Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 3 iunie 2011  privind termenele, modalitatile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 3 iunie 2011 privind termenele, modalitatile si perioadele de colectare, scoatere si transport al materialului lemnos

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 430 din 20 iunie 2011
    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    În sensul prezentelor instrucţiuni, expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) parchet de exploatare - suprafaţa de pãdure în care se fac recoltãri legale de masã lemnoasã;
    b) stoc pe picior - volumul arborilor pe picior dintr-o partidã, destinaţi tãierii şi nedoborâţi;
    c) stoc în faze pe suprafaţa parchetului - volumul arborilor doborâţi şi aflaţi în diferite faze tehnologice pe suprafaţa parchetului, exclusiv volumul lemnului din platforma primarã;
    d) stoc în platforma primarã - volumul lemnului din platforma primarã;
    e) masã lemnoasã recoltatã - diferenţa dintre volumul înscris în actul de punere în valoare şi stocul pe picior.
    ART. 2
    Recoltarea, colectarea şi transportul masei lemnoase se efectueazã cu respectarea prevederilor Legii nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în conformitate cu prezentele instrucţiuni, astfel încât, indiferent de forma proprietãţii, sã se asigure menţinerea integritãţii fondului forestier naţional, în condiţiile gestionãrii durabile a pãdurilor.
    ART. 3
    Prezentele instrucţiuni cuprind reglementãri privind:
    a) autorizarea şi predarea spre exploatare a parchetelor;
    b) reguli silvice de exploatare a masei lemnoase;
    c) controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase;
    d) curãţirea şi reprimirea parchetelor.

    CAP. II
    Autorizarea şi predarea spre exploatare a parchetelor

    SECŢIUNEA A
    Autorizarea parchetelor

    ART. 4
    (1) Exploatarea masei lemnoase se efectueazã de cãtre persoanele juridice atestate pentru exploatãri forestiere, precum şi de cãtre persoanele fizice prevãzute la art. 62 alin. (3) din Legea nr. 46/2008, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (2) Exploatarea masei lemnoase se efectueazã în baza autorizaţiei de exploatare, denumitã în continuare autorizaţie, al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 1.
    (3) Autorizaţiile se emit în douã exemplare de cãtre şeful ocolului silvic care asigurã administrarea sau serviciile silvice, dintre care un exemplar pentru ocolul silvic, iar al doilea exemplar pentru titularul autorizaţiei.
    (4) Titularii autorizaţiilor pot fi:
    a) persoane juridice care au încheiat contracte de cumpãrare a masei lemnoase pe picior. Persoanele juridice care nu sunt atestate pentru exploatãri forestiere au obligaţia de a contracta aceste lucrãri cu persoane juridice atestate;
    b) persoane juridice atestate care au încheiat contracte de prestãri de servicii de exploatare forestierã cu proprietarii/deţinãtorii pãdurilor;
    c) Regia Naţionalã a Pãdurilor - Romsilva, prin unitãţile şi subunitãţile sale;
    d) ocoalele silvice private, atestate pentru activitatea de exploatare forestierã;
    e) proprietarii de pãduri, din categoria persoanelor fizice prevãzute la alin. (1).
    ART. 5
    (1) Durata maximã de exploatare a masei lemnoase este prevãzutã în anexa nr. 2.
    (2) Este interzisã exploatarea masei lemnoase în afara termenelor prevãzute în autorizaţii.
    ART. 6
    (1) Autorizaţiile aflate în termenul de valabilitate se retrag de cãtre emitenţii acestora, în cazul apariţiei unor situaţii deosebite ce impun o astfel de mãsurã, cum sunt: litigii de proprietate aflate pe rolul instanţelor, hotãrâri judecãtoreşti de stopare a lucrãrilor de exploatare, schimbarea ocolului silvic care administreazã pãdurea, rezilierea contractelor de vânzare a masei lemnoase pe picior sau de prestãri de servicii de exploatare şi altele asemenea.
    (2) Personalul silvic cu atribuţii de control retrage autorizaţiile în cazul în care acestea sunt emise pentru parchete situate pe suprafeţe din afara teritoriului de competenţã a ocolului silvic emitent.
    (3) În situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), emitentul autorizaţiei dispune imediat oprirea doborârii arborilor şi inventarierea stocurilor existente - pe picior sau în faze pe suprafaţa parchetului ori în platforma primarã. În funcţie de fiecare situaţie în parte, între pãrţile contractante sau între emitentul şi titularul autorizaţiei de exploatare se procedeazã la regularizarea cantitativã şi la reprimirea parţialã a partizii respective.
    ART. 7
    (1) În eventualitatea apariţiei pe parcursul anului de producţie a unor produse accidentale I, pentru precomptarea partizilor respective se constituie la nivelul fiecãrui ocol silvic o rezervã de 20% din volumul produselor principale prevãzut la tãiere în anul respectiv, din partizi prevãzute în lista de partizi.
    (2) Precomptãrile se fac de cãtre ocoalele silvice care asigurã administrarea sau serviciile silvice. Responsabilitatea operãrii precomptãrilor în evidenţele ocolului silvic revine şefului de ocol şi se face conform normelor tehnice silvice.
    (3) Dupã efectuarea precomptãrilor, partizile care au constituit rezerva şi nu au fãcut obiectul precomptãrilor se autorizeazã la exploatare începând cu data de 15 septembrie a anului de producţie respectiv.
    ART. 8
    (1) Perioadele pentru exploatarea masei lemnoase din pãduri sunt prevãzute în anexa nr. 3.
    (2) În vederea pregãtirii parchetului, autorizaţia se poate emite cu cel mult 30 de zile înainte de termenul de începere a exploatãrii masei lemnoase, numai pentru:
    a) amenajarea instalaţiilor de scos-apropiat;
    b) executarea lucrãrilor specifice de pregãtire a parchetului, respectiv: înlãturarea stâncilor şi bolovanilor instabili, doborârea arborilor aninaţi, uscaţi şi a iescarilor şi altele asemenea;
    c) executarea lucrãrilor de organizare a şantierului de exploatare, respectiv: amenajarea adãposturilor pentru vite, a depozitelor pentru carburanţi şi altele asemenea.
    (3) Perioada autorizatã prevãzutã la alin. (1) se înscrie în autorizaţie, cu precizarea expresã a lucrãrilor ce pot fi efectuate.
    ART. 9
    (1) În cazuri de forţã majorã sau în alte situaţii obiective care nu permit executarea lucrãrilor de exploatare a lemnului - inundaţii, avalanşe, alunecãri de teren, precipitaţii abundente şi altele asemenea, titularii autorizaţiilor pot solicita, pe parcursul termenului de exploatare prevãzut iniţial, prelungirea duratelor de exploatare a parchetelor.
    (2) Forţa majorã se constatã de cãtre o comisie care are în componenţã, în mod obligatoriu, urmãtoarele persoane:
    a) delegatul ocolului silvic emitent al autorizaţiei;
    b) delegatul titularului autorizaţiei.
    (3) Comisia prevãzutã la alin. (2) se constituie la solicitarea titularului autorizaţiei prin act administrativ al şefului ocolului silvic şi întocmeşte un proces-verbal de constatare a forţei majore.
    (4) În situaţiile care nu constituie forţã majorã, oprirea activitãţii de exploatare se face de cãtre emitentul autorizaţiei, în baza unei note de constatare.
    (5) La încetarea forţei majore sau a situaţiilor care au determinat oprirea lucrãrilor de exploatare, comisia prevãzutã la alin. (2) încheie un proces-verbal constatator, prin care stabileşte cu exactitate data încetãrii forţei majore.
    (6) Prelungirea duratei înscrise iniţial în autorizaţie se face de cãtre emitentul acesteia, cu o duratã egalã cu cea necesarã pentru înlãturarea efectelor negative determinate de oprirea lucrãrilor de exploatare, cu respectarea perioadelor prevãzute în anexa nr. 3, în baza proceselor-verbale prevãzute la alin. (3) şi (5), în cel mult 5 zile de la încetarea cauzelor care au determinat oprirea lucrãrilor de exploatare.
    (7) În situaţii deosebite, atunci când condiţiile meteorologice conduc la întârzierea intrãrii în vegetaţie, termenul de exploatare poate fi prelungit cu maximum 30 de zile peste perioadele prevãzute în anexa nr. 3, cu notificarea inspectoratului teritorial de regim silvic şi de vânãtoare, în termen de maximum 5 zile calendaristice de la data prelungirii.
    ART. 10
    (1) Tehnologia de exploatare a masei lemnoase din parchet, precum şi amplasarea cãilor de scos-apropiat şi a instalaţiilor aferente se aprobã de emitentul autorizaţiei.
    (2) Tehnologia de exploatare a masei lemnoase din parchete, precum şi amplasarea cãilor de scos-apropiat şi a instalaţiilor aferente vor fi diferenţiate în funcţie de tratamentul aplicat şi de felul tãierii, astfel încât sã nu se producã prejudicierea regenerãrilor peste limitele admise, a arborilor care rãmân pe picior, degradarea solului şi a malurilor apelor.
    (3) Corhãnitul se admite numai atunci când alte tehnologii nu sunt posibile, luându-se toate mãsurile necesare pentru evitarea degradãrii solului, regenerãrilor şi arborilor care rãmân pe picior şi numai când solul este acoperit cu zãpadã sau este îngheţat.
    (4) Se interzice aplicarea tehnologiei de exploatare a arborilor cu coroanã - varianta arbori întregi.
    (5) Coroanele arborilor vor fi fasonate separat la locul de doborâre, masa lemnoasã rezultatã parchetizându-se în sarcini de dimensiuni reduse, astfel încât prin scoaterea acestora sã se evite degradarea solului, a arborilor şi seminţişului.
    ART. 11
    (1) Exploatarea masei lemnoase din parchetele cu produse accidentale se autorizeazã cu prioritate.
    (2) Tãierile în parchetele cu restricţii de exploatare, în anii de fructificaţie, se autorizeazã spre exploatare în primul sezon de repaus vegetativ care urmeazã fructificaţiei.
    (3) Tãierile în parchetele fãrã restricţii se autorizeazã spre exploatare în tot cursul anului.

    SECŢIUNEA B
    Predarea parchetelor spre exploatare

    ART. 12
    (1) Exploatarea masei lemnoase în cadrul termenelor prevãzute în autorizaţie poate începe numai dupã predarea spre exploatare a parchetelor.
    (2) Predarea spre exploatare a parchetelor se face pe teren de cãtre seful ocolului silvic sau reprezentantul împuternicit al acestuia, în prezenţa pãdurarului titular de canton, cãtre titularul autorizaţiei ori cãtre reprezentantul împuternicit al acestuia, întocmindu-se procesul-verbal de predare-primire al parchetului, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 4.

    CAP. III
    Reguli silvice privind exploatarea masei lemnoase

    ART. 13
    Exploatarea masei lemnoase se realizeazã cu respectarea reglementãrilor privitoare la regimul silvic, precum şi a urmãtoarelor reguli specifice:
    a) la tãierile rase recoltarea arborilor se face la rând, inclusiv vegetaţia forestierã de mici dimensiuni al cãrei volum a fost estimat prin suprafeţe de probã;
    b) la tãierile în crâng se recolteazã şi subarboretul, indiferent de dimensiunile acestuia; tãierea arborilor se realizeazã de la suprafaţa solului, pieziş şi neted;
    c) la tãierile definitive, cu regenerare naturalã asiguratã, se taie şi se valorificã şi seminţişurile neutilizabile prevãzute în actele de punere în valoare, evitându-se vãtãmarea grupelor de seminţiş utilizabil;
    d) este interzisã menţinerea în pãdure, în perioada 1 aprilie - 1 octombrie, a lemnului de rãşinoase necojit şi/sau netratat; cioatele de molid şi pin se cojesc în întregime, iar la celelalte specii de rãşinoase, prin curelare; se excepteazã de la aceastã regulã lemnul de rãşinoase antrenat în procesul tehnologic de exploatare, cu respectarea condiţiei ca acesta sã nu depãşeascã o perioadã de maximum 30 de zile de la doborâre;
    e) doborârea arborilor aninaţi, uscaţi şi a iescarilor se efectueazã cu prioritate, în cadrul lucrãrilor de pregãtire a parchetului;
    f) la exploatarea masei lemnoase se va evita degradarea solului;
    g) tãierea arborilor se face cât mai de jos, fãrã ca înãlţimea cioatei, mãsuratã în partea din amonte, sã depãşeascã 1/3 din diametrul secţiunii acesteia;
    h) la tãierile în crâng - cãzãnire, exploatarea se face prin scoaterea din pãmânt a arborilor, tãierea rãdãcinilor de lângã tulpinã şi acoperirea gropilor create;
    i) la tãierile în crâng - scaun, tãierile se executã la nivelul maxim al cotei apelor de inundaţii, iar înãlţimea scaunului nu poate fi mai mare de 2,2 m;
    j) doborârea arborilor se executã în afara suprafeţelor cu regenerare naturalã sau artificialã pentru a se evita distrugerea ori vãtãmarea puieţilor şi pe direcţii care sã nu producã vãtãmãri ori rupturi arborilor care rãmân pe picior;
    k) colectarea materialului lemnos se va face numai pe traseele aprobate şi materializate în teren;
    l) arborii care rãmân pe picior de pe marginea cãilor de scos-apropiat vor fi protejaţi obligatoriu împotriva vãtãmãrilor, prin montarea de lungoane, ţãruşi şi manşoane;
    m) târârea sau semitârârea lemnului rotund pe drumuri auto forestiere este interzisã;
    n) tãierea arborilor nedestinaţi exploatãrii este interzisã;
    o) dacã prin procesul de exploatare sunt distruşi ori vãtãmaţi arborii care nu erau destinaţi exploatãrii, titularul autorizaţiei sesizeazã ocolul silvic pentru constatare; constatarea, inventarierea şi marcarea arborilor prejudiciaţi se poate face şi fãrã o sesizare prealabilã, prin controalele curente de exploatare; volumul arborilor prejudiciaţi se adaugã la volumul actului de punere în valoare;
    p) dacã se constatã arbori tãiaţi din categoria celor nedestinaţi exploatãrii aflaţi pe suprafaţa parchetului sau sustraşi, se aplicã reglementãrile legale privind tãierile fãrã drept;
    q) volumul arborilor prejudiciaţi se determinã prin inventariere, cu stabilirea volumului pentru fiecare arbore în parte; arborii prejudiciaţi se exploateazã numai dupã aplicarea amprentei pentagonale a dispozitivului special de marcat;
    r) în cazul în care partida face obiectul unui contract de vânzare pe picior, valoarea lemnului rezultat din arborii prejudiciaţi în procesul de exploatare se calculeazã la nivelul preţului unitar din contract; valoarea prejudiciului rezultat prin distrugerea sau vãtãmarea arborilor se calculeazã prin înmulţirea volumului arborilor prejudiciaţi cu preţul mediu al unui metru cub de masã lemnoasã pe picior în vigoare şi cu valoarea factorului "k" pe specii ori grupe de specii şi categorii de diametre, prevãzutã în anexa nr. 5; valoarea totalã alcãtuitã din valoarea lemnului rezultat din arborii prejudiciaţi la care se adaugã valoarea prejudiciului se recupereazã de la titularul autorizaţiei de exploatare;
    s) în cazul în care partida autorizatã la exploatare face obiectul unui contract de prestãri servicii de exploatare având ca titular deţinãtorul masei lemnoase, valoarea prejudiciului rezultat prin distrugerea sau vãtãmarea arborilor se calculeazã prin înmulţirea volumul arborilor prejudiciaţi cu preţul mediu al unui metru cub de masã lemnoasã pe picior în vigoare şi cu valoarea factorului "k" pe specii ori grupe de specii şi categorii de diametre, prevãzutã în anexa nr. 5, şi se recupereazã de la titularul autorizaţiei; lemnul rezultat din arborii prejudiciaţi rãmâne la proprietar sau administrator, dupã caz;
    ş) prejudiciile de exploatare constituie prejudicii aduse pãdurii, iar contravaloarea acestora se vireazã în fondul de conservare şi regenerare a pãdurilor, în condiţiile legii;
    t) colectarea lemnului cu tractoare în perioadele cu precipitaţii abundente este interzisã;
    ţ) la tãierile cu restricţii colectarea lemnului se face în afara porţiunilor cu seminţiş; scos-apropiatul lemnului cu utilaje forestiere se poate face prin târâre când solul este acoperit cu zãpadã sau este îngheţat şi prin semitârâre ori sarcinã suspendatã, în lipsa stratului de zãpadã sau dacã solul nu este îngheţat;
    u) este interzisã folosirea albiilor pâraielor ca trasee de colectare a lemnului;
    v) depozitarea de materiale lemnoase, crãci sau resturi de exploatare în albiile pâraielor şi vãilor ori în locuri expuse viiturilor este interzisã.
    ART. 14
    (1) Pentru instalarea de funiculare, înlãturarea vegetaţiei forestiere de pe culoar se realizeazã cu avizul emitentului autorizaţiei, titularul fiind obligat sã respecte urmãtoarele condiţii:
    a) lãţimea culoarului, la nivelul sarcinii, poate fi de maximum 4 m la funicularele cu douã cãrucioare şi 6 m la cele cu un singur cãrucior;
    b) punctele de încãrcare şi de descãrcare a sarcinii se amplaseazã în afara suprafeţelor cu seminţiş;
    c) arborii folosiţi pentru ancorare nu pot fi elagaţi şi vor fi protejaţi prin manşoane, iar arborii-suport se pun în valoare odatã cu marcarea traseului de funicular.
    (2) Drumurile de tractor folosite la scos-apropiatul masei lemnoase se amplaseazã evitându-se afectarea zonelor cu seminţiş utilizabil. Lãţimea drumului este de maximum 4 m, luându-se mãsuri de consolidare şi de stabilizare a taluzurilor.
    (3) Drumurile de scos-apropiat se pot realiza şi pe versanţi cu pantã de pânã la 25 de grade.
    (4) Aprobarea realizãrii drumurilor de scos-apropiat se face de şeful ocolului silvic.
    (5) Traseele de funicular şi cele ale drumurilor de tractor folosite pentru scos-apropiatul masei lemnoase reprezintã cãi de acces interior şi nu schimbã categoria de folosinţã silvicã a terenurilor pe care se amplaseazã.
    (6) Pentru produsele accidentale I rezultate prin realizarea cãilor de acces, se întocmesc acte de punere în valoare care se aprobã de cãtre şeful ocolului silvic.
    ART. 15
    (1) În cadrul tratamentelor care promoveazã regenerarea naturalã, nu constituie prejudiciu distrugerea sau vãtãmarea seminţişului ca urmare a desfãşurãrii normale a procesului de exploatare, în limita maximã de 8% din suprafaţa cu seminţiş prevãzutã în procesul-verbal de predare a parchetului, în cazul tãierilor de dezvoltare ori de lãrgire a ochiurilor, şi de cel mult 12% în cazul tãierilor definitive sau de racordare.
    (2) Valoarea pagubelor pentru seminţişul prejudiciat peste limitele prevãzute la alin. (1) se calculeazã conform prevederilor legale privind modalitãţile de evaluare a pagubelor produse vegetaţiei forestiere.
    (3) Pe suprafeţele cu seminţiş prejudiciat peste limitele precizate la alin. (1) şi pe taluzurile drumurilor de tractor, ocolul silvic efectueazã, dupã caz, lucrãri de împãduriri pânã la realizarea stãrii de masiv, receparea puieţilor prejudiciaţi, consolidãri, nivelãri, cu fonduri constituite din cauţiunea depusã de titularul autorizaţiei, pe bazã de deviz.
    ART. 16
    (1) În parchetele aflate în curs de exploatare, aşezarea grãmezilor de crãci şi a resturilor de exploatare se face, de regulã, pe cioate sau în locuri fãrã seminţiş.
    (2) Dacã nu existã posibilitatea evitãrii suprafeţelor cu seminţiş, seminţişul acoperit cu resturi de exploatare şi crãci se include în procentul de pierderi maxim admis conform prevederilor art. 15 alin. (1).
    ART. 17
    Este interzisã lãsarea în parchete, la expirarea termenului de exploatare prevãzut în autorizaţie, de arbori marcaţi şi netãiaţi, de lemn de lucru ori de foc rãspândit de-a lungul vãilor sau drumurilor pe care a fost transportat lemnul.
    ART. 18
    La terminarea procesului de exploatare a masei lemnoase, titularul autorizaţiei de exploatare este obligat sã execute nivelarea cãilor de acces utilizate la colectarea lemnului.

    CAP. IV
    Controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase

    ART. 19
    (1) Prin controlul respectãrii regulilor silvice de exploatare a masei lemnoase, denumit în continuare control, se urmãreşte verificarea modului de aplicare a prevederilor prezentelor instrucţiuni, în scopul prevenirii şi limitãrii prejudiciilor ce pot fi aduse fondului forestier naţional prin activitatea de exploatare a masei lemnoase.
    (2) Controlul se realizeazã de cãtre personal silvic împuternicit, în prezenţa reprezentantului împuternicit al titularului autorizaţiei. Cu ocazia controlului se estimeazã şi stadiul exploatãrii masei lemnoase.
    (3) Procesul-verbal de control al exploatãrii parchetului se încheie în douã exemplare, dintre care unul pentru titularul autorizaţiei, iar al doilea exemplar pentru ocolul silvic emitent al autorizaţiei.
    (4) Modelul procesului-verbal de control al exploatãrii parchetului este prevãzut în anexa nr. 6.
    ART. 20
    (1) Controalele se efectueazã în baza unui grafic de controale stabilit la emiterea autorizaţiei, însuşit de titularul autorizaţiei, precum şi ori de câte ori este necesar.
    (2) Fiecare parchet trebuie controlat în mod obligatoriu cel puţin o datã la un interval de 60 de zile.
    ART. 21
    Pe timpul efectuãrii controlului, reprezentantul titularului autorizaţiei este obligat sã prezinte autorizaţia, procesul-verbal de predare-primire a parchetului, documentele încheiate cu ocazia controalelor efectuate anterior, situaţia la zi a exploatãrii şi transportului materialelor lemnoase, precum şi orice alte documente care dovedesc modul de respectare a regimului silvic, solicitate de persoanele împuternicite care executã controlul.
    ART. 22
    (1) În cazul în care reprezentanţii titularului autorizaţiei nu se prezintã la control la data stabilitã prin grafic, convocare sau de comun acord cu personalul silvic împuternicit, aceastã acţiune se efectueazã în prezenţa pãdurarului titular al cantonului silvic în care este amplasat parchetul.
    (2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), procesul-verbal de control al exploatãrii se transmite în termen de 3 zile titularului autorizaţiei.
    ART. 23
    În cazul în care personalul silvic împuternicit întocmeşte cu ocazia controlului acte de constatare pentru contravenţii şi/sau infracţiuni, acestea se menţioneazã în procesul-verbal de control.

    CAP. V
    Curãţarea şi reprimirea parchetelor

    SECŢIUNEA A
    Curãţarea parchetelor de exploatare

    ART. 24
    La terminarea exploatãrii, curãţarea parchetului de resturi de exploatare - crãci, zoburi, rupturi, coajã, lemn putregãios - se face de cãtre titularii autorizaţiilor de exploatare, cu respectarea urmãtoarelor reguli:
    a) la tãierile rase, precum şi la toate tãierile fãrã restricţie care sunt urmate de regenerare artificialã, resturile rãmase în parchet se strâng în şiruri - martoane - cu o lãţime maximã de 1,0-1,20 m, întrerupte din 20 în 20 m, cu orientare pe linia de cea mai mare pantã, cu distanţa dintre şiruri pe curba de nivel de 15-20 m. La tãierile rase de plop şi salcie, urmate de pregãtirea integralã a terenului, resturile de exploatare se strâng în martoane la marginea parchetelor;
    b) la tãierile de produse principale cu restricţii şi la cele de produse accidentale, cu regenerare naturalã declanşatã, resturile de exploatare se strâng în grãmezi cât mai înalte, de regulã pe cioatele mari sau în afara ochiurilor ori zonelor cu seminţiş natural, fãrã a ocupa suprafeţe mari - cel mult 10% din suprafaţa parchetului;
    c) în parchetele amplasate în pãdurile din zonele turistice şi de agrement, în cele cu rol de protecţie din jurul oraşelor şi staţiunilor balneoclimaterice sau în cele situate lângã drumuri naţionale şi judeţene, resturile de exploatare se strâng în grãmezi, în afara potecilor şi cãrãrilor de interes turistic, a vãilor şi pâraielor din interiorul parchetului.

    SECŢIUNEA B
    Reprimirea parchetelor

    ART. 25
    (1) Reprimirea parchetelor se realizeazã de cãtre emitentul autorizaţiei de exploatare pânã cel târziu la data expirãrii termenului de exploatare prevãzut în autorizaţie, prin întocmirea unui proces-verbal de reprimire a parchetului.
    (2) Modelul procesului-verbal de reprimire/reprimire parţialã a parchetului este prevãzut în anexa nr. 7.
    (3) Reprimirea parchetelor se face de cãtre şeful ocolului silvic sau de reprezentantul împuternicit al acestuia, în prezenţa pãdurarului titular al cantonului în care este amplasat parchetul, şi de cãtre reprezentantul împuternicit al titularului autorizaţiei, la o datã convenitã de comun acord.
    (4) În cazul absenţei reprezentantului împuternicit al titularului autorizaţiei, reprimirea parchetului se efectueazã în lipsa acestuia, fãrã a fi exonerat de plata prejudiciilor constatate, precum şi a eventualelor penalitãţi.
    (5) Procesul-verbal de reprimire a parchetului se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar pentru ocolul silvic, iar al doilea exemplar pentru titularul autorizaţiei. În situaţia prevãzutã la alin. (4), un exemplar al procesului-verbal de reprimire a parchetului se trimite în termen de 5 zile de la data reprimirii titularului autorizaţiei.
    ART. 26
    (1) În cazul în care la verificarea pe teren se constatã cã reprimirea parchetului nu se poate realiza, întrucât nu sunt întrunite toate condiţiile cerute de prezentele instrucţiuni, se încheie un act de constatare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 8.
    (2) În actul de constatare prevãzut la alin. (1) se menţioneazã cã exploatarea poate continua dupã termenul de reprimire prevãzut în autorizaţie, cu plata penalitãţilor stipulate în contract, pentru fiecare zi din acest interval, sau cu luarea altor mãsuri legale, dupã caz, şi cu respectarea obligatorie a perioadelor de restricţie şi a termenelor prevãzute de prezentele instrucţiuni. Actul de constatare se înscrie în autorizaţie la rubrica privind prelungirea autorizaţiei.
    (3) Reprimirea parchetelor de exploatare cu încãlcarea prevederilor prezentelor instrucţiuni este interzisã.
    ART. 27
    În scopul evidenţierii statistice a masei lemnoase recoltate anual, precum şi pentru urmãrirea aplicãrii prevederilor amenajamentelor silvice în parchetele nereprimite, se va încheia un act de constatare a masei lemnoase recoltate pânã la data de 31 decembrie, pe baza actelor privind controlul exploatãrii, a documentelor de transport al lemnului şi a altor documente din care rezultã stadiul exploatãrii masei lemnoase.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 28
    (1) Volumul de lemn prevãzut în actul de punere în valoare pentru parchetele amânate de la exploatare cel puţin un sezon de vegetaţie se recalculeazã prin adãugarea creşterii curente, potrivit normelor tehnice în vigoare, recalculându-se şi valoarea aferentã.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi pentru masa lemnoasã pe picior din partizi autorizate la exploatare, dacã pânã la data începerii exploatãrii a trecut un sezon de vegetaţie.
    ART. 29
    (1) Titularul autorizaţiei este obligat sã ia toate mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor în parchetele, platformele primare, precum şi la alte obiective care îi aparţin, situate în pãdure, precum şi cele de prevenire a apariţiei focarelor de infestare a lemnului şi pãdurilor.
    (2) În cazul producerii de incendii la aceste obiective, titularii autorizaţiilor sunt obligaţi sã intervinã la stingerea lor cu utilajele proprii şi personalul muncitor existent şi sã anunţe emitentul autorizaţiei.
    (3) În cazul în care titularii autorizaţiilor refuzã sã sprijine acţiunile de stingere a incendiilor din pãdurile în care au parchete în exploatare, ocolul silvic face propunerea de retragere a certificatului de atestare pentru lucrãri de exploatare, fãrã posibilitatea de reatestare mai devreme de un an.
    ART. 30
    (1) Amplasarea platformelor primare, necesare efectuãrii operaţiunilor de secţionat, manipulat, stivuit şi încãrcat, se stabileşte împreunã cu titularul autorizaţiei, mãrimea acestora fiind de pânã la 500 mý pentru parchetele dotate cu instalaţii de transport permanente şi de maximum 1.000 mý în cazurile în care nu sunt instalaţii de transport permanente.
    (2) Suprafeţele prevãzute la alin. (1) se cuprind în autorizaţie şi în procesul-verbal de predare-primire şi se reprimesc în cel mult 30 de zile de la reprimirea parchetului.
    (3) Depãşirea termenului de 30 de zile constituie ocupare fãrã drept a terenurilor forestiere respective.
    ART. 31
    În pãdurile certificate, în cele situate în arii protejate, în cele de interes ştiinţific şi în cele de ocrotire a genofondului şi ecofondului forestier, precum şi în arboretele destinate sã producã lemn de rezonanţã şi claviaturã, în funcţie de importanţa acestora şi de modul specific de gospodãrire, ocoalele silvice pot stabili, prin autorizaţii, mãsuri speciale pentru derularea corespunzãtoare a exploatãrii masei lemnoase.
    ART. 32
    (1) Nerespectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a celor vinovaţi.
    (2) Pentru persoanele juridice atestate pentru activitatea de exploatare forestierã care încalcã în mod repetat prevederile prezentelor instrucţiuni, comisia de atestare a persoanelor juridice în activitatea de exploatare forestierã aplicã mãsurile de suspendare/anulare a certificatului de atestare pentru lucrãri de exploatare, la solicitarea entitãţilor din care fac parte persoanele care constatã încãlcarea prezentelor instrucţiuni prin controale de exploatare.
    ART. 33
    (1) Titularii autorizaţiilor, cu excepţia persoanelor fizice, sunt obligaţi sã amplaseze într-un loc vizibil, în apropierea platformei primare, un panou pe care sunt înscrise principalele elemente de identificare a parchetului.
    (2) Modelul panoului cu elementele de identificare a parchetului este prevãzut în anexa nr. 9.
    (3) Panoul prevãzut la alin. (1) se menţine pe toatã durata lucrãrilor de exploatare şi poate fi ridicat dupã reprimirea platformei primare, potrivit prevederilor art. 30 alin. (2).
    ART. 34
    Doborârea arborilor în perioada de suspendare sau dupã retragerea autorizaţiei ori în afara termenelor de exploatare înscrise în autorizaţie constituie tãiere fãrã drept şi se sancţioneazã potrivit prevederilor legale în vigoare.
    ART. 35
    Masa lemnoasã din suprafeţele pe care existã vegetaţie forestierã din afara fondului forestier se recolteazã pe bazã de autorizaţie eliberatã, la cerere, contra cost, de ocolul silvic cu care proprietarul a încheiat un contract de prestaţii silvice.
    ART. 36
    Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.


    ANEXA 1
    la instrucţiuni

    Ocolul Silvic .................
    Nr. ...... din .............



                           AUTORIZAŢIE DE EXPLOATARE
                             Nr. ...... din.......


    1. Subsemnatul, ................., şeful Ocolului Silvic .............., autorizez ..........., C.U.I./CNP ................., prin ..............., C.U.I/C.N.P ................, în calitate de reprezentant/împuternicit al titularului autorizaţiei de exploatare conform .............., sã exploateze masa lemnoasã din partida ......................., proprietatea ............., U.P. .............., u.a. ..........., având un volum brut de .............. mc pe o suprafaţã de .............. ha şi un numãr de ............ arbori marcaţi cu ............., destinat producţiei anului .................., conform Contractului de furnizare a masei lemnoase pe picior/prestãri de servicii de exploatare nr. ............ din .............., pentru efectuarea unei tãieri de ..........
    Parchetul este delimitat prin: semne amenajistice, limite naturale, dispozitiv de marcat .......... nr. ......, aplicat pe un numãr de ............ arbori .............
    2. În intervalul .............., titularul autorizaţiei poate sã execute lucrãri de pregãtire a parchetului, care constau în:
    a) instalarea unui numãr de ....... linii de funiculare/alte instalaţii cu cablu, cu lungimile de: ........;
    b) amenajarea drumurilor de tractor în lungime de ................;
    c) amenajarea cãilor de acces pentru atelaje în lungime de ................;
    d) amenajarea culoarelor de corhãnit în lungime de ......................;
    e) asigurarea condiţiilor pentru respectarea normelor de tehnicã a securitãţii muncii .............;
    f) alte lucrãri de organizare a şantierului ...............
    3. Tehnologia de exploatare ..........................
    4. Mãsuri de protejare a regenerãrii naturale prin ........................
    5. Mãsuri de protejare a arborilor care rãmân pe picior de pe marginea traseelor de scos-apropiat prin .........
    6. Platforma primarã în suprafaţã de ............... mý (amplasare, materializare pe teren), delimitatã, dupã caz, cu dispozitivul de marcat nr. ........, aplicat pe un numãr de ......... arbori ...............
    7. Mãsuri speciale conform art. 30 din Instrucţiunile privind termenele, modalitãţile şi perioadele de colectare, scoatere şi transport al materialului lemnos, aprobate prin Ordinul ministrului mediului şi pãdurilor nr. 1.540/2011 ..........................
    8. Parchetul se va exploata în termenele de recoltare şi colectare de la ............... pânã la ............. şi de la ............ pânã la ...............
    9. Reprimirea parchetului se va face pânã la data de ....................
    10. Alte menţiuni*) .....................................................
-------------
    *) Se referã la situaţiile de retragere a autorizaţiei de exploatare.

    11. Nerespectarea regulilor de exploatare şi a termenelor prevãzute în prezenta autorizaţie atrage, dupã caz, rãspunderea titularului autorizaţiei de exploatare, conform reglementãrilor în vigoare.


    Şeful ocolului silvic Titularul autorizaţiei
    Data .............. Ridicat autorizaţia astãzi, .......
    Semnãtura ............ Semnãtura .........................


    12. Autorizaţia s-a prelungit, în temeiul ............ din ........., pânã la data de ...............


    Şeful ocolului silvic Titularul autorizaţiei/Împuternicit
    Data ................ Data ............
    Numele, prenumele şi semnãtura ..... Numele, prenumele şi semnãtura ......


    13. Autorizaţia s-a prelungit, în temeiul ............ din ............, pânã la data de ............


    Şeful ocolului silvic Titularul autorizaţiei/Împuternicit
    Data ................ Data ............
    Numele, prenumele şi semnãtura ..... Numele, prenumele şi semnãtura ......


    14. Autorizaţia s-a prelungit, în temeiul ............din ........., pânã la data de .............


    Şeful ocolului silvic Titularul autorizaţiei/Împuternicit
    Data ................ Data ............
    Numele, prenumele şi semnãtura ..... Numele, prenumele şi semnãtura ......


    15. În baza Notificãrii nr. ........., adresatã Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânãtoare ................, autorizaţia s-a prelungit, în temeiul ............. din .........., pânã la data de .......


    ANEXA 2
    la instrucţiuni


                  DURATA MAXIMĂ DE EXPLOATARE A MASEI LEMNOASE



┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│ Volumul parchetelor │Durata maximã de recoltare şi colectare a │
│ │ lemnului │
│ │ - luni - │
│ ├────────────────────┬───────────────────────┤
│ │tãieri cu restricţie│ tãieri fãrã restricţie│
├─────────────────────────────┴────────────────────┴───────────────────────┤
│ A. Pentru parchete din zona de câmpie │
├─────────────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────┤
│ sub 300 mc │ 2 │ 2,5 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│de la 301 pânã la 600 mc │ 2,5 │ 3 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│de la 601 pânã la 1.000 mc │ 3 │ 3,5 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│ peste 1.000 mc │ 3,5 │ 4 │
├─────────────────────────────┴────────────────────┴───────────────────────┤
│ B. Pentru parchetele din zonele de deal şi de munte │
├─────────────────────────────┬────────────────────┬───────────────────────┤
│ sub 500 mc │ 3 │ 4 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│de la 501 pânã la 1.000 mc │ 4 │ 5,5 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│de la 1.001 pânã la 3.500 mc │ 5,5 │ 6,5 │
├─────────────────────────────┼────────────────────┼───────────────────────┤
│ peste 3.501 mc │ 6,5 │ 7,0 │
└─────────────────────────────┴────────────────────┴───────────────────────┘




    NOTE:
    1. Prin excepţie, în cazul producerii unor fenomene naturale deosebite, ce afecteazã suprafeţe mari (doborâturi şi rupturi produse de vânt şi de zãpadã, atacuri de insecte, uscãri în masã), duratele de recoltare şi colectare se stabilesc pentru fiecare situaţie de emitentul autorizaţiei, astfel încât sã se evite deprecierea materialelor lemnoase, precum şi extinderea atacului de dãunãtori.
    2. Durata de exploatare pentru masa lemnoasã provenitã din vegetaţia forestierã din afara fondului forestier naţional nu poate depãşi un an.


    ANEXA 3
    la instrucţiuni


            PERIOADELE PENTRU EXPLOATAREA MASEI LEMNOASE DIN PĂDURI




┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│Nr. │ Tratamentul şi felul tãierii │Perioada │
│crt.│ │permisã │
│ │ │pentru │
│ │ │recoltare şi│
│ │ │colectare │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 1.│Codru cu tãieri succesive │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │a) tãieri preparatorii (înaintea anului de fructificaţie) │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │b) tãieri de însãmânţare în anul de fructificaţie │15.IX-15.IV │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │c) tãieri de dezvoltare şi tãieri definitive: │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- la deal şi câmpie │15.IX-15.IV │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- la munte │15.IX-30.IV │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 2.│Codru cu tãieri progresive │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │2a) cvercinee şi amestecuri de foioase │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │a)1. tãieri de însãmânţare în afara anului de fructificaţie │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │a)2. tãieri de însãmânţare în anul de fructificaţie │15.IX-15.IV │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │a)3. tãieri de punere în luminã şi lãrgire a ochiurilor, │ │
│ │precum şi de racordare a acestora │15.IX-15.IV │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │2b) rãşinoase, foioase şi amestecuri de rãşinoase cu foioase│ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │b)1. tãieri de însãmânţare │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │b)2. tãieri de punere în luminã a ochiurilor, precum şi de │ │
│ │racordare a acestora │15.IX-30.IV │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 3.│Codru grãdinãrit, cvasigrãdinãrit, tãieri de transformare │ │
│ │spre codru grãdinãrit şi tãieri de conservare │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- în arboretele cu seminţiş sub 25% din suprafaţa │ │
│ │parchetului │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- în arboretele cu seminţiş peste 25% din suprafaţa │ │
│ │parchetului │15.IX-30.IV │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 4.│Codru cu tãieri rase │tot anul │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 5.│Crâng - tãieri de jos │15.IX-31.III│
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 6.│Crâng - tãieri în scaun │15.IX-31.III│
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 7.│Crâng simplu (la rãchitãrii) │1.X-15.III │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 8.│Crâng - tãieri cãzãnire │15.IX-31.III│
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 9.│Tãieri de îngrijire în pãduri tinere: │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │● curãţiri: │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- în foioase │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- în rãşinoase │1.VIII-31.IV│
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │● rãrituri: │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- gorunete, stejãrete şi şleauri │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- zãvoaie şi plantaţii de plop euroamerican │tot anul │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- fag şi rãşinoase │tot anul │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 10.│Tãieri de produse accidentale şi tãieri de igienã │tot anul │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ 11.│Tãieri de substituire şi tãieri de refacere: │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- când se urmãreşte regenerarea parţialã din lãstari sau │ │
│ │seminţişul existent (sau când urmeazã a fi fãcute semãnãturi│ │
│ │direct sub masiv) │15.IX-31.III│
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│ │- când pãdurea se regenereazã artificial │tot anul │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘





    ANEXA 4
    la instrucţiuni


    Ocolul Silvic ...............
    Nr. ....... din .............

                                                          Se aprobã


                                                          ──────────
                                                    Şeful ocolului silvic,
                                                    .......................

                            PROCES - VERBAL
             de predare-primire a parchetului ..................
                Partida nr. ......., încheiat astãzi, ..........

    Subsemnatul, ......., reprezentant al Ocolului Silvic ........., în prezenţa .........., pãdurar titular de canton, ..... şi a ........., având CNP ......., reprezentantul împuternicit al titularului autorizaţiei de exploatare ......, am procedat la predarea-primirea spre exploatare a parchetului ....., partida nr. ...., constituitã în U.P./U.B.*) ......, u.a. ......, proprietatea .........., conform Autorizaţiei de exploatare nr. ........ din ........, dupã cum urmeazã:
----------
    *) U.P./U.B. - Unitatea de producţie/Unitatea de bazã.

    a) Parchetul este delimitat pe teren prin: semne amenajistice/limite naturale/dispozitiv de marcat pãtrat cu indicativul ......., aplicat pe un numãr de ...... arbori, cu vopsea de culoare ............
    b) Arborii din partidã sunt în numãr de ......., marcaţi cu ...., vopsea de culoare ......., în volum total de ......... mc.
    c) Cãile de scos-apropiat existente şi cele noi sunt/nu sunt delimitate cu dispozitivul de marcat ....... nr. ...., aplicat pe un numãr de ...... arbori.
    d) Suprafeţele regenerate se prezintã astfel:





┌────┬─────────────────┬────────────┬─────────┬────────────┬───────┬───────────┐
│U.a.│Felul regenerãrii│ Compoziţia │Suprafaţa│ Mod de │Vârsta │ Înãlţimea │
│ │ (naturalã, │seminţişului│ ocupatã │ rãspândire │ (ani) │ (m) │
│ │ artificialã, │ utilizabil ├────┬────┤ │ │ │
│ │ mixtã) │ │ ha │ % │ │ │ │
│ │ │ │ │din │ │ │ │
│ │ │ │ │u.a.│ │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────┼────┼────┼────────────┼───────┼───────────┤
├────┼─────────────────┼────────────┼────┼────┼────────────┼───────┼───────────┤
├────┼─────────────────┼────────────┼────┼────┼────────────┼───────┼───────────┤
├────┼─────────────────┼────────────┼────┼────┼────────────┼───────┼───────────┤
├────┼─────────────────┼────────────┼────┼────┼────────────┼───────┼───────────┤
└────┴─────────────────┴────────────┴────┴────┴────────────┴───────┴───────────┘



    Datele înscrise în tabelul de mai sus corespund/nu corespund cu cele din fişele pentru controlul anual al regenerãrilor.
    e) Platforma primarã în suprafaţã de ........ mý este/nu este materializatã pe teren, cu dispozitivul de marcat ...... nr. ....., aplicat pe un numãr de ...... arbori.
    f) Postatele în numãr de ......, materializate pe teren prin ......, vor fi parcurse cu lucrãri numai dupã predarea lor la exploatare, aplicându-se urmãtoarele procese tehnologice: ............
    g) În vederea evitãrii prejudicierii arborilor din vecinãtatea cãilor de acces şi a celor de scos-apropiat se vor lua urmãtoarele mãsuri: ...............................
    h) Pentru transportul materialului lemnos vor fi utilizate drumurile auto forestiere
    ........................................................................
    i) Alte recomandãri: ..................................................



           Am predat Pãdurar, Am primit
          ────────── .................. ───────────
    Reprezentantul ocolului silvic, Reprezentantul
   .............................. împuternicit al
                                                       titularului autorizaţiei,
                                                       ........................



    SCHIŢA PARCHETULUI


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    ANEXA 5
    la instrucţiuni



                      VALOAREA
    factorului "k" pe specii sau grupe de specii şi categorii de diametre


┌────┬────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Categoria de│ Valoarea factorului "k"*) pe specii sau grupe de specii, │
│crt.│ diametre*)│ pentru categoria de diametre de: │
│ │ ├───────────────┬───────────────────────────┬───────────────┤
│ │ │ rãşinoase │ cvercinee, paltin, frasin,│ alte foioase │
│ │ │ │ cireş, sorb │ │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 1. │ 2.1-4.0 │ 0.018 │ 0.036 │ 0.018 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 2. │ 4.1-8.0 │ 0.036 │ 0.054 │ 0.018 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 3. │ 8.1-12.0 │ 0.054 │ 0.090 │ 0.018 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 4. │ 12.1-16.0 │ 0.072 │ 0.117 │ 0.054 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 5. │ 16.1-20.0 │ 0.108 │ 0.153 │ 0.072 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 6. │ 20.1-24.0 │ 0.117 │ 0.207 │ 0.090 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 7. │ 24.1-28.0 │ 0.207 │ 0.378 │ 0.144 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 8. │ 28.1-32.0 │ 0.351 │ 0.522 │ 0.270 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│ 9. │ 32.1-36.0 │ 0.522 │ 1.071 │ 0.459 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│10. │ 36.1-40.0 │ 0.738 │ 1.665 │ 0.720 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│11. │ 40.1-44.0 │ 0.945 │ 2.223 │ 0.963 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│12. │ 44.1-48.0 │ 1.215 │ 2.880 │ 1.233 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│13. │ 48.1-52.0 │ 1.656 │ 3.861 │ 1.656 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│14. │ 52.1-56.0 │ 2.016 │ 4.824 │ 2.232 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│15. │ 56.1-60.0 │ 2.394 │ 6.138 │ 2.970 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│16. │ 60.1-64.0 │ 2.952 │ 7.848 │ 3.924 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│17. │ 64.1-68.0 │ 3.366 │ 9.126 │ 4.815 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│18. │ 68.1-72.0 │ 3.717 │ 10.530 │ 5.760 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│19. │ 72.1-76.0 │ 4.212 │ 12.609 │ 7.047 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│20. │ 76.1-80.0 │ 4.563 │ 14.337 │ 8.019 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│21. │ 80.1-84.0 │ 4.860 │ 15.930 │ 9.045 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│22. │ 84.1-88.0 │ 4.932 │ 17.010 │ 10.080 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│23. │ 88.1-92.0 │ 5.040 │ 18.090 │ 11.475 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│24. │ 92.1-96.00│ 5.148 │ 29.980 │ 13.230 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│25. │ 96.1-100.0│ 5.247 │ 22.122 │ 14.985 │
├────┼────────────┼───────────────┼───────────────────────────┼───────────────┤
│26. │ > 100 │ 5.310 │ 23.085 │ 16.830 │
└────┴────────────┴───────────────┴───────────────────────────┴───────────────┘


-----------
    *) Diametrul de bazã mãsurat la 1,30 m.


    ANEXA 6
    la instrucţiuni


    Ocolul Silvic .....................
    Nr. ............. din .............

                                PROCES - VERBAL
                  de control al exploatãrii parchetului
                      încheiat astãzi, .............

    Subsemnatul, ........., având funcţia de ................ delegat, împreunã cu ........., în prezenţa (absenţa) ......., am efectuat controlul parchetului ..... U.P. ....... u.a. ......, partida nr. ....... de produse ......., cu un volum brut pe picior de ........., a cãrui exploatare se executã în baza Autorizaţiei nr. ....... din ......., fãcând urmãtoarele constatãri privind:
    1. Respectarea regulilor silvice de exploatare:
    .....................................................................
    2. Protecţia seminţişului şi curãţarea parchetului:
    .....................................................................
    3. Stadiul exploatãrii masei lemnoase:
    .....................................................................
    4. Tabel estimativ al prejudiciilor constatate:


┌─────────────────────────────┬───────┬──────────────────┬──────────────────┐
│Specificarea prejudiciilor şi│ U/M │ Valoarea unitarã │ Valoarea totalã │
│ calculul penalitãţilor │ │ - lei - │ - lei - │
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
└─────────────────────────────┴───────┴──────────────────┴──────────────────┘



    5. Pentru încãlcarea prevederilor legale au fost încheiate acte de contravenţie cu amenzi în valoare de ........., urmând ca titularul autorizaţiei sã achite suma de ........, reprezentând valoarea pagubelor.
    6. Alte constatãri şi mãsuri: .........................................
    .......................................................................



   Reprezentantul ocolului silvic/Agent Pãdurar, Reprezentantul
             constatator, ........... împuternicit al
   .................................... (numele, prenumele titularului
     (numele, prenumele şi semnãtura) şi semnãtura) autorizaţiei,
                                                              ...............
                                                            (numele, prenumele
                                                              şi semnãtura)



    ANEXA 7
    la instrucţiuni



    Ocolul Silvic ...................... Se aprobã


    Nr. ........... din ................ ─────────────
                                                  Şeful ocolului silvic,

                           PROCES - VERBAL
             de reprimire/reprimire parţialã a parchetului
                  încheiat astãzi, .....................

    Subsemnatul, ......, având funcţia de ......., împreunã cu ........, din partea Ocolului Silvic ......, în prezenţa/absenţa reprezentantului împuternicit al titularului autorizaţiei de exploatare, am efectuat reprimirea/reprimirea parţialã a parchetului ...... u.a. ....., partida nr. ..... de produse ...., cu un volum brut pe picior de ...... mc, a cãrui exploatare s-a fãcut în baza Autorizaţiei nr. ....... din ......, fãcând urmãtoarele constatãri privind:
    1. Respectarea regulilor silvice de exploatare: .......................
    .......................................................................
    2. Protecţia seminţişului şi curãţarea parchetului: ...................
    .......................................................................
    .......................................................................
    3. La reprimirea parchetului regenerarea se prezintã astfel:





┌──────┬─────────────────┬───────────────────────┬──────────┬─────────────────┐
│ U.a. │Felul regenerãrii│Compoziţia seminţişului│ Modul de │Suprafaţa ocupatã│
│ │ (naturalã sau │ utilizabil │rãspândire│ cu seminţiş │
│ │ artificialã) │ │ │ utilizabil │
├──────┼─────────────────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┤
├──────┼─────────────────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┤
├──────┼─────────────────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┤
├──────┼─────────────────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┤
├──────┼─────────────────┼───────────────────────┼──────────┼─────────────────┤
└──────┴─────────────────┴───────────────────────┴──────────┴─────────────────┘



    4. Tabel estimativ al prejudiciilor constatate:


┌─────────────────────────────┬───────┬──────────────────┬──────────────────┐
│Specificarea prejudiciilor şi│ U/M │ Valoarea unitarã │ Valoarea totalã │
│ calculul penalitãţilor │ │ - lei - │ - lei - │
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
├─────────────────────────────┼───────┼──────────────────┼──────────────────┤
└─────────────────────────────┴───────┴──────────────────┴──────────────────┘



    5. Pentru încãlcarea prevederilor legale au fost încheiate acte de contravenţie cu amenzi în valoare de ......., urmând ca titularul autorizaţiei sã achite suma de ........, reprezentând valoarea pagubelor.
    6. Alte constatãri şi mãsuri: ........................................
    ......................................................................
    ......................................................................
    7. La reprimirea/reprimirea parţialã a parchetului s-au consemnat urmãtoarele stocuri:


┌───────────────┬───────────────────────┬─────────────┬────────────┬──────────┐
│Tipul de stoc*)│ Specii/Grupe de specii│ Sortimentul │ Cantitatea │ % │
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
├───────────────┼───────────────────────┼─────────────┼────────────┼──────────┤
└───────────────┴───────────────────────┴─────────────┴────────────┴──────────┘


-----------
    *) Stoc pe picior, stoc în faze pe suprafaţa parchetului, stoc în platforma primarã.



   Personal silvic împuternicit, Pãdurar titular Titularul autorizaţiei,
   ............................. de canton, (reprezentant)
  (numele, prenumele şi semnãtura) ................. ......................
                                    (numele, prenumele (numele, prenumele
                                      şi semnãtura) şi semnãtura)





    ANEXA 8
    la instrucţiuni


    Ocolul Silvic ..................... Se aprobã


    Nr. ............. din ............. ────────────
                                                       Şeful ocolului silvic

                               ACT DE CONSTATARE
                           încheiat astãzi, .........

    Subsemnatul, ...., reprezentantul ocolului silvic, în prezenţa ......., reprezentant al titularului autorizaţiei de exploatare, având CNP ......, şi în prezenţa ......, pãdurar titular al cantonului, ne-am deplasat în parchetul ......... partida nr. ....... U.P. ....... u.a. ........., la care termenul de exploatare a expirat la data de ........, şi am constatat urmãtoarele:
    1. Parchetul nu poate fi reprimit deoarece masa lemnoasã autorizatã spre exploatare se aflã pe picior sau în faze, dupã cum urmeazã:





┌────┬───────────────────────┬─────┬──────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │
│crt.│ Specificãri │Total│ din care pe grupe de specii: │
│ │ │ ├─────────┬───┬───────┬────────────┬───────┤
│ │ │ │Rãşinoase│Fag│Stejari│Diverse tari│Diverse│
│ │ │ │ │ │ │ │ moi │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ 1. │Volum pe picior │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ 2. │Volum în faze pe │ │ │ │ │ │ │
│ │suprafaţa parchetului │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────┼─────┼─────────┼───┼───────┼────────────┼───────┤
│ │ TOTAL: │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────────────────┴─────┴─────────┴───┴───────┴────────────┴───────┘



    2. Parchetul nu este curãţat de crãci şi resturi de exploatare pe suprafaţa de ...................... ha.
    3. Alte constatãri: ..................................................
    ......................................................................
    4. Pentru terminarea exploatãrii, inclusiv curãţarea parchetului, se permite continuarea activitãţii pânã la data de ........., cu plata penalitãţilor prevãzute în contract.
    5. Alte mãsuri: ......................................................
    ......................................................................



    Reprezentantul ocolului silvic, Pãdurar, Reprezentantul titularului
    ............................... ............. autorizaţiei,
                                                     ..........................



    ANEXA 9
    la instrucţiuni


                                PANOU
              cu elementele de identificare ale parchetului


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Ocolul Silvic .................................................... │
│ │
│Autorizaţie nr. ................... din .......................... │
│ │
│Titular autorizaţie .............................................. │
│ │
│C.U.I. ........................................................... │
│ │
│Partida nr. ...................................................... │
│ │
│Felul tãierii .................................................... │
│ │
│Termenul de exploatare │
│ de la ................... pânã la ................... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



    NOTĂ:
    Datele de mai sus vor fi înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60x90 cm, literele având o înãlţime de cel puţin 5 cm, confecţionat din materiale rezistente la intemperii şi afişat la loc vizibil pe toatã perioada lucrãrilor.

                                           -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016