Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 22 septembrie 2008  privind organizarea si desfasurarea activitatii de securitate si sanatate in munca in unitatile sistemului administratiei penitenciare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 22 septembrie 2008 privind organizarea si desfasurarea activitatii de securitate si sanatate in munca in unitatile sistemului administratiei penitenciare

EMITENT: MINISTERUL JUSTITIEI - ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 850 din 17 decembrie 2008

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Securitatea şi sãnãtatea în muncã reprezintã un sistem de activitãţi instituţionalizate având ca scop asigurarea celor mai bune condiţii în realizarea sarcinilor de muncã, apãrarea vieţii, integritãţii corporale şi sãnãtãţii personalului sistemului penitenciar şi a altor persoane participante în procesul de muncã.
(2) Asigurarea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã contribuie la întãrirea capacitãţii personalului sistemului administraţiei penitenciare pentru îndeplinirea atribuţiunilor de serviciu.
ART. 2
(1) Prezentele instrucţiuni cuprind direcţiile şi modul de aplicare, referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, securitatea şi sãnãtatea personalului, eliminarea factorilor de risc de accidentare, informarea, consultarea, instruirea personalului şi a reprezentanţilor acestuia în domeniu, în cazurile particulare, specifice activitãţilor şi acţiunilor sistemului administraţiei penitenciare.
(2) Activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã se organizeazã şi se desfãşoarã în conformitate cu prevederile <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 , ale Normelor metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 , precum şi ale prezentelor instrucţiuni.
ART. 3
Prezentele instrucţiuni stabilesc un sistem unitar particular de mãsuri şi reguli obligatorii privind securitatea şi sãnãtatea în muncã în unitãţile sistemului penitenciar.
ART. 4
Mãsurile de securitate şi sãnãtate în muncã în unitãţile sistemului penitenciar se asigurã pentru toate categoriile de lucrãtori, astfel:
a) funcţionarii publici cu statut special şi personalul contractual, pe timpul desfãşurãrii activitãţilor de serviciu;
b) cursanţii, elevii şi studenţii, pe timpul desfãşurãrii procesului de învãţãmânt;
c) personalul din afara sistemului penitenciar, pe timpul participãrii la diferite activitãţi de serviciu desfãşurate în unitãţile sistemului penitenciar;
d) persoanele private de libertate, pe timpul desfãşurãrii activitãţilor lucrative atât în incinta unitãţilor, cât şi în exteriorul acestora.
ART. 5
Activitãţile legate de transportul persoanelor şi materialelor se desfãşoarã cu respectarea prevederilor legale privind circulaţia pe drumurile publice.
ART. 6
Activitãţile în care se folosesc surse de radiaţii nucleare se desfãşoarã cu respectarea prevederilor Normelor de radioprotecţie elaborate de Comisia Naţionalã de Control al Activitãţilor Nucleare.
ART. 7
Activitãţile specifice în situaţii de urgenţã se desfãşoarã cu respectarea prevederilor legilor, instrucţiunilor şi normelor specifice acestui domeniu.
ART. 8
Organizarea, coordonarea şi controlul activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã, cercetarea, înregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncã şi a bolilor profesionale, precum şi autorizarea din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã în unitãţile sistemului penitenciar se realizeazã prin structura internã de prevenire şi protecţie.
ART. 9
Fişele posturilor pentru personalul încadrat cuprind în mod obligatoriu atribuţiile şi rãspunderile ce îi revin acestuia în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, corespunzãtor funcţiilor exercitate.
ART. 10
(1) Contractele de prestãri de servicii încheiate între unitãţile sistemului administraţiei penitenciare şi diferiţi operatori economici cuprind, distinct, clauze ce revin pãrţilor pe linia respectãrii reglementãrilor de securitate şi sãnãtate în muncã.
(2) Contractele de prestãri de servicii încheiate între unitãţile sistemului administraţiei penitenciare şi diferiţi operatori economici, pe linie de securitatea şi sãnãtatea în muncã, trebuie sã cuprindã în mod obligatoriu cel puţin urmãtoarele clauze:
a) beneficiarul este obligat sã asigure instructajul şi condiţiile de protecţie a muncii, precum şi alimentaţia şi echipamentul de protecţie pentru persoanele private de libertate şi pentru personalul de pazã şi supraveghere;
b) beneficiarul este obligat sã obţinã avizele legale (autorizaţie de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, autorizaţie sanitarã, sanitar-veterinarã, autorizaţie de protecţia mediului, P.S.I. etc.) înainte de începerea activitãţii cu persoanele private de libertate;
c) în situaţia în care beneficiarul este rãspunzãtor de conducerea şi/sau de organizarea activitãţii care a avut ca urmare producerea accidentului, beneficiarul este obligat sã comunice, sã cerceteze şi sã înregistreze accidentul de muncã; cercetarea se face de cãtre o comisie mixtã, conform reglementãrilor legale.
(3) Înainte de încheierea oricãrui contract de prestãri de servicii este obligatorie consultarea reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din unitatea penitenciarã.
(4) În cazul în care nu sunt încheiate contracte sau acestea nu prevãd expres clauze cu privire la obligaţiile pãrţilor pe linia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, întreaga rãspundere privind activitatea de prevenire şi protecţie revine unitãţii beneficiare a serviciilor.
ART. 11
(1) Desfãşurarea tuturor activitãţilor în cadrul unitãţilor sistemului administraţiei penitenciare este condiţionatã de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, emisã de structura de specialitate din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Desfãşurarea activitãţilor la operatorii economici cu care unitatea are încheiat contract de prestãri de servicii este condiţionatã de obţinerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã de cãtre aceştia.
ART. 12
Cheltuielile necesare realizãrii mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã, inclusiv pentru pregãtirea profesionalã, sunt finanţate din sumele prevãzute cu aceastã destinaţie în bugetul fiecãrei unitãţi, prin grija structurilor de specialitate, cu respectarea instrucţiunilor în vigoare.
ART. 13
Prezentele instrucţiuni se revizuiesc ori de câte ori este nevoie, în concordanţã cu modificãrile de naturã legislativã.
ART. 14
Sensurile unor termeni şi expresii utilizate în prezentele instrucţiuni sunt precizate în anexa nr. 1.

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã

SECŢIUNEA 1
Particularitãţi de organizare

ART. 15
(1) În situaţia în care în acelaşi loc de muncã îşi desfãşoarã activitatea personal din mai multe unitãţi, directorii acestora au urmãtoarele obligaţii:
a) sã coopereze în vederea implementãrii prevederilor privind securitatea şi sãnãtatea în muncã, luând în considerare natura activitãţilor;
b) sã îşi coordoneze acţiunile în vederea protecţiei personalului şi prevenirii riscurilor profesionale, luând în considerare natura activitãţilor;
c) sã se informeze reciproc despre riscurile profesionale;
d) sã informeze personalul despre riscurile profesionale.
(2) Directorul unitãţii îşi instruieşte personalul propriu participant privitor la activitãţile specifice, iar directorul unitãţii care organizeazã activitatea executã instruirea pentru activitatea respectivã.
(3) Directorii unitãţilor au obligaţia de a încheia un protocol pentru respectarea prevederilor de mai sus. Protocolul cuprinde clauze privind instruirea personalului participant, raportarea, cercetarea şi înregistrarea evenimentelor.
(4) În cazul în care nu se încheie protocolul, întreaga rãspundere privind activitatea de prevenire şi protecţie revine unitãţii beneficiare a serviciilor.
ART. 16
(1) Obligaţiile directorilor pentru realizarea mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã sunt cele prevãzute pentru angajator de legislaţia în vigoare.
(2) La nivelul unitãţilor se întocmeşte planul de prevenire şi protecţie, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.

SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţiile personalului pentru realizarea mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã

ART. 17
Fiecare persoanã este obligatã sã îşi desfãşoare activitatea în conformitate cu pregãtirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite, astfel încât sã nu expunã la pericol de accidentare sau îmbolnãvire profesionalã atât propria persoanã, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncã.
ART. 18
(1) Pentru realizarea mãsurilor de securitate şi sãnãtate în muncã, personalul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã utilizeze corect armamentul, muniţia, aparatura, maşinile-unelte, substanţele periculoase şi alte echipamente de muncã;
b) sã utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, dupã utilizare, sã îl înapoieze sau sã îl depoziteze la locul destinat pentru pãstrare;
c) sã nu procedeze la scoaterea din funcţiune, la modificarea, schimbarea sau înlãturarea arbitrarã a dispozitivelor de protecţie, în special ale maşinilor, aparaturii, uneltelor, instalaţiilor tehnice, şi sã utilizeze corect aceste dispozitive;
d) sã îşi însuşeascã şi sã respecte instrucţiunile de exploatare a echipamentelor de muncã, regulile şi instrucţiunile specifice elaborate la locul/postul de lucru unde îşi desfãşoarã activitatea;
e) sã nu execute sarcini de muncã pentru care nu este calificat sau autorizat;
f) sã solicite conducãtorului locului de muncã, ori de câte ori considerã necesar, detalii cu privire la sarcina de muncã despre care are motive întemeiate sã o considere un pericol pentru securitatea şi sãnãtatea sa sau a personalului sãu, în cazul oricãrei deficienţe a sistemelor de protecţie;
g) sã colaboreze cu directorul sau cu personalul din structura de specialitate din unitate, atâta timp cât este necesar pentru a face posibilã realizarea oricãror mãsuri sau cerinţe dispuse de structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lucrãtorilor;
h) sã informeze conducãtorul locului de muncã şi/sau directorul unitãţii despre accidentele suferite de propria persoanã sau de alte persoane despre care are cunoştinţã.
(2) Obligaţiile prevãzute la alin. (1) se aplicã, dupã caz, şi celorlalţi participanţi la procesul de muncã, potrivit activitãţilor pe care aceştia le desfãşoarã.

SECŢIUNEA a 3-a
Structurile organizatorice în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã

ART. 19
Managementul activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã este asigurat de structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
ART. 20
Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor are urmãtoarele atribuţii principale:
a) elaboreazã politica unitãţilor subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor privind asigurarea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã pentru personalul sistemului administraţiei penitenciare, în acord cu reglementãrile existente pe plan naţional;
b) elaboreazã acte normative specifice sistemului administraţiei penitenciare pentru implementarea cerinţelor în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
c) coordoneazã, din punct de vedere metodologic, modul de instruire în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, pentru toate categoriile de personal;
d) elaboreazã materiale de analizã şi sintezã pentru informarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi propune mãsuri concrete pentru diminuarea sau eliminarea premiselor de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã, pe baza rapoartelor primite de la unitãţile subordonate;
e) analizeazã propunerile, sesizãrile, reclamaţiile şi cererile lucrãtorilor din sistemul administraţiei penitenciare cu privire la condiţiile de lucru, modul de cercetare a accidentelor de muncã şi a celorlalte aspecte legate de activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã şi adoptã pentru rezolvarea acestora soluţiile legale adecvate;
f) organizeazã convocarea anualã cu structurile de specialitate din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare;
g) cerceteazã accidentele colective, generate de evenimente deosebite - avarii sau explozii -, produse în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare;
h) avizeazã dosarele de cercetare a accidentelor de muncã;
i) ţine evidenţa accidentelor de muncã;
j) analizeazã cauzele producerii accidentelor de muncã şi iniţiazã mãsuri pentru prevenirea unor evenimente similare;
k) anual, elaboreazã şi înainteazã directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor Darea de seamã privind desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã;
l) propune directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sesizarea organelor de urmãrire penalã cu privire la cazurile de încãlcare a prevederilor legale considerate infracţiuni.
ART. 21
Pe linia evaluãrii activitãţii specifice, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor are urmãtoarele atribuţii:
a) controleazã modul de aplicare a legislaţiei naţionale şi a celorlalte acte normative de securitate şi sãnãtate în muncã;
b) evalueazã activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã, pentru toate unitãţile sistemului administraţiei penitenciare;
c) autorizeazã funcţionarea unitãţilor sistemului administraţiei penitenciare în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
d) propune retragerea autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã a unitãţilor sistemului administraţiei penitenciare, dacã nu se respectã condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia;
e) propune oprirea parţialã sau totalã a activitãţii ori a funcţionãrii echipamentelor de muncã din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare atunci când constatã cã nu sunt respectate reglementãrile de securitate şi sãnãtate în muncã, ordinele şi dispoziţiile pe aceastã linie, întocmeşte în acest sens procesul-verbal de constatare şi oprire parţialã/totalã a activitãţii, conform anexei nr. 2, şi menţioneazã în certificatul constatator;
f) elaboreazã materiale de analizã şi sintezã pentru informarea conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în urma desfãşurãrii activitãţilor de evaluare pe linia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 22
Activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare este organizatã de cãtre directorii acestora, astfel:
a) dacã numãrul personalului prevãzut în statul de organizare este mai mic de 150 de persoane, directorul unitãţii desemneazã o persoanã care sã se ocupe cu activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã;
b) dacã numãrul personalului este mai mare sau egal cu 150, se organizeazã o structurã internã de prevenire şi protecţie, cu funcţii distincte în statul de organizare al unitãţii.
ART. 23
Pentru coordonarea activitãţilor de securitate şi sãnãtate în muncã din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare, în Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor se înfiinţeazã o structurã internã de prevenire şi protecţie.
ART. 24
Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 se subordoneazã nemijlocit directorului unitãţii şi desfãşoarã numai activitãţi de securitate şi sãnãtate în muncã şi cel mult activitãţi complementare de prevenirea şi stingerea incendiilor şi de protecţie a mediului.
ART. 25
Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 trebuie sã aibã cel puţin studii postliceale în profil tehnic şi un curs în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã cu o duratã de minimum 80 de ore.
ART. 26
Şefii structurilor interne de prevenire şi protecţie trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele cerinţe minime de pregãtire: studii superioare tehnice, curs în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã cu o duratã de cel puţin 80 de ore şi curs postuniversitar de evaluare a riscurilor cu o duratã de cel puţin 180 de ore.
ART. 27
Personalul din structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor trebuie sã îndeplineascã cerinţele minime de pregãtire corespunzãtoare nivelului mediu şi/sau superior.
ART. 28
Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 poate fi funcţionar public cu statut special sau personal contractual.
ART. 29
(1) Personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23 are obligaţiile şi atribuţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare.
(2) Personalul menţionat la alin. (1) are urmãtoarele atribuţii specifice:
a) sã propunã sistarea activitãţii în cazul în care se constatã abateri de la respectarea prevederilor legale în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã şi sã transmitã procesul-verbal de constatare şi oprire parţialã/totalã a activitãţii la eşalonul care a eliberat certificatul constatator, în vederea înscrierii sistãrii activitãţii;
b) sã controleze lunar sau ori de câte ori este nevoie fiecare loc de muncã din unitate;
c) sã comunice directorului unitãţii, în scris, deficienţele constatate în timpul controalelor efectuate la locurile de muncã şi sã propunã mãsuri de prevenire şi protecţie;
d) sã verifice periodic, dar nu la mai mult de un an, sau ori de câte ori este nevoie, pe baza mãsurãrilor efectuate de cãtre organismele sau laboratoarele abilitate, nivelul de încadrare a noxelor în limitele de nocivitate admise pentru locul de muncã şi sã propunã mãsuri tehnice şi organizatorice de reducere a acestora acolo unde este cazul;
e) sã întocmeascã şi sã înainteze eşalonului superior, anual, Darea de seamã privind modul de organizare şi desfãşurare a activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã, conform anexei nr. 4;
f) sã întocmeascã documentele de organizare şi conducere a activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã, conform anexei nr. 5.

SECŢIUNEA a 4-a
Organizarea comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã

ART. 30
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã se constituie în toate unitãţile sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 31
Membrii comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã se nominalizeazã prin decizie a directorului unitãţii, iar componenţa comitetului se stabileşte conform prevederilor <>art. 58 din normele metodologice, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 32
La întrunirile comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã participã personalul din compunerea structurii interne de prevenire şi protecţie menţionat la art. 22 şi 23, reprezentanţii personalului, desemnaţi conform <>art. 60 din normele metodologice, aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 , şi medicul de medicina muncii.

SECŢIUNEA a 5-a
Funcţionarea comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã

ART. 33
Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã îşi desfãşoarã activitatea în baza regulamentului de funcţionare a unitãţii.
ART. 34
(1) Directorul unitãţii are obligaţia sã asigure întrunirea comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã cel puţin o datã pe trimestru şi ori de câte ori este necesar.
(2) Ordinea de zi a fiecãrei întruniri este stabilitã de cãtre preşedinte şi secretar, cu consultarea reprezentanţilor personalului, şi este transmisã membrilor comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã cu cel puţin 5 zile înaintea datei stabilite pentru întrunirea comitetului.
(3) Secretarul comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în termen de 10 zile de la data întrunirii, o copie a procesului-verbal încheiat.

SECŢIUNEA a 6- a
Obligaţiile directorului unitãţii referitoare la comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã

ART. 35
Directorul unitãţii furnizeazã comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã toate informaţiile necesare privitoare la securitatea şi sãnãtatea în muncã.
ART. 36
(1) Directorul unitãţii prezintã, cel puţin o datã pe an, comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã un raport scris care cuprinde situaţia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, acţiunile care au fost întreprinse şi eficienţa acestora în anul încheiat, precum şi propunerile pentru planul de prevenire şi protecţie ce urmeazã sã se realizeze în anul urmãtor.
(2) Directorul unitãţii transmite raportul prevãzut la alin. (1), avizat de membrii comitetului de securitate şi sãnãtate în muncã, în termen de 10 zile, structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(3) Directorul unitãţii are obligaţia sã acorde fiecãrui reprezentant al lucrãtorilor în comitetele de securitate şi sãnãtate în muncã timpul necesar exercitãrii atribuţiilor specifice conform art. 61 alin. (2) din normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .

CAP. III
Pregãtirea şi instruirea personalului în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 37
Pregãtirea şi instruirea personalului în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã sunt pãrţi componente ale pregãtirii profesionale şi au ca scop însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
ART. 38
Instruirea personalului în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã cuprinde 3 faze:
a) instruirea introductiv-generalã;
b) instruirea la locul de muncã;
c) instruirea periodicã.
ART. 39
Costul pregãtirii şi instruirii/perfecţionãrii personalului se suportã de unitatea din care provine.
ART. 40
(1) Directorul unitãţii ia mãsuri ca instruirea sã se execute în locuri special amenajate.
(2) În astfel de locuri special amenajate existã tematici de instruire-testare, pe specializãri, meserii sau activitãţi.
ART. 41
(1) Rezultatul instruirii personalului în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã se consemneazã în mod obligatoriu în Fişa de instruire individualã privind securitatea şi sãnãtatea în muncã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, cu indicarea materialului predat, a duratei şi datei instruirii.
(2) Completarea fişei de instruire individualã se face cu pix sau cu stilou, imediat dupã verificarea instruirii.
(3) Dupã efectuarea instruirii, fişa de instruire individualã se semneazã de cãtre persoana instruitã şi de cãtre cei care au efectuat şi au verificat instruirea.
(4) Fişa de instruire individualã se pãstreazã de cãtre conducãtorul locului de muncã şi este însoţitã de o copie a fişei de aptitudini, completatã de cãtre medicul de medicina muncii în urma examenului medical la angajare.
ART. 42
(1) Pentru persoanele aflate în unitate, directorul stabileşte reguli şi ia mãsuri de instruire şi însoţire a acestora în unitatea respectivã.
(2) Pentru personalul din exteriorul unitãţii, care desfãşoarã activitãţi de prestãri de servicii într-o unitate a sistemului administraţiei penitenciare, directorul unitãţii beneficiare a serviciilor ia mãsuri de asigurare a unei instruiri suplimentare privind activitãţile, riscurile şi mãsurile specifice.
(3) Instruirea prevãzutã la alin. (1) şi (2) se consemneazã în fişa de instruire colectivã privind securitatea şi sãnãtatea în muncã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 7.
(4) Fişa de instruire colectivã se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar se pãstreazã de cãtre structura internã de prevenire şi protecţie care a efectuat instruirea şi celãlalt exemplar se pãstreazã de cãtre personalul instruit sau, în cazul vizitatorilor, de cãtre conducãtorul/şeful grupului.

SECŢIUNEA a 2-a
Instruirea introductiv-generalã

ART. 43
Instruirea introductiv-generalã se efectueazã cu urmãtoarele categorii:
a) personalul nou-încadrat în muncã;
b) personalul detaşat, mutat sau delegat la o altã unitate;
c) personalul pus temporar la dispoziţie;
d) elevii şi studenţii din instituţiile de învãţãmânt;
e) participanţii la diferite forme de pregãtire cu o duratã mai mare de 30 de zile;
f) persoanele angajate temporar;
g) persoanele aflate în unitate, în perioada de probã, în vederea angajãrii;
h) persoanele private de libertate care desfãşoarã activitãţi lucrative.
ART. 44
(1) Directorul unitãţii stabileşte prin instrucţiuni proprii durata instruirii introductiv-generale, care se consemneazã în decizia de zi pe unitate şi care nu este mai micã de 8 ore.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) persoanele prevãzute la art. 42, cãrora li se prezintã succint activitãţile, riscurile şi mãsurile de prevenire şi protecţie din unitate.
ART. 45
(1) În cadrul instruirii introductiv-generale se vor expune, în principal, urmãtoarele probleme:
a) legislaţia de securitate şi sãnãtate în muncã;
b) consecinţele posibile ale necunoaşterii şi nerespectãrii legislaţiei de securitate şi sãnãtate în muncã;
c) riscurile de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã specifice unitãţii;
d) mãsurile la nivelul întreprinderii şi/sau unitãţii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrãtorilor.
(2) Instruirea introductiv-generalã se face pe baza tematicii întocmite de cãtre structura internã de prevenire şi protecţie şi aprobate de cãtre directorul unitãţii.

SECŢIUNEA a 3-a
Instruirea la locul de muncã

ART. 46
(1) Instruirea la locul de muncã se face dupã instruirea introductiv-generalã şi are ca scop prezentarea riscurilor pentru securitate şi sãnãtate în muncã, precum şi mãsurile şi activitãţile de prevenire şi protecţie la nivelul fiecãrui loc de muncã, post de lucru şi/sau fiecãrei funcţii exercitate.
(2) Instruirea la locul de muncã se face întregului personal prevãzut la art. 43, inclusiv la schimbarea locului de muncã în cadrul unitãţii.
(3) Instruirea la locul de muncã se efectueazã de cãtre conducãtorul locului de muncã/activitãţii.
(4) Persoanele care efectueazã instruirea la locul de muncã şi durata acesteia se stabilesc prin decizie a directorului unitãţii.
(5) Durata instruirii la locul de muncã este de 8 ore.
ART. 47
(1) Instruirea la locul de muncã se efectueazã pe baza tematicilor întocmite de structura internã de prevenire şi protecţie şi aprobate de cãtre directorul unitãţii.
(2) Tematicile de prezentare se pãstreazã la persoanele care efectueazã instruirea.

SECŢIUNEA a 4-a
Instruirea periodicã

ART. 48
Instruirea periodicã se face întregului personal prevãzut la art. 43 şi are drept scop reîmprospãtarea şi actualizarea cunoştinţelor în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
ART. 49
(1) Instruirea periodicã se efectueazã de cãtre conducãtorul locului de muncã.
(2) Durata unei instruiri periodice este de minimum douã ore şi include demonstraţii practice acolo unde este cazul.
(3) Intervalul dintre douã instruiri periodice va fi stabilit prin instrucţiuni proprii, în funcţie de condiţiile locului de muncã şi/sau postului de lucru, şi nu va fi mai mare de o lunã pentru activitãţile direct productive (activitãţi cu maşini şi echipamente etc.) şi de 6 luni pentru activitãţile din operativ.
(4) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul dintre douã instruiri periodice va fi de cel mult 12 luni.
ART. 50
Instruirea periodicã se efectueazã pe baza tematicilor întocmite de structura internã de prevenire şi protecţie şi aprobate de cãtre directorul unitãţii.

SECŢIUNEA a 5-a
Cazuri particulare de instruire

ART. 51
(1) În cazul în care persoanele private de libertate desfãşoarã activitãţi lucrative pentru diferiţi beneficiari externi, şeful punctului de lucru are obligaţia sã cearã beneficiarului sã efectueze instructajul la locul de muncã al persoanelor private de libertate, dacã acest lucru este specificat în contractul de prestãri de servicii, conform instrucţiunilor proprii unitãţii beneficiare, specifice activitãţii desfãşurate
(2) Pentru persoanele private de libertate care desfãşoarã activitãţi lucrative în interiorul locului de deţinere, instruirea acestora se efectueazã de coordonatorul locului de muncã şi se consemneazã în fişa de instruire individualã privind securitatea şi sãnãtatea în muncã sau în fişa de instruire colectivã.
(3) Pentru persoanele private de libertate care nu sunt cuprinse în procesul de muncã, instructajul specific detenţiei se va face de şeful de turã, conform instrucţiunilor proprii elaborate.
(4) Responsabilul cu securitatea şi sãnãtatea în muncã din unitate, în colaborare cu şeful de turã, are obligaţia sã elaboreze instrucţiuni proprii specifice detenţiei, ţinând seama de actele normative specifice detenţiei şi de cele specifice securitãţii muncii.
(5) Şeful punctului de lucru are obligaţia sã anunţe responsabilul cu securitatea şi sãnãtatea în muncã din unitate despre orice modificare intervenitã în echipa sa de lucru şi sã facã instruirea la locul de muncã, în cazul în care are şi atribuţii de organizare şi conducere a punctului de lucru respectiv.
ART. 52
Persoanele din afara unitãţii, sosite pentru predarea/primirea echipamentelor de muncã sau a altor materiale, la intrarea în unitatea penitenciarã iau cunoştinţã, pe bazã de semnãturã, de regulile specifice unitãţii.

SECŢIUNEA a 6-a
Formarea şi perfecţionarea personalului specializat

ART. 53
Formarea şi perfecţionarea personalului cu atribuţii în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã au drept scop pregãtirea personalului încadrat sau care exercitã aceste atribuţii în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 54
Nivelurile de pregãtire în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã necesare pentru dobândirea capacitãţilor şi aptitudinilor corespunzãtoare efectuãrii activitãţilor de prevenire şi protecţie pentru personalul cu atribuţii în domeniu sunt urmãtoarele:
a) nivel de bazã;
b) nivel mediu;
c) nivel superior.
ART. 55
Cerinţele minime de pregãtire în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã corespunzãtoare nivelurilor de bazã, mediu şi superior sunt stabilite în conformitate cu prevederile <>art. 48-50 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 56
Formarea, pregãtirea şi perfecţionarea personalului în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã se realizeazã prin urmãtoarele forme:
a) cursuri postuniversitare organizate de cãtre instituţii abilitate, pe baza unor programe elaborate în colaborare cu ministerele de resort;
b) cursuri de nivel de bazã, mediu sau superior, organizate de cãtre furnizori de formare profesionalã autorizaţi conform legislaţiei în vigoare;
c) convocãri anuale de perfecţionare cu structura internã de prevenire şi protecţie din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 57
Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor organizeazã, anual, convocãri de pregãtire cu structura internã de prevenire şi protecţie din unitãţile subordonate, pe baza unei tematici avizate anterior de cãtre directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 7-a
Mijloace de informare, instruire şi avertizare

ART. 58
Directorii unitãţilor sunt obligaţi sã asigure organizarea unei activitãţi permanente de informare, instruire şi avertizare în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, utilizând mijloacele cu conţinut specific: filme, afişe, pliante, cataloage, broşuri, cãrţi, informãri.
ART. 59
Centrul metodologic de organizare şi realizare a informãrii, instruirii şi avertizãrii la nivelul unitãţilor sistemului administraţiei penitenciare este structura internã de prevenire şi protecţie.
ART. 60
Structura internã de prevenire şi protecţie gestioneazã materialele din dotarea sa şi întocmeşte planul anual de activitate, astfel încât tot personalul unitãţii sã participe la o activitate din domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã: informare, instruire şi prezentãri de filme cu tematicã de securitate şi sãnãtate în muncã.
ART. 61
(1) Structurii interne de prevenire şi protecţie i se vor asigura de cãtre unitate mobilier, mijloace audiovizuale, materiale de instruire şi testare, astfel încât sã se poatã desfãşura în mod corespunzãtor orice formã de instruire.
(2) Dotarea minimã cu mijloace audiovizuale a cabinetului de securitate şi sãnãtate în muncã cuprinde:
a) aparaturã cu redare video, televizor color, videoretroproiector şi ecran de proiecţie;
b) calculator, imprimantã;
c) aparat de fotografiat.
ART. 62
Materialele de instruire şi testare în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã necesare structurii interne de securitate şi sãnãtate în muncã sunt urmãtoarele:
a) manuale şi cursuri de specialitate, inclusiv cele cu specific sistemului penitenciar;
b) teste de verificare a cunoştinţelor pe meserii sau activitãţi;
c) reglementãri specifice de securitate şi sãnãtate în muncã;
d) standarde de securitate a muncii;
e) cãrţi, broşuri, îndrumare, cataloage, pliante, reviste, suporturi de curs destinate instruirii în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
f) filme cu tematicã de securitate şi sãnãtate în muncã;
g) casete video, CD-uri, DVD-uri cu filme având tematicã de securitate şi sãnãtate în muncã;
h) afişe de securitate şi sãnãtate în muncã.
ART. 63
Organizarea şi dotarea structurii interne de prevenire şi protecţie cu toate materialele şi mijloacele necesare se finanţeazã conform reglementãrilor în vigoare.

CAP. IV
Comunicarea, cercetarea, înregistrarea şi raportarea evenimentelor

SECŢIUNEA 1
Definirea şi clasificarea evenimentelor

ART. 64
Sensurile termenilor şi expresiilor "eveniment", "accident de muncã", "incident periculos", "boalã profesionalã", "accident uşor" şi "boalã legatã de profesiune" sunt cele definite de prevederile <>art. 5 din Legea nr. 319/2006 .
ART. 65
În sensul prevederilor <>art. 5 lit. g) din Legea nr. 319/2006 este, de asemenea, accident de muncã:
a) accidentul suferit de persoane aflate în vizitã în orice unitate penitenciarã;
b) accidentul suferit de orice persoanã care îndeplineşte sarcini de serviciu, inclusiv în cadrul unor activitãţi culturale, sportive, în ţarã sau în afara graniţelor ţãrii, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;
c) accidentul survenit în cadrul activitãţilor cultural-sportive sau demonstrative organizate de unitãţile sistemului administraţiei penitenciare şi aprobate conform reglementãrilor în vigoare, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activitãţi;
d) accidentul suferit de orice persoanã din sistemul administraţiei penitenciare, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativã pentru salvarea de vieţi omeneşti;
e) accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare, ca urmare a unei acţiuni întreprinse din proprie iniţiativã pentru prevenirea ori înlãturarea unui pericol care ameninţã avutul public sau privat;
f) accidentul cauzat de activitãţi care nu au legãturã cu procesul muncii, dacã se produce la sediul unitãţii ori în alt loc de muncã organizat de directorul acesteia, în timpul programului de muncã, şi nu se datoreazã culpei exclusive a accidentatului;
g) accidentul de traseu, dacã deplasarea s-a fãcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul personalului la locul de muncã şi invers;
h) accidentul suferit în timpul deplasãrii de la sediul unitãţii la locul de muncã sau de la un loc de muncã la altul, pentru îndeplinirea unei sarcini de serviciu;
i) accidentul suferit în timpul deplasãrii de la sediul unitãţii la care este încadratã victima ori de la orice alt loc de muncã organizat de directorul unitãţii la o altã unitate a sistemului penitenciar sau unitate economicã/instituţie publicã, pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, pe durata normalã de deplasare;
j) accidentul suferit înainte sau dupã încetarea lucrului, dacã victima prelua sau preda uneltele de lucru, locul de muncã, utilajul ori materialele, dacã schimba îmbrãcãmintea personalã, echipamentul individual de protecţie sau orice alt echipament pus la dispoziţie de directorul unitãţii, dacã se afla în baie ori în spãlãtor sau dacã se deplasa de la locul de muncã la ieşirea din unitate şi invers;
k) accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacã acesta s-a produs în locuri organizate de directorul unitãţii, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;
l) accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare, delegat pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în afara graniţelor ţãrii, pe durata şi traseul prevãzute în documentul de deplasare;
m) accidentul suferit de personalul sistemului administraţiei penitenciare care efectueazã lucrãri şi servicii pe teritoriul altor ţãri, în baza unor contracte, convenţii sau în alte condiţii prevãzute de lege, încheiate în numele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de persoane împuternicite în acest sens, cu parteneri strãini, în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;
n) accidentul suferit de orice persoanã care participã la convocãri sau urmeazã cursuri de calificare, recalificare ori perfecţionare a pregãtirii profesionale, în timpul şi din cauza efectuãrii activitãţilor practice sau aferente stagiului de practicã;
o) accidentul determinat de fenomene sau calamitãţi naturale, cum ar fi furtunã, viscol, cutremur, inundaţie, alunecãri de teren, trãsnet - electrocutare, dacã victima se afla în timpul procesului de muncã sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
p) dispariţia unei persoane în condiţiile unui accident de muncã şi în împrejurãri care îndreptãţesc presupunerea decesului acesteia;
q) accidentul suferit de o persoanã aflatã în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni;
r) accidentul survenit în timpul misiunilor operative;
s) accidentul în care au fost implicate nave aparţinând sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 66
Accidentele de muncã se clasificã, în raport cu urmãrile produse şi cu numãrul persoanelor accidentate, în:
a) accidente care produc incapacitate temporarã de muncã de cel puţin 3 zile calendaristice;
b) accidente care produc invaliditate;
c) accidente mortale;
d) accidente colective, când sunt accidentate cel puţin 3 persoane în acelaşi timp şi din aceeaşi cauzã.

SECŢIUNEA a 2-a
Comunicarea evenimentelor

ART. 67
Orice eveniment, aşa cum este definit la <>art. 5 lit. f) din Legea nr. 319/2006 , se comunicã de îndatã directorului, de cãtre conducãtorul locului de muncã sau de cãtre orice altã persoanã care are cunoştinţã despre producerea acestuia.
ART. 68
(1) Directorul unitãţii are obligaţia sã comunice evenimentele de îndatã, dupã cum urmeazã:
a) structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, toate evenimentele, aşa cum sunt definite la <>art. 5 lit. f) din Legea nr. 319/2006 ;
b) asigurãtorului, dupã caz, potrivit prevederilor legale în vigoare privind asigurarea pentru accidente de muncã şi boli profesionale, evenimentele urmate de incapacitate temporarã de muncã, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmãrire penalã, dupã caz, atunci când existã indicii privind sãvârşirea unor infracţiuni.
(2) Dacã printre victimele evenimentului se aflã şi personal din alte unitãţi din sistemul administraţiei penitenciare sau al altor angajatori, evenimentul se comunicã şi acestora de cãtre directorul unitãţii la care s-a produs evenimentul.
(3) Evenimentul produs în condiţiile prevãzute la art. 65 lit. d) şi e), dacã a avut loc în afara unitãţii şi nu a avut nicio legãturã cu aceasta, se comunicã, conform alin. (1) lit. a), de cãtre orice persoanã care are cunoştinţã despre producerea acestuia.
(4) Orice medic, inclusiv medicul de medicinã a muncii, semnaleazã în mod obligatoriu suspiciunea de boalã profesionalã sau legatã de profesiune, depistatã cu prilejul prestaţiilor medicale, conform prevederilor legale.
(5) Semnalarea prevãzutã la alin. (4) se efectueazã ierarhic cãtre Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, de îndatã, la constatarea cazului.
ART. 69
În cazul accidentelor de circulaţie produse pe drumurile publice, în care printre victime sunt şi persoane aparţinând sistemului administraţiei penitenciare, aflate în îndeplinirea unor sarcini de serviciu, directorul unitãţii care a condus/organizat activitatea solicitã organelor de poliţie rutierã competente un exemplar al procesului-verbal de cercetare la faţa locului, precum şi orice alte documente existente, necesare cercetãrii: copii de pe declaraţii, foaia de parcurs, ordin de deplasare, schiţe, fotografii.
ART. 70
Comunicarea evenimentelor se face în scris, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8, şi cuprinde cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) unitatea la care s-a produs evenimentul şi, dacã este cazul, unitatea la care este angajat accidentatul;
b) locul unde s-a produs evenimentul;
c) data şi ora la care s-a produs evenimentul/data şi ora la care a decedat accidentatul;
d) numele şi prenumele victimei;
e) datele personale ale victimei: vârsta, starea civilã, copii în întreţinere, ocupaţia, vechimea în ocupaţie şi la locul de muncã;
f) împrejurãrile care se cunosc şi cauzele prezumtive;
g) consecinţele evenimentului;
h) numele şi funcţia persoanei care comunicã evenimentul;
i) data comunicãrii;
j) unitatea sanitarã la care a fost internat accidentatul.
ART. 71
(1) Directorul unitãţii ia mãsurile necesare pentru a nu se modifica starea de fapt rezultatã din producerea evenimentului pânã la primirea acordului din partea organelor care efectueazã cercetarea, cu excepţia cazurilor în care menţinerea acestei stãri ar genera producerea altor evenimente, ar agrava starea accidentaţilor sau ar pune în pericol viaţa personalului şi a celorlalţi participanţi la procesul muncii.
(2) În situaţia în care este necesar sã se modifice starea de fapt rezultatã din producerea evenimentului, se fac, dupã posibilitãţi, schiţe sau fotografii ale locului unde s-a produs, se identificã, se ridicã şi se predau organelor care efectueazã cercetarea orice obiecte ce conţin sau poartã o urmã a evenimentului.
(3) Pentru orice modificare a stãrii de fapt rezultatã din producerea evenimentului, directorul unitãţii sau reprezentantul sãu legal consemneazã pe propria rãspundere, într-un proces-verbal, toate modificãrile efectuate dupã producerea evenimentului.
ART. 72
(1) Directorul unitãţii la care s-a produs evenimentul comunicã de îndatã la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor:
a) incidentul periculos;
b) evenimentul care a avut ca urmare un deces;
c) evenimentul care a avut ca urmare un accident colectiv;
d) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate evidentã;
e) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de invaliditate;
f) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de incapacitatea temporarã de muncã de cel puţin 3 zile calendaristice;
g) evenimentul care a avut ca urmare un accident urmat de incapacitate temporarã de muncã mai micã de 3 zile calendaristice;
h) orice eveniment legat de procesul de muncã.
(2) Comunicarea cãtre structura de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor cuprinde informaţiile prevãzute la art. 70.

SECŢIUNEA a 3-a
Cercetarea evenimentelor

ART. 73
Cercetarea evenimentelor are drept scop stabilirea împrejurãrilor şi a cauzelor care au condus la producerea acestora, a reglementãrilor legale încãlcate, a rãspunderilor şi a mãsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi, respectiv, pentru determinarea caracterului accidentului.
ART. 74
(1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie şi se efectueazã imediat dupã comunicare de cãtre:
a) structura de specialitate din unitatea la care s-a produs evenimentul sau care a condus/organizat activitatea în timpul cãreia s-a produs evenimentul, în cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporarã de muncã;
b) structura de specialitate din unitate sub coordonarea structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în cazul evenimentelor care au produs invaliditate evidentã sau confirmatã, deces, accidente colective, incidente periculoase şi situaţii cu persoanele date dispãrute;
c) structura medicalã competentã, în cazul suspiciunilor de boalã profesionalã şi de boli legate de profesiune.
(2) Rezultatul cercetãrii evenimentului se consemneazã într-un proces-verbal.
ART. 75
(1) Cercetarea evenimentului se face de cãtre o comisie compusã din cel puţin 3 persoane, dintre care una sã fie reprezentant al structurii interne de prevenire şi protecţie, în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.
(2) Comisia de cercetare a evenimentului se numeşte prin decizie de zi pe unitate de cãtre directorul unitãţii penitenciare.
(3) Persoanele numite în comisia de cercetare a evenimentului trebuie sã aibã pregãtire tehnicã corespunzãtoare, sã nu fie implicate în organizarea şi conducerea locului de muncã unde a avut loc evenimentul şi sã nu fi avut o responsabilitate în producerea evenimentului.
(4) Dacã în eveniment sunt implicate victime din unitãţi diferite, în comisia de cercetare a evenimentului numitã de directorul unitãţii la care s-a produs evenimentul se nominalizeazã şi persoanele numite prin decizie de zi pe unitate de cãtre ceilalţi directori.
(5) Directorul unitãţii care a organizat transportul rãspunde pentru cercetarea accidentului de circulaţie produs pe drumurile publice, urmat de incapacitate temporarã de muncã, cu respectarea, atunci când este cazul, a prevederilor alin. (4).
(6) Cercetarea evenimentului prevãzut de art. 65 lit. d) şi e), dacã a avut loc în afara unitãţii şi nu a avut nicio legãturã cu aceasta, se efectueazã de cãtre angajatorul la care s-a produs evenimentul, inspectoratul teritorial de muncã pe raza cãruia s-a produs evenimentul, respectiv de cãtre Inspecţia Muncii, conform competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare, cu participarea reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie.
ART. 76
(1) Persoanele care efectueazã cercetarea evenimentelor au dreptul sã ia declaraţii scrise, sã preleveze sau sã solicite prelevarea de probe necesare cercetãrii, sã solicite sau sã consulte orice acte ori documente existente în cadrul unitãţii, care pot ajuta la cercetarea accidentului, iar directorul acesteia este obligat sã le punã la dispoziţie în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1), cheltuielile necesare prelevãrii şi analizãrii probelor în vederea cercetãrii se suportã de unitatea la care a avut loc evenimentul, în condiţiile reglementãrilor în vigoare.
ART. 77
(1) Termenul de cercetare a evenimentului urmat de incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 7 zile lucrãtoare de la data producerii.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care este necesarã prelevarea de probe ori efectuarea de expertize, pentru care se poate solicita în scris, argumentat şi în termen, ierarhic la structura specificatã la art. 74 alin. (1) lit. b), prelungirea termenului de cercetare.
(3) Termenul de cercetare a evenimentelor care au ca urmare deces, invaliditate evidentã, accident colectiv sau situaţie de persoanã datã dispãrutã, precum şi a incidentelor periculoase este de 15 zile lucrãtoare de la data producerii acestora.
(4) Fac excepţie de la prevederile alin. (3) situaţiile în care este necesarã eliberarea certificatului medico-legal, prelevarea de probe sau efectuarea de expertize, pentru care structura specificatã la art. 74 alin. (1) lit. b) care cerceteazã evenimentele poate argumenta în scris prelungirea termenului de cercetare.
ART. 78
(1) În cazul accidentului cu incapacitate temporarã de muncã, în urma cãruia a intervenit ulterior invaliditate confirmatã prin decizie sau decesul victimei, structura de specialitate din unitate, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), completeazã dosarul de cercetare întocmit la data producerii evenimentului şi întocmeşte un nou procesverbal de cercetare bazat pe dosarul astfel completat.
(2) Întocmirea noului proces-verbal de cercetare a accidentului, prevãzut la alin. (1), se face în cel mult 7 zile lucrãtoare de la data primirii, de cãtre structura de specialitate din unitatea penitenciarã, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), în baza deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate sau a certificatului de constatare medico-legal.
(3) Evenimentul a cãrui consecinţã este invaliditate evidentã se cerceteazã de cãtre structura de specialitate din unitate, sub coordonarea structurii specificate la art. 74 alin. (1) lit. b), ca eveniment care a produs incapacitate temporarã de muncã şi, în funcţie de consecinţele ulterioare ale evenimentului, se procedeazã conform prevederilor alin. (1) şi (2).
ART. 79
Pentru unele situaţii neprevãzute în prezentele instrucţiuni, privind cercetarea evenimentelor, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor stabileşte modul în care se efectueazã cercetarea acestora.
ART. 80
(1) Cercetarea evenimentelor se finalizeazã cu întocmirea unui dosar care cuprinde documentele specificate la art. 122 şi îndeplineşte condiţiile prevãzute la <>art. 123 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
(2) Procesul-verbal de cercetare se va întocmi conform anexei nr. 9.
(3) Nota de constatare la faţa locului, încheiatã imediat dupã producerea evenimentului de cãtre reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie şi semnatã de cãtre directorul unitãţii, cuprinde precizãri legate de: poziţia victimei, existenţa sau inexistenţa echipamentului individual de protecţie, starea echipamentelor de muncã, modul în care funcţionau dispozitivele de protecţie, închiderea fişei individuale de instructaj prin barare şi semnãturã, ridicarea de documente sau prelevarea de probe.
ART. 81
(1) Dosarul de cercetare a evenimentelor se va întocmi astfel:
a) în douã exemplare, pentru evenimentele care au produs incapacitate temporarã de muncã, dintre care un exemplar se pãstreazã în arhiva unitãţii care înregistreazã accidentul, iar un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
b) în douã exemplare, pentru incidentele periculoase şi evenimentele care au ca urmare invaliditate evidentã, dintre care un exemplar se pãstreazã la unitatea care înregistreazã accidentul, iar un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
c) în 3 exemplare, pentru evenimentele care au produs invaliditate confirmatã prin decizie, deces, accidente colective, dintre care exemplarul original se înainteazã organelor de urmãrire penalã, unde este cazul, un exemplar se transmite la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, iar un exemplar se pãstreazã la unitatea care înregistreazã accidentul;
d) în 3 exemplare, pentru evenimentele cercetate de structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, dintre care exemplarul original se înainteazã organelor de urmãrire penalã, un exemplar se pãstreazã la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi un exemplar se transmite la unitatea penitenciarã unde s-a produs evenimentul;
e) în mai multe exemplare, pentru evenimentele care au produs incapacitatea temporarã de muncã pentru victime din unitãţi diferite, dintre care exemplarul original se pãstreazã în arhiva unitãţii care înregistreazã accidentul, un exemplar se transmite structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi celelalte exemplare se pãstreazã de cãtre celelalte unitãţi.
(2) Dacã evenimentul a avut loc la beneficiar, un exemplar al dosarului de cercetare va fi transmis şi la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(3) În cazul evenimentelor care au generat accidente urmate de incapacitate temporarã de muncã sau al incidentelor periculoase în care faptele comise pot fi considerate infracţiuni, potrivit legii, dosarul de cercetare se încheie în 3 exemplare, dintre care exemplarul original se înainteazã organului de urmãrire penalã, un exemplar se pãstreazã în unitate, iar un exemplar se transmite la Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
ART. 82
(1) Dosarul de cercetare, întocmit de comisia numitã de cãtre directorul unitãţii, conform competenţelor stabilite de prezentele instrucţiuni, se înainteazã pentru verificare şi avizare, ierarhic, la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în termen de 7 zile lucrãtoare de la finalizarea cercetãrii.
(2) Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor analizeazã, avizeazã şi restituie dosarul în cel mult 15 zile lucrãtoare de la data primirii acestuia.
(3) În cazul în care structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor constatã cã cercetarea nu a fost efectuatã corespunzãtor, dispune completarea dosarului şi/sau refacerea procesului-verbal de cercetare, dupã caz.
(4) Comisia de cercetare completeazã dosarul şi întocmeşte procesul-verbal de cercetare în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii dosarului.
(5) Dacã evenimentul urmat de incapacitate temporarã de muncã s-a produs în condiţiile prevãzute la art. 81 alin. (3), unitatea sau structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, dupã caz, înainteazã originalul dosarului de cercetare la organul de urmãrire penalã imediat dupã avizarea de cãtre directorul unitãţii sau directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
ART. 83
(1) Dosarul de cercetare a accidentului de muncã cu invaliditate, înaintat organelor de urmãrire penalã, se restituie la unitate sau la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor care a efectuat cercetarea, pentru completare şi întocmirea unui nou proces-verbal de cercetare, în cazul în care se produce decesul accidentatului ca urmare a accidentului suferit, confirmat în baza unui act medico-legal.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) se restituie la unitate sau la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor în termen de 10 zile lucrãtoare de la data solicitãrii acesteia.
(3) Completarea dosarului prevãzut la alin. (1) şi întocmirea noului proces-verbal de cercetare a evenimentului se fac în cel mult 5 zile lucrãtoare de la primirea dosarului de cãtre unitate sau structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
ART. 84
(1) Procesul-verbal de cercetare a evenimentului conţine capitolele prevãzute la art. 128 şi detaliate la <>art. 129 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
(2) Procesul-verbal de cercetare a evenimentului se va întocmi conform modelului prevãzut în anexa nr. 9.
ART. 85
(1) Procesul-verbal de cercetare a unui eveniment se va întocmi astfel:
a) 3 exemplare, în cazul accidentului de muncã urmat de incapacitate temporarã de muncã, dintre care un exemplar pentru unitatea penitenciarã care înregistreazã accidentul, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi/sau un exemplar pentru asigurator;
b) mai multe exemplare, în cazul accidentului de muncã urmat de incapacitate temporarã de muncã în care este implicat personal aparţinând unor unitãţi diferite, dintre care pentru fiecare unitate cãte un exemplar, şi un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor;
c) 4 exemplare, în cazul accidentului de muncã urmat de invaliditate, dintre care un exemplar pentru unitatea penitenciarã care înregistreazã accidentul, un exemplar pentru organul de urmãrire penalã, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi /sau un exemplar pentru asigurãtor;
d) 4 exemplare, în cazul accidentului periculos, accidentului de muncã mortal sau al celui colectiv, precum şi în cazul accidentului mortal în afara muncii, dintre care un exemplar pentru unitatea care înregistreazã accidentul, un exemplar pentru organul de urmãrire penalã, un exemplar pentru structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi/sau un exemplar pentru asigurãtor.
(2) Procesul-verbal de cercetare poate fi întocmit într-un numãr mai mare de exemplare, dupã caz.
ART. 86
În cazul în care accidentul de muncã s-a produs la o unitate, alta decât cea care îl înregistreazã, un exemplar din procesul-verbal de cercetare se trimite şi acesteia.
ART. 87
În cazul evenimentelor care nu au fost comunicate şi cercetate, dar persoana vãtãmatã prezintã un certificat medical cu cod "accident de muncã", unitatea unde este angajatã solicitã acesteia o declaraţie scrisã privind modul şi împrejurãrile în care s-a produs evenimentul şi procedeazã în continuare conform prevederilor prezentelor instrucţiuni.

SECŢIUNEA a 4-a
Înregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncã şi a incidentelor periculoase

ART. 88
(1) Înregistrarea accidentelor de muncã şi a incidentelor periculoase se face în baza procesului-verbal de cercetare şi în conformitate cu prevederile art. 135, 136 şi 138 din normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
(2) Pentru situaţiile neprevãzute în prezentele instrucţiuni, cu privire la înregistrarea accidentelor de muncã, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor stabileşte modul de înregistrare a acestora.
ART. 89
(1) În baza procesului-verbal de cercetare întocmit de comisia menţionatã la art. 75 alin. (1), unitatea la care se înregistreazã accidentul completeazã Formularul de înregistrare a accidentului de muncã, denumit în continuare FIAM, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) FIAM se completeazã pentru fiecare persoanã accidentatã în câte 3 exemplare, care se înainteazã spre avizare la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor care a avizat dosarul de cercetare întocmit de comisia unitãţii.
(3) Verificarea şi avizarea FIAM de cãtre structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor se fac în termen de 15 zile lucrãtoare de la primirea formularului.
(4) Unitatea la care se înregistreazã accidentul anexeazã un exemplar al FIAM-ului la dosarul sau la procesul-verbal de cercetare şi distribuie celelalte exemplare la persoana accidentatã şi la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(5) În cazul în care victima unui accident de muncã a fost propusã pentru pensionare, odatã cu emiterea deciziei de încadrare într-o grupã de invaliditate se completeazã un exemplar FIAM care se anexeazã la dosarul de pensionare ce se înainteazã unitãţii/comisiei de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã.
ART. 90
(1) Toate unitãţile din sistemul administraţiei penitenciare ţin evidenţa evenimentelor proprii în:
a) Registrul unic de evidenţã a accidentaţilor în muncã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10;
b) Registrul unic de evidenţã a incidentelor periculoase, conform modelului prevãzut în anexa nr. 11;
c) Registrul unic de evidenţã a accidentelor uşoare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 12;
d) Registrul unic de evidenţã a accidentaţilor în muncã ce au ca urmare incapacitate de muncã mai mare de 3 zile calendaristice, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
(2) În registrul prevãzut la alin. (1) lit. d) se ţine evidenţa accidentaţilor în muncã pentru care perioada de incapacitate temporarã de muncã este de minimum 4 zile calendaristice, fãrã a lua în calcul ziua producerii accidentului.
(3) Registrele de evidenţã se pãstreazã şi se actualizeazã în permanenţã.
ART. 91
(1) În baza FIAM şi a proceselor-verbale de cercetare a incidentelor periculoase, structura de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ţine evidenţa tuturor accidentelor de muncã şi a incidentelor periculoase înregistrate de unitãţile din subordine.
(2) Structura menţionatã la alin. (1) ţine evidenţa, conform art. 90, în:
a) Registrul unic de evidenţã a accidentaţilor în muncã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10;
b) Registrul unic de evidenţã a incidentelor periculoase, conform modelului prevãzut în anexa nr. 11;
c) Registrul unic de evidenţã a accidentaţilor în muncã ce au ca urmare incapacitate de muncã mai mare de 3 zile calendaristice, conform modelului prevãzut în anexa nr. 13.
ART. 92
(1) În situaţia în care directorul unitãţii nu este de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare a evenimentului sau cu mãsura de înregistrare a acestuia, se adreseazã ierarhic, în termen de 15 zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare, structurii de specialitate a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
(2) Soluţiile adoptate în urma analizei rãmân definitive şi se comunicã unitãţii, în termen de 21 de zile de la data primirii adreselor.
ART. 93
Dosarele şi procesele-verbale de cercetare a accidentelor de muncã, precum şi registrele de evidenţã se pãstreazã în arhivã permanent.
ART. 94
Anual, cu ocazia convocãrilor de profil, structurile de securitate şi sãnãtate în muncã din toate unitãţile sistemului administraţiei penitenciare efectueazã analiza evenimentelor înregistrate, sub aspectul cauzelor şi împrejurãrilor în care s-au produs, în baza cãrora se stabilesc mãsurile de prevenire necesare, iar rezultatele se comunicã celor interesaţi, în vederea eliminãrii deficienţelor constatate.

SECŢIUNEA a 5-a
Comunicarea, cercetarea şi înregistrarea evenimentelor produse în afara graniţelor României, în care este implicat personalul sistemului administraţiei penitenciare aflat în îndeplinirea sarcinilor de serviciu

ART. 95
Comunicarea evenimentelor produse în afara graniţelor ţãrii, în care sunt implicate persoane din sistemul administraţiei penitenciare, se face conform prevederilor art. 67-72 şi ale <>art. 143 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 96
(1) Cercetarea evenimentelor produse în afara graniţelor ţãrii, în care sunt implicate persoane din sistemul administraţiei penienciare, se face conform prevederilor art. 73-87 şi ale <>art. 144 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
(2) În cazul evenimentelor menţionate la alin. (1), care au produs invaliditate confirmatã prin decizie, deces, accidente colective, inclusiv în cazul persoanelor dispãrute şi în cazul incidentului periculos, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor poate delega reprezentanţi care sã efectueze cercetarea la faţa locului.
ART. 97
(1) De întocmirea dosarelor de cercetare a evenimentelor rãspunde structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(2) Dosarul de cercetare a evenimentelor se întocmeşte în numãrul de exemplare precizat la art. 81 şi conţine documentele prevãzute la art. 80.
ART. 98
Înregistrarea şi evidenţa accidentelor de muncã şi a incidentelor periculoase se fac de cãtre unitatea din sistemul penitenciar, conform prevederilor secţiunii a 4-a din prezentul capitol.

SECŢIUNEA a 6-a
Comunicarea şi cercetarea evenimentelor produse pe teritoriul României, în care sunt implicaţi cetãţeni strãini aflaţi în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu

ART. 99
(1) Orice eveniment produs pe teritoriul României, în care sunt implicaţi cetãţeni strãini aflaţi în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în cadrul sistemului administraţiei penitenciare, se comunicã imediat, ierarhic, la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(2) Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor înştiinţeazã misiunea diplomaticã sau consulatul ţãrii din care provine persoana accidentatã.
ART. 100
(1) Cercetarea unor astfel de evenimente se face de cãtre comisia stabilitã la nivelul structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
(2) La cercetare poate participa un reprezentant al misiunii diplomatice sau al consulatului ţãrii respective.
(3) Termenul de cercetare este cel prevãzut la art. 77.
(4) Dosarul de cercetare cuprinde actele prevãzute la art. 80.
(5) Dosarul de cercetare se întocmeşte în numãrul de exemplare precizat la art. 81 şi, în plus, o copie a dosarului original se transmite misiunii diplomatice sau consulatului ţãrii de unde provine accidentatul, de cãtre structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.

SECŢIUNEA a 7-a
Semnalarea bolilor profesionale

ART. 101
Bolile profesionale, precum şi suspiciunile de boli profesionale se semnaleazã în mod obligatoriu de cãtre toţi medicii care depisteazã astfel de îmbolnãviri, indiferent de specialitate şi de locul de muncã, cu prilejul oricãrei prestaţii medicale: examene medicale profilactice, consultaţii medicale de specialitate.
ART. 102
Medicul care suspecteazã o boalã profesionalã completeazã fişa de semnalare BP1, prevãzutã în anexa nr. 14, şi trimite bolnavul cu aceastã fişã la medicul de specialitate, în vederea precizãrii diagnosticului de boalã profesionalã.

SECŢIUNEA a 8-a
Cercetarea bolilor profesionale

ART. 103
Cercetarea cauzelor îmbolnãvirilor profesionale, în vederea confirmãrii sau infirmãrii lor, precum şi stabilirea de mãsuri pentru prevenirea altor îmbolnãviri se fac în prezenţa reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din unitatea unde a fost semnalat evenimentul.
ART. 104
Cercetarea se finalizeazã cu redactarea procesului-verbal de cercetare a cazului de boalã profesionalã.
ART. 105
Procesul-verbal de cercetare a cazului de boalã profesionalã este semnat de toate persoanele care au participat la cercetare, conform competenţelor, menţionându-se în mod special cauzele îmbolnãvirii, responsabilitatea directorilor unitãţilor şi mãsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru prevenirea unor boli profesionale similare.
ART. 106
În situaţia în care directorul unitãţii sau/şi reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor nu este/sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare ori cu mãsura tehnicã sau organizatoricã formulatã, se poate/pot adresa, în scris, în termen de 30 de zile de la data primirii procesului-verbal de cercetare a cazului de boalã profesionalã, structurii medicale competente.
ART. 107
Soluţiile adoptate în aceste situaţii se comunicã în scris celor interesaţi, în termen de 20 de zile.
ART. 108
(1) Procesul-verbal de cercetare a cazului de boalã profesionalã se înregistreazã la unitatea unde a fost semnalat evenimentul şi se vizeazã de directorul unitãţii.
(2) Documentul prevãzut la alin. (1) se înmâneazã directorului unitãţii, medicului de medicina muncii care a efectuat cercetarea, reprezentantului structurii interne de prevenire şi protecţie din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, medicului care a semnalat boala profesionalã pentru evidenţa îmbolnãvirilor profesionale şi monitorizarea realizãrii mãsurilor stabilite.
ART. 109
Pe baza confirmãrii caracterului profesional al îmbolnãvirii, medicul de medicina muncii care a efectuat cercetarea declarã cazul de îmbolnãvire profesionalã.
ART. 110
Tabelul bolilor profesionale cu declarare obligatorie este prevãzut în anexa nr. 22 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 111
Intoxicaţia acutã profesionalã se declarã, se cerceteazã şi se înregistreazã atât ca boalã profesionalã, cât şi ca accident de muncã.

SECŢIUNEA a 9-a
Bolile legate de profesiune

ART. 112
Tabelul bolilor legate de profesiune este prevãzut în anexa nr. 23 la normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 113
Bolile legate de profesiune nu se declarã; acestea se dispensarizeazã medical de cãtre personalul competent şi se comunicã directorilor unitãţilor sistemului penitenciar, în vederea luãrii mãsurilor tehnico-organizatorice de normalizare a condiţiilor de muncã.

SECŢIUNEA a 10-a
Alte prevederi

ART. 114
(1) Victimele sau familiile victimelor unui eveniment urmat de incapacitate temporarã de muncã, invaliditate sau deces au dreptul sã sesizeze sau sã se informeze la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor cu privire la orice aspect legat de eveniment.
(2) Dacã în urma investigaţiilor rezultã cã sunt întrunite condiţiile unui accident de muncã, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor ia mãsuri pentru efectuarea cercetãrii în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (1), structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor rãspunde sesizãrilor conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 115
(1) În situaţia în care directorul unitãţii penitenciare, personalul implicat, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite în procesul-verbal de cercetare a evenimentului, se pot adresa structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii acestuia.
(2) Soluţiile adoptate în cazul situaţiilor prevãzute la alin. (1) se comunicã celor interesaţi în termen de 30 de zile.

SECŢIUNEA a 11-a
Prevederi generale privind supravegherea stãrii de sãnãtate a personalului

ART. 116
Supravegherea sãnãtãţii personalului reprezintã totalitatea serviciilor medicale care asigurã prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale şi a bolilor legate de profesiune, precum şi menţinerea sãnãtãţii şi a capacitãţii de muncã ale personalului şi se asigurã prin medicii de medicina muncii supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor din sistemul administraţiei penitenciare.

CAP. V
Autorizarea funcţionãrii unitãţilor sistemului penitenciar din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã

ART. 117
În vederea asigurãrii condiţiilor de securitate şi sãnãtate în muncã şi pentru prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale, directorii unitãţilor din sistemul penitenciar au obligaţia sã obţinã autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã înainte de începerea oricãror activitãţi.
ART. 118
Autorizarea de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã este obligatorie pentru toate unitãţile sistemului penitenciar, indiferent de natura activitãţilor desfãşurate.
ART. 119
Autorizarea din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã se efectueazã de cãtre structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.
ART. 120
(1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, directorii unitãţilor din sistemul penitenciar au obligaţia sã transmitã structurii de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor o cerere semnatã, completatã în douã exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 15.
(2) Cererea prevãzutã la alin. (1) se însoţeşte de o declaraţie pe propria rãspundere, conform modelului prevãzut în anexa nr. 16, din care rezultã cã pentru activitãţile declarate sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevãzute de legislaţia specificã în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
(3) Pentru documentele depuse în susţinerea cererii se completeazã opisul prevãzut în anexa nr. 15.
ART. 121
În vederea autorizãrii din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor procedeazã dupã cum urmeazã:
a) înregistreazã cererile de autorizare a funcţionãrii din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
b) verificã actele depuse în susţinerea acestora, precum şi declaraţia pe propria rãspundere prevãzutã la art. 120 alin. (2);
c) completeazã şi emite certificatul constatator, conform modelului prevãzut în anexa nr. 17;
d) asigurã evidenţa certificatelor constatatoare eliberate, conform modelului prevãzut în anexa nr. 18;
e) asigurã arhivarea documentaţiei în baza cãreia s-au emis certificatele constatatoare.
ART. 122
Certificatul constatator, emis în baza declaraţiei pe propria rãspundere, constituie autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã şi dã dreptul unitãţilor sistemului penitenciar sã desfãşoare activitãţile pentru care au obţinut autorizarea.
ART. 123
(1) În cazul în care în cadrul controalelor se constatã abateri de la respectarea prevederilor legale din domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor propune directorului general sistarea activitãţii/activitãţilor prin întocmirea procesului-verbal de constatare şi oprire parţialã/totalã a activitãţii.
(2) Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor menţioneazã în certificatul constatator sistarea activitãţii, pe baza procesului-verbal menţionat la alin. (1).
ART. 124
(1) În situaţia prevãzutã la art. 123, directorii unitãţilor din sistemul administraţiei penitenciare pot relua activitãţile numai dupã ce demonstreazã cã au remediat deficienţele şi au obţinut autorizarea conform art. 120.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1), cererea se însoţeste de certificatul constatator eliberat iniţial în original.
(3) Structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor menţioneazã în certificatul constatator data reluãrii activitãţii.

CAP. VI
Dotarea cu echipament individual de protecţie şi de lucru

ART. 125
(1) Prin echipament individual de protecţie se înţelege orice echipament destinat sã fie purtat sau ţinut de personal pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sã îi punã în pericol securitatea şi sãnãtatea la locul de muncã, precum şi orice element suplimentar sau accesoriu proiectat în acest scop.
(2) Sunt excluse din definiţia prevãzutã la alin. (1):
a) îmbrãcãmintea de lucru şi uniformele obişnuite care nu sunt proiectate în mod special pentru a proteja securitatea şi sãnãtatea personalului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenţã şi salvare;
c) echipamentul individual de protecţie purtat sau folosit de instituţiile de ordine publicã pe timpul desfãşurãrii activitãţilor specifice;
d) echipamentul individual de protecţie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoapãrare sau de descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea şi semnalizarea riscurilor şi factorilor nocivi.
ART. 126
(1) Echipamentul individual de protecţie se acordã gratuit personalului unitãţilor din sistemul penitenciar şi persoanelor private de libertate aflate în procesul muncii.
(2) Echipamentul individual de protecţie se acordã, de asemenea, vizitatorilor, persoanelor din afara sistemului administraţiei penitenciare, personalului cu atribuţii de control pe timpul desfãşurãrii unor activitãţi care necesitã purtarea acestuia.
ART. 127
(1) Acordarea echipamentului individual de protecţie pentru personal se face pe baza documentaţiilor de identificare şi evaluare a factorilor de risc la locurile de muncã/posturile de lucru din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.048/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate pentru utilizarea de cãtre lucrãtori a echipamentelor individuale de protecţie la locul de muncã.
(2) Listele orientative şi neexhaustive cuprinzând echipamentele individuale de protecţie şi activitãţile care pot necesita utilizarea acestora sunt prevãzute în anexele 2 şi 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.048/2006 .
(3) Condiţiile de utilizare a echipamentului individual de protecţie, în special durata purtãrii, sunt determinate în funcţie de gravitatea riscului, de frecvenţa expunerii la risc, de caracteristicile locului de muncã/postului de lucru şi de performanţa echipamentului individual de protecţie.
ART. 128
Echipamentul individual de protecţie şi înbrãcãmintea/echipamentul de lucru se acordã personalului în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, pe baza documentaţiilor de identificare şi evaluare a factorilor de risc sau pe baza procesului-verbal întocmit de comisia tehnicã a unitãţii din sistemul administraţiei penitenciare.

CAP. VII
Acordarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie

ART. 129
Materialele igienico-sanitare şi alimentaţia de protecţie se acordã în mod obligatoriu şi gratuit, de cãtre directorii din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare, tuturor persoanelor care se aflã în procesul muncii şi se stabilesc de cãtre comisia tehnicã.
ART. 130
Unitãţile sistemului administraţiei penitenciare se doteazã cu truse sanitare de acordare a primului ajutor conform reglementãrilor ministerului de resort.
ART. 131
Personalul din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare este obligat sã utilizeze materialele igienico-sanitare primite, în conformitate cu indicaţiile personalului medico-sanitar.
ART. 132
Locurile de muncã, sortimentele, cantitatea şi periodicitatea acordãrii materialelor igienico-sanitare sunt cuprinse în actele normative specifice sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 133
Alimentaţia de protecţie se acordã numai în naturã şi se stabileşte de cãtre comisia tehnicã a unitãţii printr-un proces-verbal întocmit în baza buletinelor de determinare a noxelor sau de expertizare a condiţiilor de muncã, emise de organele abilitate potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 134
Criteriile şi sortimentele de alimente care se acordã în cadrul alimentaţiei de protecţie sunt cuprinse în actele normative specifice sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 135
Achiziţionarea materialelor igienico-sanitare şi a alimentaţiei de protecţie se face prin structura de specialitate din unitãţile sistemului administraţiei penitenciare, pe baza normelor de consum specifice.

CAP. VIII
Pericolul grav şi iminent şi zonele cu risc ridicat şi specific

ART. 136
În sensul prezentelor instrucţiuni şi în conformitate cu prevederile legale, prin pericol grav şi iminent de accidentare se înţelege situaţia concretã, realã şi actualã cãreia îi lipseşte doar prilejul declanşator pentru a produce un accident în orice moment.
ART. 137
La constatarea stãrii de pericol grav şi iminent de accidentare directorul unitãţii dispune mãsurile de securitate prevãzute la art. 102-104 din normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 .
ART. 138
Zonele cu risc ridicat şi specific se stabilesc de cãtre directorul unitãţii care ia mãsurile corespunzãtoare pentru ca, în aceste zone, accesul sã fie permis numai personalului care şi-a însuşit instrucţiunile adecvate.

CAP. IX
Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã

ART. 139
Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã presupune identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat şi cuantificarea dimensiunii lor pe baza combinaţiei dintre doi parametri: gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime posibile asupra organismului uman.
ART. 140
Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã are ca scop asigurarea îmbunãtãţirii nivelului securitãţii şi protecţiei sãnãtãţii personalului care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare.
ART. 141
Evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã se face de cãtre comisia tehnicã a unitãţii.
ART. 142
Directorii unitãţilor au obligaţia de a evalua riscurile pentru securitatea şi sãnãtatea personalului în conformitate cu prevederile prezentelor instrucţiuni.

CAP. X
Dispoziţii finale

ART. 143
Prezentele instrucţiuni vor fi duse la îndeplinire de Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor şi de unitãţile subordonate.
ART. 144
La data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, orice alte dispoziţii contrare se abrogã.
ART. 145
Anexele nr. 1-18 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.

ANEXA 1
-------
la instrucţiuni
---------------

GLOSAR

Termenii şi expresiile folosite în instrucţiuni au urmãtoarele semnificaţii:
accident care produce incapacitate temporarã de muncã (ITM) - accidentul care produce incapacitate temporarã de muncã de cel puţin 3 zile calendaristice consecutive, confirmatã prin certificat medical;
accident care produce invaliditate (INV) - accidentul care produce invaliditate confirmatã prin decizie de încadrare într-un grad de invaliditate, emisã de organele medicale în drept;
accident colectiv - accidentul care produce vãtãmarea a cel puţin 3 persoane, în acelaşi timp şi din aceleaşi cauze, în cadrul aceluiaşi eveniment;
accident de muncã de circulaţie - accidentul survenit în timpul circulaţiei pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacã persoana vãtãmatã se aflã în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
accident de muncã de traseu:
a) accidentul survenit în timpul şi pe traseul normal al deplasãrii de la locul de muncã la domiciliu şi invers şi care a antrenat vãtãmarea sau decesul;
b) accidentul survenit pe perioada pauzei regulamentare de masã în locuri organizate de directorul unitãţii penitenciare, pe traseul normal al deplasãrii de la locul de muncã la locul unde ia masa şi invers şi care a antrenat vãtãmarea sau decesul;
c) accidentul survenit pe traseul normal al deplasãrii de la locul de muncã la locul unde îşi încaseazã salariul şi invers şi care a antrenat vãtãmarea sau decesul;
accident în afara muncii - accidentul care nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 5 lit. g) şi la <>art. 30 din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 ;
accident mortal (D) - accidentul în urma cãruia se produce decesul accidentatului, confirmat imediat sau dupã un interval de timp, în baza unui act medico-legal;
autorizare de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã - asumarea de cãtre directorul unitãţii penitenciare a legalitãţii desfãşurãrii activitãţii din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
cercetare a bolilor profesionale - procedura efectuatã în mod sistematic, cu scopul de a stabili caracterul de profesionalitate al bolii semnalate;
directorul unitãţii penitenciare - reprezentantul legal al unitãţii sistemului administraţiei penitenciare, care se aflã în raporturi de muncã ori de serviciu cu lucrãtorul respectiv şi care are responsabilitatea unitãţii. Termen echivalent cu angajator;
comitet de securitate şi sãnãtate în muncã - organul paritar constituit la nivelul directorului unitãţii penitenciare, în vederea participãrii şi consultãrii periodice în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, în conformitate cu prevederile <>art. 18 alin. (1)-(3) din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 ;
comunicare - procedura prin care directorul unitãţii penitenciare comunicã producerea unui eveniment, de îndatã, structurilor prevãzute la art. 68 din instrucţiuni;
conducãtor al locului de muncã - persoana competentã desemnatã sã supravegheze şi sã îndrume activitatea la un loc de muncã, printre rãspunderile sale situându-se şi îndeplinirea cerinţelor de securitate şi sãnãtate în muncã;
evidenţã - mijloacele şi modalitãţile de pãstrarea a informaţiilor referitoare la evenimentele produse;
executant - persoana implicatã nemijlocit în realizarea sarcinii de serviciu;
intoxicaţie acutã profesionalã - starea patologicã apãrutã brusc, ca urmare a expunerii organismului la noxe existente la locul de muncã;
invaliditate - pierderea parţialã sau totalã a capacitãţii de muncã, confirmatã prin decizie de încadrare într-un grad de invaliditate, emisã de organele medicale în drept;
invaliditate evidentã - pierderea capacitãţii de muncã datoratã unor vãtãmãri evidente, cum ar fi un braţ smuls din umãr, produsã în urma unui eveniment, pânã la emiterea deciziei de încadrare într-un grad de invaliditate de cãtre organele medicale în drept;
îndatoriri de serviciu - sarcinile profesionale stabilite în: contractul individual de muncã, regulamentul intern sau regulamentul de organizare şi funcţionare, fişa postului, deciziile directorului de unitate, dispoziţiile scrise ori verbale ale conducãtorului direct sau ale şefilor ierarhici ai acestuia;
loc de muncã - locul destinat sã cuprindã posturi de lucru, situat în clãdirile unitãţilor penitenciare, inclusiv orice alt loc aparţinând unitãţii la care personalul are acces în cadrul desfãşurãrii activitãţii;
mediu de muncã - ambianţa în care executantul îşi desfãşoarã activitatea;
mijloace de producţie - totalitatea echipamentelor de muncã (clãdiri, instalaţii, maşini, unelte, mijloace de transport etc.) şi a obiectelor muncii (materii prime, produse intermediare etc.) utilizate în procesul de muncã;
personal desemnat - persoana desemnatã prin decizie a directorului unitãţii pentru a se ocupa de activitãţile de prevenire şi protecţie. Termen echivalent cu lucrãtor desemnat;
funcţionar public cu statut special, personal contractual, persoanã privatã de libertate - persoana care îşi desfãşoarã activitatea într-o unitate a sistemului administraţie penitenciare, potrivit legii. Termen echivalent cu lucrãtor;
proces de muncã - succesiunea în timp şi spaţiu a activitãţilor conjugate ale executantului şi mijloacelor de producţie în cadrul sistemului de muncã, în vederea realizãrii unui scop unic;
reprezentanţi ai personalului cu rãspunderi specifice în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii personalului - persoanele alese, selectate sau desemnate de lucrãtori, în conformitate cu prevederile legale, pentru a-i reprezenta pe aceştia în ceea ce priveşte problemele referitoare la activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã;
risc - probabilitatea cu care, într-un proces de muncã, intervine un accident sau o îmbolnãvire profesionalã, cu o anumitã frecvenţã şi gravitate a consecinţelor;
sarcinã de muncã - totalitatea acţiunilor pe care trebuie sã le efectueze executantul în vederea realizãrii scopului sistemului de muncã;
semnalare a bolilor profesionale - procedura prin care se indicã pentru prima oarã faptul cã o boalã ar putea fi profesionalã;
structura internã de prevenire şi protecţie - totalitatea resurselor materiale şi umane alocate pentru executarea activitãţilor de prevenire şi protecţie în unitãţile sistemului administraţiei penitenciare. Termen echivalent cu persoanã/structurã de specialitate pentru executarea activitãţilor de prevenire şi protecţie - compartiment;
sistem de muncã - sistemul constituit din cele 4 elemente implicate în procesul muncii: executant, sarcinã de muncã, mijloace de producţie şi mediu de muncã;
şef structurã internã de prevenire şi protecţie - şeful structurii de securitate şi sãnãtate în muncã din cadrul unitãţilor sistemului administraţie penitenciare. Termen echivalent cu inspector de muncã;
vãtãmare corporalã - afectarea integritãţii anatomofuncţionale şi a sãnãtãţii unei persoane; este consideratã gravã atunci când necesitã pentru vindecare mai mult de 60 de zile calendaristice sau a produs una dintre urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionãrii acestora, o infirmitate permanentã fizicã ori psihicã, sluţirea, avortul, punerea în primejdie sau pierderea vieţii persoanei;
zone cu risc ridicat şi specific - zonele din cadrul unitãţilor sistemului administraţie penitenciare în care au fost identificate riscuri ce pot genera accidente sau boli profesionale cu consecinţe grave, ireversibile, respectiv deces sau invaliditate.

ANEXA 2
--------
la instrucţiuni
---------------

PROCES - VERBAL
de constatare şi oprire parţialã/totalã a activitãţii
Nr. .... din ...........

La controlul efectuat privind modul de respectare a reglementãrilor de securitate şi sãnãtate în muncã la unitatea ....., din subordinea ANP ......, am constatat urmãtoarele: .....................................................
Întrucât cele constatate mai sus prezintã un pericol iminent de accidentare sau de îmbolnãvire profesionalã a personalului am dispus, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (1) lit. b din Legea nr. 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, republicatã, oprirea parţialã/totalã a activitãţii la locul de muncã ........... din unitatea ..............., începând cu ora ..... ziua .... luna ...... anul ......., cu/fãrã aplicarea sigiliului nr. .................. .
Constatarea s-a fãcut în prezenţa ..........., având funcţia de ......., posesor al B.I./C.I. seria ...... nr. ......, eliberat de ................. .
Suspendarea activitãţii rãmâne în vigoare pânã la remedierea totalã a deficienţelor constatate.
Drept care s-a încheiat prezentul proces-verbal în douã exemplare, dintre care unul s-a predat unitãţii controlate.

Structura internã de prevenire
şi protecţie din ANP,
(Gradul, numele şi prenumele, semnãtura)


Director unitate,
(Gradul, numele şi prenumele, semnãtura)
LS. ...................

ANEXA 3
-------
la instrucţiuni
---------------


Unitatea .............. Aprob


─────
Director
....................

PLANUL DE PREVENIRE ŞI PROTECŢIE







┌───┬──────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬──────────┬─────────┬─────────────┬───────┐
│Nr.│Locul │Riscu- │Mãsu- │Mãsu- │Mãsu- │Mãsu- │Acţiunile │ │Persoana care│Obser- │
│crt│de │rile │rile │rile │rile │rile │în scopul │Termenul │rãspunde de │vaţii │
│ │muncã/│evalu- │tehni-│organi│igieni│de │realizãrii│ de │ realizarea │ │
│ │postul│ate │ce │zato- │co- │altã │ mãsurii │realizare│ mãsurii │ │
│ │de │ │ │rice │sani- │naturã│ │ │ │ │
│ │lucru │ │ │ │tare │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├───┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
├───┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
├───┼──────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────────┼───────┤
└───┴──────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴──────────┴─────────┴─────────────┴───────┘

Avizat Întocmit
────── ────────
C.S.S.M. Structura internã de prevenire şi protecţie




ANEXA 4
-------
la instrucţiuni
---------------

DARE DE SEAMĂ
privind modul de organizare şi desfãşurare
a activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã

Darea de seamã are urmãtorul conţinut:
1. accidentele de muncã potrivit anexei nr. 4.1, care face parte integrantã din prezenta anexã;
2. concluziile rezultate în urma controalelor executate în unitãţile penitenciare;
3. modul de asigurare cu echipament individual de protecţie, de lucru, alimentaţie de protecţie şi materiale igienico-sanitare;
4. fondurile bãneşti alocate activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã, conform anexei nr. 4.2, care face parte integrantã din prezenta anexã, şi modul lor de folosire;
5. asigurarea drepturilor cuvenite personalului care lucreazã în condiţii deosebite - grele, vãtãmãtoare sau periculoase - spor la solda lunarã/salariu de bazã, concediu suplimentar de odihnã, program redus de lucru, conform legislaţiei în vigoare;
6. alte probleme care se considerã necesar a fi raportate;
7. evidenţa unitãţilor subordonate autorizate din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, în cazul în care Darea de seamã este întocmitã de structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.

ANEXA 4.1
---------
la darea de seamã
-----------------

Aprobat
Unitatea .............. Director,

SITUAŢIA ACCIDENTELOR DE MUNCĂ PE ANUL .......





┌─────┬────────┬─────┬──────────────────┬──────────────┬────────────────┬───────────┬──────────┐
│Locul│ Numele │Data │Tipul accidentului│Unitatea care │Persoana/persoa-│ Mãsurile │Mãsuri de │
│acci-│şi pre- │acci-│ de muncã/Nr. de │a fãcut cerce-│nele care se fac│ propuse │prevenire │
│den- │numele │den- │zile de incapa- │tarea şi înre-│ vinovate de │ împotriva │luate în │
│tu- │acciden-│tului│citate temporarã │ gistrarea │ producerea │persoanelor│urma acci-│
│lui │tatului │ │ de muncã │ accidentului │ accidentului │ vinovate │dentului │
├─────┼────────┼─────┼──────────────────┼──────────────┼────────────────┼───────────┼──────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
└─────┴────────┴─────┴──────────────────┴──────────────┴────────────────┴───────────┴──────────┘



Întocmit
Responsabil cu S.S.M,
.....................


ANEXA 4.2
---------
la darea de seamã
-----------------

Unitatea ...............

CHELTUIELI PE LINIE DE SECURITATE ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ



┌───────┬───────┬───────────┬───┬──────┬──────┬──────┬────────────┬───────────┐
│ Arti- │Alinea-│ Denumirea │U.M│Canti-│Preţul│Valoa-│Suma alocatã│ Suma │
│ colul │ tul │produsului/│ │tatea │ │ rea │din bugetul │ rãmasã │
│bugetar│bugetar│serviciului│ │ │ │ │anului 2007 │necheltuitã│
├───────┼───────┼───────────┼───┼──────┼──────┼──────┼────────────┼───────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
└───────┴───────┴───────────┴───┴──────┴──────┴──────┴────────────┴───────────┘



Avizat Întocmit
Contabil-şef, Responsabil S.S.M.,
............... ...................


ANEXA 5
-------
la instrucţiuni
---------------

I. Documentele de organizare şi conducere a activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã ce se întocmesc de cãtre structura internã de prevenire şi protecţie

1. Registrul cu activitatea personalã, care conţine:
a) atribuţiile funcţionale, aprobate de directorul unitãţii penitenciare;
b) planul anual de controale pe linia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã;
c) evidenţa persoanelor desemnate cu activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã din unitate şi din unitãţile subordonate, unde este cazul;
d) evidenţa persoanelor care efectueazã instruirea de securitate şi sãnãtate în muncã - instruirea la locul de muncã şi cea periodicã;
e) evidenţa persoanelor desemnate pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare, alarmarea şi evacuarea lucrãtorilor, anunţarea serviciilor de urgenţã - pompieri, ambulanţã, oprirea echipamentelor de muncã în caz de constatare a stãrii de pericol grav şi iminent, eliminarea stãrii de pericol grav şi iminent;
f) responsabilitãţile şi componenţa comisiilor, stabilite prin ordin de zi pe unitate;
g) evidenţa persoanelor autorizate sã exercite diferite meserii şi activitãţi;
h) evidenţa sancţiunilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale;
i) evidenţa folosirii fondurilor bãneşti alocate activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã;
j) evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific;
k) evidenţa accidentelor de muncã, a bolilor profesionale, a accidentelor tehnice şi avariilor.
2. Evaluarea de risc de accidente de muncã şi îmbolnãviri profesionale pentru unitatea/formaţiunea militarã
3. Planul de prevenire şi protecţie
4. Planul de acţiune în caz de pericol grav şi iminent
5. Registrele unice de evidenţã a accidentelor de muncã şi a incidentelor periculoase
6. Evidenţa autorizãrii din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã a unitãţilor, dupã caz.
7. Materialele/tematicile scrise pentru efectuarea instruirilor de securitate şi sãnãtate în muncã - introductiv-generalã, la locul de muncã şi periodicã - şi instrucţiunile proprii de securitate a muncii.
8. Alte documente:
a) procese-verbale de autorizare a exercitãrii meseriilor şi a profesiilor conform reglementãrilor în vigoare, precum şi pentru evaluarea cunoştinţelor dobândite în procesul de instruire prin teste, probe practice;
b) procesul-verbal şi evidenţa cu personalul unitãţii care beneficiazã de spor la solda de bazã - salariul de bazã - pentru condiţii de muncã grele, vãtãmãtoare sau periculoase, concediu suplimentar de odihnã, program redus de lucru, materiale igienicosanitare, alimentaţie de protecţie, lista cu echipament individual de protecţie;
c) buletine de determinare a noxelor şi de expertizare a condiţiilor de la locurile de muncã, emise de organe militare/civile abilitate;
d) buletine de verificare şi mãsurare a rezistenţei de dispersie a prizelor de împãmântare;
e) buletine de verificare şi mãsurare a radiaţiilor nucleare, conform normelor de radioprotecţie elaborate de Comisia Naţionalã de Control al Activitãţilor Nucleare.

II. Responsabilitãţile şi comisiile pe linia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, ce se numesc prin decizie de zi pe unitate

1. Personalul desemnat sã organizeze şi sã conducã activitatea de securitate şi sãnãtate în muncã se nominalizeazã prin decizie de zi pe unitate.
2. Responsabilul cu efectuarea instruirii introductiv-generale
3. Persoanele care efectueazã instruirea la locul de muncã şi cea periodicã, precum şi duratele acestora sunt conducãtorii/şefii locurilor de muncã - compartimente, birouri, ateliere, secţii, laboratoare, precum şi şefi de subunitãţi.
4. Comisia tehnicã de securitate şi sãnãtate în muncã este formatã din şeful logisticii, serviciul intern de prevenire şi protecţie/personalul desemnat, responsabilul cu supravegherea tehnicã, medicul unitãţii/medicul de medicina muncii, şeful compartimentului resurse umane/ofiţerul cu activitatea de personal, şeful compartimentului financiar-contabil, reprezentanţii personalului cu rãspunderi specifice în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã.
Atribuţiile comisiei sunt urmãtoarele:
a) evalueazã riscurile de accidentare şi îmbolnãvire profesionalã din unitate;
b) verificã şi autorizeazã persoanele în diferite meserii şi activitãţi, conform reglementãrilor în vigoare;
c) întocmeşte documentaţia necesarã pentru acordarea drepturilor legale personalului unitãţii care lucreazã în condiţii deosebite - grele, vãtãmãtoare sau periculoase - spor la salariu, concediu suplimentar de odihnã, program redus de lucru, materiale igienico-sanitare, alimentaţie de protecţie, echipament individual de protecţie şi de lucru, încadrarea locurilor de muncã în condiţii deosebite.
5. Componenţa comisiei pentru cercetarea evenimentelor se stabileşte de cãtre directorul unitãţii penitenciare. Din aceasta fac parte în mod obligatoriu persoane din structura internã de prevenire şi protecţie.
6. Comitetul de securitate şi sãnãtate în muncã, definit conform cap. II din instrucţiuni.
7. Personalul autorizat desemnat pentru acordarea primului ajutor în caz de accidentare
8. Personalul desemnat cu alarmarea şi evacuarea lucrãtorilor
9. Personalul desemnat cu anunţarea serviciilor de urgenţã - pompieri, ambulanţã
10. Personalul desemnat pentru oprirea echipamentelor de muncã în caz de constatare a stãrii de pericol grav şi iminent
11. Personalul desemnat pentru eliminarea stãrii de pericol grav şi iminent.


ANEXA 6
--------
la instrucţiuni
---------------

Unitatea ...................

FIŞĂ DE INSTRUIRE INDIVIDUALĂ
privind securitatea şi sãnãtatea în muncã

NUMELE ŞI PRENUMELE .................................................
LEGITIMAŢIA, MARCA ..................................................
GRUPA SANGUINĂ ......................................................
DOMICILIUL ..........................................................

Data şi locul naşterii ..............................................
Calificarea .......................... Funcţia ......................
Locul de muncã ......................................................
Autorizaţii ISCIR ş.a. ......
Traseul de deplasare la/de la serviciu ..............................
.....................................................................

Instruirea la angajare

1. Instruirea introductiv-generalã a fost efectuatã la data de ............... timp de .... ore, de cãtre ........................, având funcţia de .............. .
Conţinutul instruirii ..................................................
........................................................................

.........................
(Semnãtura celui instruit)

......................
(Semnãtura celui care
a efectuat instruirea)

................................
(Semnãtura celui care a verificat
însuşirea cunoştinţelor)

2. Instruirea la locul de muncã a fost efectuatã la data de ..............., loc de muncã/post de lucru ........, timp de .... ore, de cãtre ....................., având funcţia de .................. .
Conţinutul instruirii ............................................
..................................................................

.........................
(Semnãtura celui instruit)

......................
(Semnãtura celui care
a efectuat instruirea)

................................
(Semnãtura celui care a verificat
însuşirea cunoştinţelor)

3. Admis la lucru
Numele şi prenumele conducãtorului locului de muncã/activitãţii ...........
Funcţia - şef secţie, atelier, şantier - ..................................
Data şi semnãtura .........................................................

INSTRUIREA PERIODICĂ



┌───────┬───────┬──────┬──────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Data │Durata │Ocupa-│Materialul│ Semnãtura celui: │
│instru-│- ore -│ ţia │ predat ├────────┬───────────────┬────────────────┤
│ irii │ │ │ │Instruit│Care a efectuat│Care a verificat│
│ │ │ │ │ │ instruirea │ instruirea │
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
└───────┴───────┴──────┴──────────┴────────┴───────────────┴────────────────┘



INSTRUIREA SUPLIMENTARĂ



┌───────┬───────┬──────┬──────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Data │Durata │Ocupa-│Materialul│ Semnãtura celui: │
│instru-│- ore -│ ţia │ predat ├────────┬───────────────┬────────────────┤
│ irii │ │ │ │Instruit│Care a efectuat│Care a verificat│
│ │ │ │ │ │ instruirea │ instruirea │
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
├───────┼───────┼──────┼──────────┼────────┼───────────────┼────────────────┤
└───────┴───────┴──────┴──────────┴────────┴───────────────┴────────────────┘



REZULTATELE TESTĂRILOR



┌────────┬───────────────────────┬─────────────────┬──────────────┐
│ Data │ Materialul examinat │ Calificativul │ Examinator │
├────────┼───────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
├────────┼───────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
├────────┼───────────────────────┼─────────────────┼──────────────┤
└────────┴───────────────────────┴─────────────────┴──────────────┘



ACCIDENTE DE MUNCĂ SAU
ÎMBOLNĂVIRI PROFESIONALE SUFERITE



┌─────────────┬────────────┬─────────────┬─────────────────────────┬───────────┐
│ Data │Diagnosticul│ Descrierea │ Nr. şi data │Nr. de zile│
│ producerii │ medical │evenimentului│ procesului-verbal de │ de ITM │
│evenimentului│ │ │cercetare a evenimentului│ │
├─────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼───────────┤
├─────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼───────────┤
├─────────────┼────────────┼─────────────┼─────────────────────────┼───────────┤
└─────────────┴────────────┴─────────────┴─────────────────────────┴───────────┘



SANCŢIUNI APLICATE PENTRU NERESPECTAREA
REGLEMENTĂRILOR DE SECURITATE
ŞI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ



┌────────────────────┬───────────────────────────┬───────────────────┐
│ Abaterea sãvârşitã │ Sancţiunea administrativã │ Nr. şi data │
│ │ │ procesului-verbal │
├────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────┤
├────────────────────┼───────────────────────────┼───────────────────┤
└────────────────────┴───────────────────────────┴───────────────────┘



CONTROL MEDICAL PERIODIC



┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Observaţii de specialitate │ │ Observaţii de specialitate │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura şi Data │ │ Semnãtura şi Data │
│ parafa medicului vizei │ │ parafa medicului vizei │
│ de medicina muncii │ │ de medicina muncii │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Observaţii de specialitate │ │ Observaţii de specialitate │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura şi Data │ │ Semnãtura şi Data │
│ parafa medicului vizei │ │ parafa medicului vizei │
│ de medicina muncii │ │ de medicina muncii │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Observaţii de specialitate │ │ Observaţii de specialitate │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura şi Data │ │ Semnãtura şi Data │
│ parafa medicului vizei │ │ parafa medicului vizei │
│ de medicina muncii │ │ de medicina muncii │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘



TESTAREA PSIHOLOGICĂ PERIODICĂ



┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Apt psihologic pentru: *) │ │ Apt psihologic pentru: *) │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura Data │ │ Semnãtura Data │
│ psihologului │ │ psihologului │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Apt psihologic pentru: *) │ │ Apt psihologic pentru: *) │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura Data │ │ Semnãtura Data │
│ psihologului │ │ psihologului │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘

┌───────────────────────────────────┐ ┌───────────────────────────────────┐
│ Apt psihologic pentru: *) │ │ Apt psihologic pentru: *) │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ ................................. │ │ ................................. │
│ Semnãtura Data │ │ Semnãtura Data │
│ psihologului │ │ psihologului │
└───────────────────────────────────┘ └───────────────────────────────────┘


-----------
*) Lucrul la înãlţime, lucrul în condiţii de izolare, conducãtori auto.


ANEXA 7
-------
la instrucţiuni
---------------



UNITATEA..............................
Serviciul/Compartimentul .............


FIŞĂ DE INSTRUIRE COLECTIVĂ
privind securitatea şi sãnãtatea în muncã

întocmitã azi ...........

Subsemnatul, ................., având funcţia de ................, am
procedat la instruirea unui numãr de .......... persoane de la ...........,
conform tabelului nominal de pe verso, în domeniul securitãţii şi sãnãtãţii
în muncã, pentru ...................................................

- vizita, prezenţa, activitatea -

în unitatea noastrã în ziua/zilele ....................................

În cadrul instruirii s-au prelucrat urmãtoarele materiale:
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
Prezenta fişã de instruire se pãstreazã la serviciul/compartimentul
...................................................................
...................................................................
...................................................................


Verificat Semnãtura celui care a efectuat instruirea
........... ...........................................


NOTĂ: Modelul se întocmeşte pentru vizitatorii în grup şi pentru activitãţi ocazionale, nelegate de activitatea de instrucţie. Acestora li se prezintã succint activitãţile şi factorii de risc din cadrul unitãţii, precum şi mãsurile de prevenire.


TABEL NOMINAL
cu persoanele participante la instruire

Subsemnaţii am fost instruiţi şi am luat la cunoştinţã despre materialele prelucrate şi consemnate în fişa de instruire privind securitatea şi sãnãtatea în muncã şi ne obligãm sã le respectãm întocmai.



┌────┬────────────────────────┬────────────────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ Numele şi prenumele │ Act identitate │Semnãtura │
│crt.│ │ │ │
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
├────┼────────────────────────┼────────────────────────────────┼───────────┤
└────┴────────────────────────┴────────────────────────────────┴───────────┘



Numele şi prenumele persoanei care a primit un exemplar ...........
Semnãtura

Notã:
Fişa se completeazã în douã exemplare.



ANEXA 8
-------
la instrucţiuni
---------------


Unitatea ...............

COMUNICAREA EVENIMENTELOR


┌───────────┬───────────┬──────────────────────────────────────┬───────────────────────────┐
│FISA Nr. │Eşalonul │ Unitatea la care s-a produs │ Telefon: │
│ │superior: │ evenimentul: │ │
│ │ │ │ Fax: │
├───────────┤ │ │ │
│Activitatea│ │ │ │
├───────────┤ ├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────┤
│Data/Ora │ │ Unitatea la care este/a fost │ Telefon: │
│producerii:│ │ angajat accidentatul: │ │
│ │ │ │ Fax: │
├───────────┼───────────┴┬─────────────────────────────────────┴───────────────────────────┤
│Data │Locul │ VICTIME │
│comunicarii│producerii │ │
│ │evenimen- │ │
│ │tului: │ │
├───────────┼────────────┼─────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┤
│Numele/ │ │Nume │Nume │Nume │
│functia │Unitatea │Prenume │Prenume │Prenume │
│persoanei │medicala la ├─────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│care │care a fost │Ocupatie: │Ocupaţie: │Ocupaţie: │
│comunica: │internat │Vechime în ocupaţie: │Vechime în ocupaţie: │Vechime în ocupaţie: │
│ │accidentatul│Vechime la locul │Vechime la locul │Vechime la locul │
│ │ │de muncã: │de muncã: │de muncã: │
│ │ │Vârsta: │Vârsta: │Vârsta: │
│ │ │Starea civilã: │Starea civilã: │Starea civilã: │
│ │ │Copii în întreţinere:│Copii în întreţinere:│Copii în întreţinere:│
│ │ │Alte persoane în │Alte persoane în │Alte persoane în │
│ │ │întreţinere: │întreţinere: │întreţinere: │
├───────────┴────────────┴─────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┤
│ ACCIDENT │INCIDENT PERICULOS: │Decizia de încadrare │
│ │ │ INV │
├────────────────┬─────────────────────────────┤ ├─────────────┬───────┤
│ Colectiv │ Individual │ │Nr/Data │Gr. │
├───────┬────────┼────────────┬──────────┬─────┤ │ │ │
│Nr.de │Din care│I.T.M. │Invalidi- │Deces│ │ │ │
│victime│decedaţi│ │tate │ │ │ │ │
├───────┼────────┼────────────┼──────────┼─────┤ │ │ │
├───────┴────────┴────────────┴──────────┴─────┴─────────────────────┴─────────────┴───────┤
│Descrierea împrejurarilor care se cunosc şi cauze prezumtive în care s-a │
│ produs evenimentul: │
│ │
│ │
│ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┤
│Consecinţele accidentului - în cazul decesului se menţioneazã data │Starea civilã: │
│şi ora decesului: │C - cãsãtorit │
│ │D - divorţat │
│ │N - necãsãtorit │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



Directorul unitãţii
..........................


ANEXA 9

Unitatea .......................

PROCES-VERBAL
de cercetare a evenimentului

Încheiat astãzi, ..........., la unitatea ..............
I. Noi, comisia formatã din ...........(gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinutã,unitatea din care face parte)............, numitã în conformitate cu Decizia nr. ........... din .........., am procedat, în baza prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 şi a Instrucţiunilor privind organizarea şi desfãşurarea activitãţii de securitate şi sãnãtate în muncã în sistemul administraţiei naţionale a penitenciarelor la cercetarea împrejurãrilor şi stabilirea cauzelor accidentului ............(colectiv, mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporarã de muncã, uşor)............ suferit de .........(gradul, numele şi prenumele)......... din unitatea ........., la data de .........., ora ... .

Cercetarea s-a desfãşurat în perioada .........(se menţioneazã inclusiv perioadele în care a fost refãcut procesul-verbal, dupã caz)........... în urmãtoarele locaţii ..........(se menţioneazã toate locaţiile în care s-a desfãşurat cercetarea)........ .

La cercetare au mai participat .........(gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinutã, unitatea din care face parte, inclusiv pentru persoanele care au participat la primele cercetãri)............ .


Observaţii:
În cazul în care s-a dispus refacerea procesului-verbal conform prevederilor cuprinse în prezentele instrucţiuni, cap. I se completeazã cu:
Prin Adresa nr. ..... din .......... a fost solicitatã de unitatea ........... prelungirea termenului de cercetare pânã la data de .........., din urmãtoarele motive: ............. . Termenul de cercetare a fost prelungit cu ............. zile de cãtre structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor

II. OBIECTUL CERCETĂRII

Obiectul cercetãrii îl constituie accidentul ...........(colectiv, mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporarã de muncã, uşor).............. suferit de ...........(gradul, numele şi prenumele)........... din unitatea ............, la data de ......., ora ........., la ............(postul de lucru şi locul de muncã unde s-a produs accidentul)......... pe timpul desfãşurãrii activitãţii de ............(se specificã activitatea principalã la care participa victima în momentul producerii accidentului)............. .


III. DATELE DE IDENTIFICARE A UNITĂŢII LA CARE S-A PRODUS EVENIMENTUL

Evenimentul s-a produs la ........(sediul central,secţie exterioarã,punct de lucru exterior)........... din cadrul unitãţii .......... .
Structura internã de prevenire şi protecţie este formatã din ............, conform Deciziei nr. ........ din .......... .
Unitatea deţine Autorizaţia de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. ................, din ................, eliberatã de ............ la data de ........... .
Evenimentul s-a produs la .........(postul de lucru)........ din cadrul ......(locul de muncã).........

Starea de fapt din momentul producerii evenimentului a fost/nu a fost modificatã.

Observaţii:
-----------
Dacã evenimentul implicã victime de la mai multe unitãţi penitenciare, datele de identificare se trec separat pentru fiecare unitate.
În situaţia în care a fost modificatã starea de fapt din momentul producerii evenimentului, se consemneazã numãrul procesului-verbal întocmit pe propria rãspundere de cãtre directorul unitãţii penitenciare şi, în baza acestuia, cu ajutorul declaraţiilor conducãtorului locului de muncã, accidentaţilor, în cazul în care este posibil, martorilor şi verificãrii altor acte şi documente necesare stabilirii împrejurãrilor, se reconstituie starea de fapt din momentul accidentului. În acest caz, cap. III se completeazã cu:
Modificarea stãrii de fapt a fost impusã de ..........., consemnate în Procesul-verbal nr. ...... din ....... .
Reconstituirea stãrii de fapt din momentul producerii evenimentului s-a fãcut în baza ............

IV. DATELE DE IDENTIFICARE A ACCIDENTATULUI/ACCIDENTAŢILOR

.............(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatãlui).............., s-a nãscut la data de .....(ziua, luna, anul)........ în ........(satul, comuna, oraşul, municipiul, judeţul, sectorul)........., fiul lui ........(prenumele tatãlui)...... şi al .........(prenumele mamei)......, cu domiciliul în ...........(str. nr., satul, comuna, oraşul, municipiul, judeţul, sectorul)............. de profesie .......(profesia de bazã)...........

Este încadrat în funcţia de .........(conform statului)......... la .........(postul de lucru)...... din cadrul .........(locul de muncã)........., din unitatea .........., de la data de ........

În momentul accidentãrii desfãşura activitatea de ................. .
Ultima instruire a fost efectuatã de cãtre ...........(gradul, numele şi prenumele, funcţia deţinutã)......., la data de ........... .
Deţine Autorizaţie pentru ..........., nr. ...... din ........., eliberatã de ......... la data de ............ .
Este apt/inapt pentru desfãşurarea activitãţii de ...........(ocupaţia în momentul accidentãrii)........., conform fişei de expunere la riscuri profesionale întocmite de ......... şi fişei de aptitudine întocmite de .......(medicul de medicina muncii)........ din ......., la data de ............ .

Observaţii:
Dacã evenimentul are ca urmare vãtãmarea mai multor persoane, datele de identificare se trec separat pentru fiecare accidentat.

V. DESCRIEREA DETALIATĂ A LOCULUI, ECHIPAMENTULUI DE MUNCĂ, A ÎMPREJURĂRILOR ŞI MODULUI ÎN CARE S-A PRODUS EVENIMENTUL

1. Descrierea detaliatã a locului producerii evenimentului
Evenimentul s-a produs ............(Se trece denumirea locului unde s-a produs evenimentul.).............. .

Observaţii:
Se descriu detaliat locaţia, starea suprafeţelor, compunerea generalã şi mediul de muncã unde s-a produs evenimentul. Se fac referiri concrete la schiţe, fotografii, buletine de determinare şi alte documente care susţin afirmaţiile.
2. Descrierea detaliatã a echipamentului de muncã
Observaţii:
Se descrie detaliat fiecare echipament de muncã ce a fost implicat în producerea evenimentului, cu referire la denumire, compunere, funcţionare, durata de exploatare, lucrãri de mentenanţã, folosindu-se date din cãrţi tehnice, documente de exploatare, instrucţiuni de utilizare, expertize tehnice, acte de constatare, declaraţii ale personalului de specialitate şi/sau de deservire, manuale de cunoaştere, schiţe, fotografii, scheme de funcţionare. În acest subcapitol se urmãreşte descrierea compunerii şi funcţionãrii normale a echipamentului de muncã, a modului de exploatare în condiţii de siguranţã, precum şi stabilirea cu exactitate şi descrierea operaţiunilor de mentenanţã la care a fost supus din momentul intrãrii în exploatare în cadrul unitãţii penitenciare respective, în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare. Dupã fiecare afirmaţie se specificã actul normativ, numãrul articolului, se redã în întregime textul articolelor respective şi se indicã documentele reale şi legale existente sau întocmite la nivelul unitãţii penitenciare respective, iar dacã acestea nu existã se fac menţiuni în cadrul subcapitolului şi se precizeazã persoanele care aveau obligaţia de a le asigura.
3. Descrierea detaliatã a împrejurãrilor
Observaţii:
Se descriu detaliat împrejurãrile în care s-a produs accidentul, pornindu-se de la evenimentele anterioare accidentului referitoare la victimã sau la alte persoane care au legãturã şi oferã o explicaţie în ceea ce priveşte modul de producere a accidentului.
Se descriu detaliat toate reglementãrile aplicate la nivelul unitãţii penitenciare referitoare la modul de repartizare şi de cãtre cine a personalului/victimei, lucrãrile/activitãţile pe care victima le executa în mod curent, ordinea de desfãşurare a operaţiilor, în subordinea cui era repartizatã sã lucreze, persoana numitã în calitate de conducãtor al locului de muncã, dacã nu era numitã, cine avea obligaţia sã-l numeascã, persoana care asigura instruirea şi supravegherea victimei, dacã nu era numitã, cine avea obligaţia sã îl numeascã etc. Se specificã denumirea tuturor materialelor de instruire, cu precizarea numãrului articolului şi a domeniului de activitate la care se referã, care erau aduse la cunoştinţã victimei. Se specificã ce mãsuri de securitate şi sãnãtate erau stabilite la nivelul postului de lucru respectiv, inclusiv ce echipament individual de protecţie era stabilit pentru a fi purtat de cãtre victimã.
În cadrul acestui subcapitol se urmãreşte descrierea detaliatã a procedurilor de lucru uzuale pentru activitatea respectivã, a elementelor sistemului de muncã - executant, sarcinã de muncã, mijloace de producţie, mediu de muncã - şi a legãturilor dintre acestea, în momentul anterior începerii înlãnţuirii de cauze-efecte ce a condus la producerea evenimentului şi din care sã rezulte clar, în subcapitolul urmãtor, dinamica producerii evenimentului.
Dupã fiecare afirmaţie referitoare la modalitatea de organizare şi desfãşurare a activitãţilor la postul de lucru unde s-a produs evenimentul, se specificã dacã acţiunea sau inacţiunea este în conformitate cu prevederile actelor normative în vigoare, denumirea actului normativ, numãrul articolului, se redã în întregime textul articolelor respective şi se indicã documentele reale şi legale existente sau întocmite la nivelul unitãţii penitenciare respective, iar dacã acestea nu existã se fac menţiuni în cadrul subcapitolului şi se precizeazã persoanele care aveau obligaţia de a le asigura şi de a verifica existenţa acestora.
4. Descrierea detaliatã a modului în care s-a produs evenimentul
Observaţii:
Se descrie detaliat dinamica producerii evenimentului ca o înlãnţuire de tip cauzã-efecte. Se detaliazã disfuncţiile apãrute în cadrul sistemului de muncã, comparativ cu procedurile reglementate la nivelul unitãţii penitenciare. Pentru fiecare disfuncţie se specificã denumirea actului normativ încãlcat, numãrul articolului, se redã în întregime textul articolelor respective şi se precizeazã persoanele care aveau obligaţia de a asigura respectarea mãsurilor de securitate şi sãnãtate stabilite la nivelul unitãţii penitenciare. Dacã pentru situaţia respectivã nu erau stabilite reglementãri proprii, se specificã cine avea obligaţia de a le stabili.
Se ridicã fişa individualã de instructaj şi se verificã dacã articolele consemnate în fişã corespund cu meseria sau operaţiile pe care le executa persoana accidentatã. Din aceastã verificare trebuie sã rezulte dacã accidentatul avea sau nu cunoştinţe de securitate a muncii prevãzute de legislaţia în vigoare şi instrucţiunile proprii, care ar fi prevenit accidentul dacã erau aplicate. În cazul în care mãsurile de prevenire prevãzute la nivelul unitãţii penitenciare nu reveneau prin atribuţiile funcţionale ale victimei, se specificã concret cui îi revenea obligaţia sã asigure aceste mãsuri la postul de lucru respectiv. În cazul în care legislaţia în vigoare sau instrucţiunile proprii nu prevãd mãsuri de prevenire a evenimentului respectiv, se specificã cui îi revenea obligaţia sã stabileascã, conform legii, asemenea mãsuri. Se specificã dacã victima purta sau nu echipament individual de protecţie adecvat activitãţii ce se desfãşura în timpul producerii evenimentului.
În cadrul subcapitolului se urmãreşte descrierea tuturor acţiunilor, inacţiunilor şi efectelor acestora, din care sã rezulte cauzele care au dus la producerea evenimentului, precum şi persoanele care se fac rãspunzãtoare de producerea acestuia.
În acest capitol se urmãreşte ca descrierea locului, echipamentului de muncã, a împrejurãrilor şi modului în care s-a produs evenimentul sã prezinte un tablou fidel, complet şi perfect corelat cu situaţia de fapt, cu declaraţiile şi cu alte documente aflate la dosar, din care sã rezulte clar în continuare cauzele reale care au dus la producerea accidentului, precum şi persoanele care se fac rãspunzãtoare de producerea acestuia.
Referitor la probele de la dosar, în special declaraţiile martorilor, se reţine faptul cã martor este persoana care a luat cunoştinţã despre eveniment prin simţuri proprii. Persoana care a auzit de la o altã persoanã sau chiar de la persoana accidentatã despre cele întâmplate nu este consideratã martor şi nu este util sã i se ia declaraţii. Declaraţiile se iau de la persoanele cu atribuţii de conducere a locului de muncã unde s-a produs accidentul, chiar dacã nu au fost de faţã în momentul producerii accidentului. Pentru ca o declaraţie sã fie folositoare, este necesar ca cel în cauzã sã rãspundã concret la problemele care lãmuresc împrejurãrile şi cauzele evenimentului. Descrierea producerii evenimentului se face numai de cãtre cei care au fost la faţa locului sau în apropiere şi au vãzut personal cele întâmplate.
Fiecarei persoane cu atribuţii de conducere i se vor solicita informaţiile care intereseazã comisia: ce mãsuri au luat de organizare a postului de lucru, de asigurare a mãsurilor prevãzute de legislaţia în vigoare, când a controlat, ce mãsuri a luat şi alte date necesare. Toate aceste date trebuie sã fie justificate cu documente reale şi legale, iar dacã nu are, trebuie sã specifice acest fapt.
În toate declaraţiile şi notele explicative trebuie sã se precizeze funcţia persoanei respective şi relaţia atribuţionalã a funcţiei cu postul de lucru unde s-a produs evenimentul.

VI. URMĂRILE SUFERITE DE PERSOANELE ACCIDENTATE

Observaţii:
Se specificã în mod cronologic toate documentele medicale - ale unitãţii sanitare care a acordat asistenţã medicalã de urgenţã, ale unitãţilor medicale care au efectuat controale medicale periodice, certificate de concediu medical, decizii de încadrare într-un grad de invaliditate emise de comisiile de expertizã medico-militare, respectiv de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã, raportul de constatare medico-legalã, din care sã rezulte toate diagnosticele, evaluãrile medicale, tratamentele, intervenţiile chirurgicale, deciziile de încadrare într-un grad de invaliditate sau decesul victimei.
În acest capitol se urmãreşte descrierea detaliatã a urmãrilor suferite de persoanele accidentate şi a evoluţiei stãrii de sãnãtate a acestora, pânã la refacere completã, încadrare într-un grad de invaliditate sau deces.

VII. CAUZA PRODUCERII EVENIMENTULUI

Dupã cum rezultã din descrierea detaliatã a locului, echipamentului de muncã, a împrejurãrilor şi a modului în care s-a produs evenimentul, precum şi din declaraţiile şi documentele aflate la dosar şi din cercetãrile efectuate la faţa locului, cauza directã a producerii evenimentului a fost ....................
Cod: .....................

Observaţii:
Se stabileşte cauza finalã aflatã cel mai aproape de producerea evenimentului - deces, vãtãmare, incident periculos.
Dupã descrierea fiecãrei cauze se specificã cã acţiunea sau inacţiunea contravine reglementãrilor legale în vigoare, se specificã actul normativ, numãrul articolului şi se redã în întregime textul articolelor respective.
Stabilirea codului se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind completarea Formularului de înregistrare a accidentului de muncã.

VIII. ALTE CAUZE CARE AU CONCURAT LA PRODUCEREA EVENIMENTULUI

Dupã cum rezultã din descrierea detaliatã a locului, echipamentului de muncã, a împrejurãrilor şi a modului în care s-a produs evenimentul, precum şi din declaraţiile şi documentele aflate la dosar şi din cercetãrile efectuate la faţa locului, cauzele indirecte ale producerii evenimentului au fost:
1. .......................................................
Cod: ....................................
2. .......................................................
Cod: ....................................

Observaţii:
Cauzele indirecte se grupeazã în funcţie de elementele sistemului de muncã - dependente de executant, de sarcina de muncã, de mijloacele de producţie, de mediul de muncã.
Dupã descrierea fiecãrei cauze se specificã cã acţiunea sau inacţiunea contravine reglementãrilor legale în vigoare, se specificã actul normativ, numãrul articolului şi se redã în întregime textul articolelor respective.
Stabilirea codului se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind completarea Formularului de înregistrare a accidentului de muncã.

IX. ALTE CONSTATĂRI FĂCUTE CU OCAZIA CERCETĂRII EVENIMENTULUI

Observaţii:
În acest capitol se descriu problemele ce au fost constatate de cãtre comisia de cercetare a evenimentului în unitatea respectivã şi care nu au legãturã directã cu evenimentul sau alte probleme legate de eveniment, pe care comisia le considerã necesar a fi semnalate, fãrã însã ca acestea sã constituie cauze ale producerii evenimentului.
Problematica se grupeazã pe locuri de muncã, posturi de lucru şi elemente ale sistemului de muncã. Dupã fiecare constatare se face trimitere la reglementãrile legale în vigoare încãlcate şi se redã integral textul acestora.

X. PERSOANELE RĂSPUNZĂTOARE DE ÎNCĂLCAREA REGLEMENTĂRILOR LEGALE

În funcţie de încãlcãrile menţionate la cap. VII, VIII şi IX din prezentul proces-verbal, se fac rãspunzãtoare urmãtoarele persoane:
1. ............(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea)............ se face rãspunzãtor de încãlcarea reglementãrilor legale prevãzute de cap. .........(fiecare capitol, pe rând)........ punctele ........(Se trec punctele corespunzãtoare fiecãrui capitol în care se încadreazã.).........., deoarece .......... (Se explicã motivul rãspunderii.)........... .

2. ......................................................
3. ......................................................
4. ......................................................

Observaţii:
La acest capitol se au în vedere urmãtoarele:
1. se trec în ordine toate persoanele rãspunzãtoare de producerea evenimentului, începând cu persoana care se face rãspunzãtoare de cauza directã.
2. pentru stabilirea persoanelor rãspunzãtoare se urmãreşte sã existe o legãturã directã între atribuţiile care îi reveneau prin funcţie cu acţiunea sau inacţiunea întreprinsã de persoana respectivã şi cauzele reale care au dus la producerea evenimentului;
3. în cazul fiecãrei persoane se menţioneazã în mod obligatoriu funcţia pe care este încadratã în unitate, ce atribuţii îi revin faţã de postul de lucru unde s-a produs evenimentul, iar la sfârşit se menţioneazã pe scurt în ce constau rãspunderea şi vinovãţia acesteia;
4. la formularea rãspunderilor se are în vedere ca acestea sã fie în concordanţã cu prevederile legii, astfel încât sã rezulte clar aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

XI. PROPUNERI PENTRU SANCŢIUNI ADMINISTRATIVE ŞI DISCIPLINARE

Ca urmare a încãlcãrilor menţionate la cap. VII, VIII şi IX şi a responsabilitãţilor precizate la cap. X din prezentul proces-verbal, se fac propuneri pentru sancţiuni administrative şi disciplinare, dupã cum urmeazã:

Observaţii:
În funcţie de rãspunderile privind producerea accidentului, menţionate la cap. X din prezentul proces-verbal, se propun urmãtoarele sancţiuni administrative şi disciplinare:
1. ..............(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea)............ se sancţioneazã cu ........(sancţiunea prevãzutã de reglementãrile în vigoare)........ în baza prevederilor ..........(numãrul articolului şi denumirea actului normativ care prevede sancţiunea)......., deoarece ............(se explicã motivul aplicãrii sancţiunii)...........;
2. .........(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea)............

XII. PROPUNERI PENTRU CERCETARE PENALĂ

1. Întrucât abaterile de care se face rãspunzãtor ............(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea)............ se încadreazã ca infracţiune conform prevederilor <>art. .... alin. .... din Legea nr. 319/2006 , comisia de cercetare a evenimentului propune deschiderea anchetei penale împotriva acestuia, deoarece ...........(se motiveazã propunerea)..........;
2. Întrucât abaterile de care se face rãspunzãtor ............(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea).........;
3. Întrucât abaterile de care se face rãspunzãtor ...........(gradul, numele, prenumele, funcţia şi unitatea)........;
Unitatea ............. urmãreşte rezultatul anchetei penale a procuraturii de resort sau al hotãrârii judecãtoreşti, pe care îl va comunica ierarhic la structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor.

XIII. CARACTERUL ACCIDENTULUI

Accidentul ............(mortal, cu invaliditate, cu incapacitate temporarã de muncã)..........., a cãrui victimã a fost .........(gradul, numele şi prenumele cu iniţiala tatãlui, unitatea).........., este accident de muncã şi s-a produs în timpul şi din cauza îndeplinirii sarcinilor de serviciu, fiind îndeplinite condiţiile prevãzute de <>art. ....... alin. ..... din Legea nr. 319/2006 .

Observaţii:
Datele se completeazã pentru fiecare victimã.
În situaţia în care accidentul nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de instrucţiuni şi actele normative în vigoare pentru a fi considerat accident de muncã, se face menţiunea corespunzãtoare şi se dispun mãsuri în consecinţã pentru unitatea/formaţiunea militarã unde s-a produs evenimentul, în vederea prevenirii unor cazuri asemãnãtoare.

XIV. UNITATEA CARE ÎNREGISTREAZĂ ACCIDENTUL DE MUNCĂ SAU INCIDENTUL PERICULOS

............(accidentul de muncã, incidentul periculos)............. se înregistreazã de unitatea ..........., în conformitate cu prevederile art. .... alin. ..... din Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 , aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.425/2006 , care emite, imediat dupã primirea procesului-verbal de cercetare, formularul-tip de înregistrare în ......... exemplare, repartizate astfel:
1. exemplarul nr. 1 la .............(unitatea care înregistreazã evenimentul)...............;
2. exemplarul nr. 2 la ..............(victima)..............;
3. exemplarul nr. 3 la ......................................;
4. exemplarul nr. 4 la ...................................... .

Observaţii:
În baza procesului-verbal de cercetare se completeazã formularul de înregistrare a accidentului de muncã într-un numãr de ........ exemplare pentru fiecare victimã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
În situaţia în care accidentul nu îndeplineşte condiţiile prevãzute de instrucţiuni pentru a fi considerat accident de muncã, se face menţiunea corespunzãtoare şi se dispun mãsuri în consecinţã pentru unitatea unde s-a produs evenimentul, în vederea prevenirii unor cazuri asemãnãtoare.

XV. MĂSURI DISPUSE PENTRU PREVENIREA ALTOR EVENIMENTE SIMILARE ŞI PERSOANELE RESPONSABILE PENTRU REALIZAREA ACESTORA

1. ...................................................
Termen: ................. Rãspunde: ..................

2. ...................................................
Termen: ................. Rãspunde: ..................

XVI. NUMĂRUL DE EXEMPLARE ÎN CARE S-A ÎNCHEIAT PROCESUL-VERBAL DE CERCETARE ŞI REPARTIZAREA ACESTORA

1. exemplarul nr. 1 - cu piese originale - la Parchetul militar .............(unde este cazul).............
2. exemplarul nr. 2 la ...............(eşalonul superior).............
3. exemplarul nr. 3 la ..............(unitatea care înregistreazã accidentul).................
4. exemplarul nr. 4 la .............(în situaţia în care sunt mai multe victime ce aparţin unor unitãţi diferite)............

XVII. NUMELE ŞI SEMNĂTURA PERSOANELOR CARE AU EFECTUAT CERCETAREA

COMISIA

Preşedinte, Membri:
..................... ........................
(gradul, numele şi prenumele) (gradul, numele şi prenumele)


XVIII. VIZA DIRECTORULUI UNITĂŢII

Directorul unitãţii,
................................
(gradul, numele şi prenumele)
L.S.

Observaţii:
În situaţia în care directorul unitãţii care a numit comisia de cercetare a evenimentului este de acord cu toate concluziile, propunerile, sancţiunile şi mãsurile comisiei, semneazã şi ştampileazã procesul-verbal în cadrul acestui capitol. În caz contrar, dispune refacerea cercetãrii, cu condiţia încadrãrii în termenele stabilite de instrucţiuni.

XIX. VIZA ŞEFULUI STRUCTURII DE SPECIALITATE DIN ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ A PENITENCIARELOR


Şeful structurii de specialitate din ANP,
..........................................
(gradul, numele şi prenumele)
L.S.

Observaţii:
Acest capitol se regãseşte în procesul-verbal numai în situaţia evenimentelor cercetate de cãtre structura de specialitate din Administraţia Naţionalã a Penitenciarelor, conform competenţelor stabilite de prezentele instrucţiuni, caz în care cap. XIX înlocuieşte cap. XVIII.


ANEXA 10
--------
la instrucţiuni
---------------

REGISTRUL UNIC
DE EVIDENŢĂ A ACCIDENTAŢILOR ÎN MUNCĂ
ÎN UNITATEA.........




┌──┬─────────────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬─────────────┬─────┬──────────────────────────┬──────┬────┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ Data/ora │ │ Data terminãrii ITM │ │ │ │
│N │ Numele şi │ │ │ │ │ │ │ accidentãrii│ │ prin: │ │ │ │
│r.│ prenumele │ A │ B │ C │ D │ E │ F │ prin: │ K ├─────────────┬──────┬─────┤ K │ │ │
│ │ acciden- │ │ │ │ │ │ │ │ T │Invaliditate │ │ │ T │ G │ H │
│c │ taţilor │ │ │ │ │ │ ├─────┬───────┤ P ├───────┬─────┤ │ │ P │ │ │
│r │ │ │ │ │ │ │ │ G │ J │ │ L │ K │ I │ J │ │ │ │
│t.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ T │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ P │ │ │ │ │ │
├──┼─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼───┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │ 14 │ 15 │ 16 │ 17│
├──┼─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼───┤
├──┼─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼───┤
├──┼─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼───┤
├──┼─────────────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼─────┼───────┼─────┼───────┼─────┼──────┼─────┼──────┼────┼───┤
└──┴─────────────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴─────┴───────┴─────┴───────┴─────┴──────┴─────┴──────┴────┴───┘



Semnificaţia coloanelor din tabel este urmãtoarea:
A - Date personale
- vârstã;
- stare civilã;
- ocupaţie;
- vechime în ocupaţie;
- vechime la locul de muncã.
B - Locul de muncã al victimei (secţie, atelier, subunitate)
C - Locul unde s-a produs accidentul
D - Activitatea care a produs accidentul
E - Împrejurãri şi cauze ale accidentãrii
F - Efecte asupra organismului
G - Nr. zile I.T.M. (calendaristice)
H - Observaţii
I - Reluare activitate
J - Deces
K - Data comunicãrii la eşalonul superior
T: Transmis
P: Primit (numele persoanei)
L - NR./DATA DECIZIEI/GRAD INVALIDITATE


ANEXA 11
la instrucţiuni
---------------

REGISTRUL UNIC
DE EVIDENŢĂ A INCIDENTELOR PERICULOASE
IN UNITATEA ........



┌────┬────────────┬──────────┬───────────┬────────────┬────────────┬───────────┐
│Nr. │ Descrierea │Locul unde│Activitatea│Împrejurãri │ Data │ Mãsuri │
│crt.│incidentului│s-a produs│în care s-a│ şi cauze │comunicãrii │realizate │
│ │ │incidentul│produs │ ale │la eşalonul │pentru │
│ │ │(secţie, │incidentul │incidentului│ superior │prevenirea │
│ │ │ atelier, │ │ │T:Transmis │unor cazuri│
│ │ │subunitate│ │ │P:Primit │ similare │
│ │ │ │ │ │(numele │ │
│ │ │ │ │ │persoanei) │ │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
├────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼───────────┤
└────┴────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴────────────┴───────────┘




ANEXA 12
--------
la instrucţiuni
---------------

REGISTRUL UNIC DE EVIDENŢĂ A ACCIDENTELOR UŞOARE
ÎN UNITATEA .............



┌───┬────────┬───┬───────────┬───┬───┬──────────┬───┬──────────┬───────────────┐
│Nr.│Numele │ │Locul de │ │ │Împrejurã-│ │ │ Felul │
│crt│şi pre- │ │muncã al │ │ │rile şi │ │ Data/ora │ accidentului │
│ │numele │ A │victimei │ B │ C │ cauzele │ D │ acciden- ├────┬──────┬───┤
│ │acciden-│ │(secţie, │ │ │acciden- │ │ tãrii │ │ │ │
│ │taţilor │ │atelier, │ │ │ tãrii │ │ │ F │ G │ E │
│ │ │ │subunitate)│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11│
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
├───┼────────┼───┼───────────┼───┼───┼──────────┼───┼──────────┼────┼──────┼───┤
└───┴────────┴───┴───────────┴───┴───┴──────────┴───┴──────────┴────┴──────┴───┘



Semnificaţia coloanelor din tabel este urmãtoarea:
A - Date personale
- vârstã;
- stare civilã;
- ocupaţie;
- vechime în ocupaţie;
- vechime la locul de muncã.
B - Locul unde s-a produs accidentul
C - Activitatea care a produs accidentul
D - Efecte asupra organismului
E - Observaţii
F - Cu incapacitate de muncã (nr. de zile, dar mai puţin de 3)
G - Cu incapacitate de muncã (dar mai puţin de o zi)


ANEXA 13
la instrucţiuni
---------------

REGISTRUL UNIC
DE EVIDENŢĂ A ACCIDENTAŢILOR ÎN MUNCĂ CE AU CA URMARE
INCAPACITATE DE MUNCĂ MAI MARE DE 3 ZILE CALENDARISTICE
IN UNITATEA............


┌───┬────────┬──┬───────────┬──┬──┬──────────┬──┬──┬───────────────┬───┬──┬──┐
│Nr.│Numele │ │Locul de │ │ │Împrejurã-│ │ │Data terminãrii│ │ │ │
│crt│şi pre- │ │muncã al │ │ │rile şi │ │ │incapacitãţii │ F │ G│H │
│ │numele │A │victimei │B │C │ cauzele │D │E │de muncã prin: │ T │ │ │
│ │acciden-│ │(secţie, │ │ │acciden- │ │ ├────────┬──┬───┤ P │ │ │
│ │taţilor │ │atelier, │ │ │ tãrii │ │ │Reluarea│ │De-│ │ │ │
│ │ │ │subunitate)│ │ │ │ │ │activi- │I │ces│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │tãţii │ │ │ │ │ │
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
│ 0 │ 1 │2 │ 3 │4 │5 │ 6 │7 │ 8│ 9 │10│ 11│12 │13│14│
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
├───┼────────┼──┼───────────┼──┼──┼──────────┼──┼──┼────────┼──┼───┼───┼──┼──┤
└───┴────────┴──┴───────────┴──┴──┴──────────┴──┴──┴────────┴──┴───┴───┴──┴──┘



Semnificaţia coloanelor din tabel este urmãtoarea:
A - Date personale
- vârstã;
- stare civilã;
- ocupaţie;
- vechime în ocupaţie;
- vechime la locul de muncã.
B - Locul unde s-a produs accidentul
C - Activitatea care a produs accidentul
D - Efecte asupra organismului
E - Data/ora accidentãrii
F - Data comunicãrii la eşalonul superior
T: Transmis
P: Primit (numele persoanei)
G - Perioada calendaristicã
H - Nr. de zile ITM (de lucru)
I - Invaliditate nr./data deciziei/grad invaliditate


ANEXA 14
--------
la instrucţiuni
---------------

Unitatea ................................

FIŞA DE SEMNALARE BP1

Cãtre: .............................................................
I. Numele ..........................................................
Prenumele ..........................................................
Data naşterii: anul ..... luna ...... ziua .........................
Actul de identitate: seria ....... nr. ....... CNP ..................
Profesia ............................................................
Încadrat la .........................................................
Adresa ..............................................................
Diagnosticul prezumtiv ..............................................
Agentul cauzal .......................................................
Ocupaţia care a generat boala ........................................
Vechimea în ocupaţia respectivã ......................................

Semnãtura şi parafa medicului,
..............................

II. Diagnosticul de profesionalitate precizat
..................................................................
..................................................................
..................................................................


Semnãtura şi parafa
medicului de medicina muncii,
.......................................


Data completãrii:
Anul ......... luna ........ ziua ........


ANEXA 15
--------
la instrucţiuni
---------------

Unitatea ...................


┌───────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────┐
│I. │II. │ III. │
│Cãtre │ CERERE │ ADMINISTRAŢIA │
│ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ│Pentru autorizarea/desfãşurãrii│ NAŢIONALĂ A │
│A PENITENCIARELOR │activitãţii din punctul de │ PENITENCIARELOR │
│ │vedere al securitãţii şi ├──────────────────────┤
│ │ sãnãtãţii în muncã │ IV. │
│ │ Sediul social │Nr. intrare ........ │
│ │ Sediul secundar │Data ............... │
│ │ În afara sediului │ │
├───────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────────┤
│ V. │
│ 1. Unitatea militarã: ...................................................... │
│ 2. cu sediul în: localitatea .........., str. ............. nr. ..........., │
│ judeţ/sector ............., telefon ........., fax ........, e-mail ......., │
│ 3. prin ..............., în calitate de director al ................... │
│ 4. obiectul cererii: autorizarea desfãşurãrii din punctul de vedere al │
│ securitãţii şi sãnãtãţii în muncã la: │
│ - sediul social │
│ - sediul secundar │
│ - în afara sediului │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Reprezentantul structurii interne de prevenire şi protecţie/personalul │
│ desemnat din unitatea penitenciarã │
│ ............................. │
│ (gradul, numele şi prenumele) │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Activitãţi pentru care solicit autorizarea de funcţionare din punctul │
│ de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã │
│ 1.1. Unitatea Nr. de persoane: ............. │
│ │
│ Adresa: ......................................................... │
├──────────────────────────────┬──────────────────┬────────────────────────────┤
│ Denumirea activitãţii │ Cod CAEN │ Autorizatã anterior*) │
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┼──────────────────┼────────────────────────────┤
├──────────────────────────────┴──────────────────┴────────────────────────────┤
│ 1.2. În afara garnizoanei │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

*) Se completeazã data şi legea în baza cãreia s-a eliberat autorizaţia.

┌─────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ Adresa │Denumirea activitãţii│Autorizatã anterior*)│Nr. de persoane │
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┤
│În afara sediului unitãţii, alte locaţii │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┤
│Denumirea activitãţii │Nr. de persoane │
├─────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├─────────────────┴─────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┤
│ Menţiuni privind sistarea activitãţii │
├───────────────────────────────────────┬─────────────────────┼────────────────┤
│ Denumirea activitãţii │Locul desfãşurãrii │ Nr. şi data │
│ │ activitãţii │ actului │
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├───────────────────────────────────────┼─────────────────────┼────────────────┤
├───────────────────────────────────────┴─────────────────────┴────────────────┤
│ Mãsuri luate pentru remedierea deficienţelor care au condus la sistarea │
│ activitãţii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Pentru obţinerea autorizãrii depun actele menţionate în opisul de documente. │
├────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┤
│ Data ...................... │ Semnãtura ............ │
└────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

*) Se completeazã data şi legea în baza cãreia s-a eliberat autorizaţia.

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Opisul cu documentele solicitate pentru autorizarea de funcţionare din │
│ punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã │
├─────┬─────────────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────┤
│Nr. │ Denumirea actului │ Nr. şi data actului/Emitentul │ Nr. file │
│crt. │ │ │ │
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┼─────────────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────┤
├─────┴─────────────────────┴────────────────────────────────────┴─────────────┤
│ Total file: ........ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ:
Pct. III şi IV se completeazã de cãtre structura care efectueazã autorizarea unitãţii/formaţiunii militare în cauzã.


ANEXA 16
--------
la instrucţiuni
---------------

Unitatea ................


┌───────────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────────┐
│I. │II. │ III. │
│Cãtre │ DECLARAŢIE PE PROPRIA │ ADMINISTRAŢIA │
│ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ│ RĂSPUNDERE │ NAŢIONALĂ A │
│A PENITENCIARELOR │ │ PENITENCIARELOR │
│ │ ├──────────────────────┤
│ │ │ IV. │
│ │ │Nr. intrare ........ │
│ │ │Data ............... │
├───────────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────────┤
│ 1. DIRECTORUL UNITĂŢII .............(gradul, numele şi prenumele).........., │
│ domiciliat în ...........(adresa)................, telefon .........., act │
│ de identitate B.I./C.I. ............., eliberat de Poliţia ........... la │
│ data de ............., în calitate de ................ │
│ │
│ în temeiul <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 │
│ │
│ │
│ 2. DECLAR PE PROPRIA RĂSPUNDERE │
│ │
│ │
│ cã, de la data prezentei, activitãţile pentru care se solicitã autorizare │
│ de funcţionare din punctul de vedere al securitãţii şi sãnãtãţii în muncã │
│ se vor executa în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 319/2006 şi alte │
│ altor reglementãri din domeniul securitãţii şi sãnãtãţii în muncã. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ Data ............. Semnãtura ............. │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



NOTĂ:
Pct. III şi IV se completeazã de cãtre unitatea care efectueazã autorizarea.


ANEXA 17
--------
la instrucţiuni
---------------


CERTIFICAT CONSTATATOR

--------------
NOTĂ(CTCE)
MODEL - CERTIFICAT CONSTATATOR, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 850 din 17 decembrie 2008, pagina 43 (a se vedea imaginea asociatã)







- Verso - anexa nr. 17
┌────┬───────────┬────┬───────────┬────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │ │ Semnãtura reprezentantului │ Semnãtura reprezentantului │
│crt.│Denumirea │ Cod│ Locaţia ├────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │activitãţii│CAEN│la care se │Structura internã de │Structura internã de │
│ │ │ │desfãşoarã │prevenire şi protecţie │prevenire şi protecţie din │
│ │ │ │activitatea│ din ANP │ ANP desemnatã │
│ │ │ │ ├────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │ │ │ Data sistãrii activitãţii │ Data reluãrii activitãţii │
├────┼───────────┼────┼───────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼───────────┼────┼───────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼───────────┼────┼───────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼───────────┼────┼───────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤
├────┼───────────┼────┼───────────┼────────────────────────────┼────────────────────────────┤
└────┴───────────┴────┴───────────┴────────────────────────────┴────────────────────────────┘




ANEXA 18
--------
la instrucţiuni
---------------

Unitatea ........


REGISTRUL DE EVIDENŢĂ
a certificatelor constatatoare emise




┌───┬────────┬────────┬───────────┬─────┬───────┬───────────┬─────┬───────────┬─────┬──────┐
│Nr.│ │ Sediul │Activitatea│Nr. │Locaţia│Activitatea│Nr. │Activitatea│Nr. │Data │
│crt│Unitatea│unitãţii│autorizatã │de │de bazã│autorizatã │de │autorizatã │de │emite │
│ │ │ │ la sediu │per- │ │la locaţia │per- │în alte │per- │rii │
│ │ │ │ │soane│ │de bazã │soane│locaţii │soane│certi-│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │fica- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │tului │ ├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
├───┼────────┼────────┼───────────┼─────┼───────┼───────────┼─────┼───────────┼─────┼──────┤
└───┴────────┴────────┴───────────┴─────┴───────┴───────────┴─────┴───────────┴─────┴──────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016