Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCTIUNI DE METROLOGIE LEGALA din 16 iunie 1998  I.M.L. 2-97 - Aprobarea de model    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INSTRUCTIUNI DE METROLOGIE LEGALA din 16 iunie 1998 I.M.L. 2-97 - Aprobarea de model

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 228 din 23 iunie 1998

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Prezentele instructiuni de metrologie legala stabilesc, in conformitate cu prevederile <>Ordonantei Guvernului nr. 20/1992 , aprobata si modificata prin <>Legea nr. 11/1994 , conditiile in care se exercita controlul metrologic al statului prin aprobari de model pentru mijloacele de masurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, produse sau importate in Romania.
Metodologia de acordare a aprobarii de model este stabilita prin proceduri de metrologi legala.
ART. 2
Prin aprobarea de model Biroul Roman de Metrologie Legala atesta conformitatea unui mijloc de masurare cu prevederile normelor de metrologie legala in vigoare.
ART. 3
La mijloacele de masurare pentru care nu exista norme de metrologie legala, Biroul Roman de Metrologie Legala acorda aprobari de model in conformitate cu prevederile reglementarilor aprobate de directorul general al acestuia, precum si ale standardelor internationale, nationale si profesionale.
ART. 4
Persoanele care participa la activitati legate de acordarea aprobarii de model trebuie sa asigure confidentialitatea informatiilor referitoare la rezultatele incercarilor, la constructia mijlocului de masurare si la tehnologiile de fabricatie, cu exceptia informatiilor destinate publicarii.

CAP. 2
Mijloacele de masurare supuse aprobarii de model
ART. 5
Se supun aprobarii de model:
a) mijloacele de masurare care figureaza in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, publicata periodic de Biroul Roman de Metrologie Legala, si care sunt utilizate in domenii de interes public;
b) dispozitivele suplimentare sau auxiliare, daca acestea pot influenta rezultatele masurarilor executate cu mijloacele de masurare carora le sunt asociate.
ART. 6
Aprobarea de model se acorda pentru:
a) un tip de mijloc de masurare cu anumite caracteristici tehnice si metrologice, inclusiv un ansamblu, o instalatie sau un sistem de masurare;
b) o familie de mijloace de masurare definita ca atare de catre producatori, recunoscuta si aprobata de catre Biroul Roman de Metrologie Legala; in acest caz, incercarile sunt efectuate pe mijlocul de masurare desemnat ca reprezentativ pentru intreaga familie de mijloace de masurare;
c) un mijloc de masurare.
ART. 7
Orice modificare a unui tip de mijloc de masurare aprobat atrage dupa sine reevaluarea.

CAP. 3
Acordarea aprobarii de model
ART. 8
Aprobarea de model se acorda de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, la cerere, pe baza evaluarii modelului conform art. 6.
ART. 9
Aprobarea de model se solicita de catre:
a) producator-fabricant/constructor sau reprezentantul imputernicit al acestuia, pentru mijloacele de masurare noi, prevazute la art. 6 lit. a) si b);
b) detinator, pentru mijloacele de masurare destinate utilizarii in exclusivitate, noi sau utilizate anterior in tara de origine, pentru mijloacele de masurare prevazute la art. 6 lit. c), pentru care se acorda aprobare de model individuala.
ART. 10
Schimbarea producatorului atrage dupa sine o noua evaluare.
ART. 11
Evaluarea modelului se realizeaza prin una sau mai multe din urmatoarele activitati:
a) evaluarea documentatiei anexate cererii;
b) incercari de model;
c) urmarirea functionarii la locul de utilizare;
d) evaluarea sistemului de asigurare a calitatii la producator.
ART. 12
Pentru fiecare caz in parte, Biroul Roman de Metrologie Legala stabileste, pe baza de programe de evaluare obligatorii, modalitatile de incercare, conform art. 11, care sunt aplicabile in functie de complexitatea si de dimensiunile de gabarit ale mijloacelor de masurare respective, de existenta aprobarilor de model anterioare si a unor informatii privind comportarea in exploatare, de posibilitatile tehnice de efectuare a incercarilor.
ART. 13
Incercarile de model se efectueaza sub controlul Biroului Roman de Metrologie Legala;
a) in laboratoarele de incercari din structura Biroului Roman de Metrologie Legala;
b) in laboratoarele de incercari autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala;
c) in laboratoarele de incercari ale producatorului mijlocului de masurare supus aprobarii, daca acestea asigura conditiile de dotare, exactitate si trasabilitate, impuse prin programul de evaluare;
d) la locul de utilizare;
e) in alte locuri prevazute in programul de evaluare.
ART. 14
Biroul Roman de Metrologie Legala poate recunoaste documentele eliberate in urma incercarilor de model efectuate in alte tari de catre autoritatile nationale de metrologie.
ART. 15
Pe baza analizei raportului de evaluare a modelului, Biroul Roman de Metrologie Legala poate lua una dintre urmatoarele decizii:
a) sa acorde aprobarea de model, in cazul in care programul de evaluare a modelului a fost incheiat cu rezultate corespunzatoare, situatie in care elibereaza certificatul aprobarii de model;
b) sa nu acorde aprobare de model, situatie in care comunica motivatia deciziei.
ART. 16
Termenul de valabilitate a unei aprobari de model poate fi de maximum 10 ani de la acordare. In cazul constatarii unei comportari necorespunzatoare in exploatare a mijlocului de masurare, Biroul Roman de Metrologie Legala poate decide reexaminarea aprobarii de model prin noi evaluari.
ART. 17
Prelungirea termenului de valabilitate a aprobarii de model se poate acorda, la cerere, fie pe baza unor incercari complete sau partiale, fie pe baza unor informatii privind stabilitatea caracteristicilor metrologice constatate in urma etalonarii si/sau verificarii metrologice a mijlocului de masurare aflat in exploatare .
ART. 18
Mijloacele de masurare fabricate/construite sau importate in perioada de valabilitate a aprobarii de model, aflate in utilizare si care sunt verificate metrologic in termen, sunt mijloace de masurare legale.
ART. 19
Aprobarile de model pot fi insotite de conditionari privind: utilizarea, instalarea, montarea, recalibrarea, marcarea, sigilarea, inscriptionarea si verificarea metrologica initiala sau periodica a mijlocului de masurare respectiv, precum si pastrarea modelelor.
ART. 20
Marca metrologica de model, ca semn distinctiv care atesta conformitatea cu modelul aprobat, se aplica in cazurile prevazute la art. 6 lit. a) si b), prin grija producatorului sau importatorului autorizat, astfel incat sa fie lizibila si rezistenta la stergere.
Aplicarea marcii metrologice de model este reglementata prin instructiuni de metrologie legala, iar conditiile specifice fiecarui mijloc de masurare, referitoare la marca de model, sunt reglementate prin precizarile din aprobarea de model respectiva.
ART. 21
Un exemplar din documentatia care constituie dosarul aprobarii de model se pastreaza la Biroul Roman de Metrologie Legala pe o perioada cu 5 ani mai mare decat perioada de valabilitate a aprobarii de model.
Prin Certificatul aprobarii de model se stabileste daca este necesara retinerea, ca model de referinta, a unuia sau mai multor exemplare dintre mijloacele de masurare supuse evaluarii, precum si locul si conditiile de pastrare.
ART. 22
Certificatul aprobarii de model se elibereaza numai dupa ce solicitantul a achitat costul lucrarilor efectuate pentru acordarea aprobarii de model, care se stabileste conform actelor normative in vigoare.
ART. 23
Biroul Roman de Metrologie Legala poate retrage aprobarea de model, daca:
a) mijloacele de masurare fabricate/construite sau importate nu sunt conforme cu modelul aprobat;
b) se constata ca mijloacele de masurare produse sau importate in baza aprobarii de model au deficiente care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;
c) ca urmare a modificarii unor reglementari de metrologie legala, mijloacele de masurare nu mai corespund prevederilor acestora;
d) titularul nu a respectat conditionarile din Certificatul aprobarii de model.
ART. 24
Biroul Roman de Metrologie Legala publica periodic, in publicatiile oficiale de metrologie deciziile de acordare sau de retragere a aprobarilor de model si le notifica unitatilor de metrologie legala din subordine, impreuna cu toate informatiile necesare efectuarii verificarilor si supravegherii metrologice.

CAP. 4
Obligatiile producatorilor si importatorilor de mijloace de masurare
ART. 25
Producatorii si importatorii de mijloace de masurare si, dupa caz, reprezentantii imputerniciti ai acestora sunt obligati:
a) sa puna in circulatie mijlocul de masurare respectiv numai dupa obtinerea aprobarii de model si, dupa caz, a autorizatiei de exercitare a activitatii de fabricare/construire, import sau vanzare;
b) sa puna la dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala, in limba romana, toate informatiile si documentatiile necesare pentru definirea modelului supus aprobarii;
c) sa puna la dispozitia Biroului Roman de Metrologie Legala si sa prezinte in locurile stabilite de acesta modelele supuse evaluarii, insotite de piesele si dispozitivele-anexa, necesare functionarii;
d) atunci cand este cazul, sa asigure mijloacele materiale, etaloanele insotite de certificatele de etalonare, instalatiile de incercare si personalul auxiliar, in conformitate cu prevederile programului de evaluare acceptat si aprobat;
e) sa colaboreze cu Biroul Roman de Metrologie Legala care efectueaza evaluarea/incercarea, la solicitarea acestuia, pe tot parcursul evaluarilor de model;
f) sa respecte conditionarile din aprobarea de model;
g) sa informeze beneficiarii mijloacelor de masurare in legatura cu continutul complet al certificatelor aprobarii de model, inclusiv despre conditionarile existente;
h) sa aplice marca metrologica de model, conform prevederilor Certificatului aprobarii de model;
i) sa comunice Biroului Roman de Metrologie Legala orice modificare pe care intentioneaza sa o aplice unui tip de mijloc de masurare fabricat conform aprobarii de model si sa solicite aprobarea modificarii sau, dupa caz, o noua aprobare de model;
j) sa conserve nealterate, dupa caz, modelele sau unele subansambluri sau parti componente ale acestora, precum si sa pastreze documentatiile predate de Biroul Roman de Metrologie Legala si sa le puna la dispozitie acestuia ori de cate ori li se solicita;
k) sa nu expuna in spatii destinate operatiunilor comerciale mijloace de masurare fara aprobare de model, daca acestea nu sunt insotite de inscriptii din care sa rezulte caracterul de mostre nevandabile;
l) sa inceteze productia sau importul la termenele de expirare a aprobarii de model sau in momentul in care nu mai sunt indeplinite cerintele cuprinse in aprobarea de model, iar in cazul in care, la data expirarii valabilitatii aprobarii de model, in Romania exista stocuri de astfel de mijloace de masurare, producatorul sau importatorul este obligat sa le declare la Biroul Roman de Metrologie Legala;
m) sa comunice Biroului Roman de Metrologie Legala orice modificare in situatia lor juridica sau tehnica, de natura sa afecteze continutul certificatelor aprobarii de model sau elementele care au stat la baza acordarii aprobarii de model.

CAP. 5
Sanctiuni
ART. 26
Nerespectarea obligatiilor prevazute la art. 25 din prezentele instructiuni atrage sanctionarea contraventionala prevazuta la <>art. 29 din Ordonanta Guvernului nr. 20/1992 , aprobata si modificata prin <>Legea nr. 11/1994 , dupa cum urmeaza:
- pentru nerespectarea art. 25 lit. a), sanctionare conform art. 29 pct. I lit. b);
- pentru nerespectarea art. 25 lit. f) si i), sanctionare conform art. 29 pct. I lit. c);
- pentru nerespectarea art. 25 lit. h), sanctionare conform art. 29 pct. I lit. e);
- pentru nerespectarea art. 25 lit. g), l) si m), sanctionare conform art. 29 pct. II lit. c);


CAP. 6
Prevederi finale
ART. 27
In vederea aplicarii prezentelor instructiuni, Biroul Roman de Metrologie Legala va emite proceduri de metrologie legala in termen de 90 de zile de la data publicarii acestora in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru solicitantii aprobarilor de model si pentru ceilalti factori implicati in evaluarea modelelor si in acordarea aprobarii de model.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016