Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 164 din 31 mai 2023  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 164 din 31 mai 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 495 din 7 iunie 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46 din 14 aprilie 2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 379 din 18 aprilie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul 2, după litera g) se introduc două noi litere, literele h) şi i), cu următorul cuprins:
    "h) investitor din Uniunea Europeană:
    1. persoană fizică, care este cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie în România;
    2. persoană juridică, al cărei sediu social se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie în România;
    3. persoană juridică, al cărei sediu social se află într-un stat membru al Uniunii Europene, care a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie în România, în care este exercitat în mod direct sau indirect controlul de către: o persoană fizică ce este cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, o persoană juridică al cărei sediu social se află într-un stat membru al Uniunii Europene sau o altă entitate juridică, fără personalitate juridică, organizată în temeiul legilor unui stat care este membru al Uniunii Europene;
    4. administrator fiduciar al unei entităţi fără personalitate juridică ce a realizat sau intenţionează să realizeze o investiţie în România sau o persoană aflată într-o poziţie similară, dacă aceasta este cetăţean al Uniunii Europene, în cazul unei persoane fizice, sau dacă aceasta are sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene, în cazul unei persoane juridice, sau dacă această entitate a fost constituită în temeiul legilor unui stat care este stat membru al Uniunii Europene;
i) concentrare economică - definită potrivit prevederilor art. 9 din Legea nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 3 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art. 2 din Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 73/2012 referitoare la aplicarea art. 46 alin. (9) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin raportare la criteriile prevăzute la art. 4 din Regulament; şi"

    3. La articolul 3, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), vor fi supuse examinării şi avizării CEISD şi notificările transmise potrivit art. 47 alin. (1) din Legea nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă sunt investitori străini sau investitori din Uniunea Europeană, dacă acestea îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b)."

    4. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Modalitatea de stabilire a valorii investiţiei va fi prevăzută prin instrucţiuni ale Consiliului Concurenţei."

    5. La articolul 7 alineatul (1), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins:
    "m) un reprezentat al Ministerului Energiei."

    6. La articolul 7, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(8) În cadrul CEISD va funcţiona un grup de lucru format din experţi ai instituţiilor prevăzute la alin. (1), coordonat de Secretariatul CEISD, care se va reuni ori de câte ori este necesar. Aceştia vor fi numiţi prin actul administrativ al conducătorului instituţiilor pe care le reprezintă, care se comunică Secretariatului CEISD, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Activitatea experţilor va consta în elaborarea de analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD, care vor fi avute în vedere la analiza cererilor de autorizare."

    7. La articolul 9, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) În situaţia în care CEISD constată, în condiţiile art. 5 alin. (2), că o investiţie străină directă a fost pusă în aplicare cu nerespectarea prevederilor Regulamentului sau ale prezentei ordonanţe de urgenţă şi afectează securitatea sau ordinea publică a României sau este de natură să afecteze proiecte sau programe de interes pentru Uniunea Europeană, va emite un aviz prin care va propune anularea investiţiei directe."

    8. La articolul 9, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Avizul CEISD prevăzut la alin. (2) va fi conform în situaţia reglementată la alin. (2) lit. a) şi consultativ în situaţiile reglementate la alin. (2) lit. b), c) şi alin. (3^1).
    ..................................................................................................
(6) Dacă prin avizul transmis de CEISD se propune una dintre soluţiile prevăzute la alin. (2) lit. b), c) şi alin. (3^1), acesta este transmis Guvernului în vederea emiterii unei hotărâri prin care să autorizeze condiţionat, să respingă cererea de autorizare a investiţiei străine directe sau să dispună anularea investiţiei. În cazul în care soluţia propusă este cea de la alin. (2) lit. b), CEISD va transmite şi angajamentele propuse şi asumate de solicitant în vederea autorizării condiţionate a investiţiei străine directe, angajamente de natură să înlăture îngrijorările identificate de CEISD. Condiţiile, criteriile, termenele, procedura pentru acceptarea şi evaluarea angajamentelor propuse şi nominalizarea autorităţii sau instituţiilor publice care vor monitoriza respectarea angajamentelor se vor face la propunerea CEISD şi vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului."

    9. La articolul 9, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (6^1), cu următorul cuprins:
    "(6^1) În cazul în care soluţia propusă este cea prevăzută la alin. (3^1), CEISD va transmite şi condiţiile, criteriile, termenele şi procedura pentru anularea investiţiei străine directe care vor fi stabilite prin hotărâre a Guvernului."

    10. La articolul 9, alineatul (11) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(11) Declanşarea procedurii privind cercetarea detaliată a cererii de autorizare de către CEISD potrivit prevederilor alin. (10) poate avea loc şi la solicitarea CSAT, atunci când acesta deţine date sau informaţii cu privire la posibila aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă în cazul unei cereri de autorizare aflate pe rolul CEISD."

    11. La articolul 18, după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
    "1^1. La articolul 24, după alineatul (7) se introduc patru noi alineate, alineatele (8)-(11), cu următorul cuprins:
    "(8) Consiliul Concurenţei asigură fondurile necesare funcţionării Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, denumită în continuare CEISD, prevăzută la art. 7 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.
(9) Pentru activitatea depusă, membrii grupului de experţi prevăzut la art. 7 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022 beneficiază de indemnizaţie de şedinţă stabilită în cuantum de până la 15% din indemnizaţia lunară corespunzătoare funcţiei de ministru, prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, iar membrii CEISD beneficiază de indemnizaţie de şedinţă în cuantum de până la 30% din indemnizaţia lunară corespunzătoare funcţiei de ministru, prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
(10) Finanţarea activităţii CEISD se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul alocat Consiliului Concurenţei, în limitele fondurilor alocate cu această destinaţie prin legile anuale ale bugetului de stat, pentru:
    a) pregătirea profesională a membrilor CEISD, membrilor grupului de experţi ai CEISD şi persoanelor care desfăşoară activităţi specifice Secretariatului CEISD;
    b) realizarea de analize, studii, consultanţă şi expertiză;
    c) indemnizaţiile de şedinţă acordate membrilor Comisiei CEISD;
    d) indemnizaţiile de şedinţă acordate membrilor grupului de experţi prevăzut la art. 7 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022;
    e) participarea membrilor CEISD, a persoanelor care desfăşoară activitate specifică Secretariatului CEISD şi a membrilor grupului de experţi prevăzut la art. 7 alin. (8) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022 la congrese naţionale şi internaţionale în domeniul de reglementare al Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, la activităţi de cooperare cu statele membre, cu statele cu care există încheiate parteneriate strategice, cu Comisia Europeană sau cu alte organisme sau instituţii publice internaţionale, la proiecte şi programe de asistenţă tehnică, precum şi la proiecte de înfrăţire instituţională;
    f) organizarea de către Consiliul Concurenţei de congrese, conferinţe şi alte acţiuni profesionale derulate cu scopul sprijinirii activităţii desfăşurate de către CEISD.
(11) Modalitatea de aplicare a prevederilor alin. (9) şi (10) se stabileşte prin regulament al Consiliului Concurenţei aprobat prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."
"

    12. La articolul 18 punctul 3, după alineatul (3) al articolului 31^1 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului articol va fi detaliată prin regulament adoptat prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei."

    13. La articolul 18 punctul 4, alineatul (10) al articolului 47 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(10) Consiliul Concurenţei va informa CEISD în legătură cu operaţiunile de concentrare economică care sunt notificate acestuia, susceptibile să fie analizate din punctul de vedere al siguranţei naţionale, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2022."

    14. La articolul 18 punctul 6, articolul 71^1 se abrogă.


    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 31 mai 2023.
    Nr. 164.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016