Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 8 iunie 2001  privind eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile de asigurari sociale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 8 iunie 2001 privind eliberarea certificatelor de concediu medical in baza carora se acorda indemnizatiile de asigurari sociale

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI SOLIDARITATII SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 732 din 19 noiembrie 2001
a) Concediul medical pentru incapacitate temporarã de munca

Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de munca se acorda pe o durata de cel mult 180 de zile calendaristice în interval de un an, socotit de la prima zi de imbolnavire. Începând cu a 91-a zi calendaristicã concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
În scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical cu durata de 1-14 zile în una sau mai multe etape.
În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de munca concediul medical se poate prelungi, la recomandarea medicilor primari ori a medicilor specialişti din ambulatoriul de specialitate sau spital, în etape succesive de maximum 31 de zile, pana la totalul de 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de imbolnavire.
Medicii specialişti şi medicii primari de specialitate care acorda certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigatiilor, precum şi recomandãrile de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidentele primare ale bolnavului respectiv.
Medicul de familie are obligaţia sa ia în evidenta datele privind acordarea concediului medical.
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de munca poate fi mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferentiaza astfel:
- pana la un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara şi unele boli cardiovasculare stabilite potrivit anexei la prezentele instrucţiuni;
- pana la un an, cu drept de prelungire pana la un an şi jumãtate de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala şi urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, precum şi pentru SIDA şi cancer de orice tip, în funcţie de stadiul bolii;
- pana la un an şi jumãtate, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza pulmonara operata şi osteoarticulara;
- 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
Asiguraţii bolnavi care prezintã unele boli cardiovasculare stabilite potrivit legii, conform anexei la prezentele instrucţiuni, au dreptul la un concediu medical de pana la un an, fãrã avizul medicului expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se elibereazã de unitãţile sanitare acreditate care acorda asistenta medicalã de specialitate.
Asiguraţii bolnavi de SIDA şi cancer de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de un concediu medical, cu drept de prelungire pana la un an şi jumãtate; în aceste cazuri certificatele de concediu medical se elibereazã de unitãţile sanitare acreditate care acorda asistenta medicalã, cu posibilitatea prelungirii de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asiguraţii bolnavi de tuberculoza
Asiguraţii bolnavi de tuberculoza pulmonara şi extrapulmonara primesc certificatele de concediu medical pe perioade de maximum 31 de zile de la medicii unitãţilor sanitare unde sunt trataţi.
Propunerea de pensionare poate fi solicitatã încã din primele zile de boala în cazul afectiunilor fãrã potenţial recuperator şi concediul medical se include în mod obligatoriu în durata pentru care se acorda indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de munca pentru persoanele asigurate.
În caz de tuberculoza meningeala, urogenitala sau a glandelor suprarenale şi peritoneala se acorda concedii medicale de pana la un an, cu drept de prelungire de cãtre medicul cabinetului de expertiza medicalã a capacitãţii de munca pana la un an şi jumãtate, acordate în ultimii 2 ani.
Pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara se acorda concedii medicale de 6 luni, cu drept de prelungire de cãtre medicii cabinetelor de expertiza medicalã a capacitãţii de munca pana la maximum 12 luni în ultimii 2 ani.

b) Concediul medical pentru prevenirea imbolnavirilor şi recuperarea capacitãţii de munca

Certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de munca cu o pãtrime din durata normalã de lucru şi pentru trecerea temporarã în alta munca din cauza bolii sau a accidentului se acorda pe o durata de cel mult 90 de zile calendaristice într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape, şi se elibereazã de cãtre medicul curant, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale.
Indemnizaţia pentru carantina se acorda, în baza certificatului medical eliberat de medicul de familie, asiguraţilor cãrora li se interzice continuarea activitãţii din cauza riscului apariţiei şi/sau al rãspândirii unor boli contagioase, pe durata stabilitã în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

c) Concediul medical pentru maternitate

Certificatele de concediu medical pentru sarcina se elibereazã pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie şi/sau de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie care asista gravida, cu anunţarea medicului de familie.
În cazul în care femeia gravida se afla în alta localitate prelungirea concediului medical pana la 63 de zile se poate face şi de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din localitatea respectiva.
Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se elibereazã de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitarã în care a nãscut femeia sau de cãtre medicul care a constatat naşterea, pentru perioade de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data naşterii copilului.
Concediile medicale pentru sarcina şi lehuzie se acorda pe o perioada de 126 de zile calendaristice, indiferent dacã copilul se naşte viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare.
Femeile cu handicap asigurate beneficiazã de concediu pentru sarcina începând cu luna a 6-a de sarcina, dacã prezintã certificatul de persoana cu handicap.

d) Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în varsta de pana la 18 ani, pentru afecţiuni intercurente

Certificatele de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani şi a copilului cu handicap în varsta de pana la 18 ani, pentru afecţiuni intercurente, se elibereazã de medicul care îngrijeşte copilul, pe duratele prevãzute de legislaţia în vigoare.

e) Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru bolnavii internati în spitale, stationare sau spitalizati la domiciliu

Certificatele de concediu medical pentru durata internãrii se acorda de medicul curant.
La ieşirea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, pana la maximum 21 de zile calendaristice.
Sanatoriile şi spitalele de tuberculoza elibereazã certificatele de concedii medicale pe durata internãrii asiguraţilor bolnavi, iar la ieşire medicii primari sau, în lipsa acestora, medicii specialişti pot acorda concediu medical pana la 31 de zile. Medicii au obligaţia sa îndrume bolnavul la dispensarul antituberculos la care este tratat.
Bolnavii internati în spital, cãrora li s-a acordat o perioada de 90 de zile sau 180 de zile de concediu medical în ultimul an, vor fi trimişi de spital la cabinetele de expertiza medicalã a capacitãţii de munca în a cãror raza teritorialã este situat spitalul respectiv. În cazul în care bolnavii nu se pot deplasa se va constitui o comisie de 2 medici de profil din spitalul respectiv, la care va participa medicul cabinetului de expertiza medicalã a capacitãţii de munca în a cãrui raza teritorialã este situat spitalul, în vederea avizãrii prelungirii concediului medical sau pensionãrii şi întocmirii planului de recuperare a capacitãţii de munca.
În localitãţile în care nu exista cabinete de expertiza medicalã a capacitãţii de munca comisia va fi formatã din medicii spitalului, comunicând cabinetului de expertiza de care aparţine bolnavul avizul dat.
În cele 90 sau 180 de zile se cuprind şi concediile medicale primite de bolnav anterior internãrii.
Dupã expirarea concediului medical dat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sãnãtãţii nu îi permite reluarea activitãţii, bolnavul se prezintã la medicul de familie care va hotãrî, dupã caz, prelungirea certificatului medical în condiţiile legii sau reevaluarea medicalã a pacientului.
În cazul spitalizarii la domiciliu eliberarea certificatelor de concediu medical se face de cãtre medicul curant care a fãcut internarea.

f) Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru asiguraţii care s-au imbolnavit în alta localitate

Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de munca în alta localitate decât cea de domiciliu primesc certificate de concediu medical în caz de urgenta de la medicul curant din localitatea respectiva.
Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporarã de munca şi care doresc sa urmeze un tratament în strãinãtate beneficiazã de concediu medical acordat în condiţiile şi pe duratele prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În aceste cazuri certificatele de concediu medical se elibereazã de direcţiile de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate.
Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de munca în timp ce se afla în alta ţara în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicii specialişti în aceleaşi condiţii, dar numai pentru afectiunile cu caracter de urgenta medico-chirurgicala, pe baza actului medical eliberat de specialiştii din ţara respectiva, cu avizul direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.

g) Eliberarea certificatelor de concediu medical în caz de urgenta

În caz de urgente medico-chirurgicale certificatele medicale se acorda de medicul care a asistat urgenta, dar nu mai mult de 1-3 zile calendaristice, prelungirea fiind efectuatã de medicul de familie, ambulatoriul de specialitate sau de spital.

h) Data la care se elibereazã certificatele de concediu medical

Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care are loc consultatia medicalã, indicandu-se zilele de concediu medical necesar în viitor.
În cazul în care medicul nu l-a putut vizita pe asigurat sau acesta a fost în imposibilitatea de a se deplasa se pot acorda certificate cu retroactivitate de 24 de ore.
Se pot elibera şi la o data ulterioara certificate de concediu medical:
- în caz de sarcina şi lehuzie;
- pentru perioada de internare în spital;
- pentru aparat gipsat;
- în cazul imbolnavirii în strãinãtate;
- în caz de carantina.
Medicii sunt obligaţi sa dea indicaţii bolnavilor în legatura cu unitatea sanitarã la care trebuie sa se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical pentru incapacitate temporarã de munca.

i) Eliberarea duplicatelor certificatelor de concediu medical

În caz de pierdere a certificatelor de concediu medical medicii pot elibera duplicate la cererea plãtitorilor de drepturi de asigurãri sociale sau a asiguratului, menţionându-se distinct "DUPLICAT".

j) Codificarea diagnosticului

Codificarea bolilor se face dupã Clasificatia internationala a maladiilor (CIM), editia X, lista cuprinzând codurile cu 3 caractere. Din momentul intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni codificarea diagnosticului devine obligatorie.

k) Controlul eliberãrii certificatelor de concediu medical

Controlul se efectuteaza prin casele teritoriale de pensii de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale şi prin casele teritoriale de asigurãri de sãnãtate de cãtre serviciile medicale.


ANEXA 1
--------
la instrucţiuni
----------------


BOLILE CARDIOVASCULARE
pentru care se pot acorda concedii medicale cu o durata de pana la 12 luni

1. Infarct miocardic acut complicat cu ischemie miocardica recurenta - tulburãri de ritm ventricular maligne
2. Infarct miocardic cu insuficienta cardiaca
3. Infarct miocardic cu cardiopatie cronica ischemica tratata chirurgical sau interventional
4. Valvulopatii cu insuficienta cardiaca congestiva
5. Valvulopatii tratate chirurgical (proteza sau grefa)
6. Valvulopatii cu endocardite infectioase evolutive
7. Transplantul cardiac şi operaţiile alternative transplantului cardiac
8. Hipertensiune arteriala secundarã:
- renoparenchimatoasa;
- renovasculara;
- endocrina
9. Arteriopatii obliterante tratate chirurgical
10. Insuficienta venoasa cronica la membrele inferioare, cu sindrom posttrombotic şi tulburãri trofice (ulcere varicoase) rezistente la tratamentul medicamentos.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016