Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 124 din 19 mai 2023  privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 124 din 19 mai 2023 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 12/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 441 din 22 mai 2023
    Parlamentul României adoptă prezenta lege.
    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 12 din 31 ianuarie 2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere, adoptată în temeiul art. 1 pct. VI.2 din Legea nr. 311/2021 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 31 ianuarie 2022, cu următoarele completări:
    1. La articolul I, după punctul 11 se introduce un nou punct, pct. 11^1, cu următorul cuprins:
    "11^1. După articolul 25 se introduce un nou articol, art. 25^1, cu următorul cuprins:
    ART. 25^1
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 25 alin. (1) şi (2), transportul rutier naţional contra cost de mărfuri şi transportul rutier internaţional contra cost de mărfuri între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene se pot efectua de către operatorii de transport rutier români şi cu vehicule închiriate, înmatriculate sau puse în circulaţie în conformitate cu legislaţia altui stat membru din Uniunea Europeană, în aceleaşi condiţii ca în cazul vehiculelor deţinute în proprietate, cu respectarea următoarelor condiţii:
    a) vehiculul închiriat să fie înmatriculat sau pus în circulaţie în conformitate cu legislaţia oricărui stat membru din Uniunea Europeană şi, după caz, să fie utilizat în conformitate cu regulamentele (CE) nr. 1.071/2009 şi (CE) nr. 1.072/2009 ale Parlamentului European şi ale Consiliului;
    b) contractul să se refere numai la închirierea unui vehicul fără conducător auto şi să nu fie însoţit de un contract de servicii încheiat cu acelaşi operator de transport rutier care să cuprindă conducători auto sau personal de însoţire;
    c) vehiculul închiriat să fie în mod exclusiv la dispoziţia operatorului de transport rutier care îl utilizează pe durata contractului de închiriere;
    d) vehiculul închiriat să fie condus de personalul operatorului de transport rutier care îl utilizează;
    e) vehiculul închiriat să deţină copie conformă a licenţei comunitare eliberate de autoritatea competentă, cu valabilitate pe durata contractului de închiriere, prin derogare de la prevederile art. 24 alin. (3).
    În sensul prezentului articol, prin vehicul închiriat se înţelege orice autovehicul, remorcă, semiremorcă sau combinaţie de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri care, în schimbul unei plăţi şi pentru o perioadă determinată, este pusă la dispoziţia unui operator de transport rutier care efectuează transport rutier de mărfuri contra cost, în temeiul unui contract cu întreprinderea care pune la dispoziţie autovehiculul, remorca, semiremorca sau combinaţia de vehicule.
    (2) Dovada respectării condiţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e) se face prin:
    a) prezentarea de către conducătorul auto al vehiculului închiriat, pe suport hârtie sau în format electronic, a contractului de închiriere sau a unui extras din respectivul contract, certificat pentru conformitate, care să menţioneze în special numele locatorului, numele locatarului, data şi durata contractului şi datele de identificare a vehiculului, şi a copiei conforme a licenţei comunitare pentru vehiculul închiriat, în original, copia conformă trebuind să existe în original la bordul vehiculului;
    b) conducătorul auto al vehiculului închiriat este angajat al operatorului de transport rutier care utilizează respectivul vehicul.
    (3) Utilizarea de către acelaşi operator de transport rutier român a vehiculului închiriat, înmatriculat sau pus în circulaţie în alt stat membru din Uniunea Europeană este permisă pentru o perioadă de maximum două luni consecutive într-un an calendaristic dat.
    (4) În cazul prevăzut la alin. (3), durata contractului de închiriere nu trebuie să depăşească perioada de două luni.
    (5) Numărul maxim permis de vehicule închiriate, înmatriculate sau puse în circulaţie în conformitate cu legislaţia altui stat membru din Uniunea Europeană, care pot fi utilizate de către un operator de transport rutier român, este de 25% din parcul de vehicule de marfă deţinut cu orice titlu de acesta, în temeiul art. 5 alin. (1) lit. g) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, calculat la data la care operatorul de transport rutier începe să utilizeze vehiculul închiriat.
    (6) În cazul unui operator de transport rutier care deţine un parc auto cu un număr de vehicule mai mare de unu şi mai mic de patru, acestuia i se permite să utilizeze cel puţin un astfel de vehicul.
    (7) Numărul de înmatriculare al vehiculului închiriat, înmatriculat sau pus în circulaţie în conformitate cu legislaţia unui alt stat membru din Uniunea Europeană, utilizat de o întreprindere care efectuează transport rutier contra cost de mărfuri, este introdus în registrul electronic naţional al operatorilor de transport rutier.
    (8) Prelucrarea datelor privind numărul de înmatriculare al vehiculului închiriat respectă cerinţele privind informaţiile menţionate la art. 16 alin. (2) lit. g) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, astfel cum se specifică la art. 16 alin. (2) al treilea şi al cincilea paragraf, precum şi la art. 16 alin. (3) şi (4) din regulamentul respectiv.
    (9) Datele privind numărul de înmatriculare al vehiculului închiriat sunt accesibile autorităţilor competente în timpul controalelor în trafic.
    (10) În scopul facilitării punerii în aplicare a dispoziţiilor prezentului articol şi pentru asigurarea asistenţei rapide în relaţia cu autorităţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene se desemnează Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. ca punct naţional responsabil cu schimbul de informaţii cu respectivele autorităţi.
    (11) Schimbul de informaţii menţionat la alin. (10) se realizează prin intermediul Registrului european al întreprinderilor de transport rutier, astfel cum se specifică în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/480 al Comisiei.
    (12) Informaţiile furnizate Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. de către autorităţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene sunt utilizate numai în scopurile pentru care au fost solicitate, iar prelucrarea datelor cu caracter personal se efectuează numai în scopul respectării dispoziţiilor prezentului articol şi respectă Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului.
    (13) Cooperarea şi asistenţa administrativă reciprocă se furnizează de Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. autorităţilor competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu titlu gratuit.
    (14) O solicitare de informaţii nu împiedică autorităţile competente să ia măsuri în conformitate cu dreptul Uniunii şi cu legislaţia naţională aplicabilă pentru a investiga şi a preveni presupusele încălcări ale normelor stabilite în prezentul articol."

    2. La articolul I, după punctul 16 se introduc două noi puncte, pct. 16^1 şi 16^2, cu următorul cuprins:
    "16^1. La articolul 67, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    (3) Examinările prevăzute la alin. (1) şi (2) se realizează de către o comisie de examinare, formată din trei membri, specialişti în domeniul transporturilor rutiere, nominalizaţi astfel: un membru din cadrul autorităţii competente şi doi membri din cadrul unităţii din subordinea acesteia cu atribuţii în autorizarea operatorilor de transport rutier.
16^2. La articolul 67, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    (3^1) Nominalizarea membrilor comisiei de examinare prevăzute la alin. (3) se realizează în baza îndeplinirii unor criterii de performanţă specifice şi de pregătire profesională, în condiţiile stabilite de autoritatea competentă prin norme."

    3. La dispoziţia privind transpunerea normelor comunitare se introduce un nou paragraf, paragraful nr. 2, cu următorul cuprins:
    "Articolul 25^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere transpune prevederile art. 1 pct. 1-3 şi ale art. 2 alin. (1) din Directiva (UE) 2022/738 a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 2006/1/CE privind utilizarea vehiculelor închiriate fără conducători auto pentru transportul rutier de mărfuri, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 137 din 16 mai 2022."



    Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.


                    p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
                    CIPRIAN-CONSTANTIN ŞERBAN
                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    SORIN-MIHAI CÎMPEANU

    Bucureşti, 19 mai 2023.
    Nr. 124.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016