Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 569 din 27 octombrie 2008  privind desfasurarea activitatilor de aparare impotriva incendiilor in sistemul administratiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 569 din 27 octombrie 2008 privind desfasurarea activitatilor de aparare impotriva incendiilor in sistemul administratiei penitenciare

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI - ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 811 din 4 decembrie 2008

Având în vedere dispoziţiile <>art. 19 lit. g) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor,
în temeiul <>art. 7 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.849/2004 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, cu modificãrile ulterioare,
în baza prevederilor art. 1 alin. (6) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, aprobat prin <>Ordinul ministrului justiţiei nr. 2.003/C/2008 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor emite prezentele instrucţiuni.

CAP. I
Organizarea şi desfãşurarea activitãţii de apãrare împotriva incendiilor

SECŢIUNEA 1
Conţinutul organizãrii activitãţii de apãrare împotriva incendiilor

ART. 1
Organizarea apãrãrii împotriva incendiilor la nivelul unitãţii presupune:
a) stabilirea personalului cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor, în condiţiile prevãzute de art. 12 alin. (1) şi <>art. 26 alin. (2) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor;
b) elaborarea, aprobarea şi difuzarea deciziilor, dispoziţiilor şi altor asemenea documente, prin care se stabilesc rãspunderi pe linia apãrãrii împotriva incendiilor;
c) elaborarea, aprobarea şi difuzarea documentelor şi evidenţelor specifice privind apãrarea împotriva incendiilor;
d) elaborarea planului anual de pregãtire a personalului pe linia pregãtirii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor, adaptat la specificul unitãţii, aprobat de directorul unitãţii şi avizat de Compartimentul managementul situaţiilor de urgenţã din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
e) organizarea apãrãrii împotriva incendiilor la locurile de muncã prin instruirea personalului, în conformitate cu <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) planificarea şi executarea de controale proprii, periodice, în scopul depistãrii, cunoaşterii şi înlãturãrii oricãror stãri de pericol care pot favoriza iniţierea sau dezvoltarea incendiilor;
g) analiza periodicã a capacitãţii de apãrare împotriva incendiilor;
h) elaborarea de programe de optimizare a activitãţii de apãrare împotriva incendiilor;
i) îndeplinirea criteriilor şi a cerinţelor de instruire, avizare, autorizare, atestare, certificare, prevãzute de actele normative în vigoare;
j) realizarea unui sistem operativ de observare şi anunţare a incendiului, precum şi de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment;
k) asigurarea funcţionãrii la parametrii proiectaţi a mijloacelor tehnice de apãrare împotriva incendiilor;
l) planificarea intervenţiei personalului în caz de incendiu;
m) analizarea incendiilor produse, desprinderea concluziilor şi stabilirea împrejurãrilor şi a factorilor determinanţi, precum şi a unor mãsuri conforme cu realitatea;
n) asigurarea formularelor tipizate, cum sunt permisele de lucru cu focul, fişele de instruire a personalului;
o) prevederea anual, prin planul de buget, a fondurilor necesare realizãrii mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor, precum şi pentru perfecţionarea profesionalã a personalului cu atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţã.

SECŢIUNEA a 2-a
Documentele care stau la baza organizãrii activitãţii de apãrare împotriva incendiilor

ART. 2
(1) Dispoziţia de numire a personalului tehnic de specialitate cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor se emite la începutul fiecãrui an sau când situaţia o impune.
(2) Formarea şi evaluarea personalului de specialitate cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor se realizeazã în condiţiile stabilite de art. 26 alin. (2) din Legea 307/2006.
ART. 3
Planurile de protecţie împotriva incendiilor sunt:
a) planul de evacuare a persoanelor;
b) planul de depozitare şi de evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase;
c) planul de intervenţie.
ART. 4
(1) Planul de evacuare a persoanelor în caz de incendiu cuprinde elemente diferenţiate în funcţie de tipul şi destinaţia construcţiei.
(2) Planul de evacuare a persoanelor se afişeazã pe fiecare nivel, pe cãile de acces şi în locurile vizibile, astfel încât sã poatã fi cunoscut de cãtre toate persoanele, iar în încãperi pe partea interioarã a uşilor.
(3) Planul de evacuare a persoanelor se întocmeşte pe baza schiţei nivelului sau a încãperii, pe care se marcheazã cu culoare verde traseele de evacuare prin uşi, coridoare şi case de scãri sau scãri exterioare.
(4) Pe planul de evacuare a persoanelor se indicã locul mijloacelor tehnice de apãrare împotriva incendiilor: stingãtoare, hidranţi interiori, butoane şi alte sisteme de alarmare şi alertare a incendiilor, posibilitãţile de refugiu, încãperi speciale, terase, precum şi interdicţia de folosire a lifturilor în asemenea situaţii.
(5) Modelul planului de evacuare a persoanelor/bunurilor este prezentat în anexa nr. 2 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 .
(6) Planul de evacuare a persoanelor se întocmeşte de cãtre persoana cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor şi se aprobã de conducãtorul unitãţii.
ART. 5
(1) Planul de depozitare şi de evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase se întocmeşte pentru fiecare încãpere unde se aflã asemenea materiale, conform <>art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 451/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) La amplasarea materialelor periculoase în spaţiile de depozitare trebuie sã se ţinã seama de comportarea lor specificã în caz de incendiu, atât din punctul de vedere al posibilitãţii de reacţie reciprocã, cât şi al compatibilitãţii faţã de produsele de stingere.
(3) Planul de depozitare şi de evacuare a materialelor periculoase se întocmeşte pe baza schiţelor încãperilor respective, pe care se marcheazã zonele cu materiale periculoase şi se menţioneazã clasele acestora conform legii, cantitãţile şi codurile de identificare ori de pericol, produsele de stingere recomandate; traseele de evacuare a materialelor şi ordinea prioritãţilor se marcheazã cu culoare verde.
(4) Planul de depozitare şi de evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase se amplaseazã în locuri care se estimeazã a fi cel mai puţin afectate de incendiu şi în apropierea locurilor de acces în încãperi, precum şi la dispecerat, acolo unde acesta este constituit, astfel încât acesta sã poatã fi util forţelor de intervenţie.
(5) Planul de depozitare şi de evacuare a materialelor clasificate conform legii ca fiind periculoase se întocmeşte de cãtre persoana cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor şi se aprobã de conducãtorul unitãţii.
ART. 6
(1) Planul de intervenţie se întocmeşte pentru asigurarea desfãşurãrii în condiţii de operativitate şi eficienţã a operaţiunilor de intervenţie în situaţii de urgenţã, potrivit legii.
(2) Planul de intervenţie se întocmeşte de cãtre persoana cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor, se aprobã de conducãtorul unitãţii şi se avizeazã de inspectoratul pentru situaţii de urgenţã judeţean sau al municipiului Bucureşti, dupã caz.
(3) Modelul planului-cadru de intervenţie este prezentat în anexa nr. 3 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 .
ART. 7
Planurile de protecţie împotriva incendiilor se actualizeazã ori de câte ori este cazul, în funcţie de condiţiile reale.

SECŢIUNEA a 3-a
Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor

ART. 8
Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor se elaboreazã pentru locurile de muncã stabilite de conducãtorul unitãţii şi obligatoriu pentru toate locurile cu risc de incendiu.
ART. 9
Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor cuprind:
a) prevederile specifice stabilite de reglementãrile în vigoare pentru apãrarea împotriva incendiilor;
b) obligaţiile personalului privind apãrarea împotriva incendiilor;
c) regulile şi mãsurile specifice de apãrare împotriva incendiilor pentru exploatarea instalaţiilor potrivit condiţiilor tehnice, tehnologice şi organizatorice locale, precum şi pentru reparaţii, revizii, întreţinere, oprire şi punere în funcţiune;
d) evidenţierea elementelor care determinã riscul de incendiu;
e) prezentarea pericolelor care pot apãrea în caz de incendiu, precum şi a regulilor şi mãsurilor de prevenire a acestora.
ART. 10
(1) Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor la locul de muncã se elaboreazã, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 , de cãtre şeful locului de muncã, se verificã de cadrul tehnic sau persoana desemnatã sã îndeplineascã atribuţii de apãrare împotriva incendiilor şi se aprobã de conducãtorul unitãţii.
(2) Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor se afişeazã, în întregime sau în sintezã, în funcţie de volumul lor şi de condiţiile de la locul de muncã respectiv.
(3) Un exemplar al tuturor instrucţiunilor de apãrare împotriva incendiilor se pãstreazã la persoana desemnatã sã îndeplineascã atribuţii de apãrare împotriva incendiilor.
(4) Personalul de la locurile de muncã pentru care s-au întocmit instrucţiunile mai sus menţionate au obligaţia sã le studieze, sã le însuşeascã şi sã le aplice.
(5) Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor se completeazã, în toate cazurile, cu informaţiile din planurile de intervenţie.
(6) Instrucţiunile de apãrare împotriva incendiilor se actualizeazã la orice modificare, modernizare, dezvoltare, reprofilare, precum şi la apariţia unor noi reglementãri.
(7) Fiecare instrucţiune de apãrare împotriva incendiilor trebuie sã aibã înscrise data întocmirii şi data aprobãrii.

CAP. II
Instruirea personalului în domeniul situaţiilor de urgenţã

ART. 11
Instructajele în domeniul situaţiilor de urgenţã se fac pe baza unor proceduri scrise, întocmite de cãtre conducãtorii locurilor de muncã şi aprobate de directorul unitãţii.
ART. 12
Categoriile de instructaje în domeniul situaţiilor de urgenţã, perioada şi timpul acestora sunt reglementate în cap. II din Dispoziţiile generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţã, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 , şi se pot adapta la specificul şi particularitãţile unitãţii.
ART. 13
Instruirea personalului unitãţii în domeniul situaţiilor de urgenţã se efectueazã în conformitate cu prevederile art. 45 din Dispoziţiile generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţã, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 , şi se certificã prin înscrisuri realizate în fişa individualã de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţã, înscrisul efectuându-se cu pastã sau cu cernealã.
ART. 14
(1) Instruirea persoanelor private de libertate în domeniul situaţiilor de urgenţã, care presteazã activitãţi lucrative în cadrul unitãţii, se efectueazã în conformitate cu art. 45 din Dispoziţiile generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţã, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 , de cãtre şeful sectorului de activitate şi se consemneazã de cãtre acesta într-un procesverbal întocmit în acest scop, care conţine problematica prezentatã şi tabelele cu numele, prenumele şi semnãtura persoanelor instruite.
(2) În cazul în care persoanele private de libertate presteazã activitãţi lucrative la punctele de lucru interioare/exterioare în beneficiul operatorilor economici, obligaţia instruirii acestora în domeniul situaţiilor de urgenţã revine beneficiarului.
ART. 15
Conducãtorii locurilor de muncã rãspund de pãstrarea fişelor individuale pentru personalul din subordine, respectiv procesele-verbale şi tabelele cu numele, prenumele şi semnãtura persoanelor private de libertate instruite.

CAP. III
Indicatoare de securitate

ART. 16
(1) Indicatoarele de securitate, de interzicere, avertizare, semnalizare, orientare, informare sau pericol sunt cele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni şi se monteazã în locuri vizibile; în anumite situaţii, indicatoarele pot fi însoţite de înscrisuri explicative.
(2) Obligaţia de a amplasa, de a monta şi de a pãstra integritatea indicatoarelor revine conducãtorului locului de muncã.

CAP. IV
Mãsuri speciale pe timpul secetos şi rece

ART. 17
(1) Mãsurile speciale pe timpul secetos cuprind:
a) identificarea şi nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi lipsei de precipitaţii;
b) interzicerea utilizãrii focului deschis în zonele afectate de uscãciune avansatã;
c) restricţionarea efectuãrii, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrãri care creeazã condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajãri de substanţe volatile sau supraîncãlziri excesive;
d) asigurarea protejãrii faţã de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbrã;
e) intensificarea controalelor în zonele cu culturi agricole şi în locuri cu vegetaţie;
f) asigurarea şi verificarea zilnicã a rezervelor de apã pentru incendiu.
(2) Mãsurile speciale stabilite sunt aduse la cunoştinţã întregului personal.
ART. 18
Înainte de începerea sezonului rece se iau urmãtoarele mãsuri de prevenire:
a) controlul instalaţiilor şi al sistemelor de încãlzire existente, cum sunt surse de cãldurã, conducte, corpuri şi elemente de încãlzire, sobe şi coşuri, canale de fum şi înlãturarea defecţiunilor constatate, asigurându-se funcţionarea la parametrii normaţi;
b) protejarea contra îngheţului a componentelor instalaţiilor de stingere cu apã;
c) asigurarea uneltelor şi accesoriilor pentru deszãpezirea cãilor de acces, de evacuare şi de intervenţie.

CAP. V
Mãsuri generale de prevenire a incendiilor la executarea lucrãrilor cu foc deschis

ART. 19
(1) Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisã.
(2) Locurile cu pericol de incendiu, în care se aplicã interdicţia prevãzutã la alin. (1), se stabilesc şi se marcheazã de persoanele cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor.
ART. 20
(1) Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregãtite, cu luarea mãsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagãrii focului la vecinãtãţi, asigurându-se supravegherea permanentã a arderii, precum şi stingerea jarului dupã terminarea activitãţii.
(2) Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţã de locurile cu pericol de explozie, respectiv 10 m faţã de materiale sau substanţe combustibile, cum ar fi lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei, fãrã a fi supravegheat şi asigurat prin mãsuri corespunzãtoare.
ART. 21
Reglementarea de cãtre conducãtorul unitãţii a modului de executare a lucrãrilor cu foc deschis presupune:
a) stabilirea locurilor unde periodic sau permanent se pot efectua lucrãri cu foc deschis, cum ar fi arderea deşeurilor combustibile, curãţãrile prin ardere, precum şi a persoanelor care le supravegheazã;
b) stabilirea şi marcarea locurilor cu pericol de incendiu în care este interzisã utilizarea focului deschis;
c) nominalizarea persoanelor care au dreptul sã emitã permis de lucru cu focul;
d) descrierea procedurii de emitere, semnare, aducere la cunoştinţã şi pãstrare a permisului de lucru cu focul;
e) aprobarea unor instrucţiuni specifice de prevenire a incendiilor pentru astfel de lucrãri.
ART. 22
Distrugerea prin ardere a unor deşeuri sau reziduuri combustibile se efectueazã cu respectarea legislaţiei specifice privind protecţia mediului.
ART. 23
(1) Efectuarea lucrãrilor de sudare, tãiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni care prezintã pericol de incendiu, în construcţii, în depozite ori în alte spaţii cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substanţelor combustibile este interzisã.
(2) Lucrãrile prevãzute mai sus se pot executa în spaţiile respective numai dupã ce s-au luat mãsuri pentru: evacuarea persoanelor, îndepãrtarea sau protejarea materialelor combustibile, golirea, spãlarea, blindarea traseelor de conducte ori a utilajelor, aerisirea sau ventilarea spaţiilor, dotarea locurilor de muncã cu mijloace de limitare şi stingere a incendiilor.
(3) Lucrãrile menţionate se executã numai pe baza permisului de lucru cu focul, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 4 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 , şi a prevederilor cap. II secţiunea a 5-a din Dispoziţiile generale privind instruirea salariaţilor în domeniul situaţiilor de urgenţã, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 712/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În toate cazurile prevãzute mai sus este obligatorie instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor.
ART. 24
(1) Permisul de lucru cu focul se întocmeşte în douã exemplare, dintre care unul se înmâneazã şefului formaţiei de lucru sau persoanei care executã operaţiunile cu foc deschis, iar celãlalt rãmâne la emitent.
(2) Permisul de lucru cu focul este valabil o singurã zi.
(3) La terminarea lucrului permisul de lucru cu focul se predã de cãtre executant, emitentului.
ART. 25
Şeful sectorului de activitate, în care se executã operaţiuni cu foc deschis, are obligaţia sã asigure mãsuri pentru:
a) pregãtirea locului;
b) instruirea personalului;
c) asigurarea supravegherii permanente a respectãrii normelor şi a îndeplinirii mãsurilor stabilite;
d) interzicerea sau oprirea operaţiunii de lucru cu foc deschis, în caz de nerespectare a normelor şi mãsurilor de prevenire stabilite;
e) controlul dupã terminarea lucrãrii.
ART. 26
(1) Şeful sectorului de activitate şi executantul lucrãrii au obligaţia de a utiliza pentru executarea lucrãrilor cu foc deschis numai echipamente şi aparate în bunã stare de funcţionare.
(2) Toate echipamentele şi aparatele pentru executarea lucrãrilor cu foc deschis se întreţin şi se verificã în conformitate cu instrucţiunile furnizorului.
ART. 27
(1) În timpul executãrii lucrãrii, executantul trebuie sã asigure:
a) supravegherea permanentã a flãcãrii, a rãspândirii şi a traiectoriilor scânteilor sau particulelor de materiale incandescente şi a intensitãţii fluxului de cãldurã;
b) strângerea şi depozitarea resturilor de electrozi în vase speciale cu nisip sau cu apã;
c) închiderea robinetelor buteliei de oxigen şi a generatorului de acetilenã, dacã durata întreruperii executãrii lucrãrii depãşeşte 10 minute;
d) interzicerea agãţãrii arzãtoarelor, chiar stinse, de buteliile de oxigen sau de generatoarele de acetilenã;
e) neefectuarea de deplasãri cu arzãtoarele aprinse în afara zonei de lucru sau de urcãri pe scãri, schele;
f) evacuarea carbidului din generator, în cazul întreruperii lucrului pe o perioadã mai îndelungatã.
(2) Dupã terminarea lucrãrii, şeful sectorului de activitate trebuie sã asigure urmãtoarele mãsuri:
a) verificarea locului în care s-a executat lucrarea, precum şi a spaţiilor adiacente şi a celor situate la cotele inferioare sau superioare, pentru a constata dacã nu s-au creat focare de incendiu, cum ar fi zone incandescente, miros de ars sau degajãri de fum;
b) descoperirea tuturor zonelor protejate, verificându-se dacã starea lor este intactã, şi luarea de mãsuri în consecinţã;
c) verificarea, la anumite intervale, pe parcursul mai multor ore şi în timpul nopţii, a situaţiei existente la locul în care s-a efectuat lucrarea şi în imediata apropiere a acestuia;
d) depozitarea în condiţii de siguranţã a echipamentelor folosite la lucrare;
e) reamplasarea pe poziţiile iniţiale a elementelor şi materialelor combustibile la cel puţin 6 ore de la terminarea lucrãrii;
f) colectarea şlamului de carbid în containere destinate acestui scop şi depozitarea acestora într-un loc special amenajat.

CAP. VI
Reguli privind fumatul

ART. 28
(1) Reglementarea fumatului din punct de vedere al prevenirii incendiilor este obligatorie în cadrul fiecãrui unitãţi şi se face prin dispoziţie scrisã a conducãtorului acesteia.
(2) În dispoziţia pentru reglementarea fumatului se menţioneazã:
a) locurile cu pericol de incendiu sau de explozie, pe lângã spaţiile închise, conform legii, în care este interzis fumatul sau, dupã caz, accesul cu ţigãri, chibrituri sau brichete; se prevãd obligatoriu locurile cu schele, cofraje şi eşafodaje, realizate din materiale combustibile;
b) locurile amenajate pentru fumat;
c) persoanele desemnate sã rãspundã de supravegherea respectãrii reglementãrii, pe locuri şi sectoare de activitate;
d) alte date şi informaţii necesare sã fie precizate pentru a diminua pericolul de incendiu.
ART. 29
(1) Locurile în care este permis fumatul se marcheazã cu indicatorul "LOC PENTRU FUMAT".
(2) Locurile pentru fumat stabilite în exteriorul clãdirilor sunt amplasate la o distanţã mai mare de 40 m faţã de locurile în care existã pericol de explozie, cum ar fi gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili, 10 m faţã de locurile în care existã materiale solide combustibile, precum lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum, şi 50 m faţã de culturile de cereale pãioase în perioada coacerii şi recoltãrii sau de zonele împãdurite.
(3) Locurile stabilite pentru fumat se prevãd cu: a) scrumiere sau vase cu apã, nisip sau pãmânt; b) instrucţiuni afişate, cuprinzând mãsuri de prevenire a incendiilor şi reguli de comportare în caz de incendiu;
c) mijloace tehnice de apãrare împotriva incendiilor.
(4) Scrumierele din interiorul clãdirilor se amplaseazã astfel încât sã nu fie posibilã aprinderea materialelor combustibile din apropiere, cum ar fi draperii, perdele, jaluzele.
(5) Depunerea în scrumiere a altor deşeuri de materiale combustibile, cum sunt hârtia, cartonul, textilele, este interzisã.
(6) Golirea scrumierelor în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care existã materiale combustibile este interzisã.
(7) Aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigãri sau chibrituri aprinse este interzisã.
ART. 30
Fumatul în spaţiile de deţinere este permis cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

CAP. VII
Mãsuri generale de prevenire a incendiilor la exploatarea cãilor de evacuare

ART. 31
Pentru asigurarea condiţiilor de evacuare şi salvare a personalului în siguranţã, în caz de incendiu, se adoptã urmãtoarele mãsuri:
a) pãstrarea cãilor de evacuare libere şi în stare de utilizare la parametrii la care au fost proiectate şi realizate;
b) funcţionarea iluminatului de siguranţã şi a celei de-a doua surse de energie electricã, conform reglementãrilor tehnice;
c) funcţionarea sistemelor de alarmare şi semnalizare a incendiilor la parametrii de performanţã pentru care au fost proiectate;
d) organizarea şi desfãşurarea, periodic, de exerciţii şi aplicaţii cu personalul, în condiţiile legii.

CAP. VIII
Echiparea cu mijloace tehnice de apãrare împotriva incendiilor

ART. 32
(1) Tipul şi numãrul de stingãtoare se stabilesc de proiectant şi, pentru construcţiile existente, prin scenariile de incendiu sau de persoana cu atribuţii specifice, în funcţie de nivelul de risc de incendiu, tipul şi cantitatea de material sau substanţã combustibilã/volumul de lichid combustibil din spaţiul ce trebuie protejat, în conformitate cu dispoziţiile anexei nr. 6 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 , respectându-se proporţia de 1 stingãtor la 300 mp, dar minimum 2 stingãtoare pe etaj.
(2) Dotarea cu alte mijloace tehnice de apãrare împotriva incendiilor, în afarã de cele menţionate la alin. (1), se face dupã cum urmeazã:
a) un pichet de incendiu la 500 mp;
b) autospecialã psi sau motopompã psi, conform tabelei de înzestrare a fiecãrei unitãţi;
c) camerele serverelor din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, precum şi din cadrul unitãţilor subordonate, conform prevederilor pct. 1 lit. a) din anexa nr. 5 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 .
(3) Pentru instalaţiile de detectare, semnalizare, alarmare, alertare, limitare şi stingere a incendiilor se va ţine o evidenţã într-un registru de control, conform anexei nr. 7 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 .

CAP. IX
Planificarea şi executarea exerciţiilor privind modul de acţiune în caz de incendiu

Art. 33
(1) Exerciţiile privind modul de intervenţie în caz de incendiu constituie formele de bazã prin care se verificã stadiul şi capacitatea de acţiune a personalului de la locul de muncã.
(2) Exerciţiile şi aplicaţiile vizeazã modul în care se executã:
a) alarmarea;
b) evacuarea;
c) stingerea incendiului.
(3) Exerciţiile privind modul de intervenţie se efectueazã:
a) planificat, pe bazã de grafic, astfel încât la acestea sã participe eşalonat întreg personalul cu atribuţii de intervenţie de la locurile de muncã;
b) inopinat, de cãtre conducãtorul unitãţii, autoritatea de control sau de cãtre alţi factori de decizie.
ART. 34
(1) Evidenţa exerciţiilor de intervenţie efectuate în unitate se ţine într-un registru special.
(2) Registrul special prevãzut la alin. (1) are conţinutul conform modelului prezentat în anexa nr. 8 la Normele generale de apãrare împotriva incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007 .
(3) Fiecare exerciţiu privind modul de intervenţie se finalizeazã printr-un raport care va cuprinde cel puţin:
a) obiectivele şi scopul exerciţiului;
b) menţiuni privind cunoaşterea şi capacitatea de punere în aplicare a sarcinilor ce revin personalului de la locul de muncã în caz de incendiu;
c) îndeplinirea anumitor bareme de timp stabilite şi a timpilor operativi de intervenţie;
d) menţiuni privind alarmarea/alertarea personalului;
e) aprecieri privind funcţionarea mijloacelor tehnice de apãrare împotriva incendiilor;
f) desfãşurarea activitãţii de salvare şi evacuare a persoanelor şi a materialelor periculoase;
g) propunerea de mãsuri privind îmbunãtãţirea activitãţii respective.

CAP. X
Controlul respectãrii normelor de apãrare împotriva incendiilor

ART. 35
(1) Controlul propriu al respectãrii normelor, dispoziţiilor şi mãsurilor de apãrare împotriva incendiilor se efectueazã de persoana desemnatã cu atribuţii de apãrare împotriva incendiilor, pe baza unui grafic anual, trimestrial şi lunar;
(2) Controlul stabilit la alin. (1) se finalizeazã prin documente scrise, în care se consemneazã:
a) locaţiile care au fost cuprinse în control;
b) constatãrile rezultate din teren;
c) propuneri de mãsuri şi acţiuni de înlãturare a deficienţelor şi de îmbunãtãţire a activitãţii.
(3) Trimestrial, persoana desemnatã cu atribuţii de apãrare împotriva incendiilor efectueazã un control de verificare privind respectarea obligaţiilor pe linia apãrãrii împotriva incendiilor şi a normelor specifice de apãrare împotriva incendiilor de cãtre personalul unitãţii.
(4) Constatãrile, mãsurile şi deciziile adoptate în urma controalelor se aduc la cunoştinţã, în scris, conducãtorului unitãţii.
(5) În baza concluziilor rezultate din controale, conducãtorul unitãţii este obligat sã ia mãsuri imediate de remediere a tuturor neregulilor constatate în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor.
ART. 36
(1) Activitatea de apãrare împotriva incendiilor din cadrul unitãţii se analizeazã, conform legii, semestrial sau anual, precum şi cu prilejul finalizãrii controalelor şi dupã producerea unor incendii.
(2) Analiza prevãzutã se desfãşoarã pe bazã de raport sau informare întocmitã de persoana cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor.
(3) Raportul de analizã conţine urmãtoarele:
a) implementarea noilor prevederi legale;
b) stadiul îndeplinirii mãsurilor stabilite;
c) deficienţele care se manifestã în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor;
d) concluziile desprinse din activitatea de instruire şi pregãtire a personalului;
e) relaţiile cu terţii privind apãrarea împotriva incendiilor;
f) asigurarea dotãrii, calitatea şi funcţionarea mijloacelor tehnice de apãrare împotriva incendiilor;
g) eficienţa activitãţilor desfãşurate de persoana cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor;
h) propunerile de mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii.
(4) Aspectele discutate pe timpul analizei se consemneazã într-un proces-verbal şi se aduc la cunoştinţã şefilor sectoarelor de activitate.

CAP. XI
Sancţiuni

ART. 37
Nerespectarea atribuţiilor ce le revin, precum şi încãlcarea prevederilor legale în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor de cãtre personalul din sistemul administraţiei penitenciare se sancţioneazã de cãtre directorul unitãţii, la propunerea persoanei cu atribuţii în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor.

CAP. XII
Dispoziţii finale

ART. 38
Trimestrial, pânã la data de 5 a lunii urmãtoare, unitãţile subordonate vor înainta cãtre Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor - Compartimentul managementul situaţiilor de urgenţã sinteza activitãţilor desfãşurate în domeniul prevenirii situaţiilor de urgenţã.
ART. 39
Anexa face parte integrantã din prezentele instrucţiuni.
ART. 40
Prezentele instrucţiuni se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 41
La data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, orice alte dispoziţii contrare se abrogã.

Directorul general al Administraţiei
Naţionale a Penitenciarelor,
Ioan Bãla

Bucureşti, 27 octombrie 2008.
Nr. 569.

ANEXĂ
INDICATOARE DE SECURITATE

PANOURI DE SALVARE ŞI PRIM AJUTOR
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Panourilor de salvare şi prim ajutor se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 9 şi pagina 10 (a se vedea imaginile asociate).

PANOURI PRIVIND MATERIALE ŞI ECHIPAMENTE DE STINGERE A INCENDIILOR
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Panourilor privind materialele si echipamentele de stingere a incendiilor se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 11 (a se vedea imaginea asociatã).

INDICATOARE DE INTERZICERE
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Indicatoarelor de interzicere se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 12 si pagina 13 (a se vedea imaginile asociate).

PLĂCUŢE DE AVERTIZARE ŞI SEMNALIZARE A RISCULUI SAU PERICOLULUI
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Plãcuţelor de avertizare şi semnalizare a riscului sau pericolului se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la paginile 14, 15 şi 16 (a se vedea imaginile asociate).

MARCAJE OBLIGAŢII
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Marcajelor obligaţii se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 17 si pagina 18 (a se vedea imaginile asociate).

DIMENSIONARE PLĂCUŢE INDICATOARE
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Dimensionãrii plãcuţelor indicatoare se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 18 si pagina 19 (a se vedea imaginile asociate).

SIMBOLURI ETICHETE PRODUSE CHIMICE
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Simbolurilor pentru etichete produse chimice se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 19 (a se vedea imaginea asociatã).

ETICHETE DE PERICOL
---------
NOTĂ (CTCE)
Reprezentarea graficã a Etichetelor de pericol se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 04 decembrie 2008, la pagina 20 si pagina 21 (a se vedea imaginile asociate).

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016