Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 14 decembrie 2005  de metrologie legala - I.M.L 3-05    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 14 decembrie 2005 de metrologie legala - I.M.L 3-05

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 46 din 18 ianuarie 2006
I.M.L 3-05

TRASABILITATEA REZULTATELOR MĂSURĂRILOR EFECTUATE CU
MIJLOACE DE MĂSURARE SUPUSE CONTROLULUI METROLOGIC LEGAL

CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
Prezentele instrucţiuni reglementeazã modul de exercitare a controlului metrologic legal prin verificãri metrologice ale mijloacelor de mãsurare supuse acestor modalitãţi de control, precum si modul de asigurare a trasabilitatii etaloanelor utilizate în verificãri metrologice.
ART. 2
În mãsurãrile efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal se folosesc unitãţi de mãsura legale, aprobate prin hotãrâri ale Guvernului.
ART. 3
(1) Trasabilitatea rezultatelor mãsurãrilor efectuate cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal, se realizeazã prin verificãri metrologice si/sau etalonari.
(2) In scopul asigurãrii trasabilitatii se utilizeazã etaloane si echipamente de verificare cu trasabilitate documentata la etaloanele naţionale ale României, la etaloanele naţionale ale altor tari, sau la etaloanele internaţionale, dupã caz. Trasabilitatea rezultatelor etalonarii unui etalon se atesta prin certificatul de etalonare.

CAP. II
Verificarea metrologica a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal

ART. 4
Se supun controlului metrologic legal prin verificare metrologica mijloacele de mãsurare de lucru care sunt utilizate în mãsurãrile din domeniile de interes public prevãzute la <>art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare si sunt cuprinse în Lista oficiala a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, numita în continuare Lista oficiala.
ART. 5
În funcţie de cerinţele de exactitate si stabilitate impuse în utilizare, un mijloc de mãsurare supus controlului metrologic legal poate fi prezentat si la etalonare. Cu excepţia cazurilor speciale prevãzute în reglementãrile de metrologie legala aplicabile, prezentarea la etalonare este o decizie care aparţine în exclusivitate deţinãtorului mijlocului de mãsurare.
ART. 6
(1) Verificarea metrologica a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal se executa în conformitate cu prevederile normelor de metrologie legala si/ sau ale normelor de metrologie legala CEE, de cãtre laboratoarele din structura sau în subordinea BRML ori de cãtre laboratoarele de metrologie autorizate de BRML.
(2) Mijloacele de mãsurare netransportabile din cauza gabaritelor mari sau al pericolului de dereglare se verifica la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.
ART. 7
Verificãrile metrologice sunt:
a) verificare metrologica iniţiala.
Verificarea metrologica iniţiata stabileşte conformitatea unui mijloc de mãsurare cu modelul aprobat si/sau cu cerinţele aplicabile din normele de metrologie legala. Verificarea metrologica iniţiala se efectueazã individual sau, dupã caz, prin eşantionare statistica, asupra mijloacelor de mãsurare noi, produse în tara sau importate, înainte de introducerea pe piaţa si de punerea lor în funcţiune;
b) verificare iniţiala CEE.
Verificarea iniţiala CEE se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţa a mijloacelor de mãsurare;
c) verificare metrologica periodica.
Verificarea metrologica periodica stabileşte conformitatea mijlocului de mãsurare respectiv cu modelul aprobat si/sau cu cerinţele aplicabile din reglementãrile de metrologie legala care s-au utilizat la verificarea iniţiala sau la punerea în funcţiune;
d) verificare metrologica dupã reparare sau modificare.
Verificarea metrologica dupã reparare sau modificare stabileşte daca mijlocul de mãsurare modificat sau reparat îsi menţine conformitatea cu modelul aprobat si/sau cu cerinţele din reglementãrile de metrologie legala aplicabile. Ea se efectueazã dupã orice reparaţie sau modificare a unui mijloc de mãsurare, daca aceasta a fost efectuata în condiţiile prevãzute de reglementãrile specifice.
ART. 8
Cu excepţia situaţiilor prevãzute explicit în Lista oficiala, sunt acceptate la verificarea metrologica numai mijloacele de mãsurare care deţin aprobare de model/aprobare de model CEE.
ART. 9
(1) Verificarea metrologica iniţiala se efectueazã:
a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML
b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
c) la locul de instalare/ utilizare, în cazul mijloacelor de mãsurare prevãzute la art. 6 alin. (2);
d) în alte locuri decât cele prevãzute la lit. a) si b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte ca sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare si de mediu prevãzute de reglementãrile de metrologie legala aplicabile.
(2) Prezentarea la verificarea metrologica iniţiala se face înainte de introducerea pe piaţa sau de punerea în funcţiune. Aceasta constituie obligaţia producãtorului cu sediul în România sau a importatorului, care suporta cheltuielile aferente.
(3) În cazul mijloacelor de mãsurare importate pentru uzul propriu, prezentarea la verificarea metrologica iniţiala constituie obligaţia deţinãtorului, care suporta cheltuielile aferente.
ART. 10
Din punctul de vedere al eşalonãrii activitãţilor, verificarea metrologica iniţiala se efectueazã:
a) într-o singura etapa, daca mijloacele de mãsurare pot fi transportate la locul de instalare fara sa fie necesara demontarea lor prealabila;
b) în doua sau mai multe etape, daca funcţionarea corecta a mijloacelor de mãsurare depinde de condiţiile de instalare sau de utilizare. Ultima etapa a verificãrii se executa la locul de instalare/utilizare conform prevederilor de la art. 9 lit. c), iar etapele anterioare se executa la locurile si în condiţiile prevãzute la art. 9 lit. a), b) sau d).
ART. 11
(1) Mijloacele de mãsurare supuse verificãrii metrologice iniţiale conform prevederilor prezentelor instrucţiuni de metrologie legala, nu pot fi introduse pe piata sau, dupã caz, puse în funcţiune, decât dupã ce au fost supuse acestei verificãri.
(2) Nu sunt supuse verificãrii metrologice initiale:
a) mijloacele de mãsurare care sunt prezentate sau expuse în expoziţii, târguri, saloane;
b) mijloacele de mãsurare destinate exportului;
ART. 12
(1) Verificarea metrologica periodica se efectueazã, cu o periodicitate stabilita de utilizator, în cadrul intervalului de timp specificat în Lista oficiala:
a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;
b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
c) la locul de instalare/ utilizare, în cazul mijloacelor de mãsurare prevãzute la art. 6 alin. (2);
d) în alte locuri decât cele prevãzute la lit. a) si b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte ca sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare si de mediu prevãzute de reglementãrile de metrologie legala aplicabile.
(2) Prezentarea la verificarea metrologica periodica constituie obligaţia persoanelor fizice sau juridice care, în calitate de proprietar, utilizeazã sau încredinţeazã spre utilizare mijloacele de mãsurare supuse controlului metrologic legal. Proprietarul suporta cheltuielile aferente verificãrii metrologice periodice.
ART. 13
În situaţiile în care au avut loc incidente de natura sa afecteze corecta funcţionare a mijloacelor de mãsurare sau daca, din cauza frecventei mari de utilizare sau a regimurilor grele de exploatare, nu mai exista garanţia unor mãsurãri corecte, deţinãtorul are obligaţia de a scoate din uz mijloacele de mãsurare respective si de a le prezenta la verificare metrologica, indiferent de data expirãrii termenului de valabilitate a verificãrii metrologice anterioare.
ART. 14
(1) Verificarea metrologica dupã reparare sau modificare se efectueazã:
a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;
b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;
c) la locul de instalare/ utilizare, în cazul mijloacelor de mãsurare prevãzute la art. 6 alin. (2);
d) în alte locuri decât cele prevãzute la lit. a) si b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte ca sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare si de mediu prevãzute de reglementãrile de metrologie legala aplicabile.
(2) Prezentarea mijloacelor de mãsurare la verificarea metrologica dupã reparare sau modificare constituie obligaţia operatori economici care au efectuat repararea sau modificarea si care suporta cheltuielile aferente.
ART. 15
(1) Verificarea metrologica dupã reparare sau modificare se efectueazã prin aplicarea procedurii de verificare metrologica periodica, în cazul unor intervenţii obişnuite.
(2) Nu se accepta la verificarea metrologica periodica mijloacele de mãsurare care au fost supuse la intervenţii majore care, în mod evident sunt de natura sa modifice caracteristicile metrologice sau tehnice ale mijlocului de mãsurare, stabilite, dupã caz, prin certificatul aprobãrii de model sau prescripţiile producãtorului.
(3) Decizia de aplicare a uneia din proceduri aparţine conducãtorului laboratorului de metrologie care efectueazã verificarea metrologica dupã reparare sau modificare.
(4) Se admite aplicarea procedurii prevãzute la alin. (1) pentru mijloacele de mãsurare aflate în utilizare, supuse reparãrii dupã expirarea valabilitãţii certificatului aprobãrii de model, în situaţia în care în procesul de reparare nu mai pot fi utilizate subansambluri prevãzute în certificatul aprobãrii de model deoarece acestea nu se mai fabrica si se utilizeazã subansambluri echivalente, daca prin aceasta înlocuire nu sunt afectate caracteristicile tehnice si metrologice ale mijloacelor de mãsurare respective, cuprinse în certificatul aprobãrii de model.
ART. 16
În cazul verificãrilor metrologice efectuate în alte locuri decât laboratoarele din structura sau în subordinea BRML producãtorii, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii, deţinãtorii sau, dupã caz, operatorii economici ce desfãşoarã activitãţi de reparare sunt obligaţi sa punã la dispoziţie spaţiul corespunzãtor, personal si utilajele auxiliare necesare.
ART. 17
(1) Mijloacelor de mãsurare care au corespuns la oricare din verificãrile metrologice prevãzute la art. 7 le este aplicat marcajul de verificare metrologica, cu respectarea prevederilor instrucţiunilor de metrologie legala IML 4-05. Totodatã, se elibereazã si documente specifice: buletine de verificare metrologica si, dupã caz, certificate de etalonare sau certificate de calibrare.
(2) Buletinul de verificare metrologica trebuie sa conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) datele de identificare ale laboratorului care a efectuat verificarea metrologica;
b) numãrul si data documentului;
c) datele de identificare ale mijlocului de mãsurare verificat;
d) referinţa la reglementarea/ reglementãrile aplicate;
e) datele de identificare ale etalonului/echipamentului de verificare utilizat;
f) rezultatul verificãrii metrologice, sub forma ADMIS / RESPINS;
g) valabilitatea verificãrii metrologice;
h) datele de identificare si semnãtura verificatorului metrolog;
i) datele de identificare si semnãtura persoanei care a recepţionat mijlocul de mãsurare verificat
(3) Conţinutul minim de informaţii al certificatelor de etalonare sau calibrarã este prevãzut în reglementãrile de metrologie specifice care impun obligaţia eliberãrii acestor documente împreuna cu buletinele de verificare metrologica.
ART. 18
Daca o reglementare de metrologie legala specifica defineşte în mod clar subansamblurile unui mijloc de mãsurare, precum si cerinţele metrologice si tehnice impuse acestora, verificãrile metrologice prevãzute la art. 7 se efectueazã prin verificarea fiecãrui subansamblu component, numai daca reglementarea menţionata prevede si acest mod de verificare. În aceste condiţii, prevederile prezentelor instrucţiuni se aplica, în mod corespunzãtor si verificãrii metrologice a fiecãrui subansamblu, totalitatea marcajelor de verificare aplicate pe fiecare subansamblu echivalând cu marcajul de verificare al întregului mijloc de mãsurare.

CAP. III
Trasabilitatea rezultatelor mãsurãrilor efectuate cu etaloanele utilizate la verificarea metrologica a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal

ART. 19
Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale României se asigura prin etalonari efectuate în laboratoare din structura sau în subordinea BRML ori în laboratoare aparţinând unor operatori economici, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale României.
ART. 20
Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale altor tari sau la etaloanele internaţionale se asigura prin etalonari efectuate fie în laboratoare din structura sau în subordinea BRML, fie în laboratoare din alte tari, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale acelor tari sau, dupã caz, la etaloanele internaţionale.
ART. 21
În cazul unui echipament de verificare, pe lângã certificatele de etalonare ale etaloanelor din compunere, deţinãtorul trebuie sa obtina certificarea echipamentului de verificare, în ansamblu, de cãtre BRML.
ART. 22
(1) Etalonarea se executa asupra fiecãrui etalon, în laboratoare de metrologie în care sunt asigurate condiţiile tehnice, de dotare si de mediu necesare, în conformitate cu prevederile unor proceduri documentate, specifice etalonului respectiv.
(2) Etaloanele netransportabile din cauza gabaritelor mari sau al pericolului de dereglare pot fi etalonate la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.
ART. 23
Periodicitatea etalonarii unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de mãsurare supus controlului metrologic legal si periodicitatea certificãrii unui echipament de verificare se stabilesc de deţinãtorul sau utilizatorul etalonului/ echipamentului de verificare si se valideazã de BRML. La stabilirea si validarea periodicitãţii se va tine seama de comportarea în timp a etalonului/ echipamentului de verificare, precum si de cerinţele care li se impun cu privire la exactitatea, stabilitatea, frecventa de utilizare sau regimurile de exploatare.
ART. 24
În scopul stabilirii corecte a periodicitãţii prevãzute la art. 23, deţinãtorul sau utilizatorul etalonului întocmeşte, actualizeazã si pune la dispoziţia BRML documentul Fisa de urmãrire a comportãrii în timp a etalonului/ echipamentului de verificare.
ART. 25
Prezentarea la etalonare a unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de mãsurare supus controlului metrologic legal si prezentarea la certificare a unui echipament de verificare constituie obligaţia deţinãtorului acestora, care suporta toate cheltuielile aferente.
ART. 26
Rezultatele etalonarii se consemneazã în documentul Certificat de etalonare, întocmit de personalul din cadrul laboratorului de metrologie care a efectuat etalonarea.
ART. 27
Deţinãtorul unui etalon trebuie sa indice apartenenţa acestuia la categoria etaloanelor utilizate direct la verificarea metrologica a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal printr-o eticheta cu dimensiuni minime 12,5x12,5 mm, aplicata la loc vizibil, pe care este imprimata pe fond verde litera "E" de culoare neagra. Fac excepţie de la aceasta prevedere etaloanele de dimensiuni mici sau cele la care aplicarea etichetei le poate afecta funcţionarea corecta.
ART. 28
În situaţiile în care nu mai exista garanţia unor mãsurãri corecte cu un etalon, indiferent de existenta unui certificat de etalonare valabil, deţinãtorul sau utilizatorul etalonului are obligaţia de a-l scoate din uz si de a îndepãrta eticheta prevãzuta la art. 27.

CAP. IV
Dispoziţii finale si tranzitorii

ART. 29
Nu sunt supuse controlului metrologic legal mijloacele de mãsurare care nu sunt incluse în Lista oficiala, precum si mijloacele de mãsurare care, deşi figureazã în aceasta lista, nu sunt utilizate în domeniile de interes public prevãzute la <>art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare.
ART. 30
La solicitarea deţinãtorilor sau utilizatorilor, mijloacele de mãsurare care nu se supun controlului metrologic legal pot fi supuse unor operaţiuni de etalonare sau de evaluare a conformitãţii cu prevederile unor normative metrologice sau specificaţii tehnice.
ART. 31
Forma de prezentare a marcajelor aplicate, precum si conţinutul de informaţii al documentelor eliberate ca urmare a activitãţilor de asigurare a trasabilitatii mijloacelor de mãsurare nesupuse controlului metrologic legal trebuie alese astfel încât sa nu fie confundate cu marcajele si documentele specifice verificãrilor metrologice prevãzute la Capitolul II.
ART. 32
Mijloacele de mãsurare care nu au avut aprobare de model la data de 1 decembrie 1995 dar au fost supuse anterior acestei date operaţiunilor de verificare metrologica sau care au fost exceptate de la aprobarea de model în temeiul instrucţiunilor de metrologie legala IML 2-95, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 811/1995 , sunt acceptate în continuare la verificare metrologica, fara sa detina aprobare de model.
ART. 33
Pânã la 31 decembrie 2006, verificarea metrologica a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, pentru care nu exista norme de metrologie legala aprobate si publicate în Monitorul Oficial al României, se efectueazã în conformitate cu prevederile unor normative tehnice aprobate prin ordin al directorului general al BRML.
ART. 34
În vederea aplicãrii prevederilor prezentelor instrucţiuni în activitãţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legala.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016