Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI nr. 3.134 din 27 septembrie 2000  privind autorizarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI nr. 3.134 din 27 septembrie 2000 privind autorizarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 54 din 1 februarie 2001
Ministru de interne şi ministrul transporturilor,
în temeiul prevederilor <>art. 103 alin. 2 şi 3 din Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, republicat, cu modificãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile art. 12 lit. f), g) şi h) şi ale <>art. 13 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, republicatã, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 94/2000 , ale <>art. 4 alin. (3) lit. r) şi s) din Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 105/2000 , ale art. 4 lit. s) şi t) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R., aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 625/1998 ,
în baza prevederilor <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>art. 4 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor*), cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emit urmãtoarele instrucţiuni comune:
-------------------
*) A se vedea <>Hotãrârea Guvernului nr. 3/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 10 ianuarie 2001.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Profesorii de legislaţie rutiera şi instructorii de conducere auto din şcolile de conducatori auto îşi pot desfasura activitatea numai dacã sunt autorizaţi în acest sens de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., în urma obţinerii unui atestat de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
ART. 2
Pentru obţinerea atestatului profesional prevãzut la art. 1 solicitantii trebuie sa îndeplineascã condiţiile necesare în vederea desfãşurãrii acestei activitãţi, sa urmeze un curs de pregãtire profesionalã într-o instituţie de pregãtire profesionalã, autorizata conform prevederilor legale în vigoare, şi sa promoveze examenul susţinut în condiţiile prezentelor instrucţiuni.

CAP. 2
Condiţii pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi de instructor de conducere auto
ART. 3
Condiţiile de studii necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera sunt îndeplinite dacã solicitantii prezintã o diploma de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt superior de lungã durata în specialitatile ştiinţe juridice sau tehnice.
ART. 4
Condiţiile de studii necesare în vederea desfãşurãrii activitãţii de instructor de conducere auto sunt îndeplinite dacã solicitantii sunt absolvenţi de liceu cu diploma de bacalaureat sau sunt absolvenţi ai şcolilor de maiştri în specialitatea transporturi auto.
ART. 5
(1) Persoana care solicita eliberarea atestatului de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto trebuie ca, pe lângã condiţiile de studii:
a) sa aibã varsta de cel puţin 25 de ani;
b) sa detina permis de conducere de cel puţin 5 ani; instructorii de conducere auto trebuie sa facã dovada ca au o vechime de cel puţin 5 ani în conducerea autovehiculelor din fiecare categorie şi subcategorie pentru care solicita atestarea;
c) sa nu fi avut suspendatã exercitarea dreptului de a conduce în ultimul an sau mai mult de doua ori de la data obţinerii permisului de conducere pentru consum de alcool;
d) sa fie apta din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfãşurarea activitãţii respective;
e) sa nu fi fost condamnata printr-o hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vãtãmare cauzatoare de moarte, vãtãmare corporalã grava, tâlhãrie, ultraj cu violenta, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsirea de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mitã, primirea de foloase necuvenite sau trafic de influenta, dacã nu a intervenit reabilitarea sau amnistia;
f) sa fi urmat un curs de pregãtire profesionalã organizat în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
(2) Începând cu data de 31 decembrie 2003 profesorii de legislaţie rutiera trebuie sa posede şi pregãtire pedagogica specifica formãrii profesionale a adulţilor.

CAP. 3
Pregãtirea profesionalã
ART. 6
Cursurile de pregãtire profesionalã se vor organiza de instituţiile autorizate de Ministerul Transporturilor.
ART. 7
Pot urma cursurile de pregãtire profesionalã în vederea obţinerii atestatului prevãzut la art. 1 numai persoanele care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la cap. II.
ART. 8
(1) Pentru înscrierea la cursurile de pregãtire profesionalã solicitantii vor fi testati de o comisie compusa din reprezentanţi ai instituţiilor prevãzute la art. 6.
(2) Testarea se va face dupã o tematica stabilitã de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi are ca scop evidentierea unei pregatiri minime necesare a solicitanţilor.
ART. 9
(1) Programele minimale de pregãtire vor fi elaborate şi actualizate de Autoritatea Rutiera Romana A.R.R. împreunã cu Direcţia Poliţiei Rutiere din cadrul Ministerului de Interne.
(2) Programele de pregãtire profesionalã în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, se întocmesc de instituţiile prevãzute la art. 6, pe baza programelor minimale prevãzute la alin. (1), şi se avizeazã de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi de Direcţia Poliţiei Rutiere.

CAP. 4
Examinarea profesionalã
ART. 10
(1) Examenul pentru atestarea profesorilor de legislaţie rutiera şi/sau a instructorilor de conducere auto poate fi susţinut numai de persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la cap. II.
(2) Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va stabili data sustinerii examenelor de atestare.
ART. 11
(1) Comisiile de examinare şi reexaminare vor fi compuse din 3-5 membri, reprezentanţi ai Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R.
(2) În aceste comisii pot fi cooptati specialişti din domeniul psihopedagogic, alţii decât cei care asigura pregãtirea profesorilor de legislaţie rutiera şi a instructorilor de conducere auto din cadrul instituţiilor autorizate de Ministerul Transporturilor.
ART. 12
Actele necesare în vederea obţinerii atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto se depun la instituţia autorizata de Ministerul Transporturilor care organizeazã cursurile şi sunt urmãtoarele:
a) cererea din care sa rezulte numele şi prenumele persoanei, tipul atestatului, categoriile şi subcategoriile de autovehicule pentru care se solicita atestarea;
b) actul de identitate (copie);
c) permisul de conducere auto (copie);
d) actul de studii (copie);
e) adeverinta eliberata de Direcţia Poliţiei Rutiere, din care sa rezulte ca acesta îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 5 lit. c), având valabilitate de 30 de zile;
f) fişa medicalã şi avizul psihologic, cu menţiunea "apt";
g) certificatul de cazier judiciar.
ART. 13
Actele fiecãrui solicitant, împreunã cu programatorul de examinare întocmit de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. vor fi prezentate comisiei de examinare cu 5 zile înainte, pentru verificarea şi constatarea îndeplinirii condiţiilor de atestare.
ART. 14
(1) Examenul pentru obţinerea atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto consta în urmãtoarele probe:
a) proba scrisã, eliminatorie, privind cunoaşterea regulilor de circulaţie pe drumurile publice, constând într-un test tip grila cu 60 de întrebãri. Testele vor fi elaborate de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R.;
b) proba orala pentru evaluarea capacitãţilor psihopedagogice, constând în 3 subiecte din domeniul respectiv.
(2) Pentru promovarea examenului trebuie sa se rãspundã corect la cel puţin 54 de întrebãri din testul tip grila, pentru profesorii de legislaţie rutiera, respectiv la 48 de întrebãri, pentru instructorii de conducere auto, iar la proba orala aceştia trebuie sa fie declaraţi admişi.
(3) La încheierea examinãrii programatorul de examinare prevãzut la art. 13 va fi întocmit de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi va fi semnat de toţi membrii comisiei.

CAP. 5
Eliberarea atestatului
ART. 15
Persoanelor care au promovat examenul prevãzut la art. 14 alin. (1) şi (2) li se elibereazã de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. un atestat de profesor de legislaţie rutiera, respectiv de instructor de conducere auto, prin care se confirma dreptul acestora de a-şi desfasura activitatea în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 16
Persoanele declarate respinse la examenul pentru atestare au dreptul la o reexaminare în termen de 90 de zile de la data sustinerii examenului. Persoanele declarate respinse la reexaminare pot susţine un nou examen pentru atestare numai dupã absolvirea unui nou curs de pregãtire profesionalã. Persoanele care nu se prezintã la examen sunt declarate respinse.
ART. 17
Perioada de valabilitate a atestatului de profesor de legislaţie rutiera şi/sau de instructor de conducere auto este de 5 ani de la data eliberãrii. Matca fiecãrui atestat, împreunã cu programatorul de examen şi dosarul care cuprinde actele prevãzute la art. 12 se pãstreazã la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. pentru o perioada de 5 ani.
ART. 18
(1) Atestatele de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto sunt documente prevãzute cu serie şi numãr.
(2) Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. va tine evidenta tuturor atestatelor eliberate şi va comunica de îndatã eliberarea lor Direcţiei Poliţiei Rutiere.
(3) Modelul atestatelor şi gestionarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului transporturilor.

CAP. 6
Retragerea atestatului
ART. 19
(1) Atestatul de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto se retrage de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. atunci când:
a) nu mai sunt întrunite condiţiile prevãzute la cap. II;
b) profesorul de legislaţie rutiera/instructorul de conducere auto nu a urmat un curs de perfecţionare profesionalã pana la expirarea termenului de valabilitate a atestatului;
c) atestatul a fost obţinut prin încãlcarea prevederilor legale.
(2) Direcţia Poliţiei Rutiere va comunica Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R. ori de câte ori constata o modificare a condiţiilor iniţiale de acordare a atestatului referitoare la suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce sau la anularea permisului de conducere.

CAP. 7
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 20
Valabilitatea atestatului de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto se poate prelungi de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. pentru o noua perioada de valabilitate de 5 ani şi cu prezentarea documentelor prevãzute la art. 12, în condiţiile absolvirii unui alt curs de perfecţionare profesionalã în cadrul unei instituţii autorizate conform prevederilor legale şi ale promovãrii probei scrise eliminatorii prevãzute la art. 14 alin. (1) lit. a) şi alin. (2).
ART. 21
(1) Autorizaţiile de profesor de legislaţie rutiera sau de instructor de conducere auto, eliberate pana la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, vor fi preschimbate în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a acestora, la cererea titularului, în condiţiile îndeplinirii prevederilor art. 5 lit. c), d) şi e).
(2) Atestatelor preschimbate conform alin. (1) li se va prelungi valabilitatea în condiţiile prezentelor instrucţiuni, exceptându-se condiţiile de studii prevãzute la art. 3.
ART. 22
(1) Listele cuprinzând şcolile de conducatori auto şi de instructori de conducere auto independenţi autorizaţi în condiţiile prevãzute de Ordinul ministrului transporturilor nr. 146/1999 pentru aprobarea Partii I - Norme de autorizare a şcolilor de conducatori auto - din Normele de autorizare a functionarii centrelor de pregãtire a personalului din domeniul transporturilor rutiere vor fi transmise de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. unitãţilor teritoriale de poliţie rutiera competente, potrivit legii, şi vor fi actualizate ori de câte ori este necesar.
(2) Pentru a desfasura activitate independenta instructorii de conducere auto trebuie sa aibã o vechime de minimum 2 ani într-o şcoala de conducatori auto autorizata de Ministerul Transporturilor conform normelor de autorizare ale acestuia şi sa promoveze examenul susţinut în condiţiile prezentelor instrucţiuni.
ART. 23
(1) Evidenta pregãtirii practice a cursanţilor se va tine, pe caietul cursantului, care va fi asigurat de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. pentru toate şcolile de conducatori auto autorizate.
(2) Pregãtirea practica a cursanţilor se va efectua numai pe traseele stabilite de unitãţile teritoriale de poliţie rutiera.
ART. 24
Prezentele instrucţiuni vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi vor intra în vigoare dupã 30 de zile de la data publicãrii lor.
ART. 25
La data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni orice dispoziţie contrarã se abroga.

Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul transporturilor,
Anca Boagiu
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016