Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 614 din 16 iunie 1993  privind modul de incasare a veniturilor, de alocare a fondurilor pentru finantarea cheltuielilor aprobate si de evidentiere si raportare a fondului specific pentru cercetare-dezvoltare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 614 din 16 iunie 1993 privind modul de incasare a veniturilor, de alocare a fondurilor pentru finantarea cheltuielilor aprobate si de evidentiere si raportare a fondului specific pentru cercetare-dezvoltare

EMITENT: MINISTERUL CERCETARII SI TEHNOLOGIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 196 din 16 august 1993
În conformitate cu prevederile art. 24 din Legea bugetului de stat pe anul 1993, se emit urmãtoarele instrucţiuni:

I. Cu privire la incasarea veniturilor fondului special pentru cercetare-dezvoltare.

1. Potrivit <>art. 24 din Legea nr. 21/1993 , veniturile fondului special pentru cercetare-dezvoltare se constituie din contributia agentilor economici, indiferent de forma de organizare si tipul de proprietate, cu exceptia agentilor economici scutiti de plata impozitului pe profit prin lege, in cota de 1% aplicata asupra incasarilor realizate din activitatea industriala, de constructii-montaj, agricola, silvica, transporturi, telecomunicatii, comert, turism si prestari de servicii, dupa deducerea impozitului pe circulatia marfurilor si a accizelor, precum si a taxei pe valoarea adaugata de la data aplicarii acesteia.
Pentru produsele si serviciile subventionate de la bugetul de stat, potrivit legii, pe calea diferentelor de pret si tarif sau a subventiilor pentru activitatea desfasurata, agentii economici nu datoreaza taxa mentionata la alineatul precedent.
Agentii economici din comert si turism, precum si cei din sectoarele in care se practica adaosul comercial sau comisionul aplica cota de 1% asupra valorii adaosului comercial sau a comisionului incasat.
Agentii economici cu capital majoritar si integral privat varsa cota de 1% incepind cu data de 1 mai 1993.
2. Agentii economici au obligatia de a vira lunar sumele datorate fondului special pentru cercetare-dezvoltare, pina la data de 15 din luna urmatoare si, respectiv, data de 20 in cazul agentilor economici din telecomunicatii.
Virarea sumelor in contul fondului special pentru cercetare-dezvoltare se efectueaza de catre agentii economici astfel:

a) La judetele unde nu functioneaza trezorerii ale finantelor publice

Agentii economici vireaza la termenul stabilit sumele datorate in contul 64.12....... "Disponibil din fondul special de cercetare-dezvoltare" deschis la sucursalele judetene ale Bancii Comerciale Romane - S.A. si a municipiului Bucuresti, pe seama Ministerului Cercetarii si Tehnologiei. Extrasul de cont impreuna cu documentele de virare se trimit de catre unitatile bancare directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat.
Unitatile bancare vireaza pe data de 18 si 25 a fiecarei luni soldul contului de mai sus in contul 64.12.4.01.04 al Ministerului Cercetarii si Tehnologiei deschis la Sucursala municipiului Bucuresti a Bancii Comerciale Romane - S.A.

b) La judetele unde functioneaza trezorerii ale finantelor publice (Arad, Iasi, Neamt, Prahova, Vilcea)

Contul fondului special pentru cercetare dezvoltare este deschis la trezoreria municipiului resedinta de judet, avind codul 30.07.31.04 "Veniturile fondului special pentru cercetare - dezvoltare" deschis pe seama Ministerului Cercetarii si Tehnologiei.
Agentii economici vireaza sumele cuvenite fondului din conturile lor, cu dispozitie de plata, care se completeaza astfel:
- la pozitia "banca beneficiarului" se inscrie sucursala judeteana a Bancii Nationale a Romaniei, cont 51.000 ..........
- la pozitia "beneficiar" se inscrie Trezoreria municipiului ............ cont 30.07.31.04.
Trezoreria municipala vireaza la data de 18 si 25 a fiecarei luni soldul contului 30.07.31.04 "Veniturile fondului special pentru cercetare - dezvoltare" in contul 64.12.4.01.04 al Ministerului Cercetarii si Tehnologiei, deschis la Sucursala municipiului Bucuresti a Bancii Comerciale Romane - S.A.
3. Organele fiscale, cu ocazia verificarii modului de indeplinire a obligatiilor catre stat ale agentilor economici, vor urmari si modul de calculare si virare a sumelor cuvenite fondului special pentru cercetare dezvoltare.
În cazul in care se constata intirzieri in plata contributiei la acest fond se aplica majorari de intirziere de 0,3% pentru fiecare zi, ca si in cazul veniturilor bugetare, precum si celelalte penalitati prevazute de normele in vigoare. La agentii economici cu capital privat, penalizarile se aplica de la data prezentelor instructiuni.
În cazul in care agentii economici nu vireaza din proprie initiativa sumele cuvenite fondului special pentru cercetare - dezvoltare, organele fiscale vor introduce dispozitii de incasare in conditiile prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 21/1993 .

II. Alocarea sumelor pentru finantarea cheltuielilor din fondul pentru cercetare - dezvoltare.

1. Pentru utilizarea fondului special pentru cercetare - dezvoltare, ministrul cercetarii si tehnologiei indeplineste atributiile si raspunderile ordonatorului principal de credite, stabilite de <>Legea privind finantele publice nr. 10/1991 .
În acest scop va stabili masurile necesare pentru utilizarea acestui fond in stricta concordanta cu prevederile legale si asigurarea respectarii legalitatii in efectuarea cheltuielilor.
2. Cheltuielile prevazute in bugetul fondului special pentru cercetare dezvoltare pe anul 1993 (anexa nr. 7 la <>Legea nr. 21/1993 ) se aproba pe baza documentelor justificative de catre ordonatorul principal de credite si se avizeaza de catre compartimentul controlului financiar preventiv, in functie de natura cheltuielilor astfel:
a) Programele nationale de cercetare - dezvoltare aprobate in conditiile legii alte teme de importanta majora pentru economia nationala, subventionarea literaturii tehnico-stiintifice si a activitatii de informare-dezvoltare, promovarea rezultatelor cercetarii romanesti prin prezentarea de expozitii, simpozioane si alte asemenea activitati se executa pe baza de contracte ferme incheiate cu: unitati de cercetare - dezvoltare, institutii de invatamint superior, academii de stiinte, ministere, departamente si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale.
In baza contractelor mentionate mai sus, academiile de stiinte, ministerele, departamentele si celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale incheie, la rindul lor, contracte cu unitati de cercetare dezvoltare - proiectare sau alte unitati pentru teme privind retehnologizarea si modernizarea ramurilor, domeniilor si sectoarelor economiei nationale, precum si pentru alte teme de interes major pentru economie (reciclarea deseurilor, calitate, standardizare, aparare, protectia mediului, comert, turism etc).
In contract se prevad in mod obligatoriu termenele de executie, modul de plata, valoarea lucrarilor stabilita pe baza de deviz de calculatie pe fiecare tema si obiectiv, receptie s.a.
b) Pe baza contractelor incheiate, Ministerul Cercetarii si Tehnologiei aloca fonduri pentru finantarea cheltuielilor astfel:
- la inceputul fiecarui trimestru aloca sume de pina la 30% din valoarea contractului aferent trimestrului respectiv, pe baza cererilor justificative prezentate de executantii contractelor;
- la finele trimestrului, pe baza cererilor si a decontului justificativ (modelul din anexa nr. 1*) privind decontarea lucrarilor angajate prin contracte, pe baza documentelor de receptie a lucrarilor. Sumele solicitate se vor reduce cu cele alocate la inceputul trimestrului.
3. Finantarea programelor nationale privind prospectiunile si lucrarile geologice de cercetare pentru descoperiri de zacaminte noi, evaluarea volumului si caracteristicile zacamintelor valorificabile se efectueaza in limita programelor aprobate si pe baza documentelor justificative din care sa rezulte executarea si receptia lucrarilor respective, in care scop se procedeaza astfel:
a) Programele nationale privind prospectiunile si lucrarile geologice se aproba de catre organele prevazute de reglementarile in vigoare, iar functionarea se asigura de Ministerul Cercetarii si Tehnologiei, pe baza unui contract global cu incadrarea in limita maxima a fondurilor aprobate prin <>Legea nr. 21/1993 .
b) Ministerul Industriilor, prin Departamentul Minelor si Geologiei, pe baza programului national si a contractului global mentionat mai sus, incheie contracte economice cu regiile autonome si societatile comerciale, dupa caz, care executa lucrarile respective, in care se prevad conditiile de executare receptie, decontare, penalizari pentru neexecutarea clauzelor contractuale etc.
c) Alocarea sumelor de catre Ministerul Cercetarii si Tehnologiei se efectueaza in limita disponibilitatilor din contul fondului special pentru cercetare-dezvoltare si pe baza cererilor justificative prezentate de catre Ministerul Industriilor, prin Departamentul Minelor si Geologiei, potrivit modelului din anexa nr. 2*.
In cazuri justificate, se pot acorda avansuri de pina la 30% din valoarea lucrarilor finantate din fondul special pentru cercetare-dezvoltare, executate in luna precedenta, cu decontare definitiva la finele lunii, pe baza situatiilor definitive de lucrari.
Sumele se vireaza in contul Ministerului Industriilor, cod 15.8.... deschis la Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A., din care se aloca sume unitatilor beneficiare pe baza situatiilor de lucrari executate.
d) Ministerul Industriilor, prin Departamentul Minelor si Geologiei, va lua masurile necesare ca decontarea fondurilor alocate sa se asigure pe baza situatiilor de lucrari, asa cum se procedeaza si in cazul lucrarilor finantate din bugetul de stat.
4. Subventionarea literaturii tehnice, stiintifice se face in limita fondurilor stabilite de Colegiul Consultativ pentru Cercetare si Dezvoltare, iar Ministerul Cercetarii si Tehnologiei vireaza sumele in conformitate cu metodologia elaborata de Ministerul Culturii si Ministerul Finantelor.
5. Cheltuielile pentru finantarea investitiilor din fondul special pentru cercetare - dezvoltare se efectueaza potrivit metodologiei stabilite pentru investitiile finantate din bugetul de stat, procedindu-se astfel:
a) Beneficiarii de investitii intocmesc liste pentru finantarea investitiilor cu respectarea prevederilor <>art. 17 din Legea privind finantele publice nr. 10/1991 .
b) Finantarea se asigura prin Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A. prin conturi deschise pe seama unitatilor beneficiare, care efectueaza si controlul potrivit Conventiei nr. 130/27.04.1993 , incheiata cu Ministerul Finantelor, astfel:
- Ministerul Culturii si Academia Romana, precum si unitatile de cercetare-dezvoltare prezinta cereri de alocare de sume din fondul special pentru cercetare-dezvoltare pentru finantarea investitiilor, potrivit anexei nr. 3.
- Ministerul Cercetarii si Tehnologiei pe baza cererilor de fonduri verificate si aprobate de organele in drept vireaza sumele in conturile deschise la Banca Romana pentru Dezvoltare - S.A., contul 64.11.....pentru institutiile bugetare si contul 15...... pentru unitatile de cercetare-dezvoltare-proiectare.
- Unitatile beneficiare efectueaza plati din sumele primite cu respectarea destinatiei si a dispozitiilor legale in vigoare.
6. Cheltuielile pentru functionarea Colegiului Consultativ pentru Cercetare si Dezvoltare, a comisiilor acestuia, precum si cele pentru administrarea fondului special pentru cercetare-dezvoltare se efectueaza de catre Ministerul Cercetarii si Tehnologiei pe baza de documente justificative, aprobate de organele in drept, in limita si potrivit destinatiei aprobate prin lege.
Ministerul Cercetarii si Tehnologiei va intocmi un buget de venituri si cheltuieli pentru cheltuielile de functionare, cu defalcarea pe articole si alineate, precum si pe trimestre, pe baza prevederilor aprobate in anexa nr. 7 la <>Legea nr. 21/1993 .
Cheltuielile vor fi aprobate si efectuate numai in limita prevederilor pe articole si alineate din bugetul de venituri si cheltuieli.
7. Sumele ramase disponibile la finele anului se restituie in contul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei, din care au fost alocate.
8. Ministerele si unitatile din subordinea acestora care au primit sume din fondul special pentru cercetare-dezvoltare au obligatia sa respecte destinatia fondurilor primite, sa le utilizeze cu maxima eficienta si sa asigure contabilizarea si raportarea operatiunilor gestionate.
Pentru fondurile utilizate cu alta destinatie, precum si in cazul neregularizarii la termenele stabilite, se aplica dobinda de refinantare a Bancii Nationale a Romaniei pe perioada respectiva, care se incaseaza de catre Ministerul Cercetarii si Tehnologiei.

III. Contabilitatea si prezentarea executiei fondului pentru cercetare-dezvoltare.

1. Ministerul Cercetarii si Tehnologiei asigura contabilitatea veniturilor incasate si a cheltuielilor (platilor) efectuate cu ajutorul conturilor:
343 "Fondul pentru cercetare-dezvoltare";
143 "Disponibil din fondul pentru cercetare-dezvoltare";
443 "Cheltuieli din fonduri cu destinatie speciala" (analitic pe structura cheltuielilor).
2. Ministerele si departamentele inregistreaza sumele primite si utilizate din fondul special pentru cercetare-dezvoltare in conturile:
- 119 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala", analitic:
"Disponibil din sume primite de la fondul special pentru cercetare-dezvoltare";
- 337 "Fonduri cu destinatie speciala" analitic 04 "Sume primite de la fondul special pentru cercetare-dezvoltare";
- 421 "Cheltuieli din fonduri cu destinatie speciala" (analitic pe structura cheltuielilor).
3. Directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat din judetele in care nu functioneaza trezorerii inregistreaza, pe baza extraselor de cont si a documentelor justificative, veniturile incasate pentru fondul special pentru cercetare-dezvoltare din contul Ministerului Cercetarii si Tehnologiei, folosind conturile 143 si 343 de mai sus.
Pentru reflectarea corecta a operatiunilor de plati in contabilitate, ordonatorii de credite pot folosi, pe linga conturile de mai sus si alte conturi prevazute in normele metodologice contabile in vigoare.
La sfirsitul fiecarui trimestru, directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat din judetele in care nu functioneaza trezorerii comunica Ministerului Cercetarii si Tehnologiei eventualele sume ramase in contul de disponibil, care vor fi evidentiate in contabilitatea ministerului respectiv.
4. Agentii economici inregistreaza sumele datorate fondului special pentru cercetare-dezvoltare in creditul contului 499, analitic 10 "Sume datorate fondului special pentru cercetare-dezvoltare", prin debitul contului 750, analitic 40 "Alte cheltuieli prevazute de lege".
In formularul "Rezultatele financiare si obligatiile fiscale" la capitolul "Date informative" se raporteaza veniturile la care se aplica cota de 1%, sume datorate si varsaminte efectuate pina la finele perioadei de raportare.
5. Ministerele, academiile de stiinte care au primit sume din fondul special pentru cercetare-dezvoltare au obligatia ca la finele anului sa prezinte Ministerului Cercetarii si Tehnologiei, pina la data de 15 februarie din anul urmator, contul de executie privind justificarea sumelor primite, conform modelului din anexa nr. 4(*).
Ministerul Cercetarii si Tehnologiei are obligatia sa verifice conturile de executie si sa ia masurile necesare pentru abateri repetate.
6. Ministerul Cercetarii si Tehnologiei are obligatia de a raporta trimestrial si anual, o data cu executia bugetara, contul de executie a fondului special pentru cercetare-dezvoltare, potrivit anexei nr. 5(*).
7. Prevederile Normelor metodologice nr. 2280 si 138 a din 1992 ale Ministerului Finantelor si Ministerului Invatamintului si Stiintei isi inceteaza aplicabilitatea.

Ministru de stat,
ministrul finantelor,
Florin Georgescu

Ministrul cercetarii si tehnologiei,
Doru Dumitru Palade

ANEXA 1



EXECUTANT
(MINISTERUL)..................................
(INSTITUTUL)..................................


DECONT JUSTIFICATIV
privind sumele alocate pentru teme si obiective de cercetare din
fondul special pentru cercetare-dezvoltare, pentru trimestrul

-mii lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Teme contractate - total valoare contract pe trimestru......................
2. Valoare teme (faze) executate potrivit documentatiei de receptie *).........
3. Sume alocate la inceputul trimestrului......................................
4. Sume ramase de decontat (2-3)
...............................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Datele se confirma pe raspunderea noastra.

Director general, Contabil sef,



NOTA:
Anexa nr. 1 se completeaza de executantii prevazuti la pct. 2a si pct. 4 de la cap. II din prezentele instructiuni.

-----------------
*) Se anexeaza documentatia de receptie a lucrarilor.


ANEXA 2



MINISTERUL..............................................
DEPARTAMENTUL...........................................
REGIA...................................................
SOCIETATEA..............................................


NOTA DE FUNDAMENTARE
privind sumele necesare de alocat pentru lucrari si prospectiuni
geologice, din fondul special pentru
cercetare-dezvoltare, pentru luna............
- mii lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Lucrari de prospectiuni si lucrari geologice
(valoare conform contract)..................................................
2. Cheltuieli efectuate de la inceputul anului conform situatiei de lucrari
pana la finele lunii........................................................
3. Cheltuielile propuse pentru luna curenta de executie........................
4. Total cheltuieli (2+3)......................................................
5. Sume alocate pana la finele lunii...........................................
6. Diferente (4-5):
- disponibil de sume (5-4)
- sume de alocat 4-5)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Datele se confirma pe raspunderea noastra.

Director general, Contabil sef,


ANEXA 3
ORDONATOR PRINCIPAL DE CREDITE

MINISTERUL..................................
ACADEMIA....................................
INSTITUTUL..................................
SOCIETATEA..................................


NOTA DE FUNDAMENTARE
privind sumele necesare de alocat pentru investitii din fondul
special pentru cercetare-dezvoltare, pentru luna......................

-mii lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Valoarea lucrarii de investitii conform listei aprobate.....................
2. Plati pentru investitii de la inceputul anului pana la finele
lunii.......................................................................
3. Plati propuse pentru luna curenta de executie...............................
4. Total cheltuieli (2+3)......................................................
5. Sume alocate pana la finele lunii...........................................
6. Diferente (4-5):............................................................
- disponibil de sume (5-4)
- sume de alocat (4-5)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Datele se confirma pe raspunderea noastra.

Director general, Contabil sef,

ANEXA 4

MINISTERUL.................................


CONT DE EXECUTIE
privind justificarea sumelor primite din fondul special pentru
cercetare-dezvoltare la finele anului.....................

- mii lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea programelor si Nr. teme Total Sume Plati
altor actiuni finantate din care încheiate alocate efectuate Disponibil
din fondul special pentru
cercetare-dezvoltare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Datele se confirma raspunderea noastra.

Ordonator de credite, Serviciul financiar-contabil


ANEXA 5

MINISTERUL CERCETARII SI TEHNOLOGIEI


CONT DE EXECUTIE
a fondului special pentru cercetare-dezvoltare
la data de .....................................

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prevederi Prevederi Realizari
anuale perioada
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

I. Venituri - total

1. Venituri din contributia agentilor economici asupra incasarilor din
activitatea industriala, constructii-montaj, agricola si silvica, transpor-
turi si telecomunicatii, comert, turism si prestari servicii
2. Alte venituri

II. Cheltuieli - total *)

1. Cheltuieli pentru finantarea programelor nationale de cercetare-dezvoltare
aprobate în conditiile legii, alte teme de importanta majora pentru economia
nationala, subventionarea literaturii tehnice, stiintifice si a activitatii
deinformare-documentare, promovarea rezultatelor cercetarii romanesti prin
prezentarea de expozitii, simpozioane si alte asemenea actiuni.
2. Cheltuieli pentru finantarea programelor nationale privind prospectiunile si
lucrarile geologice de cercetare pentru descoperiri dezacaminte noi si
evaluarea volumului si a caracteristicilor zacamintelor valorificabile
3. Cheltuieli pentru finantarea investitiilor, la:
- "Casa Academiei"
- "Biblioteca Nationala"
- Obiective de investitii pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a
unitatilor de cercetare potrivit listei de investitii aprobate in
conditiile legii
4. Cheltuieli pentru functionarea Colegiului Consultativ pentru Cercetare si
Dezvoltare, a comisiilor acestuia, precum si cele pentru administrarea
fondului special

Din total cheltuieli:
1. Cheltuieli curente
1.1. Cheltuieli de personal
1.2. Cheltuieli materiale

2. Cheltuieli de capital

III. Sold (I-II)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



---------------
*) La coloana de realizãri se vor trece plãţile de casã.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016