Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 11 aprilie 2000  privind modul de decontare a contravalorii carnetelor de asigurat si a vignetelor, modalitatile de organizare si de tinere a evidentei acestora, precum si procedura de distribuire a acestora tuturor categoriilor de persoane asigurate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 11 aprilie 2000 privind modul de decontare a contravalorii carnetelor de asigurat si a vignetelor, modalitatile de organizare si de tinere a evidentei acestora, precum si procedura de distribuire a acestora tuturor categoriilor de persoane asigurate

EMITENT: CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 193 din 4 mai 2000
În baza contractelor încheiate, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate a achiziţionat carnetele de asigurat şi vignetele ce vor fi distribuite tuturor persoanelor asigurate din România.

I. Livrarea şi recepţia carnetelor de asigurat şi a vignetelor

În vederea derulãrii în mod unitar a distribuirii şi plãţii carnetelor de asigurat şi a vignetelor la nivelul fiecãrei entitãţi se vor întocmi urmãtoarele documente:

A. Furnizorul
a) factura fiscalã:
- originalul va fi înaintat Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate;
- o copie va fi înaintatã casei de asigurãri de sãnãtate la livrarea carnetelor de asigurat şi a vignetelor;
b) avizul de însoţire a mãrfii;
c) documentele care sa ateste parametrii tehnici;
d) certificatul de calitate emis de producãtor;
e) certificatul de valabilitate;
f) procesul-verbal de predare-primire între furnizor şi casa de asigurãri de sãnãtate.
Aceste documente vor însoţi bunurile contractate de la furnizor la casa de asigurãri de sãnãtate.

B. Casa de asigurãri de sãnãtate (în calitate de beneficiar)
Procesul-verbal de recepţie cantitativã şi calitativã conform cantitãţilor solicitate de casele de asigurãri de sãnãtate în 3 (trei) exemplare (întocmit, în baza facturii fiscale şi a avizului de însoţire a mãrfii, stampilat şi semnat cu nominalizarea tuturor membrilor comisiei de recepţie organizate la nivelul caselor de asigurãri de sãnãtate):
- un exemplar al procesului-verbal de recepţie va fi înaintat furnizorului (în maximum 20 de zile de la primirea bunurilor contractate);
- un exemplar al procesului-verbal de recepţie va fi înaintat Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate (în maximum 20 de zile de la primirea bunurilor contractate);
- un exemplar al procesului-verbal de recepţie va rãmâne la casa de asigurãri de sãnãtate.
Dupã recepţie se va proceda astfel:
1. În baza procesului-verbal de recepţie, a facturii şi a celorlalte documente insotitoare, casa de asigurãri de sãnãtate va inregistra în contabilitate intrarea în gestiune a carnetelor de asigurat şi a vignetelor, conform urmãtoarei înregistrãri:
600.04 = 231
2. Întrucât carnetele de asigurat şi vignetele sunt documente cu regim special, evidenta acestora se va tine în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Carnetele de asigurat, precum şi vignetele la care au apãrut erori de personalizare se restituie la magazia casei de asigurãri de sãnãtate, urmând sa fie declasate potrivit legii.
3. Un exemplar din nota contabila împreunã cu un exemplar din procesul-verbal de recepţie întocmit de casa de asigurãri de sãnãtate vor fi înaintate Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în vederea achitãrii contravalorii carnetelor de asigurat şi a vignetelor cãtre furnizor, conform contractelor încheiate.
4. În termen de 3 zile de la data recepţiei casele de asigurãri de sãnãtate sunt obligate sa achite contravaloarea carnetelor de asigurat şi a vignetelor în contul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 301511697800, deschis la Direcţia de trezorerie a municipiului Bucureşti:
231 = 179.25

II. Distribuirea carnetelor de asigurat

Distribuirea cãtre asiguraţi a carnetelor de asigurat personalizate de furnizor se face cu titlu gratuit prin intermediul medicilor de familie care au încheiat contracte de furnizãri de servicii medicale cu casele de asigurãri de sãnãtate. În vederea urmãririi distribuirii acestor carnete casele de asigurãri de sãnãtate vor încheia un act adiţional la contractele de furnizãri de servicii medicale cu medicii de familie, în care se va mentiona obligaţia medicului de familie de a prelua carnetele de sãnãtate pentru asiguraţii înscrişi pe lista proprie şi pentru a raporta lunar, o data cu depunerea declaraţiilor privind activitatea depusa, situaţia privind distribuirea carnetelor, cu semnatura de primire a asiguratului, iar pentru carnetele nedistribuite se vor mentiona motivele nerepartizarii. Carnetele de asigurat personalizate de casele de asigurãri de sãnãtate se vor preda medicilor de familie cu proces-verbal de predare-primire în baza datelor de identitate a asiguraţilor înscrişi în listele proprii, cu specificarea seriei carnetului de asigurat pentru fiecare persoana. Pentru asiguraţii înscrişi pentru prima data pe listele medicilor de familie aceştia vor depune la casele de asigurãri de sãnãtate liste cuprinzând toate datele de identificare personale, iar casele de asigurãri de sãnãtate vor personaliza carnetele şi le vor preda medicilor de familie cu proces-verbal de predare-primire.
Schimbarea medicului de familie de cãtre asigurat dupã minimum 3 luni nu atrage eliberarea unui alt carnet de asigurat.
Înregistrarea în contabilitatea caselor de asigurãri de sãnãtate a distribuirii carnetelor de sãnãtate se va face conform urmãtoarelor operaţiuni:
- predarea carnetelor de asigurat medicilor de familie, în baza procesului-verbal de predare-primire
220 = 600.04
- înregistrarea pe cheltuieli a contravalorii carnetelor repartizate de medici în baza situaţiei lunare depuse de aceştia la casele de asigurãri de sãnãtate
479.25 = 220.
Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de cumpãrãtor, în baza documentelor primite de la furnizor şi de la casa de asigurãri de sãnãtate (factura originala de la furnizor, precum şi copia de pe procesul-verbal de recepţie cantitativã şi calitativã şi de pe nota contabila de la casa de asigurãri de sãnãtate), va achitã furnizorului contravaloarea carnetelor de asigurat recepţionate de fiecare casa de asigurãri de sãnãtate.
În contabilitatea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate achitarea cãtre furnizori a contravalorii carnetelor de asigurat şi a vignetelor, conform contractelor, se va inregistra astfel:
a) în cazul în care Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate a încasat de la casele de asigurãri de sãnãtate contravaloarea carnetelor de asigurat şi a vignetelor:
- încasarea contravalorii carnetelor de asigurat şi a vignetelor de la casele de asigurãri de sãnãtate
179.25 = 234
- achitarea furnizorilor
234 = 179.25
b) în cazul în care Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate nu a încasat de la casele de asigurãri de sãnãtate contravaloarea carnetelor de asigurat şi a vignetelor:
- obligaţia de plata cãtre furnizor
220 = 234
- achitarea cãtre furnizori a contravalorii carnetelor de asigurat sau a vignetelor
234 = 179.25
- încasarea contravalorii carnetelor de asigurat sau a vignetelor recepţionate de casele de asigurãri de sãnãtate
179.25 = 220.

III. Personalizarea carnetului de asigurat

Personalizarea carnetelor de asigurat livrate blanc (nepersonalizate) se va efectua pe orice mijloc de imprimare de care dispune casa de asigurãri de sãnãtate.
Se recomanda totuşi ca personalizarea sa fie facuta pe imprimanta laser. Nu se admite completarea manualã a datelor de personalizare a carnetelor de asigurat.
Specificaţii de imprimare:
- caseta CNP de pe cele şase taloane, pagina din stanga, va fi completatã cu font ARIAL, BOLD, 8;
- caseta CNP de pe pagina din mijlocul carnetului se va completa cu font ARIAL, BOLD, 14;
- caseta NUME de pe pagina din mijlocul carnetului se va completa cu font ARIAL, BOLD, 14, majuscule;
- caseta PRENUME de pe pagina din mijlocul carnetului se va completa cu font ARIAL, BOLD, 10, majuscule;
- caseta ADRESA de pe pagina din dreapta se va completa cu font ARIAL, 10.

IV. Utilizarea carnetelor de asigurat

1. La înmânarea carnetului de asigurat asiguratul are obligaţia sa verifice corectitudinea informaţiilor de personalizare de pe carnet.
2. În cazul semnalarii de erori, carnetul însoţit de informaţiile de personalizare corecte se va înapoia casei de asigurãri de sãnãtate prin medicul de familie.
3. Dacã informaţia de personalizare este corecta, medicul de familie va completa cu pixul primul rând de taloane cu informaţia data intrãrii, adicã data la care a fost luat în evidenta asiguratul. Pe spatele fiecãrui talon se va aplica parafa cu codul medicului, care trebuie sa fie vizibila. Totodatã medicul va semna pe ambele taloane.
4. Dupã completarea primului rând de taloane talonul din stanga se va detasa din carnet (pe linia perforata) şi se va trimite de medicul de familie la casa de asigurãri de sãnãtate cu care acesta are contract. Talonul-martor va rãmâne atasat la carnet.
5. Celelalte randuri de taloane rãmân necompletate, operaţiunea repetandu-se numai în momentul în care un asigurat se transfera la un alt medic de familie.
6. Casa de asigurãri de sãnãtate va lua în evidenta taloanele trimise de medicii de familie şi va completa baza de date cu seria carnetului privind asiguraţii înscrişi pe listele medicilor de familie, în vederea actualizãrii şi revalidarii acestor liste.
7. Casa de asigurãri de sãnãtate va elibera prin medicul de familie, în maximum o luna, un alt carnet de asigurat, contra cost, din partea asiguratului, în urmãtoarele situaţii:
- pierdere, furt, distrugere: asiguratul va face dovada pierderii, furtului sau distrugerii carnetului de asigurat prin publicarea declaraţiei de nulitate într-un cotidian de larga circulaţie;
- deteriorare: asiguratul va înapoia medicului de familie, în vederea înlocuirii, carnetul deteriorat;
- la schimbarea domiciliului dintr-un judeţ în altul se va preda carnetul vechi.
8. La eliberarea unui alt carnet casa de asigurãri de sãnãtate va lua în evidenta asiguratul cu noua serie a carnetului, dar va retine şi seria vechiului carnet pentru evidenta proprie.
9. Casa de asigurãri de sãnãtate va elibera un carnet nou numai dupã validarea asiguratului din punct de vedere al codului numeric personal, dupã verificarea eventualei înscrieri la un alt medic de familie şi a existenţei unui carnet de asigurat eliberat deja pe numele solicitantului.
10. În cazul în care un asigurat doreşte schimbarea medicului de familie, medicul de familie de la care asiguratul pleacã va completa pe talonul-martor data iesirii de pe lista a asiguratului.
11. Medicul de familie la care asiguratul doreşte sa se transfere este obligat sa verifice dacã este respectat termenul de transfer la alt medic de familie de minimum 3 luni (sa verifice data intrãrii înscrisã pe talonul-martor).
12. Dacã a fost respectata perioada de 3 luni medicul de familie reia ciclul prevãzut la pct. 4.

V. Distribuirea vignetelor

1. Vignetele vor fi distribuite de casele de asigurãri de sãnãtate instituţiilor nominalizate la pct. 2-13, în baza proceselor-verbale de predare-primire, în care se vor mentiona atât cantitatea, cat şi seriile acestora.
În evidenta contabila se va reflecta astfel:
479.25 = 600.04
2. Persoanele juridice sau fizice care au angajat personal salariat vor distribui vignetele salariaţilor proprii, angajaţi cu contract de munca individual sau, dupã caz, cu convenţie civilã de prestãri servicii. Vignetele se vor ridica lunar de cãtre angajatori de la casele de asigurãri de sãnãtate, în baza declaraţiei privind achitarea obligaţiilor de plata a contribuţiei la asigurãrile sociale de sãnãtate şi a listelor nominale actualizate trimestrial pentru persoanele asigurate, pentru care se plãteşte contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate. Pentru persoanele aflate în întreţinerea acestora, şi anume: soţ, sotie, pãrinţi, bunici (inclusiv persoanele cu handicap de gradul I sau II), vignetele lunare vor fi distribuite de plãtitorii contribuţiei, persoane juridice unde sunt încadrate, pe baza declaraţiei fiscale, în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit şi ale Ordinului ministrului finanţelor nr. 1.139/1999 .
3. Persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi numai pe baza de convenţie civilã, nu sunt pensionari şi nu au un contract individual de munca, pentru ridicarea vignetelor lunare, vor face opţiune prin declaraţie pe propria rãspundere pentru unul dintre locurile de munca unde presteazã activitatea.
4. a) Pentru pensionãrii ale cãror contribuţii se vireazã de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi pentru soţul/sotia acestora, aflaţi în întreţinere, dovada achitãrii contribuţiei lunare se face cu cuponul mandatului poştal de plata a drepturilor de pensie sau cu talonul de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancarã; pentru aceasta categorie de persoane asigurate nu sunt necesare vignete.
b) Soţul/sotia pensionar/pensionara aflat/aflatã în întreţinerea celuilalt soţ face dovada ca se afla în aceasta situaţie prin declaraţie pe propria rãspundere, autentificatã notarial.
5. Pentru copiii şi ţinerii pana la varsta de 26 de ani, dacã sunt elevi, studenţi sau ucenici şi dacã nu realizeazã venituri din munca, distribuirea vignetelor se va face prin medicul de familie. Pentru aceste categorii medicii de familie vor utiliza o singura vigneta valabilã pentru perioada de varsta cuprinsã între 0-16 ani, iar peste aceasta varsta vignetele se vor distribui anual.
6. Pentru persoanele beneficiare de ajutor de şomaj şi de alocatie de sprijin în condiţiile legii vignetele lunare vor fi distribuite prin grija Agenţiei Naţionale pentru Ocupare şi Formare Profesionalã, prin protocolul încheiat între aceasta şi casele de asigurãri de sãnãtate.
7. Pentru persoanele care realizeazã venituri din activitãţi independente şi pentru membrii de familie aflaţi în întreţinerea acestora, care îşi declara veniturile pentru stabilirea contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate direct la casa de asigurãri de sãnãtate teritorialã în a carei raza domiciliazã, distribuirea vignetelor se va face de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate o data cu plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru perioada aferentã plãţii contribuţiei.
8. Pentru persoanele care satisfac serviciul militar în termen, precum şi pentru cele care executa o pedeapsa privativã de libertate sau arest preventiv vignetele lunare se distribuie prin grija Casei de Asigurãri de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti.
9. Pentru persoanele care nu realizeazã venituri şi sunt ingrijite în unitãţi de asistenta socialã vignetele lunare se vor distribui de casele de asigurãri de sãnãtate la care se vireazã contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate, de casele de asigurãri de sãnãtate, cu sprijinul primãriilor.
10. Pentru persoanele care declara ca au venituri sub plafoanele prevãzute de Legea nr. 67/1995 privind ajutorul social vignetele lunare vor fi distribuite de casele de asigurãri de sãnãtate prin intermediul primarului localitãţii în care îşi au domiciliul, pentru perioada în care se afla înscrişi pe listele primãriei în aceasta calitate, indiferent dacã primesc sau nu ajutor social.
11. Pentru persoanele scutite de plata contribuţiei potrivit <>art. 6 lit d) din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1998 , care nu realizeazã venituri pe baza unui contract individual de munca, a unei convenţii civile de prestãri servicii, nu au calitatea de pensionar sau de somer în condiţiile legii, nu vor fi distribuite vignete. Pentru aceste situaţii asiguratul va prezenta şi actul doveditor care îi conferã calitatea de beneficiar al unei legi speciale.
12. Pentru persoanele asigurate conform art. 4 alin. (1) lit. b) şi <>art. 7 lit. a) şi b) din Legea nr. 145/1997 vignetele lunare se vor distribui de casele de asigurãri de sãnãtate unde au depus declaraţiile de venit, o data cu plata contribuţiei de asigurãri de sãnãtate în condiţiile legii.
13. Pentru persoanele asigurate care realizeazã venituri din agricultura şi care depun contribuţia potrivit pct. 8 lit. c) din Normele privind modul de încasare a contribuţiilor la asigurãri sociale de sãnãtate, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 114 din 19 martie 1999, vignetele vor fi distribuite de organele care au încasat contribuţia.

VI. Personalizarea vignetelor

Personalizarea vignetelor livrate blanc (nepersonalizate) se va efectua pe orice mijloc de imprimare de care dispune casa de asigurãri de sãnãtate, mai puţin pe imprimante cu jet de cerneala.




┌─────────────────────┐
│ CAS xx/ III │
│ NUME │
│ PRENUME │
│ CNP │
│ │
│ AAAA001 │
│ │
└─────────────────────┘

CAS xx - ARIAL 8
xx reprezintã indicativul auto al judeţului
(de exemplu: BT, AG etc.);
Pentru Casa de Asigurãri de Sãnãtate a
Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei
Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti se
va completa cu AP, iar pentru Casa de
Asigurãri de Sãnãtate a Transporturilor,
cu TP;
III - Perioada de valabilitate:
III reprezintã luna, primele 3 caractere
(de exemplu: mar pentru luna martie,
iun pentru luna iunie etc.), ARIAL 8,
bold;
reprezintã anul, ARIAL 8, bold.
Pentru copiii pana la varsta de 16 ani
(cap. V pct. 5) se vor înscrie luna şi
anul pana la care este valabilã vigneta.
Pentru ţinerii pana la varsta de 26 de
ani, care nu realizeazã venituri din
munca şi se afla într-o forma de
învãţãmânt (cap. V pct. 5) III
reprezintã ultima luna a anului de
învãţãmânt.
NUME - ARIAL 8, majuscule;
PRENUME - ARIAL 8, majuscule;
CNP - codul numeric personal, ARIAL 8;
AAAA001 - reprezintã seria unica pretiparita a
vignetei.


-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016