Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 132 din 11 iulie 2019  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 132 din 11 iulie 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 575 din 15 iulie 2019
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ART. I
    Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 947 din 22 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 1 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) cotă forfetară - sumă de bani ce reprezintă un procent de 10% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data plăţii, pentru fiecare zilier."

    2. La articolul 1 alineatul (3), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "c) Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti» şi institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa, a Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor aflat în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a oficiilor de studii pedologice şi agrochimice judeţene, a institutelor naţionale, staţiunilor didactico-experimentale ale universităţilor aflate în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi liceelor de profil aflate în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru domeniile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a)-d), e^2) şi g)."

    3. La articolul 1 alineatul (3), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) instituţiilor publice autorizate să efectueze cercetări arheologice, conform normelor existente în domeniu, respectiv universităţi, institute de cercetare, instituţii cu profil muzeal, pentru domeniul prevăzut la art. 13 alin. (1) lit. e^1)."

    4. La articolul 4, alineatele (4)-(6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
(5) Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ, cu excepţia activităţilor pentru care beneficiarul are încheiate contracte de prestări servicii cu terţii, prestări servicii pentru care pot fi utilizaţi zilieri conform prevederilor art. 13 din prezenta lege.
(6) O persoană nu poate presta activităţi în regim zilier mai mult de 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic."

    5. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    (1) Beneficiarul are obligaţia să înregistreze, în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii care prestează în folosul său activităţi cu caracter ocazional în baza prezentei legi.
    (2) Pentru zilierii care prestează activităţi în domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice, precum şi în activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Şişeşti», al institutelor, centrelor şi staţiunilor de cercetare-dezvoltare aflate în subordinea sa şi al institutelor naţionale, al instituţiilor de învăţământ agricol şi silvic, Registrul electronic de evidenţă a zilierilor prevăzut la alin. (1) se întocmeşte lunar."

    6. La articolul 13 alineatul (1), după litera e) se introduc două noi litere, literele e^1) şi e^2), cu următorul cuprins:
    "e^1) activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste - clasa 7220 (săpături arheologice);
e^2) creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure - clasa 0130;"

    7. La articolul 13 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) activităţi de interpretare artistică - spectacole - clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole - clasa 9002, activităţi de gestionare a sălilor de spectacole - clasa 9004 şi tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului şi Sportului, direct sau prin unităţile din subordinea sa - clasa 5520;"

    8. După articolul 13^6 se introduce un nou capitol, capitolul II^2, cuprinzând articolele 13^7-13^11, după cum urmează:
    "    CAP. II^2
    Măsuri privind activitatea zilierilor în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber
    ART. 13^7
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 4 alin. (4) şi (6)-(8), în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, perioada în care un zilier poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
    (2) Beneficiarul activităţii sezoniere prevăzute la alin. (1) este persoana care are cel puţin 50 de ovine, 25 de caprine sau 3 bovine, după caz, generatoare de venit.
    ART. 13^8
    (1) Beneficiarul este obligat la plata unei cote forfetare ce reprezintă un procent de 10% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data plăţii, pentru fiecare lucrător, conform normei stabilite de venit/persoană potrivit prezentei legi.
    (2) Plata cotei forfetare prevăzută la alin. (1) se face o dată pe an, în condiţiile stabilite prin ordinul comun prevăzut la art. 13^9 alin. (2).
    (3) Prin excepţie de la prevederile art. 9 alin. (2), din cota forfetară se transferă către bugetul asigurărilor sociale de stat sumele aferente contribuţiei prevăzute la art. 9 alin. (1). Procedura se stabileşte prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale.
    ART. 13^9
    (1) Raportul de muncă dintre zilier şi beneficiar potrivit art. 13^7 se stabileşte în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
    (2) Norma de venit/persoană, prevăzută la art. 13^8 alin. (1), se stabileşte prin raportare la numărul de animale pe care le poate îngriji/supraveghea un zilier, de către o comisie interministerială formată din reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice, şi se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului finanţelor publice.
    ART. 13^10
    (1) Prin excepţie de la prevederile art. 11 alin. (2), pentru activitatea desfăşurată de către zilierii prevăzuţi în prezentul capitol, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mic decât 50% din valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
    (2) Remuneraţia netă nu poate fi mai mică decât 50% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii, la care se adaugă şi alte drepturi, în bani sau în natură, care reprezintă cel puţin cheltuieli de cazare şi masă.
    ART. 13^11
    Pentru zilierii care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier în mod tradiţional al ovinelor, caprinelor sau bovinelor, în regim semiliber, Registrul electronic de evidenţă a zilierilor prevăzut la art. 8 alin. (1) se întocmeşte lunar."

    9. În tot cuprinsul Legii nr. 52/2011, cu excepţia definiţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. b), sintagma „beneficiar“ se înlocuieşte cu sintagma „beneficiar sau un împuternicit al acestuia“, iar sintagma „registrul de evidenţă a zilierilor“ se înlocuieşte cu sintagma „registrul electronic de evidenţă a zilierilor“.


    ART. II
    În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se aprobă ordinul comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale, prevăzut la art. 13^8 alin. (3), respectiv ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, al ministrului muncii şi justiţiei sociale şi al ministrului finanţelor publice, prevăzut la art. 13^9 alin. (2) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta lege.

    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    PREŞEDINTELE SENATULUI
                    CĂLIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TĂRICEANU

    Bucureşti, 11 iulie 2019.
    Nr. 132.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016