Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 24 noiembrie 2004  de aplicare a   Legii nr. 376/2004 privind bursele private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 24 noiembrie 2004 de aplicare a Legii nr. 376/2004 privind bursele private

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.151 din 6 decembrie 2004
I. Prevederi cu caracter general

1. Bursele prevãzute de <>Legea nr. 376/2004 privind bursele private se pot acorda persoanelor fizice române: elevi, studenţi, doctoranzi sau celor care urmeazã un program de pregãtire postuniversitarã într-o instituţie de învãţãmânt acreditatã, din ţarã sau din strãinãtate.
2.1. Bursa se acordã în baza unui contract încheiat între o persoanã juridicã de drept privat sau o persoanã fizicã şi beneficiar, dintre cei menţionaţi la pct. 1.
2.2. Contractul se semneazã, în calitate de pãrţi, de cãtre beneficiar sau, în funcţie de vârstã, de beneficiar, cu acordul scris al reprezentantului sãu legal, şi de cãtre reprezentantul legal al persoanei juridice de drept privat sau de cãtre persoana fizicã ce oferã bursa.
2.3. Beneficiarul bursei private are obligaţia sã prezinte contractul, în vederea avizãrii, la instituţia sau la unitatea de învãţãmânt în care studiazã, care va specifica nivelul şi forma de învãţãmânt urmate, precizând durata normalã a studiilor, precum şi anul de studiu în care se aflã beneficiarul bursei.
2.4. Instituţia sau unitatea de învãţãmânt are obligaţia de a prezenta, semestrial sau trimestrial, informaţii privind situaţia şcolarã a beneficiarului bursei, la cererea persoanei fizice sau a persoanei juridice care acordã bursa.
3.1. Clauzele contractului de bursã se stabilesc de cãtre pãrţi, cu respectarea modelului de contract prevãzut în anexa nr. 1 la prezentele instrucţiuni.
3.2. Bursa privatã nu poate fi acordatã rudelor sau afinilor pânã la gradul al IV-lea inclusiv.
3.3. Pe perioada acordãrii bursei private se interzice beneficiarului sã lucreze pentru cel care acordã bursa sau pentru altã persoanã juridicã ori fizicã desemnatã de acesta.
4.1. Bursa prevãzutã la pct. 1 poate fi acordatã pe întreaga duratã a studiilor sau pe o perioadã mai scurtã, stabilitã prin contract de cãtre pãrţi.
4.2. Cuantumul bursei private se stabileşte la încheierea contractului şi trebuie sã acopere cel puţin masa, cazarea şi cheltuielile de întreţinere, fãrã a se situa sub nivelul salariului minim pe economie. Acest cuantum se poate modifica ulterior încheierii cotractului numai prin act adiţional la acesta.
4.3. Bursa se poate suspenda pe perioadele în care beneficiarul ei nu îndeplineşte clauzele, stabilite prin contract.
4.4. Beneficiarul bursei se poate obliga prin contract ca, dupã terminarea studiilor liceale, postliceale, universitare, postuniversitare sau de doctorat, pe parcursul cãrora a primit bursa, sã lucreze prin angajare, pe o anumitã perioadã prevãzutã în contract, pentru persoana juridicã sau fizicã ce acordã bursa privatã, dar numai pe un post corespunzãtor studiilor absolvite.
4.5. Beneficiarul bursei se obligã prin angajament de platã sã restituie sumele primite cu titlu de bursã, indexate cu indicele de inflaţie, în caz de nerespectare a obligaţiilor asumate prin contract. Angajamentul de platã este prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele instrucţiuni şi constituie anexã la contract.
4.6. În cazul restituirii sumelor reprezentând burse private potrivit pct. 4.5, persoana fizicã care a acordat bursa are obligaţia de a înştiinţa organul fiscal competent în vederea returnãrii sumelor respective cu care s-a redus impozitul datorat, iar persoana juridicã va recalcula impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal respectiv.

II. Prevederi cu caracter financiar

A. În cazul contribuabililor persoane juridice
1. Intrã sub incidenţa <>art. 6 alin. 1 din Legea nr. 376/2004 persoanele juridice române de drept privat, precum şi persoanele juridice strãine care sunt obligate la plata impozitului pe profit potrivit titlului II "Impozit pe profit" din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
2. La calculul profitului impozabil, cheltuielile înregistrate în contabilitate în baza contractului prin care se acordã bursa privatã şi a documentelor justificative de platã a acesteia sunt cheltuieli nedeductibile. Din punct de vedere fiscal, valoarea acesteia se scade din impozitul pe profit datorat dacã reprezintã cumulativ 3 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, calculat înainte de aceastã deducere.
3. Scãderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentând bursa privatã se efectueazã lunar, trimestrial sau anual, potrivit metodologiei de calcul al impozitului pe profit, astfel încât la finele anului acestea sã se încadreze în prevederile legii.
Aceasta se înregistreazã în contabilitate prin articolul contabil:
6582 "Donaţii şi subvenţii acordate"/analitic distinct = 462 "Creditori diverşi"
4. Exemplu de calcul privind scãderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentând bursa privatã:
Un contribuabil plãtitor de impozit pe profit încheie un contract cu un student, prin care îi acordã o bursã privatã anualã de 60.000.000 lei, respectiv de 5.000.000 lei lunar.
La calculul profitului impozabil pentru trimestrul I 2005, acesta prezintã urmãtoarele date financiare:



Venituri din vânzarea mãrfurilor = 1.000.000.000 lei
Venituri din activitãţi diverse = 2.000.000 lei


1.002.000.000 lei
Cheltuieli privind mãrfurile = 750.000.000 lei
Cheltuieli cu personalul = 20.000.000 lei
Alte cheltuieli de exploatare = 90.000.000 lei
------------------
din care: 15.000.000 lei bursa 860.000.000 lei

Calculul profitului impozabil pentru trimestrul I 2005
Profitul impozabil = 1.002.000.000 - 860.000.000 + 15.000.000 = 157.000.000 lei.
Impozitul pe profit înainte de scãderea bursei private este de 157.000.000 x 19% = 29.830.000 lei.
Având în vedere condiţiile de deducere prevãzute la <>art. 6 din Legea nr. 376/2004 , prin aplicarea limitelor, valorile sunt:
- 3 la mie din cifra de afaceri reprezintã 3.006.000 lei;
- 20% din impozitul pe profit înainte de deducerea bursei private reprezintã 5.966.000 lei.
Suma de scãzut din impozitul pe profit este 3.006.000 lei.
Pentru trimestrul I 2005 impozitul pe profit datorat este de 29.830.000 - 3.006.000 = 26.824.000 lei.

B. În cazul contribuabililor persoane fizice
1. În aplicarea prevederilor <>art. 6 alin. (3) din Legea nr. 376/2004 , pot efectua cheltuieli cu bursele private contribuabilii care realizeazã venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv: venituri din activitãţi independente, venituri din salarii şi venituri din cedarea folosinţei bunurilor potrivit titlului III "Impozitul pe venit" din <>Legea nr. 571/2003 . De aceste prevederi beneficiazã şi contribuabilii care realizeazã numai una dintre categoriile de venit enumerate mai sus.
2. Persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi independente pot efectua cheltuieli cu burse private, potrivit <>art. 6 alin. (2) din Legea nr. 376/2004 , sume care, cumulate, dupã caz, cu celelalte cheltuieli de sponsorizare şi mecenat efectuate conform legii, sunt deductibile plafonat în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinatã conform <>art. 49 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 .
3.1. Contribuabilii pentru care angajatorul are obligaţia sã efectueze regularizarea anualã a impozitului pe veniturile din salarii vor înştiinţa angajatorul în perioada 1-15 ianuarie cã a efectuat cheltuieli cu bursa privatã în baza unui contract şi solicitã restituirea cheltuielilor cu bursa privatã.
3.2. Aceşti salariaţi pot solicita restituirea acestor cheltuieli cu bursa privatã în limita sumei reprezentând 1% din impozitul pe venitul anual datorat, prin cerere scrisã cãtre angajator, însoţitã de copii de pe documentele justificative de platã şi contract.
3.3. Dacã suma înscrisã în cerere cãtre angajator privind cheltuiala efectuatã cu bursa privatã, cumulatã cu suma dispusã a se vira cãtre entitatea nonprofit potrivit <>art. 90 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 , depãşeşte plafonul de 1% din impozitul datorat pe venitul anual din salarii, atunci suma totalã luatã în calcul de angajator este limitatã la nivelul acestui plafon, având prioritate cheltuielile efectuate cu bursa privatã.
4.1. Contribuabilii care au obligaţia sã depunã declaraţia de venit global şi au efectuat cheltuieli cu bursele private în baza contractului încheiat între pãrţi completeazã elementele necesare privind aceste cheltuieli în rubricile corespunzãtoare din declaraţia de venit global, la care anexeazã o copie a contractului şi a documentelor justificative de platã cãtre persoana fizicã beneficiarã.
4.2. În declaraţia de venit global se înscriu toate cheltuielile efectuate în cursul anului cu bursele private, ce urmeazã a fi recuperate din impozitul anual datorat în limita sumei reprezentând 1% din impozitul pe venitul anual datorat.
4.3. Dacã suma înscrisã în declaraţia de venit global privind bursa privatã, cumulatã cu suma dispusã a se vira cãtre entitatea nonprofit potrivit <>art. 90 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 , depãşeşte plafonul de 1% din impozitul pe venitul anual datorat, atunci suma totalã luatã în calcul este limitatã la nivelul acestui plafon, având prioritate cheltuielile efectuate cu bursa privatã.
5.1. Contractele privind bursa privatã, precum şi documentele de platã pentru aceste burse vor fi prezentate în original şi în copie la organul fiscal sau la angajator, dupã caz, pãstrând copiile acestora.
5.2. În cazul în care declaraţia de venit global se transmite prin poştã cãtre organul fiscal, atunci aceasta va fi însoţitã de copia contractului încheiat între pãrţi privind bursa privatã şi de pe documentele justificative de platã.
6. Documentul justificativ de platã a bursei private în cazul plãtitorilor persoane fizice poate fi şi un înscris între acesta şi beneficiarul bursei şi va cuprinde obligatoriu şi elementele de identificare a pãrţilor din contract: numele şi prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, suma şi data plãţii.
7. Neprezentarea documentelor necesare luãrii în calcul a cheltuielilor privind bursele private în condiţiile <>Legii nr. 376/2004 şi ale <>Legii nr. 571/2003 pânã la termenul de depunere a declaraţiei de venit global atrage pierderea dreptului conferit de lege.


ANEXA 1
-------
la instrucţiuni
---------------

CONTRACT Nr. ...../......

I. Pãrţile contractului

Art. 1. - Prezentul contract se încheie între:
1. Persoana fizicã sau persoana juridicã de drept privat, cu atributele lor de identificare:
2. Domnul/Doamna/Domnişoara ............., elev(ã)/student(ã)/masterand(ã)/doctorand(ã) în anul ...., în anul universitar/şcolar ....... la ......, învãţãmânt de zi/seral/i.d.d., nãscut/nãscutã în anul ...., luna ..., ziua ..., în localitatea ........., fiul/fiica lui ........ şi al/a ......, cetãţean român, cu domiciliul în România, str. ...... nr. ...., bl. ..., sc. ..., ap. ...., judeţul/sectorul ..., cod poştal ...., telefon ....., C.N.P. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr. ....., eliberat/eliberatã de ...... la data de ....... .

II. Obiectul contractului
Art. 2. - Obiectul prezentului contract îl constituie acordarea unei burse private în condiţiile <>Legii nr. 376/2004 şi ale instrucţiunilor de aplicare a acesteia.

III. Termenul contractului
Art. 3. - Prezentul contract se încheie pentru un termen de .........., începând cu data prezentului contract.

IV. Obligaţiile pãrţilor
Art. 4. - Persoana fizicã sau persoana juridicã de drept privat se obligã sã asigure finanţarea bursei în cuantum de ...... lunar, pe o perioadã de ...... luni, începând cu luna ....... anul ..... .
Art. 5. - Beneficiarul se obligã sã îndeplineascã urmãtoarele obligaţii:
a) cu privire la studii: ..... (se stabilesc de comun acord între pãrţile contractului);
b) sã profeseze, prin angajare, pentru o perioadã de ......., în specialitatea pentru care s-a pregãtit, pe un post corespunzãtor studiilor absolvite, la persoana fizicã sau la persoana juridicã de drept privat care acordã bursa privatã;
c) sã restituie în termen de 3 luni de la notificare, în baza prezentului contract şi a angajamentului asumat, sumele primite cu titlu de bursã, indexate cu indicele de inflaţie, pentru neexecutare totalã sau parţialã a obligaţiilor;
d) sã prezinte prezentul contract spre avizare unitãţii sau instituţiei de învãţãmânt la care studiazã.
Prezentul contract se încheie în 4 exemplare, unul pentru persoana fizicã sau persoana juridicã de drept privat care acordã bursa, unul pentru beneficiarul bursei, unul pentru instituţia sau unitatea de învãţãmânt unde acesta din urmã studiazã şi unul pentru organul fiscal care efectueazã deducerea fiscalã.


ANEXA 2
-------
la instrucţiuni
---------------

ANGAJAMENT

Anexã la Contractul nr. ...../.....

Subsemnatul ........., nãscut în anul ...., luna ..., ziua ..., în localitatea ........, fiul/fiica lui ....... şi al/a ....., cetãţean român cu domiciliul stabil în România, localitatea ........, str. ..... nr. ...., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judeţul/sectorul .., cod poştal ......, telefon ...., posesor al B.I./C.I. seria .... nr. ...., eliberat de Poliţia ....... la data de ..... .
În temeiul art. 5 lit. c) din Contractul nr. ..../...., mã angajez sã restitui sumele primite cu titlu de bursã în baza art. 2 din contractul menţionat, indexate cu indicele de inflaţie, în termen de 3 luni de la data la care am primit notificarea persoanei juridice de drept privat sau a persoanei fizice care a acordat bursa.


Data Beneficiarul bursei,
............. .........................

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016