Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI din 1 aprilie 2003  pentru decontarea biletelor speciale de calatorie gratuita cu mijloacele de transport auto si fluviale, acordate in baza prevederilor   Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale   Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata si modificata prin   Legea nr. 189/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI din 1 aprilie 2003 pentru decontarea biletelor speciale de calatorie gratuita cu mijloacele de transport auto si fluviale, acordate in baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobata si modificata prin Legea nr. 189/2000 , cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI SOLIDARITATII SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 10 aprilie 2003

I. Prevederi generale
Sfera de aplicare
1. Prezentele instrucţiuni se aplica persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, precum şi persoanelor persecutate de cãtre regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, denumite în continuare beneficiari ai Legii.
Prestaţii
2. Persoanele aflate în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 1 şi 4 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instauratã cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în strãinãtate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care nu cãlãtoresc pe calea feratã romana beneficiazã anual de 12 cãlãtorii gratuite cu mijloace de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, dupã caz, la alegere. Biletele de cãlãtorie gratuita pot fi folosite şi de insotitori, membri de familie, în cadrul numãrului de cãlãtorii stabilite pentru titular.
3. Persoanele aflate în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 1 şi 3 din Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de cãtre regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care nu cãlãtoresc pe calea feratã romana beneficiazã anual de 6 cãlãtorii dusintors gratuite cu mijloace de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, dupã caz, la alegere. Aceste persoane au dreptul sa calatoreasca cu un insotitor, în cadrul numãrului de cãlãtorii stabilite pentru titular.
Prestatori
4. Cãlãtoriile gratuite pentru cele doua categorii de beneficiari ai Legii, prevãzute la pct. 2 şi 3, se pot asigura de cãtre agenţii economici autorizaţi pentru transportul intern cu mijloace de transport auto, în cazul transportului rutier, sau cu navele de cãlãtori, în cazul transportului fluvial, pe cai navigabile interioare, indiferent dacã sunt cu capital de stat, cu capital privat sau mixt.
Cãlãtoriile gratuite se efectueazã cu mijloace auto sau cu nave de transport fluvial intern de cãlãtori.
II. Emiterea şi distribuirea taloanelor speciale de cãlãtorie
Instituţia care asigura emiterea şi distribuirea taloanelor speciale de cãlãtorie, precum şi evidenta beneficiarilor Legii; modalitãţi de emitere şi distribuire
5. Taloanele speciale de cãlãtorie se emit şi se distribuie beneficiarilor Legii prin grija Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, respectiv prin Casa Nationala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumita în continuare CNPAS.
6. Transmiterea taloanelor speciale de cãlãtorie la fiecare beneficiar al Legii, pentru un nou an calendaristic, se efectueazã pana cel mai târziu în luna februarie a anului respectiv, o data cu plata drepturilor bãneşti acordate în baza legii, prin unitãţile de posta, unitãţile C.E.C. sau ale altor bãnci autorizate, la care beneficiarii Legii au deschis cont curent personal.
7. Pentru beneficiarii Legii care au primit taloane speciale de cãlãtorie şi ale cãror date de identificare se modifica în cursul anului - modificãri de stare civilã, schimbarea adresei, mutarea în alta localitate - nu se mai emit noi taloane, legitimarea fãcându-se pe baza actelor doveditoare ale modificãrilor respective.
8. Pentru beneficiarii Legii puşi în drepturi în cursul anului calendaristic şi care nu au primit taloane speciale de cãlãtorie pentru anul respectiv, acestea se emit şi se distribuie, la cererea beneficiarilor Legii, de cãtre casele judeţene de pensii sau, dupã caz, de cãtre Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti, denumite în continuare CTP.
9. Taloanele speciale de cãlãtorie returnate o data cu mandatele neachitate se vor pãstra în evidenta CTP, beneficiarii acestora putându-le ridica în baza unei solicitãri scrise, în cursul anului.
În cazul ivirii unor dificultãţi în tratarea acestor situaţii, beneficiarii Legii se vor adresa CTP, în vederea soluţionãrii.
Caracteristici ale talonului special de cãlãtorie
10. Talonul special de cãlãtorie este documentul pe baza cãruia se acorda beneficiarului Legii bilete de cãlãtorie gratuita pentru mijloacele auto sau pentru navele de transport fluvial intern de cãlãtori.
11. Talonul special de cãlãtorie este format din corpul talonului şi 12, respectiv 6 cupoane-talon detasabile, corespunzãtoare celor 12 cãlãtorii simple, respectiv celor 6 cãlãtorii dus-întors pentru transportul auto sau transportul fluvial.
12. Taloanele speciale de cãlãtorie împreunã cu cupoanele-talon detasabile (modelele sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2) sunt de culoare verde, nominale, netransmisibile şi anuale.
13. Talonul special de cãlãtorie cuprinde datele de identificare a titularului cãlãtoriilor gratuite, respectiv: numele, prenumele, domiciliul sau menţiunea "cont curent personal nr. .......", numãrul dosarului de beneficiar al Legii şi codul CTP din raza de domiciliu al beneficiarului Legii. Numãrul dosarului de beneficiar al Legii este înscris şi pe fiecare cupon-talon detasabil.
Cuponul-talon detasabil da dreptul la cãlãtorie pentru un singur tip de transport.
Condiţii de valabilitate a talonului special de cãlãtorie
14. Valabilitatea talonului special de cãlãtorie este confirmatã de existenta, în rubrica "L.S." aflatã pe versoul talonului, a ştampilei unitãţii care a efectuat distribuirea efectivã a acestuia: oficiul poştal, filiala, agenţia sau sucursala unitãţii financiar-bancare sau CTP.
15. Cupoanele-talon detasabile care prezintã ştersãturi sau corecturi nu vor fi luate în considerare.
În caz de pierdere sau deteriorare a cuponului-talon detasabil, nu i se va elibera beneficiarului Legii alt cupontalon detasabil.
III. Efectuarea cãlãtoriilor cu mijloacele de transport auto şi fluviale
16. Cãlãtoriile se efectueazã pe baza biletelor de cãlãtorie specifice mijloacelor de transport auto sau fluviale, eliberate beneficiarilor de cãtre agentul economic transportator, în baza legitimãrii cu actul de identitate, a deciziei/hotãrârii care sa ateste calitatea de beneficiar al Legii şi a prezentãrii cuponului-talon.
17. Pe fiecare cupon-talon detasabil, la emiterea biletelor de cãlãtorie, se înscrie de cãtre emitent tipul de transport pentru care a optat beneficiarul, şi anume:
- auto - pentru transportul rutier;
- fluvial - pentru transportul fluvial.
18. În cupoanele-talon detasabile operatorii pentru transport public auto sau fluvial vor completa, cu pasta sau cerneala, urmãtoarele rubrici:
De la .................................
Pana la ...............................
Via ...................................
Km ....................................
Lei ...................................
19. Biletele de cãlãtorie specifice mijloacelor de transport sunt tipãrite de operatorii autorizaţi pentru transport auto sau fluvial, având formatul şi datele menţionate potrivit reglementãrilor specifice transportatorului, şi se obţin, dupã caz, de la casele de bilete din autogãri, de la casele de bilete din staţiile portuare sau direct din mijlocul de transport, în condiţiile specifice de funcţionare a acestora.
20. Pentru fiecare cãlãtorie simpla casierul care emite biletul de cãlãtorie detaseaza şi retine câte un cupon-talon detasabil, în ordine crescatoare, pe care înscrie tipul transportului, distanta în km, tariful cãlãtoriei şi certifica corectitudinea inscrierilor fãcute prin aplicarea ştampilei, eliberand biletul de cãlãtorie.
21. Când beneficiarul Legii foloseşte un mijloc de transport auto sau fluvial, pe navele de transport fluvial intern de cãlãtori, dintr-un punct al parcursului care nu are casierie, personalul stabilit pentru verificarea biletelor de cãlãtorie din mijloacele auto sau de pe navele de transport fluvial intern de cãlãtori elibereazã biletul, retinand cuponultalon detasabil, cu respectarea prevederilor privind legitimarea beneficiarului.
22. Când beneficiarul unui bilet renunţa la cãlãtorie, acesta poate solicita unitãţii emitente restituirea cuponuluitalon neutilizat.
Identificarea beneficiarului Legii
23. Identificarea beneficiarului Legii se face cu actul de identitate şi cu decizia/hotãrârea care sa ateste calitatea de beneficiar al Legii, verificandu-se dacã corespund numele şi adresa cu cele din talonul special de cãlãtorie.
În cazul beneficiarilor de cont curent personal la C.E.C. sau la alta banca autorizata, se va efectua numai verificarea numelui şi prenumelui. În cazul în care au apãrut modificãri în starea civilã, schimbãri ale datelor sau documentelor de identificare, verificarea calitãţii beneficiarului se va face pe baza fotografiei din actul de identitate.
24. Persoanele care nu pot justifica utilizarea biletelor de cãlãtorie sunt considerate fãrã bilet de cãlãtorie şi sunt tratate în conformitate cu reglementãrile specifice tipului de transport.
IV. Decontarea biletelor de cãlãtorie
Documentele necesare în vederea efectuãrii decontãrii
25. Tariful biletelor de cãlãtorie este cel perceput de agentul economic transportator conform tarifelor în vigoare la data efectuãrii cãlãtoriei, aferent distantei dintre statia de urcare şi cea de coborare, înscrise pe cuponul-talon.
26. Pe baza cupoanelor-talon detasabile ale taloanelor speciale de cãlãtorie colectate agenţii economici transportatori auto sau pe cãile fluviale vor completa lunar, în 2 (doua) exemplare, borderoul cupoanelor-talon detasabile pentru cãlãtoria cu autobuze sau pe cãile fluviale a beneficiarilor <>Decretului-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ai <>Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, colectate în fiecare luna, precum şi situaţia centralizatoare a borderourilor rezultate din aplicarea <>Decretului-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în transportul auto sau pe cãile fluviale de persoane în fiecare luna, conform anexelor nr. 3 şi 4.
Borderourile şi situaţia centralizatoare se întocmesc separat, pentru fiecare categorie de beneficiari ai Legii.
În borderourile cupoanelor-talon detasabile se cuprind numai cupoanele-talon care au înscrise toate datele prevãzute la pct. 13 şi 18.
Circuitul documentelor în baza cãrora se efectueazã decontarea
27. Pana la data de 5 a lunii pentru luna expiratã agentul economic transportator depune la CTP factura fiscalã însoţitã de un exemplar al borderourilor şi al situaţiei centralizatoare, împreunã cu cupoanele-talon detasabile, ca documente justificative în vederea efectuãrii decontãrii.
28. Exemplarul 2 al borderourilor şi al situaţiei centralizatoare rãmâne la agentul economic transportator.
29. Dupã verificarea documentelor ce însoţesc factura fiscalã, primite pana la data de 15 a lunii curente pentru luna expiratã, CTP vor întocmi documentaţii separate pentru solicitarea creditelor bugetare necesare în vederea decontãrii acestora, pe care le vor inainta CNPAS Direcţia economicã execuţie buget.
30. În baza situaţiilor prezentate de CTP, CNPAS va întocmi documentaţia pe care o înainteazã Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, în vederea deschiderii creditelor.
Dupã primirea creditelor bugetare de la CNPAS, CTP vor efectua viramentele cãtre agenţii economici transportatori, potrivit documentaţiei prezentate.
31. Biletele de cãlãtorie eliberate în mod gratuit beneficiarilor Legii de cãtre agenţii economici autorizaţi pentru efectuarea transportului auto sau fluvial, pana la data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni, vor fi decontate cu respectarea prevederilor prezentelor instrucţiuni.
32. Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.

NOTA CTCE Piatra Neamt.

ANEXA 1


────────
la instrucţiuni
────────────────
NOTA C.T.C.E. Piatra Neamt


A se vedea imaginea asociata.


ANEXA 2


───────
la instrucţiuni
───────────────

NOTA C.T.C.E. Piatra Neamt


A se vedea imaginea asociata.






ANEXA 3
────────
la instrucţiuni
────────────────

Agentul economic transportator ......................
Cod unic de înregistrare ............................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului .........

BORDEROUL
cupoanelor-talon detasabile pentru cãlãtoria cu .........*)
a beneficiarilor ......**), colectate în luna .... anul .......
┌─────┬─────────┬───────────────────┬────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ │ Numãrul │ Distanta cãlãtoriei │ Valoarea │
│crt. │Cod CTP │ dosarului │ la tariful biletului │ cãlãtoriei │
│ │ │ beneficiarului │ (km) │ (lei) │
│ │ │ Legii │ │ │
├─────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
├─────┼─────────┼───────────────────┼────────────────────────┼────────────────┤
│TOTAL│ │ │ │ │
└─────┴─────────┴───────────────────┴────────────────────────┴────────────────┘



Agentul economic transportator .................

L.S. Semnatura
.......................



────────────────
*) Se completeazã cu transportul auto sau cu transportul pe cãile fluviale.
**) Se completeazã cu actul normativ care reglementeazã categoria de beneficiari, respectiv <>Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau <>Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.






ANEXA 4
───────
la instrucţiuni
───────────────

Agentul economic transportator .......................................
Cod unic de înregistrare .............................................
Nr. de înregistrare la registrul comerţului ..........................

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE

a borderourilor rezultate din aplicarea ..........*)
în ........**) în luna ..... anul .........
┌─────────────┬───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────┐
│ Numãrul │ Numãrul de │ Parcursul realizat │ Valoarea cãlãtoriilor │
│ borderoului │ persoane │ (km) │ efectuate │
│ │ transportate │ │ (lei) │
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├─────────────┼───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────┤
│TOTAL GENERAL│ │ │ │
└─────────────┴───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────┘



Agentul economic transportator ...............

L.S. Semnatura
......................




──────────────
*) Se completeazã cu actul normativ care reglementeazã categoria de beneficiari, respectiv <>Decretul-lege nr. 118/1990 , republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau <>Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 189/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
**) Se completeazã cu transportul auto sau cu transportul pe cãile fluviale.

──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016