Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 4 februarie 2009  de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 4 februarie 2009 de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.025/2006

EMITENT: MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 87 din 13 februarie 2009

ART. 1
(1) În aplicarea prevederilor art. 30^1 lit. a), b) şi f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.025/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare Norme metodologice, modelul cererii pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului este prevãzut în anexa nr. 1.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) se poate depune direct la agenţia pentru prestaţii sociale judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, denumitã în continuare agenţie teritorialã, în a cãrei razã teritorialã domiciliazã persoana beneficiarã, se poate transmite la aceastã instituţie prin poştã, cu confirmare de primire, sau prin altã modalitate stabilitã de agenţia teritorialã, pânã cel târziu la data de 30 iunie 2009.
ART. 2
(1) În sensul prevederilor art. 5 din Normele metodologice, veniturile care se iau în considerare pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintã, dupã caz:
a) suma încasatã din veniturile din salarii, care se stabileşte astfel:
- la locul unde se aflã funcţia de bazã: suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul a impozitului, determinatã ca diferenţã între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivã, şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicalã plãtitã în luna respectivã;
- pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri: suma încasatã de persoana îndreptãţitã, rezultatã dupã aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul, determinatã ca diferenţã între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
b) suma încasatã de persoana îndreptãţitã, calculatã potrivit legii de cãtre plãtitorul acesteia, pentru perioadele asimilate prevãzute la art. 4 alin. (7) din Normele metodologice;
c) suma încasatã de persoana îndreptãţitã care realizeazã venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
d) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi independente, determinat în condiţiile legii;
e) suma rezultatã dupã aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activitãţi agricole, determinat în condiţiile legii.
(2) Pentru persoanele care realizeazã venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezintã salariul de bazã, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de naturã salarialã ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(3) În cazul în care o persoanã realizeazã concomitent venituri profesionale din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta, stabilite potrivit alin. (1).
ART. 3
(1) În aplicarea prevederilor art. 6 alin. (5) lit. a), c), e) şi f) şi alin. (6) lit. a)-d) din Normele metodologice, dovada privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum şi nivelul net lunar al acestora se completeazã potrivit modelului de adeverinţã prevãzut în anexa nr. 2.
(2) Pentru celelalte cazuri, dovada privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum şi nivelul net lunar al acestora se completeazã potrivit modelelor specifice, prevãzute de legislaţia în vigoare, utilizate de autoritãţile competente.
ART. 4
(1) În aplicarea prevederilor art. 30^2 alin. (2) din Normele metodologice şi ale <>art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile ulterioare, pentru recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în cuantum de 85%, baza de calcul a indemnizaţiei se determinã ca suma totalã a veniturilor realizate în ultimele 10 luni anterioare datei naşterii copilului împãrţitã la 10.
(2) În situaţia menţionatã la alin. (1), la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului se vor lua în calcul veniturile realizate în ultimele 10 luni anterioare datei naşterii copilului, respectiv veniturile din salarii calculate conform art. 2 alin. (1) lit. a) sau veniturile declarate conform contractelor de asigurare socialã individuale încheiate potrivit prevederilor <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În situaţia prevãzutã la art. 4 alin. (8) din Normele metodologice, la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, în cuantum de 85%, perioada pentru determinarea bazei de calcul a indemnizaţiei se diminueazã corespunzãtor cu perioada cuprinsã între data naşterii şi data prezumtivã a naşterii. Baza de calcul se determinã ca suma totalã a veniturilor realizate în aceastã perioadã împãrţitã la numãrul de luni rezultate.
ART. 5
Sumele rezultate din calcularea/recalcularea indemnizaţiei pentru creşterea copilului se rotunjesc la 1 leu pentru fracţiunile de peste 50 de bani inclusiv şi se neglijeazã fracţiunile de pânã la 49 de bani inclusiv.
ART. 6
(1) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni şi se utilizeazã de la data intrãrii în vigoare a acestora.
(2) Documentele doveditoare privind realizarea de venituri profesionale supuse impozitului pe venit conform Codului fiscal, precum şi nivelul net lunar al acestora, depuse pânã la data publicãrii prezentelor instrucţiuni la primãriile în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul persoanele îndreptãţite sau, dupã caz, transmise la agenţiile teritoriale, vor fi luate în considerare pentru stabilirea drepturilor la indemnizaţia pentru creşterea copilului.

ANEXA 1
la Instrucţiuni

CERERE
pentru recalcularea indemnizaţiei
pentru creşterea copilului

Domnului director executiv


I. Subsemnata(ul),
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Nume şi prenume └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod numeric personal └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Adresa Str. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┐ ┌─┬─┬─┐ ┌─┐
Nr. └─┴─┴─┴─┘ Bl. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Sc. └─┴─┘ Ap. └─┴─┴─┘ Sector └─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Mun./oraş └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
com./sat └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Judeţul └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Telefon └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘ Fax └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

E-mail _____________________
┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Actul de identitate └─┴─┴─┘ Seria └─┴─┴─┘ Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Emis de └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘

Vã rog sã-mi aprobaţi RECALCULAREA indemnizaţiei pentru creşterea copilului
în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

II. Copilul/copiii în întreţinere pentru care primesc în prezent
indemnizaţia este/sunt:

┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Nume şi prenume └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod numeric personal └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Act de identitate/ └─┴─┴─┘ Seria └─┴─┴─┘ Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
act doveditor
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
2. Nume şi prenume └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod numeric personal └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Act de identitate/ └─┴─┴─┘ Seria └─┴─┴─┘ Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
act doveditor
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
3. Nume şi prenume └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Cod numeric personal └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┐ ┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
Act de identitate/ └─┴─┴─┘ Seria └─┴─┴─┘ Nr. └─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
act doveditor

Data Semnãtura solicitantului
____________ ________________________



NOTĂ:
La pct. II se vor completa datele copilului, respectiv ale tuturor copiilor rezultaţi din sarcini multiple sau datele ambilor copii în cazul în care persoana se aflã în prelungirea concediului pentru creşterea copilului.

ANEXA 2
la instrucţiuni

Denumire angajator/instituţie .....................
Sediu angajator/instituţie ........................
Nr. O.R.C. ........................................
Cod fiscal ........................................
Telefon/fax .......................................


ADEVERINŢĂ*1)
nr. ..../........
-----
*1) Se va completa de cãtre fiecare angajator/instituţie care atestã una dintre situaţiile în care persoana s-a aflat la un moment dat în intervalul celor 12 luni.

Se adevereşte prin prezenta cã doamna/domnul ...................., CNP ....................., domiciliatã/domiciliat în localitatea ..............................., str. ................................ nr. ....., bl. ....., sc. ......., et. ..., ap. ......, sectorul/judeţul .........................., având calitatea de*2) .............................. în instituţia noastrã de la data de .................................... :
-----
*2) Se va trece calitatea persoanei - de exemplu, salariat cu contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã/determinatã, şomer, persoanã cu drept de pensie de invaliditate.

I. Referitor la îndeplinirea condiţiilor de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului*3):
-----
*3) Aceastã rubricã nu se va completa în cazul persoanelor care solicitã recalcularea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

- în perioada de la ...................... pânã la .................... a beneficiat de indemnizaţie de maternitate;
- la data de ................................. se împlinesc cele 42 de zile din concediul de lãuzie;
- în perioada de la ............... pânã la ............... a beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului;
- începând cu data de ..................................... se aprobã concediul pentru creşterea copilului;
- a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, dupã cum urmeazã:
- de la (zi/lunã/an) ....................... pânã la (zi/lunã/an) ......................*4).
-----
*4) Se completeazã pentru fiecare lunã din cele 12 în care persoana a avut calitatea menţionatã.

II. Referitor la veniturile realizate în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului, reprezentând suma încasatã de persoana îndreptãţitã, conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a)-c) şi alin. (2) din instrucţiuni:



┌───┬───────────────────────────────────────┬────────────────┬───────────────┐
│Nr.│ Luna │Tipul venitului │ Venitul │
│crt│ │(salariu net, │ realizat │
│ │ │indemnizaţie │(salariul net) │
│ │ │şomaj, │ - valoarea - │
│ │ │indemnizaţie │ │
│ │ │concediu │ │
│ │ │medical etc.) │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 1.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (luna naşterii copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 2.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (luna anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
│ │ │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 3.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 2-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 4.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 3-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 5.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 4-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 6.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 5-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 7.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 6-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 8.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 7-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│ 9.│ Luna ........ anul .......... │ │ │
│ │ (a 8-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│10.│ Luna ....... anul .......... │ │ │
│ │ (a 9-a lunã anterioarã lunii naşterii │ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│11.│ Luna ....... anul .......... │ │ │
│ │ (a 10-a lunã anterioarã lunii naşterii│ │ │
│ │ copilului) │ │ │
├───┼───────────────────────────────────────┼────────────────┼───────────────┤
│12.│ Luna ....... anul .......... │ │ │
│ │ (a 11-a lunã anterioarã lunii naşterii│ │ │
│ │ copilului) │ │ │
└───┴───────────────────────────────────────┴────────────────┴───────────────┘



Cunoscând prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul în declaraţii, respectiv faptul cã declararea necorespunzãtoare a adevãrului fãcutã unui organ sau unei instituţii de stat se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendã, declar pe propria rãspundere cã datele şi informaţiile prezentate corespund realitãţii.


................................................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila reprezentantului legal)

-----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016