Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 28 mai 2001  privind modalitatea de stingere a T.V.A. de plata, datorata de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii contribuabilului care solicita compensarea, in limita diferentei de T.V.A. ramase dupa aplicarea prevederilor   art. 22 lit. b)1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 28 mai 2001 privind modalitatea de stingere a T.V.A. de plata, datorata de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii contribuabilului care solicita compensarea, in limita diferentei de T.V.A. ramase dupa aplicarea prevederilor art. 22 lit. b)1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 11 iunie 2001
1. Agenţii economici care solicita compensarea T.V.A. de rambursat cu T.V.A. datoratã bugetului de stat de cãtre furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii ai acestora, rezultatã din facturile fiscale aferente bunurilor livrate şi/sau serviciilor prestate, neachitate pana la data efectuãrii controlului, vor depune o data cu cererea de compensare, prevãzutã în modelul prezentat în anexa la Normele de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adãugatã, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 401/2000 , cu modificãrile ulterioare, şi o situaţie centralizatoare care va cuprinde:
- denumirea completa a furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii (fãrã prescurtãri);
- codul fiscal al acestora;
- sediul social;
- numãrul şi data fiecãrei facturi fiscale, valoarea totalã a acestora, din care T.V.A. aferentã;
- suma totalã a T.V.A. rezultate din facturile fiscale aferente bunurilor livrate/serviciilor prestate de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, neachitate pana la data depunerii cererii de compensare.
2. În termen de 15 zile de la data înregistrãrii cererii de compensare organul teritorial al Ministerului Finanţelor Publice în evidenta cãruia se afla înregistrat contribuabilul care a solicitat compensarea va proceda la verificarea şi la stabilirea, conform legii, a T.V.A. de rambursat ce urmeazã sa fie compensata şi, dupã încheierea actului de verificare, în baza situaţiei privind furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii neachitati, anexatã de agentul economic la cererea de compensare, va solicita imediat prin fax organelor fiscale în evidenta cãrora se afla înregistraţi furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii respectivi sumele reprezentând T.V.A. de plata, datoratã de aceştia pana în momentul respectiv.
3. Organele fiscale în evidenta cãrora se afla înregistraţi furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, în baza deconturilor de T.V.A. depuse şi a evidentei contabile prezentate de aceştia, vor întocmi o nota de constatare şi vor comunica, în cel mult 3 zile de la data primirii solicitãrii, organului fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat contribuabilul care a solicitat compensarea sumele reprezentând T.V.A. de plata, datoratã de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, în ordinea vechimii acestora.
4. În cazul în care furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu are T.V.A. de plata, datoratã, comunicarea se va face în acest sens.
5. În situaţia în care contribuabilul care a solicitat compensarea are sediul în raza aceluiaşi organ fiscal cu furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii, operaţiunea de compensare va fi efectuatã dupã finalizarea actului de verificare în termenul prevãzut la pct. 2, pe baza procesului-verbal de compensare.
6. Verificarea corectitudinii T.V.A. de plata, evidenţiatã de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii în deconturile de T.V.A., şi stabilirea eventualelor diferenţe se vor efectua şi se vor consemna ulterior, de cãtre organele fiscale competente, în acte de verificare şi control.
7. Dupã primirea situaţiei fiecãrui furnizor de bunuri/prestator de servicii organul fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat contribuabilul care a solicitat compensarea va decide, în limita sumei T.V.A. de compensat a acestuia, actualizatã, conform actului de verificare încheiat şi în funcţie de vechimea T.V.A. de plata, datoratã de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, care sunt cei care vor beneficia de compensarea prevãzutã la lit. b)2 a <>art. 22 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 .
8. În condiţiile în care exista 2 sau mai mulţi furnizori de bunuri/prestatori de servicii cu aceeaşi vechime a T.V.A. de plata, în limita aceleiaşi sume, se va alege furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care are T.V.A. de plata în cuantumul cel mai mare.
9. Organele fiscale care au primit cererea de compensare aproba compensarea, în limita T.V.A. rezultate din facturile furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii, dar nu mai mult decât T.V.A. de plata, datoratã bugetului de stat, reflectatã în contul 4423 "T.V.A. de plata" în evidenta furnizorilor de bunuri/prestatorilor de servicii şi pentru care s-a primit confirmare de la organele fiscale teritoriale în evidenta cãrora se afla înregistraţi ca plãtitori furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii.
10. Decizia organului fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat contribuabilul care a solicitat compensarea va fi imediata, finalizarea operaţiunilor de compensare menţionate mai sus consemnându-se într-un proces-verbal de compensare, conform modelului anexat la prezentele instrucţiuni, întocmit de organul fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat ca plãtitor contribuabilul care a solicitat compensarea.
11. În situaţia în care contribuabilul care a solicitat compensarea nu are sediul fiscal în raza aceluiaşi organ fiscal la care se afla înregistrat furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii, procesul-verbal de compensare se va întocmi pentru fiecare furnizor de bunuri/prestator de servicii în 5 exemplare, care apoi vor fi transmise prin posta organului fiscal la care acesta este înregistrat ca plãtitor, în vederea avizãrii şi semnãrii lor. Acest organ fiscal va retine doua exemplare, unul pentru evidenta pe plãtitori - persoane juridice - şi unul pentru a fi înaintat furnizorului de bunuri/prestatorului de servicii, care va semna pentru luare la cunostinta pe exemplarul organului fiscal, iar pe celelalte 3 exemplare le va restitui prin posta organului fiscal emitent.
12. Din cele 3 exemplare unul va fi reţinut de organul fiscal pentru evidenta pe plãtitori - persoane juridice -, unul va fi transmis contribuabilului care a solicitat compensarea, pe baza semnãturii pentru luare la cunostinta, ultimul exemplar fiind înaintat trezoreriei statului în raza cãruia îşi are sediul agentul economic care a solicitat compensarea. În baza acestui exemplar, trezoreria respectiva întocmeşte documentul de plata pentru virarea sumei la trezoreria de care aparţine furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensarea obligaţiei datorate bugetului de stat, reprezentând T.V.A. de plata.
13. Pe baza procesului-verbal de compensare unitãţile trezoreriei statului vor inregistra T.V.A. compensata în conturile de venituri ale bugetului de stat corespunzãtoare, astfel:
- în situaţia în care agentul economic care a solicitat compensarea T.V.A. de rambursat are sediul fiscal în raza aceleiaşi unitãţi a trezoreriei statului cu furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii cu care a intrat în proces de compensare, operaţiunea se efectueazã pe baza de nota contabila, în care contul 20.13.01.02 "Taxa pe valoarea adãugatã restituitã" (analitic cod fiscal contribuabil beneficiar) se debiteaza prin creditul contului 20.13.01.01 "Taxa pe valoarea adãugatã încasatã" (analitic cod fiscal furnizor de bunuri/prestator de servicii);
- în situaţia în care agentul economic care solicita compensarea T.V.A. de rambursat are sediul fiscal în alta localitate decât cea a furnizorului de bunuri/prestatorului de servicii cu care intra în proces de compensare, operaţiunea de compensare se efectueazã pe baza de ordin de plata pentru trezoreria statului, întocmit distinct pentru fiecare furnizor de bunuri/prestator de servicii.
14. În cazul în care contribuabilul care a solicitat compensarea şi furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii al acestuia au sediul în raza aceluiaşi organ fiscal, procesul-verbal de compensare se întocmeşte în 4 exemplare, din care un exemplar rãmâne la organul fiscal pentru evidenta pe plãtitori - persoane juridice -, câte un exemplar se transmite sub semnatura contribuabilului şi, respectiv, furnizorului de bunuri/prestatorului de servicii, iar un exemplar se transmite unitãţii trezoreriei statului.
15. Pe baza ordinului de plata pentru trezoreria statului suma compensata se vireazã din contul 20.13.01.02 "Taxa pe valoarea adãugatã restituitã" (analitic cod fiscal contribuabil beneficiar) în contul 20.13.01.01 "Taxa pe valoarea adãugatã încasatã" (analitic cod fiscal furnizor de bunuri/prestator de servicii), în rubrica "Obiectul plãţii", precizându-se în mod obligatoriu "Compensarea conform <>art. 22 lit. b)2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 , între Societatea Comercialã ................... şi Societatea Comercialã ............".
16. În evidenta pe plãtitori - persoane juridice - data compensãrii obligaţiilor reprezentând T.V.A. de plata, datoratã de furnizorii de bunuri/prestatorii de servicii, efectuatã în conformitate cu prevederile <>art. 22 lit. b)2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 , este data aprobãrii procesului-verbal de compensare de cãtre organul fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensare.
17. Suma compensata se va înscrie în decontul de T.V.A. aferent lunii în care a fost aprobat procesul-verbal de compensare de cãtre organul fiscal în evidenta cãruia se afla înregistrat furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensarea T.V.A. de plata, datoratã.
18. Calculul majorãrilor de întârziere aferente T.V.A. de plata, datoratã de furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii, se va face din ziua imediat urmãtoare expirãrii termenului legal de plata a acesteia şi pana la data compensãrii obligaţiei de plata, respectiv pana la data aprobãrii procesului-verbal de compensare de cãtre organul fiscal în raza cãruia se afla înregistrat furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensarea T.V.A. de plata, datoratã.
19. Reflectarea în contabilitate a operaţiunilor de compensare se face astfel:
a) la contribuabilul care a solicitat compensarea:
401 "Furnizori" = 4424 "T.V.A. de rambursat"
cu suma reprezentând T.V.A. de rambursat compensata;
b) la furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensare:
4423 "T.V.A. de plata" = 411 "Clienţi"
cu suma reprezentând T.V.A. de plata compensata.


MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
Direcţia generalã a finanţelor
publice a judeţului .............*)


PROCES-VERBAL DE COMPENSARE
nr. ....... data ......

În baza prevederilor <>art. 22 lit. b) 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adãugatã,
având în vedere ca ................................**) solicita, conform cererii nr. ........... din data de ........................, compensarea T.V.A. de rambursat, aferentã lunii ................./anul ..............., în suma de .........................., cu obligaţiile reprezentând T.V.A. de plata, datoratã de .......................***), în baza actelor de verificare nr. ............................ şi nr. ................................****), se aproba compensarea T.V.A. de plata, datoratã, în suma totalã de ........................, pe lunile:
........ anul ......... în suma de .......................;
........ anul ......... în suma de .......................;
........ anul ......... în suma de ...................... .

Prezentul proces-verbal s-a încheiat în .......... exemplare, din care:
...............................................................
...............................................................
............................................................... .


Se aproba Se aproba.
--------- ----------
Director, Director
............. ............
L.S. L.S./Data ...........*****)

(Conducãtorul organului fiscal (Conducãtorul organului
al contribuabilului care fiscal al furnizorului care
a solicitat compensarea) a beneficiat de compensare)

--------------
Se vor mentiona:
*) organul fiscal al contribuabilului care a solicitat compensarea
**) contribuabilul care a solicitat compensarea, codul fiscal, sediul
***) furnizorul care a beneficiat de compensare, codul fiscal, sediul
****) actele de verificare încheiate de cele doua organe fiscale
*****) data stingerii din evidenta pe plãtitori a obligaţiilor reprezentând T.V.A. de plata, datoratã de furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii care a beneficiat de compensare.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016