Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 143 din 26 mai 2023  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 173/2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă aferente componentei 10 - Fondul local, componentei 11 - Turism şi cultură, componentei 14 - Buna guvernanţă şi componentei 15 - Educaţie, precum şi pentru completarea unor acte normative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 143 din 26 mai 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 173/2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă aferente componentei 10 - Fondul local, componentei 11 - Turism şi cultură, componentei 14 - Buna guvernanţă şi componentei 15 - Educaţie, precum şi pentru completarea unor acte normative

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 483 din 31 mai 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 173 din 8 decembrie 2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă aferente componentei 10 - Fondul local, componentei 11 - Turism şi cultură, componentei 14 - Buna guvernanţă şi componentei 15 - Educaţie, precum şi pentru completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1192 din 12 decembrie 2022, cu următoarele modificări şi completări:
    1. Titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
    privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă aferente componentei 3 - Managementul deşeurilor, componentei 10 - Fondul local, componentei 11 - Turism şi cultură, componentei 12 - Sănătate - Investiţia 12. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice - obiective de investiţii cu contracte de lucrări în derulare încheiate cu Compania Naţională de Investiţii C.N.I. - S.A., componentei 14 - Buna guvernanţă şi componentei 15 - Educaţie, precum şi pentru completarea unor acte normative"

    2. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezenta ordonanţă de urgenţă stabileşte cadrul instituţional pentru participarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei la pregătirea şi implementarea unor proiecte finanţate din Planul naţional de redresare şi rezilienţă, componenta 3 - Managementul deşeurilor: investiţia I1. Dezvoltarea, modernizarea şi completarea sistemelor de management integrat al deşeurilor municipale la nivel de judeţ sau la nivel de oraşe/comune, subinvestiţia I1.a. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar şi subinvestiţia I1.c. Centre integrate de colectare separată pentru aglomerări urbane, componenta 10 - Fondul local: investiţia I1.3. Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde - puncte de reîncărcare vehicule electrice, componenta 11 - Turism şi cultură: investiţia 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, investiţia 2. Modernizarea/Crearea de muzee şi memoriale şi investiţia 4. Implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete, componenta 12 - Sănătate - investiţia 12. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice - obiective de investiţii cu contracte de lucrări în derulare încheiate cu Compania Naţională de Investiţii C.N.I. S.A., componenta C14 - Buna guvernanţă: investiţia 1. Optimizarea infrastructurii judiciare pentru a garanta accesul la justiţie şi calitatea serviciilor şi componenta 15 - Educaţie: investiţia 1. Construirea, operaţionalizarea şi echiparea a 110 creşe."

    3. Articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 933 din 13 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 11 alineatul (7), după litera a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:
    a^1) lucrări pentru amplasarea echipamentelor automate de preluare a ambalajelor care fac obiectul sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, împreună cu containerul în care acestea sunt amplasate, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, în suprafaţă de maximum 25 mp, în baza avizului de amplasare, şi care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal pe trotuar, fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice;
    2. La articolul 11^1, după litera g) se introduce o nouă literă, litera h), cu următorul cuprins:
    h) centre de colectare cu aport voluntar, precum şi centre integrate de colectare separată pentru aglomerări urbane, pe terenurile cu destinaţie agricolă, indiferent de categoria de folosinţă a acestora, precum şi pe terenuri neproductive şi degradate.
    3. După articolul 11^1 se introduce un nou articol, articolul 11^2, cu următorul cuprins:
    ART. 11^2
    Se pot executa fără autorizaţie de construire lucrările pentru amplasarea şi racordarea la reţeaua de alimentare cu energie electrică a punctelor/staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice, care nu determină congestionarea sau blocarea traficului pietonal şi/sau rutier, pe baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea administraţiei publice locale competente să emită autorizaţia de construire conform dispoziţiilor art. 4."

    4. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Implementarea proiectelor de investiţii aferente investiţiei 1. Construirea, operaţionalizarea şi echiparea a 110 creşe din cadrul componentei 15 - Educaţie se realizează cu denumirea de «Program guvernamental construire creşe Sfânta Ana» de către Compania Naţională de Investiţii - C.N.I. - S.A., denumită în continuare C.N.I., în calitate de entitate aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care are rolul de structură de implementare definită conform art. 3 lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar pentru gestionarea fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare."

    5. La articolul 4, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Implementarea proiectelor de investiţii aferente investiţiei 4. Implementarea a 3.000 km de piste pentru biciclete din cadrul componentei 11 - Turism şi cultură poate fi realizată de către C.N.I., în calitate de entitate aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care are rol de structură de implementare definită conform art. 3 lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. La articolul 4, partea introductivă a alineatului (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) În vederea implementării proiectelor prevăzute la alin. (1) şi (1^1):"

    7. După articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Implementarea proiectelor de investiţii cu contracte de lucrări în derulare încheiate de C.N.I. până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aferente investiţiei 12. Dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti publice din cadrul componentei 12 - Sănătate, se realizează de către C.N.I., în calitate de entitate aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care are rolul de structură de implementare definită conform art. 3 lit. n) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) În vederea implementării proiectelor prevăzute la alin. (1):
    a) C.N.I., în calitate de structură de implementare, respectiv beneficiarii selectaţi în cadrul apelului de proiecte încheie un protocol de implementare;
    b) Ministerul Sănătăţii, în calitate de coordonator de reformă şi/sau investiţii, C.N.I., în calitate de structură de implementare, respectiv beneficiarii selectaţi pentru finanţare încheie un contract de finanţare."

    8. La articolul 7, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Pe baza contractelor de finanţare încheiate cu coordonatorii de reforme şi/sau investiţii şi beneficiarii, respectiv a protocoalelor de implementare încheiate cu beneficiarii, C.N.I. include în buget propunerile de credite de angajament şi bugetare, depune cereri pentru aprobarea transferurilor de sume în numele beneficiarilor şi efectuează plăţi către furnizori pe baza transferurilor primite de la coordonatorul de reformă şi investiţii."

    9. La articolul 7, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În aplicarea prevederilor alin. (3) şi (4) se autorizează Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, la componenta 15 - Educaţie: investiţia 1. Construirea, operaţionalizarea şi echiparea a 110 creşe, să diminueze soldul angajamentelor legale rămase de plată prevăzute la alin. 60.05.01 «Fonduri europene nerambursabile» şi alin. 60.05.03 «Sume aferente TVA» din cadrul titlului 60 «Proiecte cu finanţare din sume reprezentând asistenţă financiară nerambursabilă aferentă PNRR», concomitent cu realocarea acestora la o poziţie distinctă din buget, în vederea efectuării plăţilor pentru structura de implementare definită conform prevederilor art. 4."

    10. La articolul 7, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Prin excepţie de la prevederile alin. (4), după semnarea contractelor de finanţare, C.N.I. poate depune cereri de transfer pentru plăţile efectuate reprezentând cheltuieli eligibile: cote, taxe, avize, precum şi eventualele cheltuieli efectuate de beneficiari în scopul realizării obiectivului de investiţii."

    11. La articolul 8, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 42 alin. (1) lit. b) şi c) şi alin. (2) şi ale art. 43 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, aprobarea şi reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ale căror valori se încadrează în limitele prevăzute la art. 42 alin. (1) lit. b şi c) din aceeaşi lege, respectiv actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi proiectelor care se realizează prin C.N.I., în calitate de structură de implementare, se efectuează de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de ordonator principal de credite, sub autoritatea căruia C.N.I. îşi desfăşoară activitatea."

    12. La articolul 8, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Documentaţiile tehnico-economice aferente proiectelor care se realizează prin C.N.I., în calitate de structură de implementare, a căror valoare intră în competenţa de aprobare a Guvernului, potrivit art. 42 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, se avizează şi se spun aprobării Guvernului de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în calitate de iniţiator."

    13. La articolul 9, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În cazul notelor de comandă suplimentară, data de referinţă pentru ajustarea valorii solicitării de plată este luna anterioară datei-limită de depunere a ofertei aferente contractelor de lucrări, conform documentaţiei de atribuire sau documentelor aferente achiziţiilor directe, pentru cantităţile de lucrări şi/sau de produse suplimentare care au echivalent în oferta iniţială, respectiv luna aferentă depunerii ofertei pentru cantităţile de lucrări şi/sau de produse suplimentare care nu au echivalent în oferta iniţială."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    VASILE-DANIEL SUCIU
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    ALINA-ŞTEFANIA GORGHIU

    Bucureşti, 26 mai 2023.
    Nr. 143.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016