Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 147 din 20 mai 2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 530 din 21 mai 2021
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 874 din 21 decembrie 2012, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(5) Membrii Consiliului A.S.F. îşi exercită mandatul potrivit legii. Ei răspund pentru activitatea lor în mod solidar, cu excepţia situaţiei în care au votat împotriva unei hotărâri şi au consemnat opinia separată în procesul-verbal al şedinţei. Membrii Consiliului A.S.F. sunt obligaţi să semneze actele care decurg din hotărârea adoptată, dacă această atribuţie le revine potrivit legii şi regulamentelor interne ale A.S.F., chiar dacă au votat împotriva hotărârii adoptate."
2. La articolul 14, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
"(6) Cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva membrilor Consiliului A.S.F. sau împotriva personalului acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere şi control, se suportă de către A.S.F. dacă organele judiciare constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere şi control."
3. La capitolul III, după articolul 17^2 se introduce un nou articol, articolul 17^3, cu următorul cuprins:
"ART. 17^3
(1) Membrii Consiliului A.S.F., precum şi personalul acesteia sunt obligaţi să păstreze stricta confidenţialitate a oricărei informaţii sensibile, prevăzute în reglementările proprii ale A.S.F., obţinute în cursul sau ca urmare a exercitării funcţiei ori a prerogativelor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Obligaţia păstrării confidenţialităţii informaţiilor prevăzute la alin. (1) pentru membrii Consiliului A.S.F. şi personalul acesteia subzistă indiferent dacă persoana mai deţine sau nu calitatea de membru al Consiliului A.S.F. sau pe cea de salariat."
4. După articolul 21^1 se introduce titlul unui nou capitol, capitolul IV^1 - Regim sancţionator, cuprinzând articolele 21^2, 21^2a, 21^3, 21^4 şi 21^5.
5. La articolul 21^2, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
"(1^1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin control permanent se înţelege activitatea de supraveghere desfăşurată în mod continuu de A.S.F., astfel cum este definită în legislaţia specifică celor trei sectoare de activitate."
6. La articolul 21^2, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7^1), cu următorul cuprins:
"(7^1) În cazul în care în actul de supraveghere se constată elemente care nu au fost avute în vedere anterior de către autoritate, în legătură cu o perioadă care a făcut deja obiectul unui control încheiat de A.S.F., Consiliul A.S.F. poate aproba desfăşurarea unui nou control, o singură dată, pentru aceeaşi perioadă, la aceeaşi entitate."
7. După articolul 21^2 se introduce un nou articol, articolul 21^2a, cu următorul cuprins:
"ART. 21^2a
(1) Entităţile prevăzute la art. 21^2 alin. (1) sunt obligate:
a) să transmită şi/sau să pună la dispoziţia A.S.F. actele, documentele şi informaţiile solicitate, la termenele şi în structura stabilite de A.S.F., astfel încât să nu fie periclitate desfăşurarea şi finalizarea activităţii de supraveghere şi control şi să asigure accesul reprezentanţilor A.S.F. în sediile acestora;
b) să furnizeze documente complete şi informaţii reale, care să nu inducă în eroare A.S.F., astfel încât să nu fie periclitate desfăşurarea şi finalizarea activităţii de supraveghere şi control;
c) să respecte măsurile dispuse de A.S.F. prin actele de autorizare, supraveghere şi control.
(2) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) se sancţionează de către A.S.F. potrivit legislaţiei speciale aplicabile entităţilor prevăzute la art. 21^2 alin. (1).
(3) Încălcarea repetată a obligaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) de către entităţile prevăzute la art. 21^2 alin. (1), după aplicarea de către A.S.F. a sancţiunilor contravenţionale prevăzute în legislaţia specială aplicabilă sau a celor prevăzute la art. 21^5 pentru aceste fapte, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(4) Dacă fapta prevăzută la alin. (3) a fost săvârşită din culpă, pedeapsa este amenda.
(5) Prevederile alin. (3) nu se aplică în cazul deciziilor de sancţionare a faptelor prevăzute la alin. (1) emise de A.S.F., desfiinţate de instanţele de judecată competente."
8. După articolul 21^4 se introduce un nou articol, articolul 21^5, cu următorul cuprins:
"ART. 21^5
(1) Pentru nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi a reglementărilor şi hotărârilor Consiliului A.S.F., în cazurile care nu cad sub incidenţa legislaţiei care reglementează activitatea entităţilor prevăzute la art. 21^2 alin. (1), Consiliul A.S.F., în conformitate cu regulamentul intern aprobat, poate aplica următoarele sancţiuni:
a) avertisment scris;
b) amendă pentru persoanele fizice cuprinsă între 1.000 lei şi echivalentul în lei a 25% din venitul net anual al persoanei fizice realizat cu angajatorul sau amendă pentru persoanele juridice cuprinsă între 10.000 lei şi echivalentul în lei a 1% din cifra de afaceri anuală a persoanei juridice. Amenzile încasate se fac venit la bugetul de stat;
c) suspendarea parţială sau totală, pe un termen de până la 90 de zile, a autorizaţiei acordate de A.S.F.;
d) retragerea autorizaţiei acordate de A.S.F.
(2) Deciziile adoptate de A.S.F. cu privire la persoanele fizice şi juridice conform prevederilor alin. (1) pot fi contestate în condiţiile prevăzute la art. 21^3."
ART. II
La data intrării în vigoare a prezentei legi, art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 94/2013 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 18 octombrie 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 148/2015, se abrogă.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
LUDOVIC ORBAN
PREŞEDINTELE SENATULUI
ANCA DANA DRAGU
Bucureşti, 20 mai 2021.
Nr. 147.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: