Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI DE METROLOGIE LEGALA din 17 octombrie 1995  I.M.L. 2-95 - aprobarea de model    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI DE METROLOGIE LEGALA din 17 octombrie 1995 I.M.L. 2-95 - aprobarea de model

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 246 din 30 octombrie 1995

CAP. I
Prevederi generale

1. Prezentele instrucţiuni de metrologie legalã stabilesc condiţiile în care se exercitã controlul metrologic al statului prin aprobarea de model al mijloacelor de mãsurare produse sau importate în România, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 .
2. Prin aprobarea de model, Biroul Român de Metrologie Legalã atestã conformitatea unui tip de mijloc de mãsurare cu prevederile normelor de metrologie legalã în vigoare şi conferã producãtorului dreptul de a construi sau de a fabrica, în scopul comercializãrii şi utilizãrii în România, a tipului de mijloc de mãsurare respectiv.
3. În absenţa unor norme de metrologie legalã specifice, Biroul Român de Metrologie Legalã acordã aprobãri de model prin raportare la prevederile recomandãrilor internaţionale ale Organizaţiei Internaţionale de Metrologie Legalã sau standardelor internaţionale, naţionale şi profesionale, în mãsura în care acestea nu contravin principiilor generale ale metrologiei legale şi legislaţiei româneşti.
4. Persoanele care participã la activitãţi legate de aprobarea unui model trebuie sã asigure confidenţialitatea informaţiilor referitoare la construcţia mijlocului de mãsurare şi la tehnologiile de fabricaţie, cu excepţia celor destinate publicãrii.

CAP. II
Mijloacele de mãsurare supuse aprobãrii de model

5. Se supun aprobãrii de model:
a) mijloacele de mãsurare care figureazã în Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic al statului, publicatã de Biroul Român de Metrologie Legalã;
b) dispozitivele suplimentare sau auxiliare, dacã acestea pot influenţa rezultatele mãsurãrilor executate cu mijloacele de mãsurare cãrora le sunt asociate.
6. Se excepteazã de la prevederile pct. 5:
a) mijloacele de mãsurare pentru care normele de metrologie legalã specifice prevãd în mod expres exceptarea de la aprobarea de model;
b) mijloacele de mãsurare pentru care, deşi figureazã în lista oficialã, producãtorii sau importatorii declarã la Biroul Român de Metrologie Legalã cã nu intenţioneazã sã le fabrice sau sã le importe în scopul utilizãrii în domeniile de interes public;
c) mijloacele de mãsurare care se fabricã sau se importã în baza unor condiţii tehnice şi metrologice acceptate de ambele pãrţi ale unei tranzacţii comerciale, dacã rezultatele mãsurãrii nu afecteazã interesul public;
d) mijloacele de mãsurare care se aduc în ţarã, în cantitãţi nesemnificative, de cãtre persoanele fizice sau juridice care urmeazã sã le utilizeze în exclusivitate;
e) alte mijloace de mãsurare, în situaţii speciale, bine justificate de solicitanţi.
7. Pentru fiecare dintre situaţiile prevãzute la pct. 6 lit. b), c), d) şi e), Biroul Român de Metrologie Legalã stabileşte şi comunicã solicitantului condiţiile în care se aprobã exceptarea, precum şi categoriile de control metrologic care li se aplicã.
8. Mijloacele de mãsurare realizate în faza de prototip nu se supun aprobãrii de model.
9. Aprobarea de model se acordã pentru:
a) o tipodimensiune de mijloc de mãsurare;
b) o familie de tipodimensiuni de mijloace de mãsurare definitã ca atare de cãtre producãtori şi aprobatã de cãtre Biroul Român de Metrologie Legalã din punct de vedere al componenţei şi desemnãrii tipurilor reprezentative;
c) un ansamblu, o instalaţie sau un sistem de mãsurare.
10. Orice modificare a unui tip de mijloc de mãsurare aprobat care afecteazã caracteristicile atestate prin aprobarea de model este interzisã.

CAP. III
Acordarea sau retragerea aprobãrii de model

11. Aprobarea de model se acordã, de cãtre Biroul Român de Metrologie Legalã, numai producãtorului, la cererea acestuia, pe baza evaluãrii modelului mijlocului de mãsurare.
12. Cererile de aprobare de model pot fi prezentate şi de cãtre:
a) reprezentanţii împuterniciţi ai producãtorului;
b) importatorii mijloacelor de mãsurare;
c) realizatorii unor sisteme de mãsurare constituite din subsisteme fabricate de cãtre producãtori diferiţi.
13. Schimbarea firmei producãtoare atrage dupã sine obligaţia obţinerii unei alte aprobãri de model.
14. Evaluarea modelului se realizeazã prin una sau mai multe dintre urmãtoarele activitãţi:
a) expertizarea documentaţiei anexate cererii;
b) încercãri de model;
c) urmãrirea funcţionãrii la locul de utilizare;
d) evaluarea şi certificarea sistemului de asigurare a calitãţii la producãtor.
15. Evaluãrile de model pot fi:
a) evaluãri de model complete - în cazul unui tip de mijloc de mãsurare care nu a mai fost încercat anterior sau în cazul în care unui mijloc de mãsurare aprobat i s-au adus modificãri importante;
b) evaluãri de model parţiale - în cazul în care unui mijloc de mãsurare i s-au adus modificãri neesenţiale ori s-a schimbat producãtorul.
16. Pentru fiecare caz în parte, Biroul Român de Metrologie Legalã stabileşte, pe bazã de programe de evaluare obligatorii, modalitãţile de evaluare de la pct. 14 şi 15 care sunt aplicabile, în funcţie de importanţa, complexitatea şi dimensiunile de gabarit ale mijlocului de mãsurare, de existenţa unor aprobãri de model anterioare şi a unor informaţii privind comportarea în exploatare, de posibilitãţile tehnice şi administrative de efectuare a încercãrilor, precum şi de cantitãţile ce urmeazã a fi fabricate sau importate.
17. În baza aprobãrii de model acordate producãtorului şi a unei împuterniciri scrise primite de la acesta, fiecare importator al aceluiaşi tip de mijloc de mãsurare are obligaţia sã solicite autorizaţie de exercitare a activitãţii de import.
18. Încercãrile de model se pot executa:
a) în laboratoarele din structura Biroului Român de Metrologie Legalã;
b) în laboratoarele de încercãri autorizate de Biroul Român de Metrologie Legalã;
c) în laboratoarele producãtorului mijlocului de mãsurare supus aprobãrii, dacã acestea asigurã condiţiile de dotare, exactitate şi trasabilitate impuse prin programul de încercãri;
d) la locul de utilizare;
e) în alte locuri prevãzute în programul de evaluare.
19. Biroul Român de Metrologie Legalã poate încheia, în condiţiile legii, convenţii bilaterale sau multilaterale de recunoaştere a rezultatelor încercãrilor de model efectuate de cãtre serviciile de metrologie legalã ale altor ţãri.
Se pot elibera aprobãri de model şi pentru mijloacele de mãsurare care au obţinut certificate de conformitate O.I.M.L.
20. Pe baza analizei raportului de evaluare a modelului, Biroul Român de Metrologie Legalã poate lua urmãtoarele decizii:
a) acordarea aprobãrii de model, în cazul în care programul de evaluare a modelului a fost încheiat cu rezultate corespunzãtoare;
b) neacordarea aprobãrii de model.
21. Termenul de valabilitate a unei aprobãri de model complete poate fi de maximum 10 ani de la acordare. În cazul constatãrii unei comportãri necorespunzãtoare în exploatare a mijlocului de mãsurare, Biroul Român de Metrologie Legalã poate decide reexaminarea aprobãrii de model, prin noi evaluãri.
22. În cazuri bine justificate în care apare necesitatea utilizãrii urgente a unui tip de mijloc de mãsurare, iar Biroul Român de Metrologie Legalã nu poate finaliza, din motive obiective, programul de evaluare a modelului, aprobarea de model se poate elibera pentru un numãr limitat de exemplare în condiţii de utilizare precizate şi cu un termen de valabilitate inferior celui prevãzut la pct. 21.
Solicitantul se va obliga în scris sã respecte condiţionãrile din aprobãrile de model eliberate în aceste cazuri, nerespectarea lor ducând la retragerea aprobãrilor de model.
23. La expirarea termenului de valabilitate a aprobãrii de model, titularul aprobãrii de model trebuie sã solicite prelungirea termenului. Prelungirea se poate acorda fie pe baza unei evaluãri complete sau parţiale, fie pe baza unor informaţii privind stabilitatea caracteristicilor metrologice constatatã în urma etalonãrii şi/sau verificãrii metrologice a mijlocului de mãsurare aflat în exploatare.
24. Mijloacele de mãsurare fabricate sau importate în perioada de valabilitate a unei aprobãri de model sunt considerate la utilizator mijloace de mãsurare legale şi dupã expirarea perioadei de valabilitate, în mãsura în care au corespuns la verificãrile metrologice.
25. Aprobãrile de model pot fi însoţite de condiţionãri privind:
a) restricţii cu privire la utilizare;
b) cerinţe referitoare la instalare, protecţie sau recalibrare;
c) cerinţe referitoare la verificarea metrologicã iniţialã sau periodicã;
d) cerinţe referitoare la marcãri, sigilãri şi inscripţionãri;
e) cerinţe referitoare la pãstrarea modelelor.
26. Aprobarea de model se acordã numai celor care au solicitat-o, prin eliberarea certificatului aprobãrii de model.
27. În cazul neacordãrii aprobãrii de model, decizia motivatã se comunicã solicitantului.
28. Marca metrologicã de model, ca semn distinctiv care atestã conformitatea cu modelul aprobat, se aplicã pe fiecare mijloc de mãsurare, prin grija titularului aprobãrii de model, astfel încât sã fie lizibilã şi rezistentã la ştergere.
29. Condiţiile generale privind marca metrologicã de model se stabilesc prin instrucţiuni de metrologie legalã, iar condiţiile de aplicare specifice unui anumit mijloc de mãsurare se stabilesc în certificatul aprobãrii de model.
30. Mijloacele de mãsurare exceptate de la obţinerea aprobãrii de model, în condiţiile prevãzute la pct. 6, trebuie marcate cu un semn special, lizibil şi rezistent la ştergere, stabilit de Biroul Român de Metrologie Legalã. Semnul se aplicã prin grija solicitantului exceptãrii.
31. Un exemplar din documentaţia care constituie dosarul aprobãrii de model se pãstreazã la Biroul Român de Metrologie Legalã pe o perioadã de timp cu 5 ani mai lungã decât perioada de valabilitate a aprobãrii.
Prin certificatul aprobãrii de model se stabileşte dacã este necesarã reţinerea, ca model de referinţã, a unuia sau mai multor exemplare dintre mijloacele de mãsurare supuse evaluãrii, precum şi locul şi condiţiile de pãstrare. În cazul unor mijloace de mãsurare voluminoase, cu preţ de cost ridicat, sau produse în cantitãţi mici, se pot pãstra numai unele subansambluri sau pãrţi componente.
32. Certificatul aprobãrii de model se elibereazã numai dupã ce solicitantul a plãtit o taxã, stabilitã conform legii, şi a achitat costul lucrãrilor ocazionate de executarea evaluãrilor de model, care se stabileşte prin deviz, conform actelor normative în vigoare.
33. Biroul Român de Metrologie Legalã poate retrage aprobarea de model:
a) când mijloacele de mãsurare fabricate sau importate nu sunt conforme cu modelul aprobat sau nu corespund prevederilor reglementãrilor de metrologie legalã;
b) când se constatã cã mijloacele de mãsurare produse sau importate în baza aprobãrii de model au deficienţe care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;
c) când, ca urmare a modificãrii unor reglementãri de metrologie legalã, mijloacele de mãsurare nu mai corespund prevederilor acestora;
d) când titularul nu a respectat condiţionãrile din certificatul aprobãrii de model.
34. Biroul Român de Metrologie Legalã publicã periodic, în publicaţiile oficiale de metrologie, deciziile de aprobare sau de retragere a aprobãrilor de model şi le notificã unitãţilor de metrologie legalã din subordine, împreunã cu toate informaţiile necesare efectuãrii verificãrilor şi supravegherii metrologice.

CAP. IV
Obligaţiile producãtorilor şi importatorilor de mijloace de mãsurare

35. Producãtorii şi importatorii de mijloace de mãsurare şi, dupã caz, reprezentanţii acestora sunt obligaţi:
a) sã înceapã fabricarea sau importul, în scopul comercializãrii şi utilizãrii în România a mijloacelor de mãsurare, numai dupã obţinerea aprobãrii de model sau, dupã caz, a autorizaţiei de exercitare a activitãţii de import. Se excepteazã de la aceastã prevedere fabricarea sau importul unui numãr limitat de mijloace de mãsurare în vederea constituirii unui lot din care se preleveazã modelele ce urmeazã a fi evaluate;
b) sã respecte condiţionãrile impuse în aprobarea exceptãrii de la obţinerea aprobãrii de model;
c) sã punã la dispoziţia Biroului Român de Metrologie Legalã toate informaţiile şi documentaţiile necesare pentru definirea modelului supus aprobãrii;
d) sã punã la dispoziţia Biroului Român de Metrologie Legalã şi sã prezinte în locurile stabilite de acesta modelele supuse evaluãrii, însoţite de piesele şi dispozitivele anexã necesare funcţionãrii;
e) sã asigure mijloacele materiale, etaloanele însoţite de certificatele de etalonare, instalaţiile de încercare şi personalul auxiliar, în conformitate cu prevederile programului de evaluare acceptat şi aprobat;
f) sã colaboreze cu Biroul Român de Metrologie Legalã, la solicitarea acestuia, pe tot parcursul evaluãrilor de model;
g) sã informeze întocmai beneficiarii mijloacelor de mãsurare în legãturã cu conţinutul complet al certificatelor aprobãrii de model, inclusiv despre condiţionãrile existente;
h) sã aplice marca metrologicã de model, conform certificatului aprobãrii de model sau semnul de exceptare de la aprobarea de model, conform deciziei Biroului Român de Metrologie Legalã, care stabileşte condiţiile în care se aprobã exceptarea;
i) sã comunice Biroului Român de Metrologie Legalã orice modificare pe care intenţioneazã sã o aplice unui tip de mijloc de mãsurare fabricat conform aprobãrii şi sã solicite aprobarea modificãrii sau, dupã caz, o nouã aprobare de model;
j) sã conserve nealterate modelele sau, dupã caz, unele subansambluri sau pãrţi componente ale acestora, precum şi documentaţiile predate spre pãstrare de Biroul Român de Metrologie Legalã şi sã le punã la dispoziţia acestuia ori de câte ori i se cere;
k) sã nu expunã în spaţii destinate operaţiunilor comerciale mijloace de mãsurare fãrã aprobare de model, dacã acestea nu sunt însoţite de inscripţii din care sã rezulte caracterul de mostre nevandabile;
l) sã înceteze vânzarea sau importul la termenele de expirare a aprobãrii sau în momentul în care nu mai sunt îndeplinite cerinţele cuprinse în aprobarea de model;
m) sã comunice Biroului Român de Metrologie Legalã orice modificare în situaţia lor juridicã sau tehnicã, de naturã sã afecteze conţinutul certificatelor aprobãrii de model sau elementele care au stat la baza acordãrii aprobãrii de model.

CAP. V
Sancţiuni

36. Nerespectarea obligaţiilor prevãzute la pct. 35 lit. b), g), h), i), j), k), l) şi m) atrage sancţionarea conform <>art. 29 pct. II lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 .

CAP. VI
Prevederi finale

37. În vederea aplicãrii prezentelor instrucţiuni, Biroul Român de Metrologie Legalã va emite, în termen de 30 de zile de la data publicãrii acestora în Monitorul Oficial al României, proceduri obligatorii pentru solicitanţii aprobãrilor de model şi pentru ceilalţi factori implicaţi în evaluarea modelelor şi în aprobarea de model.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016