Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 11 aprilie 2012  de aplicare la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor a prevederilor titlului I Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 11 aprilie 2012 de aplicare la nivelul Autoritatii Nationale a Vamilor a prevederilor titlului I "Transparenta informatiilor referitoare la obligatiile bugetare restante" al cartii I din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 251 din 13 aprilie 2012

    1. În vederea descurajãrii acumulãrii de arierate bugetare de cãtre contribuabilii persoane juridice, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor va aduce la cunoştinţa publicã lista contribuabililor, cu excepţia microîntreprinderilor, astfel cum au fost definite la art. 112^1 din titlul IV^1 al Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care înregistreazã obligaţii bugetare restante reprezentând creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale.
    2. Contribuabililor persoane juridice în privinţa cãrora a fost declanşatã procedura reorganizãrii judiciare şi a falimentului, reglementatã de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu li se aplicã prevederile Legii nr. 161/2003 privind unele mãsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnitãţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    3. Obligaţiile bugetare stabilite prin titluri de creanţã împotriva cãrora contribuabilul a exercitat cãile de atac prevãzute de lege nu sunt fãcute publice pânã la soluţionarea cãilor de atac.
    4. Lista contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante va cuprinde: numele debitorilor, cuantumul obligaţiilor restante datorate la bugetul de stat, pe total şi pe principalele tipuri de creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale, şi modalitãţile de colectare aplicate de direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
    5. Structura înregistrãrilor referitoare la un contribuabil este prezentatã în Lista contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante reprezentând creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale, prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni.
    6. Informaţiile referitoare la obligaţiile bugetare restante ale contribuabililor se stabilesc de cãtre direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, pe baza evidenţelor proprii.
    7. De corectitudinea informaţiilor care vor fi publicate pe siteul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor (www.customs.ro) rãspund directorii executivi ai direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale în a cãror evidenţã sunt înregistrate obligaţiile bugetare restante ale contribuabililor.
    8. În vederea publicãrii pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor a listei contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante reprezentând creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale, direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor vor proceda astfel:
    a) pânã la data de 15 aprilie 2012, directorii executivi ai direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale vor transmite Direcţiei de tehnologia informaţiei, comunicaţii şi statisticã vamalã din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor numele şi prenumele persoanelor care vor avea atribuţii în ceea ce priveşte publicarea pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor a listei contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante la data de 31 martie 2012;
    b) pânã la data de 20 aprilie 2012, serviciile financiar, contabilitate şi administrarea serviciilor din cadrul direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale vor înainta serviciilor juridice lista contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante la data de 31 martie 2012;
    c) serviciile juridice vor proceda la verificarea în evidenţã a obligaţiilor bugetare restante la data de 31 martie 2012 cuprinse în lista comunicatã de serviciile financiar, contabilitate şi administrarea serviciilor (cu excepţia microîntreprinderilor);
    d) dupã verificarea informaţiilor referitoare la obligaţiile bugetare restante la data de 31 martie 2012, serviciile juridice vor transmite serviciilor financiar, contabilitate şi administrarea serviciilor rezultatul verificãrilor efectuate;
    e) sumele reprezentând obligaţii bugetare restante vor fi notificate debitorilor în scris de cãtre direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale. Modalitatea de comunicare a notificãrii va fi cea prevãzutã de dispoziţiile art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    f) dupã punerea de acord cu debitorii asupra obligaţiilor restante, aceştia vor recunoaşte sub semnãturã realitatea informaţiilor care urmeazã a fi incluse pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor;
    g) dacã în termen de 3 zile de la primirea notificãrii de publicare debitorii nu transmit direcţiei regionale pentru accize şi operaţiuni vamale în a cãrei evidenţã sunt înregistrate obligaţiile bugetare restante eventuale dovezi în ceea ce priveşte stingerea acestora, se considerã ca fiind datorate obligaţiile bugetare restante înregistrate în evidenţa direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
    9. Pânã la data de 28 aprilie 2012, direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale din cadrul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor vor definitiva informaţiile referitoare la obligaţiile bugetare restante ale contribuabililor.
    10. La data de 30 aprilie 2012, direcţiile regionale pentru accize şi operaţiuni vamale vor publica pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor lista contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante la data de 31 martie 2012, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1.
    11. Informaţiile cuprinse pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor referitoare la obligaţiile bugetare restante vor fi actualizate trimestrial pânã în ultima zi a primei luni din trimestrul urmãtor celui de raportare.
    12. În situaţia în care un debitor nu mai înregistreazã obligaţii bugetare restante, procedura de modificare a informaţiilor de pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor este urmãtoarea:
    a) debitorul va face dovada achitãrii integrale a obligaţiilor bugetare restante direcţiei regionale pentru accize şi operaţiuni vamale unde sunt înregistrate acestea, prin completarea unei cereri de modificare a informaţiilor referitoare la obligaţiile bugetare restante de pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni. Cererea are anexate copii de pe ordinele de platã. Data achitãrii este data ultimului ordin de platã efectuatã în contul obligaţiilor restante;
    b) în termen de 8 zile lucrãtoare de la data primirii cererii, direcţia regionalã pentru accize şi operaţiuni vamale unde sunt înregistrate obligaţiile bugetare restante va verifica efectuarea plãţilor în contul obligaţiilor datorate bugetului de stat şi va actualiza informaţiile publicate pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, coloana 3 din anexa nr. 1 fiind completatã cu cifra zero.
    13. În situaţia în care se constatã erori materiale şi omisiuni la publicarea pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor a informaţiilor referitoare la obligaţiile restante ale contribuabililor, direcţia regionalã pentru accize şi operaţiuni vamale unde sunt înregistrate obligaţiile bugetare restante va modifica de urgenţã lista contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante publicatã pe site-ul Autoritãţii Naţionale a Vãmilor.
    Prin eroare materialã se înţelege:
    a) preluarea eronatã a datelor din evidenţa proprie a direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale;
    b) completarea eronatã a coloanei "Observaţii";
    c) publicarea eronatã a unor contribuabili care, potrivit legii, sunt exceptaţi de la publicarea pe site.
    Constituie omisiune la publicarea pe site neselectarea, din eroare, a unor contribuabili care înregistreazã obligaţii bugetare restante.


    ANEXA 1
    la instrucţiuni


                                     LISTA
      contribuabililor care înregistreazã obligaţii bugetare restante
    reprezentând creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale
                           la data de ..........



┌───┬───────────┬─────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────┬──────┐
│Nr │ Denumirea │Codul unic de│ Obligaţii bugetare restante │ Majorãri,│ │
│crt│debitorului│ înregistrare├────────┬────┬──────┬──────┬───────┬───────┬──────┬────┤dobânzi şi│Obser-│
│ │ │ │ Total, │ │ taxe │ │ taxetaxe │ │Alte│penalitãţi│vaţii │
│ │ │ │din care│TVA │vamale│Accize│ anti- │compen-│Amenzi│taxe│ de orice │ │
│ │ │ │ │ │ │ │dumping│satorii│ │ │ fel │ │
├───┼───────────┼─────────────┼────────┼────┼──────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────┼──────────┼──────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │
├───┼───────────┼─────────────┼────────┼────┼──────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────┼──────────┼──────┤
├───┼───────────┼─────────────┼────────┼────┼──────┼──────┼───────┼───────┼──────┼────┼──────────┼──────┤
└───┴───────────┴─────────────┴────────┴────┴──────┴──────┴───────┴───────┴──────┴────┴──────────┴──────┘



    NOTĂ:
    Coloana "Observaţii" se va completa, dupã caz, astfel:
    - s-au acordat înlesniri la platã;
    - s-a început procedura de executare silitã;
    - societate aflatã în administrare specialã conform prevederilor Legii nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    - societate aflatã în lichidare voluntarã conform prevederilor legale în materie;
    - societatea a depus cerere de compensare aflatã în curs de soluţionare;
    - obligaţiile au fost achitate la data de ............. .


    ANEXA 2
    la instrucţiuni



    Numãr de înregistrare ................
    Din data de ..........................
    (loc rezervat pentru direcţia regionalã pentru accize şi operaţiuni vamale)
    Codul fiscal/ |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
    Codul unic de înregistrare |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

┌──────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea │ │
├──────────┼─────────┬─────────────┬──────────────────────────────────────────┤
│Judeţul │ │Localitatea │ │
├──────────┼─────────┼─────────────┼─────┬──────┬─────┬─────┬──────┬─────┬────┤
│Str. │ │Nr. │ │Bl. │ │Sc. │ │Ap. │ │
├──────────┼─────────┼─────────────┼─────┼──────┼─────┴─────┼──────┼─────┴────┤
│Sectorul │ │Codul poştal │ │Tel.: │ │Fax: │ │
└──────────┴─────────┴─────────────┴─────┴──────┴───────────┴──────┴──────────┘


                                     CERERE
                  de modificare a informaţiilor referitoare la
      obligaţiile bugetare restante reprezentând creanţe fiscale rezultate
           din raporturi juridice vamale de pe site-ul Autoritãţii
                              Naţionale a Vãmilor

    Prin prezenta, solicitãm modificarea informaţiilor cuprinse pe site-ul
Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, întrucât, la data de ...................,
societatea şi-a achitat toate obligaţiile faţã de bugetul de stat repre-
zentând creanţe fiscale rezultate din raporturi juridice vamale.
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................
    Anexãm urmãtoarele ordine de platã:
    .......................................................................
    .......................................................................
    .......................................................................

    Numele şi prenumele ............. Semnãtura şi ştampila
       Funcţia .............. .......................



                                   ------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016