezidenţial pentru copilul cu vârsta între 3 ani şi 7 ani neîmpliniţi, pentru care nu poate fi asigurată abilitarea/reabilitarea în alte tipuri de servicii, dacă acesta prezintă atât deficienţă/afectare funcţională completă, cât şi limitări de activitate şi restricţii de participare complete, confirmate de serviciul de evaluare complexă din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului."

    19. La articolul 65 alineatul (2), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. a) şi f), precum şi în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. c) şi d), dacă se impune înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă dispus de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului;"

    20. La articolul 66, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Drepturile şi obligaţiile părinteşti faţă de copil, pe toată durata măsurii plasamentului dispus de către instanţă în situaţia copilului prevăzut la art. 60 lit. a), c), d) şi f), sunt exercitate de către directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului."

    21. La articolul 66, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), la propunerea motivată a direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, drepturile şi obligaţiile părinteşti faţă de copil pot fi exercitate de către persoana, familia, asistentul maternal sau şeful serviciului de tip rezidenţial care are copilul în plasament, în condiţiile legii. În acest caz, copilul poate călători în străinătate numai cu acordul directorului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului."

    22. După articolul 67 se introduce un nou articol, articolul 67^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 67^1
    (1) Se interzice comisiei pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţei care dispune plasamentul copilului în condiţiile prezentei legi să comunice părinţilor biologici ai copilului documente şi informaţii ale persoanei sau familiei de plasament privind adresa, veniturile, bunurile deţinute în proprietate, starea medicală sau psihologică.
    (2) Cauzele prevăzute de prezenta lege privind stabilirea măsurilor de protecţie specială sunt soluţionate cu respectarea confidenţialităţii şi a dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE, precum şi a legislaţiei de punere în aplicare a acestuia, potrivit Legii nr. 129/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, precum şi pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date."

    23. La articolul 68, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Pe toată durata plasamentului în regim de urgenţă se suspendă de drept exerciţiul drepturilor părinteşti, până când instanţa judecătorească va decide cu privire la înlocuirea sau încetarea acestei măsuri şi cu privire la exercitarea drepturilor părinteşti. Pe perioada suspendării, drepturile şi obligaţiile părinteşti privitoare la persoana copilului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite de către persoana, familia, asistentul maternal sau şeful serviciului de tip rezidenţial care a primit copilul în plasament în regim de urgenţă, iar cele privitoare la bunurile copilului sunt exercitate şi, respectiv, îndeplinite, de către directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului."

    24. La articolul 70, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 70
    (1) În situaţia plasamentului în regim de urgenţă dispus de către directorul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, acesta este obligat să sesizeze instanţa judecătorească în termen de 5 zile de la data la care a dispus această măsură."

    25. La articolul 73, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) În situaţia constatării necesităţii modificării măsurii de protecţie specială, este interzisă mutarea copilului dintr-un serviciu de tip familial într-un serviciu de tip rezidenţial. Interdicţia nu se aplică în situaţii temeinic motivate de managerul de caz, respectiv situaţii care pun în primejdie viaţa şi securitatea copilului."

    26. La articolul 73, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Propunerea de încetare a măsurii de protecţie şi reintegrarea în familie este însoţită, în mod obligatoriu, de documente din care să reiasă participarea părinţilor la şedinţe de consiliere în vederea dezvoltării de abilităţi parentale, astfel încât reintegrarea să se realizeze în cele mai bune condiţii."

    27. Articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    La încetarea măsurilor de protecţie specială prin reintegrarea copilului în familia sa, serviciul public de asistenţă socială, organizat la nivelul municipiilor şi oraşelor, persoanele cu atribuţii de asistenţă socială din aparatul de specialitate al primarului, precum şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului, în cazul sectoarelor municipiului Bucureşti, de la domiciliul sau, după caz, de la reşedinţa părinţilor, au obligaţia de a urmări evoluţia dezvoltării copilului, precum şi modul în care părinţii îşi exercită drepturile şi îşi îndeplinesc obligaţiile cu privire la copil. În acest scop, acestea întocmesc rapoarte trimestriale pe o perioadă de minimum 2 ani, pe care le transmit direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului care a propus încetarea măsurii de protecţie specială."

    28. Titlul capitolului IV se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "    CAP. IV
    Protecţia copiilor solicitanţi de azil şi protecţia copiilor în caz de conflict armat
"

    29. Articolul 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 76
    Copiii solicitanţi de azil, precum şi copiii beneficiari de protecţie internaţională în România, în condiţiile Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de protecţie şi asistenţă subsidiară corespunzătoare pentru realizarea drepturilor lor."

    30. La articolul 77, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 77
    (1) În situaţia în care copilul solicitant de azil este neînsoţit de către părinţi sau de către un alt reprezentant legal, susţinerea interesului superior al acestuia pe parcursul procedurii de azil se asigură de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază administrativ-teritorială se află organul teritorial al Ministerului Afacerilor Interne unde urmează a fi depusă cererea.
    (2) Cererea de azil a copilului aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) se analizează cu prioritate.
    (3) În scopul susţinerii adecvate a interesului superior al copilului prevăzut la alin. (1), precum şi a îndeplinirii obligaţiilor faţă de acesta, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului numeşte, la solicitarea Inspectoratului General pentru Imigrări, un reprezentant care să-l asiste pe minorul neînsoţit, solicitant de azil, pe toată perioada procedurii de azil, inclusiv pe durata procedurii primei ţări de azil, a procedurii ţării terţe sigure, a procedurii ţării terţe europene sigure sau a procedurii de determinare a statului membru responsabil, după caz. Reprezentantul îl asistă pe copil şi ulterior dobândirii protecţiei internaţionale în România, respectiv până la stabilirea unei măsuri de protecţie specială."

    31. La articolul 77, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Condiţiile de numire, rolul, atribuţiile şi cerinţele de pregătire, formare şi experienţă profesională pentru persoanele desemnate ca reprezentanţi, potrivit dispoziţiilor alin. (3), se aprobă prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse."

    32. Articolul 78 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 78
    (1) Până la soluţionarea definitivă a cererii de azil, protecţia copiilor prevăzuţi la art. 77 se realizează, după caz, într-un serviciu de tip familial sau un serviciu de tip rezidenţial aparţinând direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului prevăzut de prezenta lege sau un furnizor privat acreditat.
    (2) Copiii prevăzuţi la alin. (1) care au împlinit vârsta de 16 ani pot fi cazaţi şi în centrele de primire şi cazare aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, cu luarea în considerare a opiniei copilului.
    (3) Copiii prevăzuţi la alin. (1), cărora li s-a acordat o formă de protecţie în condiţiile Legii nr. 122/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de protecţia specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi, prevăzută de prezenta lege."

    33. La articolul 79, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 79
    (1) În situaţia în care cererea de azil a copilului prevăzut la art. 76 este respinsă în mod definitiv, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului sesizează Inspectoratul General pentru Imigrări şi solicită instanţei judecătoreşti stabilirea plasamentului copilului într-un serviciu de protecţie specială."

    34. La articolul 88, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Tipurile de servicii specializate prevăzute la alin. (1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar standardele referitoare la modalitatea de asigurare a acestor servicii sociale se aprobă prin ordin al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse."

    35. La articolul 104, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care a locuit copilul, care este plecat la muncă în străinătate, are obligaţia de a transmite de îndată serviciului public de asistenţă socială din raza de domiciliu notificarea cu privire la desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei sale."

    36. La articolul 105, alineatele (1), (3) şi (5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 105
    (1) Persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2) trebuie să facă parte din familia extinsă sau dintre rudele, altele decât cele de gradul III inclusiv, afinii, prietenii familiei ori ai familiei extinse a copilului faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau alături de care s-a bucurat de viaţa de familie, să aibă minimum 18 ani şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil.
    (...)
    (3) La solicitarea părintelui sau, după caz, din oficiu, instanţa va dispune delegarea temporară a autorităţii părinteşti cu privire la persoana copilului, pentru o perioadă de maximum un an, către persoana desemnată potrivit art. 104 alin. (2). În situaţia în care părinţii nu revin în ţară, instanţa poate prelungi succesiv delegarea temporară, pe durata lipsei acestora, pentru perioade de cel mult un an.
    (...)
    (5) La cerere se ataşează acte din care să rezulte îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), precum şi raportul de anchetă psihosocială întocmit de serviciul public de asistenţă socială de la domiciliul persoanei desemnate."

    37. La articolul 115, litera a) a alineatului (1) şi alineatul (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) stabilirea încadrării în grad de handicap a copilului;
    (...)
(2) Componenţa, organizarea şi metodologia de funcţionare a comisiei pentru protecţia copilului, precum şi componenţa şi atribuţiile serviciului de evaluare complexă pentru copii se reglementează prin hotărâre a Guvernului."

    38. La articolul 115, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Criteriile bio-psiho-sociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi modalităţile de aplicare a acestora se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse.
(2^2) Metodologia pentru evaluarea şi intervenţia integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, a orientării şcolare şi profesionale a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi în vederea abilitării şi reabilitării copiilor cu dizabilităţi şi/sau cerinţe educaţionale speciale se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii, al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse şi al ministrului educaţiei."

    39. La articolul 117, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    "h) colaborează cu furnizori privaţi acreditaţi care organizează şi dezvoltă servicii de prevenire a separării copilului de familia sa, precum şi servicii de protecţie specială a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea părinţilor săi, licenţiate în condiţiile legii."

    40. La articolul 122, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) La stabilirea măsurii de plasament la familii şi persoane, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului realizează demersuri pentru identificarea membrilor familiei extinse în vederea consultării şi implicării lor în stabilirea/revizuirea obiectivelor planului individualizat de protecţie."

    41. Articolul 123 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 123
    (1) Serviciile de tip rezidenţial sunt serviciile prin care se asigură protecţia, creşterea şi îngrijirea copilului separat, temporar sau definitiv, de părinţii săi, ca urmare a stabilirii măsurii plasamentului, în condiţiile prezentei legi.
    (2) Din categoria serviciilor de tip rezidenţial fac parte toate serviciile care asigură găzduire pe o perioadă mai mare de 24 de ore.
    (3) Sunt considerate servicii de tip rezidenţial: casele de tip familial, apartamentele, centrele de primire în regim de urgenţă şi centrele maternale.
    (4) Casa de tip familial este locuinţa care acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale pentru un număr de maximum 12 copii, pentru care a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgenţă sau, după caz, a plasamentului, în condiţiile prezentei legi. În situaţii excepţionale, numărul copiilor poate fi de maximum 16, cu respectarea exigenţelor minimale, dar numai pe durata existenţei situaţiei excepţionale.
    (5) Apartamentul este locuinţa care acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale pentru un număr de maximum 6 copii, pentru care a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgenţă sau, după caz, a plasamentului, în condiţiile prezentei legi.
    (6) Centrul de primire în regim de urgenţă este structura care asigură găzduire provizorie, până la maximum 6 luni, fără posibilitate de prelungire, şi se organizează cu respectarea cerinţelor minimale prevăzute la alin.(8) pentru un număr de maximum 30 de copii, pentru care a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgenţă, în condiţiile prezentei legi. La nivelul fiecărui judeţ pot fi organizate maximum 3 centre de primire în regim de urgenţă.
    (7) Centrul maternal este structura care asigură găzduire provizorie, pentru o durată de până la 2 ani, şi se organizează cu respectarea cerinţelor minimale prevăzute la alin. (8) pentru un număr de maximum 9 cupluri mamă-copil.
    (8) Pentru serviciile de tip rezidenţial prevăzute la alin. (4)-(6) numărul de copii este stabilit în funcţie de suprafaţa locativă, cu respectarea cerinţelor minimale referitoare la încăperi sanitare, dotarea minimă a încăperilor sanitare, a bucătăriei, dotarea minimă cu instalaţii electrice, spaţii şi instalaţii de folosinţă comună pentru clădiri cu mai multe locuinţe, aprobate prin anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (9) Serviciile de tip rezidenţial care aparţin autorităţilor administraţiei publice se organizează numai în structura direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în regim de componente funcţionale ale acestora, fără personalitate juridică. Acestea pot avea caracter specializat în funcţie de nevoile copiilor plasaţi."

    42. La articolul 128, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Persoana sau familia care a primit în plasament sau a fost desemnată ori numită tutorele unui copil, în condiţiile legii, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului, beneficiază suplimentar faţă de alocaţia lunară de plasament prevăzută la alin. (1) de o indemnizaţie lunară de sprijin, în cuantum de 0,8 ISR. Asistentul maternal nu beneficiază de indemnizaţia lunară de sprijin."

    43. La articolul 128, alineatele (3)-(5) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Alocaţia lunară de plasament şi indemnizaţia lunară de sprijin se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
(4) Stabilirea dreptului la alocaţia lunară de plasament şi la indemnizaţia lunară de sprijin se face începând cu luna următoare celei în care a fost emisă dispoziţia conducătorului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată, după caz, şi încetează începând cu luna următoare celei în care a încetat măsura de protecţie specială sau tutela.
(5) Procedura de stabilire şi de plată a alocaţiei lunare de plasament şi a indemnizaţiei lunare de sprijin se reglementează prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse."

    44. La articolul 129, alineatele (1), (3) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 129
    (1) Copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, mamele protejate şi copiii acestora din centre maternale au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sume de bani pentru nevoi personale.
    (...)
    (3) În cazul copiilor cu dizabilităţi încadraţi în grad de handicap, pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială în condiţiile legii, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute la alin. (1) se majorează cu 50%.
    (4) Copiii pentru care s-a stabilit măsura plasamentului, în condiţiile legii, precum şi mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii. Indemnizaţia se acordă, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, şi copiilor pentru care s-a pronunţat o hotărâre definitivă de încuviinţare a adopţiei."

    45. La articolul 129, după alineatul (4) se introduc patru noi alineate, alineatele (4^1)-(4^4), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile art. 55 alin. (2) şi (3), au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.
(4^2) Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, şi au împlinit vârsta de 18 ani pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială în condiţiile art. 55 alin. (2) şi (3) sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR. Beneficiază de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.
(4^3) Indemnizaţiile prevăzute la alin. (4) şi (4^1) se acordă de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului care a propus măsura de protecţie specială şi se suportă din bugetul acestei instituţii, iar cea prevăzută la alin. (4^2) se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
(4^4) Procedura de acordare şi plată a indemnizaţiei prevăzute la alin. (4^2) se stabileşte prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse."

    46. La articolul 129, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute la alin. (1), respectiv dreptul la îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sumele de bani pentru nevoi personale, pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, mamele protejate şi copiii acestora din centre maternale, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului."

    47. La articolul 129, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu următorul cuprins:
    "(7^1) Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învăţământ de masă, dacă aceştia sunt încadraţi şi în grad de handicap."

    48. La articolul 142 alineatul (1), după litera l) se introduce o nouă literă, litera l^1), cu următorul cuprins:
    "l^1) nerespectarea prevederilor art. 55^1;"

    49. La articolul 142 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, cele prevăzute la lit. b), d), l^1), p) şi ţ);"

    50. La articolul 142 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin agenţiile teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială, pentru contravenţiile prevăzute la alin. (1) lit. h), k), l), l^1), m), n), r), s), ş), t) şi ţ);"

    51. La articolul 151, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 151
    (1) Furnizorii de servicii sociale acreditaţi au obligaţia de a solicita certificatul de integritate comportamentală şi documentul de evaluare psihiatrică, la angajarea personalului din cadrul serviciilor prevăzute la art. 119 şi din structura organizatorică proprie, care, prin natura profesiei, intră în contact direct cu copilul. Prevederea se aplică şi la încheierea contractelor de voluntariat."

    52. În tot cuprinsul legii, sintagmele „organism privat autorizat“ şi „organism privat acreditat“ se înlocuiesc cu sintagma „furnizor privat acreditat“, iar sintagma „organism privat“ se înlocuieşte cu sintagma „furnizor privat“.


    ART. II
    La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
    a) Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nr. 145/2005 pentru aprobarea formularului-tip al Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în domeniul protecţiei drepturilor copilului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 602 din 12 iulie 2005;
    b) Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nr. 95/2006 pentru aprobarea Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului şi serviciile publice de asistenţă socială/persoane cu atribuţii de asistenţă socială, în domeniul protecţiei drepturilor copilului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 305 din 5 aprilie 2006;
    c) Ordinul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului nr. 219/2006 privind activităţile de identificare, intervenţie şi monitorizare a copiilor care sunt lipsiţi de îngrijirea părinţilor pe perioada în care aceştia se află la muncă în străinătate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 544 din 23 iunie 2006.


    ART. III
    Cererile privind stabilirea unei măsuri de protecţie specială prevăzute de Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se soluţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare la data introducerii acestor cereri.

    ART. IV
    Cererile privind programul de relaţii personale prevăzut la art. 17 alin. (4) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se soluţionează conform dispoziţiilor legale în vigoare la data introducerii acestor cereri.

    ART. V
    Ordinul comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse, prevăzut la art. 77 alin. (3^1) din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se aprobă în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. VI
    (1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, este interzis plasamentul copilului în servicii de tip rezidenţial care nu sunt organizate conform prevederilor art. 123 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, cu excepţia plasamentului în regim de urgenţă în centrul de primire în regim de urgenţă.
    (2) Constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerată infracţiune, nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
    (3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale prin inspectorii sociali din cadrul agenţiilor teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială.

    ART. VII
    (1) La 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice funcţionarea serviciilor de tip rezidenţial, altele decât cele prevăzute la art. 123 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, cu excepţia celor pentru care există în derulare contracte de finanţare pentru proiecte de închidere a căror implementare se finalizează după acest termen.
    (2) Conducerea executivă a direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului are obligaţia de a include în Planul anual de acţiune privind serviciile sociale, elaborat conform prevederilor art. 118 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile necesare organizării serviciilor de tip rezidenţial, potrivit prevederilor art. 123 din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, respectiv măsurile de închidere a centrelor de plasament sau, după caz, de reorganizare a acestora.
    (3) După aprobarea Planului anual de acţiune privind serviciile sociale, prin hotărâre a consiliului judeţean, respectiv a consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului are obligaţia transmiterii unei copii a acestuia instituţiei prefectului, care, prin comisia teritorială privind incluziunea socială, verifică includerea măsurilor de închidere a centrelor de plasament sau, după caz, de reorganizare a acestora şi informează prefectul.
    (4) Constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerată infracţiune, nerespectarea obligaţiei prevăzute la alin. (1) şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 10.000 lei.
    (5) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se fac de către prefect, în calitatea sa de autoritate publică.

    ART. VIII
    Contravenţiilor prevăzute la art. VI alin. (2) şi art. VII alin. (4) le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. IX
    (1) Prevederile art. 142 alin. (1) lit. l^1) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Prevederile art. 64 alin. (2), art. 128 alin. (2^1) şi ale art. 129 alin. (4^1) şi (4^2) din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. X
    Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 5 martie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    FLORIN-VASILE CÎŢU

    Bucureşti, 28 iunie 2022.
    Nr. 191.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016