Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 3 decembrie 2009  privind organizarea si executarea inspectiilor tehnice periodice la vehiculele militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 3 decembrie 2009 privind organizarea si executarea inspectiilor tehnice periodice la vehiculele militare

EMITENT: MINISTERUL APARARII NATIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 869 din 14 decembrie 2009
INSTRUCŢIUNI din 3 decembrie 2009
privind organizarea şi executarea inspecţiilor tehnice periodice la vehiculele militare
EMITENT: MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 869 din 14 decembrie 2009


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Ministerul Apãrãrii Naţionale dispune de parc propriu de vehicule rutiere, autovehicule de luptã şi vehicule pentru efectuarea de servicii sau lucrãri, denumite în continuare vehicule militare, care sunt înmatriculate sau înregistrate, dupã caz.
(2) Vehiculele militare înmatriculate deţin certificat de înmatriculare eliberat de autoritatea competentã din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor cu atribuţii de organizare şi coordonare a activitãţii de evidenţã şi eliberare a certificatelor de înmatriculare.
(3) Vehiculele militare înregistrate deţin certificat de înregistrare eliberat de structura competentã din subordinea Comandamentului logistic întrunit din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 2
Vehiculele militare înmatriculate sau înregistrate circulã pe drumurile publice numai dacã îndeplinesc condiţiile tehnice prevãzute în <>Reglementãrile privind certificarea încadrãrii vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţã conform destinaţiei, prin inspecţia tehnicã periodicã - RNTR 1, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare RNTR-1, şi în <>Reglementãrile privind omologarea, agrearea şi efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor mãrfuri periculoase - RNTR 3, aprobate prin <>Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.134/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumit în continuare RNTR-3.
ART. 3
Prin inspecţie tehnicã periodicã, denumitã în continuare ITP, se înţelege operaţiunea de control periodic al vehiculelor militare înmatriculate sau înregistrate aflate în exploatare, pentru aprecierea, fãrã demontare, a stãrii tehnice a acestora, precum şi a existenţei dotãrilor obligatorii, din punctul de vedere al siguranţei circulaţiei rutiere, protecţiei mediului şi folosinţei conform destinaţiei.
ART. 4
(1) Unitãţile militare care desfãşoarã activitãţi de ITP, denumite în continuare structuri autorizate, sunt:
a) centrele de mentenanţã;
b) batalioanele de mentenanţã;
c) secţiile de mentenanţã;
d) companiile de mentenanţã;
e) atelierele de mentenanţã;
f) alte structuri de execuţie a mentenanţei stabilite de cãtre ordonatorii secundari de credite.
(2) Unitãţile militare prevãzute la alin. (1) înfiinţeazã staţii ITP autorizate de cãtre Registrul Auto Român, denumit în continuare R.A.R., în conformitate cu prevederile RNTR-1.
(3) Unitãţile militare deţinãtoare de vehicule militare, denumite în continuare structuri beneficiare, pot executa ITP în staţii aparţinând:
a) unitãţilor militare prevãzute la alin. (1);
b) reprezentanţelor teritoriale ale R.A.R. sau ale operatorilor economici autorizaţi şi monitorizaţi de cãtre R.A.R., cu respectarea prevederilor legale privind achiziţia bunurilor şi serviciilor.
ART. 5
(1) Periodicitatea efectuãrii ITP, în funcţie de categoriile vehiculelor militare supuse ITP, este prevãzutã la art. 5 alin. (3) din RNTR-1.
(2) La vehiculele militare destinate transportului de mãrfuri periculoase, ITP se efectueazã la un an.
(3) Remorcile sau semiremorcile destinate transportului de mãrfuri periculoase nu pot fi cuplate decât cu un autovehicul-tractor care a efectuat ITP conform prevederilor alin. (2).
(4) Vehiculele blindate pe şenile sau pe roţi şi derivatele pe şasiul acestora, care nu se supun înmatriculãrii/înregistrãrii, tractoarele pe şenile, precum şi vehiculele militare din înzestrarea structurilor dislocate în teatrele de operaţii nu se supun controlului în cadrul ITP. La acestea, cu ocazia executãrii întreţinerii tehnice de sezon, se verificã încadrarea în condiţiile tehnice prevãzute în manualele, notiţele tehnice, normativele şi instrucţiunile specifice fiecãrui tip şi fiecãrei mãrci de vehicul.
(5) Vehiculele militare care au fost supuse unei reparaţii de complexitate medie ori ridicatã sau au suferit avarii grave, de naturã sã afecteze siguranţa circulaţiei, executã ITP înainte de a fi repuse în circulaţie.
(6) Termenul pentru efectuarea primei ITP se socoteşte de la data primei înmatriculãri sau înregistrãri, iar pentru urmãtoarea ITP, de la data celei precedente.
(7) Vehiculele militare prevãzute a fi supuse ITP la interval de 6 luni sunt supuse primei inspecţii dupã un an, dacã la data înregistrãrii/înmatriculãrii au fost noi.
(8) La vehiculele şi remorcile care se scot de la stocul de mobilizare şi se introduc la serviciu/uz, ITP se executã imediat dupã derularea operaţiunilor de desconservare.
(9) La vehiculele militare ce deservesc misiunile permanente din strãinãtate, ITP se executã în conformitate cu legislaţia naţionalã a ţãrii unde acestea sunt dislocate.

CAP. II
Organizarea inspecţiilor tehnice periodice

ART. 6
(1) Structurile beneficiare executã ITP la vehiculele militare proprii, în staţiile structurilor autorizate, în baza arondãrii, pe principiul teritorial, stabilite de cãtre statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armã, comandamentele de mari unitãţi pentru unitãţile/formaţiunile din subordine.
(2) În cazul în care arondarea în vederea executãrii ITP se constatã a fi ineficientã din punct de vedere economic sau numãrul de vehicule militare care necesitã ITP depãşeşte posibilitãţile de execuţie ale structurilor autorizate, structurile beneficiare vor executa ITP la celelalte structuri prevãzute la art. 4 alin. (3) lit. b), cu aprobarea eşalonului superior.
(3) Pânã la data de 30 septembrie a fiecãrui an, structurile beneficiare transmit la structurile autorizate la care sunt în arondare situaţia cu vehiculele militare cãrora urmeazã sã li se execute ITP în anul urmãtor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 1.
(4) Structurile autorizate planificã efectuarea ITP atât pentru vehiculele militare proprii, cât şi pentru cele ale structurilor beneficiare aflate în arondare, de comun acord cu comandanţii/şefii acestora, având în vedere respectarea cu stricteţe a termenelor stabilite la art. 5, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2.
(5) La structurile autorizate, datele executãrii ITP se stabilesc numeric, în programele anuale/lunare de producţie, într-un capitol separat intitulat "Inspecţii tehnice periodice", pe categorii de vehicule.
(6) Pânã la data de 30 octombrie a fiecãrui an, structurile autorizate comunicã structurilor beneficiare, în scris, datele planificate pentru efectuarea ITP la vehiculele acestora, în anul care urmeazã.
(7) Datele executãrii ITP pentru vehiculele militare proprii se stabilesc, pentru anul urmãtor, pânã la data de 30 noiembrie a fiecãrui an şi se nominalizeazã în planurile anuale de mentenanţã, pe subunitãţi şi numere/serii de înmatriculare/înregistrare.
ART. 7
Pentru executarea ITP, infrastructura şi dotarea specifice staţiilor ITP se stabilesc în funcţie de tipurile, caracteristicile funcţionale ale vehiculelor militare inspectate şi clasa de inspecţie tehnicã pentru care sunt autorizate, acestea corespunzând cerinţelor prevãzute la art. 9 şi 10 din RNTR-1.
ART. 8
În funcţie de categorie, destinaţie şi masa totalã maximã autorizatã, vehiculele militare ce vor fi supuse ITP sunt grupate în 3 clase, în conformitate cu prevederile art. 4 din RNTR-1.
ART. 9
(1) Operaţiunile care se executã la vehiculele militare în cadrul ITP şi condiţiile tehnice pe care trebuie sã le îndeplineascã vehiculele sunt cele prevãzute în anexele nr. 1, 2, 11, 12, 13 şi 14 la RNTR-1, precum şi în anexa nr. 1 la RNTR-3.
(2) Ordinea de executare a operaţiunilor se stabileşte de fiecare structurã autorizatã, în funcţie de fluxul propriu de efectuare a ITP.
(3) Parametrii care trebuie realizaţi sunt prevãzuţi în manualele, notiţele tehnice, normativele şi instrucţiunile specifice fiecãrui tip şi fiecãrei mãrci de vehicul.
ART. 10
(1) Norma de timp pentru efectuarea ITP se stabileşte prin procedura de lucru, în funcţie de complexitatea operaţiilor şi verificãrilor prevãzute, fiind de:
a) 1-2 ore pentru vehiculele din clasa I;
b) 2-2,5 ore pentru vehiculele din clasa a II-a;
c) 3-4 ore pentru vehiculele din clasa a III-a.
(2) Pentru executarea ITP, vehiculele militare se prezintã complete, curate şi cu o stare tehnicã corespunzãtoare, fiind însoţite de certificatul de înmatriculare/înregistrare şi de cartea de identitate a vehiculului.
(3) În intervalul dintre douã ITP structura beneficiarã are obligaţia de a asigura menţinerea vehiculelor militare într-o stare tehnicã corespunzãtoare, astfel încât sã se încadreze în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi categoria de folosinţã conform destinaţiei.
ART. 11
(1) Personalul destinat pentru atestare în vederea efectuãrii ITP se stabileşte prin grija comandanţilor/şefilor structurilor autorizate, cu respectarea condiţiilor impuse conform art. 11 şi anexei nr. 16 la RNTR-1.
(2) Structurile centrale, statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, comandamentele de armã şi marile unitãţi care au în subordine staţii ITP autorizate R.A.R. asigurã selecţionarea şi trimiterea personalului la pregãtire la reprezentanţele teritoriale ale R.A.R., în vederea autorizãrii.
(3) Personalul atestat de autoritatea competentã se consemneazã în ordinul de zi pe unitate, denumit în continuare O.Z.U., al structurii din care face parte.
ART. 12
Staţiile ITP organizate în unitãţi militare vor deţine documentele prevãzute la art. 12 din RNTR-1.

CAP. III
Executarea inspecţiilor tehnice periodice

ART. 13
(1) Pentru fiecare vehicul militar inspectat se completeazã un raport de inspecţie tehnicã, conform modelului prezentat în anexa nr. 5 la RNTR-1.
(2) Pentru vehiculele militare prevãzute la art. 5 alin. (3) se completeazã şi o anexã la raportul de inspecţie tehnicã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3 la RNTR-3.
(3) Structurile autorizate consemneazã rezultatele acestora, prin grija operatorului de la staţie, în evidenţa informatizatã R.A.R. şi în Registrul de evidenţã a inspecţiilor tehnice periodice, întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(4) La completarea datelor în registru se au în vedere urmãtoarele:
a) persoana care a realizat ITP consemneazã, sub semnãturã, dacã vehiculul militar corespunde condiţiilor tehnice, precizând anul şi luna când urmeazã sã fie executatã urmãtoarea ITP;
b) dacã starea tehnicã a vehiculului militar nu corespunde normelor prescrise, persoana care a efectuat ITP specificã defecţiunea/defecţiunile, iar la rubrica "Observaţii" menţioneazã termenul de remediere, care este de maximum 30 de zile;
c) când se constatã defecţiuni majore la sistemele de frânare şi direcţie ale vehiculelor militare, care pun în pericol siguranţa rutierã, se informeazã structura beneficiarã, care ia mãsuri de oprire din circulaţie, de introducere în reparaţie sau, dupã caz, de scoatere din funcţiune şi valorificare în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(5) Executarea ITP se consemneazã şi în documentele vehiculului militar, astfel:
a) în certificatul de înmatriculare, conform prevederilor RNTR-1;
b) în certificatul de înregistrare pentru automobile, tractoare rutiere, motociclete, motorete, remorci, se completeazã datele necesare - la rubrica "O.Z.U.", nr. crt. din registru, la rubrica "Semnãtura şefului serviciului tehnic" se aplicã semnãtura inspectorului tehnic şi ştampila ITP, iar la rubrica "Ştampila unitãţii" se menţioneazã anul şi luna pentru ITP urmãtoare.
(6) Dacã defecţiunile au fost înlãturate în termen de 30 de zile, verificarea se executã numai la sistemele sau organele la care s-au constatat şi se procedeazã potrivit prevederilor alin. (4) lit. a).
(7) În situaţia depãşirii termenului de 30 de zile, se executã în totalitate operaţiunile prevãzute cu ocazia ITP.
(8) Structurile beneficiare înscriu în O.Z.U. efectuarea ITP în baza datelor din documentele menţionate la alin. (4), prin grija locţiitorului tehnic.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 14
Comandanţii/Şefii unitãţilor militare, locţiitorii tehnici şi comandanţii de subunitãţi rãspund de executarea la timp a ITP pentru vehiculele militare din înzestrarea unitãţilor pe care le au în responsabilitate.
ART. 15
Se interzic ieşirea în cursã a vehiculelor militare care nu au executatã ITP la termenele prevãzute în prezentele instrucţiuni, precum şi executarea acesteia de cãtre personal neatestat sau de cãtre structuri neautorizate.
ART. 16
(1) Directorii de program/similari dispun mãsurile ce se impun în vederea asigurãrii fondurilor, înfiinţarea, dotarea şi punerea în funcţiune a staţiilor de inspecţie tehnicã cu echipamentele necesare, prevãzute la art. 10 din RNTR-1.
(2) Necesarul de fonduri pentru efectuarea ITP, inclusiv a posibilelor reverificãri necesare, se fundamenteazã de cãtre structurile militare beneficiare.
ART. 17
(1) Pentru prevenirea neregulilor, verificarea şi constatarea modului de derulare a activitãţilor referitoare la ITP şi luarea de mãsuri pentru îmbunãtãţirea acesteia, se organizeazã şi se executã controale de cãtre:
a) R.A.R., conform prevederilor art. 23 din RNTR-1;
b) eşalonul superior, semestrial;
c) statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei, direcţiile centrale, comandamentele de armã, conform planificãrilor proprii.
(2) Constatãrile se consemneazã în Registrul unic de control al unitãţii militare controlate.
ART. 18
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.


ANEXA 1
la instrucţiuni

(Model)

MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
UNITATEA MILITARÃ Nr. ..................


PROPUNERILE U.M. Nr. ...................
de executare a inspecţiilor tehnice periodice în anul..... - urmãtor -


┌────┬──────────┬──────────────┬──────────────┬───────────────────────┬───────┐
│Nr. │ Tipul şi │ Nr. de │Data expirãrii│ Propunere privind data│ Obser-│
│crt.│ marca │înmatriculare/│ inspecţiei │ executãrii urmãtoarei │ vaţii │
│ │ tehnicii │ înregistrare │ tehnice │ inspecţii tehnice - │ │
│ │ │ │ │ anul, luna │ │
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
├────┼──────────┼──────────────┼──────────────┼───────────────────────┼───────┤
└────┴──────────┴──────────────┴──────────────┴───────────────────────┴───────┘



Verificat
.............
Şeful logisticii/similar
Întocmit
...........................
Locţiitorul tehnic


ANEXA 2
la instrucţiuni

(Model)

MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
UNITATEA MILITARÃ Nr. ................

PLANIFICAREA
inspecţiilor tehnice periodice la vehiculele militare
aparţinând U.M. nr. ........, în anul ........




┌────┬───────────┬──────────────┬──────────────┬──────────────┬──────────┬────────────────────────┬──────────┐
│Nr. │ │Tipul şi marca│ Numãr de │Periodicitatea│ Data │ Data primei inspecţii │ Data │
│crt.│Subunitatea│ vehiculului/ │înmatriculare/│ efectuãrii │ ultimei │ tehnice periodice │urmãtoarei│
│ │ │ remorcii │ înregistrare │ inspecţiei │inspecţiei├───────┬────────┬───────┤inspecţii │
│ │ │ │ │ tehnice │ tehnice │Plani- │ Repla- │ Reali-│ tehnice │
│ │ │ │ │ periodice │periodice │ficatã │nificatã│ zatã │periodice │
│ │ │ │ │ │efectuate │ │ │ │ │
├────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┼───────┼────────┼───────┼──────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┼───────┼────────┼───────┼──────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────┴───────┴────────┴───────┴──────────┘



Verificat
.............
Şeful logisticii/similar
Întocmit
...........................
Locţiitorul tehnic


ANEXA 3
la instrucţiuni

(Model)

MINISTERUL APÃRÃRII NAŢIONALE
UNITATEA MILITARÃ Nr. ...............

REGISTRUL DE EVIDENŢÃ
a inspecţiilor tehnice periodice




┌────┬────────┬────────┬───────────┬──────┬────────┬────────┬───────┬───────┬──────────────────────┬───────┬───────┬────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Rezultatul inspecţiei│ │ Ziua, │ │
│ │ │ │ │ │ │ Data │ Rezul-│Gradul,│ tehnice dupã reme- │Gradul,│ luna, │ Obser- │
│ │Tipul şi│ Nr. de │ Seria │ │ │ efec- │ tatul │numele,│ dierea defecţiunilor │numele,│ anul │ vaţii │
│Nr │ marca │înmatri-├─────┬─────┤An de │ Sub- │tuãrii │inspec-│prenu- ├──────┬───────┬───────┤prenu- │ când │ │
│crt.│ vehicu-│culare/ │Şasiu│Motor│fabri-│unitatea│inspec- │ ţiei │mele şi│ │ │Gradul,│mele şi│se exe-│ │
│ │ lului │înregis-│ │ │caţie │ │ ţiei │tehnice│semnã- │ │ Admis │numele,│funcţia│ cutã │ │
│ │militar │ trare │ │ │ │ x) │tehnice │ perio-│ tura │ Data │ sau │prenu- │ per- │ urmã- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ perio- │ dice │ per- │ │respins│mele şi│soanei │toarea │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ dice │la data│soanei │ │ │semnã- │care a │inspec-│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │prezen-│care a │ │ │ tura │ pre- │ ţie │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ tãrii │execu- │ │ │ per- │zentat │tehnicã│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ Admis │ tat │ │ │soanei │vehicu-│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ sau │inspec-│ │ │care a │ lul │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │Respins│ ţia │ │ │execu- │militar│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tehnicã│ │ │ tat │la in- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ perio-│ │ │inspec-│specţia│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ dicã │ │ │ ţia │tehnicã│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tehnicã│ peri- │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ perio-│ odicã │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ dicã │ │ │ │
├────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
├────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
├────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
├────┼────────┼────────┼─────┼─────┼──────┼────────┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼───────┼───────┼───────┼────────┤
└────┴────────┴────────┴─────┴─────┴──────┴────────┴────────┴───────┴───────┴──────┴───────┴───────┴───────┴───────┴────────┘




---------
x) Unitatea/Formaţiunea cãreia i se asigurã asistenţa tehnicã.

------





Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016