Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 9 martie 1971  privind reglementarea activitatii atelierelor de daracit lina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 9 martie 1971 privind reglementarea activitatii atelierelor de daracit lina

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI USOARE
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 46 din 6 aprilie 1971
1. În vederea aplicãrii prevederilor Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 5/1957 şi Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 1723/1965 în scopul realizãrii planului de uium de la darace, se stabileşte ca atelierele de daracit din intreaga ţara - proprietatea consiliilor populare, cooperativelor agricole de producţie, unitãţilor cooperaţiei meşteşugãreşti şi de consum, precum şi ale particularilor - pot funcţiona în perioada 31 august - 31 martie anul urmãtor.
În intervalul 1 aprilie - 31 august activitatea atelierelor înceteazã şi ele vor fi sigilate.
Aplicarea sigiliilor se va face la 1 aprilie de unitãţile Centralei de achiziţii şi preindustrializare a materiilor prime pentru industria uşoarã - D.C.A., pe baza de proces-verbal încheiat, în dublu exemplar, conform modelului (anexa nr. 1), din care unul se va lasa administratorului, responsabilului sau proprietarului atelierului de daracit.
2. Atelierele de daracit lina autorizate de secţiunile financiare şi care fac dovada achitãrii impozitelor la zi vor fi desigilate, intocmindu-se procesul-verbal constatator (anexa nr. 2), în dublu exemplar din care unul va fi inminat administratorului, responsabilului sau proprietarului respectiv.
Desigilarea se face de cãtre delegaţii Centralei de achiziţii şi preindustrializare a materiilor prime pentru industria uşoarã - D.C.A. cu începere de la 31 august, dupã ce aceştia s-au convins ca administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor şi-au asigurat registrele şi bonierele tip necesare evidenţierii cantitãţilor de lina intrata, a uiumului reţinut şi a cantitãţilor predate.
Pe lîngã viza secţiunilor financiare, registrele şi bonierele vor fi numerotate şi vizate pe ultima fila de contabilii şefi ai întreprinderilor D.C.A. sau de delegaţii acestora.
3. Administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor de daracit sînt obligaţi ca înainte de a primi lina în incinta atelierului sa ceara producãtorilor obligaţia de predare şi adeverinta ca lina din cota obligatorie a fost primitã de centrul de colectare D.C.A. Producãtorilor care au beneficiat de scutirea predãrii linii drept cota obligatorie, prin predarea linii la contracte, li se va cere adeverinta de primire Sd 3-07 în care, în partea stinga, figureazã cantitatea de lina scutitã.
Dovada achitãrii obligaţiilor cãtre stat se face pînã la 1 aprilie cu documente din anul expirat, iar de la desigilarea daracelor, cu documente din anul în curs.
4. Persoanele care nu deţin oi pot daraci pentru nevoile proprii lina spalata, prezentind o dovada eliberata de consiliul popular competent, din care sa rezulte ca nu poseda oi şi ca nu figureazã în evidente cu datorii restante fata de stat.
5. Administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor sînt obligaţi sa cintareasca şi sa înregistreze lina adusã la daracit, în registrul de evidenta şi în bonierul tip. Un exemplar din bonul de primire se elibereazã beneficiarului prestaţiei.
6. Dupã efectuarea daracitului, administratorii, responsabili şi proprietarii atelierelor de daracit vor aplica pe adeverinta de primire a cotelor sau a linii contractate pentru scutire de cota, eliberata de organele D.C.A. sau pe dovada eliberata de consiliul popular, o ştampila care va cuprinde menţiunile urmãtoare:
- numele şi prenumele proprietarului atelierului de daracit sau denumirea unitãţii respective (consiliu popular sau cooperativa agricolã de producţie, cooperativa mestesugareasca, cooperativa de consum);
- locul şi data efectuãrii daracitului.
De asemenea, se vor mentiona cantitatea de lina daracita şi cantitatea de uium reţinutã.
Dovezile eliberate de consiliile populare vor fi înregistrate în registrul de evidenta de administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor de daracit.
7. Administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor de daracit sînt obligaţi sa retina înainte de executarea prestaţiei, drept uium, cîte 0,100 kg lina spalata din fiecare kilogram adus la daracit.
Ei vor fi de asemenea obligaţi sa afiseze la loc vizibil urmãtorul text:
"Lina adusã la daracit se cintareste la intrarea în incinta atelierului, iara costul prestaţiei se retine în natura şi este de 0,100 kg pentru fiecare kilogram de lina."
8. Administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor de daracit sînt obligaţi sa predea din 10 în 10 zile organelor D.C.A. intreaga cantitate de lina reţinutã drept uium, precum şi rãmãşiţele de sub darac, la preţurile legale în vigoare.
9. Organele unitãţilor D.C.A. vor controla în permanenta respectarea prezentelor instrucţiuni de cãtre administratorii, responsabilii şi proprietarii atelierelor de daracit, consemnind constatãrile lor în registrul de control, vor da îndrumãrile necesare pentru înlãturarea lipsurilor vor informa comitetele executive ale consiliilor populare, în vederea luãrii mãsurilor legale.
Cazurile de sustragere din cantitãţile de lina cuvenite statului vor fi constatate prin proces verbal, din care un exemplar se va inainta procuraturii locale, în vederea sanctionarii celor vinovaţi.
Directorii întreprinderilor judeţene D.C.A. vor stabili nominal, prin decizie, lucrãtori competenţi din cadrele proprii, cãrora le revine sarcina de a indruma şi instrui pe administratorii responsabilii şi proprietarii de ateliere, în vederea aplicãrii în bune condiţii a actelor cu caracter normativ privind funcţionarea daracelor.
10. Prezentele instrucţiuni împreunã cu prevederile Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 5/1957 şi Hotãrîrii Consiliului de Miniştri nr. 1723/1965 se vor prelucra cu toţi lucrãtorii din unitãţile D.C.A.
Directorii întreprinderilor D.C.A. vor propune comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene organizarea anuala, în preajma desigilarii şi intrãrii în funcţiune a daracelor, a unui instructaj cu administratorii, responsabili şi proprietarii atelierelor de daracit.
Pînã la 1 octombrie al fiecãrui an întreprinderile judeţene D.C.A. vor informa Centrala de achiziţii şi preindustrializare a materiilor prime pentru industria uşoarã D.C.A. asupra modului în care au fost aduse la îndeplinire prevederile prezentelor instrucţiuni, comunicind numãrul total al daracelor şi al celor în funcţiune.
11. Pe data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni îşi pierd aplicabilitatea toate instrucţiunile anterioare privind reglementarea activitãţii atelierelor de daracit.

ANEXA 1

2 exemplare, din care:
MINISTERUL INDUSTRIEI UŞOARE 1 ex. la darac şi
ÎNTREPRINDEREA JUDETEANA D.C.A. ........ 1 ex. la D.C.A.

PROCES-VERBAL
Astãzi ....................

Subsemnatul ...................... în baza delegaţiei nr. .............. eliberata de Întreprinderea judeteana D.C.A. ................ am procedat la sigilarea maşinilor atelierului de daracit lina, proprietatea .................. din comuna (sau oraşul) ................ str. ................. nr. ....... cu o capacitate de lucru a instalaţiilor de .......... kilograme lina pe ora.
Forta cu care sînt acţionate maşinile reprezintã ............... kw-ora.
La sigilarea maşinilor s-au gãsit în stoc urmãtoarele cantitãţi de lina:
- ............ kg lina uium
- .............. kg scama de sub darac
cantitãţi ce urmeazã a fi predate pînã la data de ......... centrului D.C.A. .......

Semnatura Semnatura
administratorului, responsabilului, delegatului D.C.A.
sau proprietarului atelierului
de daracit


ANEXA 2

2 exemplare, din care:
MINISTERUL INDUSTRIEI UŞOARE 1 ex. la darac şi
ÎNTREPRINDEREA JUDETEANA D.C.A. ...... 1 ex. la D.C.A.

PROCES-VERBAL
Astãzi ....................

Subsemnatul ............................. în baza delegaţiei nr. ............ eliberata de Întreprinderea judeteana D.G.A. ...............
Constatind ca atelierul de daracit lina, proprietatea ....................... din oraşul (sau comuna) ................... str. .................. nr. ........ poseda autorizaţia de funcţionare nr. ............. eliberata de ............... şi vizata pe anul în curs;
Ca a achitat impozitele la zi cu chitanţa nr. ........ eliberata de .........
Ca poseda registrele şi bonierele tip vizate de secţiunea financiarã a consiliului popular şi a contabilului şef (delegatul) D.C.A.;
Am procedat la desigilarea maşinilor de daracit.
Administratorul, responsabilul sau proprietarul atelierului de daracit lina este obligat:
- sa lucreze pe baza bonierelor şi registrelor tip;
- sa efectueze operaţiunea de daracire dupã ce producãtorii fac dovada pe baza de adeverinte a achitãrii cotelor obligatorii, sau prezintã adeverintele de predarea linii la contractele în care figureazã cantitatea de lina scutitã de cote obligatorii, sau dacã prezintã dovada eliberata de consiliul popular ca nu deţin oi;
- sa înregistreze în evidentele atelierului înainte de daracire cantitãţile de lina aduse la daracit, eliberind producãtorului un exemplar din bonul de daracit.
Înainte de executarea operatiei de daracit retine drept uium 0,100 kg lina spalata pentru fiecare kilogram de lina spalata, fiind categoric interzisã încasarea de bani drept plata a daracitului.
Decadal preda contra cost centrelor D.C.A. intreaga cantitate de lina reţinutã drept uium, precum şi rãmãşiţele de lina de sub darac.
Încãlcarea acestor obligaţiuni constituie contravenţie sau infracţiune penalã, care se sancţioneazã potrivit legii.

Semnatura Semnatura
delegatului D.C.A. administratorului, responsabilului
sau proprietarului atelierului
de daracit

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016