Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 4 ianuarie 2006  privind modificarea regimului sondelor şi avizarea execuţiei de operaţiuni petroliere de exploatare experimentală    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 4 ianuarie 2006 privind modificarea regimului sondelor şi avizarea execuţiei de operaţiuni petroliere de exploatare experimentală

EMITENT: Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 62 din 24 ianuarie 2006
──────────
    *) Aprobate prin ORDINUL nr. 1 din 4 ianuarie 2006, publicat în Monitorul Oficial nr. 62 din 24 ianuarie 2006.
──────────
    1. Scop
    1.1. Exploatarea experimentală reprezintă operaţiunea petrolieră care încheie etapa de explorare a unui zăcământ, efectuată în vederea determinării condiţiilor tehnice şi economice de valorificare, pentru fundamentarea deciziei de trecere în dezvoltare şi/sau exploatare a acestuia, sau, după caz, retragerea la un alt interval, trecerea în conservare sau abandonarea sondelor, precum şi pentru obţinerea datelor necesare evaluării resurselor geologice şi rezervelor, proiectării şi executării lucrărilor de dezvoltare şi/sau de exploatare.

    2. Domeniu de aplicare
    2.1. Exploatarea experimentală se realizează de către titulari ai acordurilor petroliere pe perimetre concesionate.

    3. Descrierea instrucţiunilor
    3.1. Prin exploatarea experimentală se urmăreşte obţinerea tuturor datelor care să permită proiectarea condiţiilor tehnico-economice de exploatare şi, pe această bază, evaluarea de rezerve "dovedite" pentru zăcământul explorat, printre care:
    - măsurarea periodică a debitelor şi presiunilor dinamice şi statice de zăcământ;
    – etalonarea sondelor de gaze sau ţiţei eruptive, pe game de duze, şi trasarea curbei de refacere a presiunii;
    – cercetarea hidrodinamică a sondei, cu determinarea permeabilităţilor relative şi a razei tehnice de drenare;
    – înregistrarea evoluţiei impurităţilor şi a raţiei de gaze;
    – prelevarea de probe de fluid în condiţiile de zăcământ pentru analiza PVT, analize de gaze (teste de ardere pentru amestecuri de gaze).

    3.2. Exploatarea experimentală se poate solicita în următoarele cazuri:
    - obiective noi puse în evidenţă în sonde de explorare-evaluare în perimetre de explorare;
    – obiective noi puse în evidenţă prin operaţiuni de retragere în sonde de exploatare, în conformitate cu prevederile din studiul de fezabilitate;
    – obiective cu rezerve "probabile" sau "posibile" ale căror condiţii tehnico-economice de exploatare nu au fost stabilite;
    – obiective a căror productivitate industrială a fost pusă în evidenţă anterior, prin probe de producţie, dar la care nu s-a efectuat exploatarea experimentală din motive tehnice şi/sau economice, în sondă sau pe zăcământ;
    – obiective la care urmează să se aplice experimental metode convenţionale sau neconvenţionale de recuperare secundară.

    3.3. Nu pot fi executate operaţiunile de exploatare experimentală pe rezerve clasificate în categoria "dovedite".
    3.4. În vederea aprobării unui program de exploatare experimentală, titularul de acord petrolier va elabora şi va transmite la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), pentru avizare, un proiect de execuţie a exploatării experimentale.
    3.5. Conţinutul-cadru minimal al proiectului de execuţie a exploatării experimentale este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni tehnice.
    3.6. ANRM analizează proiectul de trecere a sondei în exploatare experimentală în vederea avizării.
    3.7. Termenul de analiză a proiectului de trecere a sondei în exploatare experimentală şi de emitere a sau, după caz, de refuz al avizului este de 30 de zile calendaristice de la depunerea acestuia la ANRM. Operaţiunile înscrise în proiectul de trecere în exploatare experimentală avizate de ANRM sunt obligatorii.
    3.8. În situaţia în care documentaţia este incompletă, titularul va fi notificat, iar termenul de 30 de zile se derulează de la data primirii la ANRM a completărilor solicitate.
    3.9. În situaţia în care ANRM refuză avizarea exploatării experimentale, se notifică aceasta titularului cu justificările necesare.
    3.10. Exploatarea experimentală nu poate fi sistată pe o perioadă mai mare de 60 de zile fără acordul ANRM.
    3.11. Solicitarea exploatării experimentale se poate face numai în condiţiile realizării facilităţilor care să permită valorificarea petrolului. Pe durata realizării facilităţilor se vor lua măsurile de protecţie a zăcământului şi a mediului.
    3.12. Producţiile realizate în perioada exploatării experimentale se raportează prin Raportul trimestrial de producţie, în conformitate cu instrucţiunile tehnice în vigoare, şi sunt supuse plăţii redevenţei petroliere prin cumularea producţiei obţinute în exploatarea experimentală cu restul producţiei realizate pe ansamblul zăcământului comercial (structură), respectiv a perimetrului de dezvoltare-exploatare în care se află sondele.
    3.13. Încetarea exploatării experimentale se va notifica la ANRM, printr-un raport final, în cel mult 30 de zile de la data încetării, cu principalele concluzii care se desprind din operaţiunea de exploatare experimentală a sondei şi cu prezentarea dinamicii de producţie a sondei, până la limita tehnică a exploatabilităţii, întocmită pe baza datelor de comportare înregistrate în cursul exploatării experimentale şi cu care dinamică se va include în actualizarea studiului de fezabilitate a zăcământului comercial (structura) din care face parte.
    3.14. În baza raportului, titularul va solicita, după caz, trecerea sondei în exploatare definitivă, retragerea la un alt interval, trecerea sondei în conservare sau abandonarea acesteia.
    3.15. În termen de 30 de zile de la înregistrarea notificării, ANRM analizează raportul şi, după caz, îl avizează, solicită modificarea şi/sau completarea acestuia sau refuză, în mod justificat, soluţia propusă de titular.
    3.16. În cazul evidenţierii prin sonde de explorare-evaluare a productivităţii unui zăcământ în extinderea zonei cu rezerve "dovedite" confirmate în aceeaşi unitate hidrodinamică (obiectiv de exploatare), sonda va fi trecută în exploatare definitivă prin notificarea acesteia la ANRM şi va fi inclusă în actualizarea studiului tehnico-economic de fezabilitate a zăcământului comercial (structură) din care face parte.
    3.17. În cazul unei structuri nou-descoperite, nedeclarată zăcământ comercial, cu un singur zăcământ (obiectiv de exploatare) identificat, pe care s-a efectuat exploatarea experimentală şi al cărei rezultat nu justifică operaţiuni de dezvoltare, sonda va putea fi trecută în exploatare definitivă, cu evidenţierea producţiilor înregistrate şi a plăţii redevenţei petroliere.

    4. Durata
    4.1. Durata pentru care se poate solicita exploatare experimentală este de un an, cu posibilitatea prelungirii maxime cu încă 6 luni. Solicitarea de prelungire se prezintă în scris la ANRM şi va cuprinde un memoriu care va prezenta rezultatele obţinute în cursul operaţiunii petroliere, precum şi motivele pentru care se solicită prelungirea şi datele suplimentare care urmează să se obţină în perioada solicitată. Aprobarea prelungirii exploatării experimentale se face prin aviz al ANRM.

    5. Raportări
    5.1. Cu excepţia cazurilor în care prin acordul petrolier sunt prevederi diferite, titularii acordurilor petroliere au obligaţia să prezinte un raport final cuprinzând:
    - dinamicile de producţie;
    – evoluţia presiunilor dinamice şi statice;
    – rezultatele etalonării sondelor de gaze sau de ţiţei eruptive, pe game de duze, şi curba de refacere a presiunii;
    – cercetarea hidrodinamică a sondei, cu determinarea permeabilităţilor relative şi a razei tehnice de drenare;
    – înregistrarea evoluţiei impurităţilor şi a raţiei de gaze;
    – rezultatele analizelor PVT şi ale analizelor de gaze (teste de ardere pentru amestecuri de gaze).


    ANEXA 1

    la instrucţiunile tehnice
    CONŢINUTUL - CADRU MINIMAL
    al proiectului de execuţie a exploatării experimentale
    1. Sonda de (caracterul sondei) nr.:
    2. Perimetru de (explorare-dezvoltare-exploatare/ exploatare): cu acordul petrolier aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.:
    3. Data expirării acordului petrolier:
    4. Data expirării fazei curente a acordului:
    5. Avize ANRM anterioare:
    6. Perioada săpării sondei:
    7. Coordonate: X: Y: Z:
    8. Adâncimea sondei:
    9. Obiectiv (formaţiune, complex, pachet):
    10. Gradul de cunoaştere a formaţiunii, complexului, pachetului: (cu resurse geologice, cu rezerve evidenţiate "posibile" sau "probabile")
    11. Forajul sondei (gazeificări, prinderi de garnitură etc.):
    12. Construcţia sondei:
    13. Echiparea sondelor şi asigurarea împotriva manifestărilor eruptive:

┌┬────────────────┬────────────────────────┬────────────────────┐
├┼────────────────┼────────────────────────┼────────────────────┤
││- Tipul coloanei│- Adâncime de tubare (m)│- Nivel cimentat (m)│
└┴────────────────┴────────────────────────┴────────────────────┘

    14. Scurt istoric al sondei:
    15. Formaţiuni geologice transversate şi limite:
    16. Formaţiune, complex, pachet pentru care se solicită exploatarea experimentală:
    17. Perioada în care s-a efectuat proba de producţie:
    18. Intervalul deschis:
    - valoarea absolută (m):
    – izobatic (m.s.n.m.):

    19. Rezultate obţinute la proba de producţie:
    a) gaze libere:


┌┬──────────┬──────────────┬─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
├┼──────────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
││duză (mm)│debit (m3/zi)│impurităţi (l/h)│presiune dinamică la tbg.(at)b) ţiţei (în cazul ţiţeiului eruptiv se va menţiona şi duza): ... │
└┴──────────┴──────────────┴─────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


┌┬──────────┬─────────────┬───────────────┬──────────────────────┐
├┼──────────┼─────────────┼───────────────┼──────────────────────┤
││duză (mm)│debit (t/zi)│impurităţi (%)│raţia de gaze (m3/m3)│
└┴──────────┴─────────────┴───────────────┴──────────────────────┘

    20. Presiunea statică de zăcământ la data iniţierii procesului de exploatare experimentală:
    21. Periodicitatea măsurătorilor de debite şi presiuni dinamice:
    22. Periodicitatea măsurătorilor presiunii statice de zăcământ:
    23. Periodicitatea înregistrării evoluţiei impurităţilor şi raţiei de gaze:
    24. Periodicitatea etalonării pe game de duze şi a actualizării curbei de refacere a presiunii:
    25. Cercetarea hidrodinamică programată (teste izocronale, determinarea permeabilităţii relative şi a razei de drenare a sondei etc.):
    26. Numărul de probe de fluid ce se vor preleva în condiţii de zăcământ pentru analize PVT, respectiv pentru analize de gaze (inclusiv pentru teste de ardere pentru amestecuri de gaze):
    27. Modul de colectare realizat al fluidelor care rezultă din exploatarea experimentală:
    28. Observaţii (presiuni între coloane, defecţiuni tehnice constatate la sondă):
    29. Termenul de începere efectivă a exploatării experimentale:
    Anexe:
    - hartă structurală întocmită la reperul obiectivului pentru care se solicită exploatarea experimentală, cu marcarea amplasamentului sondei;
    – carotajul electric al sondei complet, cu indicarea obiectivului la care se solicită exploatarea experimentală şi cu date geologo-tehnice;
    – alte carotaje geofizice executate în gaura de sondă;
    – aprobarea proiectului de către conducerea titularului acordului petrolier.

    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016