Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 121 din 15 martie 2002  privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 123/2000 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric şi al artelor plastice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 LEGE nr. 121 din 15 martie 2002 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 123/2000 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric şi al artelor plastice

EMITENT: Parlamentul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 198 din 25 martie 2002
    Parlamentul României adopta prezenta lege.
    ART. UNIC
    Se aprobă Ordonanţa Guvernului nr. 123 din 31 august 2000 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1994 privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric şi al artelor plastice, adoptată în temeiul art. 1 lit. B pct. 3 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 2 septembrie 2000, cu următoarele modificări şi completări:
    1. La articolul I, punctul 1 va avea următorul cuprins:
    "1. Titlul legii va avea următorul cuprins:
    LEGE
    privind timbrul literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment "

    2. La articolul I, punctul 2 va avea următorul cuprins:
    "2. Partea introductivă a articolului 1 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    Cele 8 categorii de timbre ce formează obiectul prezentei legi se stabilesc astfel:"

    3. La articolul I, punctul 3 va avea următorul cuprins:
    "3. După litera f) a alineatului 1 al articolului 1 se introduc literele g) şi h) cu următorul cuprins:
    g) timbrul arhitecturii, în valoare de 0,5(la mie) din valoarea investiţiei, indiferent de beneficiarul sau de destinaţia acesteia;
    h) timbrul de divertisment, în valoare de 3% din preţul unui bilet şi care se adauga acestui preţ."

    4. La articolul I, punctul 4 va avea următorul cuprins:
    "4. După alineatul 3 al articolului 1 se introduc alineatele 4 şi 5 cu următorul cuprins:
    Timbrul prevăzut la alin. 1 lit. g) se adauga la valoarea investiţiei şi se achită o dată cu taxa pentru autorizaţia de construcţie.
    Timbrul prevăzut la alin. 1 lit. h) se aplică pe fiecare bilet vândut la spectacolele artistico-sportive, altele decât cele la care se aplică alte timbre, şi la spectacolele de circ organizate în ţara şi se adauga la preţul de vânzare a biletului."

    5. La articolul I, după punctul 5 se introduce punctul 5^1 cu următorul cuprins:
    "5^1. Alineatul 2 al articolului 2 va avea următorul cuprins:
    În cazul în care, pentru un domeniu cultural exista mai multe organizaţii de creatori constituite potrivit dispoziţiilor legale, sumele încasate se vor repartiza organizaţiilor de creatori, în funcţie de opţiunile titularilor de drepturi de autor sau titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, moştenitorilor acestora. Pentru operele clasice sau traducerile ale căror drepturi de autor nu se mai afla în perioada de protecţie legală destinaţia sumelor încasate din aplicarea timbrului literar va fi hotărâtă de către editor. Pentru operele clasice ale căror drepturi de autor nu se mai afla în perioada de protecţie legală destinaţia timbrului muzical, plătit de distribuitor, va fi hotărâtă astfel:
    a) în cazul filmului străin, contravaloarea timbrului se vărsa la Fondul cinematografic;
    b) în cazul înregistrărilor muzicale, de către producător;
    c) în cazul spectacolelor organizate în ţara, de către producător, pentru partea aferentă dreptului de autor, care nu se mai afla în perioada de protecţie legală, şi de către titularii celorlalte drepturi de autor sau drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, de moştenitorii acestora."

    6. La articolul I, punctul 6 va avea următorul cuprins:
    "6. După alineatul 3 al articolului 2 se introduc alineatele 4 şi 5 cu următorul cuprins:
    Pentru a beneficia de sumele reprezentând valoarea timbrului organizaţiile de creatori trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
    a) cel puţin 90% din numărul membrilor acestora trebuie să fie titulari de drepturi de autor sau titulari de drepturi conexe dreptului de autor ori persoane care, prin profesiunea lor, participa nemijlocit la crearea operei din domeniul pentru care se colectează timbrul;
    b) în obiectivele stabilite prin statut să se regaseasca activităţi prevăzute la art. 3.
    Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. 4 de către organizaţiile de creatori ce pot beneficia de sumele reprezentând valoarea timbrelor se va realiza de către o comisie constituită prin ordin al ministrului culturii şi cultelor."

    7. La articolul I, după punctul 6 se introduce punctul 6^1 cu următorul cuprins:
    "6^1. Partea introductivă a articolului 3 va avea următorul cuprins:
    ART. 3
    Sumele care se cuvin organizaţiilor de creatori vor fi utilizate pentru:»"

    8. La articolul I, punctul 9 va avea următorul cuprins:
    "9. Articolul 4 va avea următorul cuprins:
    ART. 4
    Încasările rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment nu sunt impozabile."

    9. La articolul I, punctul 11 va avea următorul cuprins:
    "11. Articolul 6 va avea următorul cuprins:
    ART. 6
    Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite astfel încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei următoarele fapte:
    a) nesolicitarea optiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, ale moştenitorilor acestora, de către persoanele fizice sau juridice care au aceasta obligaţie;
    b) nerespectarea optiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, ale moştenitorilor acestora, de către persoanele fizice sau juridice care au aceasta obligaţie;
    c) neperceperea şi nevirarea contravalorii timbrelor prevăzute în prezenta lege, de către persoanele juridice sau fizice care au aceasta obligaţie.
    Utilizarea sumelor reprezentând contravaloarea timbrelor în alte scopuri decât cele prevăzute la art. 3 constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită astfel încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000.000 lei la 40.000.000 lei.
    În cazul nevirarii la termen a sumelor încasate şi datorate se aplică o penalizare de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat.
    Prevederile prezentului articol referitoare la contravenţii se completează cu cele ale Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu excepţia art. 28 şi 29."

    10. La articolul I, punctul 12 va avea următorul cuprins:
    "12. Articolul 7 va avea următorul cuprins:
    ART. 7
    Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 6 se fac de către organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice.
    Reprezentanţii mandataţi ai organizaţiilor de creatori, precum şi reprezentanţii serviciilor publice descentralizate ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi reprezentanţii Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor pot verifica modul în care persoanele fizice sau juridice care au aceste obligaţii au solicitat şi au respectat opţiunile titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, ale moştenitorilor acestora, precum şi corectitudinea operaţiunilor de percepere şi virare a contravalorii timbrelor, cu obligaţia de a sesiza organele abilitate cu constatarea şi sancţionarea contravenţiilor atunci când se evidenţiază existenta unor nereguli.
    Împuterniciţii Ministerului Culturii şi Cultelor vor verifica utilizarea, potrivit destinaţiilor prevăzute la art. 3, a sumelor încasate de către organizaţiile de creatori din aplicarea timbrelor."

    11. Articolul II va avea următorul cuprins:
    "ART. II
    În termen de 90 de zile de la data publicării legii de aprobare a prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Culturii şi Cultelor, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice şi cu consultarea organizaţiilor de creatori, va elabora norme metodologice privind perceperea, încasarea, utilizarea, evidenta şi controlul destinaţiei sumelor rezultate din aplicarea timbrului literar, cinematografic, teatral, muzical, folcloric, al artelor plastice, al arhitecturii şi de divertisment, precum şi procedura de solicitare şi comunicare a optiunilor titularilor de drepturi de autor sau ale titularilor de drepturi conexe dreptului de autor ori, după caz, ale moştenitorilor acestora."


    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 18 februarie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
                    PAUL PACURARU

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 februarie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                    VALER DORNEANU


    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016