Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 92.514 din 9 septembrie 1994  privind constituirea si utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 92.514 din 9 septembrie 1994 privind constituirea si utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR Nr. 92.514/9 septembrie 1994 MINISTERUL INDUSTRIILOR Nr. 175.805/9 septembrie 1994
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 287 din 10 octombrie 1994
    În conformitate cu prevederile art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 29 din 22 iulie 1994 privind constituirea şi utilizarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se emit următoarele instrucţiuni:

    CAP. I
    Constituirea veniturilor Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

    1. Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se constituie, potrivit art. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/1994, din taxele de dezvoltare cuprinse în tarifele stabilite pentru energia electrica şi termica livrata de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" consumatorilor din economie, cu excepţia consumatorilor casnici.
    2. Taxele de dezvoltare stabilite în cuantum de 12% din costul total al energiei electrice şi de 3% din cel al energiei termice vor fi menţionate ca nivel în notele de negociere a tarifelor energiei electrice şi termice, încheiate de Ministerul Industriilor sub supravegherea Ministerului Finanţelor, şi vor fi actualizate o data cu aceste tarife. Volumul veniturilor Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic va fi adaptat în mod corespunzător.
    3. Filialele de centrale şi de reţele electrice din cadrul Regiei Autonome de Electricitate "Renel" au obligaţia sa defalce din încasările zilnice, aferente contravalorii energiei electrice şi termice livrate consumatorilor, taxa de dezvoltare pentru sistemul energetic, inclusă în tarife.
    Sumele astfel defalcate se virează în termen de 3 zile de la încasarea (compensarea) contravalorii energiei electrice şi termice livrate consumatorilor, cu excepţia consumatorilor casnici, cu dispoziţie de plata, din contul curent al filialelor de centrale şi de reţele electrice, prin Direcţia generală de producere a energiei electrice şi termice (D.G.P.E.E.T.) şi Direcţia generală de transport şi distribuţie a energiei electrice (D.G.T.D.E.E.), în contul Regiei Autonome de Electricitate "Renel", cont care se deschide astfel:
    a) în judeţele în care nu funcţionează trezorerii se deschide contul 6455x11.01. "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic" la sucursala judeţeana a Băncii Comerciale Romane - S.A., pe seama Regiei Autonome de Electricitate "Renel" (acest cont funcţionează la Banca Comercială Romana - S.A. în cadrul contului 51 "Cont general al Trezoreriei statului mandat bănci");
    b) în judeţele în care funcţionează trezorerii se deschide contul 30.13.31 "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Regiei Autonome de Electricitate "Renel".
    Sumele colectate în aceste conturi se virează de titularul conturilor, pe datele de 15 şi 25 ale lunii, în contul 64.55.30.101 "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Ministerului Industriilor la Sucursala municipiului Bucureşti a Băncii Comerciale Romane - S.A.
    Soldul contului "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis la sucursalele judeţene ale Băncii Comerciale Romane - S.A. şi soldul contului "Veniturile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis la trezorerii, rămase la finele anului se virează de către titularul conturilor, în contul 64.55.30.101. "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic", deschis pe seama Ministerului Industriilor la Sucursala municipiului Bucureşti a Băncii Comerciale Romane - S.A.
    Nevirarea în contul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic a sumelor reprezentind taxa de dezvoltare în termenul prevăzut se penalizeaza cu 0,3% pentru fiecare zi de intirziere. Penalizările de intirziere stabilite de organele financiare intregesc Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic şi se virează în contul special 64.55.30.101 al Ministerului Industriilor.
    Trimestrial şi anual, Ministerul Industriilor împreună cu Regia Autonomă de Electricitate "Renel" vor face regularizările vărsămintelor din taxele datorate Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, în funcţie de cantităţile de energie electrica şi termica livrate şi încasate efectiv.
    4. Organele fiscale, cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligaţiilor către stat ale Regiei Autonome de Electricitate "Renel", vor urmări şi modul de calculare şi de virare a sumelor cuvenite Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic.

    CAP. II
    Gestionarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic şi alocarea sumelor pentru finanţarea cheltuielilor de investiţii

    1. În vederea gestionării Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Ministerul Industriilor îndeplineşte atribuţiile şi răspunderile ordonatorului principal de credite stabilite în Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice.
    2. Din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, Ministerul Industriilor aloca Regiei Autonome de Electricitate "Renel" sau altor unităţi beneficiare sumele necesare finanţării obiectivelor de investiţii înscrise în listele anuale anexe la legea bugetului de stat, pe baza notelor de fundamentare (anexa nr. 1) şi în limita disponibilului constituit pentru acest fond. Sumele se virează Regiei Autonome de Electricitate "Renel" sau altor unităţi beneficiare, în contul 64.28 "Disponibil pentru finanţarea investiţiilor din fonduri speciale", deschis la unităţile Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A.
    3. Pe baza notelor de fundamentare prezentate de beneficiarii de investiţii, Ministerul Industriilor aproba efectuarea cheltuielilor, din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, avizate de către compartimentul împuternicit, potrivit legii, pentru controlul financiar preventiv, destinate finanţării obiectivelor de investiţii înscrise în listele anuale anexe la legea bugetului de stat.
    În cazul efectuării de compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investiţiilor şi antreprenorii de investiţii sau furnizorii de echipamente (art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/1994), documentaţia de justificare va cuprinde şi procesele-verbale de compensare a datoriilor.
    În conformitate cu prevederile art. 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 29/1994, Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic se utilizează pentru finanţarea următoarelor categorii de investiţii din sistemul energetic:
    - amenajări hidroenergetice;
    - finalizarea capacităţilor în execuţie precum şi realizarea de capacităţi noi, altele decât nucleare, pentru producerea energiei electrice şi termice;
    - amenajări de depozite de cărbune, pacura şi cenusa;
    - lucrări pentru mărirea gradului de siguranţa în funcţionarea capacităţilor existente;
    - lucrări pentru protecţia mediului înconjurător la obiective din sectorul energetic;
    - lucrări pentru conservarea energiei;
    - lucrări de transport şi distribuţie a energiei electrice, în special în mediul rural;
    - instalaţii de producere şi furnizare a apei fierbinţi, utilizarea aburului disponibil în cazanele centralelor de termoficare şi alte obiective din sectorul energetic.
    Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic poate fi utilizat şi pentru rambursarea creditelor interne şi externe contractate pentru finanţarea obiectivelor de investiţii din sistemul energetic, potrivit bugetului aprobat.
    Cheltuielile de capital finanţate din acest fond se stabilesc prin listele de investiţii elaborate în condiţiile legii.
    Pentru lucrările de investiţii cuprinse în listele anuale anexe la legea bugetului de stat, cu acoperire financiară din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se pot efectua compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investiţiilor, şi antreprenorii de investiţii si/sau furnizorii de echipamente, în limita sumelor încasate drept taxa de dezvoltare, pe baza situaţiilor de lucrări şi a facturilor pentru livrarea de echipamente.
    4. În vederea efectuării cheltuielilor pentru finanţarea investiţiilor din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, se va proceda ca şi în cazul investiţiilor finanţate de la bugetul de stat, astfel:
    a) listele pentru finanţarea investiţiilor din acest fond se întocmesc cu respectarea prevederilor art. 19 din Legea nr. 10/1991 privind finanţele publice şi a Ordinului ministrului finanţelor nr. 32 din 15 ianuarie 1993;
    b) finanţarea lucrărilor se efectuează prin Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A., prin conturile unităţilor beneficiare, deschise la sucursalele bancare din teritoriu, care efectuează şi controlul potrivit convenţiilor încheiate cu Ministerul Finanţelor, astfel:
    - beneficiarii de investiţii prezintă notele de fundamentare privind sumele necesare de alocat din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, în vederea finanţării investiţiilor, potrivit anexei nr. 1;
    - Ministerul Industriilor pe baza cererilor de fonduri verificate şi aprobate de organele în drept, virează sumele în conturile unităţilor beneficiare, deschise la sucursalele Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A., în ordinea de prioritati propusă de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" - Divizia strategie-dezvoltare economică - sau alţi beneficiari.
    Regia Autonomă de Electricitate "Renel" si, după caz, unităţile beneficiare efectuează plati din sumele primite, cu respectarea destinaţiei şi a dispoziţiilor legale în vigoare.
    5. În condiţiile legii, în cazuri bine justificate, ordonatorul principal de credite poate redistribui sumele alocate din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic pe obiectivele de investiţii, în cadrul listei anuale anexe la legea bugetului de stat.
    6. Beneficiarii sumelor primite din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic au obligaţia sa respecte destinaţia sumelor primite, sa le utilizeze cu maxima eficienta şi sa asigure contabilitatea şi raportarea operaţiunilor gestionate.
    Pentru sumele utilizate cu alta destinaţie se vor aplica celor vinovaţi amenzi contravenţionale conform prevederilor legale în vigoare.
    7. Bugetul Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic se aproba anual, ca anexa la legea bugetului de stat.
    8. Disponibilităţile Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic neutilizate în anul curent se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

    CAP. III
    Contabilitatea şi prezentarea execuţiei Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

    1. Operaţiuni contabile ce se efectuează la Regia Autonomă de Electricitate "Renel"
    - Înregistrarea producţiei de energie electrica şi termica la filialele Direcţiei de producere a energiei electrice şi termice (D.G.P.E.E.T.) şi ale Direcţiei generale de transport şi distribuţie a energiei electrice
(D.G.T.D.E.E.).

  Clienţi - 411 = %
            704 - Venituri din lucrări executate şi servicii prestate
           4427 - T.V.A. colectata


    - Înregistrarea cheltuielilor ocazionate de constituirea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic

     635 = 481
 cheltuieli cu alte impozite decontări între unitate si
 taxe şi vărsăminte asimilate subunităţi


    - Încasarea producţiei de către filialele de producere şi transport

    5121 = 411
  conturi la bănci în lei clienţi

    - sau în cazul efectuării de compensări reciproce între Regia Autonomă de Electricitate "Renel", ca beneficiar al investiţiilor, şi antreprenorii de investiţii (404) sau furnizorii de echipamente (401)

    404(401) = 411
 furnizori de imobilizari clienţi
   (furnizori)


    - Virarea sumelor încasate ca Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic către D.G.P.E.E.T. şi D.G.T.D.E.E. (inclusiv cele corespunzătoare operaţiunilor efectuate prin compensare)

    481 = 5121
  decontări între unitate conturi la bănci în lei
  şi subunităţi

    - Încasarea de către cele doua direcţii generale a sumelor virate ca Fond special pentru dezvoltarea sistemului energetic de filialele subordonate

   5121 = 481
 conturi la bănci în lei decontări între unitate şi subunităţi


    - Virarea sumelor de către cele doua direcţii generale în contul special al Regiei Autonome de Electricitate "Renel"

    481 = 5121
 decontări între unitate şi conturi la bănci în lei
 subunităţi


    - Încasarea de către Regia Autonomă de Electricitate "Renel" a sumelor livrate de către cele doua direcţii generale

    5121 = 481
 conturi la bănci în lei decontări între unitate şi subunităţi


    - Constituirea obligaţiilor Regiei Autonome de Electricitate "Renel" de a vira sumele aferente Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic către Ministerul Industriilor

    481 = 447
  decontări între unitate fonduri speciale
  şi subunităţi analitic distinct


    - Virarea sumelor de către Regia Autonomă de Electricitate "Renel" în contul Ministerului Industriilor

    447 = 5121
  fonduri speciale conturi la bănci în lei
  analitic distinct


    - Primirea de către beneficiar a sumelor din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, virate de către Ministerul Industriilor

    5121 = 111
  conturi la bănci în lei fond de dezvoltare


    2. Operaţiuni contabile ce se efectuează la Ministerul Industriilor
    a) Conturi utilizate
    b) Ministerul Industriilor asigura gestionarea Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, precum şi contabilitatea veniturilor încasate şi a cheltuielilor (plăţilor) efectuate cu ajutorul conturilor:
    347 - Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic
    147 - disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic
    447 - cheltuieli din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic
    b) Operaţiuni contabile
    - Evidenţierea sumelor încasate de Ministerul Industriilor la Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic din cele virate de Regia Autonomă de Electricitate "Renel"

    147 = 347
 disponibil din Fondul special Fond special pentru dezvoltarea
 pentru dezvoltarea sistemului sistemului energetic
 energetic


    - Virarea sumelor către unităţile beneficiare

    447 = 147
  cheltuieli din Fondul special disponibil din Fondul special pentru
  pentru dezvoltarea sistemului dezvoltarea sistemului energetic
  energetic


    3. La sfîrşitul anului, închiderea contului de cheltuieli

    347 = 447
 Fond special pentru dezvoltarea cheltuieli din Fondul special pentru
sistemului energetic dezvoltarea sistemului energetic


    Pe baza datelor din evidenta contabila, lunar, trimestrial şi anual Ministerul Industriilor raportează Ministerului Finanţelor - Direcţia generală a bugetului de stat şi Direcţia generală de contabilitate publica şi trezorerie a statului - execuţia Fondului special pentru dezvoltarea sistemului energetic, pe formularul-model din anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni, pe baza datelor transmise de Regia Autonomă de Electricitate "Renel" până la data de 18 a lunii următoare perioadei de raportare.

                    Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

                            Ministrul industriilor,
                                Dumitru Popescu


    ANEXA 1

    MINISTERUL INDUSTRIILOR
    Regia Autonomă de Electricitate "Renel"

                    NOTĂ DE FUNDAMENTARE
         privind sumele necesare de alocat pentru investiţii
          din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului
                    energetic pentru luna .................

                      OBIECTIVUL
                                                               - mii lei -
  1. Valoarea lucrării de investiţii conform listei aprobate .................
  2. Valoarea situaţiei de lucrări executate pentru
     investiţii, cumulat de la începutul anului până la
     finele lunii ................
  3. Sume alocate până la finele lunii (precedente) in
     baza cererilor justificative .................
   4. Sume de alocat (2-3) .................
   Datele se confirma pe răspunderea noastră.

           Director general, Director economic,



    ANEXA 2

    MINISTERUL INDUSTRIILOR


                        CONT DE EXECUŢIE
         a Fondului special pentru dezvoltarea sistemului
              energetic la data de........

                                              - mii lei -
 ┌──────────────────┬──────────────────────┬───────────────┐
 │ │ PROGRAM │ REALIZĂRI │
 │ ├───────┬──────────────┼───────────────┤
 │ │ anual │ la sfârşitul │ │
 │ │ │ perioadei de │ │
 │ │ │ raportare │ │
 │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │
 └──────────────────┴───────┴──────────────┴───────────────┘

  I. VENITURI - TOTAL

  1. Venituri curente
     A. Venituri fiscale
        A. 2. Impozite indirecte
        Alte impozite indirecte
        Taxa de dezvoltare cuprinsă în tariful energiei
        electrice şi termice*)

  II. CHELTUIELI - TOTAL

  1. Cheltuieli de capital
      Industria extractivă, energetica, metalurgică, chimica şi alte
      subramuri ale industriei
  2. Cheltuieli de capital
      - Investiţii ale regiilor autonome şi societăţilor comerciale cu
        capital de stat
      Din total capitol
      Industria energetică

  III. SOLD (I - II)

-----------
    *) Volum de activitate:
    - energie electrică (mii MWh);
    - energie termică (mii Gcal).


                   -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016