Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 134 din 22 mai 2023  pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 134 din 22 mai 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 446 din 23 mai 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52 din 14 septembrie 2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 727 din 20 septembrie 2016, cu modificările ulterioare, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul 3, punctul 36 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "36. dezvoltator imobiliar - persoana juridică sau persoana fizică autorizată potrivit legii care efectuează toate operaţiunile imobiliare în vederea construirii, finalizării şi predării către beneficiari a unor locuinţe, precum şi coordonarea surselor de finanţare necesare realizării acestor operaţiuni;"

    2. La articolul 9 alineatul (6), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) oferta este irevocabilă pentru creditor, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (13)."

    3. La articolul 9, după alineatul (12) se introduce un nou alineat, alin. (13), cu următorul cuprins:
    "(13) Dacă, în cadrul perioadei de reflecţie, informaţiile financiare pe baza cărora s-a efectuat evaluarea bonităţii consumatorului şi/sau care au fost furnizate de consumator şi au stat la baza emiterii FEIS suferă modificări sau raportul de evaluare/actele de proprietate al/ale imobilului ce urmează a fi achiziţionat nu a/nu au fost furnizat/furnizate la data întocmirii FEIS, creditorul furnizează consumatorului o nouă FEIS care să reflecte doar modificările intervenite ca urmare a celor două aspecte. Prevederile alin. (1)-(12) se aplică şi în această situaţie."

    4. După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 9^1
    Creditorul pune la dispoziţia consumatorului, pe propriul site web, un simulator care să calculeze DAE aferentă creditului, oricare ar fi suma creditului şi perioada de creditare alese de consumator, în limita ofertei creditorului."

    5. La articolul 17, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Comisionul de analiză dosar, comisionul de administrare cont curent, precum şi comisionul unic vor fi stabilite în sumă fixă, aceeaşi sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit, în cadrul aceleiaşi instituţii de credit, pentru credite acordate în aceeaşi perioadă de timp.
(3) Comisionul de administrare se percepe, în limita costurilor efective ale creditorului, pentru monitorizarea/înregistrarea/ efectuarea de operaţiuni de către creditor în scopul utilizării/ rambursării creditului acordat consumatorului. În cazul în care acest comision se calculează ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului."

    6. La articolul 19, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Creditorii nu au dreptul să refuze încasarea ratelor de credit în moneda creditului."

    7. La articolul 26 alineatul (1), litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) în cazul creditelor acordate în valută, cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data încheierii contractului între moneda contractului de credit şi moneda naţională;"

    8. La articolul 32, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Creditorul transmite oferta sa consumatorului în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data înregistrării cererii consumatorului. Consumatorul optează pentru acceptarea/respingerea ofertei în termen de 15 zile de la data primirii acesteia."

    9. La articolul 35, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Modificarea contractelor aflate în derulare se va face prin acte adiţionale convenite cu creditorii, fără costuri, respectiv comisioane percepute de creditori şi fără garanţii suplimentare din partea consumatorilor."

    10. La articolul 41, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul cuprins:
    "(2^1) Creditorul oferă, în scris, consumatorului, la cererea acestuia, o simulare pentru fiecare dintre cele 3 opţiuni prevăzute la alin. (2). Creditorul are obligaţia de a informa consumatorul cu privire la acest drept. O copie a simulării furnizate va fi păstrată de creditor, iar altă copie va fi înmânată consumatorului."

    11. La articolul 48 alineatul (2), după litera k) se introduce o nouă literă, lit. l), cu următorul cuprins:
    "l) reducerea soldului datoriei."

    12. La articolul 50, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) În vederea îndeplinirii obligaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanţă de către consumator, creditorul contactează consumatorul pentru a obţine informaţiile privind situaţia financiară a acestuia. În baza informaţiilor primite, creditorul depune diligenţele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluţii corespunzătoare pentru achitarea debitului."

    13. La articolul 59 alineatul (4), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) cuantumul sumei datorate şi documentele care atestă elementele componente ale acestei sume;"

    14. La articolul 60, litera j) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) comunicarea cu consumatorul în intervalul orar 20.00-9.00."

    15. La articolul 65 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) analizează un număr suficient de mare de contracte de credit disponibile pe întreaga piaţă, respectiv cel puţin un tip de contract existent în oferta fiecărui creditor, şi recomandă cel puţin 3 contracte de credit adecvate nevoilor, situaţiei financiare şi circumstanţelor personale ale consumatorului;"

    16. La articolul 102, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 102
    (1) Toţi intermediarii de credite şi/sau dezvoltatorii imobiliari care au solicitat înregistrarea şi îndeplinesc condiţiile prevăzute, fie că au fost înfiinţaţi ca persoane fizice autorizate, fie ca persoane juridice, sunt introduşi într-un registru ţinut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
    (2) Registrul intermediarilor de credite şi al dezvoltatorilor imobiliari este actualizat periodic şi este disponibil publicului online, pe site-ul www.anpc.ro."

    17. La articolul 120, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 120
    (1) În vederea asigurării respectării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, consumatorii şi asociaţiile de protecţia consumatorilor pot să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor."

    18. La articolul 123 alineatul (1), litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "d) corectarea oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, în termen de cel mult 30 de zile calendaristice."

    19. La articolul 123 alineatul (2), literele a), b) şi e) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) suspendarea activităţii de intermediere de credit şi/sau a activităţii de finanţare a dezvoltatorului imobiliar până la intrarea în legalitate şi/sau aducerea tuturor contractelor similare în conformitate cu prevederile legale, în termen de 90 de zile calendaristice;
b) radierea înregistrării, urmată de suspendarea activităţii de recuperare creanţe şi/sau a activităţii de finanţare a dezvoltatorului imobiliar până la conformarea cu prevederile legale;
    ...........................
e) dispunerea încetării încasării, respectiv restituirea sumelor încasate fără temei legal pentru toate contractele similare, într-un termen de cel mult 30 de zile calendaristice."

    20. La articolul 128, după alineatul (12) se introduc trei noi alineate, alin. (13)-(15), cu următorul cuprins:
    "(13) Entităţile care desfăşoară activitate de recuperare creanţe au obligaţia de a raporta la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naţionale a României date individuale cu privire la creanţele achiziţionate şi titularii acestora, în conformitate cu reglementările în domeniu emise de Banca Naţională a României.
(14) Nu se consideră încălcare a obligaţiei de păstrare a secretului profesional transmiterea de către Banca Naţională a României a informaţiilor raportate de către entităţile care desfăşoară activitate de recuperare creanţe către celelalte entităţi declarante la Centrala Riscului de Credit.
(15) Entităţilor care desfăşoară activitate de recuperare creanţe li se aplică prevederile reglementărilor referitoare la Centrala Riscului de Credit emise de Banca Naţională a României."

    21. La articolul 130 punctul 7, alineatul (4) al articolului 70 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), creanţele rezultate din contractele de credit pentru care perioada de rambursare stabilită contractual a expirat sau pentru care creditorul a declarat scadenţa anticipată ori a iniţiat procedura executării silite a consumatorului pot fi cesionate către entităţile definite la art. 7 pct. 17."

    22. La articolul 130 punctul 7, alineatul (3) şi litera d) a alineatului (4) ale articolului 71 se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(3) Cesiunea se notifică de către cedent consumatorului, în termen de 10 zile calendaristice de la transferul dreptului de proprietate asupra creanţelor către noul creditor, prin scrisoare recomandată.
    ..........................
d) cuantumul sumei datorate şi documentele care atestă elementele componente ale acestei sume;"

    23. La articolul 130 punctul 8, litera j) a articolului 71^2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "j) comunicarea cu consumatorul în intervalul orar 20.00-9.00."

    24. La articolul 130 punctul 11, după alineatul (11) al articolului 95^1 se introduc trei noi alineate, alin. (12)-(14), cu următorul cuprins:
    "(12) Entităţile care desfăşoară activitate de recuperare creanţe au obligaţia de a raporta la Centrala Riscului de Credit a Băncii Naţionale a României date individuale cu privire la creanţele achiziţionate şi titularii acestora, în conformitate cu reglementările în domeniu emise de Banca Naţională a României.
(13) Nu se consideră încălcare a obligaţiei de păstrare a secretului profesional transmiterea de către Banca Naţională a României a informaţiilor raportate de către entităţile care desfăşoară activitate de recuperare creanţe către celelalte entităţi declarante la Centrala Riscului de Credit.
(14) Entităţilor care desfăşoară activitate de recuperare creanţe li se aplică prevederile reglementărilor referitoare la Centrala Riscului de Credit emise de Banca Naţională a României."

    25. La articolul 132, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 132
    (1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, numărul maxim de posturi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor se suplimentează prin hotărâre de Guvern cu un număr de maximum 200 de posturi, necesare desfăşurării activităţii de cooperare şi efectuării schimbului de informaţii cu statele membre, derulării activităţii de înregistrare a intermediarilor de credite, a reprezentanţilor desemnaţi, a entităţilor care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe şi a creditorilor nonfinanciari, precum şi a activităţii de supraveghere piaţă în domeniul financiar-bancar."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    SORIN-MIHAI CÎMPEANU

    Bucureşti, 22 mai 2023.
    Nr. 134.

    ---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016