Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 111 din 23 iunie 2025 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul concurenţei
EMITENT: Parlamentul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 582 din 23 iunie 2025
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99 din 25 iulie 2024 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul concurenţei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 29 iulie 2024, cu următoarele completări:
- La articolul I, după punctul 2 se introduc două noi puncte, punctele 2^1 şi 2^2, cu următorul cuprins:
"2^1. La articolul 38, după alineatul (7^1) se introduce un nou alineat, alineatul (7^2), cu următorul cuprins:
(7^2) Prin excepţie de la prevederile alin. (3) şi (3^1), la copierea, ridicarea şi prelevarea informaţiilor din mediul electronic, necesare investigaţiei, Consiliul Concurenţei poate beneficia de asistenţa structurilor de specialitate ale Poliţiei Române, în măsura disponibilităţii, în cazurile în care resursele umane şi tehnice de analiză şi prelucrare a informaţiilor digitale ale Consiliului Concurenţei sunt insuficiente. Modalitatea prin care se asigură asistenţa se stabileşte prin ordinul prevăzut la alin. (7^1).
2^2. La articolul 38, alineatele (9) şi (11) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
(9) Întreprinderea care solicită protecţia comunicării sale cu avocatul este obligată să prezinte inspectorilor de concurenţă o justificare rezonabilă şi elementele relevante prin prisma argumentelor invocate în acest scop, fără să fie necesar însă să divulge conţinutul acesteia. În vederea determinării aplicabilităţii dispoziţiilor alin. (10) teza întâi, inspectorii de concurenţă au dreptul să procedeze la o examinare imediată şi sumară a elementelor extrinseci ale documentului, precum aspectul general, titlul, data, autorul, destinatarul sau subiectul comunicării cu avocatul, examinare de natură a le permite inspectorilor să confirme sau nu exactitatea motivelor invocate de întreprindere. În cazul în care, în cursul unei inspecţii, pe baza justificării şi elementelor prezentate de întreprindere, inspectorii de concurenţă care desfăşoară inspecţia ajung la concluzia definitivă a lipsei incidenţei prevederilor alin. (8) în privinţa unei comunicări cu avocatul, existând o probabilitate semnificativă ca aceasta să nu fie protejată, aceştia au dreptul să sigileze şi să ridice respectiva comunicare, în dublu exemplar, şi vor supune analizei şi deciziei preşedintelui Consiliului Concurenţei acceptarea sau respingerea caracterului protejat al comunicării.
....................................................
(11) Cererea de suspendare a executării deciziei preşedintelui prin care s-a respins caracterul protejat al comunicării se poate introduce de către întreprinderea în cauză în termen de 15 zile de la comunicare, în condiţiile Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Consiliul Concurenţei are posibilitatea de a desigila documentul în oricare din următoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de 15 zile de la comunicarea deciziei preşedintelui, dacă întreprinderea nu a formulat cererea de suspendare a executării acesteia;
b) la data pronunţării hotărârii prin care s-a respins definitiv cererea de suspendare a executării deciziei preşedintelui formulată de întreprindere."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VASILE-DANIEL SUCIU
PREŞEDINTELE SENATULUI
ILIE-GAVRIL BOLOJAN
Bucureşti, 23 iunie 2025.
Nr. 111.
------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: