Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 525 din 5 septembrie 2003  privind organizarea si desfasurarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 525 din 5 septembrie 2003 privind organizarea si desfasurarea examenului pentru obtinerea permisului de conducere

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 677 din 24 septembrie 2003
Având în vedere prevederile <>art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi ale cap. 3 secţiunea I din Regulamentul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003 ,
în temeiul <>art. 9 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor,

ministrul administraţiei şi internelor emite urmãtoarele instrucţiuni:

ART. 1
(1) Examenul pentru obţinerea permisului de conducere se susţine:
a) la serviciile poliţiei rutiere din inspectoratele de poliţie judeţene*) pe raza cãrora candidaţii îşi au domiciliul (resedinta, în cazul cetãţenilor strãini ori romani cu domiciliul în strãinãtate);
b) la Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane de cãtre membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în România, precum şi de cãtre persoanele care au obţinut aprobarea conducerii acestei unitãţi.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a) absolvenţii cursurilor de pregãtire pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile Tv şi/sau Tb, precum şi militarii în termen, elevii şi studenţii instituţiilor de învãţãmânt din sistemul naţional de apãrare, ordine publica şi siguranta nationala, care pot susţine examenul la inspectoratul de poliţie al judeţului pe raza cãruia îşi are sediul unitatea de învãţãmânt respectiva.

-----------
*) În cuprinsul prezentelor instrucţiuni Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti este asimilatã inspectoratului de poliţie judeţean, iar Brigada de Poliţie Rutiera din structura acestei unitãţi, serviciului poliţiei rutiere.

ART. 2
(1) Examinarea persoanelor care solicita obţinerea permisului de conducere se efectueazã de cãtre ofiţeri de poliţie rutiera atestaţi în acest sens de Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Romane şi are ca scop:
a) verificarea cunoştinţelor teoretice din domeniul legislaţiei rutiere, a elementelor de mecanicã, a noţiunilor de prim ajutor şi conduita preventivã, acumulate în procesul de instruire;
b) verificarea practica a gradului de însuşire a deprinderilor necesare conducerii în siguranta a unui autovehicul pe drumurile publice.
(2) Rezultatul examenului se materializeaza prin calificativul "Admis" sau "Respins".
ART. 3
(1) Persoana care solicita examinarea pentru obţinerea permisului de conducere trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã varsta de cel puţin 18 ani, cu urmãtoarele excepţii:
1. cel puţin 16 ani, pentru subcategoriile A1 şi B1;
2. cel puţin 21 de ani, pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv şi subcategoriile D1 şi D1E;
b) sa fie apta din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicita examinarea;
c) sa facã dovada absolvirii cel puţin a cursurilor primare, precum şi a pregãtirii teoretice şi practice, realizatã prin cursuri organizate de unitãţi autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care solicita examinarea;
d) sa facã dovada ca domiciliazã sau ca are resedinta pe raza de competenta a serviciului poliţiei rutiere unde solicita sa fie examinata, cu excepţia cazurilor prevãzute la art. 1 alin. (2).
(2) Persoana condamnata prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru comiterea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vãtãmare cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã grava, tâlhãrie, ultraj sau furtul unui autovehicul poate fi admisã la examenul pentru obţinerea permisului de conducere sau a brevetului de conducãtor, în condiţiile prevãzute la <>art. 103 alin. (1) lit. a) şi b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 .
ART. 4
Dosarul de examinare trebuie sa cuprindã urmãtoarele documente:
a) cerere-tip (anexa nr. 1);
b) fişa de şcolarizare (anexa nr. 2) care conţine datele de stare civilã ale candidatului, forma de pregãtire teoreticã şi practica realizatã de unitãţile autorizate pentru categoriile sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea, completatã prin dactilografiere şi semnatã de candidat, pe care se aplica o fotografie color a acestuia în spaţiul special destinat;
c) fişa medicalã;
d) fişa deţinãtorului permisului de conducere (anexa nr. 3), completatã prin dactilografiere şi semnatã de solicitant;
e) avizul psihologic;
f) certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate (pentru cetãţenii strãini cu resedinta sau domiciliul în România, acesta se elibereazã de Inspectoratul General al Poliţiei Romane);
g) copia documentului de identitate;
h) document justificativ din care sa rezulte ca solicitantul a urmat o forma de învãţãmânt;
i) chitanţa de plata a taxei de examinare;
j) copia permisului de conducere, în cazul persoanelor care solicita obţinerea unei noi categorii (subcategorii);
k) dovada ca solicitantul a absolvit un curs de legislaţie rutiera şi conduita preventivã organizat de o unitate autorizata şi copia hotãrârii judecãtoreşti de condamnare, rãmasã definitiva, în cazul persoanelor care solicita examinarea pentru obţinerea unui nou permis de conducere în locul celui anulat.
ART. 5
(1) Activitatea de primire, verificare şi înregistrare a dosarelor, programare la examen şi de întocmire a programatoarelor se executa de cãtre personal al poliţiei rutiere desemnat prin dispoziţie a conducerii inspectoratelor de poliţie judeţene.
(2) Persoanele prevãzute la alin. (1) asigura expedierea fişelor persoanelor declarate "Admis" la autoritatea competenta pentru eliberarea permiselor de conducere, precum şi arhivarea dosarelor, pe zile şi comisii de examinare.
(3) La primirea dosarului de examinare persoana desemnatã verifica dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la art. 3 şi înscrie persoana în registrul celor planificate la examen, completand în fişa de şcolarizare numãrul de ordine atribuit, numele, prenumele şi gradul sau profesional, precum şi data programãrii la examen, dupã care înmâneazã solicitantului formularul de programare (anexa nr. 4).
ART. 6
(1) Personalul poliţiei rutiere desemnat întocmeşte programatorul pentru examen (anexa nr. 5) în care înscrie numele şi prenumele persoanelor planificate, codul numeric personal, precum şi categoriile şi/sau subcategoriile pentru care se solicita examinarea.
(2) Rubricile din programatoare, rãmase libere dupã ultima persoana înscrisã, se anuleazã de cãtre şeful serviciului sau inlocuitorul acestuia la conducere, înaintea aprobãrii comisiei.
(3) Este interzisã înscrierea altor candidaţi sau efectuarea de ştersãturi ori de modificãri în programatoare, dupã închiderea acestora.
ART. 7
Comisiile de examinare, constituite numai din personalul poliţiei rutiere atestat, se numesc şi se consemneazã în programatoare de cãtre adjunctul şefului inspectoratului de poliţie judeţean, în dimineata zilei de examen, în funcţie de numãrul candidaţilor planificati, astfel încât fiecãrui examinator sa îi revinã pentru examinare la proba practica, în medie, un numãr de cel mult 20 de persoane.
ART. 8
Examinatorii trebuie sa posede permis de conducere corespunzãtor categoriei sau subcategoriei de autovehicule pentru care examineazã.
ART. 9
(1) Examinarea persoanelor la proba teoreticã se face pe baza de chestionar, dupã cum urmeazã:
a) pentru categoriile A, B, BE, Tr, Tb, Tv şi subcategoriile A1, B1 se acorda un singur chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor şi conduita preventivã, precum şi a elementelor de mecanicã;
b) pentru categoriile C, CE şi subcategoriile C1, C1E se acorda un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, conduita preventivã şi a elementelor de mecanicã, precum şi un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C;
c) pentru categoriile D, DE şi subcategoriile D1, D1E se acorda un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, conduita preventivã şi a elementelor de mecanicã, precum şi un chestionar cu reguli specifice pentru categoria D.
(2) În funcţie de categoria ori de subcategoria pentru care se solicita examinarea, chestionarele conţin câte 26 de întrebãri din regulile de circulaţie, notiunile de prim ajutor, conduita preventivã şi elemente de mecanicã şi, respectiv, 11 întrebãri cu reguli specifice pentru categoria C sau D.
(3) Candidaţii consemneazã rãspunsurile la întrebãri în anexa la chestionar (anexa nr. 6).
(4) Examinarea persoanelor la proba teoreticã se poate face şi cu ajutorul sistemului informatic, întrebãrile utilizate fiind identice cu cele din chestionarele pe suport hârtie.
(5) În cazul în care candidatul solicita examinarea pentru obţinerea permisului de conducere categoriile B, C şi/sau D, i se va acorda un chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie, noţiunilor de prim ajutor, conduita preventivã şi a elementelor de mecanicã şi câte un chestionar cu regulile specifice pentru categoriile C şi/sau D.
ART. 10
Chestionarele de examen şi grilele de corectare folosite la proba teoreticã sunt unitare, se pãstreazã de cãtre şeful serviciului poliţiei rutiere sau de ofiţerul care rãspunde de compartimentul de examinare şi se stabilesc, se modifica ori se completeazã de Direcţia Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Romane.
ART. 11
Timpul afectat soluţionãrii unui chestionar de cunoaştere a regulilor de circulaţie este de 30 de minute, respectiv de 10 minute pentru un chestionar cu reguli specifice pentru categoria C sau D.
ART. 12
(1) În ziua examenului, pe baza de semnatura, şeful comisiei primeşte de la şeful serviciului sau de la inlocuitorul acestuia la conducere dosarele candidaţilor, programatorul, chestionarele şi grilele de verificare împreunã cu un numãr egal de anexe cu cel al persoanelor planificate.
(2) Anexele la chestionare se semneazã de şeful serviciului poliţiei rutiere sau de inlocuitorul acestuia, înainte de începerea examenului, evidenta acestora se tine într-un registru-tip, iar atribuirea lor se face în ordinea seriilor acordate de tipografie.
ART. 13
(1) Examinarea persoanelor la cunoaşterea regulilor de circulaţie se desfãşoarã în sali adecvate acestei activitãţi, stabilite prin dispoziţie a şefului inspectoratului de poliţie judeţean.
(2) În anexa la chestionar persoana examinata va completa toate rubricile existente şi va semna. Persoana examinata consemneazã, olograf, menţiunea referitoare la perioada şi şcoala de soferi absolvitã, pe versoul anexei, dupã care semneazã.
(3) Proba teoreticã consta în completarea de cãtre candidat a anexei la chestionar prin insemnarea cu litera "X" a casetei sau casetelor corespunzãtoare rãspunsului/raspunsurilor considerat/considerate corect/corecte, lãsând necompletate celelalte casete cu rãspunsurile considerate gresite.
ART. 14
Obligaţiile examinatorului înainte de începerea probei teoretice:
a) stabileşte identitatea persoanelor examinate prin confruntarea fizionomiei acestora cu fotografiile de pe unul dintre urmãtoarele documente: cartea, buletinul sau adeverinta de identitate, legitimatia provizorie pentru cetãţenii strãini cu resedinta în România sau pasaportul pentru cetãţenii romani cu domiciliul în strãinãtate şi programatorul de examen;
b) verifica chestionarele şi anexele pentru depistarea eventualelor însemnãri ce ar putea influenta rãspunsurile candidaţilor;
c) instruieste persoanele examinate cu privire la modul de desfãşurare a examenului şi de completare a anexei la chestionar, timpul afectat probei teoretice, precizând ca sunt interzise efectuarea oricãror însemnãri pe chestionare, folosirea de materiale ajutatoare, precum şi consultarea între candidaţi.
ART. 15
(1) Obligaţiile examinatorilor în timpul probei teoretice:
a) supravegheazã cu atentie modul de desfãşurare a examenului şi reverifica concordanta datelor consemnate pe anexa la chestionar cu cele din documentul de identitate;
b) întrerup examinarea, scot din sala şi declara "Respins" persoanele care incearca sa promoveze examenul prin frauda, pe cele care se consulta între ele ori pe cele care consemneazã rãspunsurile la întrebãrile din chestionare pe coli de hârtie sau pe alte documente decât anexa la chestionar;
c) interzic accesul în sala de examen al altor persoane decât cele prevãzute în programator, cu excepţia ofiţerilor cu atribuţii de control;
d) le este interzis sa comunice candidaţilor rãspunsurile la întrebãrile din chestionare ori sa desfãşoare alte activitãţi care ar impiedica supravegherea în timpul examenului.
(2) Dupã expirarea timpului acordat pentru completarea anexelor, acestea împreunã cu chestionarele se reţin de cãtre examinator.
ART. 16
(1) Corectarea anexelor la chestionare se efectueazã separat de cãtre 2 membri ai comisiei de examinare, nominalizaţi în programator, dupã expirarea timpului afectat pentru rezolvarea chestionarelor de cãtre candidaţi.
(2) Evaluarea raspunsurilor date pe anexele la chestionare se efectueazã în prezenta a 2 martori asistenţi, aleşi din rândul celorlalţi candidaţi.
(3) Sunt considerate gresite rãspunsurile care nu corespund cu grila de verificare a chestionarului, cele care prezintã ştersãturi sau corecturi şi cele care nu sunt însemnate cu litera "X" ori sunt scrise cu alte caractere sau sunt completate cu creionul.
(4) Pentru a fi declarate "Admis" la proba teoreticã, persoanele examinate trebuie sa rãspundã corect la cel puţin 22 de întrebãri din chestionarul de cunoaştere a regulilor de circulaţie şi, dupã caz, la cel puţin 8 întrebãri din chestionarul pentru reguli specifice.
ART. 17
Obligaţiile examinatorilor la finalul probei teoretice:
a) consemneazã în anexa la chestionar calificativul "Admis" sau "Respins" obţinut de candidat, în urma verificãrii concordanţei raspunsurilor din anexa cu grila de verificare, şi înscriu în clar gradul profesional, numele şi prenumele, dupã care semneazã;
b) consemneazã în programatoare seriile anexelor atribuite fiecãrui candidat şi rezultatele obţinute de aceştia la proba teoreticã, inclusiv menţiunile corespunzãtoare pentru persoanele neprezentate;
c) anuleazã chitanţa reprezentând taxa de examinare şi consemneazã în rubrica corespunzãtoare din fişa de şcolarizare calificativul obţinut, în cazul persoanelor declarate "Respins";
d) comunica persoanelor examinate calificativele obţinute, iar celor declarate "Admis", locul de plecare la proba practica;
e) restituie dosarele de examinare ale persoanelor declarate "Respins".
ART. 18
(1) Persoanele declarate "Admis" la proba teoreticã susţin proba practica în aceeaşi zi sau în cel mult 90 de zile de la data promovãrii examenului teoretic.
(2) Persoanele prevãzute la art. 9 alin. (4) pot fi examinate pentru obţinerea permisului de conducere categoriile B, C şi/sau D în aceeaşi zi, cu condiţia ca proba practica sa fie susţinutã în aceasta ordine, examenul pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile C şi D fiind condiţionat de promovarea probei practice pentru categoria B.
ART. 19
(1) Autovehiculele folosite la proba practica a examenului trebuie sa fie din categoria celor pentru care se solicita obţinerea permisului de conducere.
(2) Autovehiculele prevãzute la alin. (1) trebuie sa fie dotate cu dubla comanda (cu excepţia motocicletelor), oglinzi retrovizoare pentru candidat şi examinator, precum şi caseta omologata cu inscripţia "ŞCOALA".
(3) În timpul examenului autovehiculele şi remorcile nu vor fi încãrcate.
(4) Persoanele cu handicap fizic susţin examenul cu autovehicule adaptate infirmitãţii lor.
ART. 20
Traseele folosite la proba practica sunt, de regula, altele decât cele folosite în procesul de instruire practica a cursanţilor, care sa permitã examinatorului aprecierea deprinderilor şi aptitudinilor necesare conducerii în siguranta a unui autovehicul.
ART. 21
(1) Proba practica de conducere a autovehiculelor din categoria A şi subcategoria A1, în poligonul special amenajat (anexa nr. 7), cuprinde urmãtoarele manevre:
a) coborârea motocicletei (motoretei) de pe cric cu motorul pornit şi deplasarea acesteia pe o distanta de 5 m într-un spaţiu cu lãţimea de 0,5 m, fãrã ajutorul motorului, mergand alãturi de vehicul pana la locul de plecare, penalizandu-se neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral sau nementinerea în poziţie verticala pe cele doua roti;
b) mersul sinuos printre jaloane, constând în parcurgerea continua cu ajutorul motorului a unui traseu printre 5 jaloane, penalizandu-se atingerea unuia dintre ele, neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol;
c) executarea de opturi printre jaloane, constând în efectuarea continua a 6 astfel de manevre printre 4 jaloane (3 într-un sens şi 3 în celãlalt sens), cu începerea manevrei din partea dreapta a ultimului jalon, penalizandu-se atingerea unui jalon, neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol;
d) deplasarea în linie dreapta, constând în parcurgerea cu ajutorul motorului a unei distanţe de 50 m într-un spaţiu cu lãţimea de 0,5 m, cu bratul stang ridicat orizontal, penalizandu-se neincadrarea în spaţiul delimitat de marcajul lateral sau sprijinirea cu piciorul de sol;
e) urcarea motocicletei (motoretei) pe cric, penalizandu-se neefectuarea acestei manevre.
(2) Proba practica de conducere a motoretei sau motocicletei în poligon este promovata de candidaţii care în timp de 4 minute nu au cumulat mai mult de 3 greşeli.
ART. 22
(1) În timpul probei practice de conducere în traseu a autovehiculului din celelalte categorii examinatorii vor urmãri:
a) pregãtirea pentru drum, poziţia la volan, cunoaşterea aparaturii de bord:
1. verificarea autovehiculului (direcţie, sistem de franare, pneuri, instalaţii de iluminare, semnalizare, avertizare şi stergatoare de parbriz);
2. instalarea la postul de conducere (reglarea scaunului, a oglinzii retrovizoare şi fixarea centurii de siguranta);
3. cunoaşterea aparaturii de bord şi a comenzilor;
4. verificarea închiderii uşilor;
b) manevrarea şi menţinerea poziţiei autovehiculului în timpul mersului:
1. pornirea motorului, eliberarea franei de stationare, sincronizarea ambreiajului cu acceleratia, plecarea de pe loc, schimbarea vitezelor, poziţia mainilor pe volan;
2. poziţia autovehiculului în timpul mersului (folosirea partii din dreapta a drumului, menţinerea benzii de circulaţie fãrã încãlcarea marcajelor de delimitare a acesteia, bordurii, acostamentului, insulelor de dirijare a fluxurilor de trafic);
3. conducerea în zone cu trafic auto şi pietonal aglomerat;
c) viteza de deplasare şi modul de comportare în trafic:
1. viteza de deplasare pe sectoare de drum unde, conform prevederilor legale, aceasta trebuie redusã sau unde sunt instituite restrictii prin indicatoare;
2. adaptarea vitezei în funcţie de starea drumului şi de elementele geometrice ale acestuia, de vizibilitate, condiţii atmosferice, densitatea traficului;
3. conducerea nejustificatã a autovehiculelor cu viteza redusã, sub valorile impuse de trafic sau indicatoare rutiere;
4. comportãri agresive sau emotive în trafic;
d) schimbarea direcţiei de mers şi executarea virajelor:
1. asigurarea şi semnalizarea intentiei schimbãrii direcţiei de mers (folosirea oglinzilor retrovizoare, a semnalizarii schimbãrii direcţiei de mers);
2. respectarea semnificatiei indicatoarelor, marcajelor şi încadrarea corecta pentru schimbarea direcţiei de mers;
3. modul de schimbare a direcţiei de mers şi de efectuare a virajelor (adaptarea vitezei pentru a nu stanjeni sau pune în pericol ceilalţi participanţi la trafic);
4. modul de înscriere şi traiectoria în viraj, poziţia în timpul executãrii acestuia şi viteza;
5. schimbarea corecta şi la timp a treptei de viteza, folosirea ambreiajului, acceleratiei şi franei, manevrarea volanului;
e) circulaţia în intersectie:
1. reducerea vitezei şi încadrarea pe benzi sau randuri, corespunzãtor cu direcţia de mers;
2. sesizarea intenţiilor de deplasare a celorlalţi participanţi la trafic;
3. asigurarea la intrarea în intersectie, observarea fluxurilor de circulaţie şi ordinea intersectarii lor;
4. acordarea prioritatii vehiculelor şi pietonilor în funcţie de reglementarea instituitã în intersectie;
5. modul în care se executa depãşirea vehiculelor angajate în viraj la stanga;
6. sa nu efectueze manevre interzise în intersectii (oprire, întoarcere, mers înapoi etc.);
f) efectuarea depasirilor:
1. sesizarea din timp a vehiculului ce urmeazã sa fie depãşit;
2. asigurarea în vederea evitãrii unei tamponari cu vehiculele care vin din fata, din spate, precum şi modul de semnalizare a intentiei de a efectua depãşirea;
3. tehnica efectuãrii depãşirii (aprecierea vitezelor, folosirea rezervei de putere a autovehiculului, adaptarea vitezei în funcţie de cea a vehiculului depãşit, alegerea unei trepte de viteza adecvate, aprecierea spaţiului necesar şi a celui existent pentru depasire, modul de angajare în depasire, menţinerea unei distanţe laterale suficiente fata de vehiculul depãşit, reintrarea în partea dreapta fãrã pericol, folosirea oglinzilor retrovizoare, ezitari în efectuarea depasirilor);
4. modul de depasire a autovehiculelor oprite, în special a mijloacelor de transport în comun aflate în statie;
5. modul de depasire a vehiculelor cu tracţiune animala, bicicletelor, motocicletelor, coloanelor, autovehiculelor lente sau a celor cu gabarit depãşit;
6. sa nu efectueze depasiri pe sectoare de drum unde aceasta manevra este interzisã;
7. modul de comportare în momentul în care este depãşit (menţinerea direcţiei de mers, a vitezei de deplasare şi sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile);
g) respectarea regulilor referitoare la prioritatea de trecere:
1. respectarea normelor referitoare la prioritate, în funcţie de situaţie (prioritate de dreapta sau de stanga în intersectiile cu sens giratoriu, indicatoare de reglementare a prioritatii, semafor, ofiţer sau agent de poliţie rutiera);
2. acordarea prioritatii vehiculelor aflate în mişcare, la pornirea de pe loc a autovehiculului;
3. acordarea prioritatii pietonilor în locurile semnalizate sau marcate pentru trecerea acestora;
4. tendinte repetate de a ceda trecerea pietonilor şi vehiculelor, fãrã motiv întemeiat;
5. acordarea prioritatii în timpul efectuãrii virajelor, schimbãrii direcţiei de mers şi al trecerii prin locuri ingustate;
6. poziţia autovehiculului oprit în intersectie pentru a acorda prioritate (dacã jeneaza fluenta traficului);
h) comportarea fata de semnalizarea rutiera:
1. observarea şi respectarea semnificatiei indicatoarelor, marcajelor, a semnalelor ofiţerului sau agentului de poliţie rutiera şi a semaforului;
i) mersul înapoi:
1. asigurarea ca manevra se poate executa în siguranta;
2. cuplarea manetei schimbatorului de viteze în treapta pentru mers înapoi;
3. modul de vizualizare a traseului ce urmeazã a fi parcurs;
4. traiectoria autovehiculului şi distanta parcursã;
5. sa nu execute manevra pe sectoarele de drum unde aceasta este interzisã;
6. mersul înapoi în linie dreapta şi mersul înapoi spre stanga sau dreapta;
j) parcarea laterala, cu fata sau spatele:
1. asigurarea ca manevra se poate executa în siguranta;
2. traiectoria autovehiculului la intrarea şi ieşirea din parcare;
3. pozitionarea autovehiculului fata de celelalte vehicule şi fata de bordura;
4. acordarea prioritatii la ieşirea din parcare vehiculelor aflate în mişcare;
5. sa nu efectueze manevra în locuri unde aceasta este interzisã;
k) manevra de întoarcere:
1. întoarcerea pe o strada cu o singura banda pe sensul de mers:
1.1. semnalizarea şi oprirea pe partea dreapta a strazii;
1.2. asigurarea ca manevra se poate efectua în siguranta şi semnalizarea (stanga);
1.3. traiectoria autovehiculului;
1.4. executarea manevrei pe sectoare de drum unde aceasta este interzisã;
2. întoarcerea pe o strada cu doua sau mai multe benzi pe sensul de mers:
2.1. asigurarea, semnalizarea şi încadrarea pe banda de lângã axa drumului;
2.2. oprirea şi asigurarea ca din sens opus nu circula alte vehicule;
2.3. traiectoria autovehiculului;
2.4. executarea manevrei pe sectoare de drum unde aceasta este interzisã;
l) oprirea în rampa:
1. imobilizarea autovehiculului în rampa fãrã sa opreascã motorul;
2. dacã la pornire autovehiculul se deplaseaza înapoi, punând astfel în pericol securitatea vehiculului din spate;
m) comportarea fata de ceilalţi participanţi la trafic:
1. comportarea fata de pietoni (în special fata de copii, bãtrâni, persoane cu handicap fizic);
2. comportarea fata de autovehiculele care, potrivit legii, au prioritate (pompieri, poliţie, salvare, coloane în mers etc.);
n) evitarea unor obstacole apãrute brusc pe partea carosabilã a drumului:
1. modul de manevrare şi control al autovehiculului la sesizarea acestor obstacole şi în cazul evitãrii unor coliziuni;
2. folosirea unor spaţii din drum sau din afarã lui pentru a evita coliziunea sau situaţii mai periculoase în trafic;
3. modul de evitare a pietonilor care traverseaza strada prin locuri care nu sunt marcate şi semnalizate corespunzãtor;
4. anticiparea unor pericole şi mãsurile luate pentru evitarea lor;
o) conducerea pe timp nefavorabil (vant, ploaie, mazga, lapovita, polei, gheaţa, ninsoare, viscol etc.):
1. modul de folosire a instalaţiei de iluminare şi semnalizare;
2. observarea obstacolelor, a semnalizarii rutiere şi a participanţilor la trafic pe timp nefavorabil;
3. manevrarea şi pãstrarea controlului autovehiculului, modul de actionare a franei şi a volanului;
4. viteza de deplasare pe timp nefavorabil;
5. oprirea autovehiculului în cazul unor condiţii de timp nefavorabile, deosebite (ploaie torentiala, viscol puternic, ceata foarte densa).
(2) Candidaţii vor executa cel puţin doua manevre dintre cele prevãzute la alin. (1) lit. i)-l), examinatorii consemnand în anexa aceste probe.
ART. 23
În cadrul probei practice de conducere în traseu a autovehiculului, examinatorii sunt obligaţi:
a) sa nu modifice locul de plecare la proba practica, comunicat candidaţilor;
b) sa verifice documentele, precum şi starea tehnica a autovehiculelor de şcoala cu care se efectueazã proba de traseu;
c) sa explice candidaţilor modul de desfãşurare a probei şi sa le comunice traseul ce urmeazã a fi parcurs;
d) sa nu permitã accesul în autovehicul al altor persoane, cu excepţia candidaţilor;
e) sa nu permitã transmiterea de indicaţii şi sfaturi candidatului în timpul examinãrii;
f) sa urmãreascã cu atentie modul de efectuare a manevrelor de conducere a autovehiculului, sa intervinã în situaţii deosebite când din cauza unor manevre periculoase se pot produce accidente de circulaţie;
g) sa nu angajeze cu candidaţii discuţii de alta natura decât cele legate de executarea probelor respective;
h) sa manifeste exigenta şi obiectivitate în aprecierea cunoştinţelor şi acordarea calificativelor, având o comportare civilizata fata de candidaţi.
ART. 24
(1) Examinarea la proba de conducere a autovehiculului se face separat pentru fiecare categorie sau subcategorie în parte.
(2) Durata probei trebuie sa fie, în medie, de 25 de minute pentru categoriile B, BE şi subcategoriile B1, B1E şi de 45 de minute pentru celelalte categorii sau subcategorii, iar distanta parcursã trebuie sa fie suficienta pentru ca examinatorul sa poatã aprecia aptitudinile şi comportamentul candidaţilor.
(3) Candidatul care a depãşit punctajul maxim de penalizare, înaintea expirãrii perioadei prevãzute la alin. (2), este declarat "Respins".
ART. 25
(1) Neexecutarea corecta a manevrelor prevãzute la art. 21 de cãtre persoana examinata se penalizeaza de cãtre examinator prin consemnarea literei "l" în casuta corespunzãtoare regulii incalcate din anexa la chestionar.
(2) În cazul repetarii aceleiaşi greşeli, aceasta se consemneazã de fiecare data în rubrica corespunzãtoare, punctajul de penalizare fiind inmultit cu numãrul de greşeli înscrise în anexa.
ART. 26
Sunt declarate "Admis" la proba practica persoanele care cumuleazã cel mult 20 de puncte penalizare în timpul prevãzut la art. 24 alin. (2).
ART. 27
Dupã terminarea examinãrii la proba practica, examinatorul executa urmãtoarele activitãţi:
a) consemneazã calificativul obţinut la examen în fişa de şcolarizare şi în anexa la chestionar, precum şi numãrul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-a susţinut examenul;
b) completeazã calificativul în fişa deţinãtorului permisului de conducere, la rubrica corespunzãtoare categoriei (subcategoriei) obţinute, în cazul în care persoana examinata este declarata "Admis", iar în partea dreapta sus a acesteia înscrie urmãtoarele menţiuni: data, calificativul obţinut, gradul profesional, numele şi prenumele în clar şi semnatura acestuia;
c) anuleazã chitanţa de plata a taxei de examinare;
d) restituie dosarele de examen, din care retine anexa şi chitanţa de plata a taxei de examinare, candidaţilor declaraţi "Respins", comunicându-le motivele respingerii;
e) consemneazã în programatoare calificativele obţinute la proba practica de persoanele examinate şi le semneazã;
f) preda pe baza de semnatura personalului desemnat dosarele candidaţilor admişi sau neprezentati, precum şi programatoarele completate şi anexele celor respinsi, însoţite de chitanţa de plata a taxei de examinare, iar şefului serviciului sau înlocuitorului la conducere, chestionarele de examen, grilele de verificare şi anexele nefolosite.
ART. 28
Personalul desemnat aplica ştampila serviciului poliţiei rutiere pe fişa deţinãtorului permisului de conducere, în dreptul semnãturii examinatorului, certificând astfel categoriile (subcategoriile) obţinute de persoana examinata.
ART. 29
(1) Fişele deţinãtorilor permiselor de conducere ale persoanelor declarate "Admis" se trimit de cãtre persoana desemnatã, în termen de 5 zile de la data examenului, autoritãţii competente pentru eliberarea permisului de conducere.
(2) Numerele de înregistrare ale adreselor de trimitere a fişelor deţinãtorilor permiselor de conducere ale persoanelor declarate "Admis" se atribuie dintr-un registru destinat acestui scop.
(3) Copiile adreselor de trimitere a fişelor menţionate la alin. (1) se arhiveaza la serviciul poliţiei rutiere, separat, în ordinea datei de expediţie.
ART. 30
(1) Dosarele de examinare ale persoanelor declarate "Admis" şi copiile programatoarelor se arhiveaza pe zile/comisie. Originalele programatoarelor se arhiveaza separat, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Anexele la chestionare împreunã cu chitanţele de plata a taxelor de examinare ale persoanelor declarate "Respins" se arhiveaza pe zile, în ordine alfabetica.
ART. 31
Testarea la cunoaşterea regulilor de circulaţie a personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor, care conduce autovehicule din dotare, se efectueazã dupã aceleaşi reguli şi proceduri ca în cazul examenului teoretic pentru obţinerea permisului de conducere categoria B, cu excepţia locului de desfãşurare care poate fi la sediul unitãţii solicitante.
ART. 32
(1) Inspectoratul General al Poliţiei Romane şi inspectoratele de poliţie judeţene vor lua mãsuri pentru punerea în aplicare a prezentelor instrucţiuni.
(2) Chestionarele de examen şi grilele de corectare folosite la proba teoreticã se elaboreazã de cãtre Inspectoratul General al Poliţiei Romane în termen de 6 luni de la data publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a legii pentru aprobarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
ART. 33
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.
ART. 34
(1) Prezentele instrucţiuni intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Cu aceeaşi data se abroga Instrucţiunile nr. 545/1996 privind obţinerea permisului de conducere.

Ministrul administraţiei şi internelor,
Ioan Rus

Bucureşti, 5 septembrie 2003.
Nr. 525.

ANEXA 1

CERERE
de prezentare la examen în vederea obţinerii
permisului de conducere
Subsemnatul/Subsemnata ..........................................., domiciliat/domiciliata în ...................., judeţul ..............., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ....... nr. ....., eliberat/ eliberata de .......... la .........., C.N.P.[][][][][][][][][][][][][], solicit prezentarea la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoria/subcategoria ............................ .
Mentionez ca pregãtirea necesarã sustinerii acestui examen am efectuat-o în cadrul Şcolii de pregãtire a conducãtorilor de autovehicule ............................................................... .
Anexez dosarul de examinare alcãtuit din documentele prevãzute la art. 57 din Regulamentul de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 85/2003 .

Data ......................
Semnatura .................



ANEXA 2

- fata -

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI
______________________________________
SERVICIUL POLIŢIEI RUTIERE
Nr. ______ din ________
┌────┬────────────────┬───────────────────────────┬───────────────┬──────────┐
│Nr. │Data programãrii│Gradul, numele şi prenumele│Rezultatul │Semnatura │
│crt.│la examen │lucrãtorului care a primit │examenului │Ofiţerului│
│ │ │şi verificat dosarul │ │Examinator│
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 1 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 2 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 3 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 4 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 5 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 6 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 7 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 8 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 9 │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ 10 │ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────────────────────────┴───────────────┴──────────┘

ŞCOALA DE PREGĂTIRE A CONDUCĂTORILOR
DE AUTOVEHICULE
...................................
...................................
(nr. avizului de funcţionare, data eliberãrii)


1. FIŞA DE ŞCOLARIZARE PENTRU CONDUCEREA AUTOVEHICULELOR

Nr. _______ din _________
(din registrul de evidenta al şcolii sau al instructorului auto independent)
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele _________Prenumele___________ Numele anterior ___________________ │
│ │
│Prenumele pãrinţilor: Tata ______________ Mama ___________________ │
│ │
│ │
│ Data naşterii: Anul ______ luna ____ ziua ____ Sex M [] F [] │
│ Locul naşterii: Judeţul(sectorul) ______________ localitatea _______________ │
│ Domiciliul: Judeţul(sectorul) ______________ localitatea ___________________ │
│ Str. ____________ nr. __ bloc ___ scara ___ etaj ____ apart. ________ │
│ Locul de munca: unitatea __________________ adresa ______________________ │
│ Cetãţenia: _________ profesia __________________ ocupaţia _______________ │
│ Actul de identitate: ___ Seria ___ nr. __ eliberat de _____ la data de _____ │
│ Codul numeric personal: │
│ Telefon acasã: ____________________ telefon serviciu _____________________ │
│ │
│ [] Nu am posedat permis de conducere │
│ ┌─────────────┐ │
│ [] Am posedat permis de conducere categ.subcateg._____ │ │ │
│ care a fost anulat în anul ______ │ LOC PENTRU │ │
│ │ FOTOGRAFIE │ │
│ [] Posed permis de conducere categ./subcateg. _______ │ Mãrimea │ │
│ numãrul ______ eliberat de ________ │3,5 x 3,85 cm│ │
│ la data de __________ │ color │ │
│ │ │ │
│ └─────────────┘ │
│ │
│ │
│ Semnatura candidatului ________ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

- verso -

┌───────────────────────────┐
2. │ CERTIFICAT PE ABSOLVIRE │
└───────────────────────────┘

Se certifica absolvirea cursurilor de pregãtire pentru susţinerea
examenului în vederea obţinerii permisului de conducere pentru
categoria/subcategoria________ organizate de _____________________ în
perioada_______________

DIRECTOR SECRETAR
.............. ...........
.............. ...........

(nume, prenume, semnatura (nume prenume şi semnatura)
şi ştampila)

PROFESOR DE LEGISLAŢIE INSTRUCTOR DE MEDIC
CONDUCERE AUTO
...................... ................... ...........
...................... ................... ...........
...................... ................... ...........
(nume, prenume, nr.autorizaţie, (nume, prenume, (nume, prenume,
data nr. autorizaţie, data semnatura şi parafa)
eliberãrii şi semnatura) eliberãrii şi semnatura)

┌─────────────┐
3. │ DOVADA │
└─────────────┘

Subsemnatul _________________________________ posesor al atestatului
de instructor auto independent nr. ______________ eliberat de _______________
Am instruit la conducerea autovehiculelor din categoria/subcategoria _________
în perioada ______________ pe dl.(dna) __________________ cu datele de stare
civilã menţionate în Fişa de şcolarizare, care a dobândit pregãtirea necesarã
pentru susţinerea examenului de obţinere a permisului de conducere.


NR.DE ORE EFECTUATE (total)________ din care:
a) Legislaţie rutiera _________________; b) prim ajutor _________________;
c) conducerea autovehiculului _________; d) cunoaştere autovehicul_______.

PROFESOR DE LEGISLAŢIE INSTRUCTOR DE MEDIC
CONDUCERE AUTO
...................... ................... ...........
...................... ................... ...........
...................... ................... ...........
(nume, prenume, nr.autorizaţie, (nume, prenume, (nume, prenume,
data nr. autorizaţie, data semnatura şi parafa)
eliberãrii şi semnatura) eliberãrii şi semnatura)






ANEXA 3

- fata -

FIŞA DEŢINĂTORULUI PERMISULUI DE CONDUCERE *

┌──────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│ │ NUMĂRUL PERMISULUI │
│ │ DE CONDUCERE/DATA │
│ │ ELIBERĂRII │
│ Numele .......................... │ │
│ Prenumele ....................... ├───────────────────────────┤
│ Prenumele Tata ............ │ (se completeazã de │
│ pãrinţilor Mama ............ │ Serviciul Poliţiei │
│ │ Rutiere) │
│ └──────┬─────────┬──────────┤
│ Sex: M (masc), F (fem.) .... Nume anterior ....... │ │ Data │
│ │Categoria│obţinerii │
│ Data naşterii: (an, luna, zi) ..................... ├─────────┼──────────┤
│ Locul naşterii: judeţ (sector) .... localitate .... ├─────────┼──────────┤
│ ţara .................. ├─────────┼──────────┤
│ Domiciliul: judeţ (sector) .... localitate ........ ├─────────┼──────────┤
│ str. .................... nr. ............... ├─────────┼──────────┤
│ bloc ....... scara ....... apart. ........... ├─────────┼──────────┤
│ Cod numeric personal .............................. ├─────────┼──────────┤
│ Act identitate (felul, serie, numãrul) ............ ├─────────┼──────────┤
│ Cetãţenie ......................................... ├─────────┴──────────┤
│ Profesie ........... ocupaţie ..................... │Numãrul permisului │
│ Loc de munca: organ tutelar, minister, etc. ....... │anterior/data elib. │
│ unitate ...................................... ├────────────────────┤
│ Telefon acasã ........ Telefon serviciu ........... │ │
│ └────────────────────┤
│ │
│ Menţiuni: [] Poarta ochelari de corectie │
│ Restrictii medicale [] adaptat infirmitãţii [] cu ambreiaj automatic │
│ [] Tractor [] Tramvai [] Troleibuz │
│ ┌───────────┐ │
│ │LOC PENTRU │ │
│ │FOTOGRAFIE │ │
│ TIPUL OPERAŢIUNII [] Eliberare prima categorie │Mãrimea │ │
│ [] Adaugare categorie │3,5x3,85 cm│ │
│ [] Preschimbare │color │ │
│ [] Modificare: [] Adresa [] Nume └───────────┘ │
│ [] Duplicat: [] Pierdere-Furt │
│ [] Deteriorare │
│ │
│ ┌──────────────────┐ │
│ Semnatura Solicitant:** │ │ │
│ └──────────────────┘ │
│ │
│ Data ........... │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Gradul, Numele şi Prenumele lucrãtorului │
│ care a completat fişa .................... │
│ Semnatura lucrator: ....................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


* Rubricile din chenarul ingrosat se completeazã prin dactilografiere
de solicitant
** Semnatura, în chenar, va fi executatã cu pix sau cerneala de
culoare neagra


- verso -

SANCŢIUNI APLICATE



┌───────────┬────────────┬──────────┬────────────────────┬───────────────────┐
│ DATA │ NUMĂRUL │ ABATEREA │ SANCŢIUNEA │ CINE A APLICAT-O │
│ COMITERII │ JURNALULUI │ (CODUL) │ (DATA EXPIRĂRII) │(ORGAN CONSTATATOR)│
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
├───────────┼────────────┼──────────┼────────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │ │ │
└───────────┴────────────┴──────────┴────────────────────┴───────────────────┘

(se completeazã de Serviciul Poliţiei Rutiere)




ANEXA 4

Inspectoratul de poliţie al judeţului ................
Serviciul poliţiei rutiere
Nr. ......... din ...................



PROGRAMARE LA EXAMEN

Domnul/Doamna ................... a fost programat/programata la examenul pentru obţinerea permisului de conducere categoria/subcategoria ............. pe data de ............, ora ........, în locul ............................. .


Gradul, numele şi prenumele ..................
Semnatura ...................................




ANEXA 5

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMANE
INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI
.....................................
Serviciul Poliţiei Rutiere


PROGRAMATOR COMISIA
cu candidaţii care urmeazã a fi examinati 1. ................
pentru obţinerea permisului de conducere 2. ................
în ziua de .............. 3. ................
4. ................

┌───┬────────────────┬─────┬────────┬────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr.│ Candidat │Anexa│Categ. │ Proba teoreticã │ Proba practica - │
│crt├──────┬─────────┤Nr. │(subcat)├──────────┬─────────┤ categoria, │
│ │C.N.P.│Numele şi│ │ │Reguli de │Reguli │ subcategoria │
│ │ │prenumele│ │ │circulaţie│specifice├───┬────┬────┬───┬───┤
│ │ │ │ │ │ ├────┬────┤ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ C │ D │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│ 9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼─────────┼─────┼────────┼──────────┼────┼────┼───┼────┼────┼───┼───┤
│20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┴──────┼────┬────┼─────┴────────┼──────────┴────┼────┴───┴────┼────┴───┴───┤
│EXAMINATI │AD- │RES-│ RESPINSI │ NEPREZENTATI │Anexele la │OBSERVAŢII │
│ │MISI│PINS├──────┬───────┼──────┬────────┤chestionar se│ │
│ │ │ │Proba │Proba │Proba │Proba │verifica de │ │
│ │ │ │teore-│prac- │teore-│practica│cãtre: │ │
│ │ │ │tica │tica │tica │ │1. ........ │ │
├──────────┼────┼────┼──────┼───────┼──────┼────────┤2. ........ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────┴────┴────┴──────┴───────┴──────┴────────┴─────────────┴────────────┘

NOTA:
Nu se admit modificãri, corecturi sau ştersãturi la completarea
programatorului

Semnatura membrilor comisiei:
1. ..........................
2. ..........................
3. ..........................
4. ..........................


ŞEFUL SERVICIULUI






ANEXA 6


- fata -

┌──────────────────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┐
│ │ │ ┌────┐ │
│ INSPECTORATUL GENERAL AL │REGULI CIRCULAŢIE │ Comisia │ │ │
│ POLIŢIEI ROMANE │ Ctg. B │ │....│ │
│ │ │ └────┘ │
│ Inspectoratul de Poliţie al .... ├──────────┬──────────┤ Poziţia ┌────┐ │
│ Serviciul Poliţiei Rutiere │Întrebarea│Întrebarea│ din │ │ │
│ ├──────────┼──────────┤ programator │....│ │
│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ └────┘ │
│ Data ............. │ │a│ │ │a│ │ Categoria ........ │
│ │ ├─┤ │ ├─┤ │ (Subcategoria) │
│ Seria M Nr. 324138 │ 1 │b│ │ 8 │b│ │ │
│ │ ├─┤ │ ├─┤ │ │
│ Şeful Serviciului, │ │c│ │ │c│ ├──────────┬──────────┤
│ .................. │ └─┘ │ └─┘ │Întrebarea│Întrebarea│
│ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
│ ANEXA │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ LA CHESTIONARUL Nr. │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ │ 2 │b│ │ 9 │b│ │ 15 │b│ │ 21 │b│ │
│ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ Numele şi prenumele ........... │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
│ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│ CNP [][][][][][][][][][][][][] ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
│ Domiciliat în .... str. ........ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ nr. .... judeţul (sectorul) .... │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ Actul de identitate seria ...... │ 3 │b│ │ 10 │b│ │ 16 │b│ │ 22 │b│ │
│ nr. ..... eliberat de .......... │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
│ Semnatura candidatului ........ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
│ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
├─────────────────────┐ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ │ PRECIZĂRI │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ REGULI SPECIFICE │........... │ 4 │b│ │ 11 │b│ │ 17 │b│ │ 23 │b│ │
│ Ctg. C şi D │● Anexa se │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ │completeazã │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
├──────────┬──────────┤numai cu │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│Întrebarea│Întrebarea│cerneala ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
├──────────┼──────────┤(stilou sau │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │pix) │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ │a│ │ │a│ │ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │ Modul de │ 5 │b│ │ 12 │b│ │ 18 │b│ │ 24 │b│ │
│ 1 │b│ │ 8 │b│ │completare │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
│ │c│ │ │c│ │............│ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│ └─┘ │ └─┘ │ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
├──────────┼──────────┤ _ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │|a| Toate │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ │a│ │ │a│ │|-|raspunsu-│ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|b|rile sunt│ 6 │b│ │ 13 │b│ │ 19 │b│ │ 25 │b│ │
│ 2 │b│ │ 9 │b│ │|-|incorecte│ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|c| │ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
│ │c│ │ │c│ │ - │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│ └─┘ │ └─┘ │ ├──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
├──────────┼──────────┤............│ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │ ┌─┐ │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │ │a│ │
│ │a│ │ │a│ │ _ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|X| Un sin- │ 7 │b│ │ 14 │b│ │ 20 │b│ │ 26 │b│ │
│ 3 │b│ │ 10 │b│ │|-|gur ras- │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │ ├─┤ │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|b|puns este│ │c│ │ │c│ │ │c│ │ │c│ │
│ │c│ │ │c│ │|-|corect │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │ └─┘ │
│ └─┘ │ └─┘ │|c| └──────────┴──────────┴──────────┴──────────┤
├──────────┼──────────┤ - : │
│ ┌─┐ │ ┌─┐ │.......................: │
│ │a│ │ │a│ │ _ : REZULTATUL PROBEI │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|X| Doua raspunsuri : │
│ 4 │b│ │ 11 │b│ │|-| sunt corecte : │
│ ├─┤ │ ├─┤ │|X| : CIRCULAŢIE ............... │
│ │c│ │ │c│ │|-| : │
│ └─┘ │ └─┘ │|c| : REGULI SPECIFICE ......... │
├──────────┼──────────┘ - : │
│ ┌─┐ │ : CALIFICATIV .............. │
│ │a│ │................................... │
│ ├─┤ │ _ : │
│ 5 │b│ │ |X| Toate rãspunsurile : GRADUL, NUMELE ŞI PRENUMELE │
│ ├─┤ │ |-| sunt corecte : (în clar) ................. │
│ │c│ │ |X| : ........................... │
│ └─┘ │ |-| : ........................... │
├──────────┤ |X| : │
│ ┌─┐ │ - : │
│ │a│ │ : SEMNATURA ................. │
│ ├─┤ │..................................: │
│ 6 │b│ │ │
│ ├─┤ │ ● Timpul maxim afectat completãrii │
│ │c│ │ anexei este: ┌───────────────────────┤
│ └─┘ │ - pentru reguli de circulaţie: 30 min; │Neprezentat Gradul, │
├──────────┤ - pentru reguli specifice: 10 min. │la proba numele şi│
│ ┌─┐ │ │practica prenumele│
│ │a│ │ ● Baremul minim pentru a fi declarat │ Data examina- │
│ ├─┤ │ admis este: │ torului │
│ 7 │b│ │ - pentru reguli de circulaţie: 22 puncte │ │
│ ├─┤ │ - pentru reguli specifice: 8 puncte │.......................│
│ │c│ │ │.......................│
│ └─┘ │ │ │
└──────────┴───────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘



- verso -

┌────────────────────────────────────────────────────────────┬──┬──────────────┐
│PENALIZAREA GREŞELILOR ŞI INCALCARILOR COMISE │P │ Examinarea │
│ DE CANDIDAT (PUNCTE) │u │ la categoria │
│ │n │(subcategoria)│
│ │c ├──┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤
│ │t │ │ │ │ │ │ │ │
│ │e │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 1. PREGĂTIREA PENTRU DRUM │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nereglarea scaunului, a oglinzii retrovizoare, nefixarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│centurii de siguranta, neeliberarea franei de ajutor .......│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- necunoaşterea aparaturii de bord sau a comenzilor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│autovehiculului ............................................│21│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 2. MANEVRAREA ŞI POZIŢIA AUTOVEHICULULUI ÎN TIMPUL MERSULUI│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nesincronizarea comenzilor (oprirea motorului, folosirea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│incorectã a treptelor de viteza) ...........................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nementinerea direcţiei de mers ...........................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- folosirea incorectã a drumului, cu sau fãrã marcaje ......│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 3. SCHIMBAREA DIRECŢIEI DE MERS ŞI EFECTUAREA VIRAJELOR │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers .............│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- executarea neregulamentara a virajelor ...................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nesemnalizarea sau semnalizarea gresita a schimbãrii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│direcţiei de mers ..........................................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 4. CIRCULAŢIA ÎN INTERSECTII │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- neincadrarea corespunzãtoare în raport cu direcţia │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de deplasare ...............................................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- efectuarea unor manevre interzise (oprire, stationare, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│întoarcere, mers înapoi etc.)...............................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- neasigurarea la pãtrunderea în intersectii ...............│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 5. DEPĂŞIREA │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- ezitarea repetatã de a depãşi alte autovehicule ..........│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nerespectarea regulilor de executare a depãşirii ori │ │ │ │ │ │ │ │ │
│efectuarea acesteia în locuri şi situaţii interzise ........│21│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 6. PRIORITATEA │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- neacordarea prioritatii vehiculelor şi pietonilor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│care au acest drept ........................................│21│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- tendinte repetate de a ceda trecerea vehiculelor şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pietonilor când nu au prioritate ...........................│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│7. RESPECTAREA SEMNIFICATIEI SEMNELOR ŞI MIJLOACELOR │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ DE SEMNALIZARE │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│marcajelor .................................................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nerespectarea semnificatiei culorii roşii a │ │ │ │ │ │ │ │ │
│semaforului ................................................│21│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nerespectarea semnificatiei semaforului cu lumina │ │ │ │ │ │ │ │ │
│galbena intermitenta .......................................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 8. VITEZA │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- nereducerea vitezei în locurile impuse de lege ...........│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- depãşirea vitezei maxime admise ..........................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- conducerea cu viteza redusã în mod nejustificat ..........│ 6│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ 9. CONDUCEREA PE TIMP NEFAVORABIL │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- neindemanarea în conducere în condiţii de ploaie, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│zapada, mazga, polei .......................................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- deplasarea cu viteza neadecvata condiţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│atmosferice şi de drum .....................................│ 9│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│10. NERESPECTAREA NORMELOR PRIVIND TRECEREA LA NIVEL │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ CU CALEA FERATĂ ...................................... │21│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│11. EXECUTAREA UNOR MANEVRE OBLIGATORII DE │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ INDEMANARE PE TRASEU │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- oprirea şi pornirea din rampa ............................│ 7│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- parcarea cu fata, cu spatele sau lateral..................│ 7│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- întoarcerea pe o strada cu una sau mai multe benzi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de circulaţie pe sens ......................................│ 7│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│- mersul înapoi ............................................│ 7│ │ │ │ │ │ │ │
│ ├──┼──┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│12. PRODUCEREA UNUI ACCIDENT DE CIRCULAŢIE, ORI │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ INTERVENŢIA EXAMINATORULUI PENTRU EVITAREA UNUI │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ PERICOL IMINENT ........................................│21│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┴──┴──┴─┴─┴─┴─┴─┴─┤
│ │
│ * MENŢIUNI │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
├────┬────────┬─────────────────────────┬──────────────────────┬───────────────┤
│ │ │ POLIGON* │ TRASEU* │ │
│ │ ├────┬────┬───────────────┼──────┬───────────────┤ │
│DATA│Câte- │Gre-│Timp│Gradul, numele,│Pena- │Gradul, numele,│ CALIFICATIV │
│ │goria │seli│ │prenumele şi │lizari│prenumele şi │ │
│ │(subca- │ │ │Semnatura │ │Semnatura │ │
│ │tegoria)│ │ │examinatorului │ │examinatorului │ │
├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤
├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤
├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤
├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤
├────┼────────┼────┼────┼───────────────┼──────┼───────────────┼───────────────┤
├────┴────────┴────┴────┴───────────────┴──────┴───────────────┴───────────────┤
│ │
│ * EXAMINAT CU AUTO NR. │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Imprimat la Tipografia Inspectoratului General al Poliţiei




ANEXA 7

NOTA C.T.C.E. PIATRA-NEAMT
--------------------------
Anexa 7 reprezentând SCHITA POLIGONULUI DE EXAMINARE PENTRU CATEGORIA "A" ŞI SUBCATEGORIA "A1", este prezentatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 24 septembrie 2003, pag. 14. - (A se vedea imaginea asociata).

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016