Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 22 decembrie 2006  de aplicare a masurilor de simplificare cu privire la transferuri si achizitii intracomunitare asimilate, prevazute la art. 128 alin. (10) si   art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste operatiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 22 decembrie 2006 de aplicare a masurilor de simplificare cu privire la transferuri si achizitii intracomunitare asimilate, prevazute la art. 128 alin. (10) si art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ceea ce priveste operatiunile pluripartite din Comunitate, legate de lucrari asupra bunurilor mobile corporale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.045 din 29 decembrie 2006

Cazuri în care se aplicã mãsurile de simplificare

ART. 1
PRIMUL CAZ: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractorul principal cumpãrã bunuri de la o altã persoanã impozabilã din statul membru 1, numitã în continuare B.
(2) A dispune expedierea bunurilor cãtre altã persoanã impozabilã din statul membru 1, numitã în continuare C, în vederea prelucrãrii.
(3) Dupã prelucrare, bunurile sunt expediate de C din statul membru 1 cãtre A din statul membru 2.
(4) A furnizeazã lui B şi lui C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.


statul membru 1 statul membru 2

┌───┐ Livrare de bunuri ┌───┐
│ B ├─────────────────────────────────────> │ A │
└─┬─┘ └───┘
│ ^ ^
│ │ │
│ Bunuri │ │
│ │ │
│ │ │
v │ │
┌───┐ Prestare de servicii │ │
│ C │────────────────────────────────────────┘ │
└───┘──────────────────────────────────────────┘
Transport de bunuri prelucrate



ART. 2
Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fãrã aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Livrarea bunurilor de la B la A: livrare ce are loc în statul membru 1 în care începe transportul, conform art. 132 alin. (1) lit. (a) din codul fiscal sau conform echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar B, în principiu, trebuie sã aplice TVA din statul membru 1, întrucât bunurile nu se transportã direct în statul membru 2.
(2) Executarea lucrãrilor asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2 care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
(3) Atunci când, dupã prelucrare, produsele prelucrate sunt transportate din statul membru 1 în statul membru 2:
a) A efectueazã un transfer în statul membru 1 conform art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru, pentru care A trebuie sã se înregistreze în scopuri TVA în statul membru 1, iar acest transfer este scutit de TVA în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru;
b) A efectueazã o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
ART. 3
Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Se considerã cã B efectueazã o livrare intracomunitarã de bunuri în statul membru 1, cãtre A, în condiţiile art. 128 alin. (9) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru, care este scutitã de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
(2) Se considerã cã A efectueazã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 130^1 alin. (1) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
(3) Executarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã, din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
(4) Transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 în statul membru 2 se considerã nontransfer în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau conform echivalentului sãu din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul bunurilor prelucrate din statul membru 1 în statul membru 2 nu se considerã o achiziţie intracomunitarã asimilatã realizatã de A în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau conform echivalentului acestor prevederi din legislaţia altui stat membru.
ART. 4
Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) Se considerã cã B efectueazã o livrare intracomunitarã de bunuri în România, prevãzutã la art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, scutitã de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. Pentru a beneficia de scutire pentru livrarea intracomunitarã de bunuri, B trebuie sã demonstreze cã produsele prelucrate au fost transportate din România în statul membru 2.
(2) Executarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara României, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Transportul produselor prelucrate realizat de A din România în statul membru 2 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 5
Primul caz: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Se considerã cã A efectueazã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România în condiţiile art. 130^1 alin. (1) din Codul fiscal, la data la care bunurile sunt puse la dispoziţia lui A de cãtre B în statul membru 1 şi se supune aceloraşi reguli şi formalitãţi ca şi achiziţia intracomunitarã obişnuitã, dar transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) şi art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. A trebuie sã înregistreze mişcarea bunurilor de la B la C în registrul sãu de nontransferuri în România, precum şi primirea bunurilor prelucrate de la C.
(2) Executarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate din statul membru 1 în România, are loc în România conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã, din Codul fiscal.
ART. 6
CAZUL DOI: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractor principal, cumpãrã bunuri de la o altã persoanã impozabilã din statul membru 1 numitã în continuare B.
(2) A dispune expedierea bunurilor cãtre altã persoanã impozabilã din statul membru 3, numitã în continuare C, în vederea prelucrãrii.
(3) Dupã prelucrare, produsele prelucrate sunt expediate de la C din statul membru 3 cãtre A, aflatã în statul membru 2.
(4) A furnizeazã lui B şi C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.



statul membru 1 │ statul membru 2


┌───┐ Livrare de bunuri │ ┌───┐
│ B ├──────────────────────────┼─────────── │ A │
└─┬─┘ │ └───┘
│ │ ^ ^
├────────────────────────────┤ │ │
│ statul membru 3 │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
v Bunuri │ │ │
┌───┐ Prestare de servicii│ │ │
│ C │──────────────────────────┼─────────────┘ │
└───┘──────────────────────────┴───────────────┘
Transport de bunuri prelucrate



ART. 7
Cazul doi: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fãrã aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Livrarea de bunuri de la B cãtre A are loc în statul membru 1, din care începe transportul, conform art. 132 alin. (1) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Aceastã livrare intracomunitarã este scutitã de taxã, conform art. 143 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) A efectueazã o achiziţie intracomunitarã ce are loc în statul membru 3 conform art. 132^1 alin. (1) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar pentru aceasta A trebuie sã se înregistreze în scopuri de TVA în statul membru 3.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã, din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Atunci când, dupã prelucrare produsele prelucrate se transportã din statul membru 3 în statul membru 2:
a) A efectueazã un transfer din statul membru 3 în statul membru 2 conform art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar pentru acesta A trebuie sã se înregistreze în scopuri de TVA în statul membru 3. Acest transfer este scutit de taxã, în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru;
b) A efectueazã o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
ART. 8
Cazul doi: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Se considerã cã B efectueazã o livrare intracomunitarã de bunuri din statul membru 1, cãtre A din statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (9) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Aceastã livrare este scutitã de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Se considerã cã A efectueazã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 130^1 alin. (1) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3 reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 se considerã nontransfer în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 nu se considerã o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(6) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 se considerã nontransfer în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(7) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 nu se considerã o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
ART. 9
Cazul doi: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) B efectueazã o livrare intracomunitarã de bunuri în România conform art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, scutitã de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. (a) din Codul fiscal. B trebuie sã demonstreze, printre altele, cã bunurile au pãrãsit România.
(2) Expedierea bunurilor de cãtre A în statul membru 3 se considerã un nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
ART. 10
Cazul doi: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 3
(1) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate din România în statul membru 2, are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 1 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(3) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din România în statul membru 2 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 11
Cazul doi: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Se considerã cã A efectueazã o achiziţie intracomunitarã de bunuri în România în condiţiile art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal. Achiziţia intracomunitarã efectuatã de A are loc la data la care bunurile se transportã în statul membru 3 şi se supune aceloraşi reguli ca şi achiziţia intracomunitarã obişnuitã. A trebuie sã înregistreze transportul bunurilor de la B la C în registrul sãu de nontransferuri în România.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C pentru A, bunurile prelucrate fiind transportate din statul membru 3 în România, reprezintã o prestare de servicii care are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(3) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
ART. 12
CAZUL TREI: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractorul principal, expediazã bunuri unei alte persoane impozabile din statul membru 1, numitã în continuare B, în vederea prelucrãrii.
(2) B presteazã în beneficiul lui A servicii constând în efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale.
(3) Dupã prelucrarea de cãtre B, produsele semiprelucrate sunt expediate lui C din statul membru 1 în vederea prelucrãrii suplimentare.
(4) Dupã prelucrarea de cãtre C, produsele prelucrate se expediazã de la C din statul membru 1 lui A în statul membru 2.
(5) A le comunicã lui B şi C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.




statul membru 1 │ statul membru 2


┌───┐ Prestare de servicii │ ┌───┐
│ B │──────────────────────────┼───────────>│ A │
└─┬─┘<─────────────────────────┼─────────── └───┘
│ │ Bunuri ^ ^
│ │ │ │
│ Produse semi-finite │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
v │ │ │
┌───┐ Prestare de servicii │ │ │
│ C │──────────────────────────┼─────────────┘ │
└───┘──────────────────────────┼───────────────┘
Transport de bunuri finite



ART. 13
Cazul trei: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fãrã aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 reprezintã o livrare intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, şi beneficiazã de scutire de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 reprezintã o achiziţie intracomunitarã asimilatã impozabilã în statul membru 1 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, pentru aceasta A având obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B, bunurile prelucrate nefiind transportate din statul membru 1 în statul membru 2, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 1, în care lucrãrile sunt efectuate conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transferul de produse prelucrate efectuat de A din statul membru 1 în statul membru 2 se considerã livrare intracomunitarã asimilatã în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, şi care beneficiazã de scutire de taxã conform art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Pentru aceastã operaţiune A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(6) Transferul de produse prelucrate efectuat de A din statul membru 1 în statul membru 2 reprezintã o achiziţie intracomunitarã asimilatã, care este impozabilã în statul membru 2 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
ART. 14
Cazul trei: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 se considerã nontransfer de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, caz în care bunurile nu sunt transportate în afara statului membru 1 se considerã prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, în condiţiile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Oprirea temporarã la locaţia lui C nu împiedicã îndeplinirea condiţiei ca transportul sã fie efectuat cãtre altã ţarã, cu condiţia ca B sã poatã demonstra cã produsele prelucrate sunt transportate în afara statului membru 1.
(4) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, în condiţiile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã, din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 2 se considerã nontransfer în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(6) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 2 nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
ART. 15
Cazul trei: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) Transportul bunurilor efectuat de cãtre A din statul membru 2 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B din România în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate la sediul lui C din România, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Oprirea temporarã la locaţia lui C nu împiedicã îndeplinirea condiţiei ca transportul sã fie efectuat cãtre altã ţarã decât cea în care bunurile sunt prelucrate, cu condiţia ca B sã poatã demonstra cã produsele prelucrate sunt transportate în afara României. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, B are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate în afara României, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA al lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2), lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Aplicarea mãsurilor de simplificare este condiţionatã în acest caz de ţinerea registrului de bunuri primite de cãtre C.
(4) Transportul bunurilor efectuat de cãtre A din România în statul membru 2 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 16
Cazul trei: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din România în statul membru 1 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal. A trebuie sã ţinã o evidenţã a nontransferurilor, prin ţinerea unui registru în care sã fie înregistrate toate transporturile de bunuri, inclusiv transportul produselor semiprelucrate de la locaţia lui B la locaţia lui C.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, bunurile prelucrate nefiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare, ci dupã o prelucrare ulterioarã, are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal..
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, bunurile prelucrate fiind transportate din statul membru 1 în România reprezintã o prestare de servicii care are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(4) Transportul bunurilor efectuat de cãtre A din statul membru 1 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
ART. 17
CAZUL PATRU: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractor principal, furnizeazã bunuri altei persoane impozabile din statul membru 1, numitã în continuare B, în vederea prelucrãrii.
(2) B presteazã servicii ce constau în efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale în beneficiul lui A.
(3) Dupã prelucrare de cãtre B, produsele semiprelucrate sunt expediate cãtre C în statul membru 3 pentru prelucrare suplimentarã.
(4) Dupã prelucrare de cãtre C, produsele prelucrate sunt expediate de la C din statul membru 3 cãtre A din statul membru 2.
(5) A le comunicã lui B şi C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.



statul membru 1 │ statul membru 2


┌───┐ Prestare de servicii │ ┌───┐
│ B │──────────────────────────┼───────────>│ A │
└─┬─┘<─────────────────────────┼─────────── └───┘
│ │ Bunuri ^ ^
├────────────────────────────┼─────────── │ │
│ statul membru 3 │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ Produse semiprelucrate │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
v │ │ │
┌───┐ Prestare de servicii │ │ │
│ C │──────────────────────────┼─────────────┘ │
└───┘──────────────────────────┼───────────────┘
Transport de produse finite│



ART. 18
Cazul patru: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fãrã aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 se considerã livrare intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, operaţiune ce beneficiazã de scutire de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã, care este impozabilã în statul membru 1 conform art. 130^1 alin. (2) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Pentru aceastã operaţiune, A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B, produsele semiprelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare reprezintã o prestare de servicii care are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 reprezintã un transfer, respectiv o livrare intracomunitarã asimilatã, în statul membru 1 conform art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Aceastã operaţiune este scutitã de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, pentru care A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(5) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 reprezintã o achiziţie intracomunitarã asimilatã impozabilã în statul membru 3 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, operaţiune pentru care A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 3.
(6) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(7) Transportul produselor prelucrate din statul membru 3 în statul membru 2 reprezintã o livrare intracomunitarã asimilatã (transfer) în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (10) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, operaţiune ce beneficiazã de scutire de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. (d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, pentru care A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 3.
(8) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 reprezintã o achiziţie intracomunitarã asimilatã taxabila în statul membru 2 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
ART. 19
Cazul patru: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 se considerã nontransfer în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, prin care produsele semiprelucrate se transportã în afara statului membru 1 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, în condiţiile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã, din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 se considerã nontransfer în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(6) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C, bunurile prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, în condiţiile art. 133, alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(7) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 se considerã nontransfer în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(8) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) şi art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
ART. 20
Cazul patru: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) Transportul de bunuri efectuat de A din statul membru 2 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele semiprelucrate fiind transportate în afara României, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, B are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din România în statul membru 3 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 21
Cazul patru: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 3
(1) Transportul produselor semiprelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) şi art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara României, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din România în statul membru 2 dupã prelucrare se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 22
Cazul patru: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din România în statul membru 1 se considerã nontransfer în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal. A trebuie sã ţinã evidenţa nontransferurilor, într-un registru în care sã fie înregistrate toate transporturile de bunuri, inclusiv transportul produselor semiprelucrate de la locaţia lui B din statul membru 1 la locaţia lui C din statul membru 3.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele semiprelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniutã din Codul fiscal.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(4) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în România nu se considerã achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin.(12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
ART. 23
CAZUL CINCI: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractor principal, expediazã bunuri altei persoane impozabile din statul membru 1, numitã în continuare B, în vederea prelucrãrii.
(2) B subcontracteazã, integral sau parţial, lucrãrile altei persoane impozabile din SM 1, numitã în continuare C.
(3) Dupã prelucrare, produsele prelucrate se expediazã lui A în statul membru 2.
(4) A îi comunicã lui B codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.
(5) B îi comunicã lui C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 1.




statul membru 1 statul membru 2

┌───┐ Prestare de servicii ┌───┐
┌── │ B │──────────────────────────────────────>│ A │
│ └───┘<───────────────────────────────────── └───┘
│ ^ Bunuri ^
│ │ │
│Bunuri│ │
│ │ │
│ │ │
│ │ Prestare de servicii │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ ┌───┐ │
└───>│ C │────────────────────────────────────────┘
└───┘ Transport de bunuri finite




ART. 24
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 este nontransfer de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 nu este achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1, ulterior prelucrãrii realizate de C, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Condiţia privind transportul produselor prelucrate în afara statului membru 1 este îndeplinitã, chiar dacã bunurile se opresc temporar la locaţia lui C.
(4) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 1, în care serviciile sunt prestate efectiv, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 2 este nontransfer de bunuri în statul membru 1, în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(6) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 2 nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
ART. 25
Cazul cinci: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în România nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara României, ulterior prelucrãrii realizate de C, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Condiţia privind transportul produselor prelucrate în afara României este îndeplinitã chiar dacã bunurile se opresc temporar la locaţia lui C. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, B are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, acolo unde se serviciile sunt efectiv prestate în condiţiile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(4) Transportul produselor prelucrate din România în statul membru 2 este nontransfer de bunuri în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, din perspectiva lui A.
ART. 26
Cazul cinci: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din România în statul membru 1 este nontransfer de bunuri în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, operaţiune ce trebuie evidenţiatã în registrul de non-transferuri.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1, ulterior prelucrãrii realizate de C, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Condiţia privind transportul produselor prelucrate în afara statului membru 1 este îndeplinitã chiar dacã bunurile se opresc temporar la locaţia lui C.
(3) Transportul produselor prelucrate de cãtre A în statul membru 1 în România nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) l şi art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
ART. 27
CAZUL ŞASE: PREZENTARE
(1) O persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA în statul membru 2 şi numitã în continuare A sau contractor principal, expediazã bunuri altei persoane impozabile din statul membru 1, numitã în continuare B, în vederea prelucrãrii.
(2) B subcontracteazã, (integral sau parţial, lucrãrile altei persoane impozabile din statul membru 3, numitã în continuare C. În acest scop, produsele semiprelucrate sau bunurile se expediazã din statul membru 1 în statul membru 3, în vederea prelucrãrii sau prelucrãrii suplimentare de cãtre C.
(3) Dupã prelucrare, produsele prelucrate se expediazã din statul membru 3 lui A din statul membru 2.
(4) A îi comunicã lui B codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 2.
(5) B îi comunicã lui C codul sãu de înregistrare în scopuri de TVA din statul membru 1.




statul membru 1 statul membru 2

┌───┐ Prestare de servicii ┌───┐
┌─────│ B │──────────────────────────────────────>│ A │
│ └───┘<───────────────────────────────────── └───┘
│ ^ Bunuri ^
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│Produse│semiprelucrate sau bunuri │
├───────┼─────────────────────────── │
│ │ │
│ │ statul membru 3 │
│ │ │
│ │ Prestare de servicii │
│ ┌───┐ │
└────>│ C │────────────────────────────────────────┘
└───┘ Transport de produse finite




ART. 28
Cazul şase: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA fãrã aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 este un transfer, respectiv o livrare intracomunitarã asimilatã, în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Aceastã operaţiune beneficiazã de scutire de taxã, în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. (d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 este o achiziţie intracomunitarã asimilatã impozabilã în statul membru 1 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, pentru aceasta A având obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(4) Chiar dacã A nu ştie cã produsele semiprelucrate sau bunurile urmeazã sã ajungã în statul membru 3, transportul din statul membru 1 în statul membru 3 ar putea genera un transfer, respectiv o livrare intracomunitarã asimilatã, din perspectiva lui A în statul membru 1, în condiţiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, operaţiune ce beneficiazã de scutire de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. (d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Pentru aceasta A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 1.
(5) Chiar dacã A nu ştie cã produsele semiprelucrate sau bunurile urmeazã sã ajungã în statul membru 3, transportul din statul membru 1 în statul membru 3 ar putea genera o achiziţie intracomunitarã asimilatã din perspectiva lui A în statul membru 3, conform art. 130^1 alin. (2) lit.a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, operaţiune pentru care A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 3.
(6) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 3, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 1, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui B, cod pe care B l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(7) Chiar dacã A nu ştie cã produsele semiprelucrate sau bunurile au fost expediate în statul membru 3 în vederea prelucrãrii, transportul produselor prelucrate din statul membru 3 în statul membru 2 ar putea genera un transfer, respectiv o livrare intracomunitarã asimilatã, din perspectiva lui A în statul membru 3, în condiţiile art. 128 alin. (10) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru. Aceastã operaţiune beneficiazã de scutire de taxã în condiţiile art. 143 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru, iar pentru aceasta A are obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în statul membru 3.
(8) Chiar dacã A nu ştie cã produsele semiprelucrate sau bunurile au fost expediate în statul membru 3 în vederea prelucrãrii, transportul produselor prelucrate din statul membru 3 în statul membru 2 ar putea genera o achiziţie intracomunitarã asimilatã taxabilã în statul membru 2 conform art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
ART. 29
Cazul şase: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 este nontransfer de bunuri în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) din codul fiscal sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(2) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din statul membru 2 în statul membru 1 nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din codul fiscal sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
(3) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru
(4) Transportul produselor semiprelucrate sau al bunurilor din statul membru 1 în statul membru 3 este nontransfer de bunuri în statul membru 1 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(5) Transportul produselor semiprelucrate sau al bunurilor efectuat de cãtre A din statul membru 1 în statul membru 3 nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) şi art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(6) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 1, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui B, cod pe care B l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(7) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 este nontransfer de bunuri în statul membru 3 în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal, sau echivalentului acestuia din legislaţia altui stat membru.
(8) Transportul produselor prelucrate efectuat de cãtre A din statul membru 3 în statul membru 2 nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în statul membru 2 în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, sau echivalentului acestora din legislaţia altui stat membru.
ART. 30
Cazul şase: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 1
(1) Transportul bunurilor efectuat de cãtre A din statul membru 2 în România nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara României dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 2, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal. Pentru aplicarea mãsurilor de simplificare, C are obligaţia de a ţine un registru pentru bunurile primite.
(3) Transportul produselor semiprelucrate sau bunurilor din România în statul membru 3 este nontransfer de bunuri în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
(4) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui B, cod pe care B l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
ART. 31
Cazul şase: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 3
(1) Transportul produselor semiprelucrate sau bunurilor efectuat de cãtre A din statul membru 1 în România nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre C în beneficiul lui B, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în statul membru 1, care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui B, cod pe care B l-a transmis lui C, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(3) Transportul produselor prelucrate din România în statul membru 2 este nontransfer de bunuri în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal.
ART. 32
Cazul şase: Tratamentul fiscal din punct de vedere al TVA cu aplicarea mãsurilor de simplificare, în ipoteza în care România este statul membru 2
(1) Transportul de bunuri efectuat de cãtre A din România în statul membru 1 este nontransfer de bunuri în România în condiţiile art. 128 alin. (12) din Codul fiscal,
(2) Efectuarea de lucrãri asupra bunurilor mobile corporale de cãtre B în beneficiul lui A, produsele prelucrate fiind transportate în afara statului membru 1 dupã prelucrare, reprezintã o prestare de servicii ce are loc în România, statul membru care a acordat codul de înregistrare în scopuri de TVA lui A, cod pe care A l-a transmis lui B, conform art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuţã din Codul fiscal.
(3) Transportul produselor prelucrate din statul membru 3 în România nu este o achiziţie intracomunitarã asimilatã în România în condiţiile art. 128 alin. (12) l coroborat cu art. 130^1 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. A are obligaţia de a ţine un registru de nontransferuri, în care trebuie evidenţiate expedierea bunurilor în statul membru 1 şi recepţia bunurilor prelucrate din statul membru 3.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016