Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 177 din 17 iulie 2018  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 177 din 17 iulie 2018 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 103/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 628 din 19 iulie 2018
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103 din 14 decembrie 2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul asigurărilor sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.010 din 20 decembrie 2017, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I punctul 56, alineatele (2) şi (3) ale articolului 51 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) În sistemul public de pensii o persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie dintre cele prevăzute la alin. (1).
(3) Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea."

    2. La articolul I, după punctul 56 se introduce un nou punct, punctul 56^1, cu următorul cuprins:
    "56^1. La articolul 51, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins: (3^1) Prevederile alin. (3) nu se aplică în situaţia în care persoana îndeplineşte atât condiţiile pentru acordarea unei pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, cât şi cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii."

    3. La articolul I punctul 76, alineatul (3) al articolului 80 se abrogă.
    4. La articolul I punctul 98, litera a) a alineatului (1) şi alineatele (5) şi (6) ale articolului 109 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) la domiciliul sau, după caz, reşedinţa pensionarului, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între CNPP şi Compania Naţională «Poşta Română» - S.A.;
    ……………………………………………………………………
(5) În situaţia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor băneşti la domiciliu sau, după caz, la reşedinţă, Compania Naţională «Poşta Română» - S.A. remite lunar acestora drepturile băneşti şi documentul de plată întocmit de CNPP.
(6) În situaţia beneficiarilor care au optat pentru efectuarea plăţii drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) în cont curent sau în cont de card, documentul de informare cu privire la sumele plătite, întocmit de CNPP, este transmis lunar la domiciliul sau, după caz, la reşedinţa acestora, cu serviciul de corespondenţă standard."

    5. La articolul I, după punctul 102 se introduce un nou punct, punctul 102^1, cu următorul cuprins:
    "102^1. Alineatul (3) al articolului 114 se abrogă."

    6. La articolul I, după punctul 109 se introduce un nou punct, punctul 109^1, cu următorul cuprins:
    "109^1. După articolul 130 se introduc două noi articole, articolele 130^1 şi 130^2, cu următorul cuprins:
    ART. 130^1
    (1) Sumele reprezentând ajutor de deces, care se plătesc de către instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit prevederilor prezentei legi, în contul asigurărilor sociale, se reţin de aceasta din contribuţiile de asigurări sociale datorate pentru luna respectivă.
    (2) Sumele reprezentând ajutor de deces plătite de instituţia prevăzută la alin. (1), care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceasta în luna respectivă, se recuperează din contul asigurărilor sociale de la casa teritorială de pensii în raza căreia se află sediul acesteia.
    ART. 130^2
    Prin depunerea cererii în vederea acordării drepturilor prevăzute de prezenta lege, persoana în cauză îşi exprimă consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în scopul stabilirii şi plăţii drepturilor cuvenite."

    7. La articolul I punctul 111, alineatul (8) al articolului 131 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) CNPP are în subordine Centrul Naţional de Formare şi Pregătire Profesională, ca instituţie cu personalitate juridică şi autonomie ştiinţifică, ale cărui cheltuieli curente şi de capital se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi din fonduri proprii."

    8. La articolul I, după punctul 111 se introduce un nou punct, punctul 111^1, cu următorul cuprins:
    "111^1. La articolul 131, după alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu următorul cuprins: (9) Statutul, organizarea şi funcţionarea Centrului Naţional de Formare şi Pregătire Profesională se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea preşedintelui CNPP."

    9. La articolul I punctul 114, alineatele (1) şi (5) ale articolului 133 se modifică şi vor avea următorulcuprins:
    "ART. 133
    (1) Conducerea CNPP este asigurată de preşedinte şi consiliul de administraţie, compus din 19 membri.
    ……………………………………………………………………
    (5) Membrii consiliului de administraţie sunt reprezentanţi ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor şi pensionarilor, după cum urmează:
    a) preşedintele CNPP;
    b) 5 reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de ministrul muncii şi justiţiei sociale;
    c) 5 reprezentanţi ai patronatelor, desemnaţi de organizaţiile patronale reprezentative la nivel naţional;
    d) 5 reprezentanţi ai sindicatelor, desemnaţi de organizaţiile sindicale reprezentative la nivel naţional;
    e) 3 reprezentanţi ai pensionarilor, desemnaţi de organizaţiile naţionale ale pensionarilor."

    10. La articolul I, punctul 140 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "140. La articolul 153, literele f), i) şi j) se abrogă."

    11. La articolul I, după punctul 140 se introduce un nou punct, punctul 140^1, cu următorul cuprins:
    "140^1. La articolul 153, după litera j) se introduc două noi litere, literele k) şi l), cu următorul cuprins:
    k) deciziile de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale;
    l) alte drepturi şi obligaţii născute în temeiul prezentei legi."

    12. La articolul I punctul 155, alineatul (3) al articolului 179 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Decizia de recuperare a sumelor încasate necuvenit cu titlu de prestaţii de asigurări sociale/alte drepturi prevăzute de legi speciale constituie titlu executoriu."

    13. La articolul I punctul 155, alineatul (10) al articolului 179 se abrogă.
    14. La articolul I punctul 156, alineatul (3) al articolului 181 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În cazul în care se constată că recuperarea debitului conform prevederilor alin. (1) şi (2) nu se poate face în termenul general de prescripţie de 3 ani, casa teritorială de pensii transmite titlul executoriu organului fiscal central, în vederea punerii în executare silită, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură fiscală."

    15. La articolul I punctul 164, alineatul (2) al articolului 192^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se păstrează dreptul la categoria de pensie de care beneficiază la data recalculării, considerându-se îndeplinite condiţiile de acordare a dreptului. Punctajul mediu anual rezultat în urma recalculării este cel corespunzător stagiilor de cotizare realizate în sistemul public de pensii, la care se aplică, potrivit art. 170, indicele de corecţie corespunzător datei înscrierii la pensie."

    16. La articolul II punctul 4, litera e) a alineatului (1) al articolului 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) pensionarii sistemului public de pensii aflaţi în invaliditate ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională."

    17. La articolul II punctul 7, alineatul (2) al articolului 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Au calitatea de asigurat cetăţenii străini sau apatrizii încadraţi cu contract individual de muncă, care prestează muncă pentru un angajator român."

    18. La articolul II punctul 13, alineatul (1) al articolului 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    (1) În cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, declarate în condiţiile legii, în timpul activităţii profesionale, dreptul la prestaţiile şi serviciile de asigurare se menţine şi ulterior încetării raporturilor de muncă/serviciu."

    19. La articolul II punctul 14, alineatul (2) al articolului 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Angajaţii români prevăzuţi la art. 7 alin. (1) sunt asiguraţi dacă au înregistrat un accident de muncă şi deţin un document emis conform regulamentelor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială nr. 883/2004 şi nr. 987/2009, care să ateste faptul că fac obiectul legislaţiei de securitate socială din România."

    20. La articolul II, după punctul 14 se introduce un nou punct, punctul 14^1, cu următorul cuprins:
    "14^1. La articolul 17 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins: (2) Prin depunerea cererii în vederea acordării drepturilor prevăzute de prezenta lege, persoana în cauză îşi exprimă consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în scopul stabilirii şi plăţii drepturilor solicitate."

    21. La articolul II punctul 16, alineatele (1) şi (7) ale articolului 19 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) Baza de calcul al indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, pentru reducerea timpului de muncă sau pentru trecerea temporară în alt loc de muncă se determină ca medie a câştigurilor brute definite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, realizate lunar de către asigurat, din salarii sau venituri asimilate salariilor, în ultimele 6 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
    ……………………………………………………………………
    (7) Recuperarea de către angajator a indemnizaţiilor prevăzute la alin. (6) se poate realiza după confirmarea caracterului de muncă al accidentului sau declararea bolii profesionale."

    22. La articolul II, punctul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "20. La articolul 23, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins: (3) Dispozitivele medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice se stabilesc prin contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobat anual prin hotărâre a Guvernului şi prin normele metodologice de aplicare a acestui contract.
    (4) Contravaloarea dispozitivelor şi serviciilor medicale prevăzute la alin. (1) se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat - partea de cheltuieli prevăzută distinct pentru acoperirea prestaţiilor şi serviciilor de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale."

    23. La articolul II, după punctul 22 se introduce un nou punct, punctul 22^1, cu următorul cuprins:
    "22^1. La articolul 33, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins: (4) Sumele plătite de casele de asigurări de sănătate judeţene pentru indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă aferente cazurilor confirmate de accidente de muncă sau boli profesionale se recuperează de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizaţie înscris pe certificatul medical.
    (5) Sumele care reprezintă diferenţe la indemnizaţiile de incapacitate temporară de muncă, ca urmare a confirmării unui accident de muncă sau unei boli profesionale, se recuperează de către angajatori de la casele teritoriale de pensii, indiferent de codul de indemnizaţie înscris pe certificatul medical."

    24. La articolul II punctul 34, litera a) a articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) pentru accidente de muncă, în baza procesului-verbal de cercetare a evenimentului întocmit şi/sau avizat potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare;"

    25. La articolul II, punctul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "39. La articolul 68, literele d), g), h), j), k), m), o), p) şi r) se abrogă."

    26. La articolul II punctul 72, alineatul (17) al articolului 110 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(17) Cheltuielile de transport, respectiv transportul medical asistat până la o instituţie spitalicească din România sau până la domiciliul victimei unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, petrecute pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene/Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene sau al unui stat cu care România are încheiat un acord bilateral, vor fi suportate de angajatorul care a dispus deplasarea asiguratului, victimă a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, în afara graniţelor ţării."

    27. La articolul II, după punctul 72 se introduce un nou punct, punctul 72^1, cu următorul cuprins:
    "72^1. La articolul 110, după alineatul (19) se introduce un nou alineat, alineatul (20), cu următorul cuprins: (20) Contravaloarea serviciilor medicale şi a prestaţiilor acordate asiguraţilor se suportă de casele teritoriale de pensii care au înregistrat cererea, respectiv casa teritorială de pensii care a încheiat contractul de furnizare de servicii medicale cu unităţile sanitare cu personalitate juridică în cadrul cărora funcţionează secţii/compartimente de boli profesionale/medicina muncii şi/sau cabinete de medicina muncii, fără a mai fi necesară decontarea cu casele teritoriale de pensii din raza administrativ-teritorială a angajatorului."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    FLORIN IORDACHE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 17 iulie 2018.
    Nr. 177.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016