Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 14 decembrie 2005  de metrologie legala - I.M.L. 2-05    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 14 decembrie 2005 de metrologie legala - I.M.L. 2-05

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 46 din 18 ianuarie 2006

I.M.L. 2-05

APROBAREA DE MODEL

CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile în care BRML exercita controlul metrologic legal prin aprobãri de model.
ART. 2
Prezentele instrucţiuni nu se refera la aprobarea de model CEE care face obiectul <>Hotãrârii Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare.

CAP. II
Mijloacele de mãsurare supuse aprobãrii de model

ART. 3
Se supun controlului metrologic legal prin aprobare de model mijloacele de mãsurare de lucru care urmeazã a fi utilizate în mãsurãrile din domeniile de interes public prevãzute la <>art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile si completãrile ulterioare si sunt cuprinse în Lista oficiala a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, care au specificata ca modalitate de control aprobarea de model.
ART. 4
(1) Aprobarea de model se acorda pentru:
a) un tip de mijloc de mãsurare definit prin caracteristici tehnice si metrologice proprii;
b) o familie de mijloace de mãsurare definita ca atare de producãtor, recunoscuta si aprobata de cãtre BRML;
c) un subansamblu cu funcţie de mãsurare al unuia din mijloacele de mãsurare prevãzute la lit. a) si b), daca reglementãrile specifice acestuia îl definesc în mod clar si îi stabilesc cerinţe metrologice si tehnice;
d) dispozitive/componente suplimentare sau auxiliare, care influenţeazã rezultatele mãsurãrilor efectuate cu mijloacele de mãsurare, prevãzute la lit. a)-c), cãrora le sunt asociate.
(2) În sensul prezentelor instrucţiuni tipurile de mijloace de mãsurare, familiile, subansamblurile si dispozitivele/componentele enumerate la lit. a)-d) sunt denumite în continuare mijloace de mãsurare.
ART. 5
Aprobarea de model se acorda si pentru un mijloc de mãsurare unicat/individual, identificat prin documente de provenienţa, serie si an de fabricaţie si configuraţie constructiva. În aceasta situaţie aprobarea de model se numeşte aprobare de model individuala.

CAP. III
Activitãţi desfãşurate pentru acordarea aprobãrii de model

ART. 6
(1) Aprobarea de model se solicita de cãtre:
a) producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia persoana juridica cu sediul în România, pentru mijloacele de mãsurare noi, prevãzute la art. 4;
b) producator/importator/detinator, pentru mijloacele de mãsurare noi, unicate/individuale prevãzute la art. 5. În acest caz numele solicitantului trebuie sa se regãseascã în documentele de provenienţa.
(2) În sensul prezentelor instrucţiuni, producãtorul este persoana juridica responsabila pentru proiectarea si realizarea unui mijloc de mãsurare, în scopul introducerii pe piaţa, în numele sau, sau persoana juridica care asambleazã mijloace de mãsurare în vederea introducerii pe piaţa sub nume propriu.
ART. 7
Documentaţia necesara obţinerii aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale si modalitãţile de evaluare sunt prevãzute în anexa la prezentele instrucţiuni.
ART. 8
BRML acorda aprobarea de model/ aprobarea de model individuala, în condiţiile prezentelor instrucţiuni, pentru mijloacele de mãsurare care sunt conforme cu prevederile normelor de metrologie legala aplicabile. In acest caz se elibereazã solicitantului certificatul aprobãrii de model / aprobãrii de model individuale al cãrui conţinut este prezentat în anexa la prezentele instrucţiuni.
ART. 9
(1) Producãtorul de mijloace de mãsurare comunica BRML orice modificare a modelului cãruia i s-a acordat aprobare de model.
(2) În cazul în care modificãrile aduse unui mijloc de mãsurare, cãruia i s-a acordat aprobare de model, influenţeazã ori ar putea influenta rezultatele mãsurãrilor sau condiţiile prevãzute pentru utilizarea mijlocului de mãsurare, este necesar sa se solicite o noua evaluare pentru aprobarea acestor modificãri.
(3) Aprobarea modificãrilor se acorda sub forma unei completãri la certificatul aprobãrii de model / aprobãrii de model individuale sau, dupã caz, a unei noi aprobãri de model / aprobare de model individuala.
ART. 10
(1) Obiectul completãrii la certificatul aprobãrii de model poate fi: modificare constructiva si/sau funcţionala a unui model aprobat, modificarea/extinderea unor caracteristici funcţionale sau a unor domenii de utilizare, extinderea sau formarea unei familii de mijloace de mãsurare, prelungirea termenului de valabilitate a aprobãrii de model modificarea denumirii/adresei producãtorului si altele asemenea.
(2) Conţinutul completãrii la certificatul aprobãrii de model este prevãzut în anexa la prezentele instrucţiuni.
ART. 11
Aprobarea de model este valabila pe o perioada de maximum 10 ani. Termenul de valabilitate poate fi prelungit pentru perioade succesive de maximum 10 ani. Prelungirea termenului de valabilitate se solicita înainte de expirarea valabilitãţii aprobãrii de model.
ART. 12
Un exemplar din documentaţia care constituie dosarul aprobãrii de model se pãstreazã la BRML o perioada de timp cu 5 ani mai mare decât perioada de valabilitate a aprobãrii de model. În cazul aprobãrii de model individuale aceasta perioada este de 5 ani de la data acordãrii aprobãrii de model individuale.
ART. 13
Documentele finale, dupã caz, certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale/ completarea la certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale sau decizia de neacordare a aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale/ completãrii la certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale, se elibereazã numai dupã ce solicitantul a achitat integral costul evaluãrilor efectuate.
ART. 14
(1) BRML poate retrage o aprobare de model/ aprobare de model individuala pe care a acordat-o, în urmãtoarele situaţii:
a) mijloacele de mãsurare fabricate, pentru care a fost acordata aprobarea de model, nu sunt conforme cu modelul aprobat
b) mijloacele de mãsurare fabricate în conformitate cu un model aprobat prezintã deficiente care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;
c) condiţionãrile menţionate în certificatul aprobãrii de modei/ aprobãrii de model individuale nu sunt respectate;
d) daca documentele puse la dispoziţie de cãtre solicitant conţin informaţii false.
(2) Retragerea aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale se face pe baza informaţiilor obţinute în urma aplicãrii modalitãţilor de control metrologic legal: inspecţii si testãri inopinate, supraveghere metrologica a utilizãrii mijloacelor de mãsurare si altele asemenea.

CAP. IV
Marcajul aprobãrii de model

ART. 15
Marcajul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale este prevãzut în anexa la instrucţiunile de metrologie legala IML 4-05 si se aplica în cazurile prevãzute la art. 4 de cãtre producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia, iar pentru cazul prevãzut la art. 5, de cãtre producator/importator/detinator.
ART. 16
Aplicarea marcajului aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale se face conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legala IML 4-05, iar condiţiile referitoare la marcajele aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale sunt precizate în certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale.

CAP. V
Obligaţiile producãtorilor de mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal, reprezentanţilor autorizaţi ai acestora sau deţinãtorilor, cu privire la aprobarea de model

ART. 17
Producãtorii mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobare de model sau reprezentanţii autorizati ai acestora sunt obligaţi;
a) sa nu introducã pe piata mijloace de mãsurare fara aprobare de model si fara marcaje de aprobare de model;
b) sa respecte condiţionãrile din certificatul aprobãrii de model;
c) sa informeze beneficiarii mijloacelor de mãsurare în legãtura cu conţinutul complet al certificatului aprobãrii de model, inclusiv despre condiţionãrile existente;
d) sa nu aplice pe mijloacele de mãsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobãrii de model;
e) sa comunice la BRML orice modificare pe care intenţioneazã sa o efectueze asupra unui tip de mijloc de mãsurare fabricat conform modelului aprobat si sa solicite aprobarea modificãrii sau, dupã caz, o noua aprobare de model;
f) sa conserve modelele, atunci când aceasta cerinţa este prevãzuta explicit în certificatul aprobãrii de model si sa pãstreze dosarul aprobãrii de model primit de la BRML cel puţin pe perioada de valabilitate a aprobãrii de model;
g) sa înceteze aplicarea marcajului aprobãrii de model la expirarea valabilitãţii aprobãrii de model sau în momentul în care nu mai sunt îndeplinite cerinţele cuprinse în aprobarea de model;
h) sa declare la BRML stocurile de mijloace de mãsurare pe care le deţine în România, la data expirãrii valabilitãţii aprobãrii de model, daca intenţioneazã sa le comercializeze;
i) sa comunice la BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare survenita, de natura juridica, administrativa si altele asemenea, care afecteazã conţinutul certificatului aprobãrii de model si sa solicite aprobarea modificãrii.
ART. 18
Deţinãtorii de mijloace de mãsurare care solicita aprobare de model individuala, în conformitate cu prevederile art. 6 lit. b) sunt obligaţi sa nu punã în funcţiune mijloace de mãsurare fara aprobare de model individuala si fara marcaje de aprobare de model individuala.
ART. 19
Deţinãtorii de mijloace de mãsurare pentru care BRML a acordat aprobare de model individuala sunt obligaţi:
a) sa respecte condiţionãrile din certificatul aprobãrii de model individuale;
b) sa nu aplice pe mijloacele de mãsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobãrii de model individuale;
c) sa comunice BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare de natura tehnica survenita, care ar putea sa afecteze conţinutul certificatului aprobãrii de model individuale si sa solicite aprobarea modificãrii.

CAP. VI
Prevederi finale

ART. 20
Persoanele care participa la activitãţi legate de acordarea aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale trebuie sa asigure confidenţialitatea informaţiilor referitoare la rezultatele încercãrilor, la construcţia mijlocului de mãsurare si la tehnologiile de fabricaţie, cu excepţia informaţiilor destinate publicãrii.
ART. 21
In perioada de valabilitate a aprobãrii de model producãtorul/importatorul fabrica/importa si comercializeazã, în condiţiile legii, mijloace de mãsurare care au obţinut aprobare de model. Dupã expirarea termenului de valabilitate pot fi comercializate numai mijloacele de mãsurare aflate în stoc, declarate conform art. 17, lit. h).
ART. 22
BRML motiveazã în scris si aduce la cunoştinţa producãtorului/reprezentantului autorizat al acestuia/detinatorului decizia de neacordare a aprobãrii de model / aprobãrii de model individuale sau a completãrii la certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale, precum si decizia de retragere a unei aprobãri de model/ aprobãrii de model individuale.
ART. 23
Pana la data de 31 decembrie 2006, acordarea aprobãrii de model/aprobarii de model individuale pentru mijloacele de mãsurare pentru care nu exista norme de metrologie legala publicate în Monitorul Oficial al României, se efectueazã în conformitate cu prevederile normativelor tehnice stabilite prin ordin al directorului general al BRML.
ART. 24
Situaţiile speciale privind acordarea aprobãrii de model individuale pentru mijloacele de mãsurare destinate utilizãrii în domeniile de interes public, cu excepţia domeniului privind tranzacţiile comerciale, sunt reglementate prin ordin al directorului general al BRML.
ART. 25
Anexa face parte integranta din prezentele instrucţiuni.
ART. 26
In vederea aplicãrii prezentelor instrucţiuni în activitãţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legala.


Anexa la IML 2-05

Documentaţie, evaluãri si certificate

1. Conţinutul cererii si al documentaţiei
1.1. Cererea, documentaţia si corespondenta cu BRML privind solicitarea aprobãrii de model /completãrii la certificatul aprobãrii de model, pentru mijloacele de mãsurare prevãzute la art. 4 si 5, se redacteazã în limba româna si/sau într-o limba stabilita împreuna cu solicitantul, la depunerea cererii.
1.2. Cererea trebuie sa conţinã, cel puţin, urmãtoarele:
a) denumirea/numele si sediul/adresa solicitantului;
b) denumirea si sediul producãtorului;
c) denumirea si datele de identificare ale mijloacelor de mãsurare;
d) obiectul solicitãrii: aprobare de model, aprobare de model individuala, completare;
e) domeniul/domeniile de interes public pentru care sunt destinate mijloacele de mãsurare.
1.3. Documentaţia necesara evaluãrii se prezintã în doua exemplare, un exemplar rãmâne la BRML, un exemplar se restituie solicitantului si conţine:
1.3.1. Pentru mijloacele de mãsurare prevãzute la art. 4, pentru care se solicita aprobare de model:
a) document de împuternicire de cãtre producãtor a reprezentantului autorizat pentru obţinerea aprobãrii de model;
b) declaraţia producãtorului privind adresele spatiilor în care se produc mijloacele de mãsurare pentru care se solicita aprobare de model;
c) memoriu de prezentare care trebuie sa cuprindã o descriere privind:
- construcţia, modul de funcţionare si de utilizare a mijlocului de mãsurare, caracteristicile tehnice si metrologice garantate de producãtor;
- dispozitivele de protecţie care asigura funcţionarea corecta;
- dispozitivele pentru reglare si ajustare;
- locurile destinate pentru aplicarea marcajelor de verificare si, acolo unde este cazul, a sigiliilor;
În cazul în care solicitarea este pentru o familie de mijloace de mãsurare, memoriul de prezentare va conţine si propuneri privind încadrarea în familie si desemnarea tipurilor reprezentative. Memoriul de prezentare, respectiv propunerile de încadrare în familii vor fi întocmite si semnate în mod obligatoriu de producãtor sau reprezentantul autorizat al acestuia.
d) desene de ansamblu si, daca este necesar, desenele de execuţie ale componentelor importante;
e) schema de funcţionare si, dupã caz, fotografii;
f) alte documente/documentaţii prevãzute de norme de metrologie legala.
1.3.2. pentru mijloacele de mãsurare prevãzute la art. 5, pentru care se solicita aprobare de model individuala:
a) memoriu privind funcţionarea, caracteristicile tehnice si metrologice ale mijlocului de mãsurare respectiv, semnat de deţinãtor;
b) documentaţie de prezentare si identificare, dupã caz, carte tehnica, prospecte, fotografii care sa definesca aspectul exterior general si detaliile de inscripţionare si sigilare si alte documente;
c) copie dupã certificatul de înmatriculare si cartea de identitate a mijloacelor de transport sau dovada înmatriculãrii lor în România, în cazul mijloacelor de mãsurare montate pe mijloace de transport;
d) copie si originalul, care se restituie, a actului de provenienţa - factura, act de donaţie si altele asemenea - sau declaraţie pe proprie rãspundere, din care sa rezulte ca a intrat în posesia mijlocului de mãsurare respectiv prin mijloace legale, pentru mijloacele de mãsurare care sunt fabricate în România. Documentele menţionate vor cuprinde toate datele de identificare ale mijlocului de mãsurare in cauza, respectiv: denumire, tip, serie, an fabricaţie;
e) copii si originale, care se restituie, ale documentelor de provenienta - factura externa si declaraţie vamala - din care sa rezulte toate datele de identificare ale mijlocului de mãsurare in cauza, respectiv denumire, tip, serie, an fabricaţie, pentru mijloacele de mãsurare care sunt fabricate în afara României.
În situaţia în care documentele de provenienţa nu conţin date privind seriile sau anii de fabricaţie ale mijlocului de mãsurare, aceste informaţii se furnizeazã printr-o declaraţie pe proprie rãspundere a deţinãtorului.
1.3.3. pentru mijloacele de mãsurare prevãzute la art. 4 sau 5 pentru care se solicita completare la certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale:
a) document de împuternicire de cãtre producãtor a reprezentantului autorizat pentru obţinerea completãrii la certificatul aprobãrii de model;
b) documente pentru susţinerea solicitãrii;
1.4. Documentaţia este însoţita, dupã caz, de copii ale certificatelor aprobãrilor de model primite anterior.
2. Evaluarea în vederea obţinerii certificatului aprobãrii de model/aprobarii de model individuale / completãrii la certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale.
2.1. Evaluarea cuprinde:
a) studiul documentaţiei prezentate;
b) încercarea mijlocului/mijloacelor de mãsurare în laboratoarele din subordinea sau din structura BRML, la locul de fabricaţie, montare, instalare sau în alte locuri prevãzute în programul de evaluare.
2.2. Condiţiile de realizare a evaluãrii sunt stabilite prin programul de evaluare, de comun acord cu producãtorul/reprezentantul autorizat al acestuia/detinatorul mijlocului de mãsurare si acoperã cerinţele tehnice si metrologice ale mijlocului de mãsurare, impuse în condiţii normale de utilizare, precum si termenul deciziei privind documentele finale in condiţiile prevãzute la art. 13.
2.3. In scopul executãrii încercãrilor, BRML poate cere solicitantului sa îi punã la dispoziţie atât etaloane si mijloace materiale necesare, cât si personal pentru asistenta.
2.4. BRML recunoaşte:
a) certificatele de conformitate OIML însoţite de rapoartele de încercare care au stat la baza emiterii acestora;
b) rapoartele de încercare pe baza cãrora s-a emis certificatul de examinare de tip pentru aparatele de cântãrit cu funcţionare neautomata, emise pentru subansambluri ale aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomata care pot fi utilizate în componenta unor mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobarea de model potrivit prevederilor prezentelor instrucţiuni;
c) rapoartele de încercãri privind cerinţe referitoare la comportarea la perturbaţii si factori de influenta în condiţii de utilizare.
3. Certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale/ completarea la certificatul aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale:
3.1. Certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale trebuie sa contina:
a) datele de identificare ale BRML;
b) numãrul certificatului si data la care a fost emis;
c) denumirea si datele de identificare ale mijloacelor de mãsurare aprobate;
d) poziţia din Lista oficiala a mijloaceior de mãsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare;
e) denumirea si sediul producãtorului;
f) denumirea/numele si sediul/adresa solicitantului;
g) concluziile evaluãrii;
h) termenul de valabilitate al certificatului aprobãrii de model; acest termen nu este aplicabil certificatului aprobãrii de model individuale;
i) alte cerinţe pe care trebuie sa le îndeplineascã mijlocul de mãsurare, dupã caz;
j) o descriere a funcţionarii mijlocului de mãsurare, daca este necesar;
k) elementele tehnice relevante, ca de exemplu desene si scheme de conexiuni;
l) menţionarea, atunci când este cazul, a necesitaţii reţinerii ca model de referinţa a unuia sau mai multor exemplare dintre mijloacele de mãsurare supuse evaluãrii, precum si locul si condiţiile de pãstrare;
m) condiţionãri, dupã caz.
3.2. Completarea la certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale trebuie sa conţinã:
a) datele de identificare ale BRML;
b) numãrul completãrii la certificatului aprobãrii de model/ aprobãrii de model individuale si data la care a fost emisa;
c) denumirea si datele de identificare ale mijloacelor de mãsurare pentru care se acorda completarea la certificatul aprobãrii de model/aprobarii de model individuale;
d) poziţia din Lista oficiala a mijloacelor de mãsurãm supuse controlului metrologic legal, în vigoare;
e) denumirea si sediul producãtorului;
f) denumirea/numele si sediul/adresa solicitantului;
g) scopul completãrii;
h) descrierea modificãrilor care fac obiectul completãrii,

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016