Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI Nr. 1 din 2 martie 1994  de aplicare a prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 18/1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI Nr. 1 din 2 martie 1994 de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 18/1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici

În temeiul <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 18 din 21 ianuarie 1994 privind mãsuri pentru întãrirea disciplinei financiare a agenţilor economici, se emit urmãtoarele instrucţiuni:

1. Prevederile art. 7 din Legea nr. 76/1992, modificat prin <>Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 , se aplica astfel:
- pentru convenţiile comerciale încheiate între agenţii economici, indiferent de forma în care au fost încheiate, înainte de data la care ordonanta a intrat în vigoare, penalitatea pentru fiecare zi de intirziere este de 0,15%;
- pentru convenţiile comerciale dintre agenţii economici, indiferent de forma în care se încheie, dupã data intrãrii în vigoare a ordonanţei, penalitatea pentru fiecare zi de intirziere este de 0,4%.
2. Dispoziţiile de încasare trebuie însoţite de actele emise de organele teritoriale ale Ministerului Finanţelor, care constituie, potrivit legii, titluri executorii şi urmeazã regimul juridic al acestora. În cazul în care aceste titluri nu pot fi onorate imediat din lipsa de disponibil, banca comercialã va urmãri executarea acestora din încasãrile zilnice realizate pînã la lichidarea creanţelor sau pînã la începerea urmãririi silite asupra elementelor patrimoniale ale debitorilor.
3. Prevederile <>art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 se aplica debitelor care devin scadente dupã data intrãrii în vigoare a acesteia.
4. Documentele de încasare aferente exportului de mãrfuri, executarilor de lucrãri, prestãrilor de servicii în strãinãtate, precum şi cele rezultate din orice alte operaţiuni şi tranzacţii externe vor fi remise partenerilor strãini şi, respectiv, bãncilor acestora numai prin bãncile comerciale romane sau strãine autorizate sa funcţioneze în România.
Bãncile comerciale autorizate sa funcţioneze în România au obligaţia gasirii celor mai rapide cai şi metode de transmitere a documentelor la extern şi încasarea valutei aferente acestora, avizind despre aceasta clienţii lor.
În sensul aplicãrii unitare a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 se definesc urmãtoarele notiuni:
- data trecerii frontierei romane se considera data înscrisã de organele vamale româneşti pe Declaraţia de încasare valutarã (D.I.V.), data care trebuie sa coincida cu cea înscrisã în Declaraţia vamalã de export;
- termenul de încasare a valutei (scadenta) este cel înscris în D.I.V., în cazul exporturilor de mãrfuri, sau în documentele depuse la bãnci pentru a fi remise la încasare, pentru celelalte operaţiuni, în funcţie de natura operaţiunilor;
- data repatrierii valutei este data la care suma de încasat a fost creditata în contul de corespondent al bãncii exportatorului, prestatorului de servicii şi celorlalţi agenţi economici cãrora le-a aparţinut creanta externa. În cazul încasãrii în numerar, data repatrierii valutei se considera data documentului care atesta depunerea sumei la ghiseele bãncii exportatorului, prestatorului de servicii şi celorlalţi titulari cãrora le-a aparţinut creanta.
5. Bãncile comerciale vor deconta în conturile valutare ale clienţilor sumele în valuta încasate în favoarea acestora în termen de maximum 5 zile lucrãtoare bancare de la primirea avizului de creditare de la corespondenţii externi.
Decontarea se va face cu data valutei la care suma a fost creditata în contul de corespondent.
În cazul depãşirii termenului de 5 zile lucrãtoare bancare menţionat mai sus, bãncile comerciale datoreazã beneficiarului plãţii penalitãţile prevãzute la <>art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 .
6. În cazul operaţiunilor de export de mãrfuri cu încasare la vedere, termenele limita de repatriere a sumelor în valuta, în funcţie de zona geograficã a partenerului extern, sînt urmãtoarele:
- zona Europa şi Orientul Mijlociu, maximum 5 zile de la data declarata în D.I.V., dar nu mai tirziu de 30 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei romane, atestata documentar;
- zona Australia, Oceania şi Noua Zeelanda, maximum 5 zile de la data declarata în D.I.V., dar nu mai tirziu de 90 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei romane, atestata documentar;
- celelalte zone, maximum 5 zile de la data declarata în D.I.V., dar nu mai tirziu de 45 de zile calendaristice de la data trecerii frontierei romane, atestata documentar.
La avizarea declaraţiilor de încasãri valutare, bãncile comerciale vor solicita agenţilor economici sa completeze şi pct. 10 din D.I.V. (termenul de încasare). Totodatã, aceştia vor înscrie în D.I.V. (pct. 5 - specificaţia mãrfurilor vamuite) grupa de produse unde se încadreazã exportul în cadrul listei elaborate de Ministerul Comerţului şi aprobate de Guvern.
7. Agenţii economici, la încheierea contractelor de export, vor tine seama de listele grupelor de produse, întocmite de Ministerul Comerţului şi aprobate de Guvern, care pot fi exportate cu plata pînã la 90 de zile calendaristice de la data livrãrii, precum şi pentru cele cu plata peste un an de la data livrãrii. Produsele necuprinse în cele doua categorii de grupe pot fi exportate cu plata la termene între 90 şi 360 de zile calendaristice.
Totodatã, pentru operaţiunile legate de export-import destinate fondului de marfa pe piata interna, agenţii economici au obligaţia ca la încheierea contractelor externe sa negocieze şi sa prevadã clauza obligativitatii plãţii în devize convertibile a exporturilor, astfel încît sa se asigure încasarea acestora în cazul în care importul nu se realizeazã în maximum 90 de zile calendaristice de la efectuarea exporturilor.
8. Încasarea sumelor în valuta aferente exporturilor de mãrfuri efectuate de cãtre persoanele juridice şi fizice autorizate în condiţiile legii se urmãreşte de cãtre bãncile comerciale prin care s-au derulat operaţiunile, pe baza "Declaraţiei de încasare valutarã" (D.I.V.), în conformitate cu Regulamentul nr. V/3616/2/1992 privind efectuarea operaţiunilor valutare şi cu normele şi circularele Bãncii Naţionale a României emise în aplicarea acestuia.
Pe baza raportarilor întocmite de bãncile comerciale potrivit unor proceduri stabilite de Banca Nationala a României, sucursalele Bãncii Naţionale a României (judeţene şi a municipiului Bucureşti) întocmesc sãptãmînal "Situaţia sumelor în valuta nerepatriate din exporturi de mãrfuri conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 a şi normelor comune Banca Nationala a României - Ministerul Finanţelor date în aplicare".
Un exemplar se transmite la Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat ( judeteana sau a municipiului Bucureşti).
9. Urmãrirea încasãrilor valutare aferente executarilor de lucrãri, prestãrilor de servicii în strãinãtate şi altor operaţiuni şi tranzacţii externe se efectueazã de cãtre bãncile comerciale pe baza documentelor primite de la executantii de lucrãri, prestatorii de servicii sau alte categorii de agenţi economici, din care rezulta creanţele acestora fata de strãinãtate.
Sucursalele Bãncii Naţionale a României (judeţene şi a municipiului Bucureşti), pe baza raportarilor bãncilor comerciale întocmite potrivit unor proceduri stabilite de Banca Nationala a României, vor întocmi bilunar "Situaţia documentelor remise la încasare aferente executarilor de lucrãri, prestãrilor de servicii în strãinãtate şi altor operaţiuni externe neîncasate în termen".
Un exemplar se remite la Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeteana sau a municipiului Bucureşti.
10. În cazul plãţilor în avans pentru importuri, pentru care nu s-a livrat marfa, nu s-a executat lucrarea sau nu s-a prestat serviciul, bãncile comerciale autorizate vor aplica prevederile Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 3/1993.
Banca Nationala a României, în urma analizelor efectuate, va transmite lunar Ministerului Finanţelor lista agenţilor economici care nu au repatriat avansurile plãtite la extern potrivit <>art. 4 pct. 3 alin. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 .
11. Pentru urmãrirea şi controlul modului de efectuare a repatrierii sumelor în valuta rezultate din operaţiunile menţionate la <>art. 4 pct. 4 şi 5 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 , sucursalele Bãncii Naţionale a României (judeţene şi a municipiului Bucureşti) vor comunica lunar la Banca Nationala a României situaţia repatrierii de cãtre agenţii economici din raza lor teritorialã a sumelor în valuta încasate cu titlu de dividende din activitatea de investiţii în strãinãtate, cote-pãrţi provenite din lichidarea acestor investiţii, rate şi dobinzi aferente creditelor externe acordate, precum şi alte venituri rezultate în urma unor transferuri externe de capital autorizate.
Situaţia va cuprinde şi încasãrile în valuta cuvenite agenţilor economici care au participat numai cu aport în natura la capitalul social al unor firme din strãinãtate.
Banca Nationala a României va transmite lunar la Ministerul Finanţelor lista agenţilor economici care nu au respectat termenele de repatriere a valutei, precum şi orice alte informaţii necesare pentru identificarea agenţilor economici care au efectuat transferuri de capital în strãinãtate şi sînt obligaţi sa repatrieze valuta cuvenitã în urma efectuãrii unor astfel de operaţiuni.
12. Persoanele juridice şi fizice prevãzute la <>art. 4 pct. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 au obligaţia ca în maximum 3 zile lucrãtoare de la data înscrierii în conturile curente de valuta sa declare bãncilor comerciale natura încasãrilor, astfel încît acestea sa poatã identifica documentele care au stat la baza operaţiunilor respective. Nerespectarea de cãtre agenţii economici a acestei obligaţii nu-i exonereaza de la aplicarea prevederilor <>art. 4 pct. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 .
13. Pentru contravenţiile menţionate la <>art. 4 pct. 8 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 , amenzile ce se aplica de cãtre organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor sînt:
- 1 milion lei pentru datorii la intern scadente şi neachitate de peste 60 de zile;
- 3 milioane lei pentru datorii la intern scadente şi neachitate de peste 90 de zile;
- 5 milioane lei pentru datorii la intern scadente şi neachitate de peste 120 de zile.
14. În vederea participãrii la licitaţiile bancare pentru cumpãrarea de valuta, agenţii economici sînt obligaţi sa prezinte o declaraţie semnatã de conducerea executivã, din care sa rezulte ca nu au datorii la intern neachitate la scadenta.
Bãncile comerciale nu vor accepta participarea la licitaţiile bancare, pentru cumpãrarea de valuta, a agenţilor economici care nu prezintã declaraţia prevãzutã la alineatul precedent. Înscrierea în declaraţie a unor menţiuni neconforme cu realitatea constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
15. Ministerul Finanţelor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 30/1991 privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar şi a Garzii financiare, va proceda la constatarea contravenţiilor sãvîrşite de agenţii economici şi la aplicarea sancţiunilor prevãzute la <>art. 4 pct. 7 şi 8 din Ordonanta Guvernului nr. 18/1994 pe baza de proces-verbal de constatare a contravenţiilor.
Banca Nationala a României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancarã şi cu prevederile Legii nr. 34/1991 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, va organiza, la bãncile comerciale autorizate sa funcţioneze în România, controlul privind respectarea prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 18/1994 şi a prezentelor instrucţiuni.

Guvernatorul Bãncii Naţionale
a României,
Mugur Isarescu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016