Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 17 aprilie 2025  privind identificarea, evidenţa şi modalitatea de punere în valoare a golurilor miniere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 INSTRUCŢIUNI TEHNICE din 17 aprilie 2025 privind identificarea, evidenţa şi modalitatea de punere în valoare a golurilor miniere

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării geologice a dioxidului de carbon
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 422 din 8 mai 2025
──────────
    Aprobate prin ORDINUL nr. 218 din 17 aprilie 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 8 mai 2025.
──────────
    ART. 1
    Prezentele instrucţiuni tehnice reglementează identificarea, evidenţa şi modalitatea de punere în valoare a golurilor miniere.

    ART. 2
    Golurile miniere, aşa cum sunt definite la art. 3 pct. 16^1 din Legea minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi utilizate în scop comercial, cu aprobarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, denumită în continuare ANRMPSG.

    ART. 3
    (1) Identificarea golurilor miniere care se utilizează potrivit instrucţiunilor tehnice şi care fac obiectul unei concesiuni miniere se realizează prin constatare, de către reprezentanţii desemnaţi ai ANRMPSG.
    (2) Golurile miniere astfel identificate sunt evidenţiate prin următoarele elemente:
    a) denumirea minei/lucrării miniere;
    b) coordonate geodezice „Stereo ’70“;
    c) localizare;
    d) configuraţia geometrică şi dimensiunile golului minier;
    e) secţiune longitudinală/profil longitudinal;
    f) capacitatea totală de utilizare/capacitatea utilă a golului minier;
    g) destinaţia actuală.


    ART. 4
    Evidenţa golurilor miniere este asigurată de Direcţia generală resurse minerale, prin compartimentul de specialitate, pe baza informaţiilor primite de la inspectoratul zonal pentru resurse minerale, denumit în continuare IZRM, şi de la operatorul economic, consemnate într-un registru în care se vor înscrie golurile miniere identificate, modalitatea de punere în valoare, avizele/acordurile emise de alte autorităţi de reglementare, întocmit potrivit anexei nr. 1.

    ART. 5
    (1) Registrul golurilor miniere se va completa ulterior, cu alte elemente specifice, în funcţie de destinaţia aleasă pentru folosinţă pe baza documentaţiilor depuse de către operatorul economic la ANRMPSG şi se va actualiza periodic, anual sau ori de câte ori este necesar.
    (2) Golurile miniere pot fi utilizate numai în condiţiile reglementate de către autoritatea competentă care administrează resursele minerale potrivit Legii nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Prezentele instrucţiuni reglementează punerea în valoare a golurilor miniere în următoarele scopuri comerciale, fără a se limita la: agrement, turistic, activităţi culturale, sportive şi de divertisment, tratament balnear, depozitare. Scopul utilizării golului minier pentru care se solicită aprobarea va fi precizat în documentaţia transmisă la ANRMPSG. Adăugarea altor activităţi ulterior aprobării utilizării golului minier este permisă numai printr-o nouă solicitare şi aprobare din partea autorităţii competente.

    ART. 6
    În vederea reglementării activităţii de valorificare a golurilor miniere, operatorii economici care vor utiliza golurile miniere pot solicita aprobarea ANRMPSG numai în baza unei documentaţii tehnice de fundamentare a utilizării în condiţii de siguranţă şi protecţie a mediului.

    ART. 7
    Documentaţia tehnică de fundamentare a utilizării golurilor miniere este întocmită de persoane juridice sau persoane fizice atestate şi are conţinutul-cadru prevăzut în anexa nr. 2.

    ART. 8
    Documentaţia tehnică de fundamentare cuprinde următoarele:
    1. documente care atestă identificarea operatorului economic şi obiectul de activitate care corespunde cu solicitarea privind scopul utilizării golului minier;
    2. acte şi documente privind legalitatea funcţionării operatorului economic, inclusiv certificatul constatator emis de oficiul registrului comerţului, în termen de valabilitate;
    3. aviz/autorizaţie de gospodărire a apelor, după caz;
    4. certificat de atestare a capacităţii tehnice sau dovada depunerii solicitării pentru emiterea certificatului de atestare, însoţită de lista cuprinzând personalul de specialitate atestat de către ANRMPSG;
    5. date privind capacitatea financiară:
    a) certificatul de atestare fiscală, emis de Ministerul Finanţelor prin structurile regionale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetul de stat, cu privire la redevenţa şi taxa pe activitatea de prospecţiune, explorare sau exploatare, după caz, ori documente financiare care să ateste plata taxei şi a redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile;
    b) certificatul de atestare fiscală/adeverinţa privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis(ă) de compartimentele de impozite şi taxe ale unităţilor administrativ-teritoriale, în original sau copie conformă cu originalul, valabil(ă) la data depunerii documentaţiei complete, din care să rezulte că acesta nu înregistrează obligaţii restante exigibile la bugetele locale ale judeţelor şi ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora acesta a desfăşurat/desfăşoară activităţi de exploatare a resurselor minerale, cu privire la redevenţa minieră, după caz, ori documente financiare care să ateste plata redevenţei miniere sau eşalonarea, inclusiv dovada plăţii la zi, conform graficului de eşalonare, a redevenţei miniere restante exigibile;

    6. autorizaţie de securitate şi sănătate în muncă, emisă de inspectoratul teritorial de muncă;
    7. hotărârea adunării generale a acţionarilor privind obiectul de activitate pentru care se solicită utilizarea golului minier, prezentată de titularii licenţelor de concesiune. În cazul societăţilor aflate în subordinea sau coordonarea ministerelor se prezintă avizul ministerului de resort;
    8. nota de constatare, întocmită de către IZRM, privind avizarea documentaţiei depuse de operatorul economic în vederea aprobării de către ANRMPSG a utilizării golului minier;
    9. scrisorile-comandă potrivit anexelor nr. 11 şi 13 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon nr. 489/2024 privind aprobarea tarifelor pentru actele eliberate în domeniul minier de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon şi a tarifelor pentru consultarea şi utilizarea de date şi informaţii din fondul geologic naţional referitoare la resursele minerale, modalitatea de plată şi evidenţa acestora.


    ART. 9
    Documentaţia tehnică de fundamentare a utilizării golului minier va fi depusă de titularul licenţei de concesiune la IZRM. După verificarea documentaţiei şi eventual solicitarea de completări, IZRM întocmeşte o notă de constatare în termen de 10 zile de la data depunerii documentaţiei/completărilor. După obţinerea notei de constatare, titularul licenţei transmite la ANRMPSG, în termen de 30 de zile, nota de constatare şi documentaţia tehnică de fundamentare a utilizării golului minier, însoţită de documentele prevăzute la art. 8, în vederea aprobării.

    ART. 10
    Titularul licenţei de concesiune transmite la ANRMPSG, anual, odată cu depunerea programului anual de exploatare, o documentaţie privind lucrările de întreţinere, amenajare, studiile privind monitorizarea golului minier utilizat (aspecte geologice, hidrogeologice, condiţii de stabilitate), devizul estimativ privind valoarea lucrărilor de întreţinere, amenajare a golului minier în baza cărora se stabileşte cota de până la 1% prevăzută la art. 5 alin. (3) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 81/2024 pentru înfiinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul resurselor minerale, petrolului şi stocării geologice a dioxidului de carbon, cu completările ulterioare, însoţite de o declaraţie pe propria răspundere a reprezentantului legal al titularului de licenţă din care rezultă că nu a fost modificat scopul de utilizare a golului minier aşa cum a fost aprobat pentru utilizare.

    ART. 11
    Taxa pentru utilizarea golului minier se stabileşte potrivit art. 44 din Legea nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 12
    Documentaţia tehnică de fundamentare a utilizării golurilor miniere se depune în format letric şi electronic.

    ART. 13
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentele instrucţiuni tehnice.

    ANEXA 1

    la instrucţiunile tehnice
    REGISTRUL
    privind evidenţa golurilor miniere din România

┌────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │Elemente de identificare │
│crt.│ │
├────┼─────────────────────────────────┤
│1 │IZRM │
├────┼─────────────────────────────────┤
│2 │Gol minier identificat. Elemente │
│ │de evidenţiere │
├────┼─────────────────────────────────┤
│3 │Punere în valoare (licenţă de │
│ │concesiune) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│4 │Titular licenţă de concesiune/ │
│ │Operator economic │
├────┼─────────────────────────────────┤
│5 │Localizarea golului minier │
├────┼─────────────────────────────────┤
│6 │Nr. solicitare pentru utilizarea │
│ │golului minier │
├────┼─────────────────────────────────┤
│7 │Scopul utilizării golului minier/│
│ │obiectul de activitate │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Elemente specifice golului minier│
│ │(capacitate totală/utilă, în mc, │
│8 │aspecte geologice, │
│ │hidrogeologice, condiţii de │
│ │stabilitate) │
├────┼─────────────────────────────────┤
│9 │Acte de reglementare deţinute │
│ │pentru utilizarea golului minier │
├────┼─────────────────────────────────┤
│10 │Condiţii impuse prin actele de │
│ │reglementare deţinute │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Documentaţie tehnică de │
│11 │fundamentare a utilizării golului│
│ │minier │
├────┼─────────────────────────────────┤
│12 │Notă constatare IZRM │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Documentaţie anuală privind │
│ │lucrările de întreţinere, │
│13 │amenajare, studiile privind │
│ │monitorizarea golului minier │
│ │utilizat │
├────┼─────────────────────────────────┤
│ │Deviz estimativ privind valoarea │
│14 │lucrărilor de întreţinere, │
│ │amenajare a golului minier │
├────┼─────────────────────────────────┤
│15 │Observaţii │
└────┴─────────────────────────────────┘


    ANEXA 2

    la instrucţiunile tehnice
    CONŢINUTUL-CADRU
    al documentaţiei tehnice pentru aprobarea utilizării golurilor miniere
    A. Memoriul tehnic, constituit din următoarele capitole:    CAP. 1. Prezentare generală

    a) date de identificare ale operatorului economic;
    b) licenţa în baza căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic în perimetrul de exploatare care include golul minier care face obiectul solicitării;
    c) localizarea administrativă a perimetrului în care este/sunt cantonat/cantonate golul/golurile minier/miniere;
    d) date de geografie fizică şi economică ale zonei/regiunii;
    e) prezentarea geologiei şi hidrogeologiei regiunii şi a perimetrului/aria de impact a obiectivului minier în care s-a creat golul minier (tectonica, descrierea structurii geologice, accidente tectonice majore, fazele în care acestea au avut loc);
    f) fenomene de instabilitate identificate în trecut, posibile cauze, efecte;
    g) regimul gazodinamic;
    h) istoricul activităţii miniere, descrierea procesului tehnologic de exploatare, perioada în care s-au executat lucrările, volumul fizic al acestora, substanţa extrasă şi modul de formare a golurilor miniere;
    i) modul de conservare şi punere în siguranţă a rezervelor rămase neexploatate la încetarea activităţii unităţii miniere şi modul în care acestea sunt/pot fi afectate de utilizarea golurilor miniere.
    CAP. 2. Scopul utilizării golurilor miniere şi obiectul de activitate

    a) scopul amenajării în vederea utilizării golului minier;
    b) descrierea activităţilor ce urmează să se desfăşoare în golul minier şi, după caz, descrierea materialului depozitat;
    c) evaluarea de risc specifică/asociată scopului utilizării golului minier şi obiectului de activitate.
    CAP. 3. Amenajarea golurilor miniere în vederea utilizării

    a) planul de amenajare a spaţiului din golul minier;
    b) căile de acces şi de evacuare pentru personal şi vizitatori;
    c) schema monofilară de alimentare cu energie electrică;
    d) schema reţelei de alimentare cu apă industrială şi potabilă;
    e) asigurarea aerajului şi analiza cantitativă şi calitativă (conţinutul atmosferei, umiditatea, temperatura) a parametrilor de aeraj, corespunzător scopului pentru care urmează să fie utilizat golul minier, cu îndeplinirea cerinţelor de securitate şi sănătate aplicabile;
    f) asigurarea utilităţilor, conform scopului pentru care urmează să fie utilizat golul minier (evacuarea apelor uzate, colectarea şi evacuarea deşeurilor);
    g) control şi monitorizare (stabilitate, umiditate, parametrii de mediu), parametrii monitorizare (geoscanare a excavaţiilor miniere subterane la cel puţin doi ani). Dacă golurile miniere se află în unităţi active care utilizează metode de exploatare cu explozivi este necesară monitorizarea activităţii seismice în vederea asigurării integrităţii construcţiilor miniere subterane;
    h) modul de amenajare a punctelor de prim ajutor, puncte de refugiu;
    i) analiza stabilităţii prin metode numerice (de exemplu, metoda elementelor finite sau alte metode).
    Anexe grafice:
    a) plan de încadrare administrativ-teritorială;
    b) fişa perimetrului de exploatare/dezvoltare, întocmită la scara 1:25.000, pe care se vor figura în mod obligatoriu: caroiajul rectangular corespunzător sistemului de proiecţie „Stereo ’70“, conturul perimetrului în care este cantonat golul minier, elemente de toponimie şi relief (drumuri, localităţi, construcţii, diguri, căi ferate, reţea hidrografică, orientare);
    c) localizare sector/secţiune/lucrare minieră ce urmează a fi utilizat(ă) ca gol minier;
    d) profil longitudinal prin lucrările miniere, reprezentare grafică spaţială;
    e) profil geologic al zonei;
    f) schema spaţială de aeraj;
    g) schema activităţilor/proceselor cu localizare pe planul exploatării miniere.


    B. Studiul condiţiilor de stabilitate a masivului de roci de pe conturul excavaţiei şi a susţinerii lucrărilor miniere, anual, adaptat scopului pentru care este utilizat golul minier, stabilitatea structurală cu sau fără lucrări inginereşti fiind definitorie, potrivit Legii minelor nr. 85/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pentru posibilitatea utilizării golului minier
    C. Studiul condiţiilor de stabilitate şi monitorizare anuală a terenului de la suprafaţă aflat sub influenţa golurilor subterane în vederea stabilirii gradului de deformare (subsidenţă) şi aria de extindere a impactului asupra suprafeţei, prin metode topografice moderne, cu precizarea explicită a tipului de monitorizare a suprafeţei, a frecvenţei monitorizării suprafeţei şi a modului de raportare a încadrării/neîncadrării în parametrii tehnici conformi de stabilitate
    D. Studiul hidrogeologic al perimetrului/structurii în care este localizat golul minier propus pentru utilizare/valorificare, ori de câte ori apar infiltraţii
    E. Studiul privind capacitatea de aeraj, întocmit în conformitate cu cerinţele tehnice şi legale de securitate, adaptat scopului pentru care va fi utilizat golul minier. Proiectul de aeraj este elaborat de o persoană fizică/juridică atestată în acest scop şi avizat de către INSEMEX Petroşani. Proiectul de aeraj trebuie să indice parametrii caracteristici utili ai sistemului de aeraj. Parametrii de aeraj sunt măsuraţi şi înregistraţi lunar.
    F. Studiul de impact asupra factorilor de mediu (sol/subsol, ape subterane, aer, ape de suprafaţă) generat de activităţile antropice corelate cu utilizarea golurilor subterane
    G. Documentaţie pentru identificarea, evaluarea şi controlul riscului de incendiu şi plan de intervenţie, avizate de inspectoratul pentru situaţii de urgenţă
    H. Studiu privind influenţa undelor seismice de la lucrările de împuşcare asupra stabilităţii construcţiilor miniere din subteran, întocmit la interval de doi ani de o persoană fizică/juridică abilitată în acest scop şi avizat de INSEMEX Petroşani

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016