Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 170 din 8 mai 2009  privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 170 din 8 mai 2009 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 337 din 20 mai 2009
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4 din 6 februarie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 105 din 11 februarie 2008, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I punctul 7, partea introductivă şi litera a) ale alineatului (1) al articolului 13 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    (1) Încadrarea ca funcţionar public cu statut special se face prin următoarele modalităţi:
    a) repartizarea cu prioritate a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ pentru pregătirea personalului de penitenciare, ofiţeri şi agenţi;"

    2. La articolul I punctul 7, alineatul (4) al articolului 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Candidaţii declaraţi «ADMIS» la instituţiile de învăţământ superior pentru pregătirea personalului de penitenciare semnează un angajament prin care se obligă să lucreze cel puţin 9 ani în sistemul administraţiei penitenciare, după absolvirea studiilor."

    3. La articolul I, după punctul 11 se introduce un nou punct, punctul 11^1, cu următorul cuprins:
    "11^1. La articolul 19, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    (4) Funcţionarul public cu statut special definitiv din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti depune jurământul de credinţă în faţa unui reprezentant al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, împuternicit prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti."

    4. La articolul I punctul 13, articolul 20^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 20^1
    Ofiţerii se numesc în funcţiile prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale egale sau mai mari cu cel mult două grade faţă de cele pe care le au. Numirea ofiţerilor în funcţii prevăzute în statele de organizare cu grade profesionale mai mari cu mai mult de două grade faţă de cele pe care le au se poate face numai cu aprobarea ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti."

    5. La articolul I punctul 17, alineatele (3) şi (5) ale articolului 24 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Avansarea funcţionarilor publici cu statut special într-o funcţie imediat superioară la aceeaşi poziţie din stat se face fără examen, pe baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti.
    .........................................................................
(5) Funcţionarii publici cu statut special se avansează în gradul profesional următor dacă au împlinit stagiul minim în gradul profesional deţinut şi dacă au fost apreciaţi în ultimii doi ani ai stagiului minim în grad cu cel puţin calificativul «bun»."

    6. La articolul I punctul 18, litera d) a punctului B al articolului 25 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) agent de penitenciare 4 ani."

    7. La articolul I punctul 20, alineatul (1) al articolului 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 27
    (1) Trecerea agenţilor în corpul ofiţerilor din sistemul administraţiei penitenciare se realizează prin concurs, în limita posturilor prevăzute în statele de organizare ale unităţilor de penitenciare, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în prezenta lege."

    8. La articolul I punctul 21, articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Funcţiile de execuţie vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin concurs, la care pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.
    (2) În situaţia neocupării posturilor vacante prevăzute la alin. (1), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11.
    (3) Funcţiile de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare se ocupă prin avansarea ofiţerilor şi agenţilor, prin concurs. Pot participa la concurs pentru ocuparea posturilor vacante de conducere persoanele care au o vechime de cel puţin 3 ani în sistemul administraţiei penitenciare.
    (4) Funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare, rămase vacante ca urmare a neocupării, în condiţiile stabilite la alin. (3), se ocupă prin concurs din sursă externă.
    (5) În situaţia în care posturile rămân vacante, ca urmare a neocupării în condiţiile prevăzute la alin. (3) şi (4), acestea pot fi ocupate prin transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11."

    9. La articolul I punctul 22, articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 29
    Regulamentul privind ocuparea funcţiilor de conducere şi de execuţie se aprobă prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti."

    10. La articolul I, după punctul 25 se introduce un nou punct, punctul 25^1, cu următorul cuprins:
    "25^1. La articolul 34, litera n) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    n) beneficiază de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile sale, ale soţului/soţiei şi ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. Despăgubirile menţionate se acordă în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului;"

    11. La articolul I punctul 25, litera p) a articolului 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "p) consultanţă juridică prin avocat, asigurată de unitate, la cerere, în cazul cercetării penale, urmăririi penale sau judecării sale pentru fapte comise în timpul ori în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti."

    12. La articolul I, punctul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "27. La articolul 36, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    (1^1) Funcţionarii publici cu statut special, titulari ai contractului de închiriere a locuinţei de serviciu, care au lucrat în sistemul administraţiei penitenciare peste 15 ani şi care s-au pensionat potrivit legii, precum şi cei care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă şi s-au pensionat pentru invaliditate, în condiţiile legii, îşi păstrează dreptul de folosinţă asupra locuinţei de serviciu şi după încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare. În cazul decesului titularului, soţul/soţia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii."

    13. La articolul I punctul 28, alineatul (2) al articolului 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În situaţia în care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sau, după caz, trecut temporar în altă funcţie sunt mai mari, personalul prevăzut la alin. (1) beneficiază de aceste drepturi salariale."

    14. La articolul I punctul 29, articolul 38 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 38
    (1) Funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare au dreptul la atribuirea unei locuinţe de serviciu dacă, în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea, ei sau soţul/soţia nu beneficiază de locuinţă în proprietate ori nu li s-a atribuit locuinţă de către autorităţile administraţiei publice locale.
    (2) Funcţionarii publici cu statut special cărora nu li s-a acordat locuinţă potrivit prevederilor alin. (1) şi care nici ei şi nici soţul/soţia nu au în proprietate o locuinţă în localitatea unde îşi desfăşoară activitatea au dreptul la compensarea lunară a chiriei în cuantum de până la 50% din venitul net realizat lunar, dar nu mai mult decât chiria prevăzută în contractul de închiriere încheiat în condiţiile legii.
    (3) Condiţiile de acordare a drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti.
    (4) Funcţionarii publici cu statut special, inclusiv soţul/soţia acestora, care au înstrăinat o locuinţă proprietate personală, în localitatea în care îşi desfăşoară activitatea, după data încadrării în sistemul administraţiei penitenciare, nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2).
    (5) Nu se acordă compensaţia lunară pentru chirie în situaţia în care contractul de închiriere a fost încheiat cu rudele de până la gradul II inclusiv ale funcţionarului public cu statut special ori ale soţiei/soţului acestuia/acesteia.
    (6) Funcţionarii publici cu statut special cărora li s-a atribuit o locuinţă de serviciu pot solicita schimbarea acesteia şi atribuirea unei alte locuinţe disponibile în fondul locativ al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau al unităţii penitenciare în cauză, care să corespundă cerinţelor minimale de suprafaţă locativă astfel cum sunt prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Cererile de schimb de locuinţe se soluţionează cu prioritate.
    (7) Funcţionarii publici cu statut special, beneficiari ai unei locuinţe de serviciu, pot face între ei schimb de locuinţe, cu avizul conducerii unităţii care a aprobat acordarea locuinţei de serviciu."

    15. La articolul I, după punctul 31 se introduce un nou punct, punctul 31^1, cu următorul cuprins:
    "31^1. La articolul 42, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    (1^1) Absolvenţilor instituţiilor de învăţământ prevăzute la art. 13 alin. (2) şi (3), declaraţi "şef de promoţie", li se vor acorda recompense materiale cu ocazia absolvirii, stabilite prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti."

    16. La articolul I punctul 35, literele q) şi r) ale articolului 46 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "q) să informeze şeful ierarhic despre existenţa în unitatea în care îşi desfăşoară activitatea a unor persoane private de libertate care au calitatea de soţ/soţie sau rude până la gradul II inclusiv cu acesta ori cu soţul/soţia, în situaţia în care iau cunoştinţă de aceste situaţii;
r) să aducă la cunoştinţa compartimentului resurse umane modificările privind domiciliul, după caz, reşedinţa, precum şi schimbările intervenite în starea civilă sau date relevante din punct de vedere profesional, în termen de 15 zile de la producerea acestora."

    17. La articolul I punctul 46, alineatul (3) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Raportul de serviciu al funcţionarului public cu statut special se poate suspenda, de drept sau la cerere, cu respectarea prevederilor cuprinse în legislaţia muncii."

    18. La articolul I punctul 49, articolul 55^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 55^1
    Funcţionarii publici cu statut special se pot transfera sau detaşa în alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului, cu respectarea reglementărilor legale specifice instituţiei la care solicită transferul sau detaşarea."

    19. La articolul I punctul 57, articolul 62 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 62
    Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate funcţionarilor publici cu statut special sunt:
    a) mustrarea scrisă;
    b) diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 5-10%, pe o perioadă de 1-3 luni;
    c) amânarea avansării în grade profesionale sau funcţii superioare, pe o perioadă de la 1 la 2 ani;
    d) trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut;
    e) revocarea din funcţia de conducere;
    f) destituirea din sistemul administraţiei penitenciare."

    20. La articolul I, punctul 58 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "58. La articolul 63, alineatele (2) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    (2) Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată numai după efectuarea cercetării prealabile a faptei ce constituie abatere disciplinară săvârşită de funcţionarul public cu statut special în cauză şi audierea acestuia de către comisiile prevăzute la art. 67.
    .......................................................................
    (4) Sancţiunea disciplinară se aplică în maximum 90 de zile calendaristice de la sesizarea abaterii, dar nu mai târziu de un an de la data comiterii faptei.»"

    21. La articolul I, punctul 59 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "59. Articolul 64 se abrogă."

    22. La articolul I punctul 60, articolul 65 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 65
    Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 62 se aplică de ministrul justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, de directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sau, după caz, de conducătorul unităţii din subordinea acesteia, la propunerea comisiei de disciplină, în funcţie de competenţele prevăzute la art. 20."

    23. La articolul I, după punctul 60 se introduce un nou punct, punctul 60^1, cu următorul cuprins:
    "60^1. La articolul 66, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ART. 66
    (1) Sancţiunea disciplinară se aplică prin decizie scrisă, emisă potrivit competenţelor prevăzute la art. 65, care se comunică funcţionarului public cu statut special sancţionat, în termen de 5 zile de la data emiterii deciziei."

    24. La articolul I punctul 61, alineatul (1) al articolului 67 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 67
    (1) Comisiile de disciplină se constituie în Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi în fiecare unitate de penitenciar şi au competenţa de a efectua cercetarea faptei ce constituie abatere disciplinară şi de a propune, dacă se constată vinovăţia, una dintre sancţiunile disciplinare ce urmează să fie aplicate persoanei în cauză. Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, constituită prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, are competenţa de a cerceta faptele comise de funcţionarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi pe cele comise de funcţionarii publici cu statut special numiţi în funcţii de director general, director general adjunct, director de direcţie şi director în sistemul administraţiei penitenciare. Comisia de disciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor are competenţa de a cerceta faptele comise de funcţionarii publici cu statut special din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi de ofiţerii numiţi în funcţii publice de conducere din unităţile de penitenciare, cu excepţia celor aflaţi în competenţa comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, iar comisiile de disciplină constituite la nivelul unităţilor de penitenciare au competenţa de a cerceta faptele comise de ofiţerii care îndeplinesc funcţii de execuţie şi agenţii, încadraţi în statele de organizare ale unităţii de penitenciare."

    25. La articolul I punctul 66, articolul 74 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 74
    (1) Prevederile prezentei legi se aplică şi funcţionarilor publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti.
    (2) Funcţionarii publici cu statut special din cadrul sistemului administraţiei penitenciare pot fi transferaţi sau detaşaţi în cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. Detaşarea se realizează pe posturi de funcţionar public cu statut special ori pe posturi de altă natură, după caz, dacă pregătirea profesională corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei pe care sunt detaşaţi, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data detaşării. În situaţia în care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sunt mai mari, personalul beneficiază de aceste drepturi salariale.
    (3) Funcţionarii publici cu statut special din Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti pot fi transferaţi sau detaşaţi în cadrul sistemului administraţiei penitenciare. Detaşarea se realizează pe posturi de funcţionar public cu statut special ori pe posturi de altă natură, după caz, dacă pregătirea profesională corespunde atribuţiilor şi responsabilităţilor funcţiei pe care sunt detaşaţi, cu păstrarea drepturilor salariale avute la data detaşării. În situaţia în care drepturile salariale corespunzătoare funcţiei pe care este detaşat sunt mai mari, personalul beneficiază de aceste drepturi salariale."

    26. La articolul I punctul 71, alineatul (2) al articolului 80^1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Clerul din sistemul administraţiei penitenciare este asimilat gradelor profesionale ale ofiţerilor corespunzătoare gradelor militare prevăzute de Legea nr. 195/2000 privind constituirea şi organizarea clerului militar, drepturile salariale şi pensionarea fiind similare cu cele ale funcţionarilor publici cu statut special."


    ART. II
    (1) Personalul contractual din cadrul sistemului administraţiei penitenciare, aflat în funcţie la data intrării în vigoare a prezentei legi, care are atribuţii similare cu funcţionarii publici cu statut special şi îndeplineşte condiţiile Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarilor, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, poate dobândi, la cerere, în urma unei examinări, calitatea de funcţionar public cu statut special în sistemul administraţiei penitenciare, posturile transformându-se în mod corespunzător. Cererea se poate formula în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
    (2) Criteriile pentru dobândirea calităţii de funcţionar public cu statut special se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei şi libertăţilor cetăţeneşti.

    ART. III
    La data intrării în vigoare a prezentei legi, personalul contractual care în prezent ocupă o funcţie de conducere rămâne în continuare în funcţie.

    ART. IV
    La data intrării în vigoare a prezentei legi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 9 decembrie 2008, se abrogă.
    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.



                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ROBERTA ALMA ANASTASE
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    MIRCEA-DAN GEOANĂ

    Bucureşti, 8 mai 2009.
    Nr. 170.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016