Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 3 din 28 iulie 1994  cu privire la destinatia echivalentului in lei al valutei incasate de institutiile publice si modul de constituire si de utilizare a incasarilor in valuta din contul Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 3 din 28 iulie 1994 cu privire la destinatia echivalentului in lei al valutei incasate de institutiile publice si modul de constituire si de utilizare a incasarilor in valuta din contul "Rezerva valutara pentru plata cotizatiilor la organismele internationale"

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI Nr. 3 din 28 iulie 1994 MINISTERUL FINANTELOR Nr. 13.333/19.07.1994
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 221 din 17 august 1994
    În temeiul art. 3 alin. (2) din Hotărîrea Guvernului nr. 739 din 23 decembrie 1993 privind unele măsuri în legătura cu asigurarea plăţii în valută a cotizaţiilor la organismele internaţionale, datorate de către instituţiile publice, se emit următoarele instrucţiuni:
    1. Sumele în valuta de natura celor prevăzute la art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 739/1993, datorate de persoanele juridice şi fizice instituţiilor publice şi care se achită prin virament, cu dispoziţie de plată sau alte documente de plată, se virează de către acestea în conturi deschise în valută pe numele Ministerului Finanţelor la unităţile teritoriale ale Băncii Comerciale Române - S.A., Băncii Agricole - S.A., Băncii Române de Comerţ Exterior - S.A. şi Băncii Române pentru Dezvoltare - S.A., cu următoarea titulatură: "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale".
    În acest cont se înregistrează sumele în valută de natura veniturilor menţionate în Hotărârea Guvernului nr. 739/1993 [art. 1 alin. (2)].
    2. Sumele în valuta încasate se virează săptămânal (în prima zi lucrătoare a săptămânii următoare, pentru sumele încasate în saptamâna precedentă), de către unităţile teritoriale ale băncilor comerciale în contul intitulat "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale", deschis pe numele Ministerului Finanţelor la băncile comerciale centrale menţionate mai sus.
    3. Pe documentele de virare a sumelor reprezentind încasările în valuta prevăzute la art. 1 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 739/1993 plătitorii vor menţiona, în mod expres, natura sumelor încasate şi perioada pentru care se virează aceste sume, precum şi contul bugetului special extrabugetar în care se virează contravaloarea în lei a valutei (respectiv contul bugetului de stat, al bugetelor locale, al fondului pentru plata ajutorului de şomaj şi al fondurilor speciale extrabugetare, după caz).
    4. La primirea dispoziţiei de plata de la instituţiile publice, unitatea teritorială a băncii comerciale respective va debita contul în valută al instituţiei publice plătitoare cu suma în valută, menţionată la rubrica "Explicaţii" din dispoziţia de plată.
    5. Lunar, în primele 3 zile lucrătoare ale lunii, unităţile teritoriale ale băncilor comerciale vor comunica prin telex băncilor centrale de care depind sumele în valută virate în contul "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale", pe feluri de valute, în luna precedentă.
    În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea acestor comunicări, băncile comerciale centrale vor vira în conturile externe de corespondent ale Băncii Naţionale a României sumele respective în valuta şi vor solicita acesteia decontarea echivalentului în lei în conturile curente ale băncilor comerciale centrale (deschise la B.N.R. - 50.BB.X.). Banca Naţionala a României va vira echivalentul în lei pentru sumele respective în valuta (la cursul de referinţa în vigoare în ziua creditării conturilor externe de corespondent ale acesteia) în conturile curente ale băncilor comerciale centrale.
    6. Băncile comerciale vor vira echivalentul în lei încasat de la Banca Naţională a României pentru sumele în valuta transferate la "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale", în conturile menţionate la pct. 3.
    7. Operaţiunile de virare la bugetul public şi la "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale" a sumelor datorate se efectuează fără percepere de comisioane bancare.
    8. Banca Naţionala a României va asigura transferul în străinătate a sumelor pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale, în baza cererilor de valută emise de ordonatorii principali de credite (în calitatea lor de plătitori), întocmite conform modelului anexat şi confirmate de Ministerul Finanţelor.
    Cererile de valuta vor fi depuse şi înregistrate la Banca Naţională a României - Direcţia credit şi operaţiuni de piaţa -, cu cel puţin două zile lucrătoare înainte de data scadenţei, cu asigurarea prealabilă de către ordonatorii principali de credite a echivalentului în lei al valutei în conturile indicate la băncile comerciale. Decontarea se va face la cursul de referinţa în vigoare în ziua în care se efectuează plata externa.
    Cererile de valută vor fi semnate din partea ordonatorilor de credite şi vizate din partea Ministerului Finanţelor numai de către persoanele autorizate conform listelor cu specimene de semnături, depuse în prealabil la Banca Naţionala a României - Direcţia credit şi operaţiuni de piaţa.
    9. Băncile comerciale vor lua măsuri pentru aplicarea întocmai a prezentelor instrucţiuni.
    10. Sucursalele Băncii Naţionale a României vor asigura controlul asupra respectării prevederilor prezentelor instrucţiuni.

                Ministru de stat,
              ministrul finanţelor,
                 Florin Georgescu

                  Guvernatorul
           Băncii Naţionale a României,
                 Mugur Isarescu

    ANEXA 1

  1)------------------------ -----------------------------
  -------------------------- VIZAT
  Nr.-------Data---------- -----------------------------

   CERERE DE VALUTA Ministerul Finanţelor
   Către, Semnătura autorizata
 Banca Naţionala a României
 Str. Lipscani nr. 25 L.S.
 Bucureşti, România -----------------------------

  2)
 -----------------------------------------------------------------------------
   Suma solicitată în valuta Data Beneficiarul sumei Banca
 (codul valutei, suma în cifre valutei (numele şi sediul) beneficiarului
       şi litere) ZZ/LL/AA
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
Destinaţia
Sumei solicitate : ----------------------------------------------------------
                  -----------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
Instrucţiuni privind Echivalentul în lei îl veţi recupera prin debitarea
  decontarea : contului nostru
                        nr.------------- deschis la -------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
Persoane de contact : --------------------------------------------------
 (numele, funcţia, telefon, -------------------------------------------------
  Fax, telex) -------------------------------------------------
                            -------------------------------------------------
                            -------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------
----------------------
 Semnătura autorizata

 L.S.
----------------------


    Instrucţiuni pentru completarea formularului

    1) Se va înscrie antetul oficial al instituţiei.
    2) La completarea codului valutei se va respecta codificarea SWIFT.
    USD - dolar S.U.A.
    GBP - lira sterlina
    AUD - dolar australian
    ATS - siling austriac
    BEF - franc belgian
    CAD - dolar canadian
    DKK - coroana daneza
    CHF - franc elveţian
    FRF - franc francez
    DEM - marca germană
    ITL - lira italiana
    JPY - yen japonez
    NOK - coroana norvegiana
    NLG - gulden olandez
    PTE - escudo portughez
    ESP - peseta spaniola
    SEK - coroana suedeza.
    Menţiuni speciale:
    Cererea se întocmeşte în 3 (trei) exemplare, se depune şi se înregistrează la Banca Naţionala a României - Direcţia credit şi operaţiuni de piaţa, Biroul corespondenta bancară - cu cel puţin 2 (doua zile lucrătoare înainte de data plăţii (data valutei).
    Cererea este valabilă numai dacă este semnată de persoanele autorizate. Instituţiile care pot solicita plati în valuta în conformitate cu Instrucţiunile cu privire la destinaţia echivalentului în lei al valutei încasate de instituţiile publice şi modul de constituire şi de utilizare a încasărilor în valută din contul "Rezerva valutară pentru plata cotizaţiilor la organismele internaţionale" vor prezenta, în timp, Băncii Naţionale a României lista cu specimenele de semnături ale persoanelor abilitate, conform legii, sa angajeze patrimonial instituţia şi urma sau semnul ştampilei oficiale. Lista va fi semnată de conducătorul instituţiei.
    Nu se acceptă cereri completate de mână.

                       -----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016